Модерна неръждаема стомана за комина: видове, характеристики и характеристики на монтажа

Коминът е задължителен атрибут на съвременната частна къща. С неправилния му дизайн възникват много проблеми, чието решение ще изисква участието на скъпи специалисти. Ето защо, когато започвате да инсталирате или проверявате комина, трябва да разберете характеристиките и разновидностите на тази процедура, както и да се запознаете със списъка на необходимите инструменти. Всичко това ще бъде обсъдено по-нататък в статията.

Модерен дизайн на комина

Всеки комин изпълнява единствената си роля - той премахва въглеродния окис, вреден за човешкото тяло. Но освен това съвременните системи се отличават със следните конструктивни характеристики:

 • Лека конструкция. Често такива конструкции се монтират в рамкови къщи, където прекомерното напрежение само ще навреди на цялата къща. Сандвич тръбите, които са изработени от тънкостенни метални елементи, в идеалния случай попадат в категорията "леки". Допълнителната топлоизолация помага да се запази топлината, поради което леките дизайни остават популярни през цялото време. Ако е необходимо, такава конструкция е много лесна за демонтиране.
 • Компактен елемент дизайн. За такива комини се използват керамични блокове. Основното предимство на такива блокове е ниското ниво на топлопроводимост. Блоковете са направени със специални ключалки по краищата, което значително опростява полагането.
 • Икономична опция за дизайн. Идеален за първи път, докато са налични средства за инсталиране на солидна система. За зидария се използва стандартна червена тухла, от която се полага вал с директен поток. Продукт от неръждаема стомана се внася в мината и се укрепва. В същото време полагането на тухли не изисква специален вид хоросан или работата на определени майстори - всичко се оказва евтино, бързо и с високо качество.

Това завършва запознаването с дизайна на комини, сега трябва да продължите към основните им разновидности.

Как да сглобя?

Цялата конструкция на комина от неръждаема стомана е много проста. Следователно можете да сглобите такъв комин със собствените си ръце. Преглед на техническите характеристики и елементи на комините от неръждаема стомана е тук: https://mykaminz.ru/dymoxod/vidy/nerzhavejka/obzor-texnicheskixe-xarakteristik-i-elementov-dymoxodov-iz-nerzhaveyushhej-stali.html.

Как да инсталирате комина правилно

Основното правило, което трябва да запомните при сглобяването, е да третирате със специално внимание и точност свързващите елементи на комина от неръждаема стомана.

Цялата конструкция трябва да бъде подсилена с допълнителни елементи под формата на скоби. В случай, че коминът е закупен, тогава всички елементи трябва да бъдат включени. На всяко съединение на продукта се поставят скоби - това е приблизително на всеки 1,5-2 метра.

За да се сглоби комин от неръждаема стомана, трябва да се вземат предвид много нюанси. В случай, че действителният опит не е достатъчен, тогава е необходимо да използвате съветите на професионалистите. Ако няма такива специалисти в околната среда, тогава преди да сглобите такава структура, трябва внимателно да проучите видеоматериала, представен по-долу.

Само ако сглобяването на устройството е направено правилно, ще бъде възможно да се получи запечатан и надежден комин.

Основните видове комини

Изисквания към съвременните устройства за отстраняване на продуктите от горенето:

 • Висока плътност. Системата не трябва да пуска дим в стаята, а да го извежда изцяло.
 • Висококачествена изолация. Горещият дим се превръща в основната причина за пожари на дървени прегради, греди и някои покриви.
 • Топлопроводимост.Отопляваният комин се превръща в източник на топлина в помещението, което е особено ценено през студените периоди от годината.

Всички следващи видове системи за евакуация на дим отговарят на тези изисквания до известна степен.

 1. Тухла. Системата от червени тухли беше изключително функционална при използване на газови или течни горива. Дърва за огрев, горивни брикети дават дим при по-ниска температура, така че тухлените комини постепенно са загубили своята популярност. С модерен котел на твърдо гориво такава система няма време да се затопли бързо.
 2. Керамични. Универсален материал, проектиран специално за използване в среда с висока температура. Няколко слоя гладка керамика ще осигурят качествено сцепление. Керамиката също издържа на високи механични натоварвания, а техният експлоатационен живот е средно 100 години.
 3. Системи от неръждаема стомана. Те са издръжливи и издържат на отлагането на катран и сажди по вътрешните стени. Неръждаемата стомана често се използва при инсталиране на комини поради способността й да се нагрява бързо. Съответно, по-малък разход на гориво, необходим за отопление.
 4. Сандвич тръба. Той е уникален поради своя дизайн, който намалява времето за монтаж на комина, например за котелно помещение или във вана. Сандвич тръбата се състои от три основни елемента: вътрешен, външен и изолационен. Всички връзки на такива елементи се извършват само с помощта на скъпо заваряване с аргон. Като метал при производството на сандвич тръби се използват както поцинкована ламарина, така и листове от неръждаема стомана.
 5. Излято желязо. В съвременното строителство чугунът не се използва често поради своите недостатъци като бавно нагряване, тенденция към бързо натрупване на сажди и катран. Чугунените конструкции трябва да се почистват често, в противен случай системата бързо ще загуби своята ефективност.

Видео

Вижте видеото за описание на характеристиките на комин от неръждаема стомана:

Комин от неръждаема стомана. Как да го направим?

Всеки трябва да помни, че животът на членовете на домакинството зависи от качеството на монтажните работи. Ако конструкцията е неправилно инсталирана и сглобена, може да възникне пожар, който впоследствие да доведе до пожар. Трябва да сте максимално внимателни и точни.

Каталог: "Тръби и елементи на комини"

Отоплителното оборудване, работещо на природен газ, течни и твърди горива - котли, печки, камини - изисква отстраняване на димните газове.

За това са предназначени комини, които могат да имат различен дизайн - от тухла или бетон; коминни тръби от стомана, керамика, неръждаема стомана. Тухлените комини са подредени за същите тухлени печки и камини. По ред причини за модерните метални печки и камини, котли на твърдо гориво и газ е по-препоръчително да се монтират комини от метални тръби. След това ще разгледаме видовете, предимствата и обхвата на тръбите за комини.

Какви инструменти ще са необходими за работа

За да инсталирате сами комина, трябва не само да имате търпение, но и някои инструменти. Ако правите всичко "на колене", това само ще доведе до повече загуба на средства в бъдеще. Не си струва да спестявате от строителството.

Кратка инструкция и основен списък с инструменти, необходими за инсталиране:

 • Български. Основният инструмент за тези, които искат да направят равномерна и точна система за отстраняване на продуктите от горенето. Не бива да се опитвате да замените дори най-простата мелница с ножовка за метал. Това няма да доведе до нищо добро.


български

 • Пробийте отвертка. За да не харчите допълнителни пари, можете да закупите комбинирана версия, тъй като пробиването в тънък метал не изисква бормашина с голяма мощност.


Комбинирана версия - бормашина / отвертка

 • Мозайката. Полезен само в частна къща с дървени греди.С помощта на мозайката можете много бързо и точно да направите дупка с необходимия диаметър.


Мозайката

 • Мистрия с шпатула. Когато е необходимо да се обработват твърде големи фуги, тези инструменти стават незаменими. Подходящ и за използване с огнеупорни уплътнители.

Важно! Никаква работа не може да започне чрез закупуване на защитно оборудване. Винаги трябва да са под ръка обикновени строителни очила с прозрачно стъкло, както и защитни ръкавици. Особено при работа с електроинструмент.

Основните етапи на монтаж на сандвич комин

Как да инсталирате бързо комин? Отговорът е прост: вземете сандвич тръба. Този материал е идеалното решение за частна къща, особено ако нямате много опит в строителството. Дори не се нуждаете от асистент, за да инсталирате този материал, всички стъпки могат да бъдат направени самостоятелно.

Свързваме всички структурни елементи

Сандвич-тръбата има една конструктивна характеристика - оребрено покритие от двете страни. Такова устройство ви позволява да свързвате елементи помежду си, просто като вмъквате различни части една в друга. Трябва да се монтират допълнителни тройници за оттичане на кондензат, който ще възникне по време на работа.


Серийно свързване на комина

Всички фуги трябва да бъдат правилно и надеждно затегнати със стоманени скоби. За да свържете стартерната част към котел, камина или друго отоплително устройство, трябва да закупите подходящ адаптер с два различни диаметъра.

Използва се прост метод за свързване на вътрешни продукти. Едната вътрешна тръба се изважда на разстояние 10 см, свързва се с втората (с помощта на стоманена скоба с по-малък диаметър) и се натиска във външната тръба. За по-голяма херметичност не е достатъчно да използвате само скоби; ще ви е необходим и специален уплътнител, предназначен за работа при високи температури.

Осигурете припокриването

Когато монтирате комин от сандвич тръби или друг материал през стена, трябва да се спазват правилата за пожарна безопасност. Ако е бетон или тухла, тогава ще бъде достатъчно просто да се третира фугата с уплътнител. Много по-трудно е в дървените къщи, където контактът на комина с дървена стена ще доведе до пожар.


Уплътняване на тръбния проход

Как да обезопасим кръстовището на дренажната система с припокриване:

 • Използвайте поцинкована ламарина, която трябва да бъде фиксирана към пода. В средата на листа се изрязва дупка и в нея се вкарва комин. Поцинкованият лист не се загрява напълно и не предава прекомерна топлина към дървесната повърхност.
 • Третирайте разстоянието от тръбата до най-близката дървена повърхност с изолация. Почти всички съвременни нагреватели са топлоустойчиви - те не се запалват при високи температури.

Вместо поцинкована ламарина, много строители използват азбестов материал. Освен това е силно устойчив на високи температури.

Довеждаме тръбата до покрива

Инсталирането на сандвич комин и полагането му през покрива е най-старателната част от работата. Тук ще трябва не само да приложите физическа сила, но и точно и правилно да изчислите всичко.


Защитна конструкция на комина

Процедурата за извеждане на комина на покрива:

 1. Направете дупка в покрива. За да е чисто, мястото трябва да бъде маркирано предварително с помощта на строителен маркер. Няма нужда да бързате, защото кривата дупка няма да добави естетика към цялата конструкция. Най-удобно е да отрежете покрива от вътрешната му страна.
 2. Подпокривен лист е монтиран отвътре, сигурно фиксиран, а отвън - покрив.
 3. Остава само да прокарате външната част през отвора и надеждно да обработите ръбовете с уплътнител.

Сега можете отново да проверите качеството на конструкцията и като последна стъпка да премахнете целия защитен филм.Можете спокойно да разтопите котел или камина и да наблюдавате всички фуги и дупки, обработени с уплътнител.

Настроики

Сандвич комини са добри, тъй като имат модулна структура, която ви позволява да сглобите всяка конфигурация, с всякакви параметри. Преди да отидете в магазина, трябва да знаете необходимия диаметър на комина, височината на тръбата и онези допълнителни елементи, които ще са необходими.

Диаметър на комина

При избора на диаметъра на сандвич-тръбата се прилага просто правило: той не може да бъде по-малък от диаметъра на изхода на котела. Ако изходът ви е 120 мм, тогава вътрешният диаметър на сандвича трябва да бъде същият или по-голям. Може да е по-широк, но по-малко - определено не и стесняването не може да се извърши по цялата дължина на комина. Ако коминът е малко по-широк от разклонителната тръба, се закупува адаптер, който се поставя директно на изхода на котела и тогава работният размер вече върви.

Ако все още няма котел, но знаете неговия капацитет, можете да изберете комин въз основа на тези данни:

 • мощност на котела до 3,5 kW - вътрешен диаметър на сандвича - 80 mm;
 • от 3,5 kW до 5,2 kW - не по-малко от 95 mm;
 • повече от 5,2 kW - 110 mm и повече.

Свързана статия: Лепило за тапети на марката Titan, обща информация

Но е по-добре да си купите (или поне да изберете) котел и след това да вземете решение за комина, защото много производители се застраховат, като правят изходните тръби по-широки, за да подобрят тягата.

Как да инсталирате комин за сандвич тръба

Монтажът на сандвич комин започва с определяне на диаметъра

Височина на тръбата

Височината на комина над повърхността на покрива зависи от мястото на изхода му, но в същото време минималната му височина трябва да бъде 5 м. Тоест, ако височината на къщата е малка, във всеки случай донесете комина на височина 5 метра. Ако височината на къщата е по-висока от 5 м, тогава тръбата трябва да се издигне над покривния материал до следната височина:

 • Трябва да се издигне на 50 см над билото, ако излиза на разстояние по-малко от 150 см от него.
 • Ако разстоянието от билото до тръбата е повече от 300 см, тогава тръбата може да е по-ниска от нивото на билото, но ъгълът трябва да бъде не повече от 10 ° (вижте фигурата).
 • Ако коминът излиза на разстояние от 150 до 300 см от билото, височината му може да бъде на същото ниво с билния елемент или по-висока.

При тези условия се осигурява нормално сцепление. Димът ще изчезне нормално, независимо от метеорологичните условия. За да не попадне зеленината в комина, те слагат специални чадъри, метеорологични фургони, а на ветровити места - дефлектори, които допълнително подобряват сцеплението.

Как да инсталирате комин за сандвич тръба

Височина на сандвич коминната тръба

Ако не е възможно да се изведе тръбата на такава височина, те поставят димоотвод - получава се принудителна тяга. Вентилаторът няма да е необходим през цялото време, но при някои условия, когато естествената тяга не е достатъчна, принудителната тяга спасява деня.

Тънкости при инсталиране на външен комин

Когато инсталирате външна конструкция, трябва да знаете някои правила, тъй като тя се различава от вътрешната инсталация. Но е възможно да се извърши външна система за отстраняване на продуктите от горенето, както и демонтиране (отстраняване) на комини, независимо, без помощта на неупълномощени лица.


Направи си сам външен комин

Последователност на монтаж на външен комин:

 1. Направете дупка в стената срещу изхода на нагревателя. Много по-лесно е, ако стената е дървена, тогава ви трябва само прободен трион или ножовка за дърво. Ако стената е бетонна или от тухла, тогава не можете да направите без помощта на перфоратор.
 2. Фиксирайте специалните скоби по цялата външна стена. По-добре е да използвате анкерни болтове за закрепване. Скобите трябва да се поставят на разстояние половин метър един от друг.
 3. Извадете коляното. За целта първо се монтира тръба към нагревателно устройство, което след това преминава през стената и е прикрепено към метален коляно. Мястото, където тръбата прилепва към тавана, трябва да бъде правилно и надеждно запечатано с уплътнител.


Коляното е от външната страна на стената

 1. След това се сглобява цялата външна част на тръбата, прикрепена към скобите и към лакътя.Цялата конструкция може да бъде сглобена на части, няма да отнеме много време и усилия.
 2. Монтажът на комина трябва да се извършва в съответствие с всички правила на строителното изкуство, поради което в горната част на тръбата е монтирана глава.

Външното инсталиране на конструкцията няма да отнеме много време, то е по-малко проблематично от вътрешното инсталиране. Просто трябва да направите една дупка и да изведете тръбата, а не да прокарвате системата през цялата къща.

Монтиране на чугунен комин

Системата за отстраняване на продуктите от горенето има своите предимства и недостатъци. Основният плюс е ниската цена, минус - сега такива системи практически не се използват, намирането на чугунени тръби е доста проблематично. Чугунът не може да се нарече траен материал, за разлика от стоманената тръба. Устоява на чести температурни промени, но е много чувствителен към механични повреди.

Етапи на инсталиране на чугунена система:

 1. Подготвителният етап, в който е необходимо качествено да се монтират всички тръби една към друга, за да се събере цялата конструкция. Важно! Тръбите трябва да се монтират много внимателно, тъй като чугунът е крехък материал. Най-малкият удар може да причини стружки или дори пукнатини. За да свържете елементите на системата, трябва да използвате специални скоби или метални скоби.
 2. Закрепете тръбата в отвора чак до покрива. Най-добре е да правите праволинейни системи, без никакви клони или ръкави. Тогава има по-малък шанс коминът да се задръсти скоро.
 3. Свържете тръбата към нагревателя. За да направите това, трябва да използвате специални чугунени адаптери.
 4. Ставите трябва да бъдат правилно обработени с огнеупорен уплътнител.
 5. След като уплътнителят изсъхне, можете да започнете да покривате комина с изолационен слой.
 6. Инсталирайте и фиксирайте главата в горната част.

След приключване на инсталацията на системата, тя трябва да бъде проверена. Достатъчно е да се разтопи отоплителното устройство, след което да се проверят всички фуги. При най-малкото предаване на дим съединението трябва да се запечата отново с уплътнител.

"Чрез кондензация" или "чрез дим"

Както знаете, сандвич тръбата има едната страна по-широка, другата малко по-тясна. Свързването на модулите се извършва поради разликата в техните диаметри. Завъртането на широкия край нагоре (виж илюстрацията) показва "кондензатен" възел, който предполага капене на капчици течност надолу.

Предлагаме ви да се запознаете с Как да лекувате стените от гъбички и плесени в апартамент или селска къща

Недостатъчно плътното уплътняване на фугите може да доведе до изтичане на дим през микропукнатини, което е недостатък на този метод. Този тип монтаж на сандвич комин през стена се използва доста често, тъй като изисква кондензат да се оттича надолу. Изтичането на дим на улицата в тази ситуация изобщо не е критично.

Резултатът от използването на сандвич тръби с лошо качество.

Когато по-тесният ръб се завърти нагоре, другият елемент се поставя върху него с по-широката част. Такъв комплект се нарича "над дим" (виж фигурата). При този метод на монтаж кондензатът може да проникне през лошо обработена фуга. В този случай димът преминава безпрепятствено. Този тип монтаж се използва, когато тръбата е поставена вътре в сградата и изведена през покрива.

Непрезентабилният външен вид на кондензат, течащ по цилиндричния продукт, компенсира безопасността, която се осигурява от пълното изхвърляне на димните газове в околното пространство. Освен това, висококачественото уплътняване на всички фуги предотвратява изтичането на конденз.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни