Направи си сам муфелна пещ. Всички тайни на процеса


Разновидности на муфелни пещи

По дизайнерски характеристики устройствата са разделени на:

 • тръбни или цилиндрични;
 • хоризонтално или вертикално.

По типа състав за термична обработка:

 • въздух;
 • вакуум;
 • на базата на инертен газ.

У дома може да се направи само въздушна муфелна пещ, поради което става въпрос за нея, която ще бъде обсъдена в статията.

Чрез характеристиките на термоелектрическия нагревател:

 • газ;
 • електрически.

Разбира се, газовата печка ще заобиколи в експлоатация 3-4 пъти по-евтино от електрическата, поради икономия на гориво, но такава печка, първо, е забранена от закона за производство и употреба, и второ, технически е изключително трудно да се направете муфелна печка със собствените си ръце с помощта на газ.

Благодарение на прости материали, печката може да бъде направена във всяка удобна форма, включително такава, която идеално подхожда на интериора на стаята.

Снимка 2 Схема на индустриална муфелна пещ

Производство на устройството

В този случай ще ви кажем как да направите вертикална муфелна пещ за изпичане на керамика със собствените си ръце.

За да направите това, имате нужда от следните инструменти:

 • ъглошлайф (мелница) и 1-2 кръга;
 • електродъгово заваряване и електроди;
 • ключарски инструменти, включително резачки за тел;
 • 2 мм нихромен проводник.

и материали:

 • 2,5 мм стоманен лист или използвано тяло на фурната;
 • ъгъл;
 • фитинги;
 • базалтова вълна;
 • огнеупорни шамотни тухли;
 • огнеупорен хоросан;
 • силиконов уплътнител.

Основни елементи

Жилище

В идеалния случай тялото на електрическа фурна или чудодейна фурна е подходящо като основа за самоделна муфелна пещ за топене или купене, тъй като тя вече има цялата необходима изолация. Всичко, което трябва да направите, е да премахнете или премахнете всички пластмасови елементи.

Снимка 3 Стара фурна под формата на тяло на муфелна пещ

Ако не беше възможно да се намери такава фурна, тялото може да бъде заварено от лист, предварително нарязан на заготовки. Заварете всички странични стени, почистете шевовете с метална четка или мелница и покрийте с грунд.

Изработването на калъф от листове, макар и малко по-сложно, ви позволява да направите дизайна, който отговаря на размера за конкретна стая.

Нагревателен елемент

Ключов компонент на устройството, тъй като именно от него зависят температурата във фурната и скоростта на нагряване. Също така ще трябва да направите термостат за муфелна пещ със собствените си ръце или да закупите готов. Нихромовата тел ще действа като нагревателен елемент, чийто диаметър се избира в зависимост от максималната температура. Минималният и най-консумативен диаметър е 1,5-2 мм.

Нихромът на стандартна спирала може да издържи 1100 градуса, но е необходимо да се изключи навлизането на въздух, в противен случай той ще изгори. Fechral е най-подходящ за муфелна пещ - работната му температура е 1300 градуса и е „приятелски настроен“ с въздуха.

Снимка 4 Нагревателен елемент

Всяка електрическа муфелна пещ, дори и най-малката, направена на ръка, при нагряване до 1000 градуса, изразходва около 4 kW. Проверете всички окабелявания и настройте автоматичния стабилизатор на 25A преди употреба.

Топлоизолация

Най-важният аспект на работата, който е отговорен за целостта и ефективността на цялата структура. Вътре в муфелната пещ са поставени шамотни тухли върху огнеустойчиво лепило. До размера на фурната тя се отрязва с мелница. Отгоре се използва базалтова вълна.

Снимка 5 Огнеустойчиво лепило Теракота

Някои форуми за производство на муфелни пещи препоръчват използването на азбест за зидария. Това наистина е огнеустойчив материал, но вече при температура 650 градуса + започва да отделя канцерогени.

Изработване на домашна муфелна пещ

Първата точка може да бъде пропусната за тези, които използват стара фурна като тяло.

Самостоятелно производство

Ако няма начин да намерите стара фурна, тогава ще трябва да използвате ламарина и електрическо заваряване. Според необходимите размери, с помощта на мелница, стените на нашия бъдещ продукт се изрязват от лист метал. За да се опрости процесът, фурната е направена в цилиндрична форма. След това лента от метал се навива на цилиндър и се заварява с един шев.

Металният кръг ще служи като единия край, а от другата страна малко по-късно ще бъде монтирана врата. Конструкцията трябва да бъде укрепена и за това ще трябва да заварявате няколко ъгъла на кръстовището на стените на цилиндъра и кръга.

Придаване на ламарина с цилиндрична форма
Ние огъваме лист метал в цилиндър

От вътрешната страна стените на получения цилиндър са обвити с базалтова вата. Този материал не е избран случайно. Ограничителната температура при контакт с открит огън е 1114 ° C градуса, материалът има лоша топлопроводимост, която просто ни е необходима при тези условия, а също така е безопасен за човешкото здраве дори при критични температури.

Ръбовете на шамотни тухли се обработват с мелница по такъв начин, че в напречно сечение това е трапец. От такива елементи можете да направите вид огнеупорен пръстен.

Огнеупорен тухлен пръстен
Изработване на огнеупорен пръстен

Тъй като краищата ще се окажат под различни ъгли и ще трябва да разглобите конструкцията, препоръчително е да поставите сериен номер на всяка тухла. След като сте поставили тухлите върху равна повърхност, така че вътрешните ръбове да "гледат" нагоре, направете плитки прорези под лек ъгъл, в тези прорези ще се вмъкне спирала. Каналите трябва да изолират спиралните завои един от друг и да осигуряват разпределението на нагревателния елемент в цялото ядро. Сега отново трябва да съберете тухлите в пръстен и да ги издърпате заедно с тел или скоба.

Подготвената спирала се поставя в жлеба и краищата му се извеждат навън, където ще бъдат монтирани свързващите клеми. Спираловидният пръстен представлява нагревателния елемент на фурната.

Полагане на тел
Полагане на спирала

Цилиндър с базалтова вата е монтиран с края си на хоризонтална равнина. Шамотни тухли са поставени отдолу, за да предпазят кръглата стена от високи температури. Вътре е поставен нагревателен елемент и всички кухини са запълнени с топлоустойчиво лепило. Изсъхването на устройството ще отнеме няколко дни. През това време можете да измислите и да направите врата за фурната. Колкото по-плътно затваря горивната камера, толкова по-дълго ще служи домашната спирала. Самоизграждащата се муфелна пещ е способна да топи благородни метали, да пече глина, да топи някои метали.

Добре е да знаете: Как се изгражда бебешка тухлена фурна, от основата до зидарията

За да изгорите малки по размер глинени продукти у дома, можете да направите по-опростена версия на пещта. Състои се от котлон с отворен нагревателен елемент и керамичен съд с подходящ размер. Невъзможно е да поставите частта директно върху спиралата, така че шамотни тухли се поставят под нея и отгоре се покриват с гърне.

Необходими материали за изграждане на пещ
Материали за пещ

Направи си сам муфелна пещ

У дома можете да съберете прост дизайн на фурната със собствените си ръце. В същото време муфелна пещ "направи си сам" ще работи на електричество. Основният елемент - муфел - може да бъде направен от глина или сгънат от шамотни тухли.

За глинената муфела се прави заготовка от картон или шперплат.Получената кутия се покрива със слой глина с дебелина 1 см, изсушава се до втвърдяване (3-5 дни) и се изпича във фурна с въглища. Температурата на изпичане е 700-800ºC. Това е достатъчно, за да витрифицира глинената структура и да създаде здрава вътрешна камера.

Направи си сам муфелна пещ
Направи си сам муфелна пещ

Полученият керамичен муфел е увит с тел (нихром или фехрал, 1 мм в диаметър) - той ще работи като нагревателен елемент. За да се закрепи проводникът към корпуса, той се покрива с втори слой глина (която също се изсушава и изгаря във фурна за въглища). Краищата на проводника се оставят отворени за по-нататъшно свързване към мрежата.

За да сгънете шамотната муфела, във всяка тухла се правят канали (за разположението на отоплителните намотки). След сгъването на тухлите в каналите се поставя спирална тел. За да го фиксирате в жлебовете, спиралата е покрита с глина или подсилена с тел.

Готовата вътрешна камера се поставя в метален корпус. Той е заварен от стоманени листове с дебелина 2 mm или повече. В корпуса са оставени дупки за свързване към нагревателния проводник.

Вътре в корпуса се поставя завършен ауспух, контактите се свързват и се прави топлоизолация. Като изолационен материал се използват базалтова вълна или азбестови стърготини (азбестът е по-вреден вариант, канцерогените се отделят при нагряване).

Забележка: Такава муфелна пещ „направи си сам“ ви позволява да изгаряте керамични изделия. За металургично отгряване или претопяване на цветни сплави е необходима индустриална пещ.

Самоделна муфелна пещ

Подготовка за работа

Всяка работа трябва да започне с определен подготвителен етап. Дори ако бъде одобрен план за действие, е необходимо да се подготвят инструменти и материали, в противен случай могат да възникнат дълги прекъсвания в работата, което ще се отрази негативно на работата на капитана и качеството на изградената конструкция.

Преди да започне директното строителство, ще трябва незабавно да подготвите мелница за рязане на ламарина и обработка на шамотни тухли. Кръговете на мелницата трябва да са подходящи. Списъкът ще бъде допълнен от електрическо заваряване с консумативи и други ключарски инструменти за ежедневна употреба.

Добре е да знаете: Как се използва конвекционна фурна за отопление на къща, каква е тя

Материалът включва нихром или фехрална тел, базалтова вата, шамотни тухли и ламарина с дебелина най-малко 2 mm. В зависимост от това как е направена конструкцията, някои инструменти или материали може да не са полезни, а в процеса ще бъдат закупени допълнителни.

Занаятчийска фурна
Занаятчийска фурна

Видове муфелни пещи

Муфелните пещи се класифицират според няколко критерия. Те са разделени според метода на нагряване:

 • електрически;

Електрическа муфелна пещ
Електрическа муфелна пещ

 • газ.

Газова муфелна пещ
Газова муфелна пещ
По тип защитна атмосфера:

 1. Въздух (шумозаглушителят ограничава смесването на въздуха между работното пространство и нагревателите).
 2. Вакуум (вътре в ауспуха те създават разредено пространство - вакуум).
 3. Пещи със специална атмосфера - пространството вътре в муфелата е запълнено със специален газ (инертен, азотиран, редуциращ и др.)

Работната температура във фурната може да варира от + 400ºC до 2500ºC. На тази основа муфелните пещи се класифицират по видове:

 1. За умерена топлина до 500ºC.
 2. За средни температури до 900ºC.
 3. За високи температури до 1400ºC.
 4. За изключително високи температури - до 2000-2500ºC.

Забележка: Температурата на нагряване определя цената на фурната. Колкото повече пещта се загрява, толкова по-висока е цената. Освен това цените на ауспусите зависят от размера и функционалното оборудване (термодвойки, тип нагреватели, автоматизация).

Полезно видео

Вижте видеото, което показва как да започнете да правите муфелна пещ: какви материали и инструменти са необходими, какво трябва да се направи първо и какви действия не се препоръчват.

1ba8d3678997cd1220be3ef58cf59f99.jpe ce84308707c136bdb783c4f4656f6cf0.jpe

Изработване на корица

 • Изрежете кръг от стомана, който е с диаметър, идентичен на вече напълно сглобената конструкция.
 • На върха на лепилото "растение" шамотна тухла - тя ще осигури достатъчно запечатване.

Заварете отстрани на дръжките, така че да е удобно да повдигнете и свалите капака и ключалката за затваряне.

Покрийте ръба с огнеупорен силикон, преди това повърхността трябва да бъде обезмаслена (дори White Spirit ще го направи).

За напомняне, когато фурната работи, тя трябва да бъде затворена. Прекомерното навлизане на въздух ще доведе до бързо износване на нихрома.

Материали и елементи за работа

Муфелна пещ за топене на алуминий със собствени ръце или втвърдяване на стоманени части - ние подготвяме пълна гама от материали за производство. Ще ни трябва:

 • шамотна тухла;
 • топлоизолация;
 • ламарина или всякакъв материал под ръка. Ако имате стар сейф с вътрешен слой пясък, значи имате късмет. Такава пещ ще продължи дълго време и ще спести на външния слой на топлоизолация;
 • огнеупорна глина, пясък или готова смес за тухлена зидария. За да запечатате пукнатини и кухини, можете да закупите огнеустойчив уплътнител или да използвате разтвор;
 • електрически кабел, керамични изолатори, автоматично свързване в таблото.

Материали за производството на муфел и капак на пещта

За производството на фурни използваме най-модерните материали. За работния слой на облицовката (муфел и капак на пещта) използваме леки огнеупорни тухли, които донасяме от Германия. Тази тухла има отлични топлинни характеристики, а именно, тя има ниска топлопроводимост, висока термична и топлоустойчивост. Класификационната температура за тази тухла е 1430 ° C. С всичко това тухлата е доста лека поради ниската си плътност и е добре обработена механично. Това ви позволява да фрезовате канали в тухли за монтаж на нагревателни елементи. Фрезоването осигурява най-висока точност на спиралните канали.


Лека огнеупорна тухла


Лека огнеупорна тухла


Лека огнеупорна тухла


Капак на фурната

Капакът на пещта е направен от два слоя огнеупорни тухли. В същото време вторият слой припокрива шевовете на първия слой, което увеличава здравината на капака. Повечето печки от западно и руско производство имат само един слой тухли.

Също така тухлите са скосени, което предотвратява начупването на тухлите, когато материалът се разширява (загрява).

Във външните слоеве на ауспуха и капака на пещта използваме допълнителни изолационни огнеупорни слоеве, които имат още по-ниска топлопроводимост със значително по-ниско тегло.

Като такива материали могат да се използват огнеупорни постелки от керамични влакна, мулит-силициев картон (MKRKG) и др.

По този начин, колкото по-ниска е топлопроводимостта на материалите, толкова по-добри са топлинните характеристики на пещта.

Материал Максимална температура

приложение, ° С

Топлопроводимост, W / m * KПлътност на материала, кг / м3
Лека тухла14300,28 при 600 ° С770
Керамични влакна12600,27 при 1000 ° С128
Картон MKRKG-40011500,11 при 600 ° С400

Сложното приложение на тези материали значително спестява енергийни ресурси, както и спестява време за отоплителни и охлаждащи пещи. За съжаление, много съвременни, както западни, така и руски производители правят пещи за изпичане от керамика само с използване на огнеупорни тухли, което прави пещите по-малко ефективни.

Как работят муфелните пещи: дизайн

Основният структурен елемент на пещта е муфелът.Части за топлинна обработка (или злато за претопяване, медицински инструмент за топлинна обработка, керамика за изпичане) се зареждат в камерата му. Муфелът е направен от химически инертен материал.

Муфелната камера е разположена вътре в пещта. В този случай пространството между външната обвивка и вътрешната камера е запълнено с топлоизолатор. Висококачествената топлоизолация определя ефективността на устройството, както и неговата безопасност (ограничава силното нагряване на корпуса и предотвратява възможността да се изгори върху него).

Муфелна камера на пещ
Муфелна камера на пещ

Нагревателните елементи са разположени извън ауспуха или в стените му. Те загряват вътрешната камера, която от своя страна пренася топлината в работното пространство. Работата на нагревателните елементи се контролира от регулатора. Той контролира температурата и времето за нагряване, целия процес на топлинна обработка. Нивото на автоматично регулиране влияе върху цената на отоплителното устройство. Колкото повече регулиращи функции, толкова по-скъпа е фурната.

Муфел: конструкция и материали

За производството на вътрешната камера се използват следните материали:

 • керамика;
 • керамични влакна;
 • корунд;
 • огнеупорна (шамотна) тухла.

Изборът на материал за производството на муфела се определя от условията на работа и предназначението на пещта. Например, огнеупорна муфелна влакна се използва за отопление в неутрална среда. Корундни камери - могат да се използват в химическа среда. Но керамичната муфела е универсална. Поради своята инертност се използва за различни задачи (претопяване, термична обработка, печене).

Принцип на действие

Устройството на муфелна пещ може да бъде разнообразно, всичко зависи от целта. Уредът работи от мрежата и се използва за високотемпературна топлинна обработка на различни материали. Температурният режим на отопление е ограничен до 1150 градуса. Мощността на нагревателните елементи не трябва да надвишава определената температура.

Муфелът трябва да бъде направен от висококачествен керамичен материал, това ще осигури постепенно намаляване на температурата между ауспуха и нагревателния елемент. По време на работа пещта консумира голямо количество електроенергия, шумозаглушителят има тежки и бавни нагревателни свойства. Поради тези свойства натоварените материали не влизат в контакт с вещества, които се образуват при горенето - газове, сажди. Това предпазва металите и химическите проби от външно замърсяване и включвания.

Препоръчваме: Пушилня за студено пушене

Материали и инструменти за сглобяване на конструкцията

Преди да започнете да правите муфелна пещ със собствените си ръце, трябва да придобиете набор от инструменти. Полезно за работа:

Материали за сглобяване на оборудване за топене

 • заваряване и електроди;
 • Български;
 • Клещи и ножици;
 • респиратор, очила;
 • корпус от стомана или фурна;
 • метален ъгъл;
 • поцинкована мрежа с мрежа от 2 х 2 см;
 • врата - готова, или домашна;
 • шамотна тухла;
 • огнеупорна смес;
 • топлоустойчив силикон;
 • перлит или базалтова плоча (покривна изолация с дебелина 1 - 2 см);
 • нихромова тел 1 мм.

Дебелината на метала за корпуса трябва да бъде 2 - 2,5 мм, тъй като крайната конструкция ще бъде много тежка. По същата причина, ако се използват тънкостенни домакински уреди, те трябва да бъдат подсилени със стоманен ъгъл.

Тези, които ще горят керамика, не се нуждаят от температури над 800 ° C, така че могат да направят муфела от всеки порцеланов или глинен съд или старо казанче за промиване.

Огнеупорна зидария

За да направите шумозаглушител, ще ви трябва:

 • огнеупорна тухла, най-добре шамот, и нейният лек външен вид;
 • азбестови изделия (влакна, плочи);
 • огнеупорни плочи.

Ако използвате тухла като огнеупорна, тогава за нейната зидария е необходима специална огнеупорна смес за шамот. Той се закупува сух и се разрежда с вода до необходимата консистенция, пропорциите са посочени в инструкциите.Можете също да използвате хоросан, огнеупорна глина или друга огнеупорна смес за зидария.

Преди да поставите огнеупорите, персонализирани по размер за да съответства на параметрите на камерата. За това тухлите или плочите се нарязват с мелница.

Когато полагате плочи или тухли, е необходимо да ги поставите много плътно заедно. В този случай слоят разтвор трябва да бъде достатъчно тънък, не повече от 5 mm. Преди да поставите тухлите, те трябва да се поставят във вода за 30 секунди, за да запълнят всички пори.

Първо се поставя дъното на конструкцията, след това стените и горната част на муфела. Трябва да опитате, така че шевовете да не съвпадат във вертикалната равнина.

Описание на пещта

Можете да миришете в пещ не само метал, но и керамика, стъкло, восък. Голямо разнообразие от работа, която може да се извърши с това оборудване, се дължи на факта, че работният температурен диапазон в пещта е от +20 до +1000 градуса по Целзий. Директният процес на сглобяване на муфелна пещ със собствените си ръце може да се извърши доста бързо, при условие, че всички необходими компоненти са под ръка. Ще трябва обаче да дадете няколко дни, за да изсъхне материалът, тъй като често се прави от шамотни тухли.

Муфелна пещ от стари дискове

Необходими материали

Материали ще са необходими директно за производството на пещта:

 • шамотна тухла
 • спирала от една и половина kW
 • топлоустойчива глина или хоросан

След производството му се поставя в обвивка. Може да се заварява от 2 или 3 мм стоманени листове. Размерите му се вземат въз основа на размерите на фурната. Също така, под формата на обвивка, можете да използвате стара газова или електрическа фурна, като преди това сте премахнали всички пластмасови части и елементи от нея. Пространството между фурната и корпуса е запълнено с изолационен материал като каменна вата.

Пещите с най-високо зареждане са най-подходящи за изпичане на керамика. В пещи, където основно ще се работи с топене, закаляване или друга обработка на метали, процесът на нагряване на продукта трябва да се контролира с помощта на температурен сензор, заготовките се зареждат в такива камери хоризонтално.

Нека разгледаме стъпка по стъпка пример за муфелна пещ

В този случай за корпуса се използва стар железен правоъгълен резервоар. Тя трябва да бъде леко подобрена и ще бъде напълно подходяща за нейната роля. Отрязване на ръба на резервоара с мелница, върху която има кръгъл отвор, широк 5-10 см. Пробийте дупки по краищата за закрепване на вратата към тялото върху завесите.

Работата трябва да започне с планиране: Съберете тухлена фурна суха, направете маркировки върху нея отвътре, на тези места, където ще трябва да поставите спирала. В тухлата, съгласно маркировките, направени по-рано, с бормашина, използвайки победоносна тренировка, трябва да се направят вдлъбнатини. На илюстрацията по-долу свредлото е настроено под ъгъл спрямо жлеба, по този начин можете оптимално да постигнете желания резултат.

Поставяме подготвената тухла във фурната; от ъгъла трябва да се направи външна рамка за нея. Поставяме спирала в жлебовете. Покриваме цялата конструкция с разтвор на хоросан върху вода. Всички пукнатини трябва да бъдат покрити.

След това трябва да направите електронно устройство, което да контролира нагряването на спиралата. Освен това няма да е лесно да загреете фурната, но това ще бъде стъпково нагряване. За това се използва стъпков термостат. Под муфелната пещ трябва да се направи опора, за да се избегнат загуби в дъното. Рамката от ъгъла се изрязва и заварява в ъглите, краката са заварени към нея отстрани, също от ъглите. Отгоре са заварени ред плочи.

Използваме специално термосвиване от фибростъкло. Той служи за защита на термодвойка, чиито характеристики са както следва: хромел-алумел (TXA) диаметър 0,5 mm, дължина 1 m. Използваме и керамична тръба с два отвора за термодвойки. За захранването на спиралата ще ви трябва още един дебел термосвивач.Поставяме топлоустойчива фибростъклена камбрика върху термодвойката, поставяме върха й в керамична тръба. В горната част на печката се прави отвор с обикновена бормашина и там трябва да се постави термодвойка и да се покрие с хоросан. Оставете да изсъхне.

За да се свържете, ви е необходим специален топлоустойчив проводник за електрически фурни. Покритата печка е скрита в корпус, нейната топлоизолация ще бъде осигурена от базалтова вата. В горната част на корпуса трябва да направите отвор за изхода на захранващите проводници и термодвойката, за да го управлявате. Преди окончателното опаковане във вата трябва да се направи пробно свързване на фурната.

Самото устройство е монтирано върху азбестов лист. Памучната вата трябва да се полага с медицински ръкавици. Блок за управление на фурната. След това пристъпваме към производството на блока за управление на пещта.

Комплектът аксесоари се състои от:

 • корпус (взет от малка електрическа стая)
 • електромагнитен контакт (в случая все още "съветски")
 • терминални блокове (една керамика за свързване на нихромовата спирала от муфелната пещ към захранващите проводници и повече от огнеупорна пластмаса за основното превключване)
 • машина за 16А; болтове, гайки, гравьор; дебел проводник и щепсел
 • термостат Profile-M-1K многостепенен едноканален

Термостатът може да се загрява по сложен график; през този интервал можете да настроите времето и температурата на нагряване.

Ето как изглежда готовото устройство:

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни