Как да направите парникова фурна със собствените си ръце или да изберете производител


Оранжерия - спасяване при неблагоприятни климатични условия, в някои райони невъзможно е да се получи висококачествена реколта, без да се инсталира.

Оборудване на оранжерията с отоплителна печка допълнително разширява своите възможности - Растенията вече не се страхуват от дълги периоди на по-ниски температури, когато обикновената оранжерия неминуемо изстива.

Използването на оранжерията става възможно дори през зимата, т.е. целогодишно... Фурната за оранжерии също позволява отглеждане по-екзотични термофилни сортове зеленчуци и плодове.

Однокласници

Печки на дърва за отопление на оранжерии

Снимка 2

Изборът на опции за отоплителни устройства за оранжерията също е разнообразникакто за дома. Най-често се използват фабрични модели, които се купуват в магазините, но производството на такова устройство се предлага със собствените си ръце.

Пещите се различават като по вид гориво - дърво, газ или електричество, и по материал на производство - метал или тухла.

Най-често те избират за самостоятелно изграждане апарат за твърдо гориво, който се отоплява с дърва, палети чипс, люспи, сухи парчета торф.

Обикновена парникова печка

Този тип устройства могат да бъдат направени от метал или тухла.

Метал печка е доста проста за изграждане, препоръчително е да я готвите от стара цев или газова бутилка, размер 1,5 mx 0,5 m... Отличителна отрицателна характеристика ще бъде невъзможността за задържане на топлина, следователно, веднага щом горивото в печката изгори до края, оранжерията започва да изсъхва.

Снимка 3

Има значението неравномерно нагряване - печката има висок топлообмен поради металното тяло, поради което въздухът в непосредствена близост до нея прегрява силно, което се отразява негативно на почвата и растенията.

Конструкция на пещ тухла ще ви позволи да получите по-дълго, постепенно нагряване помещения, както и дългосрочен пренос на топлина, след като дървата за огрев вече са изгорели. Изграждането на удължен хоризонтален канал за дим значително ще увеличи тези показатели.

Размерите на такова устройство могат да бъдат различни, в зависимост от площта на стаята, канал за дим обикновено дава всичко най-добро по цялата дължина на оранжерията - разположен в центъра, той допринася за висококачествено, равномерно нагряване на въздуха.

Важно! Задачата на парниковата фурна е преди всичко затопляне на почватаследователно димният канал и самото устройство са разположени възможно най-близо до земята.

Диаграма на устройството с дълго изгаряне

За да се увеличи ефективността на фурната, тя често е оборудвана с двойна горивна камера - това позволява да се удължи действие на една отметка на дърва за огрев за 12-18 часа... Това се постига чрез процеса пиролиза - поради контролираното навлизане на въздух в пещта, дървото не гори в открит пламък, а тлее много бавно, отделяйки голямо количество дим и горещи газове. Втора камера пещта се използва за окончателно изгаряне на отделените продукти от горенето.

Снимка 4

Снимка 1. Диаграма, показваща устройството на всяка пещ с продължително горене с ограничено подаване на кислород.

С този метод на отопление, трябва докладвайте гориво много по-рядко, и изгарянето с пиролиза не оставя почти никакви отпадъци, следователно не е нужно често да почиствате пещта от пепел... Икономиите на гориво и време, необходимо за поддръжка, правят тази опция най-търсената опция. Размери (редактиране) може да бъде доста малък - 1,5 mx 1 m, по-ефективното отопление на въздуха ще бъде осигурено от инсталацията хоризонтален димен канал.

Видове пещи

В продажба можете да намерите голямо разнообразие от модификации на парникови печки, които могат да работят на различни горива. Най-често срещаното е дизеловото гориво.

Също така не е трудно да се намерят печки, които използват дърва като гориво. Но има печки, които използват нестандартни горива, например всички видове масла.

Най-често дизеловите фурни се купуват готови. И тъй като горивото за такива печки само по себе си не е евтино, самоделните печки се правят на дърва или друг леснодостъпен материал, за да се спестят пари.

В центъра на оранжерията може да бъде разположена оранжерийна фурна на дърва. В този случай е по-добре да се осигури циркулация на топъл въздух, например с помощта на вентилатор. Можете да пуснете комин по цялата дължина на оранжерията за по-рационално отопление, тъй като по време на пожара се загрява не само самата пещ, но и тръбата за отвеждане на дим.

Въпреки това, поради нарастващата опасност от пожар, печката може да бъде спусната под нивото на земята и коминът може да бъде положен под земята, като по този начин също така загрява почвата в оранжерията. Възможно е да се направи отопление на водата в оранжерия, като се използва печка на дърва като котел.

Газовите фурни се използват по-често за отопление в големи оранжерии. Предимството им е стабилното захранване с гориво. Инсталирането на стационарно оборудване обаче е скъпо.

Но ако искате да отоплявате малка оранжерия и дори за кратко, можете да закупите само няколко газови бутилки. Това не изисква много инвестиции.

Но най-често срещаният вариант за отопление на оранжерии са фурните, направени сами. Те могат да използват почти всичко като гориво, от строителни отпадъци (дървени стърготини, дървени стърготини) до шишарки и люспи от семена.

Изработване на печка със собствените си ръце

Изборът на проекта на бъдещото устройство е главно зависи от условията и желаните функции... Ако е необходимо отопление малка оранжерия, устройството ще работи само периодично, например, за да се осигури по-ранна сеитба на семена през пролетта, ще направи малка печка с опростен дизайн.

С постоянно използване на отопление, за отопление големи площи, значително количество разход на гориво, най-подходящият вариант ще бъдат икономичните дизайни, базирани на изгаряне с пиролиза. Компактността и лекотата на инсталиране са важни - малко устройство от стомана по-лесен за инсталиране и въвеждане в експлоатация, тухла конструкцията, поради своята масивност, ще изисква полагане на основата, а строителните работи ще бъдат по-трудоемки и отнемащи много време.

Подготовка на материали, инструменти, места

Снимка 5

Следните материали са подходящи за изграждане на пещ:

 • метална цев подходящ диаметър;
 • подстригване метални тръби;
 • стомана в листове достатъчна дебелина;
 • стар газова бутилка.

За да направите корпуса на пещ с дълго изгаряне, цев или цилиндър биха били подходящ вариант. обем от 200 л за рязане на корпуси и тръби за коминното оборудване, парчета стомана, фитинги.

В допълнение към материалите трябва да подготвите специални инструменти:

 • маркер за маркиране;
 • български с дискове за рязане на стомана;
 • заваръчна машина;
 • защитен ръкавици и маска.

След това се избира и подготвя място - най-добре би било да инсталирате фурната в средата на оранжерията... Задължително изгражда се основата... Въпреки че апарат, изработен от метал, няма такава голяма маса като тухла, за него трябва да се направи надеждна основа - той ще направи тротоарни плочи, тухли... Материалите са разположени в равни редове върху уплътнено, изравнено парче земя.

Поръчка за сглобяване

Работата започва от тялото:

Снимка 6

 1. От балон горната част е отрязана, в Долна част изрязан е отвор за съхранение на гориво, настрани - отвор за коминното оборудване.
 2. Полученото метален кръг смиланетака че да преминава свободно в цевта.
 3. Кръгът е издълбан дупка за вентилатор, самият кръг става по-тежък фитинги или метални парчета.
 4. Заварени към капака изрязване на тръба с амортисьор, който действа като вентилатор.
 5. Заварени комин, вратанаправен от огънат лист стомана или стена на цевта.
 6. Приложен е метални фитинги или крака.

Принцип на действие такова самоделно устройство - осигуряващо тлеещи дърва за огрев с ограничен запас от кислород. Под теглото си капакът постепенно се спуска, като в същото време показва нивото на изгаряне на горивото.

Защо ви трябва фурна

Оранжерийната печка е незаменимо нещо, ако планирате да я използвате дори през зимата. Разбира се, лятната версия на оранжерията в това отношение е много по-лесна за проектиране и ще са необходими по-малко разходи. През лятото има достатъчно слънчева светлина за растенията: тя изпълнява както функцията за отопление, така и за осветление. През зимата обаче оранжерията няма достатъчно топлина.

Дори да вземем предвид факта, че на етапа на изграждане на оранжерията сте изолирали стените, това пак няма да е достатъчно. Ето защо си струва да се мисли за необходимостта от оборудване в оранжерия за отоплителна система дори на етапа на строителното планиране. Как да направите пещ за оранжерия със собствените си ръце и на кое устройство да дадете предпочитание - ще разгледаме подробно.

Възможни трудности

Когато сглобявате, препоръчително е да избягвате следното грешки:

 • Поставянето директно върху основата причинява прегряване, изгаряне отдолу; трябва да има изтичане на горещ въздух от дъното, така че устройството да е поставено силни крака.
 • Монтаж на пещ близо до неподготвени стени може да е опасно, тъй като стоманените устройства се нагряват силно и следователно съществува голям риск от пожар, ако се поставят близо до предмети.
 • Прекалено голям диаметър на вентилатора води до потока на излишния кислород, поради което дървата за огрев се запалват и не тлеят; коригирано с добре регулируем вентил.

Устройството има доста опростен дизайн, така че ако подхождате внимателно към работата си, ще можете да избегнете повечето грешки.

Поликарбонатно парниково отопление: опции

Съдържание:

1. Отопление на пещ 2. Използване на газ 3. Електрическо отопление 4. Инфрачервено лъчение

Напоследък много потребители започнаха да оборудват оранжерии на територията на лятна вила или селска къща, защото това е чудесна възможност да се ядат пресни и екологично чисти зеленчуци дори през зимата (прочетете: "Отопление на оранжерия през зимата - основни принципи" ).

Също така е незаменим в онези региони, където не е възможно да се отглеждат термофилни култури на открито поради суровия климат. Но дори не можете да мечтаете за голяма реколта, ако не се грижите за отопление на оранжерията. В тази връзка често възниква въпросът как да се отоплява оранжерията.

Един от най-добрите материали за изграждането му е поликарбонат - можете да видите как изглеждат такива конструкции на снимката.

В момента съществуват следните методи за отопление на оранжерии:

Печки на дърва за отопление на оранжерии - преглед на модела

Това предотвратява напукване.

Гориво за страната печката е подходяща за всички. Удобно обикновено дърво, горивни брикети, самозалепващи се, опаковъчни материали, стари тъкани. Струва си обаче да се следи съдържанието на влага в горивото, в противен случай създава печка и конденз по тръбите, което ще изисква почистване на сградата поради намаляване на топлинната мощност и увеличаване на разхода на гориво за отопление на оранжерията.

Отопление на оранжерия с подземен комин от печка

Формата на пещта, основата, тухлата около рамката остава непроменена.

Но тук коминът ще лежи в земята и няма да бъде на подпори под покрива на оранжерията.

Комин от подземни печки

Разстоянието между съседни успоредни тръби трябва да бъде между 60 и 100 cm.

Дълбочината на тръбата е 25-40 см. Тръбите са разположени под наклон в изкопани траншеи, покрити с развалини или експандирана глина. Краищата на тръбите се простират извън оранжерията. Такъв топъл въздух от печката навлиза в комина, загрява пода и въздуха, а димът от изгарянето на гориво пада навън, но не и в парниковите газове.

Направи си сам дагер бургер е бюджетен и бърз начин за увеличаване на броя на посевите и защита срещу неблагоприятните условия на околната среда.

При правилно инсталирано отопление в страната оранжериите ще цъфтят рози, а на масата има краставици, чушки, грозде и други плодове от термофилни култури.

Затоплянето на оранжерията е необходимо дори в южните ширини, за да се предпазят разсадът от студа през нощта. В средните и особено северните региони няма смисъл да се организира оранжерия без отопление. Оправдава се обаче с добър добив на зеленчуци и плодове.

Оранжерийно отопление

Изграждат се крайградски зони за ранна реколта отопляеми оранжерии.

Особено важно е да се отоплява печката в северната част на страната в суров климат. В оранжериите се монтират прости фурни, обикновено метални. Огънят може да затопли зона от парникови газове и да предпази издънките от температурни промени, както и всички твърди горива, включително брикети и триони. Продуктите от горенето (пепел и пепел) могат да се използват като тор.

Най-ниската температура в оранжерията е 18 градуса.

При изчисляване на размерите на фурната се измерват размерите на оранжерията. Един буржоа успешно се изправя пред отоплението на оранжерия с капацитет 15 квадратни метра. Разстоянието между отоплителните части на печката и стените на оранжерията е най-малко 25 см и най-малко 15 см от комина до горния таван.

Когато се монтира оранжерията, коминът се заравя в земята или се монтира на подпори под покрива, в зависимост от климата и култивираните култури.

Самата фурна е инсталирана по такъв начин, че отворът на фурната да се простира извън оранжерията. Това е необходимо, за да се предпазят растенията от всякакъв дим, както и за удобството при полагане на твърдо гориво. Ако печката е напълно извън облегалката, това ще доведе до топлинни загуби от металните части на турбината.

Отопление на оранжерия с фурна

Формата се състои от:

 • фурни за хамбургер;
 • коминът е разположен хоризонтално (борс);
 • Огнищата.

За да се подобри ефективността на тегленето, коминът е разположен под лек ъгъл (преоценка към комина).

Наклонете един и половина сантиметра за всеки метър тръби.

Как работи: когато изгаряте дърва за гориво във фурната, огромното количество топлина се натрупва в комина, където се натрупва, и свързаното с това нагряване на въздуха около комина. Димът преминава през комина.

Как работят парниковите газове

Материали и инструменти:

 1. Метални ъгли за носачи;
 2. комин и коминни тръби;
 3. метални плочи и пръти за закрепване на пещта;
 4. заваръчна машина, български и материали, необходими за тях (при липса на български и метални ножици, пила);
 5. винтове, съединители за свързване на тръби;
 6. тухлен и глинен хоросан;
 7. Рулетка.

Стъпка по стъпка за приготвяне на хамбургер

Ние измерваме парниковите газове за събиране на хамбургери и изчисляване на дължината на комина.

Не забравяйте да оставите тухлената зона, с която са изправени. Горният отвор ще бъде разположен извън оранжерията, самата фурна ще бъде вътре. Създаване на рисунки

бъдещ дизайн.

Ние сглобяваме пещта от заварени железни листове. Това ще направи обема на пещта достатъчно голям, за да увеличи преноса на топлина и да намали натоварването на горивото.

На листа произвеждаме етикети и български изрежете стени и дъно

следващата лента е правоъгълна.

Отцедете дъното и трите страни на фурната.

След това заваряваме навътре метални ъглови тапи

върху която ще поставим решетката.

Себе си решетка

Събрахме от надлъжни и напречни метални пръти, свързани със заваряване. Алтернативно, телта е огъната на зигзаг.

Решетката трябва да осигурява безопасно гориво и да гарантира, че продуктите от горенето не попадат в кутията за събиране на пепел.

На покрива на печката изрязваме отвор за инсталиране на комин, фиксираме го чрез заваряване покривна фурна

.

На предната страна на хамбургера трябва да има врата на камината и врата за пепел, през които фурната ще се почиства едновременно от продуктите от горенето.

След маркиране на вратата и стената на фурната са прикрепени метални метални панти и дръжки на вратите. От старите навеси за мебели, които могат да се използват неправилно, високите температури бързо ще ги изключат.

По-късата част на тръбата е заварена върху покрива на пещта.

Ще вземем целия комин. Дизайнът на монтажа ще улесни поддръжката и ремонта на фурната.

В края на работата, в дъното или края на фурната, ние фиксираме краката от парчета метален ъгъл, които са свързани с диаметри за по-голяма стабилност на конструкцията.

Ние фиксираме краката си от парчета метален ъгъл

фонд

Основата е необходима, за да се предотврати евентуално претоварване на плочата, разрушаване на подпорите на конструкцията в земята и да се предпази от пожар от оранжерията.

Основата за буржоазията е подобна на основата за други печки и камини.

И по същия начин не трябва да работи с парникови газове. Ако са много близо, не забравяйте да поставите слой пясък с ширина най-малко пет сантиметра. Всички етапи на работа се извършват чрез проверка на хоризонталното ниво на нивото на сградата.

Фази на изграждане на фундамент:

 1. Подготовка на дълбочина на канавка от около половин метър;
 2. Запълване на ямата в основата (смес от малки счупени тухли, руини, пясък);
 3. Монтаж на панели от дървени плоскости и циментов разтвор (между кофража и земята, запълнена с пясък);
 4. Сушене със сух циментов разтвор;

  Разтворители на покривен материал върху сух циментов разтвор

 5. Тухлата е от два вида печени тухли.

комин

Коминът не се състои от една тръба.

Доста подходящи парчета със същия диаметър, закрепени заедно.

Най-добре е да използвате стоманени, чугунени или керамични маркучи. Азбестоциментът е евтин, но много крехък, изисква често почистване и може да причини пожар, дишане в стаята.

Каминен аспиратор

Свързването към пещта и тръбите се извършва чрез заваряване или съединение. Втулката е малък правоъгълен лист метал, който покрива тръбата и я закрепва с тел или болтове.

Под съединителя съединенията се заменят с фурна (или се полага слой от топлоизолационен материал).

Свързване към фурната с муфа

За да се предотврати деформацията на конструкцията, коминът е монтиран върху метални скоби, залепени за пода.

Коминът трябва да бъде покрит с вар или креда.

Белите повърхности отразяват по-добре слънчевата светлина, необходима за растенията, както и деформацията на тръбите и дима, веднага разкрива мястото на повреда.

Горелка за фурна за оранжерия (комин)

Дима Тюбе

Коминът, минаващ през горния таван на оранжерията, трябва да бъде обвит с топлоизолационен материал.

Той предпазва от мръсотия и дъжд в горната част на тръбата, която се намира на изхода на искрата и конуса. Мелница за свещи е лесно да се направи от стандартна кутия, която отговаря на диаметъра, с много отвори. Защитният конус е направен от конвенционален калаен капак, който е прикрепен към телената тръба.

Можете обаче да закупите готовата част.

комин

За да се успокои регулирането на теченията, отоплението и почистването на комина, в комина се извежда дупка - изглед.

Този отвор се затваря от малка врата и вътре в маркуча е монтиран люк, който се изрязва от парчета ламарина и се заварява до парче тел с дебелина.

Краищата на проводника се отстраняват напречно от тръбата и затворът се закрепва чрез заваряване.По този начин, когато проводникът се завърти, той променя положението и амортисьора, което увеличава или намалява празнината в комина.

Дим в комина

Ако коминът има правоъгълно или квадратно напречно сечение, изгледът се прави под формата на отделящо се състояние на желязо.

Квадратна гледка към комина

Резервоар за вода за даване на печка

Последният важен детайл за даване на печка с буркан е резервоар за вода.

Може да се постави върху фурната или да се отстрани, ако е необходимо, близо до отопляема стена на фурната. По този начин оранжерията ще поддържа достатъчна влажност и топлата вода винаги ще бъде топла вода за засаждане.

За да се увеличи разсейването на топлината, да се подобри преносът на топлина и допълнителна пожарна безопасност, всички отопляеми части на фурната трябва да бъдат облицовани с фурната или фурната на кратко разстояние от рамката.

Тухлите се използват в забавители на пожара и се закрепват заедно.

Направи си сам парникова печка: етапи на създаване

Направи си сам парникова печка ще ви спести пари. И по отношение на ефективността, той ще бъде подобен на закупения.

Помислете за създаването на пещ, като използвате цев като пример:

 • Вземаме метална цев. Отрежете горната част на капака.
 • Правим жлеб в цевта. Заваряваме комина.
 • Изрязваме отделни врати в метална цев, за да поставим запалим материал.
 • Ние създаваме вентилатор. Изрежете дупка в центъра на капака и заварете друга тръба. Това се прави с цел по време на работата на пещта горивото да тлее. По това време капакът пада надолу поради теглото си.
 • За да може домашната печка да работи правилно, е необходимо да поставите конусовидна тръба във вътрешността на горната цев. Трябва да вмъкнете така, че тясната част да отиде няколко сантиметра в отвора на преградата. Запълнете пространството около тръбата със сухи дървени стърготини.

  Отопление на оранжерията с камъни

  Въздухът във всяка оранжерия се загрява от слънчевата енергия. Слънчевите лъчи проникват през стъкло или филм, загрявайки структурата вътре. Това е възможно през зимата, когато дните са слънчеви. Но през нощта температурата пада до неприемливи за растенията.

  Естествените камъни могат да поддържат благоприятен режим в оранжерията. Те също се отопляват от слънчева енергия. Камъните се поставят по задната стена на оранжерията или под пода. Така че слънчевата светлина да ги удря. Камъните трябва да се избират с диаметър до 5 см на няколко места, за да се постави вентилатор. Температурата на въздуха няма да е твърде висока през деня, а през нощта ще бъде равномерно разпределена по целия периметър на оранжерията.

  схема
  Ето как схематично изглежда това отопление

  Метод номер 3: фурна за оранжерия от две метални бъчви

  Третият метод ви позволява да направите фурна за дървени стърготини. Създаването не е трудно. За да изпълните задачата, от която се нуждаете:

  • две стандартни метални бъчви;
  • стоманена тръба за комина;
  • като крака се използват фитинги или метални ъгли.

  Външно това е обикновен контейнер с капак, който може да се затвори отново. Вътре е създадена метална преграда. Долната част на конструкцията е снабдена с крака и врата. Горната част на продукта е свързана с комина.

  1. Трябва да изрежете горната част на първата цев. В него е монтиран комин.
  2. В долната част на цевта трябва да направите отвор Ø10 cm.
  3. Втората цев се разрязва точно наполовина.
  4. В едната част се създава дупка, където ще бъде вратата.
  5. Към него са заварени крака.
  6. Чрез заваряване печката е свързана към коминната тръба и към камината.
  7. Капакът е направен от материала, който остава от 2 цеви.

  Фурна за дървени стърготини за оранжерия със собствените си ръце е готова. Работата му се проверява. За зареждане на пещта е направен метален конус. Горната му част трябва да бъде 15 см. Конусът е поставен навътре, преди да се положат дървени стърготини. Когато горивото се напълни, конусът се отстранява. Оказа се дупка, в която се изсипват и запалват чипове.


  За да направите печка, се нуждаете от две стандартни бъчви и коминна тръба.

  Изход

  Печките с дълго изгаряне са популярни сред местните градинари-любители и фермерите, благодарение на техните безспорни предимства:

  • надеждност и дългосрочна експлоатация,
  • няма нужда от постоянно наблюдение на инсталацията,
  • високо ниво на топлообмен с нисък разход на гориво,
  • възможността да изградите сами инсталация от налични материали без големи финансови инвестиции.

  Използването на такива фурни за отопление на оранжерията няма да навреди на растенията и ще създаде и поддържа оптимални условия на околната среда за растежа и развитието на голямо разнообразие от култури.

  Метод номер 4: пещ, работеща на отработено масло

  Използваното масло е евтино и е възможно да се преговаря със собствениците на най-близкия сервиз за закупуване на гориво. Такава фурна ще има следните компоненти:

  • комин;
  • дупка, в която се подава течно масло;
  • клапан за регулиране на налягането;
  • резервоар за отработено масло.

  Горната част на конструкцията ще бъде много гореща, което означава, че може да се използва за нагряване на вода или готвене на храна. За да го създадете, трябва да използвате следната схема:


  Използваното масло е евтино и достъпно гориво

  Коминът ще бъде вертикална тръба. Същността на конструкцията е следната:

  1. Горивото се излива в резервоара за масло. Достатъчно от 2 до 3,5 литра.
  2. След това се запалва фитил от хартия, който е монтиран в отвора за фурната.
  3. Дупката е покрита с капак. Трябва да оставите празнина до 2 cm.
  4. Когато маслото се запали, изгарянето му може да се контролира от позицията на амортисьора.
  5. Само за 5 минути конструкцията ще започне да работи и ще отоплява оранжерията.
  6. Регулирането се състои в добавяне на гориво и регулиране на позицията на амортисьора.
  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни