Всичко за топлоустойчивите типове уплътнители за комини, кой е по-добре да изберете и как да прилагате правилно


Характеристики на

Уникалното устройство за комин се състои от три части:

 • вътрешна тръба от неръждаема стомана с отлична якост и устойчивост на топлина;
 • топлоизолационен материал под формата на базалтова или керамична вата, полиуретанова пяна, вермикулит.
 • защитна външна тръба от поцинкована / неръждаема стомана.

За да подобрят аеродинамиката, дизайнерите са предвидили цилиндрична форма. И трите слоя сандвич тръби от неръждаема стомана са залепени заедно, а някои части на комина са монтирани, както в дренажните тръби, с гнезда.

Двустенните сандвичи решават проблема с образуването на конденз по стените на комина в студено време поради изолацията, включена в конструкцията. Тази изолация предотвратява образуването на сажди по вътрешната повърхност и удължава експлоатационния живот.

За да се улесни сглобяването на сглобяемата конструкция, се предлагат фитинги за свързване, въртене на канал и други функции.

 1. Основната дължина на комина се извършва в сегменти с дължина 1 и 0,5 m.
 2. Хоризонталните секции (шезлонгите) са свързани с помощта на ревизионни тройници, за да се елиминира запушването на тръбите.
 3. Тройник за събиране на кондензат и почистване на вътрешната кухина е монтиран в началото на вертикалния участък на канала. Това често се случва веднага след излизането на комина от външната страна на сградата. Един от изходите на тройника е с резба за отстраняване на кондензната влага.
 4. Ъглите за устройството за завъртане на комина на 90º са направени от тръбни материали и изолирани с изолационен слой.
 5. Компенсатор за плавни промени в линейните размери на сандвича при промяна на температурата. Във високи сгради той е инсталиран на всеки етаж, а в едноетажни сгради над пода.
 6. Конструкцията на опорния покрив е проектирана като едно цяло и служи за оформяне на изхода на коминния канал към покрива.
 7. Възел за премахване на течове в изхода на покрива. Монтажът се извършва около комина.
 8. Съвет за предпазване от отломки, сняг и прах от отворите на каналите.

Възможно ли е да се подплати с полимерен чорап?

Коминът от неръждаема стомана може да бъде запечатан не само с уплътнители, но и с полимерна тръба FuranFlex. Особеността на полимерния чорап е, че се състои от три слоя:

 • Вътрешността на тънкослойната втулка е направена от материал, който е сходен по свойства на полиетилена, но в същото време еластичен като каучук и устойчив на високи температури.
 • Композитният слой е направен от фибростъкло влакна и смоли. Слоят изпълнява функцията на армировка - придава на тръбата здравина и твърдост. Основната характеристика на композитния материал е, че при нагряване той променя не само размера си, но и структурата си.
 • Външната обвивка е изработена от високоякостен плат. Той изпълнява няколко функции: определя диаметъра на тръбата, предпазва композитния материал от механични повреди и абсорбира излишната смола при нагряване.

Полимерните чорапи FuranFlex се използват успешно не само за възстановяване на функционалността на тухлените системи, но и за облицоване на комини от неръждаема стомана. Тъй като чорапът първоначално е гъвкав, той може да бъде вмъкнат в система с всякаква сложност. Огъванията и завоите при запечатването не са проблем. Материалът е устойчив на корозия при високи температури, има висока якост и може да продължи няколко десетилетия.

Защо се разглеждат устройствата на твърдо гориво?

Просто е - винаги има повече проблеми с тях по тези въпроси в сравнение с тези на газ. Нека обясним защо:

 • На първо място, газовите отоплителни устройства почти винаги са фабрично произведени продукти. Тоест, те трябва да имат разклонителна тръба от определен участък за свързване към комина. Площта на напречното сечение на канала също се обсъжда в техническата документация на модела. Тоест всичко е съвсем просто - не е позволено да стеснява канала в нито един от участъците на нагоре комина.

Фабрично сглобените котли или пещи винаги имат коминна връзка. Тоест, проблемът с напречното сечение на комина вече не си заслужава - той трябва да бъде не по-малък от посочения в техническата документация.
Фабрично сглобените котли или пещи винаги имат коминна връзка. Тоест проблемът с напречното сечение на комина вече не си заслужава - той трябва да бъде не по-малък от посочения в техническата документация.

 • Температурата на продуктите от изгарянето на газ, излизащи от комина, е несравнимо по-ниска от тази на дървесината или друго твърдо гориво, получено по време на горенето.
 • Също така е трудно да се сравнят обемите газови смеси, образувани при изгарянето на "синьо" и твърдо гориво. Разликата тук е доста значителна!

Но отоплителните устройства, печки или котли на твърдо гориво много често се създават независимо. Или са „наследени“ от бившите собственици на къщата. И тук никога няма да е излишно да проверите параметрите на комина, свързан към такова устройство.

Това, което обаче се отнася до височината на тръбата и проверката на тягата - вероятно може да се отдаде изцяло на газово отоплително оборудване. Напречното сечение е известно, но не боли да проверите останалото.

Но нека започнем с раздела.

Правила за монтаж на комина

За да се осигури добро сцепление, височината на комина от неръждаема стомана трябва да бъде повече от 5 м. Хоризонталните участъци не трябва да надвишават 1 м дължина. Когато преминавате през комина на камина, печка, котелни помещения през покрива с наличие на горими материали, е задължително да инсталирате искрогасител.

На кръстовището на комина с припокриване, изработено от горим материал, трябва да се фиксира стоманен лист

Когато инсталирате системата със собствените си ръце, трябва да обърнете специално внимание на преминаването през тавани, стени, покриви. Ако каналите не са изолирани и изработени от неръждаема стомана, тръбите на комина трябва да бъдат разположени на разстояние най-малко 1 м от тавана.

Важно! Неприемливо е да се съединяват тръби в дебелината на стените.

Минималното допустимо разстояние от тавана, стената, пода е 70 см. Ако тръба от комин от неръждаема стомана преминава през незапалим покрив, тогава минималната допустима междина между нея и тавана трябва да бъде най-малко 13 см.

Общият брой завъртания на комина е не повече от три. Когато инсталирате комин от неръждаема стомана със собствените си ръце, диаметърът на тръбата не трябва да бъде по-малък от изхода на нагревателя.

Благоприятно използване на двойни тръби

Правилният подход и компетентното проучване на основните нюанси ще ви помогнат сами да инсталирате сандвича с комина.

Поради тази характеристика не е необходима отделна основа за фурната.

 • Компактност, която в комбинация с лекота ви позволява лесно да транспортирате продукти до местоназначението им.
 • Лесен ремонт, благодарение на който специалистите могат лесно да сменят една от частите му в комина.
 • Разнообразие от фитинги, които ще ви помогнат да инсталирате устройството с изход през покрив или стена.
 • Наличието на топлоизолационен слой между тръбите, което позволява температурата да бъде намалена отвън.

Това предимство е насочено към подобряване на пожарната безопасност на конструкцията.

 • Липса на стагнация и възможност за ефективно отстраняване на дим, тъй като вътрешната повърхност на тръбата има плоска цилиндрична форма.

Ето защо в тръбите на комина, изработени от сандвич от неръждаема стомана, се образуват толкова малко сажди.

 • Антикорозионните материали, от които са произведени продуктите, следователно кондензат и химични съединения с разрушителен ефект не се натрупват по стените на последните.
 • Лесна работа.Редовните превантивни инспекции на комини са, разбира се, необходими, но дизайнерските нюанси на такива продукти позволяват да се извършват не толкова често.
 • Атрактивен външен вид. Сандвич тръбите не се нуждаят от допълнително довършване и изглеждат чудесно както на открито, така и на закрито.

Комин от неръждаема стомана: плюсове и минуси

Комини от неръждаема стомана се търсят поради несъмнените им предимства, включително:

 • гъвкавост и многофункционалност: неръждаемата стомана е подходяща за всички видове отоплителни системи и за изграждане на конструкции от всякаква сложност;
 • липса на хигроскопичност: неръждаема стомана не абсорбира конденз;
 • устойчивост на корозия, високи и ниски температури, спадане на влажността на въздуха, въздействието на химически агресивни вещества;
 • лекота на сглобяване: продава се като готови модули;
 • рентабилност: по-евтина от другите опции за комини;
 • лекота на използване: отделни елементи могат лесно да бъдат заменени, докато се износват.

аксесоари

Недостатъците включват неестетичния дизайн.

Как да изчислим площта на напречното сечение на комина?

Има няколко метода за изчисляване на оптималния разрез. Например от размера на горивната камера на огнището или от зоната на духащия прозорец на пещта. Но в тази публикация вниманието ще бъде насочено към методологията, която се основава на оценката на обема на димните газове, образувани по време на горенето.

Изгарянето на дърва и други твърди горива винаги е придружено от много значително образуване на дим. И коминът трябва да може своевременно да отклонява тези обеми навън.
Изгарянето на дърва и други твърди горива винаги е придружено от много значително образуване на дим. И коминът трябва да може да източи тези обеми своевременно.
Въз основа на изчисления и експерименти специалистите отдавна съставят таблици, от които е възможно да се получи информация за специфичното производство на дим за различните видове твърди горива. Тоест какъв обем продукти от горенето се образува при изгаряне, да речем, един килограм дърва за огрев, въглища, торф и т.н.

Ще представим и такава таблица (в съкратен вариант). В допълнение към специфичното генериране на дим, той показва калоричността на горивото (количеството топлина, отделено при изгарянето на един килограм) и приблизителната температура на продуктите от горенето на изхода от комина. Първата от тези характеристики не представлява особен интерес за нас в даден момент - тя просто дава обща представа за горивната ефективност. Но температурата, да, е необходима за изчисления.

Тип горивоСпецифична калоричност на горивото, kcal / kg, осредненаСпецифичен обем на отделените продукти от горенето при изгаряне 1 kg, m³Препоръчителна температура на изхода от комина, ° С
Дърва за огрев със средно ниво на влажност - 25%330010150
Торф на бучки (на едро), сушене на въздух, със средно ниво на влага не по-високо от 30%300010130
Торф - брикети400011130
Кафяви въглища470012120
Твърди въглища520017110
Антрацит700017110
Пелети или брикети от дървесни горива48009150

Както можете да видите, обемите са впечатляващи. Дори видовете гориво, които дават минимална задименост, вече са около 10 кубически метра за всеки изгорен килограм. Това означава, че просто поради физика и геометрия, напречното сечение на комина трябва да може постоянно да отклонява тези значителни обеми навън.

От това и "танцувайте" при изчисляване.

комин

Обемът на продуктите от горенето, отделени по време на горенето на твърдо гориво в рамките на един час, може да се определи по следната формула (като се вземе предвид топлинното разширение на газовете).

Vgh = Vsp × Mth × (1 Td / 273))

Vgч е обемът на продуктите от горенето, генерирани в рамките на един час.

Vsp е специфичният обем на генерираните продукти от горенето за избрания вид гориво, m³ / kg (от таблицата).

Mtch е масата на горивото, изгорено за един час. Обикновено се намира като отношение на общото зареждане с гориво към времето на пълното му изгаряне. Например в пещта се зареждат наведнъж 12 кг дърва за огрев и те изгарят за 3 часа. Това означава, че Mtch = 12/3 = 4 кг / час.

Тд - температура на газа (℃) на изхода на комина (от таблицата).

273 е константа за привеждане на температурните параметри до скалата на Келвин, използвана при термодинамични изчисления.

Предлагаме ви да се запознаете с бойлер на дърва със собствените си ръце

Vgс = Vgч / 3600

За да се установи площта на напречното сечение на канала, която гарантирано преминава през този обем с определена скорост на движение на газа, е необходимо да се намери тяхното съотношение

Sc = Vgc / Fd

Sc - площ на напречното сечение на канала на комина, м2.

Fd - дебит на газа в комина, m / s

Няколко думи за тази скорост. За отоплителни устройства и конструкции от домакински клас те обикновено са склонни да спират в диапазона от 1,5 до 2,5 m / s. С тази, от една страна, ниска скорост, няма значително съпротивление на потока, няма силни вихри, които забавят движението на газовете.

Ако се намери напречно сечение (и това е минималната му стойност), то според известните геометрични формули може да се намери или диаметърът на тръба с кръгло напречно сечение, или дължината на страната - с квадрат напречно сечение, или изберете дължините на страните с правоъгълна.

По-долу има калкулатор, който ще опрости тези изчисления до краен предел. Необходимо е да се посочи видът на горивото, приблизителният разход на неговия разход (по-точно масата и времето на изгаряне на пълния товар) и очаквания дебит на газовете в комина. Програмата ще свърши останалото сама.

- минималният диаметър за кръгло сечение;

- минималната дължина на страната за квадратно сечение;

- площта на напречното сечение, върху която например можете да изберете размерите на страните за правоъгълно напречно сечение.

Отидете на изчисления

Неръждаема стомана: дизайнерски нюанси

Има много видове коминни материали за частни домове. Тръбите се разделят в зависимост от предназначението и функционалността.

Изолираните двуслойни тръби позволяват на вътрешната част да се нагрее възможно най-бързо и допринасят за ефективното отстраняване на дима от центъра на горенето. Те се инсталират извън сградата в случаите, когато не е възможно да се извърши вътрешното окабеляване на комина.

Инсталирането на сандвич за комин може да бъде поръчано от специализирани строители, но ако разбирате всички тънкости на технологията, можете сами да инсталирате димния канал.

Този материал е доста устойчив на екстремни температури и има отлични антикорозионни свойства. Вътрешните продукти от неръждаема стомана могат да издържат на температури от 850̊C и дори да падат до 1200̊C.

Диаметри на коминните тръби

При производството на сандвич тръби най-често се търсят два вида стомана: 310S и 316 Ti. Температурите на работната среда за тези материали са доста високи, максималният праг достига 1000 ° С. Тези два вида неръждаема стомана са особено предпочитани в коминните конструкции за бани и котли на твърдо гориво, където трябва да се издържат на много високи температури. Такива коминни продукти ще продължат много дълго.

Ако търсите конструкция с висока якост, тогава идеалният вариант би бил да се произвеждат вътрешната и външната обвивка на тръбата от същата неръждаема стомана.

Дебелината на изолационния слой влияе върху размерите на тръбната секция. В допълнение, диаметърът на сандвич тръбата на комина зависи от местоположението на устройството. Вътрешните тръби се избират в зависимост от мощността на нагревателя. Колкото по-голям е той, толкова по-голямо трябва да бъде и напречното сечение на продукта.

Ето основните показатели за зависимостта на диаметъра на тръбата и капацитета на конструкцията на пещта:

 • напречно сечение на продукта 50-600 mm - за газотурбинни инсталации и пещи на дърва;
 • диаметър 50-700 мм - за котли на твърдо гориво;
 • 50-500 мм - за дизелови генератори и газови бутални устройства;
 • 50-300 mm - за микротурбинни устройства;
 • до 200 мм - за газови или дизелови котли.

Не трябва да забравяме, че не се препоръчва използването на фибростъкло като топлоизолационен слой, тъй като запазва експлоатационните си характеристики само при температура не по-висока от 350̊ С. А в конструкциите за бани този показател достига 600̊ С.

Обхват на използване на тръби от неръждаема стомана

На първо място, тръбите от неръждаема стомана се използват при изграждането на водоснабдителни, отоплителни и канализационни системи. Тук тръбопроводът е постоянно изложен на вода, продуктите от обикновен метал са унищожени и ръждясали. По вътрешните стени на конвенционалните стоманени тръби се образуват варовикови отлагания, които постепенно стесняват диаметъра си. В резултат на това комуникациите трябва да бъдат ремонтирани или заменени.

Тръбите от неръждаема стомана са напълно лишени от тези недостатъци. Единственото, което донякъде ограничава широкото им използване, е високата цена. Поради това те се използват по-често в големи централизирани тръбопроводи за доставка.

В предприятията, които произвеждат храна за населението, тръбите от неръждаема стомана с високо качество са в голямо търсене. Тези продукти са не само устойчиви на корозия, но и на образуването на плака от микроорганизми и гъбички.

Това полезно качество се осигурява от идеално равна вътрешна повърхност. През тръбите

Всичко за топлоустойчивите типове уплътнители за комини, кой е по-добре да изберете и как да прилагате правилно

премествайте хранителни разтвори и готови хранителни продукти, без да увреждате качеството им. Готови продукти като мляко или лимонада се изсипват през неръждаеми тръби, които не могат да заменят пластмасови или метални изделия.

Тръбите от неръждаема стомана се използват при изграждането на големи тръбопроводи за доставка на нефт и газ. Известните потоци, които транспортират гориво до много страни по света, се правят с помощта на тази технология. В химическите заводи много тонове агресивни химически разтвори, включително алкали и киселини, се дестилират през тези тръби, без ни най-малко увреждане върху тях.

И сега е невъзможно да си представим модерното производство на автомобили, кораби и други превозни средства без неръждаема тръба. Те не само се използват като елементи, които предпазват основните компоненти и възли от корозия, но и създават специална здравина с тяхна помощ в комбинация с атрактивен външен вид.

В конструкцията и дизайна на помещенията неръждаема профилирана тръба е намерила приложение:

 • На улицата с негова помощ са създадени стилни елементи, които не само украсяват, но и издържат на високо механично напрежение.
 • За търговски и жилищни интериори се използва за създаване на красиви и трайни арки, парапети и парапети, които подчертават цялостния стил.

Всичко за топлоустойчивите типове уплътнители за комини, кой е по-добре да изберете и как да прилагате правилно

Профилиран парапет от неръждаема стомана

При производството на мебели такива продукти са незаменими, дори се появи изразът "мебелна тръба". От него се сглобяват носещите конструкции на легла, дивани и фотьойли.

Отделно бих искал да кажа за използването на неръждаема стомана в конструкцията на печки, камини и други отоплителни устройства. Напоследък все по-често се използва комин от неръждаема стомана. Малка лека тръба от неръждаема стомана замества обемистите тухлени конструкции. Факт е, че през комина се изхвърлят продуктите от изгарянето на горивата, които се характеризират с висока температура и химичен състав, което влияе отрицателно върху традиционните метални и азбестови продукти.

Вариантите за използване на неръждаеми тръби са много широки, за да бъдат изброени всички, е необходим отделен голям преглед.

Изделията от неръждаема стомана имат несъмнени предимства:

 • висока надеждност и издръжливост;
 • устойчивост на корозия;
 • способност да издържа на високи температури;
 • устойчивост на много вещества, чийто химичен състав влияе отрицателно на конвенционалните материали;
 • високи естетически качества.

Особености на производството

Производството на тези продукти се различава от конвенционалните материали по това, че по време на процеса на топене се добавят елементи, които придават якост и други свойства на стоманата. На първо място, това са хром, титан, никел и молибден. Именно хромирането прави продуктите от неръждаема стомана устойчиви на корозия и придава блестящ вид.

Тръбата от неръждаема стомана се произвежда по два начина: безшевна и заварена.

Всичко за топлоустойчивите типове уплътнители за комини, кой е по-добре да изберете и как да прилагате правилно
При безшевния метод стоманата се излива в заготовка под формата на тръба, след което процесът на калибриране и обработка на повърхността протича отвътре и отвън. Обработката може да започне в студено или горещо състояние на продукта, съответно те се наричат ​​студено деформирани и горещо деформирани тръби. Предимството на този метод е специалната здравина на продуктите и възможността за производство на тръби с всякаква дебелина.

Производството на продукти по заварен метод стана по-широко разпространено. Същността му е следната - взема се заготовка от плосък лист, навива се в тръба и връзката се извършва с помощта на специално заваръчно устройство. Освен това продуктите също преминават през процеса на калибриране и повърхностна обработка.

Между другото, по този начин се произвеждат профилни неръждаеми тръби - квадратни и правоъгълни.

Височина на комина.

Тук можем да се справим без сложни изчисления.

Да, разбира се, има доста тромави формули, чрез които с голяма точност може да се изчисли оптималната височина на комина. Но те стават наистина актуални при проектирането на котелни помещения или други промишлени инсталации, където работят с напълно различни нива на мощност, обеми на изразходвано гориво, височини и диаметри на тръбите. Освен това тези формули включват и екологичен компонент за емисиите на продукти от горенето до определена височина.

Няма смисъл да изброявам тези формули тук. Практиката показва, а това също е предвидено в строителните норми, че за някое от теоретично възможните устройства или конструкции на твърдо гориво в частна къща ще е достатъчен комин (с естествена тяга) с височина най-малко пет метра. Можете да намерите препоръки да се съсредоточите върху показателя от шест метра.

В този случай става дума именно за разликата във височината между изхода от устройството (за пещи често се смята - от решетката) до горния ръб на тръбата, без да се вземат предвид износените чадър, ветропоказател или дефлектор. Това е важно за тези комини с хоризонтални или наклонени секции. Нека повторим - не общата дължина на използваната тръба, а само разликата във височината.

Височината на комина е точно височинната разлика между неговия вход и изход, а не общата дължина на комина, върху която може да има хоризонтални или наклонени участъци. Между другото, винаги трябва да се стремите да минимизирате броя и дължината на такива секции.
Височината на комина е точно височинната разлика между неговия вход и изход, а не общата дължина на комина, върху която може да има хоризонтални или наклонени участъци. Между другото, винаги трябва да се стремите да минимизирате броя и дължината на такива секции.
И така, минималната дължина е ясна - пет метра. По-малкото е невъзможно! Повече ▼? Разбира се, възможно е, а понякога дори е необходимо, тъй като могат да се намесят допълнителни фактори поради спецификата на сградата (корни - височината на къщата) и местоположението на главата на тръбата спрямо покрива или съседните обекти.

Това се дължи на правилата за пожарна безопасност и на факта, че главата на тръбата не трябва да попада в така наречената зона на вятърна подкрепа. Ако тези правила бъдат пренебрегнати, тогава коминът ще стане изключително зависим от присъствието, посоката и скоростта на вятъра, а в някои случаи естествената тяга през него може напълно да изчезне или да бъде обърната ("преобръщане").

Тези правила не са толкова сложни и като се вземат предвид, вече е възможно точно да се очертае височината на комина.

комин

Основни правила за разположението на комини спрямо елементите на покрива на сградата
Основни правила за разположението на комини спрямо елементите на покрива на сградата

 • На първо място, независимо от какъв покрив преминава коминът, разрезът на тръбата не може да бъде по-близо от 500 мм от покрива (няма значение дали е скатен или плосък).
 • На покриви със сложна конфигурация или на покрив, съседен на стена или друг обект (да речем ръба на покрива на друга сграда, разширение и т.н.), зоната на вятърната опора се определя от линия, начертана под ъгъл 45 градуса. Границата на комина трябва да бъде най-малко 500 mm по-висока от тази условна линия (в горната фигура - левия фрагмент).
 • Между другото, същото правило важи дори тогава, в продължение на една година, до къщата има висок обект на трета страна - сграда или дори дърво. Фигурата по-долу показва как се прави начертаването в този случай.

Зона от гъста вятърна затънтеност също може да бъде създадена от високи дървета близо до къщата.
Зона от гъста вятърна затънтеност също може да бъде създадена от високи дървета близо до къщата.

 • На скатен покрив височината на тръбната секция, стърчаща над покрива, зависи от разстоянието от билото (ляв фрагмент от горната диаграма).

- Тръба, разположена на разстояние до 1500 mm от билото, трябва да се издига над него с най-малко 500 mm с ръба си.

- При разстояние от 1500 до 3000 мм горният ръб на тръбата не трябва да е по-нисък от нивото на билото.

- Ако разстоянието до билото е повече от 3000 mm, минимално допустимото положение на отрязаната тръба се определя от линия, минаваща през горната част на билото, изтеглена под ъгъл -10 градуса от хоризонталата.

За да се намали зависимостта на тягата от вятъра, се използват специални капачки, дефлектори и ветропоказател. В някои случаи се налага и използването на искрогасител - това е особено важно за устройствата с твърдо гориво.

коминни тръби от сандвич от неръждаема стомана

Остава да седнете на чертежа на вашата къща (съществуваща или планирана), да определите мястото на тръбата и след това най-накрая да спрете на някаква нейна височина - от 5 метра или повече.

Предлагаме ви да се запознаете с това как да направите пейка във вана със собствените си ръце

Проверка на планираната тръба за количеството естествена тяга

Всъщност вече сме определили основните параметри на комина - достатъчен участък от неговия канал и височина. Но за устройства с естествена тяга никога няма да е излишно да проверите силата на тази тяга. За да не се случи така, че изграденият комин изведнъж да откаже да изпълнява основните си функции.

Тягата всъщност е разликата в налягането между горещите газове в тръбата и външния въздух. Именно тази разлика стимулира движението на газовия поток през канала на комина.

Смята се, че за нормална работа на комин с естествена тяга тази разлика трябва да бъде най-малко 4 паскала за всеки метър височина на тръбата (0,408 mm воден стълб или 0,03 mm Hg). Тоест, за петметрова тръба (нашият минимум) тягата трябва да бъде най-малко 20 Pa. Това осигурява както нормалното отвеждане на газовете, така и необходимия въздушен поток за непрекъснато изгаряне на горивото.

ΔP = Htr × g × Patm × (1 / TV - 1 / Tds) / 287.1

ΔP - естествена тяга в тръбата, Pa.

Htr - височина на комина, m.

g - ускорение на гравитацията (9,8 m / s²);

Patm - атмосферно налягане. Стойност от 750 mm Hg се счита за нормална. Областта, за която се извършва изчислението, обаче може да има свои специфики. Трябва да се разбере правилно, че морското равнище се счита за норма. И с увеличаване на надморската височина този темп започва да намалява. И - доста значително. Така че, когато изчислявате, ще трябва да се ръководите от нормата за вашия регион на пребиваване.

Атмосферното налягане обикновено се измерва в милиметри живачен стълб. За изчисляването в системата SI обаче се изисква да се преобразува в паскали. Това не е трудно, ако знаете, че 1 mm Hg. Изкуство. = 133,3 Pa.

Телевизор - външна температура. Освен това, намалено до скалата на Келвин, т.е. C ° 273.

Tdc е средната температура на газовете в комина. Определя се като средната аритметична стойност на входните и изходните показатели, последвана от преобразуване в скалата на Келвин.

287.1 - газова константа на въздуха. По-правилно би било да се избере тази стойност за специфичния химичен състав на отработените газове. Но в нашия случай грешката няма да бъде значителна, което силно влияе на крайния резултат.

Няколко важни бележки относно температурите на входа и изхода.

Винаги трябва да се стремите към оптималните му стойности. Статистиката показва, че повечето пожари се случват с печки за сауна, при които на практика няма отнемане на топлина, топлината се натрупва в парната баня за кратко време и коминът обикновено се загрява до опасни температури.Следователно трябва да можете да контролирате температурите в тръбата, като използвате налични средства - вентили, клапани, устройства за допълнително оползотворяване на топлината (например резервоари за гореща вода).

В битовите и отоплителните печки това е по-лесно, но контролът все още е необходим. В котлите, където самата същност на работата се крие в постоянното отделяне на топлина към циркулиращата охлаждаща течност, тези въпроси не са толкова остри.

Режимът 900 ÷ 600 ℃ (влизане и излизане), намиращ се в някои печки за сауна, е изключително опасен във всички отношения и дори не трябва да се има предвид! Разумната рамка (и дори тогава - тяхната горна граница) е 600 ÷ 400 градуса за домакински печки от тухли и метал. Обикновено те се опитват да издържат в диапазона от 400 ÷ 200 ℃. За газовото оборудване долната граница може да падне под 100 градуса.

Ако всички начални стойности за заместване във формулата са известни, можете да продължите към изчислението. За да направите това, ние отново предлагаме да използвате възможностите на специален онлайн калкулатор.

Отидете на изчисления

Ако получената разлика в налягането попада в рамките на нормата (повече от 4 Pa ​​на метър височина на тръбата), тогава проверката може да се нарече успешна.

Основните параметри на комина са получени - можете да продължите към избора на материали и детайлен дизайн.

Монтаж на сандвич тръби: акценти

Цялата работа по инсталирането на сандвич комин започва с маркиране и изрязване на всички необходими технологични дупки. Това се отнася до тавана или стената, както и самия покрив. Трябва да се има предвид, че разстоянието от тръбата до незащитените дървени конструкции не трябва да бъде по-малко от 40-45 см. За целите на пожарната безопасност нека бъде повече от по-малко. В противен случай използването на защитни екрани е наложително!

Опции за сандвич тръби за баня

Инсталирането на "дизайнер-комин" започва отдолу нагоре. На първо място, на пещта е монтирана едноконтурна тръба. Поради липсата на изолация, топлообменът се увеличава значително. Например, едноконтурната сандвич тръба за баня може да бъде завършена с шарнирна. Възможно е да се използва цилиндрична метална мрежа за камъни, което значително увеличава ефективността на печката. Използването на специални икономисти-конвектори на първия сегмент на комина също увеличава коефициента на топлопреминаване.

Така нареченият стартов адаптер е монтиран на монтираната "едноконтурна втулка". Необходим е, за да се свърже надеждно и красиво едностенна тръба със сандвич. След това се монтира порта, за да се регулира нивото на тягата или веднага се поставя двуканален комин.

Следният нюанс трябва да бъде изяснен: сандвич тръбите могат да бъдат сглобени по два начина ("чрез дим" и "чрез кондензат"). "На дим" е, когато горната тръба се натиска върху долната. В същото време димът не среща никакви препятствия. “Чрез кондензация” - обратното е вярно: горният сегмент се вмъква в долния. За оптимален резултат поставяме вътрешните тръбни втулки „за дим“, а външните „за кондензат“. За по-добър уплътнителен ефект е препоръчително да се използва специален топлоустойчив уплътнител и кримпващи скоби.

Изчислете височината на комина до тавана по такъв начин, че да изключите кръстовището на сегментите в зоната на припокриване. Това ще увеличи градуса. А сега най-важният момент. Много хора смятат сандвич комини за абсолютен стандарт за безопасност и не инсталират проходна кутия в таванния проход, разчитайки само на топлоизолацията на самите тръби.

Резултатът често е много пагубен. Задължително е да се използва преминаващата таванна кутия. Той ще предпази дървените конструкции от топлина и огън. Може да се покрие с експандирана глина, но не и с пясък. Възможно е да се използва същата минерална вата като топлоизолатор.

При преминаване на комина през покрива е разумно да се използва елемент като флаш мастер

... Това е специален уплътнител за покривни проходи, който в обикновените хора се нарича "флаш устройство".Елементът е необходим и практичен, без него не можете. Тук се използва и метален елемент от покривния разрез, който осигурява надеждно и стабилно положение на комина.

Скоба за комина

Преносим сандвич с емайл

Диаметри на коминните тръби

Изрязване на тавана

В зависимост от дизайна на комина, понякога се инсталира "ревизия" в долната част. Този сандвич тръбен елемент обикновено е инсталиран на страничен комин, който има хоризонтален участък. Има малка врата за. Много удобен и необходим момент.

В горната част на комина са монтирани искрогасители, дефлектори за чадъри. Предназначение: за гасене на искри и защита на тръбата от атмосферни валежи и отломки.

Когато инсталирате сандвич тръби за комин, трябва да изключите докосването им до различни комуникации (електрически кабели, газопроводи, водопроводни и канализационни тръби, вентилационни канали). Следвайки инструкциите на производителя за сглобяване на такъв "конструктор", можете лесно да направите инсталирането на комин от сандвич тръба със собствените си ръце. Няма да е трудно, въпреки че все пак трябва да „движите мозъка си“ и да работите с ръце.

Цитат на мъдростта: Който не се нуждае от чуждото, но живее независимо, е по-богат от всички.

Между двете тръби на коминната конструкция (външна и вътрешна) има материал за топлоизолация. По принцип това е минерална вата (базалтова или керамична).

Предлагаме ви да се запознаете с Вентилация от канализационни тръби - мит или реалност?

Понякога естественият материал вермикулит действа като нагревател. За да се използва по предназначение, той предварително се смачква до гранулирано състояние и след това се изпича в специална пещ.

Такива процедури са необходими, за да се получат най-качествените характеристики:

 • устойчивост на високи температури и техните капки;
 • ниско тегло;
 • сила и т.н.

Вермикулитът е много по-скъп от минералната вата, но се отличава със способността да поддържа качествените си характеристики при работна температура на комина 1150 11 С.

Но керамичната вълна е по-устойчива на топлина и може да издържи на работна температура от 1260̊C, т.е. повече от два пъти от предишния материал. Съответно цената на сандвичите с такъв пълнител ще бъде по-висока от тръбите с базалтова вълна или вермикулит.

Важно е да запомните, че размерите на сандвич тръбата на комина зависят от диаметъра на изхода на котела. По време на монтажа продуктът е монтиран върху него, поради което напречното сечение на сандвич-тръбата задължително трябва да надвишава изходящата тръба.

Днес сандвичите за комини с площ на напречното сечение от 0,5 и 1 м са по-търсени, но има и диаметри в диапазона от 110-300 мм. В линията на стандартните размери на тръбите за коминната конструкция има и други опции, но много по-рядко.

Тръбните свързващи елементи имат ъгли:

 • 90̊ С - за ъгли и тройници;
 • 135 ° C - само за тройници.

Дебелината на вътрешната стена е 0,5-1 мм, а на външната -0,7 мм. Индикаторът за дебелината на слоя с вътрешна топлоизолация варира от 2,5-6 cm, а външният диаметър на сандвич структурата е 200-430 mm.

Стъпка по стъпка монтаж на комина в къщата

Правилната работа на котела до голяма степен зависи от висококачествената инсталация на комина.

Изграждане на алгоритъм:

 1. Тройник с кондензатоуловител и ревизия е свързан към разклонителната тръба на отоплителното тяло.
 2. Изрязват се дупки: кръгли или квадратни на тавана, овални или правоъгълни в покрива.
 3. Тръбата е изградена до необходимата височина. На нивото на припокриването върху него се поставя устройство за пропускане на тавана, което се фиксира в припокриването и се запълва с топлоизолация. При отвора на отвора в покрива коминът също е задължително изолиран.
 4. След преминаване на дупката в покрива върху тръбата се поставя специална "пола", която е необходима, за да я предпази от течове. Основата на "полата" е фиксирана към покрива.Горната част на тръбата е снабдена с дефлектор, който я предпазва от дъжд, вятър и запушване. Ако покривът е направен от горими материали, се монтира допълнителен искрогасител.
 5. Ставите се затягат със скоби и се обработват с уплътнител, ако е необходимо, конструкцията се подсилва, като се фиксира със скоби вътре в тавана.

Външен монтаж

 1. Маркирайте мястото на преминаване на комина в стената и изрежете отвор, като вземете предвид топлоизолацията.
 2. Свържете проходната тръба с тръбата на нагревателя и изведете комина на улицата. Изолирайте прохода на стената.
 3. Прикрепете тройник с капене и ревизия към изходната тръба.
 4. Коминът е изграден до желаната височина, ако е необходимо, конструкцията е фиксирана със скоба на всеки два метра. Ставите са затегнати със скоби, покрити с уплътнител. Конична дюза - дефлектор - е прикрепена към горната част на тръбата.
 5. Покрийте комина със защитно съединение, така че да не се образува ръжда.
 6. Ако конструкцията е направена от еднослойни тръби, изолирайте по цялата дължина.

Важно е да знаете! При сглобяването на комина сандвич-тръбите са свързани така, че от външната страна горната тръба се поставя върху долната. Едностенните тръби по време на монтажа на вътрешния комин се свързват "чрез дим": горната се поставя върху долната, външната - "чрез кондензат", тоест горната се вкарва в долната.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Как да осигурите уплътняване на комин на покрив от велпапе

Видове свързващи елементи

Нагревателното устройство, в допълнение към сандвич тръбите, включва и други фитинги, например:

 • комин-конвектор, използван за излизане на продукти от горенето извън сградата;
 • коляно, състоящо се от няколко части, които са съединени под подходящ ъгъл. С помощта на коляното можете да промените посоката на извеждане на продуктите от горенето;
 • тройник, който изпълнява функцията за отстраняване на кондензат и дим, се използва много често;
 • адаптер за свързване на някои тръби, най-често срещаният елемент;
 • ревизия - за почистване на конструкцията от сажди;
 • кагла регулираща тяга;
 • розетка - за украса на комина;
 • ветропоказател и конус, които предпазват отоплителната система от естествени валежи;
 • гъбичка от поцинкована стоманена ламарина, която предпазва конструкцията на комина от сняг и дъжд. Инсталиран на самия край на изходната тръба.

Всички тези свързващи елементи могат да имат диаметър: 120, 150 200 мм и се използват в зависимост от конструктивните характеристики на коминното устройство и други фактори. Диаметърът на вътрешната тръба винаги съответства на размера на сандвича на комина и неговите аксесоари.

Видове материали

Различни полимери са в основата на уплътнителите, които се използват за работа с комини. Всяка група има свои собствени свойства, които придават на уплътнителя определени характеристики. В продажба материалът може да бъде намерен в пластмасова тръба с различни обеми. Може да се извърши стриктно разделяне според количествения състав. По-удобно е да се използват еднокомпонентни уплътнители за комини, които вече са били подготвени в завода. Предлагат се и двукомпонентни уплътнители, но тяхното приложение изисква определени умения, така че те се използват по-често от професионалисти в своята област. Смесването на компонентите трябва да става при определена температура и в строги пропорции, което е ключът към дълъг експлоатационен живот. Според максималната температура, която може да се поддържа, уплътнителите за комини се разделят на:

 • топлоустойчив;
 • топлоустойчив.

Вторият вариант на уплътнители е чудесен за извършване на работа върху повърхности, където нагряването се извършва само до 350 градуса по Целзий. Например, те се използват при декорация или ремонт на външните повърхности на камини или печки. Такива уплътнители са незаменими за премахване на пукнатини в тухлената зидария на тези устройства. Също така топлоустойчивите съединения се използват за запечатване на сандвич комини и кръстовища между тръби и покриви.Такива уплътнители са спечелили своето място и в областта на автомобилните двигатели.

Първата версия на уплътнителите за комини се нарича термоустойчива по някаква причина. Това се обяснява с простата възможност да се използва на места, където температурата може да достигне 1500 градуса по Целзий. Благодарение на този уплътнител можете да запечатате празнината в местата за леене или зидария. Ако стане необходимо да се ремонтира комина в самата основа или по шевовете, тогава такъв уплътнител е най-подходящ. Разрешено да се използва в зони, където е възможен директен контакт с открит огън. Уплътнителят има не само топлоустойчивост, но и огнеупорни свойства. Тъй като различните зони в комини могат да бъдат нагрявани до различни температури, за тях е избран подходящ уплътнител.

Съвет! Ако няма точна информация за това каква е възможната максимална температура в дадена област, тогава можете да използвате пирометър, който доста точно ще определи степента на нагряване без пряк контакт.

Топлоустойчив

Посочената температура на топлоустойчивите димоотводи е екстремна. Това означава, че се предлагат продукти с по-ниски работни температури. Този тип уплътнител е направен на основата на силикон. В същото време в него се въвеждат допълнителни добавки, които правят възможно постигането на необходимата стабилност. Железен оксид се добавя към някои видове уплътнители. Той отговаря за получените свойства, а също така боядисва уплътнителя в цвят, близък до сянката на червената топлоустойчива тухла. Ето защо, ремонтирайки тухлен комин, можете да постигнете идеален резултат. В зависимост от материала, от който е направен комина, се избира уплътнител, който съдържа оцетна киселина или се прави без нея.

Ако говорим за метални комини, тогава е по-добре да използваме втория вариант. Киселината има отрицателен ефект, причинявайки корозия, която впоследствие ще доведе до нови щети. Освен това от директен контакт с някои материали се образуват оксиди, които не позволяват да се постигне необходимата плътност. В процеса на полимеризация на безкиселинния уплътнител се отделя малко количество вода и алкохол, които бързо се изпаряват. Тези елементи не реагират, което е необходимо за постигане на желания резултат.

Устойчивостта на висока температура не е единственото свойство на този вид уплътнител за комини. Те перфектно се противопоставят на ултравиолетовото лъчение, което е важно, ако е необходимо да се ремонтира комина, който се намира над покрива. Поради силния филм, който се образува след изсъхването на уплътнителя, влагата не попада върху повредената повърхност, което удължава живота на метала. Това също така позволява да се предотврати навлизането на дъждовна вода в процепа между комина и покривния материал, през който тя излиза. Поради способността им да проникват в малки пори, уплътнителите имат добра адхезия към различни материали, включително керамика, бетон и дърво.

Важно свойство на уплътнителя е неговата пластичност, която остава дори след пълно изсъхване. От една страна, това дава възможност да се компенсира термичното разширение, което се получава, например, в метален комин при нагряване, от друга страна, това свойство неутрализира възможните вибрации, без да напуква самия уплътнител. Скоростта на полимеризация на уплътнителя зависи изцяло от условията на околната среда, както и от свежестта на продукта. Колкото по-малко време е минало от датата на производство, толкова по-бързо ще се втвърди. Колкото повече параметрите се различават от идеалните, посочени на опаковката, толкова по-бързо или по-бавно ще изсъхне.

Топлоустойчив

Силиконът има максимални температурни ограничения, така че за огнеупорните съединения се изисква различна основа.За тези уплътнители се използва силикат. Температура от 1300 градуса по Целзий се счита за нормална за съставите на силикатна основа, нейното краткосрочно повишаване до стойността, посочена по-горе. Топлоустойчивите композиции са идеални, когато се монтира сандвичният комин и е необходимо да се залепи фугата между тях. Един от нюансите на термоустойчивите уплътнители е лошата адхезия към гладките повърхности. В този случай ще се наложи частично изтриване, за да се постигне грапавост. За разлика от предишната версия, такъв уплътнител след изсъхване губи своята еластичност и при необходимост разглобяването на елементите ще се разпадне.

Съвет! Ако има нужда да се използва такъв уплътнител при открит огън, тогава опаковката трябва да бъде съответно маркирана.

Изборът на правилния комин

Размерите на комина, използвани едновременно за няколко отоплителни устройства, са отделна тема за разговор.

Ако се изисква отстраняване на дим от множество отоплителни устройства, тогава коминът се изчислява, като се вземат предвид всички отоплителни устройства, използвани в системата, техния вид, мощност, консумирано гориво.

 • Например в къща с единичен комин са инсталирани няколко отоплителни устройства, котел за обща отоплителна система и камина.
 • Веднага става ясно, че имаме напълно различни системи. Диаметърът на комина на камината изобщо не съответства на диаметъра на комина на котела.
 • Като правило камините работят на дървено гориво, а котлите за отоплителната система у дома работят на природен газ.

Възможно ли е да се комбинират тези 2 напълно различни системи? Мога. Освен това, с правилното разположение на отоплителните устройства, те не само няма да създадат проблеми, но и ще се допълват взаимно.

Как става това?

 • Един комин включва бойлер и камина. По време на работа котелът периодично се изключва и преминава в режим на готовност. По това време имаме камина. Следователно в комина се поддържа нормална температура, газовете не се охлаждат.
 • Оттук и липсата на конденз и добра тяга при следващото пускане на котела.
 • Но размерът на комина за камината трябва да бъде много по-голям, отколкото за котела. И ако използваме само котела, без да стартираме камината, може да имаме проблеми с прекомерно течение, което да доведе до неправилна работа на котела.
 • Както знаем, диаметърът на комина за камина се изчислява в съотношение 1:10 към нейната камина. Става ясно, че такъв диаметър на комина е много голям за котел. Хората рядко използват камината, а отоплителният котел работи постоянно през зимата.
 • И така, трябва да направите комин с по-малък диаметър, подходящ за котела? Не, това би било голяма грешка. Когато котелът работи сам, всичко ще се оправи. Когато камината стартира, в комина ще се създаде повишено аеродинамично съпротивление.
  Двупосочен комин. Фиг. един

Като резултат:

 • неправилна работа на отоплителни устройства;
 • проникване на въглероден окис в стаята.

Това вече е животозастрашаващо. Отравянето с въглероден окис често е фатално.

Как може да се реши този проблем?

Диаметри на коминните тръби

Нашият съвет е да използвате двупосочен комин.

Двупосочен комин. Фиг. 2

 • възможността за използване на различни отоплителни устройства едновременно и поотделно в един комин;
 • стабилна работа на всяко устройство;
 • спестявания при строителство и монтаж;
 • спестяване на пространство.

При инсталирането на такъв комин е необходимо да се спазват всички условия за правилната работа на всяко устройство. Ако камината може да функционира перфектно с тухлен комин, тогава трябва да се направи ръкав за котела. Това ще предпази тухлата от алкалните ефекти на конденза.

Магазинът "Камини и печки" предлага широка гама от печки и комини от надеждни производители.В нашия каталог ще намерите едностенни коминни системи за облицовка и защита срещу агресивна кондензация на тухлени канали. Разполагаме и с двустенни модели с топлоизолационен слой, с помощта на които са оборудвани комини извън помещението. Сандвич тръбите не позволяват на димните газове да се охладят бързо, предотвратявайки намаляване на течението през студения сезон.

Когато избирате комин за баня, вила или малка селска къща, е важно да закупите наистина висококачествени продукти. Това е единственият начин да се гарантира правилната работа на съвременното отоплително оборудване. Нашата задача е да ви помогнем да вземете правилното решение!

В този случай са важни някои фактори:

 1. Качественото функциониране на цялата сандвич структура е правопропорционално на здравината на материала, използван при нейното производство.
 2. Размери на сандвич тръбата.
 3. Плътността на изолационния слой.
 4. Вид шев на тръбата (валцуван, лазерен).

Срок на експлоатация на сандвич тръби

Гарантираният експлоатационен живот за различните продукти на системата варира от 10 до 15 години. Такъв показател е реален само ако се спазват стриктно всички изисквания за монтиране на комина: правилен избор на материал, дебелина на уплътнението и др. Често всички тези условия не са изпълнени, поради което експлоатационният живот се намалява, което в крайна сметка води до пълна подмяна на комина след около пет години. И се случва и преди.

Какви са честите причини за ранен структурен дефект? Има много от тях, но често дори фабричен дефект може да деактивира конструкцията още в самото начало на нейната работа. Ето защо специалистите препоръчват с особено внимание да изберете тръби за комина и да ги проверите за дефекти.

Навременността на превантивните почиствания в системата не е от малко значение. Дори при най-малкото откриване на отклонения от нормата в проекта, работата трябва да бъде спряна и да се извършат ремонтни дейности или пълна подмяна на комина.

Ако спазвате всички правила при закупуване и експлоатация на сандвич инсталация, тогава тя ще ви служи много дълго време. В противен случай може да възникне инцидент с последващите негативни последици. Ако се съмнявате във възможностите си относно правилното закупуване на компоненти и тяхното инсталиране, тогава в този случай е по-добре да се доверите на специалистите.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни