Какво представляват брикетите за отопление - видове, предимства


Технология на брикетиране на твърди въглища / кафяви въглища, кокс

Технологиите за брикетиране на въглища са предназначени за получаване на продаваеми продукти от въглищен прах, пресяващи, некачествени и нискокачествени въглища. Като суровини могат да се използват черни или кафяви въглища и кокс.

Брикетирането на въглища е много стара технология, която е разработена с помощта на двойни ролкови преси, което е увеличило производителността и качествено подобрило икономическата привлекателност на този бизнес.
SAHUT-CONREUR е една от компаниите, които стартират производството на двойни ролкови преси в началото на 20-ти век. Намираме се в северна Франция и от началото на 20-ти век сме инсталирали повече от 1000 брикетиращи завода в различни части на света, от които над 350 са за брикетиране за пресяване на въглища.

Технологията за брикетиране на въглища на ролкови преси е разработена за производството на брикети от въглищни фини части, идващи след въглищните сита и измиване. Брикетите са предназначени за използване като гориво за частни или промишлени котелни помещения по същия начин като кондиционираните въглища, а също така се пакетират за продажба на дребно и под тази форма могат да се изнасят.

В повечето случаи процесът на брикетиране на въглища протича с добавяне на свързващо вещество (въглища, петролен битум, катран, меласа и вар, лигносулфонат, нишесте, полимери ...). В някои случаи е възможно и брикетиране без свързващо вещество.

Домашно производство на въглищни брикети

Ясно е, че оборудването за промишлено брикетиране на въглища не е достъпно за обикновения собственик на жилище поради високата му цена. Обаче дори нашите дядовци са знаели как да правят брикети без никакво оборудване. За целта въглищният прах и трохите се смесват с вода в такова съотношение, че се получава дебела маса и след това ръчно се формоват пити от нея. След изсушаване такива продукти бяха успешно изгорени в домашна фурна. Тоест, противно на производствената технология, сместа за производство на въглищни брикети не се изсушава, а, напротив, се навлажнява.

промишлено оборудване за брикети

В домашни условия брикетите се правят по 2 начина:

 • използване на ръчна преса;
 • върху самоделен винтов екструдер.

Първият метод е добър, тъй като пресовата машина може да бъде закупена евтино или направена от вас сами. Недостатъкът му е ниската производителност, за да си направите горивен брикет за целия сезон, ще трябва да работите много усилено. Във втория случай брикетирането на въглищен прах се случва доста бързо, тъй като целият процес е механизиран. Но тук цената на устройството излиза на преден план, дори самоделната инсталация ще изисква осезаеми разходи. Ще трябва да закупите мощен електрически мотор, скоростна кутия и други части.

направа на брикети от въглища

Алгоритъмът, според който производството на въглищни брикети се извършва със собствените си ръце, е както следва:

 • необходимо е да се опитате да смилате трохите от въглища по всеки наличен начин. Колкото по-малка е фракцията, толкова по-добър ще бъде продуктът;
 • смесете получения състав с вода. Не е възможно да се определят точните пропорции, тъй като те зависят от съдържанието на прах. Основното е, че сместа е много дебела и формована на ръка. Не е необходимо да се добавя глина, това само ще увеличи съдържанието на пепел;
 • попълнете формуляра със състава и активирайте ръчния механизъм;
 • извадете брикетираните въглища от формата и оставете да изсъхнат на въздух.

брикетирани въглища

В резултат на това получаваме крехки продукти, които са неподходящи за транспортиране, но изгарят добре в печката.Един от начините за брикетиране на въглища у дома можете да намерите, като гледате видеоклипа:

Когато се предлага винтова преса, производството е значително опростено и ускорено. Включвайки електродвигателя, горната смес се зарежда с лопата в приемния бункер на екструдера. Продукцията е цилиндрични колбаси с отлично качество. Струва си да се отбележи, че такива брикети от въглищен прах имат добра якост, те дори могат да бъдат транспортирани.

брикети от въглищен прах

За повече информация относно работата на екструдера вижте видеото:

ПРЕДИМСТВА НА БРИКЕТИРАНИ ВЪГЛИЩА

Техническо решение:

 • Получаване на продукт със същия размер, обем, форма и тегло.
 • Премахнете проблема с образуването на прах и бракувания по време на транспортиране.
 • Дадената твърдост и здравина на брикета.
 • Изхвърляне на отпадъци в търговски продукти

Ползи за потребителите и маркетинга:

 • По-висока енергийна стойност
 • По-дълго време на горене
 • Пепел на прах
 • По-малко емисии на CO2 и сяра
 • По-лесно опаковане, транспорт, складиране
 • Готов за автоматично подаване в горивната камера
 • Възможност за опаковане за потребителския пазар
 • Експортни доставки

Оборудване, което трябва да работите

За да направите брикети с дълго изгаряне, ще ви трябва стара вана, пералня, произведена в СССР и преса, която може да бъде направена на ръка. В днешната статия няма да има инструкции как да се направи, обаче, ако домашен майстор реши да направи такава преса, ще му е достатъчно да я види на снимков пример - там няма нищо сложно.


Ето как изглежда пресата за направа на дълго изгарящи брикети.

БРИКЕТИРАНЕ НА ВЪГЛИНА БЕЗ ВЪЗЛАГАЩО

Завод за брикетиране на въглища без свързващо вещество се състои от следните компоненти:

 • секция за сортиране и трошене на въглища, ако размерът на въглищата е твърде голям
 • секция за сушене, ако съдържанието на влага във въглищата е твърде високо
 • зона за брикетиране на двойна ролкова преса

Капацитетът на инсталацията за брикетиране на въглища без свързващи вещества може да варира от няколко тона на час до около 25 t / h.

Други методи и рецепти за приготвяне на дълго изгарящи брикети

Всъщност всичко, което изгаря, може да служи като суровина за такова гориво. Но напоеният картон винаги ще се приема за основа. Във всеки случай той също е напоен и смачкан в пералня (можете да използвате бормашина с приставка за миксер, но това ще отнеме твърде много време). Разликата ще бъде във втория компонент. Вместо въглища можете да напълните няколко кофи нарязани листа. Не си струва да пълните листата с цели листа - те няма да бъдат наситени с хартиена маса, което означава, че брикетът ще се ексфолира и ще изгори много бързо (и опушен).


Брикет от картон с листа е доста добро гориво за печка

Друг вариант е смесването на натрошен картон с дървени стърготини. Мнозина твърдят, че тази „рецепта“ е дори по-добра от използването на въглищен прах. Това е напълно възможно, защото в състава ще има почти 4 пъти повече дървени стърготини, отколкото въглища. В противен случай всичко се прави идентично с първия вариант.

БРИКЕТИРАНЕ НА ВЪГЛИНА С ВЪЗЛОЖИТЕЛ

Заводът за брикетиране на въглища се състои от следните секции:

 • секция за сортиране и трошене на въглища, ако размерът на въглищата е твърде голям
 • секция за сушене, ако съдържанието на влага във въглищата е твърде високо
 • зона за добавяне на свързващо вещество
 • зона за брикетиране на двойна ролкова преса
 • (по избор) секция за последваща обработка (охлаждане, узряване и сушене в зависимост от използваното свързващо вещество)

Капацитетът на завод за производство на брикети от въглища със свързващо вещество може да бъде от няколко тона на час до 100 t / h за големи преси.

Възможни свързващи вещества

 • въглищен катран
 • петролен битум
 • смола
 • меласа и вар
 • лигносулфонат
 • нишесте
 • полимери и др.

Специфичното свързващо вещество за въглищните брикети се определя от наличността в региона и изискванията за крайния продукт.Оптималните пропорции на свързващото вещество и параметрите на готовия брикет се определят при тестване на въглища във Франция на пилот.

Какво представляват брикетите от въглища?

Преди това дървата за огрев се смятаха за най-популярния материал за отопление на сгради. Сега индустрията е пристъпила напред и конвенционалните трупи са заменили брикетите с въглища. Приблизително 25% от добитите въглища са глоби и въглищен прах, с други думи отпадъци. Те не са подходящи за висококачествено отопление, тъй като имат нисък топлообмен, събуждат се през решетката в пещта и следователно имат ниска ефективност. Проблемът при използването на субстандарт е, че фините въглища блокират подаването на кислород, което кара пещта да се овлажнява.

въглищни брикети
Въглищни брикети

Въглищните брикети са продукти от твърдо гориво, направени под формата на пръти с различни форми и размери, които се пресоват под високо налягане и температура. За залепване се използват различни суровини от органичен и неорганичен произход.

За отопление на частни къщи се използва предимно брикетиран въглен, но някои металургични и химически предприятия също предпочитат да използват този вид гориво. Единственото условие за използване на брикети е наличието на специално оборудване за твърдо гориво.

Изпитване на суровини и свързващо вещество за въглищни брикети

Въглищата във всяко конкретно находище имат индивидуални химични и физични характеристики и във всеки регион могат да се предлагат различни свързващи вещества.

За точно определяне на необходимия състав и характеристики на оборудването е необходимо да се извършат предварителни тестове на материала на клиента в завода на производителя във Франция. За да извърши тестовете, клиентът трябва да изпрати въглищата във Франция за тестване.

В резултат на тестовете ще бъде възможно:

 • определят необходимия състав и характеристики на оборудването
 • определят вида и пропорцията на свързващото вещество
 • вземете завършен брикет и определете неговите характеристики
 • изчисляват точни икономически показатели на производството

Също така, само по време на изпитването е възможно да се определи дали въглищата са подходящи за брикетиране без свързващо вещество и какви ще бъдат техническите и икономическите показатели на производството в този случай, както и качествените характеристики на брикета.

Премахване на дълго изгарящи брикети от пресата

След повдигане на крика, капакът се отваря отдолу под отделенията и брикетите се изтласкват с помощта на битер. На външен вид това са обикновени черни кубчета. Всъщност, добре изсушеният брикет може да се превърне във въглища, които ще осигуряват топлина 4-6 пъти по-дълго от бреза. И това въпреки факта, че разходите за производство на такова гориво практически не се изискват - само малко вода и електричество за работа на пералната машина.


Това са чистите брикети, които се получават по време на процеса на пресоване.

Получените брикети с продължително изгаряне трябва да бъдат внимателно сгънати и прехвърлени на сухо място. Там те ще "посегнат" за още няколко дни. Но след това полученото гориво ще даде голямо количество топлина на човека, който го е направил. И няма значение къде ще бъдат използвани, в баня или за отопление на къща.


Брикетите трябва да бъдат внимателно сгънати и изпратени да изсъхнат

СРАВНЕНИЕ НА ВАРИАНТИТЕ за брикетиране на въглища със и без свързващо вещество

Брикетиране на въглища с помощта на свързващо вещество:

 • +
  Подходящ за всякакви твърди или кафяви въглища
 • +
  Висока производителност (до 100 t / h)
 • +
  Ниска специфична консумация на енергия
 • +
  Възможност за получаване на водоустойчиви брикети
 • +
  Ниска цена на консумативите

 • Оборудването е по-скъпо и по-сложно, изисква се свързващо вещество

Брикетиране на въглища без свързващо вещество:


 • Приложимо само за определени въглища

 • Сушенето е задължително

 • Ограничен капацитет (до 25 t / h)

 • Висока специфична консумация на енергия

 • Висока цена на консумативите
 • +
  Без свързващо вещество, по-лесно и по-евтино оборудване

Технологията за брикетиране на въглища без свързващи добавки изглежда по-привлекателна на пръв поглед, но в същото време консумацията на енергия се увеличава значително, производителността и качеството на брикета намаляват.

След тестване обикновено става очевидно, че брикетирането със свързващо вещество е по-икономически изгодно, дори като се вземат предвид разходите за закупуване, доставка и съхранение на тези материали.

Какви са предимствата и недостатъците на въглищните брикети

Не може да се каже със сигурност, че брикетираният ъгъл е единственото правилно решение за отопление на жилище. Но ако сравним брикетираните въглища с други видове горива, тогава можем да подчертаем редица предимства, които поставят това гориво в редиците на лидерите. Те включват:

 • горят дълго време и отделят много топлина;
 • брикетите със същия размер генерират топлина равномерно;
 • брикетите са леки компактни, което улеснява транспортирането и съхранението им;
 • качественият продукт не отделя въглероден окис, така че може да се използва в жилищни райони с добра вентилация;
 • при правилно производство въглищните брикети не се ронят и не замърсяват помещението;
 • запали се само за 10-15 минути.

Брикетиране на въглища
Брикетите с въглища изгарят дълго време и генерират много топлина
В допълнение към предимствата на сгъстеното гориво от въглища е необходимо да се споменат и неговите недостатъци. Брикети, залепени със свързващи вещества, не могат да се използват при барбекюта, барбекютата и скарите. Температурата на топлината, генерирана от въглищата, може да надвиши необходимата температура и оборудването ще се повреди. Също така някои брикети отделят вредни за организма канцерогени, които накисват варените продукти, ставайки неподходящи за по-нататъшна консумация. За да използвате въглищата като подпалки за домашни печки, трябва да се спазват правилата за безопасност при обогатяване и брикетиране на въглища. В продажба има специален екологичен брикетиран въглен за барбекюта.

дървени въглища
дървени въглища

Етапи на технологичния процес на брикетиране на въглища и кокс

Смилане на въглища в чукова дробилка

Раздробяването на въглища е необходимо, за да се получи необходимата хомогенна фракция, поради което преди или след сушенето въглищата се прекарват през чукова мелница.

Сушене на въглища в барабан за сушене

Сушенето е необходимо, за да се намали съдържанието на влага в въглищата, преди да се добави свързващото вещество. Степента на сушене зависи от свързващото вещество и използваната технология. Крайният продукт има съдържание на влага 5-10%.

Дизайнерски характеристики

Високите термични натоварвания в зоната на горене изискват използването на материали, устойчиви на окисляване. Решетката за печката на въглища е направена изключително от сив чугун. И за да се увеличи пропускателната способност на въздуха, празнините между прътите са направени по-големи, отколкото в колегите за изгаряне на дърва.

Повечето метални пещи имат дизайнерски живот от 5-10 години. За да може камината да „изгасне“ за този период върху въглища, дебелината на стените й трябва да се увеличи. Много производители (включително и ние) използват в конструкцията си неръждаеми стомани, съдържащи хром, които имат следните характеристики:

 • топлоустойчивост или устойчивост на разрушаване при високи температури;
 • ниска окислителна способност;
 • нисък коефициент на топлинно разширение;
 • висока точка на топене.

Специални изисквания се налагат към конструкцията на горивната врата. За да се избегне проникването на димни газове в помещението, те трябва да прилепват плътно към стените и да имат ключалка. Вратите на фурната с въглища често се леят от чугун.

Пещта за изгаряне на въглища има формата на пресечена пирамида с основата нагоре. Решетката заема цялата си долна повърхност. Този дизайн, напомнящ бункер, осигурява добро издухване на въздуха и равномерно провисване на горивото по време на горенето и намаляване на обема.

Поради относително ниската температура на отработените газове трябва да се подава нагрят вторичен въздух, за да се изпълни функцията за продължително изгаряне на въглища. В пещите с възможност за двойно горене той първо преминава през каналите, разположени под корпуса, и след това се подава в горивната камера.

Уплътняване на натрошени въглища и въглищен прах

Пресоването на въглищен прах и фракция от натрошени въглища се извършва на двувалкови преси, които отговарят на изискванията на индустрията:

 • Висока производителност
 • Ниска специфична консумация на енергия
 • Висока надеждност

Нашият партньор е световният лидер в производството на това френско оборудване.

Последваща обработка (узряване) на въглищен брикет

В зависимост от вида на въглищата и свързващото вещество в технологията може да се наложи охлаждане по специален начин и задържане на готовия брикет известно време в специални бункери, през което брикетът набира сила.

Времето за задържане е индивидуално и се определя на етапа на тестване.

Ако се интересувате от технологията за производство на въглищни брикети, ще се радваме да отговорим на вашите въпроси.

Етапи на промишления процес

Производството на въглищни брикети има дълга история и е получило ново развитие с появата на специални преси. Това повиши производителността на труда и направи възможно производството на продукти с прилични показатели за плътност и топлопреминаване, като същевременно се поддържа ниска себестойност.

Във фабриката за производството на въглищни брикети се използва технологична верига, състояща се от сушилня, трошачка и преса, а доставката на продукти се осигурява от лентов транспортьор.

дървени въглища
Брикетирането преминава през много етапи

Брикетирането със свързващи добавки се извършва на няколко етапа:

 1. Сушене на суровини. Възможен е директен метод с използване на нагрят газ или индиректен метод, при който работи топла пара. Силата на готовия брикет зависи от това колко влага са съдържали оригиналните компоненти. Допустимата влажност е около 15%.
 2. Извличане на летливи вещества. Необходимо за въглища с ниско качество, замърсени с примеси. Извършва се в апарат за дестилация или коксова пещ.
 3. Сортиране по фракции. Фини частици с размер на частиците до 6 mm се изпращат в специален бункер за смесване, а суровините над 6 mm се изпращат на трошачка.
 4. Смилане на едрата фракция в трошачка до размер на частиците под 6 mm. Колкото по-малък е размерът на зърната, толкова по-силен е брикетът.
 5. Лепене със свързващи вещества при нагряване в гребло или миксер. Изисква се, за да се гарантира, че продуктите имат достатъчна якост по време на транспортиране и употреба. Масовата част на добавките варира от 5 до 15%.
 6. Уплътняване чрез пресоване в оборудване с различен дизайн. В зависимост от характеристиките на инсталациите работното налягане достига 150 MPa. Плътността на сместа от въглища и свързващо вещество се увеличава няколко пъти - от 1,5 до 3.
 7. Изстрелване в затворен конвейер, отопляван от високотемпературни газове. За укрепване на брикетите няколко свързващи вещества (амониеви лигносулфонати, петролен битум) изискват допълнителна топлинна обработка при 300 ° С.
 8. Охлаждане в бункер с циркулация на въздуха. За 8 часа готовите продукти придобиват околна температура и отпадъчните газове се събират, почистват и изхвърлят в атмосферата. Възможна е възможност за охлаждане чрез гасене със специално приготвена вода.
 9. Опаковане и транспортиране до складове за съхранение.

Пресованите тухли и цилиндри успешно заместват кондиционираните въглища като гориво за металургичната или химическата промишленост, както и за частните котелни централи.

Оборудване за производство на брикети

Начинът на формиране на продуктите зависи от използваното оборудване. Възможни са два принципно различни типа единици:

 1. Печат на печата. Подходящ за производство на големи партиди брикети поради консумация на енергия и финансови разходи.Нагрятата въглищна маса се пълни във форми и се пресова под налягане от 100 до 120 МРа. Готовият продукт се охлажда и е под формата на тухли, таблетки и възглавници.
 2. Екструзионна машина. Има по-ниска цена и по-скромна производителност. Сместа от пластмасови въглища се подава чрез винт в матрицата и се притиска през нея. Екструдираните брикети са под формата на цилиндри с отвор в центъра.

Факторите, които определят размера на частиците, влагата и налягането при брикетиране, са използването на продукта и характеристиките на оборудването. Качеството на суровината влияе върху енергийната интензивност на процеса. Фините фракции на антрацита и прахът се поддават добре на преработката, докато другите видове въглища се държат по-зле.

брикет_въглен
За получаване на такъв брикет се използват няколко съоръжения.

Повече за технологията за брикетиране

За класифициране на горивните брикети се използват редица параметри:

 • материалът, от който е направен брикетът;
 • формата;
 • сигурност;
 • екологичност;
 • вид опаковка.

Можете, разбира се, да изгорите такъв прах, като предварително сте разтопили котела с дърво и след това да излеете фина фракция върху тях. Но този подход не е опция, той е много обезпокоителен, защото трябва да изливате прах от въглища малко по малко, което означава често.

Ако поставите голямо количество въглищен прах наведнъж върху дървото, той все още се разлива в решетката и по този начин проблемът с частичното изгаряне на горивото няма да отиде никъде, освен това останалата част от праха ще падне между дървесината, блокирайки въздушният поток и изгарянето ще отслабнат значително.

Можете да прочетете за комбинираните котли за дърва и електричество в тази статия.

За да заобиколите всички горепосочени неудобства, трябва да компресирате въглищен прах в брикети, които в тази форма ще изгорят отлично, давайки цялата си енергия.

Можете да разберете какво е за предпочитане да използвате дървени стърготини или дърва за отопление тук: https://teplo.guru/kotly/toplivnyie-briketyi-ili-drova.html

Брикетиране с въглища

При производството на дървени въглища около една четвърт от тях се оказват некачествени - малки парченца и прах. За да превърнете тези отпадъци в доход, можете да правите брикети от тях. Въглищните брикети могат да бъдат направени у дома, ако е необходимо, можете да направите суровини за това (въглища сами). Принципът на брикетиране с въглища не се различава от образуването на едно и също гориво от въглища:

 • Нестандартните въглища се натрошават.
 • Смесен със свързващо вещество. В този случай обикновена скорбялна паста ще се справи добре със задачата. Изходът трябва да бъде леко влажна маса. В същото време част от праха се търкаля на малки бучки.
 • Получената смес се подава в преса, където се образуват брикети.

Това видео ясно показва цялата технология на брикетиране с въглища, но момчетата създадоха формуляр специално за клиента (църковни таблетки с въглища бяха поръчани за тамян). По същия начин можете да направите форма на всяка конфигурация.

констатации... Брикети от трохи от въглища и прах (камък и дърво) могат да бъдат направени у дома. В същото време е трудно да се постигнат търговски резултати (само чрез автоматизация, което означава скъпо оборудване), но е реалистично да се направи проста инсталация за домашна употреба.

Обикновените дървени стърготини и дървесни стърготини могат да се изгарят в котли, направени за това, но с въглищен прах не е толкова просто.

Тези, които вече са се опитали да затоплят котела си с такова гориво, са разбрали, че половината от него просто изчезва, попадайки между решетките в пепел, докато втората половина се синтерира в камък и не позволява изгореното гориво да влезе в пепелта. Всички тези причини водят до намаляване на качеството на изгаряне, а оттам и на топлообмена.

Но от друга страна изхвърлянето на въглищен прах е най-малкото глупаво, съдържа голямо количество енергия.И тук проблемът може да бъде решен чрез превръщане на въглищата в брикети, което ще обсъдим по-долу.

Правила за безопасност при подготовка и брикетиране на въглища

Ако решите да използвате брикетирани въглища като гориво, трябва да подходите към производството му с цялата отговорност. Компонентите за производство на твърдо гориво се избират в зависимост от мястото на неговото използване. Брикетите не трябва да съдържат вредни компоненти, за да не се отровят от продуктите от тяхното изгаряне.

Продуктът с ниско качество може да има лош топлопренос и не може да се справи с преките си отговорности за отопление на помещението. Лошо уплътнените брикети бързо ще се превърнат в прах и ще "отидат" в отпадъци.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни