Инсталиране на печка в баня на дървен под: инструкции стъпка по стъпка

Правилната руска баня трябва да има висококачествена печка. Именно тя създава влажната, гореща пара, която е толкова полезна за човешкото здраве. И няма значение коя опция ще изберете - метална печка или тухлена печка - основното е, че тя е огнеупорна и може да затопли едновременно парната и стаята за почивка.

Инсталирането на печка в руска баня може да се извърши по два начина:

 • цялата конструкция се намира в парната баня;
 • камината е разположена от другата страна на стената в съседна стая.

Всяка от тези опции има свои технически и експлоатационни характеристики. Най-подходящият метод за инсталиране на нагревателя трябва да бъде избран на етапа на проектиране.

Печка за сауна Siesta

Каква е целта на полагане на печка за баня

Хората, които са добре запознати с проблемите с „къпането“, са сигурни, че за да се създаде „правилна“ желязна печка за баня, тя трябва да бъде добре покрита с тухли. Това е такъв нагревател, който се характеризира с подаване на мека топлина, лека пара, като същевременно остава горещо за дълго време.

Някои хора смятат, че съществен недостатък на тухла на метална печка в парна баня е, че отнема твърде много време, за да се получи желаната температура в парната баня. Освен това, за да се изгради тухлена конструкция, са необходими значителни средства за материали. Това е при условие, че сами ще направите полагането.

Като се имат предвид тези обстоятелства, много хора предпочитат метални печки за баня, без да ги ограждат. Въпреки че с течение на времето става очевидно, че такива пещни устройства имат редица недостатъци, които липсват в тухлените аналози:

 • бързо нагряване, но и бързо охлаждане;
 • от горещите метални стени се отделя твърда топлина, което причинява известен дискомфорт на посетителите в парната баня.

И така, как можете да поставите печката в банята, така че да е евтина, красива и качеството на функциониране на конструкцията да не страда?

Занаятчиите са намерили универсално решение: за предпазване от инфрачервено лъчение и за натрупване на топлина е необходимо да се инсталира своеобразна преграда под формата на тухлена преграда между металната конструкция и пространството на парната баня. Следователно беше намерено оптималното решение: необходимо е да се покрие единицата за къпане с тухли. Тази опция е относително евтина и ефективна.

Монтаж на горивния канал

За да се монтира дистанционен горивен канал, в стената се прави отвор. При изчисляване на параметрите на отвора те се основават на неговите размери, които трябва да се вземат предвид, като се вземе предвид дължината на краката на конструкцията.

https://www.youtube.com/video/sp3mHnRzC3I

За да разберете разстоянието между отдалечената горивна камера и повърхността на горимата част, вземете предвид мощността на печката:

 1. Тази стойност може да бъде намерена в паспорта на производителя на устройството. Когато конструкцията е изградена със собствена ръка, тогава се вземат предвид стандартите за пожарна безопасност въз основа на максималната мощност. Без защита е 40 сантиметра, а с топлоизолация -25 сантиметра. Размерите на отвора не се влияят от дължината на канала. След приключване на инсталацията, разстоянието между основната част на конструкцията и преградата трябва да бъде най-малко 5 сантиметра. Повърхността на стените е обшита с огнеупорен материал.
 2. Декорацията на камината във ваната, ако каналът минава през дървени елементи, се извършва с тухли. Зидарията не трябва да достига до камината с около 25 милиметра поради възможното разширяване на метала при нагряване. В процепа се поставя топлоустойчив материал, това може да бъде например базалтова вълна. Топлоизолаторът трябва да е устойчив на температури до 1000 градуса.
 3. Ако планирате да облицовате тухлена стена, през която горивната камера минава с дърво, трябва да се оттеглите от отвора с 10 сантиметра във всички посоки. Повърхността от двете страни на стената е покрита с листове от неръждаема стомана, за които в метала са направени отвори за отдалечена горивна камера. Отвор с размери 40x60 или 25x50 сантиметра се създава в бетонна или тухлена преграда.

Какъв вид тухла да се използва

Преди да започнете основната работа, трябва да вземете решение за материала. Как да наслоите печката във ваната, какви материали се използват за това?

Често такива конструкции се издигат от тухли, налични в домакинството. И това е нормално, защото всеки иска да похарчи минималната сума пари, с максимална възвръщаемост. Следователно у дома винаги има цяла тухла (силикатна, червена керамика - пълноценна и куха продукция, шамот) или парчета от тях.

Ако започнете със силикатна тухла, тогава трябва да се отбележи, че такава тухла е идеална за облицовка на къща, спомагателни сгради. Той перфектно толерира влиянието на атмосферните валежи и следователно е издръжлив. Но за извършване на работа по облицовката на метални печки за баня, тя изобщо не е подходяща. Факт е, че в условия на къпане такава тухла няма да издържи дълго време и ще започне да се руши, тъй като основната й съставка е гасената вар, която абсорбира добре влагата.

Добър вариант за създаване на термична преграда е шамотен (огнеупорен) вид тухла. Той лесно понася резки температурни промени и има висока топлинна мощност. Вярно е, че външният вид би искал да бъде най-добрият. Но това не е проблем, тъй като е възможно да се облицова печката и след облицовка с порцеланови каменни изделия, както и други материали.

Съвет! Препоръчително е да покриете печката за сауна с огнеупорни тухли в случаите, когато имате повече от достатъчно от нея. И да го придобиете нарочно за тази цел е много скъпо. Следователно трябва да помислите за използването му на друго, по-необходимо място на строителната площадка на дома.

Огнеупорните тухли се използват в случаите, когато има малко разстояние между зидарията и металната повърхност - от 1 до 2 см. В този случай тухлата ще се затопли до температура 350-400⁰С.

Когато разстоянието е в рамките на 6-9 см, тогава нагряването ще падне до 180-200⁰C, което се причинява от рязко увеличаване на скоростта на въздуха в процепа между фурната и преградата.


Отличен вариант за облицоване на печката във вана е червената тухла. За предпочитане пълноценен, въпреки че кухият също е добре. Но въпреки това е по-добре да изберете, ако има такава възможност, първият вариант, тъй като кухият има малък топлинен капацитет и топлината няма да продължи дълго.

Трябва да се отбележи, че както стандартният размер на камъните, така и удебеленият им вариант се използват за облицоване на печка за сауна с тухли. Обикновено поставят стената на половин тухла, въпреки че се практикува в една четвърт. Но в този случай е необходимо допълнително да се укрепи стената, което малко усложнява въпроса.

Необходимостта от предприемане на мерки за сигурност

Тъй като печката за сауна е метална конструкция, тя се загрява до високи температури по време на работа и приемането на мерки за безопасност, включително мерки за предотвратяване на пожар, е необходима мярка.

Изисквания за инсталиране:

 1. Печката трябва да бъде разположена на разстояние половин метър от стените на банята, а в близост до преградата, през която излиза горивният канал, е монтиран топлинен щит от изолационен материал. Такива защитни екрани за печките за сауна са достатъчно важни, за да не се пренебрегват.
 2. Когато има единична топлоизолация, изработена от метални или циментови листове с дебелина около 1 милиметър на страничната стена, остава по-малка междина - до 25 сантиметра. Когато се използват два листа (двойна изолация), разстоянието се прави равно на 12,5 сантиметра.Топлоизолационният материал е фиксиран така, че да не докосва тавана и пода, не е близо до стената, но оставя 3-сантиметрова междина.
 3. Разстоянието от повърхността на конструкцията до тавана не трябва да бъде по-малко от 120 сантиметра. Наблюдава се празнина от най-малко 125 сантиметра между противопожарната врата и най-близката врата. Каналът за горене се намира на 40 сантиметра от дървената стена, но ако има защитен екран, разстоянието се прави до 25 сантиметра.
 4. За да се осигури пожарна безопасност, стените на металния блок трябва да бъдат облицовани с камък или тухла. Завършването на камината на печка за сауна е необходима мярка. Под конструкцията на пещта се поставя стоманен лист, който ще предотврати запалването, когато въглищата ударят пода. Квадрат с размери 40х40 сантиметра е положен пред вратата на камината.

Подреждане на основата

Сега в Интернет можете да намерите много чертежи, снимки, схеми за изграждане на основа за облицовка на печка в тухлена баня. Каква е тази структура?

Основата е направена под формата на четириъгълен кладенец, чиято височина е равна на височината на пещта. За да затворят металните стени, те използват плътна или зидария с прозорци, през които не само се изхвърля гориво, но се подобрява и вентилацията около отоплителната повърхност.

Според експерти дървените подови греди могат да издържат до 650-700 кг товар. Въпреки че на практика не се препоръчва да се натоварва повече от 400 kg на 1 m². Поради това е препоръчително да се укрепи и съществуващата рамка с желязна конструкция, направена от ъгъл (50 мм), или с купчини с винтов характер, при условие че към екрана отиват около 180-200 тухли с тегло 3,5 кг.

Важно! Полагането на класическа лентова основа отнема много време и усилия, но от друга страна, конструкцията ще бъде 100% стабилна и огнеупорна.

Алгоритъм за изграждане на фундамент

 1. Изрежете квадрат в пода (ако вече е монтиран) с определен размер, изкопайте яма с дълбочина около 35-45 см.
 2. Напълнете дъното с груб чакъл, поставете хидроизолацията, инсталирайте кофража.
 3. Поставете парчета армировка в рамката на основата, нанесете необходимото количество хидроизолация от мастика, запълнете конструкцията с бетон на около 15-20 см над земята.
 4. Донесете "възглавницата" до нивото на пода с обикновена тухла, върху която ще бъдат поставени печката и облицовката.
 5. Изчакайте около 3 седмици бетонът да се свие, след това поставете топлоизолация, стоманена ламарина (с дебелина 3-5 мм) под фурната.

Приготвяне на разтвор

За да покриете качествено желязна печка във вана, най-добре е да използвате класически глинесто-пясъчен хоросан. Можете да добавите малко количество (около една шеста) цимент клас 400. Тази съставка може само да укрепи цялата структура, тъй като температурата на бъдещия екран няма да бъде достатъчно висока.

Важно! Не използвайте циментови пясък, плочки и други видове хоросани. Оптималната, доказана от векове опция е глинен разтвор.

Тъй като се изисква малко глина, най-добре е да я купите в магазин за строителни материали. За селяните такъв проблем като придобиването на глина не би трябвало да съществува.

За да приготвите разтвора, е необходимо да вземете пресят пясък и да го смесите с глина в равни пропорции. Добавяйте вода постепенно, за да се образува плътна смес, която лесно може да се изплъзне от мистрия.

Какви други материали се използват за облицоване на фурната във ваната

Оказва се, че не само тухли могат да се използват за покриване на печки за сауна. Гранитните или мраморните плочи са отлични заместители. Те понасят добре и температурните промени, имат голяма маса и висока топлопроводимост. В допълнение, такъв завършек ще даде на банята необичайно красив и уникален вид. Не всеки може да си позволи такъв лукс, от финансова гледна точка.Но ако имате останки, можете да ги използвате за изграждане на преграда на фурната.

Вярно е, че инсталирането на такива плочи е малко по-трудно в сравнение с тухлената зидария. За да се осигури красив външен вид на облицованата печка, е необходимо специалист да извърши работата. Най-малкото собственикът трябва поне да се консултира с такъв човек.

Също така, минеритовите плочи се използват за оборудване на топлинния щит. С тяхна помощ стената се монтира много по-лесно и бързо, дори в сравнение със зидарията, и е в състояние да издържа на температури от 360-400⁰С. Но топлинният капацитет на този материал е нисък, така че може да се използва като добра преграда, която не може да акумулира топлина.

Други изисквания за безопасност

Защитата на тавана също е основният критерий при изграждането на баня. Площта над печката трябва да е три пъти по-голяма от нейната. Тази област е обшита със специален материал. Отгоре е монтиран лист метал. Ще бъде безопасно и ще осигури допълнителна топлина.

Поставете печката така, че да не изгори при бъдеща употреба. Повърхността може да получи висока температура, трябва да бъдете възможно най-внимателни.

Не трябва да има нищо хлъзгаво пред нагревателя. Преди да инсталирате, попитайте специалистите за препоръки, но е по-добре да ги оставите да инсталират фурната вместо вас.

Правилно монтиране на печката в банята на дървен под 1

Така че металната печка, монтирана на дървен под в баня, не ви създава проблеми, трябва да вземете и допълнителни предпазни мерки:

 1. Не оставяйте печката за сауна без надзор по време на отопление.
 2. Винаги затваряйте плътно вратичката за пожар с ключалката и проверявайте този момент дали ще напускате банята.
 3. Използвайте сухо дърво за горивната камера, не изгаряйте боклук, дървени стърготини, дървесен прах в пещта на печката на сауната.
 4. Вземете за правило да загрявате метална печка в буркан с малки раздели на дърва за огрев.

Баните и сауните трябва да бъдат оборудвани с пожарогасители с маркировка А (за твърди повърхности). Подходящи са устройства на водна основа, въздушна пяна, въздушна емулсия и прах.

Банята може да бъде оборудвана с автоматични или ръчни пожарогасителни системи. В сауни пръскачките за дренчер или пръскачки са оправдани. В съблекалнята или съблекалнята могат да се монтират детектори или устройства за дим.

С цел лична безопасност е необходимо:

 1. Не покривайте печката с различни предмети.
 2. Контролирайте температурата на парата и циркулацията на въздуха;
 3. Не бъдете във ваната с високо кръвно или пийте алкохол.
 4. Използвайте специални ароматни масла, предназначени за вани.
 5. Не слагайте дрехи във фурната, за да изсъхнат.

Температурата на въздуха в парната баня се настройва индивидуално.

Когато инсталирате печка за сауна, е необходимо стриктно да спазвате изискванията за пожарна безопасност, тъй като стените на устройството по време на работата му се нагряват до достатъчно високи температури. За да се осигури максимална безопасност и да няма проблеми с регулаторните организации, се препоръчва да се инсталира пещта, като се ръководи от разпоредбите, предписани в SNiP 41-01-2003 (глава 6.6).

 • Първото нещо, което трябва да направите, е да оборудвате надеждна основа за основната конструкция на пещта, която ще се прилепи към стената, разделяща стаята. Основата трябва да бъде покрита с топлоустойчив материал и след това лист метал. Азбестовите листове преди са били използвани като топлоустойчива изолация. Днес в продажба можете да намерите пресовани панели от минерална вата, които са по-малко опасни от гледна точка на околната среда, листове от пяно стъкло или EZHKAKH (топлоустойчива структурна слюда).
 • Също така е необходимо да се осигури метален под пред пожарната врата, който ще предотврати изгарянето на дървения под и ще опрости събирането на боклука. Размерът на предварителната пещ трябва да бъде най-малко 400 × 800 mm.
 • Ако преградата между парната баня и съблекалнята е дървена, тогава отворът, през който ще минава горивният канал, трябва да бъде отделен от дървото с тухла или зидария. Разстоянието между фурната и дървените стени трябва да бъде 400 ÷ 450 mm.

В показаната версия собственикът избра да постави отвора с тухла
В показаната версия собственикът избра да постави отвора с тухла

 • При условие, че в крайната част на стената на отвора, през който ще премине горивният канал, са поставени уплътнения, изработени от топлоизолационен материал (минерална базалтова вата или циментови влакна) с дебелина 40 ÷ 50 mm, разстоянието между частта на стената, издигната от горим материал и фурните на външната стена могат да се режат до 250 мм. Ако е монтиран по-дебел топлоизолационен материал, безопасното разстояние може да бъде 125 мм.
 • Разстоянието между тавана на банята и повърхността на печката не трябва да бъде по-малко от 1200 mm.
 • Разстоянието от ръба на горивната врата до най-близката врата трябва да бъде най-малко 1250 mm.
 • Ако е закупена печка, която не е произведена в завода, или устройството е независимо направено от ламарина, тогава е най-добре да го покриете с тухла. По този начин е възможно да се предпази структурата на банята от огън, а хората, които приемат водни процедури - от изгаряния. Фабричните продукти, като правило, се правят с двойни стени, между които се полага топлоизолационен материал или преминават конвекционни канали.

Цени на пяна от стъкло

пяна стъкло

Няколко полезни съвета

За да може тухлената облицовка да бъде правилна и да служи повече от една година, трябва да използвате следните препоръки:

 • полагането се извършва по обичайния начин с обличане в половин тухла;
 • не можете да свържете конструкцията със стените на банята;
 • поддържайте шев с дебелина 5 мм;
 • оставете празнина от 3-5 см между металните стени на печката и екрана;
 • в долните редове е задължително да се направят отвори, през които студен въздух да влиза свободно. Съответно, в горните има едни и същи отвори за горещия изход. Както отдолу, така и за сваляне трябва да има не повече от 2 или 3 отвора, в противен случай стената, подобно на топлинен щит, няма да изпълнява пряката си функция;
 • след полагането на всеки ред е необходимо да се провери нивото му: навсякъде трябва да се спазват вертикалност и хоризонталност;
 • внимателно отстранете остатъците от разтвора както отвътре, така и отвън.

Важно! Ако в печката има конвекционен корпус, той трябва да се отстрани, преди да се покрие.

Направи си сам

За да инсталирате самостоятелно тухлена фурна за баня с камина от съблекалнята, трябва да извършите следната подготвителна работа:

 • по-добре е да помислите за мястото за монтиране на печката на етапа на изграждане на помещенията;
 • преди започване на работа, основата за пещта е оборудвана. За това се изважда фундаментна яма. Дъното му е покрито с трошен камък, след това пясък и покрито с хидроизолационен материал. Основата се укрепва с парчета армировка и се излива с бетон;
 • платформа за фурната е поставена с тухли;

 • в зоната на вратата на камината към пода е прикрепен метален лист;
 • конструкцията на пещта, преминаваща през отвора в дървената стена, е облицована с тухлена зидария;
 • преди полагане на фурната, тухлите се потапят във вода, така че порите на материала да се запълнят с влага;
 • изолационен материал се полага между металната пещ и тухлата.

След подготвителната работа трябва да продължите директно към конструкцията на пещта:

 • Първият етап е поставяне на самата фурна с тухли. Тухла, която се използва за полагане на стените на къщата, няма да работи. За печка за сауна се нуждаете от такава, която има повишена устойчивост на топлина. Трябва да е в перфектна форма, без пукнатини и стружки.
 • Първо, всеки ред е разположен, без да се използва решение. Това се прави, за да се намерят идеалните тухли по форма и размер. Полагането на някой от редовете започва с ъглова тухла.
 • Първият ред е изложен от ъглите по периметъра. Първо се полага хоросан, след това се полагат редица предварително избрани тухли.Преди полагане всяка тухла се потапя във вода за 20 секунди. Дебелината на шева трябва да бъде не повече от 5 мм.

 • Вторият ред е разположен с отместване. Шевовете на втория ред трябва да са в средата на първия. Следващите редове са изложени по същия начин.
 • На нивото на четвъртия ред е инсталирана вентилационна врата. Трябва да се фиксира с поцинкована тел. Отстрани на парната баня печката е облицована с каменен екран, за да я предпази от изгаряния.
 • Вторият етап е инсталирането на горивната врата. Той е фиксиран с поцинкована тел, усукана няколко пъти.
 • След това се изгражда каменна камера. Размерът се изчислява въз основа на броя на камъните. Накрая е завършен със стоманени листове.
 • След издигането на пещта с необходимата височина отгоре се поставя стоманен лист, върху който предварително е изрязан отвор.

Методи за опаковане

По принцип каменната облицовка се използва, за да действа като топлинен щит за фурната. Поради факта, че такава конструкция не се поддава на основния топлинен ефект, тя може да бъде конструирана под формата на:

 1. Твърда облицовка, която се характеризира с бързо разсейване на топлината, което причинява намаляване на производителността на пещта. В тази версия облицовката се извършва рядко и най-често за да се придадат на металната печка декоративни елементи. В същото време качеството на отоплението е на заден план.
 2. Топлинен щит, който ще прилича на малка каменна ограда. Тази опция е доста удобна за другите и спомага за увеличаване на преноса на топлина.
 3. Конвектор, обърнат с отвори за въздух. Тази структура е най-оптимална за нуждите за къпане и е подходяща за всяка метална конструкция, независимо от размера на парната баня.

Процес на покриване

Техниката на полагане на тухли за създаване на топлинен щит е почти същата като изграждането на самата тухлена пещ.

Важно! Основното нещо е перфектно да подравните първия ред.

След това трябва да започнете да полагате ъглите, като не забравяте да завържете редовете тухли.

Няма нужда да бързате, тъй като се препоръчва да правите стилизирането в продължение на 2 дни. Това се дължи на факта, че през първия ден е необходимо да подравните основата и да положите само 5 реда. И на следващия, след предварително проверяване на свиването, изложете останалите 8 реда.

Важно! За по-добро прилепване на хоросана към тухлата е необходимо всяко камъче да се потопи в солена вода за 12-15 минути.

Не забравяйте за контрола върху хоризонталните и вертикалните линии в положените редове.

Би било хубаво да използвате стоманена тел или мрежа като превръзка за ъглови тухли. Можете също така да подсилите цял ред с армировка или фибростъкло. В последната версия на повърхността на реда може да се направи монтажен колан с цел вграждане на 4 мм пластмаса. За подсилване на шамотни тухли е най-добре да се използват железни материали.

Покритието е най-добре да се направи под формата на кладенец с 2 реда прозорци: в горната и в средата на конструкцията. Идеалният вариант е да използвате половин тухла, поставена под ъгъл към стената, като преграда. Благодарение на този дизайн въздухът в процепа започва да се движи по-добре, което води до намаляване на температурата вътре в кладенеца, като същевременно се изключва излишното нагряване на въздуха в парната баня.

Доста популярни са дизайни с покритие вътре в кладенеца, използващо камък за баня. Тази опция предотвратява попадането на пръски вода от камъни в процепа между екрана и фурната. И това е добре, тъй като нагретият шамот и освен това червените тухли лесно се разрушават от гореща вода.

Металната печка за сауна е облицована не само за красота. Както се вижда от многобройни рецензии, благодарение на такова събитие атмосферата в парната баня е значително подобрена.И това въпреки факта, че всеки собственик на банята може да направи тухлената облицовка със собствените си ръце, ако няма възможност за изграждане на тухлена фурна. Следователно работата ще се извършва с минимални финансови разходи, с високо качество, в резултат на което банята ще има не само привлекателен външен вид, но и вътрешна термична среда, която е от полза за здравето. Късмет!

От darkdreamer Публикувано 28.03.2018 г. Актуализирано 04.11.2018 г.

Със сигурност неведнъж сте се чудили защо печката във ваната е облицована с тухли. Човек, който е далеч от строителството, няма представа дали това решение е чисто артистично или има някакъв практически смисъл зад него. Днес ще ви кажем не само защо изобщо имате нужда от него, но и как можете да го направите сами. Освен това, ако сте решили сериозно да се заемете с този въпрос и внимателно да проучите основните технологии за започване на строителството.

Създаване на защитни бариери

Противопожарно рязане

За да се предпазят дървените стени на банята, както и подовете и облицовката от дърво, се извършва "рязане" от негорим материал. Това е ½ или ¼ тухлена зидария, която е направена с висококачествен хоросан и не е обвързана със зидарията на фурната. Инсталирането на печка за сауна включва рязане на следните места:

 • Проход на комина през тавани (хоризонтален). Тухлата от този разрез е свързана със зидарията на каменния комин.
 • Близо до тухлена фурна, разположена в стената между стаите. Огнената междина е запълнена Това е вертикален разрез, който се побира по цялата височина на топлинния генератор и комина му.
 • Около горивния канал, ако печката е в парна баня, а вратите й са в съседна стая (вертикална).

Двойната обозначава вертикалното рязане на пещта, сглобена между помещенията

екран на фурната
Пространството близо до камината е зазидано, на пода е монтиран екран от неръждаема стомана

Преминаването на димния канал може да се извърши с помощта на керамични изделия, метал, азбестоцимент и бетонни панели. Тук се използват преминаващи тръби или се сглобяват кутии, които след това се пълнят с негорими материали, например базалтова вата. Отдолу възелът за преминаване на металната тръба е подгънат с лист от неръждаема стомана.

Топлинни щитове

 • За да предпазят дървените стени на парната баня от високи температури, близо до тях се поставят тухлени престилки във височината на печката. Друг начин е облицовката с плосък див камък или например керамични плочки. Друго популярно решение е монтирането на ламарина към стени (и таван). Най-добре е да използвате неръждаема стомана, която не е фиксирана директно към дървото, а чрез топлоустойчиви уплътнения или върху слой базалтов картон.

екран на фурната
Екранът е сглобен от отразяващ материал

 • Понякога около печката се създава екран, тогава той ще помогне не само да предпази дървото от почерняване и дори пожар, но и да намали риска от случайни изгаряния върху горещото тяло. Каменният екран е сглобен около топлинния генератор (те трябва да оставят празнина от около 3-7 см) с масивна зидария или с повреда, така че да има отвори за циркулация на горещ въздух. Дебелината обикновено е ½ тухла, но някои майстори я сглобяват на ръба ¼ от тухла. Същата функция се изпълнява от метални екрани, които, когато печката е монтирана във вана, са прикрепени на известно разстояние от тялото.
 • Вид топлинен щит може да се счита за метален лист, който се полага на пода пред фурната. Той предпазва въглищата от случайно падане от горивната камера да не повредят подовете. Препоръчителният размер на листа е 700X500 мм, той се монтира с дългата си страна по предната стена на пещта, между метала и дървената настилка трябва да се положи слой топлоизолатор (най-добре - базалтов картон).

Топлинният щит около печката е направен от тухли, а на стената - от керемидени керемиди

Спретен и опитен собственик на жилище, разбира се, може самостоятелно да монтира готова печка за сауна. Не забравяйте обаче, че ако потребителят е направил грешки и генераторът на топлина не работи, това определено няма да бъде гаранционен случай. Очевидно е, че ако продавачът предлага печка за сауна с монтаж, тогава е по-добре да използвате тази опция.

Защо се прави това?

И наистина, за какво? Изглежда, че металната фурна, която се използва в по-голямата част от случаите, изглежда повече от надеждна и абсолютно не се нуждае от подобрение. Освен това дори начинаещ може да направи такава печка със собствените си ръце. Това обаче е типично повърхностно мнение, което е напълно лишено от всякакви трезви познания за действителното състояние на нещата. Всъщност има няколко причини, поради които желязната печка във ваната също е завършена с тухли.

 • в нагрято състояние желязото може да повлияе отрицателно на човешкото здраве чрез радиация;
 • желязото не остава горещо за дълго - и трябва да отделите много време и средства, за да поддържате желаната температура в стаята;
 • Винаги съществува риск от прегряване и загуба на работата на фурната, поради което металната част на фурната се нуждае от изолация.

Но ако използвате тухла, можете да получите доста значителни предимства:

 • парата става по-влажна и приятна;
 • топлината се разпространява през парната баня по-равномерно;
 • външният вид на печката става привлекателен и с оригинално покритие дори можете да постигнете, че този елемент на банята ще бъде истинско дизайнерско откровение.

Какъв извод трябва да се направи от това? Ако печката не бъде нормализирана своевременно, тогава вместо очакваното удоволствие от парната баня, можете да получите суха и неясна пара, както и лошо настроение и разочарование. Но с тухла топлината се задържа по-дълго и използването на баня широко разширява границите на комфорта.

Комин за печка за сауна

Монтажът на пещта с отстраняване на горивния канал в съблекалнята осигурява много оперативни предимства. Недостатъците са незначителни и най-същественият от тях е повече притеснения по време на инсталирането на устройството.

За да премахнете продуктите от горенето от металните печки за сауна, коминът може да бъде направен от тухли, метал или керамика и има три вида според местоположението:

 • Комини, монтирани отгоре, са издигнати в горната част на нагревателя и са неговото продължение. Именно този тип конструкция е най-често избрана за монтаж над метална пещ и за нея най-често са използвани сандвич тръби.

Корен комина - няма ограничения, но все пак той рядко се среща в бани.
Корен комина - няма ограничения, но все пак той рядко се среща в бани.

комини

 • Местните комини са самостоятелна тухлена конструкция, към която може да се свърже и печка за сауна. За да се изгради този тип комин, е необходимо да се оборудва отделна основа за него. Ако банята се планира да бъде разположена в района на къщата, където ще бъде издигната печката или камината, или в прилежащото пристройка, понякога за тях може да се организира един общ корен комина. Но този случай е очевидно нетипичен.
 • Стенните комини са вид комин, който се монтира в тухлената стена на къща. Ако банята е изградена от тухли, тогава можете да използвате този дизайн. Той обаче има един съществен недостатък, тъй като тръбата всъщност минава изцяло по улицата, съществува риск от конденз в нея, което може да повлияе отрицателно на работата на пещта. Следователно стенните комини изискват висококачествена изолация. Като опция той също се разглежда рядко.

Комините за печка за сауна могат да бъдат направени от различни материали - това могат да бъдат тухли, керамика, метални или изолирани сандвич тръби.

 • Тухлените комини могат да се използват за отстраняване на продуктите от горенето от металните печки за сауна само в редки случаи. Местните комини са доста трудоемки за изграждане, има смисъл да ги издигате, ако трябва да премахнете дима от две или повече печки.
 • Керамичният комин не е популярен сред собствениците на вани с метални печки, тъй като те имат доста голямо тегло, което усложнява инсталацията, както и висока цена. Керамиката обаче има отлични характеристики и ще издържи дълго време. Материалът е устойчив на корозивни процеси и високи температури, има ниска топлопроводимост, което означава, че няма да прегрее. Освен това вътрешните повърхности на керамичните тръби са идеално гладки, така че димът ще изтича безпрепятствено, така че по стените няма да се образуват дебели отлагания на сажди.
 • Металните комини са достъпни и лесни за инсталиране, но бързо се загряват до високи температури, което може да доведе до пожар на дървените конструкции. Освен това горещият въздух, попадайки в студената част на тръбите, разположени на улицата, ще провокира процеса на обилна кондензация. Следователно е наложително да се постави метална тръба в топлоизолация както отвън, така и вътре в сградата.
 • Отлична алтернатива на металната версия на комина са сандвич тръбите, които имат трислойна структура - метален вътрешен и външен слой, а между тях уплътнение от минерална вата, което служи като добър топлоизолатор. Сандвич тръбите са лесни за инсталиране, производителите на тези продукти са предоставили широка гама от части, необходими за висококачествен монтаж. Благодарение на това те лесно се сглобяват в една структура. Ето защо тази опция най-често се избира за комина на метални печки за баня.

Коминът за сандвич може да бъде разположен вътре в помещенията и да премине през таваните и покрива или веднага през стената.
Коминът за сандвич може да бъде разположен вътре в помещенията и да премине през таваните и покрива или веднага през стената.
Както е показано на илюстрацията по-горе, коминът може да се монтира на закрито или почти веднага да се изведе към външна стена.

 • Първият вариант, с преминаване през таванския под и покрива, е добър, тъй като топлината, излъчвана от тръбата, остава в банята. В допълнение, строго вертикално инсталирана тръба осигурява добра тяга за пещта.

Очевидните недостатъци на вътрешното разположение на тръбата включват сложността на монтажните работи, тъй като се изисква внимателна изолация на проходите през тавана и покрива. Ако съединителните шевове на отделни части от сандвич-тръбата са повредени, продуктите от горенето ще попаднат в парната баня, което не може да бъде забелязано веднага и това е опасно за живота на хората в помещението.

 • Външните комини се извеждат на улицата през стената и след това се издигат на определена височина по външната й повърхност. Следователно е по-лесно да ги монтирате както в банята в процес на изграждане, така и във вече издигнатата. По-високо ниво на експлоатационна безопасност, по-достъпна услуга.

Недостатъците на тази подредба включват необходимостта от допълнителна изолация, внимателно запечатване на тръбния проход през стената. Ако обаче за изграждането на комина се използват правилно подбрани сандвич тръби, тогава не се изисква допълнителна изолация.

В редица случаи се използва и тази опция - прозорецът на пещта обикновено се изнася на улицата

сандвич тръби

* * * * * * *

Така че, инсталирането на печка за сауна с дистанционна камина трябва да бъде внимателно изчислено и параметрите, предписани в SNiP, се спазват без никакво опростяване. Трябва да се помни, че безопасната работа не само на пещта, но и на цялата конструкция на банята, особено ако е изградена от дърво, зависи от правилната инсталация и изолация на метални конструктивни елементи от горими повърхности.

В края на публикацията - видео, в което ще покажем пример за инсталиране на печка за сауна с изхода на камината към съблекалнята.

Коя тухла да изберем?

Най-често се използват 2 вида тухли:

От една страна, шамотът е по-привлекателен: солидната устойчивост на топлина, здравината и относително по-дългото задържане на топлина ни позволяват да се надяваме на перфектна ефективност. Той обаче има един съществен недостатък - цената му. Каквото и да се каже, но е доста високо.Ето защо, най-често печката във ваната е украсена с керамични червени тухли. Той не задържа топлината толкова добре, колкото шамота, но има подобни характеристики по отношение на огнеупорността и плътността.

констатации

Ние изброяваме основните правила, които трябва да се спазват при инсталиране на печката във вана:

 1. Първото и най-важно правило: стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност. Не е тайна, че пещите са причината за пожара. Много често възниква пожар на мястото, където коминът преминава през тавана.
 2. Ако се планира да се инсталира електрическа печка във ваната, тогава освен пожарната безопасност е необходимо да се погрижите и за електрическата безопасност. Електрическите фурни консумират много електричество, т.е. електрическите кабели трябва да се изчисляват, като се вземе предвид общият капацитет на фурната и други електрически уреди. Ако планирате да направите окабеляването сами, прочетете материалите от статията "Окабеляване във ваната със собствените си ръце."
 3. Ако сте закупили печка тип "Heat" за баня, е силно препоръчително да покриете печката с тухла. Тези пещи са направени от тръба и по време на работа излъчват силно топлинно излъчване, което е много лесно да се елиминира с тухлена зидария.
 4. Ако парната баня е малка и няма начин да се изгради тухлен екран, тогава можете да изберете печка. Тези пещи са снабдени с корпус, който действа като сито, т.е. по принцип не е нужно да тухлите фурната. В този случай обаче е наложително да се направи ограда на пещта, в противен случай има голяма вероятност от изгаряне в контакт с металния корпус на пещта.

Ръководство за действие

Самият процес не създава особени трудности и е напълно по силите дори на хора, които нямат строителни умения. Ако обаче го принудите и нарушите последователността на технологичните етапи, тогава можете да получите резултат, който е далеч от очаквания. Ето защо, ние ви предлагаме инструкции стъпка по стъпка, така че, в пълно съответствие с нейните точки, да можете качествено да покриете желязна печка във всяка баня с подходяща тухла и да бъдете доволни от резултата.

Декорация на фон дьо тен

Обикновено този етап се извършва вече, когато фурната се прави директно. Ако обаче по някаква причина сте изгубили необходимостта да го изградите, тогава не се е случило нищо ужасно. Вярно е, че за това първо ще трябва да демонтирате пещта.

 1. решете какъв размер ще има основата;
 2. изградете дървен кофраж - най-добре е да използвате шперплат за това;
 3. покрийте дъските с покривен материал - по този начин ги предпазвате от влага и последващо гниене;
 4. изсипете фин чакъл и пясък в ямата и след това я напълнете с циментов разтвор;
 5. най-добре е основата да се покрие с подсилваща мрежа и да се остави време да изсъхне - обикновено не повече от 3 седмици.

Правила за пожарна безопасност

Ако планирате да използвате желязна печка в парна баня, за пожарна безопасност трябва стриктно да спазвате правилата за монтаж

:

 • Вратите на камината трябва да се отварят към вратата, а вратата на нагревателя, напротив, към ъгъла на стаята.
 • Проходът през тавана трябва да бъде конструкция с изолационен слой и метален екран на тавана. Форматът му трябва да бъде с 1/3 по-голям от проекцията на тялото на печката.
 • Ако е избрана електрическа печка, правилната инсталация предвижда инсталирането на заземяване, както и съгласуването на изпълнения проект с пожарната инспекция.
 • Банята е оборудвана с пожарогасителни средства. Те трябва да са под ръка и в добро състояние.
 • Независимо коя схема за инсталиране на печката е избрана, се изисква да се спазват стандартите по отношение на разстоянието от печката до конструкциите.

Инсталиране на печката във ваната: инструкции стъпка по стъпка
Изправянето на огнището с тухли във вана е добра противопожарна защита

Разстояние от печката до стените на банята

Важно е да знаете как правилно да инсталирате печката във ваната по отношение на стени и други конструкции. Помня:

 • между металната или тухлената облицовка на пещта и стената трябва да остане междина от най-малко 0,5 m (подобно разстояние се наблюдава по отношение на всякакви други запалими конструкции);
 • стените и конструкциите от запалими материали, разположени в непосредствена близост до печката, трябва да бъдат покрити с екран от огнеупорни материали.

Свързана статия: Какво да правите от самото начало

Инсталиране на печката във ваната: инструкции стъпка по стъпка
Схема за инсталиране на фурната - препоръчителни разстояния

Монтиране на фурната на дървен под

Ако изборът е паднал върху малка метална печка (теглото заедно с камъни, тухлена обвивка, гориво и резервоар за вода не надвишава 700 кг), тя може да бъде монтирана без подреждане на фундамент, директно върху дървен под. Тъй като се препоръчва да изберете пещния блок на етапа на проектиране на банята, на мястото, където ще бъде монтиран, е необходимо да се предвиди полагането на изоставането с по-малка стъпка - това ще увеличи здравината на основата.

Монтирането на метална печка в баня директно на пода, според SNiP, изисква инсталирането на екран, който ще предпази дървото от запалване

... Теглото на екрана също се взема предвид при изчисляване на общото натоварване на пода.

Инсталиране на печката във ваната: инструкции стъпка по стъпка
Метална печка на дървен под във вана
Подреждане на екрана:

 1. На пода, на мястото на монтажа, се изчертава правоъгълник, съответстващ на размерите на пещта. Към него се добавят 50 см от страната на вратата на пещта, 10 см от останалите три страни. Ако печката е монтирана с врата на пещта извън стаята, на стената се маркира място за портала, с очакването, че Около тялото на печката трябва да останат 25-50 см. Страни по периметъра.
 2. Ако е необходимо, част от преградата или стената се демонтира, в съответствие с маркировката.
 3. От огнеупорната топлоустойчива плоча се изрязва правоъгълник до размера на фигурата, нарисувана на пода (с добавените сантиметри). Подготвеният елемент е прикрепен към пода с самонарезни винтове.
 4. Шамот или твърди червени тухли се накисват във вода, след което от тях се монтира платформа в един слой върху фиксираната плоча. Важно е да се използва топлоустойчив хоросан за полагане на фурни и да се провери нивото на платформата.
 5. За естетичен външен вид можете да поставите керамични или порцеланови керемидени плочки върху тухлата. Основата пред вратата на пещта в стаята е покрита със стоманен лист и ако горивната камера излиза навън, съответната секция се бетонира.
 6. След 24–48 часа след настройката на основата можете да поставите печката.

Декорация на стена близо до печката

Баните са изградени от различни материали, но най-често дървото се използва за изграждане на стенни конструкции. Сградата може да бъде рамкова или да бъде дървена къща, изработена от дървени трупи или греди.

Инсталиране на печката във ваната: инструкции стъпка по стъпка
Стените в близост до печката могат да бъдат завършени с плочки или естествен камък

При подреждането на екран на стените като топлоизолация се използва базалтов картон или топлоустойчива плоча, която е прикрепена към самонарезни винтове. Защитният слой може да бъде положен от плътни червени или шамотни тухли (зидария в половин тухла). Практикува се и използването на керамични или порцеланови керемидени плочки. Облицовката не само ще предпази стените от прегряване, но и ще добави привлекателност към интериора на парната баня.

Най-лесният начин за защита на стената е монтирането на стоманен лист с дебелина най-малко 3 мм върху топлоизолатор.

Някои практически съвети за избор на проект за метална дистанционна печка

Трябва да се спрете накратко върху този проблем, знаейки, че някои подробности ще ви позволят да избегнете проблеми по време на неговата работа.

СъветиСнимкаОписание
Вода за отопление.

Топлообменник-регистър за пещта, вътрешен

Резервоар за топлообменник на тръба

Много важно! Не всички камъни са подходящи за нагревателя, някои могат да отделят въглероден окис при нагряване.Има доста такива камъни, но има един универсален съвет - никога не вземайте камъни с ивици или пръски бяло!

Видео - Как да направите метална печка за баня с дистанционна камина със собствените си ръце

Процесът на самостоятелно инсталиране на печка на дърва във вана

Печка с дистанционно горивна камина може да бъде тухлена, метална фабрика или метална самоделка. Ще се спрем на най-евтиния и бърз вариант - печка с дистанционна камина ще бъде направена от метал и облицована с тухли.

Защо избрахме тази опция?

 1. На цена, нашата опция е с няколко порядъка по-евтина от всички останали.
 2. Не изисква голямо количество строителни работи.
 3. Според показателите си за изпълнение, той задоволява и най-взискателните потребители.

Инсталиране на печката във ваната

Инсталиране на печка във вана с дистанционна камина

Пещ Termofor с външна камина - дизайн

Не е необходимо да тухлите фабричната метална печка, тя има надеждна защита срещу изгаряния, това опростява работата, но влошава комфорта на престой в банята. Факт е, че печката се охлажда много бързо, трябва постоянно да добавяте дърва за огрев. Дървата са изгорели с пълна сила - в парната баня е прекалено горещо, огънят започва да угасва - става хладно.

Печка с външна вложка

Тухлена фурна

Друг важен момент. На много сайтове се препоръчва използването на шамотни тухли по време на пещ. Правилно е. Но само при едно условие - използва се само "тежка" шамот. Факт е, че има и "лека" шамот. Издържа и на значителни температури, но има една особеност - не пропуска топлина.

Шамотна тухлена форма

Характеристики на най-популярните видове шамотни тухли

Можете ли да си представите как печката ще се отоплява във вана, изработена от "лека" шамот? Този тип тухли могат да се използват по време на изграждането на комини - не се изисква допълнителна топлоизолация. Много е лесно да се направи разлика между два вида шамотни тухли: първият е по-тежък от обикновеното червено по тегло, вторият е много по-лесен.

Сортове шамотни тухли

В нашата версия можете да се справите с обикновена червена тухла, тя е много по-евтина и във всички експлоатационни и противопожарни характеристики напълно отговаря на съществуващите държавни разпоредби.

Още няколко „уводни“ данни. Преносимата камина може да бъде както извън банята, така и в съблекалнята (стаята за почивка). За лична баня е за предпочитане вторият вариант: стаята за почивка се отоплява едновременно и има възможност да хвърлите дърва за огрев сами по всяко време. Препоръчително е да направите камина на улицата в случаите, когато непознати често се мият във ваната и не винаги е възможно да влезете в стаята за отдих.

Камината е изнесена на улицата

Отдалечена горивна камера до стаята за отдих

Трябва да се спрете накратко върху този проблем, знаейки, че някои подробности ще ви позволят да избегнете проблеми по време на неговата работа.

TipPhotoDescription

Вода за отопление. Топлообменник-регистър за пещта, вътрешен

Резервоар за топлообменник на тръба

Има два варианта - водата се загрява от комин или директно в специално отделение на фурната. Вторият вариант е за предпочитане - водата се загрява много по-бързо. Има моменти, когато не искате да вземете парна баня, а искате само да се измиете. С втората версия на печката ще бъде възможно да стартирате „водни процедури“ след няколко минути, а с първия вариант печката ще трябва да се нагрява за дълъг период от време.
Устройство за нагревател. Отворете нагревателя

Печка за сауна със затворен нагревател

Печка за сауна със затворен нагревател

Първият вариант - камъните се загряват на повърхността на печката, вторият вариант - камъните са в широк канал на комина. Съществува и значителна разлика във времето за нагряване. Но трябва да дадем важен съвет - внимателно подходете към опцията за нагряване на камъни в комина на канала. По-голямата част от съществуващите проекти отварят печката с надеждата, че високата тяга на комина ще предотврати навлизането на дим в стаята.Силно препоръчваме да не правите това, печката трябва да бъде затворена по време на отоплението. Капакът не е труден за изработка, капакът може да бъде шарнирен или сменяем. Факт е, че по време на периода на разпалване на печката или поради неблагоприятни метеорологични условия има голяма вероятност дим да влезе в стаята, не е необходимо да се говори за последствията.

Много важно! Не всички камъни са подходящи за нагревателя, някои могат да отделят въглероден окис при нагряване. Има доста такива камъни, но има един универсален съвет - никога не вземайте камъни с ивици или пръски бяло!

Схема за монтаж на пещ

Инсталиране на печката във вана с дистанционна камина

Тип метална печка на дърва е най-добрият вариант за самостоятелна инсталация. Работата се извършва по следния начин:

 1. Първично изпичане на улицата за отстраняване на производственото покритие и изпитване за цялост.
 2. Подготовка на отвора за тръбата. Когато се изтегли през тавана, върху мястото се нанася негорим защитен пръстен.
 3. Монтаж на топлоизолационни материали и защитни екрани по стените. Ако печка в сауна или баня е оборудвана с нагревателна камера от парната или съблекалнята, ще ви е необходим защитен портал.
 4. Металният възел е монтиран на подготвено място.
 5. Изпълнение на тухлена обвивка.
 6. Монтаж на комин и други елементи.
 7. Тестова пещ - проверява се качеството на отоплението и нивото на образуване на дим.

Монтажът на печката на дървен под е възможен със структурно тегло до 700 кг

Ако железният възел тежи до 700 кг и трябва да се монтира върху здрави трупи, основата не е оборудвана. Допуска се организирането на топлоустойчив подиум:

 • върху лист от базалтов картон се поставя лист метал;
 • тухла, естествен или изкуствен камък е положен на пода;
 • пиедесталът е украсен с керамични или порцеланови керемидени плочки.

Предлагаме ви да се запознаете с: Най-добрите модели електрически печки за бани и сауни

За да се предотврати запалването от искри или въглища, зоната пред камината е завършена с метален лист със страни от 40 cm.

На основата е поставена масивна печка за сауна:

 • За пластмасови почви с висок GWL - винт. В ъглите на пещта се завинтва купчина до дълбочината на основната основа, към която са прикрепени канали и глави. Отгоре се заварява лист метал, върху него се излива бетонно тесто;
 • За твърди почви - плитки. Монолитната основа се излива 30-40 cm.

Фабричният нагревател е инсталиран в съответствие с инструкциите на производителя. Ако се планира да се инсталира мощна печка за сауна след изграждането на сградата, се спазва разстоянието от продукта с дистанционна горивна камера до стената. Моделите в топлоустойчив корпус могат да бъдат премахнати с 25 см, без това с 40 см.

Повърхността на стената е покрита с топлоизолация, след това със стоманен лист. Между блока и дървената стена се изисква празнина от 50 см. Площта до пещта е облицована с огнеупорни материали.

Нишата за гориво е облицована с тухли с термична междина за разширение на метала от 2-2,5 см. В междината трябва да се постави азбестов кабел. Тухлена зидария е разрешена около сградата.

Електрическите фурни във ваната трябва да се захранват от 220 V

В частното строителство за оборудване на сауни и бани се използват електрически готварски печки, захранвани от мрежа от 220 V. При инсталирането им трябва да се спазват следните правила:

 1. Изберете вида и напречното сечение на кабела според мощността на печката. За модификации за 3; 4,5 и 6 kW, подходящ е проводник 1,5 mm2.
 2. Поставете пода под електрическия нагревател с керамични плочки.
 3. Оставете празнина от най-малко 7 см от оградата на печката до рафтовете и запалимите предмети.
 4. Поставете измитите камъни само върху нагревателния елемент.
 5. Ако имате печка, използвайте лампи, проектирани за температурна граница до 140 градуса.
 6. Поставете вентилационния отвор зад нагревателя на височина 5-10 см от пода.
 7. Поднесете водата възможно най-внимателно, не изливайте камъните с морска вода.

Печките за сауна с отдалечен горивен канал могат да бъдат изработени от чугун или стомана.Дизайнът на това устройство се различава от конвенционалната печка за отопление на вана точно в присъствието на отдалечена горивна камера, която може да се сваля - при тежки чугунени версии на продукти, или може да бъде неразделна конструкция - при стоманени модели. Благодарение на тази конфигурация на пещта, вратата на горивната камера се извежда в помещението в непосредствена близост до парната баня или дори навън.

Извеждането на пещта до съблекалнята осигурява много предимства по време на работа:

 • Когато печката се запали, две стаи се отопляват наведнъж - парна баня и съблекалня.
 • Става възможно да се добавят дърва за огрев, като непрекъснато се поддържа процесът на горене, докато парната баня се експлоатира.
 • Тъй като няма да е необходимо да отваряте и затваряте вратата на камината отстрани на парната, печката може да бъде защитена с предпазна преграда (тухлен екран), което ще елиминира риска от наранявания при изгаряне по време на водни процедури.
 • В парната няма да има боклук, който често се внася в стаята с дърва за огрев.
 • Става възможно да се постави ниша до камината за сушене на дърва за огрев, която, разбира се, няма да работи в парната баня.
 • Поддържа се чист въздух в парната баня, тъй като когато се отвори вратата за добавяне на дърва за огрев, малко количество газообразни продукти от изгарянето на дърва за огрев могат да проникнат в помещението.
 • Липсата на врата на камина в парната баня значително ще спести свободното пространство на стаята и така, като правило, не е твърде обемна. Следователно става възможно инсталирането на нагревателя на удобно място на стената, разделяща стаята.

Трябва обаче да се има предвид, че съвременните фабрично произведени устройства са оборудвани със стъклена охладителна система, монтирана в противопожарната врата. Следователно съблекалнята няма да се загрее правилно. И за да може топлината да влезе по-интензивно в съблекалнята, ще трябва да отворите вратата на горивната камера - този фактор също трябва да се вземе предвид при избора на място за инсталиране на печката.

Цени за печката във ваната

Инсталиране на печка във вана с дистанционна камина

печка за сауна

Като пример - дизайнът на пещта Termofor Kalina Inox BSE антрацит NV PRA
Като пример - дизайнът на пещта "Termofor Kalina Inox BSE антрацит NV PRA"

Дистанционният канал за гориво може да бъде правоъгълен или да има по-тясна форма близо до камината. Панорамното топлоустойчиво стъкло, монтирано във вратата, не само ви позволява да контролирате процеса на горене, но и придава на конструкцията естетически вид на камината. Ако съблекалнята се използва като стая за почивка, тогава пред тази "камина" могат да се монтират столове, а докато си почивате след посещение на парната баня, се възхищавайте на играта на пламъка.

Монтаж на пещ

Вече сте решили къде ще отиде горивната камера. Това не оказва особено влияние върху технологията на строителните работи, но влияе върху комфорта при използване на банята.

Етап 1. Маркирайте изхода на камината. Изрежете дупка за горивната камера. Дупката трябва да е с 20-30 сантиметра повече по периметъра от камината.

Схема за отваряне на пещ с дистанционно гориво

Стъпка 2. Решете въпроса с комина. Препоръчваме ви да не го изваждате на покрива по няколко причини. Първо, не е необходимо да се извършва доста сложна и отнемаща време работа, за да се осигури пожарна безопасност на тавана и покрива. На второ място, всякакви допълнителни "дупки" в покрива значително увеличават вероятността от течове на тези места. На трето място, това е много по-скъпо и по-сложно, изисква използването на различни допълнителни елементи за покриви, в зависимост от конкретния материал. Препоръчваме да прокарате комина през стената - бързо, евтино и надеждно.

Опции за свързване на комин към печка за сауна

Външен изглед с монтиран комин

Стъпка 3. Направете дупки в стената или тавана и покрива (в зависимост от начина на отвеждане на газовете). И в този случай дупките трябва да бъдат извънгабаритни.

Размер на тръбата на комина

За монтаж на тръбата на комина се изрязват дупки в покрива и в тавана

Размери на изрязания таван за комина

Стъпка 4. Временно инсталирайте печката на нейно място, проверете положението на дистанционното камина и комини. Ако е необходимо, коригирайте позицията на отворите, направете точни маркировки. Съберете всички елементи на печката и комина. Сглобете газовите изпускателни тръби, регулирайте техните размери, определете методите за фиксиране и топлоизолация. Ще говорим за инсталиране на тръби малко по-късно. Това е много важна и доста сложна тема.

Схема за монтаж на печка за сауна

Работата "Монтаж" е завършена успешно - можете да продължите към капиталния монтаж на пещта с дистанционна горивна камера.

Фундамент за метална пещ

Непосредствено преди да инсталирате печката за сауна, трябва да изградите фундамент, който трябва да е здрав и безопасен. За да направите това, замазката трябва да бъде изградена в съответствие с всички изисквания и стандарти за основата на печката за сауна. Не е необходимо да се изгражда отделна основа, ако конструкцията на пещта има маса не повече от 700 кг. Обикновено такива индикатори имат конструкции от неръждаема стомана. В други случаи основата е направена от циментова замазка с височина 20 см или положена топлоустойчиво покритие от порцеланов камък.

В случай на инсталиране на чугунена конструкция в комбинация с използването на масивен тухлен екран и комин, натоварването на пода се увеличава значително. Само това е добра причина да се изгради отделна основа за печката. Тя трябва да бъде изградена по такъв начин, че да се избегне директен контакт с основата на стената. Също така е необходимо да се поддържат оптимални размери, които трябва да надвишават размерите на фурната с 20 см от всяка страна.

В случай на инсталиране на пещи с отдалечен канал върху тухлена основа, е необходимо измерете разстоянието до тавана... Ако изискването, определено от разпоредбите за пожарна безопасност, не е изпълнено, този метод за инсталиране на печката не може да се използва.

Основни етапи

 1. Процесът на изработване на основата за пещта започва с демонтирането на съществуващата дървена основа.
 2. Необходимо е да се направи фундаментна яма, която трябва да надвишава границите на контура на бъдещото отоплително устройство с 15-20 см от всяка страна. Дълбочината на ямата трябва да бъде 50 cm.
 3. Дъното на ямата трябва да бъде запълнено с натрошен камък и пясък със слой от 25 см. След това всичко е старателно набито.
 4. Следващата стъпка е полагане на двоен слой хидроизолация. Като материал се използва покривен материал.
 5. Те започват да конструират кофража от дъските. По принцип няма нужда от подсилване на основата, но ако инсталирате тежка печка за сауна с комин, тогава все пак трябва да предвидите армираща мрежа от армировката.
 6. При производството на хоросана се спазват следните пропорции: за 1 част цимент се вземат 3 части пясък. След това бетонът се излива в кофража и се изравнява с помощта на хоризонтално ниво.
 7. Сега върху бетонната основа се полага слой покривен материал и върху него се поставя тухла в един или два реда.
 8. Действителната работа по полагане на печката се извършва само след като основата и зидарията са напълно изсъхнали.
 9. Ако е инсталиран нагревател с тегло под 700 кг, можете да се откажете от бетонната замазка и да монтирате покритие от масивни дъски. За да се предпази от пожар, подготвеният материал първо трябва да бъде обработен със специална течност.

Инсталационни и строителни работи

Някои полезни знания за опростяване на работата по пожарна безопасност. Температурата на запалване на фосфорната глава на кибритената клечка е + 200 ° C, температурата на самозапалване на дървесината, в зависимост от нейното съдържание на влага, варира от 350 ° C до 450 ° C. Защо напомняме това? Винаги има висока влажност във ваната, не се страхувайте от прегряване на стените и от самозапалване на дървена къща или дъски. Но не пренебрегвайте елементарните правила за пожарна безопасност, цялата работа трябва да се извършва разумно. Те трябва да се правят бавно и много внимателно.

Нека започнем с отдалечена горивна камера. По-добре е да запълните празнината между камината и стената с червена тухла.Тухла от двете страни може да бъде измазана или обшита с ламарина. Ако в банята има отдалечена горивна камера, заковайте на пода лист от поцинковано (или друго) желязо с размер около 40 × 40 см. Ако желаете, можете да поставите азбест под него, но не препоръчваме да правите това . Първо, азбестът отделя канцерогенни вещества и е забранен за употреба във всички развити страни. На второ място, дори без азбест (или друг изолационен материал), вероятността от пожар на пода под железния лист е нула.

Дизайнерски характеристики с дистанционен горивен канал

Най-често нагревателите с дистанционна горивна камера са изработени от стомана или чугун. Освен това те имат малко по-различно устройство от класическата печка. Новият елемент тук е аутригерният канал, който изработени от неръждаема стомана... В зависимост от размера на пещта тя се заварява към тялото или се прави в подвижна версия.

Благодарение на този допълнителен елемент вратата на камината може да се монтира в съседно помещение или директно на улицата. В резултат на това става възможно да се отопляват две стаи наведнъж, без да се мисли къде да се съхраняват дърва за огрев в парната баня, а също така да се защити помещението, където хората са от проникването на дим.

Най-често отдалеченият канал има формата на правоъгълник или пирамида, а в точката на закрепване на вратата има по-широка шийка, за разлика от камината. Печките имат много повече предимства с панорамно стъкло на вратата - този елемент не само ги украсява, но също така дава възможност да се следи количеството гориво, без да се отваря. Поради наличието на горивни канали и продухване на стъкло, проблемът с утаяването на сажди вътре в печката е решен.

Самата конструкция е изградена върху специална основа до преградата, като задължително подрежда междинен слой под формата на топлоизолация. Може да се подрежда от двете страни на вратата. Окончателният избор зависи от размера и формата на стаята. Нагревател с врата на пещта спестява място в парната баня, тъй като може да се монтира на всяко място, подходящо за тази цел.

Понякога отдалечена горивна камера може да бъде инсталирана отвън. Въпреки че това не е толкова удобно, тъй като собственикът ще трябва да напусне банята, за да хвърли друга порция гориво в горивната камера. Подобна опция за инсталиране на камина се търси предимно в търговските сауни, тъй като в тях е поверено определено лице следете работата на пещта... Този метод на монтаж може да бъде избран и от жителите на южните региони, където през летните месеци става много горещо, а поради наличието на отдалечена горивна камера вътре в банята, температурата се повишава още повече.

Също така подобна опция е подходяща за печка на въглища. Това гориво генерира твърде много топлина и освен това е източник на мръсотия. Следователно, за да поддържате чистата на парната баня, е по-лесно да излезете навън и да хвърлите друга порция гориво. Това не трябва да създава сериозни неудобства, тъй като продължителността на изгаряне на въглища е много по-голяма от тази на дърва за огрев.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни