Начини за приготвяне на въглен за барбекю


Ковачите обикновено използват въглища в пещите си, други използват газ, а трети използват въглища.

Четох, че добра характеристика на въглищата е неговата екологичност, евтиност и способността да се правят въглища у дома.

Прочетох няколко ръководства за правене на дървени въглища и избрах най-лесния и евтин метод.

Видове и класове дървесно гориво

Най-честата класификация на този вид гориво го разделя според вида на произхода. Тази класификация дава възможност да се избере продукт според степента на неговата калоричност. В зависимост от цвета горивото може да бъде разделено на видове:

  • Черен - направен от меки широколистни дървета (елша, топола, трепетлика);
  • Бяло - изгорено от твърда дървесина (дъб, габър, бреза);
  • Червено - получено от иглолистни дървета по технология на меки въглища.

Съгласно държавния стандарт GOST 7657-84, въгленът е разделен на три класа - A, B, C. Най-високият клас GOST определя клас гориво A - в него масовата част на нелетливия въглерод е 90% - 78%. За степен В масовата част е 88-77%, степен В трябва да съдържа от 77 до 67% въглерод.

ГОСТ 7657-84 Въглища. Технически условия

1 файл 446,94 KB
Освен това съществуват и други стандарти за качество на въглищата, например специфичното тегло на въглищата, масата от 1 dm3, масовата част на пепелта и наличието на фракции, определени от размера в обема. Вярно е, че тези стандарти се прилагат главно за промишлени продукти. Производството на дървени въглища у дома обикновено се използва за оценка на качеството чрез изучаване на цвета на продукта и наличието в състава на различни фракции - количеството големи парчета, среден, малък и дървесен прах.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни