Технология за изолация на коминните тръби „направи си сам“


Всяка автономна отоплителна система на селска къща трябва да има комин, поради което, преди да издигнат сграда, много собственици са изправени пред избора на материали за нея. Често състезанието се печели от азбестови тръби, които успешно се използват за изграждането на други строителни елементи. Например от тях се правят вентилационни канали или се използват при изграждането на основи. Решението е съвсем логично: такава азбестова структура е евтина, материалът е негорим, така че ще пасне идеално. Във всеки случай обаче собствениците имат нова грижа - необходимостта от топлоизолационни работи. Трябва предварително да се въоръжите със знанието как и какво да изолирате азбестова тръба за комин или конструкции, направени от други материали.

Комини и материали за тяхната изолация

Такива конструкции са необходими за всяко отоплително устройство: както твърдо гориво, така и газ. Въпреки необходимостта от дизайн, не всеки отделя дължимото внимание на комина. И напразно: изисква защита от много влияния, точно както трябва редовно да се гледа.

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Всички комини се нуждаят от защита. Най-често срещаните конструкции са направени от тухли, метал и азбестоциментови тръби. Всеки от тях е заплашен от постепенно унищожаване, тъй като провокира отпадъци от горенето и корозивна влага, която редовно се натрупва по стените на канала. Въпросът за това как да се изолира азбестовата тръба за комина, както и метални или тухлени конструкции, изисква верен отговор.

Изборът на топлоизолационен материал е ограничен, тъй като той трябва да отговаря на изискванията за топлоустойчивост и да гарантира пожарна безопасност. Нито полистиролът, нито неговият "роднина" - експандиран полистирол, нито други аналози са подходящи за тази цел. Изолацията трябва:

 • имат минимална топлопроводимост;
 • бъдете леки, за да не създавате ненужно натоварване на покрива;
 • да бъде пластмасова, гъвкава, за да не усложнява инсталацията на капитана;
 • да не се страхувате от атмосферни валежи, влага, всякаква агресивна среда;
 • имат достатъчно дълъг експлоатационен живот без загуба на качества.

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

За ролята на изолацията са избрани различни материали: например минерална вата, стъклена вата. Те са огнеустойчиви и могат лесно да издържат на температури над 400 °. Други кандидати са изолация от влакна или шлакови бетонни плочи. Най-удобни са рулонните материали, с монтажа на които може лесно да се справите дори сами.

Методът за инсталиране на изолация за конструкции е различен. Коминът от тухли, метал и азбест изисква "собствен" материал и специфична технология. Естествено, говорейки за топлоизолация, те имат предвид защитата на външните стени.

Азбестовите тръби са най-противоречивият кандидат в списъка за заглавие на система за отвеждане на дим, така че първо трябва да ги разгледате подробно, да оцените предимствата, недостатъците и потенциалните заплахи.

https://youtu.be/Of9aFWob-b8

Видове изолация

По отношение на изолацията на коминната тръба се налагат следните изисквания:

 • материалът трябва да е на разположение за самостоятелна инсталация;
 • трябва да е незапалим;
 • тя трябва да е подходяща за изолиране на вашия тип комин.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Видове климатици за апартамент - кой е по-добре да изберете и правила за монтаж

изолация с незапалим материал

Често се срещат три вида комини:

 1. тухла;
 2. стомана;
 3. азбест.

Всяка тръба има свой собствен най-добър тип изолация:

 • Огнеупорна минерална вата (базалтова изолация). Тази изолация може да се използва за всякакъв вид.За монтажа на обвивката на желязна тръба с високотемпературна работа се използва базалтова ронлива негорима вълна, тъй като металът има най-висока топлопроводимост. Структурата на черупката се произвежда в готов вид (сандвич) или може да се сглоби на ръка.
 • Гипс. Класическият тип изолация за тухлени комини. Подходящ за печки, използващи всякакво гориво.
 • Счупена тухла или шлака. Подходящият материал се излива в процепа между външната стена на коминната тръба и монтираната изолационна обвивка. Недостатъкът на този дизайн е голямото му тегло.
 • Екструдирана полистиролова пяна (EPS). Специален топлоизолационен материал, който се използва за изолиране на тухлени комини или други конструкции, които имат квадратна, правоъгълна форма. Не е подходящ за класически печки за изгаряне на дърва или въглища, тъй като температурата на нагряване на комина надвишава експлоатационните характеристики на материала, с други думи, експандираният полистирол ще се стопи.

Защо и къде е необходима изолация?

Никой не се съмнява във факта, че която и да е структура ще започне да се влошава с времето. Това се отнася за всички конструкции: комини от тухли, метал или азбестови тръби. В процеса на отработените газове продуктите от горенето се натрупват по стените на тръбите. В тях се образува конденз, който се образува в точката на оросяване: където студените маси се срещат с топли потоци. Висококачествената изолация решава няколко проблема наведнъж. Тя ви позволява да:

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

 • за укрепване на конструкцията, тъй като топлоизолационната рамка е допълнителна защита срещу екстремни температури и пориви на вятъра;
 • за намаляване на риска от разрушаване на стените на конструкцията поради постоянен контакт с кондензираща агресивна влага;
 • да направи работата на топлинния генератор по-ефективна, тъй като топлоизолацията предполага по-малък разход на гориво;
 • предотвратяват проблеми с влошаване на сцеплението: висококачествената изолация намалява топлопроводимостта на тръбите, предотвратява интензивното натрупване на отлагания.

Изолираният комин ще изглежда по-добре и ще продължи по-дълго, тъй като износоустойчивостта на защитените материали се увеличава. Освен това покривът, съседен на конструкцията, също ще получи допълнителна защита.

Необходима е изолация на мястото на тръбата, където топлата повърхност на комина "се среща" със студен въздух. Като правило този сайт се намира или в студено таванско помещение, или там, където конструкцията е показана на покрива.

Тънкостите на самоизолацията на комина

Преди да изолирате коминната желязна тръба, трябва да се уверите, че тя е сглобена и монтирана в строго съответствие с техническите изисквания и правилата за безопасност.

Правилно функциониращата отоплителна система трябва да отговаря на следните стандарти:

 • Височината на комина трябва да бъде най-малко 5 метра, за да се осигури оптимална тяга в пещта.
 • Разстоянието между комина и запалимите покривни материали (греди, подови греди) трябва да бъде най-малко 25 cm.
 • Наличието на искрогасител върху изолиран комин, монтиран на покрив, покрит с горими покривни материали като шисти, ондулин, меки керемиди и други подобни. Искрогасителят е специална скара от неръждаема стомана, която се поставя на изхода на комина. За да се предпази от отломки, върху тръбата се поставя метален чадър.

За целите на пожарната безопасност, когато организирате система за изпускане на дим, уверете се, че между горния таван на печката и тавана остава определено разстояние. Например, за метални фурни е предвидена междина от 1,5 метра.

Подходът към неговата изолация ще зависи от това къде точно се намира коминът и как се използва.

Етикети: комин, метал, ръка, собствен, изолира

«Предишна публикация

Области на приложение на азбестовите продукти

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Азбестовите тръби, първоначално считани за подходящи само за изграждането на мелиоративни системи, сега се използват много по-широко. Те започнаха да се използват:

 • по време на изграждането на гравитационна канализационна система;
 • като обсадни тръби за кладенци;
 • в санитарно-технически системи за водоснабдяване;
 • при създаване на дренажни системи, дъждовни канали;
 • като кофраж за отегчени колонни основи;
 • и при изграждането на вентилационни системи, димни канали.

Голямата популярност на материала се обяснява с предимствата му при сравняване на азбестовите изделия с метални тръби. Азбестоциментът не е застрашен от корозивни процеси. Той има малък коефициент на линейно разширение, което е приемливо при нагряване. Цената на азбестовите тръби е доста достъпна.

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Тези продукти нямат съществени недостатъци, но има недостатък. Те могат да се разглеждат като неспособността им да издържат на силни въздействия. Ако по време на монтажа и експлоатацията не се допускат сериозни повреди, тогава тръбопроводът може да служи 30-40 години.

Азбестови тръби: плюсове и минуси

Комините, изработени от азбестови тръби, са опция, която стана широко разпространена от дните на Съветския съюз. Имаше „пробив“ по банална причина. Това е евтино поради огромните находища на "неугасим" материал и доста просто производство. По-късно, след разпадането на СССР, азбестоциментовите тръби също се превръщат в димни канали, въпреки че тези материали се считат далеч за най-добрите от претендентите.

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Обикновено първо се дава списък с предимствата на кандидатите. Плюсовете на азбестовите продукти включват:

 • относително ниска цена;
 • леко тегло за лесен монтаж;
 • липса на шевове и устойчивост на влага.

Но списъкът с недостатъците е много повече.

 1. Азбестовите тръби могат да издържат на максимум 300 °, поради което са напълно неподходящи за печки, работещи на твърдо гориво, тъй като в този случай температурата вътре е много по-висока. Той е 600-800 °.
 2. Порестата структура на материала улеснява абсорбирането на кондензат, уловен по стените. Това неминуемо води до разрушаване на тръбите. Пукнатините на комина могат да причинят пожар.
 3. В допълнение към кондензацията, в азбестовия канал за дим се натрупват сажди, които след определен период от време започват да изгарят. Възможна последица е експлозията на азбестов комин.
 4. Големите количества сажди водят до опасно стесняване на вътрешния диаметър. Поради намаления хлабина в такива тръби, тягата, която не е най-добрата, каквато е, само ще се влоши.
 5. Качественото почистване на канала е малко трудно, тъй като няма начин да се направи отвор за проверка в него, за да се следи техническото състояние на секциите на комина.

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Сериозен недостатък на азбестовите продукти са рисковете за тяхното здраве. Това е признато от Световната здравна организация - СЗО. Най-голямата опасност обаче е азбестовият прах, а не самите продукти. При нагряване тръбите не отделят вредни вещества, така че няма реална заплаха за собствениците на такива комини.

Азбестов комин: да бъде или да не бъде?

Подреждането на димоотводи за печки изисква сериозен подход към избора на материали. Някои характеристики на азбестовите тръби не могат да се считат за подходящи за такива конструкции.

 1. Топлина. Както вече беше отбелязано, максимумът за азбест е 300 °. Температурата в комина обаче е много по-висока. Друг недостатък е използването на гумени уплътнения по време на монтажа. Тези елементи се разтягат бързо, което означава, че те губят своите качества. Самата тръба рано или късно ще се напука.
 2. Натрупване на сажди по стените. Тъй като в комина редовно се концентрира голямо количество тежки вещества, те неизменно остават вътре в канала.Поради високата порьозност на материала, по стените се натрупва кондензат, той се смесва със сажди. Просто е невъзможно да се изведат поради естеството на материала.

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Тези критерии често са решаващи. Особено ако инсталирането на комина се извършва за печка на дърва или въглища. Порестата повърхност води до бързо натрупване на сажди и при такива условия запалването му може да се случи по всяко време. След пожар температурата вътре ще се повиши значително, което означава, че рискът от възможна експлозия ще се увеличи. Подходящ вариант за азбест е един. По-скоро две: това е инсталирането на междинна или последна секция на комина.

Комин от азбестови тръби може да бъде оправдан само при едно условие: ако оборудването е газово. Но в този случай въпросът за това как да се изолира азбестовата тръба за комина се разглежда безотказно.

Как да използвам азбестова тръба за комин?

Възможно ли е да се организира димен канал от азбесто-циментови тръби? Да. Но за да се избегнат вредни ефекти, трябва да бъдат изпълнени две условия:

 1. Инсталирането на такъв канал се препоръчва само в онези зони, които са значително отстранени от нагревателя. Например, само в ролята на последния раздел.
 2. При проектирането е необходимо да се предвиди изолация и изолация. Често за такъв комин е уредена тухлена защита. Вторият вариант е сандвич с външно яке.

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Тези мерки ще помогнат да се избегнат възможни пожари, да се предпазят от последиците, свързани с опасни материали. Сега тръбите от азбестов цимент се използват много по-рядко, ако сравним нашето време и случилото се преди 30-40 години. Експертите не препоръчват да се прави такъв комин: ефективната му работа е възможна само ако отоплителните устройства не се използват постоянно, но периодично.

Как да изолирам азбестова тръба за комин?

Азбесто-циментовата тръба е в състояние да издържа на температури до 300 °, но материалът има висока топлопроводимост, поради което бързо отделя топлина за околната среда. Нагряването на повърхността на комина е почти същото като температурата на дима. Затоплянето му с негорим топлоизолационен материал дава възможност за хидроизолация на тръбата, значително намаляване на образуването на кондензат и избягване на замръзването му. Такива мерки са необходими за увеличаване на експлоатационния живот на конструкцията.

Простото навиване на тръбата в този случай няма да помогне за постигането на целта. За да се осигурят добри топлоизолационни характеристики, работата се извършва на етапи. Първият е изборът на топлоизолационен материал. Най-добрият вариант би бил минералната вата или нейният базалтов сорт.

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Други видове изолация от памучна вата - стъклена вата или шлакова вълна също са подходящи за работа. Най-идеалната изолация е тази с по-ниска степен на водопоглъщане. Дебелината на материала за външна изолация е от порядъка на 70-100 мм. Самият процес на затопляне е малко вероятно да създаде трудности.

 1. Фиксиране на минерална вата. Топлоизолаторът се навива около тръбата, след което се прикрепва към нея с помощта на плетена тел или със специални скоби.
 2. Защита на изолацията. Minwata се нуждае от защита. Отгоре трябва да бъде подреден слой облицована с фолио изолация. Това прави възможно защитата на материала от влага.
 3. Изработка на рамка за топлоизолация. По-често се използва металик. Например, стоманена тръба с подходящ диаметър се превръща в идеалния външен слой на такъв сандвич.

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Тъй като топлоизолационният материал трябва да осигури надеждна защита, горната част на процепа е затворена с циментов разтвор. Инсталирането на капака на преградата завършва тази работа.

Характеристики на изолационните метални тръби със собствените си ръце

При преминаване през тръбата на котела нагрятите газове губят температурата си, отделяйки част от собствената си топлина към стените на конструкцията. Но в същото време газът трябва да се изхвърля навън.

Качеството на тягата до голяма степен зависи от температурата на стените на комина.При недостатъчно течение има възможност за пушек в помещението и дори отравяне с отпадъчни продукти от горенето.

Ефективността на отстраняването на продуктите от горенето, с други думи, качеството на сцеплението, зависи от скоростта на преодоляване на момента на образуване на конденз. Този показател се определя до голяма степен от материала, от който е направен комина.

В изолирания комин моментът на образуване на конденз се намалява и качеството на тягата се подобрява

Ако като комин се използва неръждаема или поцинкована стоманена тръба, тогава периодът на образуване на конденз продължава 2-3 минути, но стандартен тухлен комин се нуждае от много повече време - около половин час.

В момента на появата на кондензат и докато той изчезне, водата се смесва активно с продуктите от изгарянето, в резултат на възникналата реакция се появява киселинен разтвор. Именно тази киселина има отрицателен ефект върху тръбата, причинявайки нейното разрушаване.

Ако като комин се използва азбестова тръба или тухлена зидария, остатъчният кондензат може да се абсорбира в стените им. При липса на висококачествена изолация, натрупаната влага ще замръзне и ще разруши комина.

Ако качествено изолирате комина от газов котел, тогава можете да идентифицирате значителен брой предимства. Основните са:

 • Намаляване на влиянието на атмосферните валежи;
 • Намаляване на топлинните загуби по време на отоплителния сезон;
 • Подобряване на качеството на сцеплението;
 • Представителен външен вид на комина;
 • Намаляване на обема на кондензат, който се образува от външната страна на комина.

Като се вземат предвид горните предимства, очевидно е, че изолацията на тръбата на газов котел е просто необходима. За работа могат да се използват различни нагреватели, всеки от които се различава не само по физически характеристики, но и по характеристиките на работата.

Изолация на тръби за комини на улицата

Изолация се изисква само за частта от комина, която се намира отвън или в неотопляемо таванско помещение. В този случай тръбите, прикрепени към фасадата на сградата, трябва да бъдат напълно изолирани, включително хоризонталната секция, преминаваща през стената.

Изборът на метода на изолация се определя от материала, от който е направен газовият комин. Изолацията на комина от газов котел зависи не само от неговия дизайн, но и от избрания материал.

Възможно е да се изолира азбесто-циментова тръба по три фундаментално различни начина. За тяхното изпълнение са подходящи минерална вата, тухлена зидария или мазилка.

Когато се организират комини за газови отоплителни котли, напоследък се използват доста често сандвич тип тръби. Това е не само удобно, но и доста ефективно, тъй като кондензатът не се натрупва вътре в комина и топлинните загуби значително намаляват.

Процесът на изолиране на метални тръби за комини в частна къща започва с избора на необходимия материал за запазване на топлината. Основните характеристики, на които трябва да отговаря изолацията:

 • Устойчивост на въздействие на висока температура и капки. Материалът трябва да бъде както устойчив на замръзване, така и негорим, издържащ до -35 градуса отвън (например в мразовита нощ отвън) и до 300 градуса отвътре.
 • Относителна лекота. Както при карбоновите отлагания, приложената изолация не трябва да претоварва тръбната конструкция и да влошава нейната стабилност. Също така, не трябва да позволявате тежестта му силно да "натиска" върху покрива или друг покривен материал.

Минерална вата - обща изолация за коминните тръби

Също толкова важно е да изберете материала (включително неговия състав, форма и размери) по такъв начин, че да съответства на дизайна и вида на самия комин, в противен случай ще бъде изпълнен с трудности при неговото инсталиране (приложение).

След като посочихме качествените характеристики на запазващите топлината материали, от които се нуждаем, ще разгледаме редица от тях, които най-често могат да бъдат намерени при продажба чрез интернет на строителни пазари или в хипермаркети:

 1. Строителна мазилка. Сравнително евтин материал, който ви позволява да намалите топлинните загуби с около 25-30%. Недостатъците включват тежестта на конструкцията от допълнителни задържащи елементи.
 2. Минерална вата. Такава изолация е най-малко податлива на топлинни ефекти и е устойчива на токсични димни изпарения, генерирани по време на работа. Памукът се използва за покриване както на вътрешни тръбни елементи, така и на тези, които излизат навън. Пълнителят на покритието се различава във влакната, дължината на влакната и вискозитета (дебелината). В продажба можете да намерите памучна вата с 4 вида пълнител: фибростъкло, каменни стърготини, базалт и шлака. Предимствата включват неговата устойчивост на висока температура и екологичност.
 3. Цилиндричен топлоизолатор "сандвич". Несъмненото му предимство е лесното инсталиране, тъй като се продава вече в „завършен вид“ за различни диаметри на изходната тръба. Дизайнът включва цилиндричен валцуван метал от неръждаема стомана, в който е положен лек пълнител от минерална вата, например базалт, с надлъжен отвор в центъра за диаметъра на тръбата.
 4. Екструдиран пенополистирол или EPS. Траен водоустойчив материал, който се използва за външна топлоизолация на каменни и тухлени комини. Продава се под формата на плочи, разделени на класове, в зависимост от устойчивостта на топлина (или запалимостта). Коефициентът се счита от 1 до 4, където първите два са най-топлоустойчиви и могат да издържат на температури на газ до 500 градуса на изхода от тръбата.
 5. Корпус от неръждаема стомана. Точно като цилиндър „сандвич“, върху външните елементи на тръбата се поставя корпус от неръждаема стомана, запълвайки пространството между нея и тръбата с минерални влакна или азбест, затваряйки отгоре с циментов разтвор от влага и запалими частици, излитащи по протежение с дима.
 6. Дърво. За да спестите пари, материалът на "цилиндъра", или по-точно, в този случай, външната кутия, може да служи като дърво. Изработена е от панели, чукнати заедно под прав ъгъл, така че между тях и тръбата да останат 15-17 см. След това това пространство се полага и запечатва с подходящ топлоизолатор.

Цилиндричният топлоизолатор "сандвич" е лесен за използване

Как и с какво да изолираме други конструкции?

Най-трудната работа предстои за собствениците на тухлен комин; металът може изобщо да не изисква допълнителни манипулации. Но във всеки случай основното изискване за изолацията е негоримостта.

Топлоизолация за тухлена конструкция

Има две възможности. Възможно е да се изолира с минерална вата (или сортове памук) или мазилка, но в последния случай работата ще отнеме повече време и ще изисква усилия от капитана.

Използване на памучна вата

Най-лесният вариант е да се фиксира минерална вата (стъклена вата, базалт) с лента. След обвиването изолацията се „скрива” под шлакобетон или азбестоциментови плочи. Или изобщо оставени отворени. Това не е най-добрият вариант, дори за таванско помещение.

Нанасяне на мазилка

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Цялата работа се състои от няколко етапа, много удължени във времето.

 1. Първо, по стените на комина с дюбели се фиксира подсилваща мрежа, след което върху нея се хвърля разтвор, състоящ се от фина шлака, цимент и вар. Максималната дебелина на слоя е 30 мм. Покрийте наведнъж всички повърхности.
 2. Минералната вата е прикрепена към леко изсъхналия разтвор, след което разтворът отново се хвърля, който се притиска с армираща мрежа от фибростъкло. След това изчакват слоят мазилка да изсъхне напълно.
 3. След като хоросанът стегне, повърхностите се изравняват, този път хоросановият слой се прави по-тънък. Изсушените стени се обработват с грунд: поне два пъти, с почивка за изсушаване на състава.

Последният етап е боядисване на комина.Често облицовъчните тухлени, каменни, изкуствени или естествени, декоративни мазилки или керамични плочки от порцелан се използват за украса на комини.

Топлоизолация на метални тръби

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Много железни конструкции не се нуждаят от допълнителни манипулации, защото има продукти в продажба, които могат да се нарекат полуфабрикати. Те се състоят от две тръби, между тях вече е положен топлоизолационен материал.

Ако няма такъв дизайн, тогава такъв продукт не е твърде трудно да се създаде сам. За изпълнение на плана те купуват тръба, която е с 60-80 мм по-голяма от диаметъра на комина. Поставя се върху канала, след което се фиксира върху основата. Пространството между елементите е запълнено с лека свободно течаща или влакнеста изолация.

Алтернатива е да се използва същата минерална вата като пълнеж за сандвич. Ако покривната система е достатъчно надеждна, за да издържи допълнителното натоварване, тогава тежък "пълнеж" може да се използва като топлоизолатор: например пресята шлака или счупена тухла.

Как да изолираме комина: ефективни начини

Всеки съвестен предприемач разбира, че основата и стените трябва да бъдат изолирани. Но по някаква причина малко хора мислят за допълнителна топлоизолация на комина. Факт е, че обикновено собствениците не разбират много добре защо е необходима такава процедура. Разкриването на неговата значимост е на първо място, защото тогава ще стане ясно колко е важен такъв процес.
В тази статия ще опишем подробно как правилно да изолирате комина със собствените си ръце при минимални разходи.

Едва ли някой ще се усъмни, че коминът е способен да се срути с течение на времето. Това се дължи на факта, че по време на изгарянето на дърва за огрев не само дим, но и пара попадат в комина.

Част от влагата, която се издига с парата, се утаява на вътрешната повърхност на комина. Тъй като влагата не се изпарява напълно, тя замръзва с настъпването на студеното време.

Това води до факта, че материалът, от който е направен комина, започва да се напуква.

Кондензът, който пада върху повърхността на комина поради разликата в температурата навън и в кухината му, също има разрушителен ефект. Химикалите, които се образуват при изгарянето на дърва за огрев, също могат да ускорят разрушаването на комина. В много отношения тези вещества действат подобно на киселините. Тоест тръбата трябва да бъде защитена от такъв ефект.

Описаните процеси могат да бъдат направени по-малко опасни, ако се извършват процедури за топлоизолация. В резултат на това коминът ще остане в добро състояние за дълго време, а самото отопление ще бъде с най-високо качество, тъй като топлинните загуби значително ще намалят.

Необходимо е да се извършат мерки за топлоизолация по отношение на комина по много причини. Това е един от елементите на къщата, който е изложен на особено интензивни негативни влияния. През лятото тръбата се загрява много, а през зимата замръзва. Ако извършите изолация, ще забележите следните предимства.

 1. Загубата на топлина ще бъде по-малка.
 2. Покривните материали ще останат в добро състояние.
 3. Коминът може да продължи по-дълго.
 4. Изолираният комин изглежда по-естетически.

Можете да направите комина изолиран с помощта на различни материали. Тяхната цена всъщност няма значение, тъй като самата изолация ще изисква малко. Но собственикът трябва да обърне специално внимание на самата изолационна технология. Обикновено коминът е изолиран отвън.

За да осигурите прилична изолация, по-добре е да изберете фиброизолация. Те включват минерална и стъклена вата. Ще бъде възможно да се увеличи топлоизолацията с помощта на шлакобетон, счупени тухли и подобни материали. Най-важното е, че използваната изолация се отличава с висока пожарна безопасност, тъй като температурата на нагряване на тръбата може да бъде много значителна.

Технологията на изолацията на тръбите също се определя от това от какъв материал е направен този елемент. Най-често за създаване на комин се използват тухли, стомана и азбестов цимент. Всеки от тези случаи има свои собствени характеристики на топлоизолационни работи.

Коминът от азбестов цимент трябва да бъде изолиран с минерална вата. Всички прах и отломки трябва да бъдат отстранени от този елемент преди основната работа. Изолацията ще бъде поставена в специален корпус от поцинковано желязо. Диаметърът на корпуса е избран така, че да е с 6 см по-голям от диаметъра на комина.

Дължината на такава конструкция за изолация може да бъде различна. Но той се състои от части, които се вмъкват една в друга. Всеки елемент има максимална дължина от 1,5 метра. Когато се постави корпусът, между него и тръбата се полага нагревател. След като го уплътните плътно, можете да поставите следващия елемент, като по този начин изградите тръбата.

Останалите кухини се запълват с циментов разтвор. Последният елемент на капака трябва да е наклонен. Понякога собствениците успяват да се справят без метален корпус. Ако е избрана тази опция, тогава минералната вата трябва да бъде обвита със скоби. Но в този случай е по-добре да използвате няколко плочи от минерална вата.

Каним ви да се запознаете с вентилационното устройство в руската баня

За да се увеличи експлоатационният живот на такава топлоизолационна конструкция, е необходимо допълнително да се извърши пара и хидроизолация. В противен случай минералната вата ще се влоши.

Намирането на стоманен комин в железария, който има допълнителен топлоизолационен слой, днес не е трудно. Този дизайн се извършва с помощта на две тръби с различен диаметър. В пространството между тези елементи има огнеустойчив топлоизолационен материал. Но можете сами да направите такава изолация.

За това се вземат две тръби, различни в диаметър. По-малката тръба се поставя в по-голямата, а свободното пространство се запълва с влакнест топлоизолатор. В същото време дори не е необходимо да подготвяте някакви сложни инструменти. За изрязване на материала са достатъчни рулетка, крепежни елементи, отвертка, канцеларски нож и мелница. Полезен е и скоч лентата, с която можете да закрепите отделни парчета изолация.

Най-трудното за собственика е, ако той е изправен пред задачата за топлоизолация на тухлена тръба. Тук са възможни два варианта, всеки от които си струва да се спрем подробно.

Външната страна на тухления комин е покрита с подсилена мрежа. Върху него се полага гипсов разтвор, така че дебелината му да е около 3 см. Трябва да подготвите мазилката от шлака и вар, като добавите малко цимент.

Обикновено се нанасят 2 слоя, първият от които е течен. Когато изсъхне, можете да покриете работната повърхност с дебел разтвор. След изравняване на мазилката, трябва да я избършете добре.

След това коминът е покрит с вар, за да изглежда по-добре.

Тухленият комин първо се покрива с минерална вата, след което се образува азбестоциментова облицовка. В този случай се използват азбестоциментови плочи. Те могат да бъдат гипс по-късно.

Най-правилното решение на собственика на къщата би било да се изолира комина веднага след завършването на строителството на сградата. Ако пропуснете такъв момент, коминът вече не може да бъде спасен, тъй като ще започне да се срутва. В резултат на това ще се наложи да смените или ремонтирате напълно комина.

Статии

Много хора вярват, че коминът е декоративен елемент на къщата, а изолацията на комини е изненадваща изобщо.

Защо е необходимо да се изолират комини? Какво може да замръзне в тях?

Коминни тръби

По време на изгарянето на камина или печка в комина започват да се натрупват кислородни пари (кондензат), тъй като температурата на повърхността на комина е по-висока от температурата на околния въздух. Такъв кондензат е не само влажен, но и много агресивно вещество, което се състои от влага, продукти от изгарянето на гориво и киселини.

Когато коминът се охлади, цялата повърхност на стената се импрегнира с този кондензат. И когато навън замръзва, става особено опасно.

Изолацията на коминните тръби е просто необходима, за да се избегне този негативен процес.

Инструменти

Преди да изолирате коминната тръба, трябва да се подготвят следните инструменти:

 • рулетка;
 • отвертка;
 • перфоратор;
 • ножици за метал;
 • ъглошлайф;
 • нож за рязане на изолация;
 • дюбели-пирони.

Предлагаме ви да се запознаете с решетъчна фурна за руска баня, направена на ръка

Изолирайте тръбата на комина с какво?

Изолация от шлаков хоросан

Правилно избраната изолация на комина ще позволи:

 • избягвайте разрушаването на конструкцията на комина;
 • защитете покрива, който се намира непосредствено до комина;
 • за да направи външния вид на комина по-естетичен.

Как да изолирате комин: за тази цел са подходящи различни изолационни материали като:

 • шлаков разтвор;
 • тухла;
 • минерална вата;
 • шлакови бетонни плочи и др.

Съвет: такава изолация за коминните тръби като минерална вата изисква специално спазване на правилата за безопасност, частици от тази изолация не трябва да влизат в дихателните пътища и очите.

Преди да изолирате комина, трябва да разберете какъв тип комин, от какъв материал е направен.

Това ще определи как и какво да изолира тръбата на комина.

Азбестоциментовите тръби се изолират главно с помощта на топлоизолационни материали, които се полагат върху външните части.

 • Повърхността на коминната тръба, която се намира над таванския под, трябва да се почисти от прах и мръсотия.
 • Поставете минералната вата URSA в стоманен корпус от поцинковано или покривно желязо.

Съвет: при избора на диаметъра на кожуха трябва да се има предвид, че свободното пространство между кожуха и комина трябва да бъде най-малко 6 сантиметра.

 • Самият корпус трябва да бъде направен от няколко части, чиято височина не трябва да надвишава един и половина метра, това ще улесни работата по уплътняване на тази изолация.
 • Всяка от частите на корпуса трябва да бъде закрепена заедно, така че пролуките да са не повече от 100 mm.
 • Изолирайте комина от азбестов цимент до самия връх.
 • Монтирайте горната част на тръбата с лек наклон.
 • Затворете празното пространство между тръбата и кожуха с циментов разтвор.

Съвет: за циментов разтвор можете да вземете бетон от марката M-150.

Съвет: можете да използвате минерална вата без стоманена обвивка, за това увийте тръбата на комина с памучна вата и я затегнете със скоби; при силни студове коминът ще трябва да бъде увит в няколко слоя.

Изолация на азбестоциментен комин

Съвременните комини, които са изработени от неръждаема стомана, представляват конструкция от две тръби с различен диаметър.

 • Поставете тръба с по-малък диаметър в тръба с по-голям диаметър.
 • Запълнете свободното пространство между тръбите с такава изолация като минерална или каменна вата.
 • За вътрешната страна на тръбите дебелината на изолацията е 3-5 см, а за външната - 7-10 см.

Използването на този метод на изолация ще помогне за решаването на два проблема:

 • ще осигури изолация на комина;
 • ще предпази вътрешните части на комина от пожар, тъй като изолацията допринася за по-малко нагряване на външната част на комина.

Изолация на стоманен комин

Много по-трудно е да се изолират такива комини, но има няколко възможности, отколкото да се изолира тухлен комин.

 1. Изолиран комин чрез измазване

  Затопляне чрез измазване.

 • Закрепете подсилената мрежа към тухлената тръба.
 • Пригответе шлаково-варов разтвор: фино пресята и измита шлака, вар, малко количество цимент.
 • Нанесете първия слой мазилка с дебелина 3-4 см.
 • Изчакайте малко мазилката да изсъхне.
 • Нанесете следващи слоеве с дебелина 5-7 сантиметра (минимум 3 слоя, максимум 5).
 • Подравнете и разтрийте горния слой.
 • Когато мазилката изсъхне напълно, покрийте пукнатините и ги разтрийте отново.
 • Побелете тръбата с варовик или креда.

Рамка - универсална опция

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Има друг отговор на въпроса как и с какво да се изолира азбестова тръба за комина или метална конструкция. Този метод е добър с това, че изобщо няма значение каква е секцията на комина. Подходящ е за кръгли, квадратни или правоъгълни канали. В този случай се използва удобна рамкова кутия. Работите се изпълняват в следната последователност:

 1. Те се оттеглят от периметъра на комина със 100 мм, нарисуват правоъгълник или квадрат. След това се сглобява ниска рамка от метален профил или пръчка с помощта на самонарезни винтове (пирони).
 2. Обшива се с всякакъв наличен материал. Пространството между комина и рамката е запълнено с изолация от експандирана глина, пясък или ролка. Отвън конструкцията е покрита с азбестови панели. Дебелината им е 10-12 мм.

Последният етап е да се осигури херметичност: това е обработката на всички фуги и горната част на кутията с топлоустойчива мазилка изолация. Алтернатива е облицовката от тухли.

Как да изолираме азбестова тръба за комин, тухла, метални канали

Характеристики на изолационните метални тръби със собствените си ръце

Преди да пристъпите към изолация, външната повърхност на комина трябва да се почисти от прах и мръсотия. За целта използвайте конвенционална четка с четина и метла. Когато почиствате тухлен комин, отстранете излишния прах и разхлабения цимент. Това може да се направи с четка и вода.

Изолацията на тухлен комин може да се извърши с помощта на различни материали. Най-трудоемкият и неефективен метод е мазилката, но мнозина все още я използват, тъй като това не изисква големи разходи. Средно загубите на топлина след работа се намаляват с 20–25%.

Последователността на действията за измазване е следната:

 1. В чист контейнер със заоблено дъно смесете хоросан на базата на цимент M500, суха вар и фина шлака. Преди месене шлаката се пресява. Първата порция разтвор трябва да е много дебела.

  Компоненти за смесване на мазилка
  За да се подготви мазилката, е необходимо да се замеси разтвор от цимент, вар и шлака

 2. Разтворът се нанася внимателно върху фугите между тухлите. На този етап трябва да попълните всички кухини. Препоръчително е да направите това, преди стоманената мрежа да бъде фиксирана към повърхността на тръбата.

  Изолация на комина с гипсова смес
  Тухлените комини понякога се изолират с топлоустойчива мазилка, въпреки че това се счита за най-малко ефективния метод.

 3. На повърхността на комина е фиксирана подсилваща стоманена мрежа. След това можете да започнете да носите гипсова смес. Дебелината на първия слой е не повече от 3-4 см. След нанасяне слоят мазилка трябва да стегне и леко да изсъхне.
 4. Полага се втори слой мазилка с дебелина до 5–7 см. Ако декларираната дебелина не може да се приложи, тогава се полага слой от 3–4 см. След това ще трябва да изчакате да стегне и да повторите работата докато се получи гипсовото покритие с необходимата дебелина.
 5. Нанася се финишният слой. Повърхността се изравнява внимателно и се търка със скрепер. Пукнатини могат да се образуват, когато изсъхнат и трябва да бъдат поправени преди завършване.

  Довършителни тухлени комини
  След като завърши с покритие, коминът ще стане не само топъл, но и много по-красив

След изсъхване мазилката се избелва с разтвор на вар и креда. При необходимост се нанася на 2-3 слоя. Вместо циментово-шлакова смес можете да използвате топлоустойчива мазилка с огнеустойчивост до 600 ° C.

Преди да пристъпите към монтажа на топлоизолация, подгответе всичко необходимо за работа. Почистете тръбата от прах, поправете пукнатини и стружки. Важно е повърхността да е суха, в противен случай качеството на топлоизолацията ще намалее.

Измазване

 1. Сместа се смесва с вода с помощта на строителен миксер в пропорциите, посочени от производителя. По-правилно е първо да излеете вода в контейнера и след това да добавите сухата смес.
 2. С шпатула или мистрия разтворът се нанася с петна по цялата повърхност на тръбата и се изравнява. Мазилката е изравнена по цялата повърхност на тръбата
 3. Тръбата е покрита с подсилваща мрежа върху хоросановите петна, която ще я фиксира към повърхността. Мрежата е необходима за укрепване на слоя мазилка, тя играе ролята на рамка.
 4. Първият слой мазилка се нанася върху армиращата мрежа. Важно е тя да покрива цялата повърхност без пролуки. За да може мазилният слой да остане на повърхността на комина, използвайте армираща мрежа
 5. Мазилката се изравнява и се оставя да изсъхне.
 6. След това се нанасят още няколко слоя, всеки от които трябва да се изсуши. За добра топлоизолация са необходими 3-5 слоя.
 7. След като последният слой изсъхне, тръбата се боядисва в цвета на покрива за естетика.

Преди да започнете да изолирате коминната стомана или всяка друга метална тръба със собствените си ръце, трябва да проверите правилната инсталация на конструкцията. Коминът трябва да отговаря на всички технологични стандарти.

Най-лесният начин е да изолирате метален комин с готова "обвивка", съобразена с диаметъра на тръбата

Спазени са следните изисквания:

 • оптимално сцепление в системата се постига само с тръба с височина 5 метра;
 • разстоянието между тръбата и частите на покрива, които са изложени на изгаряне (тавани, греди) е най-малко 250 mm;
 • ако покривната конструкция включва горими материали, а именно шисти, покривен филц или ондулин, изолираната тръба е оборудвана със специален искрогасител. Това е мрежеста плоча от неръждаема стомана, която обгражда комина по върха. За да се предотврати навлизането на отломки в искрогасителя, мрежата е покрита с метална "капачка".

Предлагаме ви да се запознаете със: Покривна система за шисти

Работата по намотката на металния комин може да започне след проверка на системата за неизправности. Също така си струва да се уверите, че за изолация са закупени само негорими материали. Трябва допълнително да се запознаете с инструкциите на производителя върху опаковката на изолацията.

Грешки при затопляне

Най-честите причини за неефективността на защитата са неправилно изчисляване на дебелината на изолацията, нейното недостатъчно запечатване. Първият признак на лошо извършена работа е появата на конденз вътре в комина. В този случай е по-добре незабавно да "повторите направеното". Но вече се опитайте да осигурите всички условия: както необходимата дебелина на топлоизолатора, така и плътността на самата конструкция.

На въпроса как да изолирате азбестовата тръба за комина може да се отговори възможно най-кратко: с нещо, което има подходящо тегло и не гори. За металните канали е по-добре да купите разумно готови елементи, които само трябва да бъдат инсталирани. Ще трябва да отделите доста време за тухлени стени.

Тези, които се интересуват от тази тема, ще намерят това информативно видео за полезно:

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни