Как да направите градинска фурна за барбекю със собствените си ръце


31.08.2014

Притежавайки собствен дом и просторен парцел около него, можете да помислите за място за отдих и да оборудвате барбекю върху него със собствените си ръце. Този многофункционален и удобен дизайн ще бъде не само полезен, но и чудесно допълнение към пейзажа.

Има много опции за изгражданите конструкции, изборът между които зависи от следните два фактора:

 • Финансови възможности - колкото по-функционална и масивна е фурната за барбекю, толкова по-висококачествени строителни материали се нуждаят от нея
 • Кой точно ще свърши работата - за обикновен собственик аматьор ще бъде по-трудно да изгради сложна и многофункционална структура за кратко време, отколкото за професионален майстор

Опции за направа и полагане на барбекю фурна:

Щракнете върху изображението, за да го увеличите

 • 1 Подготовка за работа 1.1 Избор на дизайн
 • 1.2 Избор на удобно място
 • 2 Закупуване на материали и подготовка на работни инструменти
 • 3 Подготовка на чертежа
 • 4 Основа за пещ за барбекю
 • 5 Видео ръководство за полагане на тухлена градинска фурна с барбекю
 • 6 Ред и оформление на зидарията
   6.1 Довършителни работи
 • 6.2 Видео инструкция
 • Подготовка за работа

  Барбекюто е печка, която се поставя на открито и се използва за готвене. Въпреки голямото разнообразие от модели, те имат същия принцип на действие. Комбинирайки с други фурни, можете да изградите конструкция, използвана не само за пържене на кебап на шиш, но и в тиган, за готвене и т.н.

  направи си сам барбекю

  Подготвителният етап на работата може да бъде разделен на три части:

  • Избор на дизайн
  • Избор на удобно място
  • Покупка на материали и подготовка на работни инструменти

  Покупка на материали и подготовка на работни инструменти

  Можете да поставите пещ за барбекю със собствените си ръце от шамот и керамични тухли. Ако те се комбинират помежду си, трябва да обърнете внимание на разликата в термичното разширение, издигайки секции, които са изолирани една от друга или оборудвайки разширителни фуги.

  диаграма на фурната за барбекю

  Класическото решение за фурни е пясъчно-глинеста. Масата на циментова основа няма да издържи на резки температурни промени и ще започне да се напуква. Съотношението на пясък и глина е различно и зависи от качеството и свойствата на последния компонент. Най-често срещаната смес:

  • 1-2 части пясък
  • 1 част глина
  • 0,25-0,3 части вода

  В допълнение към основните строителни материали, работата ще изисква: цимент и покривен материал за изграждането на основата, големи камъни, дъска за кофраж, метал и работен инструмент.

  Приготвяме се да започнем

  Не е трудно да изградите пещ за барбекю със собствените си ръце от тухли. Целият работен процес е разделен на три етапа:

  • Изготвяне на чертеж, скица и изчисляване на необходимия строителен материал, пазаруване на всичко необходимо
  • Издигане на фундамент, който може да издържи тежестта на бъдещото барбекю
  • Тухлена зидария

  След като завършите работата, можете да помислите за надеждна защита на конструкцията от капризите на природата чрез изграждане на малък навес.

  Снимка на тухлено барбекю

  Отначало няколко по-прости опции. Можете сами да направите тези тухлени барбекюта.

  Можете да построите тази по-мека фурна със собствените си ръце.

  Тухлено барбекю - най-добрите схеми, чертежи, идеи и съвети за изграждане на барбекю (50 снимки)
  Прости варианти за тухлено барбекю

  Тухлено барбекю - най-добрите схеми, чертежи, идеи и съвети за изграждане на барбекю (50 снимки)
  Малко по-трудно, но е възможно и да го направите сами

  Тухлено барбекю - най-добрите схеми, чертежи, идеи и съвети за изграждане на барбекю (50 снимки)
  Вариации на една и съща тема - оригинален завършек

  Тухлено барбекю - най-добрите схеми, чертежи, идеи и съвети за изграждане на барбекю (50 снимки)

  Няколко барбекюта, които могат да бъдат изградени с известен опит, но е по-добре да го поверите на специалист (ако го намерите, разбира се).

  Подготовка на чертежа

  Барбекюто трябва да се постави върху бетонна основа. Повечето дизайни имат поне 2 отделения - маса за рязане и просторен мангал.В първия ще бъде възможно да се вгради мивка. Мангалът е снабден с тръба и свод за предпазване от дим.

  чертеж на бъдещата пещ за барбекю

  Чертежът трябва да съдържа всеки от размерите. Ако нещо ще бъде коригирано, трябва да продължите от размерите на закупените тухли (като правило 25x12x6 cm).

  Основа за фурна за барбекю

  Преди да оборудвате кофража за пещ за барбекю със собствените си ръце, трябва да подготвите сайта. Размерите на конструкцията са маркирани с въжета (плюс 10-15 см) и се отстранява слой плодородни почви. Ако до него има дървена беседка, отпред е оборудвана бетонна основа с широчина 60-70 см.

  подготвяне на основата за печката

  Най-оптималната основа е подсилена монолитна плоча с дебелина над 0,3 м. Под нея се поставя чакъл-трошен камък възглавница (10-15 см) и се монтира хидроизолация (разпространява се обикновен покривен материал), за да се предотврати деформирането ефекти през зимата.

  След това от дъските се настройва кофражът, който се повдига над земята с около 10-15 см. Ако почвата се разпада, тя се настройва на цялата дълбочина. След това се прави подсилваща клетка, за предпочитане от метал 10-14 мм. Пръчките се полагат с решетка с размер на клетката 20х20 см и се връзват с тел. Необходими са две такива мрежи: първата се поставя на дъното, втората - на 5 см под горната част на основата.

  Разтворът се приготвя от устойчив на замръзване цимент клас M200 или по-висок. След като сте напълнили и подправили вибратор, е необходимо да изчакате, докато основата изсъхне напълно (до 2-3 седмици). Покрива се с фолио и се поръсва с вода в горещите дни. Можете да демонтирате дъските след 5-7 дни.

  Може да се интересувате и от ръководство за това как сами да направите тухлена камина.

  Тухлено барбекю с комин: поръчка

  Тази опция за барбекю е малко по-трудна, но и не най-трудната. Най-важното е, че горивната камера тук има прав свод и е много по-лесно да се направи сводест. Тухлената камера за пържене се повдига на височина от 90 см, общата височина - до началото на тръбата - 217,5 см.

  Схема за зидария на тухлени барбекю

  Тухлено барбекю - най-добрите схеми, чертежи, идеи и съвети за изграждане на барбекю (50 снимки)

  Всичко започва с подготовката на основата. За тази пещ за барбекю е подходяща само монолитна подсилена основа (стъпка на армировката 15 см) върху основа, уплътнена с развалини. Върху изсушената основа хидроизолацията се разстила на два слоя, след което започва полагането. Ако барбекюто се извършва в беседка, първият ред зидария трябва да започне на нивото на пода. Ако основата се оказа по-ниска, изложете допълнителен ред (или две) тухли и след това започнете полагането съгласно дадената схема.

  Тухлени чертежи за барбекю

  Тухлено барбекю - най-добрите схеми, чертежи, идеи и съвети за изграждане на барбекю (50 снимки)

  Първите 9 реда не изискват специално обяснение. Те се полагат точно по схемата, спазвайки реда, използвайки половинки и отрязани тухли, ако е посочено на плана. Наложително е да се провери вертикалността на получените стени, както и да се контролира дебелината на хоросана - 8-10 мм и хоризонталното полагане на всяка тухла.

  За да контролирате дебелината на шева, можете да използвате арматурна лента с подходящ диаметър. Поставя се на ръба, повърхността на реда се запълва с разтвор, излишъкът се отрязва с мистрия точно над бара. След полагане и потупване на тухлите се получава равномерен шев - лентата не позволява тухлата да слиза по-ниско от необходимото. След това лентата се отстранява и се измества по-нагоре.

  За да можете да положите 6-ия ред (плътен), след полагането на 5-ия, сложете метална лента с дебелина 4-5 мм, широка 40 мм. Дължина - малко по-малка от обхвата на пещта - 1450 мм. Ивици са необходими 3 - една на ръба, две приблизително в средата на всеки ред тухли или както е посочено по-долу (11-ти ред).

  Образуване на две полезни камери

  Тухлено барбекю - най-добрите схеми, чертежи, идеи и съвети за изграждане на барбекю (50 снимки)

  Оформлението на следващите редове барбекю е ясно. Само на 12-ия ред, обърнете внимание - имате нужда от нарязани тухли. Също така трябва да се каже, че 12-ти и 13-ти ред са по-големи от долните - образувайки декоративен "колан".

  Започва образуването на горивната камера

  Тухлено барбекю - най-добрите схеми, чертежи, идеи и съвети за изграждане на барбекю (50 снимки)

  Шамотните тухли (ША-8) са маркирани в светъл цвят в тези редове. Поставят го върху един и същ състав от глина и пясък (възможно е да се добави малка част от цимента).По-добре е да не се използват смеси на основата на шамот: те се нуждаят от много високи температури за синтероване, които са недостижими на уличните барбекюта. В резултат на това впоследствие това решение може просто да се разпадне.

  Формиране на покрива на горивната камера

  Тухлено барбекю - най-добрите схеми, чертежи, идеи и съвети за изграждане на барбекю (50 снимки)

  В тази част от поръчката всичко също е ясно: започваме да оформяме арката на горивната камера. Припокрива се на 22-ри ред, в който постепенно се стеснява.

  Преходът на арката в тръбата

  Тухлено барбекю - най-добрите схеми, чертежи, идеи и съвети за изграждане на барбекю (50 снимки)

  Продължава формирането на свода, който на 30-ти ред преминава в комина. След това 30-ият и 31-ият ред се редуват, докато се достигне необходимата височина.

  Ред и оформление на зидарията

  След отстраняване на кофража и изчакване бетонът да се укрепи, идва най-важният от етапите - полагане на тухли. На плочата се нанася маркировка, като се посочват размерите на бъдещата конструкция. Трябва да приложите отново ниво и да се уверите, че повърхността е хоризонтална. Ако бъдат открити значителни грешки, те се отстраняват.

  Редове от първия до четвъртия трябва да бъдат положени с превръзка с лъжица. Пред петия ред от предната страна се поставя ъгъл 40x40 мм - той ще действа като вид опора. За да се получат основите за палета и рафта, страните на петия ред се поставят с челна превръзка.

  настройка на фурната за барбекю

  Трябва да се спазва превръзката с лъжица, като се полагат редове от шести до осми. Ред номер девет се прави по същия начин като петия, така че да се оформят опори за плота и решетката.

  барбекю

  На това издигането на масата може да се счита за завършено. Освен това, пещта за барбекю, направена самостоятелно, ще бъде изградена само отстрани на мангала. Отново тухли от десетия до четиринадесетия ред се полагат с превръзка, подобна на лъжица. Пред петнадесетия ред отново се поставя метален ъгъл от предната страна, който служи като опора за свода на пещта. Положен е петнадесетият ред.

  схема на зидария стъпка 3

  След това трябва да оборудвате постепенно изтъняващ свод. Може да се направи чрез редуване на връзките на дупето и лъжицата, като постепенно се измества към центъра. На шестнадесетия ред плетенето се извършва от предната страна, плетенето с лъжица се извършва отстрани. На седемнадесети, напротив, на осемнадесети ред се променяме отново. Получените издатини могат да бъдат подредени според предназначението им.

  схема на зидария стъпка 4

  От деветнадесети до двадесет и първи ред те са положени с лъжица зидария.

  Тръбата започва с двадесет и втората отрова. В двадесет и третия ред се прави необходимото стесняване и работата продължава в същата последователност до желаната височина. Колкото по-висока, толкова по-добра ще бъде тягата.

  В предпоследния ред са направени прозорци за отстраняване на дим. Последният ред ще бъде положен изцяло.

  Работата може да се счита за завършена. Докато разтворът изсъхне, остава да се мисли за външното покритие и надеждната защита от капризите на природата.

  Препоръчваме ви да прочетете инструкциите за направата на фалшива камина със собствените си ръце

  Довършителни работи

  Необходимо е да монтирате рафтовете, довършителния плот, мрежата за скара и тавата за въглища. Последният е направен от лист стомана със огънати ръбове. Минималната странична височина е около 5 cm.

  Решетката може да се вземе от старата фурна или да купите нов хром модел. Основното е, че тя се вписва по размер. Плотовете и рафтовете са изработени от влагоустойчив материал.

  Горната част на тръбата трябва да бъде покрита с покрив от неръждаема стомана. Това ще предпази димните прозорци от дъжд. Монолитна плоча е покрита с плочки или порцеланови каменни изделия, за да се предотврати навлизането на влага.

  Около фурната за барбекю можете да оборудвате пълноценна беседка, чийто навес ще покрие конструкцията. Много е важно запалимите предмети и материали да са разположени далеч от тухлени стени, които са много горещи.

  Чрез заваряване на камерата за пушене, функционалността на фурната ще се разшири.

  Тънкости на тухлената зидария

  "Ако камината в близост до тухленото барбекю се планира да бъде извита, тогава ще бъде доста трудно да изложите такава архитектурна наслада със собствените си ръце."

  Преди да започнете да работите с тухла, експертите съветват да я излеете с вода.Това може да се направи един ден преди използването на материала или директно по време на процеса на полагане. В последния случай тухлата просто се потапя във вода за тридесет секунди и след това част от разтвора се нанася върху нея и се поставя на подходящото място. Процедурата за намокряне на тухли ще гарантира по-добро сцепление на зидарията, тъй като елементите няма да отнемат влага от глината.

  направи си сам тухлена скара

  Намокряща тухла за по-добра адхезия

  Що се отнася до реда на полагане на тухли, можете да го разгледате в Интернет или да го измислите сами, като очертаете идеята на лист хартия в клетка.

  направи си сам тухлена скара

  Поръчка за барбекю от тухли

  Най-простият вариант за зидария на барбекю се счита за компенсиран. В този случай всеки следващ ред се избутва на половин тухла отстрани. Преместването може да се извършва последователно надясно и наляво.

  направи си сам тухлена скара

  Офсетен тип зидария за барбекю

  Струва си да започнете да излагате основата от ъглите, като постепенно се движите по очертаните линии до центъра. След всеки трети ред контролирайте качеството на работа с ниво или отвес. Височината на основата е произволна. Той може да побере отделения за съхранение на въглища, дърва за огрев или всякакви специфични прибори.

  направи си сам тухлена скара

  Тухлена скара с цокъл

  Над цокъла е монтирана камина. Готова бетонна основа с армировка може да се превърне в мангал или ще трябва да бъде поставена със същата топлоустойчива тухла. Ако камината близо до тухленото барбекю се планира да бъде извита, тогава ще бъде доста трудно да изложите такава архитектурна наслада със собствените си ръце. Използвайте кръг. С него можете да разпределите тухлите равномерно и под правилния ъгъл без никакви проблеми.

  направи си сам тухлена скара

  Въртя се за арката

  Върху камината е положена стоманобетонна греда. Друг тухлен ред е поставен върху преградата. След това вятърните стени се изтласкват и се образува димната кутия.

  направи си сам тухлена скара

  Мангал, изработен от тухли с димосъбирач

  Когато работите върху барбекю, трябва да запомните:

  1. Дизайнът ще бъде естетически приятен, ако всички шевове на зидарията са с еднаква дебелина.

  2. Камината не трябва да бъде прекалено висока. Това ще намали апетита.

  3. Инсталирането на бордюри вътре в горивната камера ще създаде проблеми при почистването му.

  направи си сам тухлена скара

  За красива зидария направете същите шевове.

  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни