Инсталираме комин в дървена къща. Тухлени тръби. Преминаване през тавана и стената. Коаксиален комин


За да се създадат комфортни условия в стаята, е необходимо да се подготвите за отоплителния сезон. В днешно време има много възможности за подреждане на отоплителни тела. За многоетажни сгради се използва основно централизирано отопление. В частните жилища по правило се инсталират различни котли. Инсталирането на устройство, което използва гориво при отопление на помещение, изисква допълнително устройство, което е насочено към отстраняване на димните газове. Преди това беше инсталирана тръба, която служи като отклоняващо устройство. Днес се появяват все повече и повече нови дизайни, които значително подобряват работата на отоплителната система. Често собствениците на частни сгради инсталират коаксиален комин, който е по-ефективен и практичен от конвенционалния комин.

Уникалността на устройството

Дизайнът на такова устройство се състои от няколко тръби с различен диаметър, които се вкарват една в друга. Оттук и името - "коаксиален".

В средата на това устройство са предвидени специални мостове, които не позволяват на елементите да влизат в контакт помежду си.

Коаксиалният комин е инсталиран в комплект с газов котел, оборудван със затворена горивна камера.

Всеки от контурите на такъв канал има своя собствена задача:

 • един от тях е отговорен за изпускане на димни газове от горивната камера на котелния блок;
 • през втория се извършва подаване на чист въздух, което е важно за пълното изгаряне на горивото.

За котли със затворена камина е необходимо да се монтират комини с дължина не повече от два метра. Това е важно, тъй като колкото по-голям е размерът, тягата ще бъде слаба, следователно горивото няма да изгори напълно. Това се дължи на образуването на особени вихри, които пречат на изхода на продуктите от химическата реакция на окисляване на веществото и навлизането на въздушни потоци отвън.

Предимства и недостатъци

Що се отнася до предимствата на коаксиалния дизайн, към тях могат да се припишат следните точки:

 1. Доста висока ефективност.
 2. Малък размер. При инсталиране на конвенционален комин са необходими две тръби, а в случай на коаксиална конструкция - един продукт.
 3. Няма нужда от допълнителна вентилационна система.
 4. Екологичност.
 5. Престоят в котелно помещение абсолютно не е вредно за човешкото здраве, тъй като отоплителната система взима кислород не от помещението, а през каналите от улицата.
 6. Икономичен разход на гориво.
 7. Поради постоянния поток на студен въздух, стените не могат да прегреят.

Единственият недостатък на устройството е следният: при минусови температури тръбата с по-малък диаметър може да замръзне, тъй като димните газове отдават топлината си към вътрешния канал по пътя и вече имат доста ниска температура на изхода. Ето защо образуването на кондензатни натрупвания в тръбата е нормално явление. С намаляване на показателите до -15 ° C, валцуваният метален продукт може да се поддаде на силно замръзване, което води до нежелани последици.

Смята се, че коаксиалните структури не са подходящи за суровия климат на руските градове. Отначало тази система беше разработена за южните страни. Много експерти обаче се съгласяват, че замръзването на тръбите е резултат от неграмотен дизайн на тази система. Независимо от причината, крайният ефект е един и същ: поцинкованата камера и горелките бързо се влошават.Ремонтът на такова оборудване се счита за доста скъп.

Най-често подобни проблеми се наблюдават именно при онези видове комини, които се произвеждат според параметри, които могат значително да увеличат ефективността. За това диаметърът на тръбата е направен възможно най-малък, което практически довежда температурните показатели на димните газове до точката на оросяване.

За южните страни такива стойности не засягат нищо, но в Русия, с първото сериозно спадане на температурата, замръзването на тръбата води до цялостно инсталиране на отоплителната система. Производителите могат да направят само безпомощен жест, тъй като това устройство не е тествано при такива условия.

Видове комини за газови котли

Коминът за газов котел, както вече споменахме, може да бъде много разнообразен. По-долу са най-често срещаните методи за изграждане на клонови структури. Така че, коминът може да бъде представен по следния начин:

 • Тухлени канали.
 • Керамични тръби.
 • Метални комини.
 • Коаксиални тръби.

Всеки от тези типове има свои естествени положителни и отрицателни страни. Освен това ще разгледаме не само техните основни функции и свойства, но и предимствата и недостатъците, в конкретен случай. Като се има предвид, че за пример е взет газов котел, въз основа на него ще бъде извършен изборът на най-печелившата къща на изходния канал.

Коаксиални комини

Най-модерният начин за инсталиране на коминна тръба за монтиран на стената газов котел. Основният му принцип е схемата "тръба в тръба". Основната цел е да се работи със системи и котли, в които "зоната" на котелната пещ е от затворен тип. Тоест въздухът не се вкарва през стаята, както при класическите котли. В такива конструкции, както вече беше разбрано, приемът на въздух, подаван за изгаряне в котела, се осъществява директно през улицата, заобикаляйки стаята.


Коаксиален димоотвод - комплект за монтаж

Захранването се извършва с помощта на външна тръба, която има осезаем отвор, през който действителният въздух навлиза в камерата. Освен това, той едновременно се загрява през вътрешната тръба, като по този начин значително увеличава ефективността на цялата система. Дизайнът на газов бойлер или бойлер се дължи и на факта, че не са необходими допълнителни вентилационни системи и трупане на трупи.

Инсталиран коаксиален комин
Инсталиран коаксиален комин

В допълнение, специфичният дизайн има и друг положителен аспект по отношение на кондензацията. В такива структури влагата и другите заряди на оксиди по принцип отсъстват поради самите характеристики на системата. Това е от особено значение за надеждната и правилна работа на газовата система. Съвсем лесно е да съберете комин за газов котел със собствените си ръце, със собствените си ръце, процесът на работа е много по-лесен от подреждането на обемисти вертикални "стволове".

Прочетете повече в статията за коаксиалните комини.

Керамични комини

Не е необичайно да намерите комин от керамични тръби или блокове в частна къща. По отношение на свойствата си такива конструкции не са най-добрите и продуктивни, но основният им плюс е цената. Такива системи са възможно най-лесни за инсталиране; те не изискват сложни дизайнерски решения. Често те продават готови канали, увити в специално "фолио".


Керамичен комин по време на строителната фаза

Като се има предвид, че самият материал е доста слаб по отношение на топлопроводимостта, значителната топлоизолация с помощта на минерална вата осигурява надежден отток. На върха на памучната вата е „издигнато” тяло от експандирана глина, което предпазва не само изолацията, но и самата керамична тръба от повреда и излагане на студен въздух. Необходимо е само да се свърже газов котел към такъв комин в съответствие с правилата, изброени в горния раздел.Вземете предвид и факта, че свойствата на керамиката не са толкова трайни, колкото например метала. Максималната температура за такива канали не трябва да надвишава 400 градуса. Следователно първият сегмент, който ще се отклони от самия котел, трябва да се използва само от метал.

Тухлени комини

Ако разгледаме класически комин, който е на повече от няколко века, тогава трябва да разберете всички характеристики на експлоатацията, проблеми и други подобни. Коминът за вашия тухлен газов котел е доста сложна конструкция, която изисква много време и усилия за изграждане. В допълнение, за тухлен комин за газов котел е необходима достатъчно мощна "възглавница" и ако въпросът се отнася до изграждането на такъв канал във вече построена къща, тогава въпросът за избора на един или друг вид заустване е решен от себе си, тухлата очевидно не е подходяща. И така, предвид трудностите при строителството, както и вътрешно грапавите стени, на които от време на време ще се натрупват сажди, тухлените конструкции не изглеждат представителни на фона на всички останали предложения.

Прочетете повече в статията за тухлените комини.

Метални комини

Каналите от неръждаема стомана са най-често срещаните поради техните невероятни характеристики. Положителни страни:

 • Простота на дизайна.
 • Възможността за производство на различни формати.
 • Износоустойчивост.
 • Устойчив на агресивна среда.
 • Лекота.

Метален канал веднага се отклонява от газовия котел, без допълнителни секции, които отрязват високата температура. Възможността да се използва не само за газ, но и за котли на твърдо гориво, където температурата може да достигне до 1000 градуса.

Метален комин
В допълнение към обикновените метални тръби е възможно да закупите готови сандвич панели, обшити с изолация. Принципът им на действие е абсолютно еднакъв, но поради слой изолация и двоен слой метал се образува по-малко конденз. Също така, поради по-малък контакт със студени стени, сцеплението работи много по-добре и съответно се подобрява отделянето на дим на цялата система. От специфичните характеристики на металните конструкции, това е задължителното инсталиране на "чадъри" от отломки, запушване.

Избор на комин за баня

Няма индивидуално проектирана коминна система за организиране на отопление в баня. Те го избират в зависимост от вида на котела, вида на горивото и дизайнерските характеристики на помещението. Разположението на такива комини за различни печки е почти еднакво. Обикновено се произвежда коаксиална тръба изработени от висококачествена пластмаса или алуминий... Когато купувате такава система, трябва да обърнете внимание на наличието на всички джъмпери, които са предназначени да предотвратяват докосването на тръбите.

Не се препоръчва да проектирате коаксиален комин самостоятелно, тъй като в процеса трябва да се вземат предвид много различни нюанси. Всяка грешка може да доведе до нежелани последици, които ще бъдат доста скъпи.

Всички препоръки за правилен дизайн могат да бъдат намерени в руския SNiP 2.04.08-87 "Правила за безопасност в газовата промишленост." Без специални умения и знания тези изисквания ще бъдат трудни за разбиране. За простота можете да закупите система до ключ, която включва всички необходими сертификати. По своя дизайн такива устройства са хоризонтални и вертикални.

Производители

Универсална опция за най-популярните газови котли е коаксиалният дизайн на марката STOUT. Всички компоненти на системата са идеално съчетани помежду си, лесни за инсталиране и поддръжка, адаптирани за използване у нас.

Разнообразие от елементи ви позволява да създадете абсолютно всяка система за отвеждане на дим. Производителят дава две години гаранция за всички продукти.Производственият процес се извършва в същите фабрики в Италия, където се произвежда подобен, но по-скъп продукт. STOUT е изборът на тези, които не плащат прекомерно за промотираната марка, но са свикнали да избират само високо качество.

Коаксиални комини на компанията Бакси произвежда се за котли, работещи на газообразни горива. Конструкцията им е изработена от най-качествената неръждаема стомана.

Търговско дружество Immergas произвежда хоризонтални коаксиални димоотводи. Възможно е да се използва такова устройство за газови котли, както и за агрегати, работещи на течно гориво.

Твърд Будер се занимава с производството на хоризонтални коминни системи. За тяхното производство се използват два вида стомана: поцинкована и неръждаема стомана.

Коаксиален комин Buderus

Коаксиален комин за газови котли Херман Произвежда се в определени размери: диаметърът на вътрешната тръба е 6 см, външната е 10 см. Такива системи се изпълняват както хоризонтално, така и вертикално.

Коаксиални комини на компанията Vaillant се произвеждат с някои дизайнерски характеристики, които позволяват устройството да се използва в комбинация с котли от други компании.

Коаксиален комин Vaillant

Корейски производител Навиен произвежда комини, които могат да се използват с подови или стенни котли с мощност не по-голяма от 75 kW.

Коаксиални комини на популярна компания Viessmann произведени в няколко версии с диаметри 6/10 см, 8 / 12,5 см, 10/15 см. По дизайн те могат да бъдат както вертикални, така и хоризонтални.

Твърд Protherm произвежда и двата вида коаксиални димоотводи в размери 6/10 cm и 8 / 12,5 cm.

Дизайнът на подобни устройства на компанията Daewoo проектиран по такъв начин, че инсталацията да може да се извърши от двете страни на котела.

Хоризонтални и вертикални комини на компанията Аристън са изработени от емайлирана стомана.

Схема за монтаж на коаксиален комин

В този раздел ще разделим две от най-популярните опции за инсталиране. И така, първата опция е да инсталирате вертикален коаксиален комин в дървена къща, според

SNiPs, следва да се вземат предвид следните характеристики на схемата:

 1. Главата трябва да бъде разположена на поне два метра от земята.
 2. Нормите, правилата за инсталиране на коаксиален комин предполагат необходимостта да се направи отвор за тръбата, на 1-2 см повече от участъка. В дървени стени, тавани, най-малко 5 cm.
 3. Разстояние от врати, отвори за прозорци, вентилационни огради, най-малко 50 cm.
 4. От прозорците, разположени директно над тръбата, повече от 1 метър.
 5. От съседните къщи, най-малко 2 метра.
 6. Директно на изхода от сградата не трябва да има дървета, стени, стълбове и други подобни.
 7. При подреждането на такива котли не е позволено да се комбинират за две различни отоплителни системи, тоест с естествена тяга и принудително, като в този случай е забранено комбинирането.

Позволено е да се води канал дори през съседно помещение, но трябва да се има предвид, че хоризонталната дължина на коаксиалния комин, в този случай, не трябва да надвишава 3 метра (с естествена тяга). Не повече от 5 метра с принудително газене.

Хоризонтално разположение на канала

Инсталирайте коаксиален комин за монтиран на стената газов котел и в "легнало" положение. Има някои конструктивни характеристики на коаксиалния комин:

 1. Възможност за поставяне на не повече от 3 метра хоризонтално сечение
 2. Броят на коленете не трябва да надвишава две.
 3. Разстоянието от прозореца е най-малко 600 мм.
 4. Разстояние от разклонителната тръба до изходящия канал, не повече от 1 метър.

Схема за монтаж на хоризонтален комин
Схема за монтаж на хоризонтален комин

Освен това помнете важните аспекти, не използвайте фугиращо и уплътняващо съединение. За целта използвайте само специални гумени уплътнения. Също така обърнете внимание на факта, че е забранено да се използват самоделни адаптери за свързване към котела.Елементите на коаксиалния комин трябва да отговарят на стандартите на производителя.

Изисквания за инсталиране

Инсталирането на такъв дизайн има свои собствени правила, които трябва да бъдат описани в инструкциите, приложени към оборудването. Услугите за доставка на газ и Министерството на извънредните ситуации могат да направят корекции и допълнения.

Когато инсталирате коаксиален комин, е важно да вземете предвид някои изисквания:

 1. Необходимо е да се спазва разстоянието от комина до съседната сграда, което се изчислява, като се вземат предвид техническите характеристики на конструкцията и конструктивните характеристики на самия комин. При липса на дефлектор разстоянието трябва да бъде приблизително 8 м. С този тягов усилвател е важно пролуката от прозоречните конструкции до тръбата да е поне 5 м. Ако стената е абсолютно равна, без врати и прозорци, разстоянието може да бъде намалено до 2 м. че SNiP не казва за изискванията за хоризонтални комини, следователно остава да се следват инструкциите от производителя.
 2. Максимално допустимата дължина на коаксиалната тръба не трябва да надвишава 5 м. В многоетажни сгради могат да се използват колективни комини за удължаване на канала. Този проблем се решава и чрез свързване към обща коминна система.
 3. Трябва да се обърне внимание на важността на създаването на наклон в канала, за да може кондензатът да излезе извън конструкцията. Наклонът според нивото на земята трябва да бъде 3 градуса.
 4. Важно е всички елементи да бъдат свързани преди тръбата да влезе в стената.
 5. Разстоянието до таванната конструкция на сградата трябва да бъде най-малко 20 cm.
 6. Необходимо е външната част на канала да има дължина най-малко 20 см. Оптималният размер е 60 см.

Етапи на монтаж на коаксиален комин

Коминът за коаксиален котел трябва да бъде монтиран в съответствие с разпоредби като SNIP стандарти, внимателно обмислен, с високо качество и да работи правилно. Коаксиалният комин се различава от вертикалното и традиционно устройство по това, че не е трудно да се инсталира и не се изискват редица специални умения или обучение, наложително е да се следват инструкциите, за да не се нарушава технологията на инсталиране. Само по този начин можете да сте сигурни, че продуктът работи правилно и че проникването на дим в помещението е категорично изключено.

Етапи:

 1. Връзката на първия етап се състои в подготовка на площадката за бъдещото местоположение на котела. Подовите котли трябва да се монтират на подножията, а монтираните на стената върху повърхността на външната стена.
 2. Изходите на комина трябва да бъдат маркирани на повърхността на същата стена, близо до която ще бъде монтиран котелът, но само на височина 1,5 м. Диаметърът на мястото, където се предвижда да бъде разположен комина, трябва да бъде малко по-голям от размер на самия комин.
 3. Необходимо е да се инсталира специален свързващ елемент, чрез който ще се извърши инсталирането на отоплителния котел и комина. Всеки завой и съединение на тръбата са закрепени със специална закрепваща скоба.

Инсталирането на коаксиалния комин е строго забранено с помощта на лепяща лента или уплътнител. Дупката в пространството на стената трябва да бъде положена със специална негорима изолация.

Ако в котела е инсталирана принудителна вентилация, тогава трябва да се монтира само хоризонталната част на комина.

Ако има нужда да направите завой в тръбата, можете да използвате специален въртящ се лакът, като на комин могат да се монтират максимум 2 колена. Монтажът на тръбопровода върху повърхността на стената се извършва с помощта на скоби и така, че те задължително да присъстват на всяка фуга. В края на коаксиалния комин е нежелателно да се монтират такива допълнителни елементи като чадър, дефлектор и други.

Преминаване на коаксиално устройство през дървена стена

В правилата за SNiP и пожарна безопасност няма препоръки за инсталиране на хоризонтални комини. Съществуват обаче общи изисквания, според които преминаването на тръбата през дървена стена трябва да се извършва с определени разрези. В по-голяма степен това условие е изпълнено не с цел да се предпази конструкцията от пожар, а за да се изключат инциденти с противопожарни служби под формата на глоби и инструкции.

Преминаването на коаксиален комин през стена от негорими материали

Процесът на подготовка на отвора, необходим за излизане от тръбата, не е особено труден. Изрязва се отвор с необходимия диаметър, чийто наклон е насочен към земята. Размерът на този отвор трябва да бъде равен на съответната стойност на комина. В направения отвор се вкарва специален удължителен кабел, който отговаря на изискването за местоположението на връзката със стената.

Възможно е да се предпази комина от заледяване само чрез инсталиране на допълнителни елементи. Препоръчително е да закупите специална дюза, която ще предотврати замръзването на кондензата. Това устройство също ще помогне в случай на неправилен дизайн и последваща инсталация без желания наклон. Дюзата помага да се поддържа температурата вътре в тръбата на определено ниво.

Разстоянието от канала за подаване на газ до комина трябва да бъде приблизително 60 cm.

Изисквания към комина за газови котли

Коминът за котела трябва да отговаря на определени характеристики и стандарти, в противен случай най-вероятно проблемите ще възникнат по-късно по време на употреба. Ето например основните правила за комина:

 • Наклонът, който е разрешен, в никакъв случай не трябва да надвишава 30 градуса, независимо от местоположението.
 • Дължината за страничните "издънки" не трябва да надвишава допустимите стойности, а именно 100 cm.
 • Забранено е умишлено или произволно да се правят первази, первази в канала.
 • Напречните сечения, разположени напречно, са забранени поради нарушение на системата за прибиране и преминаването на сцеплението.
 • Броят на "тройниците" не е повече от три.
 • Позволено е да се правят закръгляния, но не забравяйте, че радиусът им не трябва да бъде по-малък от самия диаметър на комините.
 • При завиване е по-добре да предвидите инсталирането на специални "контейнери" за събиране на кондензат, както и люкове за предотвратяване.
 • В случай, че за комина се предпочиташе да се използва канал не с кръгла форма, а, да речем, овална или дори удължена правоъгълна, тогава ширината на една от страните не трябва да надвишава два пъти ширината на другата страна.
 • В самото дъно на канала са подредени "капково" и събиране на влага.
 • Забранени са дори минимални деформации на системата.
 • Вземете предвид факта, че когато инсталирате няколко секции, те трябва да бъдат вкарани една в друга най-малко 0,5 цели от първоначалния диаметър.
 • Всички пропуски между.
 • Моля, обърнете внимание, че на места, където искате да монтирате под или стени, е забранено да се пропускат не-плътни секции. Връзката се осъществява или преди или след прохода.
 • Връзката трябва да е здраво, използвайте допълнителни специални средства.
 • Не забравяйте още един важен фактор, наклонът на комина към източника на топлина не може да бъде повече от 0,01 градуса.
 • Не забравяйте да поддържате вътрешните стени възможно най-гладки. Дори малката грапавост създава пречка за преминаването на сажди, които впоследствие се натрупват там.
 • Помислете за две правила: дължината на хоризонталната секция за сгради, които все още са на етап строителство, трябва да бъде не повече от 300 см, за къщи, вече построени не повече от 600 см.
 • Също така не забравяйте, че разстоянието между тръбата и довършителния материал, припокриването, ако е горимо, не трябва да бъде повече от 250 мм. или 50 мм. ако материалът е огнеустойчив.
 • На места, където димоходният канал трябва да бъде изведен през тавана, се прави висококачествена топлоизолация.

Стандарти за височина

Изисквания към комина
Изисквания към комина при инсталиране на газов котел
Както можете да видите, изискванията за коминните канали за газови котли са доста сериозни и не трябва да се пренебрегват. В допълнение към изброените точки има и специални стандарти за устройството по отношение на височината. Така:

 1. Ако разстоянието от изведената тръба до покрива до билото е повече от 300 см, значи сте спазили стандартните стойности. Тази подредба е разрешена без увеличаване на височината на комина.
 2. На същото ниво с билото трябва да се монтират тръби, които са на разстояние повече от 150 cm.
 3. Ако разстоянието е по-малко от 150 см, то се издига на височина 50 см от билото.

Освен това запомнете правилото, ако покривът има общ покрив и е плосък, главата се издига най-малко с 50 см.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни