Печка за баня с дистанционна горивна камера - функции за монтаж. Актуализирано на 03.06.2020 г. || Печки за сауна без отдалечена камина

По време на планирането на парцел за селска къща, повечето от собствениците се стремят да отделят място за изграждане на баня. Това място не само ще допринесе за поддържане на тялото в чистота, но и ще даде здраве на тялото за дълго време, ще повиши жизнеността. Руската баня винаги е била нещо повече от място за вземане на водни процедури. Това е цял култ, който традиционно получава много внимание.

Най-добрите котли за баня на дърва с резервоар - рейтинг 2018 г.

Централното място вътре се заема от котли за сауна на дърва с резервоар. Този вид гориво има значителен брой предимства пред останалите. Също така, по време на строителството е възможно да изберете най-удобната дизайнерска схема и нейните отделни елементи за определена стая. Ако не можете да направите всичко със собствените си ръце, тогава можете просто да си купите котел за баня на дърва, но това ще изисква много по-големи финансови инвестиции.

От какво се състои котелът

Преди да изберете готов котел за баня на дърва или неговия проект за изграждане, трябва да се запознаете с вътрешната структура на системата и нейните компоненти. Цялостната ефективност на конструкцията е завистта на добре координираната работа на всеки компонент с останалите.

Дървени котли за сауна с резервоар

В схемата на домашно приготвените котли за баня на дърва задължително присъстват следните елементи:

 • Основната част е нагревател. Помага за акумулиране на топлината, генерирана от системата. Продължителността на задържане зависи от общия обем на каменния насип, способен да задържа топлинната енергия, генерирана от дървото.
 • Централен комин. Тя се основава на вертикална тръба, през която се отстраняват леки продукти от горенето. Той също така образува течение чрез циркулиране на въздушни течения.
 • Котлите за бани на дърва във Воронеж, Орел, Самара или друг град няма да минат без воден топлообменник. Неговите функции включват нагряване на вода за последващото й използване.
 • Преходен тунел с малка врата ще позволи отоплителни котли за баня на дърва, чиято цена зависи от дизайна, от съблекалня или от съседна стая. Тази врата често е направена от топлоустойчиво стъкло.
 • Камина (камина), зона, в която се отоплява дърва или друго твърдо гориво. В тази зона топлината се отделя от продуктите от горенето. Долната част е снабдена с решетка от решетки, върху която се полага гориво за различни, включително чугунени котли за баня на дърва. Ще трябва да монтирате вратата срещу камината, както и да формирате скосявания, за да се откачат автоматично остатъците от горенето.
 • В долната част на котлите баните на дърва (снимките са представени на страницата) имат пепел. Те се намират под решетката и служат за събиране на изгоряла пепел, падаща от горивната камера.

Всеки воден котел за баня на дърва, сглобен от себе си, може да се различава от аналозите в структурното подреждане на отделни елементи. В този случай общите параметри влияят върху неговата производителност.

Сортове

Според материала на производство, печките за баня са изработени от метал или тухли.

Тухла

Тухлена (или каменна) печка е класика на сауна сградите, но нейното изграждане изисква определен опит и умения, спазване на предпазните мерки, познаване на технология за осигуряване на добро сцепление и други важни нюанси, без които правилното функциониране на печките е невъзможно . В допълнение, каменната конструкция изисква достатъчно пространство в стаята, създаването на отделна основа и специално спазване на правилата за пожарна безопасност.

Предлагаме ви да се запознаете с Тухлане на кръгла метална печка във вана

Метален

Днес най-икономичният вариант са металните печки за баня, които имат редица безспорни предимства.

 • Рентабилност. Металната печка е компактна, нейното инсталиране не отнема много време и място.
 • Огромен избор от опции. Възможно е да изберете модел, подходящ за конкретна баня.
 • Лесно инсталиране. За да инсталирате завършена метална фурна, не са необходими умения за фурна.
 • Поради своята компактност металната печка може да бъде облицована с нагревател. Така той ще запази топлина дълго време и ще изглежда като класическа печка за сауна.

Метален

Днес най-икономичният вариант са металните печки за баня, които имат редица безспорни предимства.

 • Рентабилност. Металната печка е компактна, нейното инсталиране не отнема много време и място.
 • Огромен избор от опции. Възможно е да изберете модел, подходящ за конкретна баня.
 • Лесно инсталиране. За да инсталирате завършена метална фурна, не са необходими умения за фурна.
 • Поради своята компактност металната печка може да бъде облицована с нагревател. Така той ще запази топлина дълго време и ще изглежда като класическа печка за сауна.

Принцип на работа и устройство

Модерните котли за бани на дърва, направени със собствени ръце или закупени в специализиран магазин, имат същия принцип на действие като тези, построени преди много години. Твърдото гориво се поставя вътре в горивната камера по един от възможните начини. Опцията зависи от вида на фурната. По време на горенето се събират пепел и сажди. Събуждат се през решетката в пепелника. Оттам охладените частици се отстраняват ръчно с шпатула.

Принципът на действие и устройството на котел за сауна на дърва с резервоар за вода

Топлият въздух, загряван от изгаряне на дърва от горивната камера, се издига нагоре, осигурявайки топлина на печката и слоя от камъни, разположени върху нея. Последният бавно отделя топлината си в помещението, осигурявайки комфортна температура за парната баня.

Производителите предлагат комбинирани котли за бани на дърва, които използват газ като алтернативен метод за отопление. Въпреки това, не във всички области е възможно да се свържете с газоснабдителната система, поради което класическият модел на моно гориво е по-популярен.

Разликата между дизайна на котлите в баня на дърва (снимка по-долу, цената е тук или на уебсайта на производителя) е най-често в местоположението на резервоара за вода.

Има няколко зони на неговото инсталиране, които имат положителни качества:

 • Схеми с дистанционни резервоари. Този тип е най-популярният дизайн. С негова помощ е възможно да се получи топла вода, използвана за отопление на останалата част от сградата. Този модел ви позволява да загреете добре въздуха вътре, преди водата да има време да заври. Търси се в сауните, които използват сух и горещ въздух. За материала на резервоара се използва висококачествена неръждаема стомана. Монтажът се извършва, като правило, в съседно помещение и свързването се извършва с помощта на регистри или маркуч за тръби. Недостатъкът на дизайна е относителната сложност на монтажните работи, допълнителните разходи за регистри и сложността на монтажа.
 • Контролният резервоар е монтиран директно в камерата към горивната камера. Дизайнът е от значение за пещи, изработени от тръби. Водното отопление в тях се извършва в горната точка на пещта. Това обаче не винаги е ефективно решение. Основното правило, използвано при монтажа на такива конструкции, е максималната плътност за всички шевове, което ще удължи експлоатационния живот на устройството.
 • Инсталирането на резервоар върху комина се различава по два варианта за монтаж: резервоар под формата на куб или успоредник е проходен възел на покрива или резервоар служи като проходен възел през тавана към втория етаж. Резервоарът се загрява не само поради топлообмен в тръбата, но и поради регистрите на пещта, което позволява използването на значителни обеми по време на нагряването на течността.
 • Пантовата конструкция на резервоара предвижда монтиране на стена или друга вертикална повърхност.Водата се загрява вътре поради топлообмен, получен от стените на фурната.Материалът, използван за тази конструкция, е неръждаема стомана.

Средни цени за пещи с различни местоположения на резервоара за вода

Име (марка) Тип местоположение на резервоара за вода цена, търкайте
Тунгуска на комина от 12000
Хело (Финландия) вграден от 27000
Сахара шарнирно от 14000

Експлоатация

Няма нищо модернизирано или нестандартно в работата на самата печка. Но първото отопление определено ще бъде неудобно поради силната миризма. Първата и втората камина се изпълняват стриктно при отворени врати (отвори, ако има такива). Не загрявайте конструкцията възможно най-много през тези периоди.

По-добре е да контролирате процеса на отопление, като изследвате всичко, което е в непосредствена близост до печката, както и комина. Почувствайте облицовката и другите вътрешни конструкции на банята, заковани наблизо. По това време ще стане ясно дали всичко е направено правилно.

И по-нататъшните експлоатационни правила са както следва:

 • Бор, смърч или клен - тези дърва за огрев бързо ще опушат системата на фурната. Коминът ще бъде блокиран.
 • Използваме строго сухо дърво, без боя и лепило.
 • Помнете пепелника. Той не е само за почистване, но и за подаване на кислород. Отворете го на 2-3 см от самото начало.
 • Почиствайте редовно, но в идеалния случай. По-добре е по стените да остане малко сажди. По-добре е за процеса на изгаряне.
 • Ние се топим без вода в резервоара. Напълваме го по време на процеса на отопление.
 • Ако стаята се охлади до минусови температури, тогава не трябва да оставяте течност в конструкцията от неръждаема стомана. Това ще скъса шевовете.

"Gorynych" е сериозна и висококачествена инсталация за баня с всички удобства. Такава печка не може да бъде бюджетна, предназначена за 1-2 сезона. След като сте закупили и инсталирали, не е нужно да се притеснявате за бърза подмяна, но е много трудно да откраднете двеста килограмова кутия от баня.

Kindling се извършва със суха дървесина. За това е по-добре да използвате широколистни дървета. Нежелателно е да се използват иглолистни суровини, тъй като смолистите изпарения от иглолистна дървесина бързо ще запушат комина.

При отстраняване на пепелта е необходимо да оставите поне няколко милиметра - това ще служи като термичен слой между бетонната основа и горящите дърва за огрев.

Диаметърът на комина е достатъчно голям, поради което при правилна експлоатация почистването няма да се изисква по-често от веднъж на всеки три години.

Люкът за почистване е разположен в задната част на фурната. Ако планирате напълно да тухлите печката, трябва да планирате предварително достъп до люка за почистване.

При запалване резервоарът трябва да се напълни с вода. След използване на банята през зимните месеци водата, останала в резервоара, трябва да бъде напълно източена, тъй като при ниски температури втвърдяващата вода може да счупи метала.

Kindling се извършва със суха дървесина. За това е по-добре да използвате широколистни дървета. Нежелателно е да се използват иглолистни суровини, тъй като смолистите изпарения от иглолистна дървесина бързо ще запушат комина.

Каним ви да се запознаете с монтаж на тръба за печка във вана

При отстраняване на пепелта е необходимо да оставите поне няколко милиметра - това ще служи като термичен слой между бетонната основа и горящите дърва за огрев.

Диаметърът на комина е достатъчно голям, поради което при правилна експлоатация почистването няма да се изисква по-често от веднъж на всеки три години.

Люкът за почистване е разположен в задната част на фурната. Ако планирате напълно да тухлите печката, трябва да планирате предварително достъп до люка за почистване.

Проекти с вграден или шарнирен резервоар за вода

Резервоар за нагряване на вода е метален съд с определен обем, в който първоначално се излива студена вода и в процеса на нагряване на пещта тя се загрява.

Панта с резервоар, разположен от другата страна на печката (в някои случаи дори в друга стая) не винаги е удобна. Също така под въпрос е удоволствието от измиването от резервоара, който е вграден в корпуса на печката.

Първо, невъзможно е да се контролира колко вода остава и дали е необходимо да се добавя. На второ място, постоянно врящата вода отделя твърде много пара, което не е много удобно за малка парна баня.

Предимства на дистанционния резервоар за вода

Всеки резервоар за съхранение във ваната може да се отоплява по един от двата начина - или от самата камина, или от комина. Дистанционният резервоар може да се нагрява само с помощта на тръбите, водещи от намотката на пещта. Недостатъкът на дизайна е необходимостта да сте близо до печката (не повече от 300 см), но за повечето парни бани това е достатъчно.

Пример за отдалечен резервоар за вода

Като цяло отоплението на водата във ваната може да се организира систематично - ако резервоарът е голям, коминът ще бъде най-доброто място, когато преминаващият горещ дим загрява водата. Малки резервоари за съхранение могат да бъдат инсталирани директно върху нагревателя, но след това трябва да се осигури добър изход за пара. Препоръчително е да монтирате малки резервоари извън парната баня.

Правила за избор на печка за сауна

Създадени са „Gorynych-2“ и „Gorynych-3“ от същите материали, според съвременните технологии. Следователно, когато определяте кой е по-добре да купите за собствената си баня, е по-добре фокусирайте се върху вашите нужди.

Снимка 4

Ако сграда големи и разделени на 3 отделения (пералня, парна баня и стая за почивка), които трябва да се отопляват с високо качество, Gorynych-3 е перфектен.

Съдейки по многобройни отзиви, тази фурна също ще бъде най-добрият вариант, ако е наличен. необходимостта да се отървете от проблема със студените подове в различни стаи.

"Gorynych-2" е по-евтин, но е в състояние да се затопли добре само 2 отделения - просторна парна баня и съблекалня.

Преглед на най-добрите модели

На пазара има печки на дърва за баня с резервоар, както местни, така и чуждестранни производители. Нека да разгледаме най-добрите модели, спечелили признанието на купувача.

Категория Име цена, търкайте
Най-добрите чуждестранни котли за баня на дърва с резервоар Harvia 20 ES Pro S 39000
HARVIA 36 DUO 89000
Кастор Карху 18 ПК ES 49000
Най-добрите руски котли за баня на дърва с резервоар Таман 10 TB 12000
Ермак 12 11900
Варвара Поленица 18000
Вулкан Елбрус 26 Стандарт 24000

Най-добрите чуждестранни котли за баня на дърва с резервоар

Когато избирате котел за баня на дърва, трябва да помислите и за неговата безопасност. Вътрешните модели често са енергонезависими, за чуждестранни продукти се изисква електрическа връзка

Harvia 20 ES Pro S

Бюджетната версия на финландския производител, която се отличава с дълъг експлоатационен живот, висока производителност и удобна работа.

Harvia 20 ES Pro S

Спецификации на модела:

 • Размери - 430х760х650 мм
 • Тегло - 75 кг
 • Топлинна мощност - 18 kW
 • Диаметър на комина - 115 мм
 • Обемът на вградения резервоар е 20 литра.

Външният корпус на уреда е изработен от неръждаема стомана, има чугунена врата със стъкло, за да допълни специалната атмосфера на сауната с отражения на огън.

Средната цена на пещта ще бъде 39 000 рубли.

Ръководство за потребителя на Harvia 20 ES Pro S

HARVIA 36 DUO

Особеността на този модел е, че корпусът е изработен от неръждаема стомана, устойчива на корозия, което е особено важно при използване на устройството в сауна или баня. Печката е инсталирана в парната баня, но камината се извършва от съседната стая.

HARVIA 36 DUO

Спецификации:

 • Размери - 810х510х510 мм
 • Тегло без камъни - 80 кг
 • Топлинна мощност - 31 kW
 • Обем на парна баня - 14-36 кубически метра
 • Диаметър на комина - 115 мм

Средната цена е 89 000 рубли.

Инструкции за експлоатация HARVIA 36 DUO

Кастор Карху 18 ПК ES

Модел с вграден резервоар от известен финландски производител, който вече почти 100 години доставя висококачествени печки за бани и сауни на европейските пазари. Kastor Karhu 18 PK ES е изработен от неръждаем легиран метал, с топлоустойчива стъклена вложка във вратата.

Кастор Карху 18 ПК ES

Спецификации на продукта:

 • Размери - 435x695x780mm.
 • Обемът на резервоара е 26 литра.
 • Диаметър на комина - 135 мм.
 • Тегло на пещта - 76 кг.
 • Обемът на парната баня е до 18 кубически метра. метри.

Средната цена на този модел ще бъде 49 000 рубли.

Инструкции за работа Kastor Karhu 18 PK ES

Най-добрите руски котли за баня на дърва с резервоар

Руските модели котли на дърва са признати по целия свят като висококачествено и надеждно оборудване без излишни украшения и прекомерна автоматизация на горивните процеси.

Таман 10 TB

Един от най-добрите домашни модели, който при проектирането на продукта обръща голямо внимание на въпроса за температурата на изходящите димни газове, минимизирайки я и по този начин осигурявайки комфортна атмосфера в парната баня.

Таман 10 TB

Спецификации:

 • Размери - 702х331х850мм.
 • Тегло - 46 кг.
 • Материал - структурна стомана.
 • Нагревателят е отворен.
 • Диаметър на комина - 115 мм.
 • Обемът на парната баня е до 10 кубически метра.

Основното предимство на модела е, че стените на камината са изработени от структурна стомана с дебелина до 4 мм, което гарантира дълъг експлоатационен живот на продукта. Също така си струва да се отбележи ниската цена на устройството - средно покупката ще струва 12 000 рубли.

Инструкции за работа Taman 10 TB

Ермак 12

Компактен модел за подреждане на малка баня с парна баня до 14 кв. метри. Камината е изработена от стомана с дебелина 6 мм. Корпусът и димоотводната система са изработени от стомана с дебелина 4 мм, на места с най-голямо топлинно натоварване - облицована стомана до 6 мм.

Ермак 12

Дизайнерски характеристики:

 • Дълбочината на камината е до 500 мм.
 • Местоположението на комина е централно.
 • Мощност - 12 kW.

Средната цена на такава пещ е 11 900 рубли.

Ръководство за работа Ermak 12

Варвара Поленица

Печка за баня от производител от Твер, която предлага на своите клиенти икономичен и лесен за използване дизайн. Удобен вариант за баня, която не е свързана с водопровода. Резервоарът за вода е окачен в специален джоб на страничната стена на пещта, отоплението се извършва чрез предаване на топлина от стената на конструкцията. Основният плюс е, че резервоарът е подвижен, лесно се изважда и измива.

Варвара Поленица

Варвара Поленица

Технически характеристики на устройството:

 • Мощност - 18 kW.
 • Капацитет на горивната камера - 0, 075 кубически метра.
 • Горивото е дърво.
 • Размери - 860х450х720 мм.
 • Тегло - 120 кг.
 • Вътрешният обем на комина е 110мм.
 • Обем на парната баня - 24 кубически метра. метри.
 • Капацитетът на шарнирния резервоар е 50 литра.

Сред предимствата на този модел си струва да се подчертаят такива точки като лекота на инсталиране и поддръжка, няма нужда от водоснабдителна система, резервоарът за вода е направен от хранителна стомана, бързо нагряване на водата, равномерно нагряване на камъни.

И, разбира се, не забравяйте за такова основно предимство - това е достъпна цена - средната цена на продукта ще бъде 18 000 рубли.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни