Технология и ред на работа при инсталиране на камина в частна къща

Избор на местоположението на камината

Изграждането на конструкцията започва с избора на нейното местоположение. Най-често камина е монтирана срещу носеща стена срещу входа на стаята. Освен това можете да изградите огнище в ъгъла или да го направите свободно стоящо. Какво определя избора? На първо място, от площта на стаята и индивидуалните желания на собствениците на жилища.
В стаята има места, където е нежелателно да се монтира конструкция на камина. Огнището не може да се постави срещу стена, която е срещуположно на прозорците, в противен случай това ще доведе до течения в стаята. Когато се планира монтиране на камина в дървена къща, трябва да се спазват всички правила за пожарна безопасност.

Препоръки за избор на електрическа камина

Големият брой предложения за различни видове електрически камини усложнява избора. Всички те имат много предимства и допълнителни функции. Откъде да започнете да избирате подходящата камина за вашия апартамент?

Ерата на съвременните технологии ви позволява предварително да се запознаете със съществуващи модели, без да напускате дома си. За да направите това, просто погледнете снимките на електрическите камини, а също така се запознайте с отзивите за работа в Интернет.

След това е необходимо да се създаде проект за бъдещото огнище. Това ще ви позволи да определите какъв размер трябва да бъде камината, какъв дизайн е подходящ за определена стая, както и какви технически характеристики трябва да има устройството и т.н.

Електрическата камина може да бъде украсена със специална рамка от гипсокартон, която ще даде възможност за максимален реализъм

Сега можете спокойно да отидете да си купите подходяща електрическа камина

В този случай трябва да обърнете внимание на следните точки:

 • размерът. В малка стая е по-добре да си купите ъглова електрическа камина. Това ще спести място. За голяма къща или лятна вила е най-подходяща електрическа камина с портик;
 • Регистрация. Не си струва да купувате високотехнологична електрическа камина в стая в класически стил. И обратно, модел от стъкло и пластмаса няма да изглежда срещу стила ампир. Такива стилови комбинации не са допустими при правилен интериорен дизайн;
 • мощност на устройството. Ако се вземе решение за закупуване на мощна електрическа камина, първо трябва да проверите окабеляването. Ако не може да издържи на високо напрежение, тогава ще трябва да се откаже от покупката на модел с голяма мощност.

Друг фактор, който влияе върху избора на камина, е нейната цена. По този въпрос бъдещият собственик има последната дума.

1a99c658a1bbe6880f9278ba26f6a6d4.jpe

Забележка! Високата цена и популярната марка не винаги са основните при избора на този тип огнище в къщата. Така че, цената на монтираните на стена електрически камини може да е по-ниска от тази на други модели, но е много по-важно - техническите характеристики на устройството и съответствието му с изискванията на бъдещия собственик .. Много производители предлагат богат избор на пълнене на електрическата камина - това могат да бъдат естествени или изкуствени камъни, изгорени трупи или въглища

Много производители предлагат богат избор от пълнене на електрическата камина - това могат да бъдат естествени или изкуствени камъни, изгорени трупи или въглища.

Изчисляване на размерите на конструкцията на камината

Компетентното изчисляване на фокуса е от голямо значение. Когато извършвате изчисления, трябва да запомните, че по време на строителния процес ще бъдат използвани както цели тухли, така и техните половинки.

Преди да извършите изчисленията, определете площта на стаята, в която устройството за камина е проектирано със собствените си ръце.След това се изчертава план на лист хартия в определен мащаб и след това се определят размерите на горивната камера. Тя трябва да бъде поне 1/50 от обема на стаята.

За да се предотврати възможността за дим и да се осигури правилен топлообмен, е необходимо да се създаде правилно портал за камина (по-подробно: „Портал за камина„ направи си сам “). Височината му трябва да е 2 пъти по-голяма от дълбочината. Размерът на отвора за комина се избира въз основа на площта на камината; той трябва да бъде около 8 пъти по-малък. Най-лесният начин за изпълнение на инсталацията на правоъгълен комин. Средната дължина на тръбата за него е 5 метра.

устройство за печка за камина

Избор на типа камина

Изграждането на камина започва с определяне на нейното местоположение - близо до стената, в средата на стаята или вътре в стената, ако нейното изграждане е само планирано. Вградената опция спестява място, позволява ви да използвате топлина в съседни стаи. Огнище от островен тип изглежда ефектно в големи стаи под формата на кръг, визуално достъпен от всички страни. Прикрепената камина е универсално решение за изпълнение в завършена стая: тя се намира в центъра на стената, понякога в ъгъла.

Пожарна
Използвайки определени трикове, майсторите създават „въздушни“ дизайни за ъглови камини

Отворете огън за душата

Камините с отворено огнище се характеризират с големи топлинни загуби поради невъзможността за ограничаване и регулиране на подаването на въздух. В резултат горещите продукти от горенето се отстраняват твърде бързо в сравнение с печките и затворените камини, като вземат със себе си лъвския дял от топлинната енергия, получена от изгарянето на дърва. Ефективността на тези устройства рядко надвишава 15%, поради което те се използват в малки помещения. Такава камина няма да може да отоплява значителна площ, а ще служи само като елемент от интериора, който консумира 2–4 пъти повече дърва за огрев от камина с врати. Откритият огън се загрява незабавно, но дървото бързо изгаря; след изгарянето на горивото пещта спира да излъчва топлина.

Възможното разпространение на искри от открита камина определя повишени изисквания за пожарна безопасност:

 • Подреждане на повърхността пред камината от огнеупорен материал
 • Липсата на запалими предмети в близост до огнището;
 • Контролиране на процеса на горене до пълното потушаване на огъня.

Съвет: Сухите дървени трупи искрят по-малко искри от боровата дървесина и оставят малко сажди в комина.

Безопасна топлина на затворена камина

В затворена горивна камера дърва за огрев изгарят напълно: не остават въглища и пепелта се натрупва в подвижен улей. Когато вратата е затворена и подаването на кислород е минимално, процесът на горене може да продължи много часове. Пещите за тези нагреватели са оборудвани със системи за управление на горенето и са изработени от огнеупорна стомана. Предимства, характерни за камините от затворен тип:

 • Производителност до 75%;
 • Безопасна работа;
 • Избор на горивна камера от различни модели;
 • Възможност за работа както в затворен, така и в отворен режим.


Затворените камини ви позволяват да организирате разположени системи за въздушно отопление у дома

За отопление на други помещения на частна къща в затворена камина е инсталиран топлообменник под формата на резервоар, намотка или водна "риза". Отопляемата охлаждаща течност се подава към радиаторите, веригата може да функционира независимо, както и да бъде свързана към съществуващата отоплителна система.

Направи си сам материали за изграждане на камина

Устройството на печки и камини започва с подготовката на инструменти и строителни материали.
Ще ви трябва следното:

 • Червена тухла;
 • пясък;
 • строшен камък;
 • цимент;
 • но;
 • ниво;
 • владетел;
 • отвес;
 • Български;
 • ножовка;
 • заваръчна машина.

как работи камината
Когато избирате тухли, за да изградите камина в къщата, трябва внимателно да проучите повърхността им. Подходящи са само продукти с хомогенна структура, които нямат бели петна. Можете да проверите качеството на тухлите с чук.За целта те леко удрят продукта и наличието на ясен звучен звук означава, че той е с високо качество.

Устройството на основата за камината

Не е необичайно камината да тежи повече от един тон. Преди да започнете полагането, не забравяйте да направите основа. Знанието за това как работи камината помага да се изгради висококачествена конструкция, което е невъзможно без солидна основа.
Параметрите на основата зависят от размера на страните на бъдещото огнище. Към дължината и ширината се добавят 10-15 сантиметра и в резултат се получават базовите стойности за конструкцията. Между основите на къщата и огнището трябва да има празнина от около 5-6 сантиметра, тя е покрита с пясък и набита. Благодарение на това е възможно да се предотврати появата на пукнатини по уреда по време на свиване (по-подробно: "Направяне на основа за камина със собствени ръце").

Необходимата дълбочина на ямата се определя въз основа на етажността на сградата: за едноетажна сграда са достатъчни 50-60 сантиметра, а за двуетажна къща - най-малко 80 сантиметра. Ако почвата е нормална, на дъното на ямата се поставя пясъчна възглавница, а когато почвата е рохкава, се използва смес от пясък и чакъл. Всеки слой се навлажнява, уплътнява и хоризонталната повърхност се проверява с помощта на ниво на сградата.

При инсталиране на камини обикновено се използва бетонна основа. На първо място, те изграждат кофража, вътрешните му размери трябва да съответстват на параметрите на бъдещата основа. Стените на кофража са покрити с битум, катранена хартия или покривен филц за хидроизолация.

Инструкции за изграждане на камина

На първо място, контурите на бъдещата структура на камината се прилагат към стената на стаята. Основата под огнището е покрита с два слоя покривна катранена хартия или покривен филц за хидроизолация. Първо, тухлите се полагат без хоросан за правилно и точно прилягане. При полагане на наводнения отвътре трябва да се използват огнеупорни тухли. Изсечените повърхности на зиданите изделия са покрити със зидария.
След приключване на подготвителните мерки, задната и страничните стени на камината се издигат, дебелината им трябва да бъде 20 сантиметра. Първо трябва да се положат ъгловите тухли. Съответствието с хоризонталната зидария трябва постоянно да се проверява с ниво. След това излагат външния ред и накрая поставят средата.

Когато камината е инсталирана, преди полагане на обикновени тухли, те трябва да се поставят във вода за няколко минути и по този начин да се отстранят въздушните мехурчета от тях. Огнеупорните продукти се изплакват с вода, за да се отмие натрупаният прах от тях.

Шевовете са направени тънки и излишният разтвор, образуван във вътрешността на пещта, със сигурност се отстранява. Заоблена форма трябва да се използва на места, където тя се обръща и изтънява. Факт е, че ефективността на функционирането на огнището до голяма степен зависи от степента на гладкост на вътрешните повърхности. Малките дупки трябва да се търкат с парцал, предварително навлажнен с глинен разтвор. Вижте също: "Как да нарисувате камина."
Тухлите се полагат последователно. Това означава, че всеки следващ ред започва да се излага едва след завършването на предишния. След като работата се придвижи до края, те започват да изграждат комина.

За полагане на редове от червена тухла се използва циментово-пясъчен хоросан. Невъзможно е валежите да попаднат в тръбата, тъй като това по най-отрицателен начин влияе върху ефективността на функционирането на огнището. За да изключите такива случаи, използвайте качулка от поцинковано желязо или калаен комин.

Как можете да украсите камина

Дизайнът на каминните конструкции трябва да съответства на интериора на помещението, в което са монтирани (за повече подробности: „Създаваме оригинален интериор на стая с камина“). Те могат да бъдат декорирани в най-различни стилове, вариращи от класически до модерен модерен. Според руските традиции камините често са облицовани с плочки (прочетете: "Как да фурнирираме камина - съвети за облицовка").Такива огнища придават уют на всеки интериор и създават атмосфера на комфорт. Камините са завършени с порцелан и украсени с плочки, инкрустирани с позлата.

Ако собствениците на къщата предпочитат минимализъм в дизайна на помещенията или не искат да се занимават с външната декорация на огнището, конструкцията остава с тухлени стени, боядисани с варови и креда бои, или те боядисват само един шев .

Камината е чудесно допълнение и декорация към всеки интериор. Огнището придава топлина, уют, спокойствие, комфорт и спокойствие. Изграждането на тухлена камина самостоятелно не е проста строителна задача. Но все пак можете да го изградите сами, ако следвате инструкциите.

Видове електрическа камина с ефект на пламък на живо - как да изберем?

Електрическите камини с ефект на жив огън са последният щрих за създаване на уют и комфорт в хол или кухня.

Разбира се, истинският пламък дава топлина и изглежда по-добре, но е неприемлив от съображения за безопасност, особено ако в къщата има деца.

Остава само да се вземе решение за избора от цялото разнообразие от възможности за изкуствени камини и да се монтира у дома, създавайки илюзия за истински източник на топлина.

Дори малък огън ще украси дома ви

Защо ви е необходима камина без истински огън

Електрическа камина с ефект на жив огън може да се намери във всякакви апартаменти и частни къщи. Всяка година подобно дизайнерско решение се използва все по-често и то не само от богати хора.

Класиката винаги е на мода

Първоначално устройствата са направени под формата на алени или червени панделки, които се извиват под въздействието на въздушни течения. С развитието на съвременните технологии е възможно да се постигне точно предаване на пламъка, има разновидности дори с 3D ефект.

Сега електрическите камини са олицетворение на инженерството, което предава танца на огъня чрез сложна комбинация от трептящи газови лампи, които осветяват водни пари. Всичко това ви позволява да придадете на стаята наистина уютна атмосфера на спокойствие.

Ефект на присъствието

Електрическата камина с ефект на жив огън може да бъде идеалното решение за създаване на английски стил на интериор или Прованс, както и да заеме централно място в една стая, отвличаща вниманието от малките недостатъци в оформлението.

Изберете подходящия за вас тип електрическа камина

В зависимост от пространството и дизайнерската идея можете да намерите идеалния за вашия дом. Днес има няколко вида електрически камини:

 • етаж;
 • вграден;
 • спряно;
 • ъгъл.

Поставете в ъгъла

И също така може да бъде разделен според метода за симулиране на огън:

 • Електромеханичен (с мотор има недостатък - шумът на устройството).
 • Използване на парогенератор (студената пара се осветява от светодиоди, което постига 3D ефекта);
 • С вграден LCD монитор (записването на движение на пламъка се възпроизвежда непрекъснато);
 • Работейки на принципа на илюзията (комбиниране на макети и отблясъци на пламъка с искри).

И чрез дизайнерски решения:

 • Класика (имат U-образна форма и предават усещането за работа върху дърво);
 • Държава (символ на уютен и неспешен живот);
 • Модерен (смесване на няколко направления, използване на различни материали);
 • Hi-tech (строги линии и минимален дизайн).

Спокоен селски стил

От такова разнообразие може да е трудно да изберете опцията за електрическа камина с ефект на пламък. Затова ще се съсредоточим върху критериите за избор и възможностите за инсталиране, както и най-популярните модели.

Електрически камини с ефект на жив огън: как да изберем и опции за дизайн

За да вземете решение за избора на електрическа камина, първо трябва да решите в какъв стил искате да украсите интериора си. И измислете място, където такова устройство ще изглежда най-добре.

Опция за вграден огън

След това преминете към материала за производство, от който ще зависи топлопредаването.Например камъкът и керамиката се загряват дълго време, но след това отдават топлината си за дълго време.

Не забравяйте техническите спецификации. Размерът на екрана, мощността на отопление и режимите за регулиране на температурата са важни при избора. Така че, моделите с размер на екрана 40 инча принадлежат към луксозната опция.

Можете да изберете модел с дистанционно управление, вграден аромат на стая и музика. Всички тези малки неща правят електрическата камина най-реалистична.

Hi-tech стил

И не забравяйте да обърнете внимание на огъня. Най-красиви са онези варианти, при които са изобразени различните степени на изгаряне на дърва за огрев, а електрическа камина с воден ефект (с парогенератор) също изглежда страхотно в хола.

Примери за използване на електрически камини

В зависимост от стила на цялата стая или къща се избира подходящ вариант на камината, така че класиката никога не излиза от мода. Ето няколко примера за такива дизайнерски решения:

Класически решения

Елементи на английската класика

В съвременното общество се появи желание за минимализъм, това беше взето предвид от разработчиците на устройства, които симулират огън. Малка камина ще се впише идеално в спалня или трапезария.

Минимализъм

Можете да смачкате имитацията на комина, за да създадете максимален реализъм на пламъка.

С илюзията за комин

Стилът на страната също не изостава по своята красота и разнообразие от възможности за монтаж. Пълно усещане за хармония и комфорт присъства дори в пламъците на огъня.

Страна

Ако искате да създадете нещо в стил ар нуво, разгледайте следните опции за инсталиране на камина. Те придават на дизайна на стаята изключителност и оригиналност, освежавайки пространството.

Нова визия на камините в стил Ар нуво

Монтаж на електрическа камина с 3D ефект на пламък

Устройството на електрическата камина е обмислено до най-малкия детайл, така че просто трябва да го инсталирате на определеното място, да се свържете и конфигурирате. Преди да свържете камината, проверете електрическите кабели, ако е необходимо, поставете нови проводници. В този случай вземете предвид мощността на закупената опция, която е посочена в паспорта на устройството.

Опция за сглобяване с камина

Ако сте избрали подов модел, тогава няма да има проблеми с инсталирането, тъй като е достатъчно да го поставите на правилното място и да го свържете към мрежата. Ситуацията с опцията за стена е по-сложна, тъй като трябва да се вземат предвид надеждността на вашите стени и теглото на камината.

Има опции, за които ще трябва да направите специална ниша, обикновено те се разглеждат на етапа на грубо довършване на апартамент или къща. Но камина, която се вписва в мебелите и има малки размери, напротив, не изисква много усилия, за да я поправите.

За да разберете как да сглобите евтино огнище с 3D ефект на пламък евтино (без да се обаждате на специалисти), гледайте видеоклипа.

най-необичайните модели

Ако искате да създадете оригинален и уникален дизайн във вашия апартамент или къща, вижте класацията на най-запомнящите се опции за камина, според потребителите.

Dimplex зае първото място. Неговите модели осигуряват максимална прилика с истински пламък, като същевременно го свързват към всякакъв вид изход. Най-популярната електрическа камина е Electraflame, която практически не изисква допълнителни аксесоари. Цената на такива продукти варира около 75 хиляди рубли.

Един от моделите Dimplex

Съвременните дизайнери на компанията Attika Feuer също не отстъпват по своето съвършенство. Високотехнологичният стил е съвършенството на формите и правите линии, което се вписва идеално във всеки модерен интериор. Разбира се, те дават по-малко топлина, но естетическото удоволствие от такава техника е невероятно. Цената може да варира от 40 до 80 хиляди рубли, в зависимост от избрания модел.

Вариация на Attika Feuer

На трето място, според потребителите, трябва да бъде Twin-Star International, която произвежда електрически камини от 1996 г.

Моделите се отличават с уникален класически дизайн, направен само от естествени материали, като същевременно са лесни за инсталиране и поддръжка.

Такъв модел може да работи както със, така и без отопление, което е подходящо в смесен климат.

Интериор с Twin-Star International

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни