Монтаж на камина - подреждане на основата, монтаж на конструкция и облицовка

Подготвителна работа

Тухлите за облицовка трябва да са огнеупорни.

 • тухла;
 • цимент;
 • пясък;
 • армираща мрежа;
 • Master OK;
 • лопата;
 • мелница;
 • контейнер за приготвяне на разтвор.

Силикатните тухли не са подходящи за облицоване на повърхности на камини, които достигат високи температури. Трябва да купите огнеупорни тухли. Той не подлежи на разрушаване при значителни температурни промени, той е в състояние да се натрупва и постепенно да отделя топлина. Хоросан за зидария може да се приготви на ръка.
Това ще изисква цимент, пясък и глина, добавени за пластичност. Препоръчва се глината да се накисва предварително, да се излее с топла вода и да се остави за два дни, само след това може да се добави към разтвора. Подгответе предварително декоративните елементи, предвидени в проекта. Как да припокриете влага за камина със собствените си ръце?

Металните камини имат доста голяма маса. Основната опасност обаче възниква от силното нагряване на конструкцията. За да се направи такава горивна камера безопасна, тя се инсталира на предварително сглобен и фиксиран пиедестал, изработен от метал или бетон. Облицовката също играе важна роля.

Чугунените пещи имат определена последователност на работа, с която можете да се запознаете по-долу:

 1. За да може конструкцията на отоплителния блок да се затопли добре, но в същото време да не се прегрява или деформира, трябва да се остави малка междина между горивната камера и портала, малко свободно пространство, около 5-8 сантиметра;
 2. Горивната камера е предварително инсталирана върху метален лист или основа на питка. Тухлите също се полагат само върху защитена подова повърхност;
 3. Предварително накиснете тухлата в студена вода. Първите редове се полагат възможно най-плътно. Също така трябва да запазите същата дебелина на шевовете, която в идеалния случай ще бъде 3-6 милиметра;
 4. По същия начин полагаме останалите редове, периодично се извършва обличане. При полагане на втория или третия ред се оставят няколко дупки или така наречените вентилационни канали;
 5. Използваме отвес и ниво на сграда, за да проверим равномерността на конструкцията и зидарията на редовете;
 6. Тухлена конструкция трябва да има добре обмислена и удобна функционалност. Всички отделения и елементи са монтирани по такъв начин, че при необходимост да се осигури безплатен достъп до всяка зона.

След като порталът на тухлената камина е напълно сглобен, е необходимо да се премахнат всички излишни хоросан. След това камината се нуждае от време, за да изсъхне напълно и да получи естествено свиване. Това може да отнеме от 7 до 20 дни, в зависимост от размера на конструкцията.

Важно е да запомните, че ако размерите на тухлената основа са много големи и масата надвишава теглото от 600 килограма, преди да изградите портала и да инсталирате камината, ще трябва да направите основа.

За допълнителна основа ще трябва да изкопаете дупка, в дъното на която се уплътнява развалините, поставят се армировъчни пръти и се излива специален състав.

Топка за камина

Ако не сте в състояние да изградите камина, но наистина искате да имате зидана камина, има изход - това е тухлена облицовка на камината, която сте закупили по-рано. Освен това всички предимства на такава камина са запазени. Вярно е, че теглото ще се увеличи с 1-2 тона. Когато облицовате горивната камера с тухла, не е необходима поръчка, защото няма нищо сложно.

Нека разгледаме важните характеристики:

 • Камината трябва да е свободна.
 • Оставяме термични пролуки от около 5 мм между зидарията и предната част на камината.
 • Невъзможно е да се поддържа комина и зидарията на тавана на камината.
 • Камината не трябва да се затваря плътно.
 • Камината трябва да се монтира върху тухлена основа, издигната над пода.
 • Камината е инсталирана отдолу, в която са вградени каналите.
 • На горивната камера е монтирана стоманена тръба, която е необходима за свързване на тухлената тухла към горивната камера.
 • Оставяйки четири сантиметра на ред, зидарията се сближава към тръбата.
 • Празнината между тухлената и стоманената тръба е запълнена с базалтова картонена кутия.
 • Горните препоръки са само основата, но познавайки поне малка част от правилата за зидария, можете сами да направите облицовката. По принцип няма нищо сложно, след като се запознахте с литературата по тази тема, ще се запасите с всички необходими знания. (Вижте също: Облицовка на камина)

  Облицовка

  Така че, облицовката на камината със собствените си ръце приключи, можете да продължите към облицовката с декоративен материал. Това ще даде на вашата камина повече грация и красота.

  Всички те се различават по цвят, текстура и имат различни подвидове. Следвайки вкуса и желанията си, със сигурност ще намерите добър модел. С малък бюджет можете да използвате евтини облицовки, богат избор от които ще ви позволи да намерите подходящия материал и облицовката на камината не само ще бъде евтина за вас, но и красива на външен вид. Вашите приятели и семейство със сигурност ще оценят красотата на облицовката. (Вижте също: Как да сглобите камина с камина)

  Направи си сам зидария за камина

  Печки - камини съчетават лекота на използване и монтаж. Освен това, за разлика от конвенционалната фурна, огънят може да се наблюдава през стъклена врата. Печки - камини имат високо ниво на функционалност и качество. Предимството на тази конструкция е, че тя служи не само като нагревател на помещение, но и като печка за готвене. В интерес на истината, поради съвместимостта на камината и плота, името произхожда.

  В градски апартамент ще бъде доста проблематично да се установи такова удоволствие. В дачата полагането на печки и камини е все още много по-лесно и по-подходящо.

  Тухлени фурни

  Тухлената камина изглежда като печка, комбинирана с камина. Това е, така да се каже, моноблок, който свързва един тръбен канал и фундамент. Такава фурна съчетава отопление и икономия на допълнителни газови или електрически фурни. Оперативни проблеми също не възникват. Преди да влезе в комина, коминът на печката е свързан с димните канали на комина. Камината се произвежда отделно, въпреки че от време на време може да работи едновременно. (Вижте също: Как да изберем правилната камина)

  След като сте решили вида на печката, можете да започнете работа, въпреки че разбира се можете да си купите готова печка-камина nordika, чиято инсталация е много по-лесна, но много по-интересна да направите всичко сами и се гордее с уникалния си дизайн.

  За да изградите печка за камина, трябва да имате поне най-малко познания за строителството или поне повърхностно да се запознаете с литературата по тази тема.

  Първата стъпка е да се изготвят схеми, чертежи, да се изчисли количеството материал и да се подготви всичко за работа. (Вижте също: Камини)

  23.08.2017 9708 Печник (Москва)

  Тухлата е един от най-здравите, надеждни и трайни материали. Той е този, който най-често се използва в пещното строителство и въпреки всички трудности при монтажа, професионалистите предпочитат да изберат точно това покритие.

  Преди да наложите камина обаче, е необходимо да изчислите и закупите необходимите фитинги и покрития. Не знаейки как да наложите тухла върху камина, важно е да се запознаете с предимствата и недостатъците на този метод.

  Подобно рамкиране отнема много време, за да се загрее, но в същото време е способно и да задържа и разпределя натрупаната топлина за дълго време.Повърхностите на практика не се нагряват, те винаги остават топли, а самото покритие е лесно за поддръжка и, в зависимост от поръчката, правилният избор на всеки строителен компонент впоследствие не се напуква, руши или деформира.

  В тази статия можете да разгледате снимки на готови опции за сглобяване на рамки за горивни камери, да се запознаете с различни технологии, процедури и етапа на подготвителната работа, която играе ключова роля в изграждането и изграждането на такава камина.

Запасяваме се с всичко необходимо

Процесът на довършване на чугунена камина е сложен процес, който изисква използването на специални инструменти. За такива цели специалистите използват набор от определени продукти и механизми:

 • ниво;
 • рулетка;
 • кирка за чук;
 • отвес;
 • Учител ОК.

Също така трябва да се запасите с малки контейнери за смесване на хоросана и транспортирането му до мястото на зидарията (кофи, палети и др.). За да покриете метална камина с тухли, трябва също да се запасите с материали:

 1. Тухла. Този продукт трябва да е проектиран за обслужване при висока температура. Не трябва да се използват строителни тухли, но трябва да се предпочитат огнеупорни материали. Много експерти препоръчват да се купуват декоративни материали веднага, което ще изключи допълнително довършване от външната страна на зидарията.
 2. Решение. Можете сами да направите такава смес от глина, цимент и пясък, но тази процедура изисква спазване на определена технология. Много по-лесно е да закупите готови зидани продукти, които трябва само да се разреждат с вода до определена консистенция.
 3. Азбестов картон, метални ъгли и др. Всички тези атрибути са спомагателни и се използват за оптимизиране на дизайна (изолация, армировка, образуване на арки и др.).

Направи си сам облицовка


Най-добрата инструкция, разбира се, ще бъде видео, където можете да видите всички малки неща за редактиране със собствените си очи. Ще се опитаме да ви го предадем сега в текстов вариант. Списъкът с материали е малък и най-важното е, че не изисква огромни инжекции с пари от вас. Тези материали се продават във всеки железарски магазин. Преди да започнете работа, трябва да се запасите с: самонарезни винтове, решетка за камина, метален профил, поцинковани листове, както и гипсокартон (за предпочитане влагоустойчив) и топлоустойчива вълна. Последните трябва да издържат температура не по-ниска от 700 градуса... Предпочитан дебелина - около 3 см.

Изработване на тухлена зидария

Схема ъглова тухлена зидария.
Чугунени пещи започват да се облицоват отдолу. Долната част за всякакви камини е изградена по една схема, според която тя е направена под формата на М-образна конструкция с прави ъгли. Особено внимание трябва да се обърне на изчисляването на първоначалния ред, тъй като цялата структура ще разчита на него. Неправилното поставяне на първия ред тухли може да доведе до пукнатини и счупвания в горните редове.

Когато оформяте стената на горивната камера, е необходимо да оставите малки разстояния между тухлите. Те трябва да бъдат оразмерени, за да може въздухът лесно да проникне и да не изтича бавно. Именно от тези дупки студеният въздух ще тече в камината. Не покривайте тези празнини с хоросан.

Горната част на горивната камера се нарича работен плот. Възможно е камината да се покрие с тухли, без да се оформя плот, но именно това придава на конструкцията най-голяма естетическа привлекателност. Можете да изградите две такива части. Единият ще бъде поставен в долната част на горивната камера, а другият в горната. За конструкцията на плота е необходимо да се направи дървен кофраж, тухлата се изрязва, за да отговаря на размерите му.

Камината е поставена равномерно, разстоянието от стените на пещта до облицовката, съгласно строителните норми, трябва да бъде 3-7 см. Това осигурява необходимата циркулация на въздуха. Тази техника ви позволява да осигурите най-ефективното отопление на помещението, без прегряване на фурната.Оставянето на по-кратко разстояние може значително да намали продължителността на живота на камината.

Струва си да се помни, че облицовката не трябва да докосва стените на чугунената камина.

Предварително подготвените плотове се полагат в долната и горната част на конструкцията. В този случай, вземете предвид теглото на получената плоча, може да се наложи да се инсталира противотежест - горната зидария.

Последният етап е формирането на комина. Тя може да бъде както права, така и заострена. Вторият тип се счита за по-сложен в изпълнение, следователно е необходимо да се опише процесът на строителство, като се използва неговият пример. На първо място, необходимо е да се определи стойността на необходимия наклон, той не трябва да надвишава 4 см на ред. Тухлите се полагат с равномерен наклон. На разстояние 30-40 см от тавана се правят дупки за отстраняване на прегрятия въздух.

Коминът не трябва да се намира в близост до запалими конструкции, това може да доведе до тяхната деформация или пожар. На разстояние до 20 см над отворите коминът преминава в метална тръба. Ако няма тръба, това разстояние може да бъде тухлено. Топлоизолацията на комина избягва топлинните загуби.

Довършване и проверка на работата на пещта

Когато коминът е инсталиран, можете да направите окончателното завършване на основата на камината. Повърхността в подножието на камината е облицована с плочки или декоративен камък. Невъзможно е да се монтира дървен под или ламинат на разстояние 50 см от камината, тъй като покритието може да се запали от падащите въглища или искрите от камината.

Също така се препоръчва да поставите ажурна метална решетка пред камината за безопасност. Декорът е завършен с клещи за комини, покер, красива поставка за дърво и други аксесоари. Кованите елементи, боядисани в черно, изглеждат най-изящни.

Пожарна
Пожарна

Ъглова камина
Ъглова камина

След приключване на довършителните работи трябва да проверите как работи камината. За първи път е препоръчително да отворите прозорците, тъй като боята на горивната камера ще изгори и ще излъчи неприятна миризма. Ако по време на изгарянето на гориво в помещението навлезе дим, това означава, че технологията на монтаж е била нарушена. За да отстраните причините, проверете подаването на въздух към пещта и херметичността на фуговите съединения.

Пожарна
Пожарна

Много е важно да не се създава силен огън при проверка, по-добре е да започнете с натоварване при ниска температура.

Приготвяне на зидарен хоросан

Печка, за която е избрана само огнеупорна тухла, ще бъде много по-здрава, ако приготвите висококачествен хоросан у дома със собствените си ръце. Важно е да запомните, че тъй като фурната се нагрява много, съставът също трябва да е устойчив на топлина. Ето защо се препоръчва да се използва глина сред компонентите. За да замесите, трябва да използвате следното ръководство стъпка по стъпка:

 1. В подготвения контейнер трябва да смесим две части пясък и една част глина. Поддържайте пясъка чист и без бучки, мръсотия и растения. Предварително го пресейте през специално сито и едва след това започнете да смесвате с други компоненти;
 2. След това водата се излива в двата компонента в съотношение 1: 4, извършва се смесване и съставът се оставя под капак за 40-60 минути, след което отново се разбърква добре. За тези цели е най-удобно да се използва строителен миксер;
 3. За да се провери качеството на приготвената смес, трябва да се навие малко парче и да се оформи във въже, чиято дебелина ще бъде 10-12 милиметра. След това се оформя под формата на кръг. Ако на повърхността не се появят пукнатини и консистенцията е подобна на пластилина, тогава в състава има много глина. За да се подобри, е необходимо да добавите пясък към разтвора и след смесване изчакайте отново около час. Ако, напротив, разтворът се напука силно и от него не се образува турникет, добавете глина и го оставете да се запари.

Основата на почти всяка зидана смес е вещество, което е подобно по състав на материала, използван за стени. Ето защо, в случай на тухлена камина, препоръчително е да се използват глинени разтвори. Алгоритъмът за тяхната подготовка е относително прост и се състои от няколко стъпки:

 1. Първоначално пясъкът и глината се смесват в специален съд (2: 1). Моля, обърнете внимание, че пясъчната смес трябва да бъде възможно най-чиста и да се състои само от това вещество. Следователно, той се пресява предварително чрез специален фураж, който ви позволява да премахнете всички органични компоненти (растения и т.н.) и големи камъни, които не могат да бъдат омесени до еднаква консистенция.
 2. Когато сместа е готова, тя се излива с вода в съотношение 1 до 4 и разтворът се оставя да придобие желаната пластичност. За целта първоначално се оставя за около 3 часа, след това се разбърква старателно и след това отново се оставя да престои около час. За да се сведе до минимум изпарението на водата, контейнерът се затваря с капак или подобна структура.
 3. В края на времето сместа се проверява. За да направите това, от него се навива малък турникет с дебелина около 1 см. След това се навива на пръстен с диаметър около 5 см. Ако по време на този процес разтворът изглежда като мек пластилин и няма пукнатини, тогава в него има много глина. Това се елиминира чрез добавяне на пясък и допълнителна инфузия. Когато е трудно да се образува пръстен с помощта на вещество или той има големи пукнатини, това показва липса на глина, която трябва да се добави към него и да се остави да се влива известно време.

Напредък

Изграждането на такива тежки конструкции, като правило, започва с основата. Печката за камина guca lava е по-малко тежка и функционална; може да бъде закупена онлайн. Любителите на комфорта ще оценят това съоръжение. Печките за камина са практични и лесни за използване. Вкусът на храната, приготвена на жив огън, е много по-здравословен и вкусен.

Основата на комина не трябва да се свързва с основата на къщата, защото те дават различно напасване. Освен това, на нивото на мазето, ние съставяме план за устройството за камина. След това го комбинираме с плана на нивото на камината и комина. Широчината на основата трябва да бъде с 6 см по-голяма от сутеренния ред. (Вижте също: Камина стая)

Преди да излеете основата, трябва да подготвите яма, която трябва да е с 12-15 см по-голяма от основата и дълбочина около 60 см. Основата може да бъде направена както от бетон, така и от тухла. Ние се фокусираме върху цената на материала и неговата наличност.

Изливане на основата:

 1. Насипваме натрошения камък в 10-15 см яма, която веднага се уплътнява и се проверява хоризонтално.
 2. Ние събаряме кофража и го покриваме със смола или го покриваме с покривен материал.
 3. Инсталираме кофража и изсипваме камъни или счупена тухла отгоре.
 4. Напълнете с бетон. Решение: пясък - 3 части; цимент - 1 част. Смесете цялата смес (суха) и я напълнете с вода, като разбъркате старателно, като я приведете до консистенцията на гъста заквасена сметана.
 5. Изравняваме горната част на основата и изглаждаме неравностите. След това проверяваме с ниво и покриваме с полиетилен. Чакаме една седмица.

Важно: Основата е направена на 6 см под нивото на пода.

камина

Довършителни работи на пещта

Желязната камина е не само тежка, но и относително опасна конструкция. Следователно той трябва да се експлоатира в съответствие с всички стандарти за безопасност, според които трябва да се монтира върху метална или бетонна основа. Процесът на довършване на камината се извършва в съответствие с някои последователни правила:

 1. За да се осигури оптимално ниво на нагряване и движение на топъл въздух, между стените на печката и зидарията трябва да се остави празнина от около 5 см. Този параметър се взема предвид при маркиране на основата на конструкцията.
 2. Тухлата се поставя върху равна повърхност, като често се използва същият метален лист, на който е поставена фурната. Ето защо, когато го купувате, трябва да вземете предвид този малък нюанс.
 3. Първият ред трябва да е плътен, без никакви дупки или процепи. Преди да се извърши строителството, тухлата трябва да бъде леко навлажнена. Разтворът се нанася с мистрия в такова количество, че да се образуват фуги с дебелина от 3 до 5 mm.
 4. Всички следващи редове се полагат по същия принцип, спазвайки свързването на тухли. На втория ред специалистите препоръчват да се оставят 2 малки дупки, които действат като вентилация.
 5. След поставянето на няколко реда е задължително да се контролира нивото на зидарията и вертикалността на всеки от ъглите. За да направите това, използвайте отвесни линии или плоска релса.
 6. На местата, където са разположени вратите, се оформят специални отвори, които улесняват достъпа до горивната камера и извършването на необходимите операции с нея. По същия начин се изгражда цялата тухлена конструкция, като се спазват предварително разгледаните правила.

След завършване на строителството камината може да бъде украсена със специални клинкерни плочки, които могат да издържат на високи температури. се избира индивидуално и зависи от желанията на собственика.

Предимства на вложка за касета

Той има много предимства:

 • Обширна гама.
 • Сигурност.
 • Не е необходимо да се изчислява напречното сечение, изложете реда по неясни схеми.
 • Той може да бъде заменен в бъдеще с нов, когато стане неизползваем, както и ремонтиран.
 • Много е удобно да почистите такъв портал.
 • Можете да го покриете с тухла и тя няма да се различава по никакъв начин в естетически смисъл от класическата камина.

Предимства на тухлена облицовка за камина камина:

 • Не се изисква да извършвате редовен ремонт на облицовката или по някакъв начин да се грижите специално за нея.
 • Цената ще излезе по-малко от услугите на печка, докато облицовката може да се извърши на ръка, дори без да има специални умения.
 • Плътна тухлена печка има ефект на акумулиране на топлина, което означава, че нейната ефективност е по-висока от тази на повечето други материали, поради което е необходимо кутията да бъде обшита от всички страни с тях.
 • Мощна кутия за носене на портала.

Материал

Всъщност изобщо няма значение какъв материал за облицовка ще изберете. Тя може да бъде като обикновена тухла, гипсокартон или дори инсталация с газобетонни блокове или порцеланови каменни изделия.

Между другото, облицовката е необходима не само за създаване на красив външен вид, но и за да се гарантира, че процесите в пещта са по-ефективни. Факт е, че при наличието на същия гипсокартон, много по-малко топлина ще се разсейва безполезно в пространството. Освен това цената му е доста ниска.

Почти всеки може да си позволи да купи и тухли. За хората, които имат частни парцели, те често остават след строителството.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни