Как да вградите тръба в отоплителна тръба със собствените си ръце: техника и правила за извършване на работа


Как да направите вратовръзка в полипропиленова тръба

Имате ли пластмасови комуникационни системи във вашата частна къща и имат ли нужда от модернизация или обновяване? Не е трудно да инсталирате пластмаса сами, благодарение на особеностите на този материал, нали? Но как се блъскате в пластмасова тръба, когато е под налягане? И възможно ли е да го направите сами?

Ще ви разкажем отговорите на вашите въпроси - статията обсъжда няколко начина за включване в тръба за организиране на клон от съществуваща линия. Започвайки с най-простия - затворете тръбопровода за известно време и поставете тройник на правилното място, като предварително изрежете участък.

Опциите за връзване са снабдени с подробно описание на процеса и са допълнени с визуални фотографски материали, които ще ви позволят да разберете тънкостите на технологията за инсталиране на евтини и трайни пластмасови тръби.

Следвайки препоръките, дадени във видеоклиповете, можете да свършите по-голямата част от работата сами, без да включвате квалифицирани специалисти.

Характеристики на вкарване на завои в тръби

Пластмасовите тръбопроводи са различни. Някои се използват за снабдяване с вода, други за източване.

Има обществени магистрали и има лични вътрешни и вътрешни апартаментни мрежи. И всеки вариант има свои собствени нюанси на работа.

За подслушване в улична тръба на централен водопровод или селска канализация се изисква разрешение от собственика на мрежите, забранено е неоторизирано извършване на такива монтажни работи

За да влезете в обща централизирана система и да не си навлечете проблеми със закона, трябва да преминете през предварителни одобрения.

Най-добре е да делегирате подписването на всички необходими документи и самата работа по вмъкването на специализирана организация. Това ще направи живота много по-лесен.

Но никой не си прави труда да се блъсне в пластмасов тръбопровод в апартамент или частна къща. Това може да се направи почти навсякъде. Просто трябва да следвате основните правила и да не претоварвате системата с изобилие от водопроводни устройства.

Налягането на водата във водоснабдителната система трябва да е достатъчно за всички устройства и всички потребители. И канализационната тръба е в състояние да приеме само обема отпадъци, за които първоначално е проектирана.

Има няколко вида пластмасови тръби:

 • "PP" - полипропилен;
 • "PE" - полиетилен (най-често това е HDPE);
 • "PVC"- поливинил хлорид;
 • "PEX" - изработени от омрежен полиетилен;
 • "PEX-AL-PEX" - металопластика.

Някои от тях се препоръчват да се използват за разпределение на системи за топла вода и топлоснабдяване, докато други само за захранване със студена вода или нейното отстраняване. Технологиите за обвързване за всички пластмасови тръби са сходни в много отношения.

Разликите се отнасят до начина, по който са свързани към фитингите и помежду си в случаите, когато допълнителен елемент е вкаран в съществуващ тръбопровод.

Най-лесният начин е да се блъснете в канализационна тръба. Често е достатъчно да пробиете отвор с необходимия диаметър и да вкарате в него тръба с гумен маншет - няма специално налягане в канализационната система, такава връзка е напълно достатъчна

Всички техники за изтичане на дренаж в пластмасова водоснабдителна система могат да бъдат разделени на две групи:

 1. Изрязване на тръбна секция и поставяне на тройник на нейно място.
 2. Закачете скобата на тръбата (седлото) с разклонителна тръба.

Първият метод включва извършване на заваръчни работи със специален поялник за пластмаса или използване на фитинги под налягане.

Във втория случай присъствието на наслагваната част е достатъчно.Той просто се поставя върху тръбата и се затяга механично с болтове или се поставя върху пластмасова повърхност и се заварява към нея посредством вградени нагревателни намотки.

Опции на страничната лента

Най-надеждната технология за подслушване в пластмасова водопроводна тръба е метод с поставяне на тройник в нея. Всъщност това е нормална инсталация на клонове, използваща стандартни фитинги.

Първо от тръбопровода се изрязва участък, а след това на негово място се монтира част с огъване. Въпреки това не винаги е възможно да използвате тази опция.

Ако тръбата е разположена близо до стената, тогава е проблематично да се изреже част от нея за вкарване на тройник, в такава ситуация ще бъде още по-трудно да се извърши запояване на пластмаса с помощта на ютия

Използването на подложки (скоби, седла) опростява процеса на изтласкване във водопровода. И ако той е под натиск, това е единственият възможен вариант.

За монтажа на тройника водата ще трябва да бъде напълно източена от пластмасовия тръбопровод и това всъщност не е необходимо да се прави за потупване с помощта на специални седла.

Метод # 1 - тройник или колектор

Основният проблем при всеки метод за свързване във водоснабдителна система е налягането на водата. Най-добре е, когато е покрито.

Тогава няма да има пръски по време на работа, което е просто опасно, тъй като трябва да работите с електрически инструменти. И заваряването на пластмасови тръби според правилата трябва да се извършва на сухо.

Ако няма опит в инсталирането на пластмасови тръбопроводи с електрическо запояване или залепване, тогава е по-добре да откажете опцията с поставяне на тройник - когато сами инсталирате подложката на седлото, има много по-малко рискове да сгрешите

Като вмъкнат елемент за организиране на клон можете да използвате:

 • обикновен тройник;
 • колекционер за свързване на няколко разклонителни тръби.
 • подготвени предварително парче тръба със запоен клон.

Краят с разклонителна тръба може да бъде резбован и запоен. Изборът на типа на фитинга зависи от вида на пластмасата и вида на монтажа на цялата тръбопроводна система.

Ако системата за водоснабдяване първоначално е била направена в сгъваем вариант, тогава вмъкването в нея трябва да се извърши с резбова връзка. И ако целият тръбопровод е извършен чрез заваряване с електрически поялник, тогава е по-добре да се вкара в него по същия начин.

Технологията за вмъкване на тройника е както следва:

 1. Водата е затворена и напълно източена от системата.
 2. Фрезата за тръби отрязва тръбна секция по размер, така че на нейно място да може да се свърже допълнителен фитинг.
 3. Монтаж на тройник с помощта на поялник (за HDPE и полипропилен) или лепило (за PVC).
 4. Монтаж на спирателен вентил на изхода.

След инсталирането на крана върху създадения клон, вече може да се извърши по-нататъшна работа с включена вода. Заваряването на пластмасови тръби при почукване в клон може да бъде челно заварено и в гнездо. И двата варианта са приемливи.

Методът за свързване на пластмасови тръбопроводи се избира въз основа на техния материал, а фитингите и тройниците, според техните характеристики, трябва да съответстват на инсталираните тръби

Ако доближаването до водопровода с поялник е проблематично поради близкото му разположение до стената, тогава можете да използвате скоби за скоби или пресови съединители.

За да направите това, първо се подготвя участък от тръбата със заварен завой и едва след това се вкарва в мястото на изреза във водоснабдителната система.

Метод # 2 - електрозаварено седло

Горно седло на тръба се разбира като част от водоснабдителната система, която е предназначена за организиране на клонове от основната линия.

Този елемент значително опростява монтажа на разклоняващите се единици и не предполага нарушаване на целостта на тръбния продукт.За да се направи клон в пластмасова тръба в точката на връзката, се пробива само отвор с необходимия размер.

За да инсталирате седлото, не ви е необходимо много място, може да се монтира дори на тесни места и кладенци - с помощта на такъв фитинг можете да врязвате във водопровода във всяка част от него

Конвенционално седло е фиксирано към тръбата със скоби и болтове. Неговият електрозаварен колега има вградени нагревателни намотки в своя дизайн.

Когато към тях се подава напрежение от електрическата мрежа, тези елементи топят пластмасата, която след охлаждане формира надеждна връзка между фитинга и водопровода.

Методи за подслушване на метални тръби

Въпреки всички предимства на заварената фуга, собствениците на жилища наистина не обичат да го използват, когато организират допълнително обвързване. Това се дължи на необходимостта да се намери добър специалист, който със сигурност ще може да гарантира, че шевовете няма да изтекат. Освен това заваръчните работи обикновено са придружени от появата на сажди на стените, тавана и пода. Това означава, че поне ще е необходимо преустройство на помещенията.

Следователно, собствениците често "се блъскат" в отоплителната система сами, без да използват заваръчна машина. Допълнителен бонус е възможността, ако е необходимо, да разглобите такава връзка и да замените инсталирания фитинг с друг. Има 4 основни начина за вмъкване:

 1. С резба.
 2. Фланцово.
 3. Използване на съединители.
 4. С използването на изход за седло.

Всеки от тях има свои предимства, недостатъци и методи за монтаж, което означава, че изисква по-подробен анализ.

Опция за докинг резба

Този метод вече беше разгледан накратко и беше установено, че е малко полезен за свързване към съществуваща мрежа, но е напълно подходящ за свързване. Резбата в този случай не се отрязва с матрица, а със специално устройство - матрица за тръби. Ще трябва да се заемем с неговото търсене. Процедурата е следната:

 1. Отрязват се две парчета тръба с необходимата дължина.
 2. За да се улесни работата, фаската се отстранява от краищата им под ъгъл от 45 градуса.
 3. Тръбата е затегната в менгеме с подходящ размер.
 4. Klupp спретнато, без изкривявания "цитира" в края му.
 5. С малко усилия нишките се изрязват с необходимата дължина от двете страни на всяка тръба.
 6. Сега трябва да ги свържете. За това се използват стоманени съединители и ъгли с вътрешна резба. По-добре е да използвате контргайка от едната страна.

Тръбопроводите, свързани по този метод, са много издръжливи и при правилна инсталация те могат да служат няколко десетилетия.

Фланцов метод

Тази опция се използва в случая, когато отоплението има "заглушен" изход и няма желание или възможност за отрязване на резби. Подобно на предишния метод, тази връзка включва пълно или частично оттичане на водата от системата. Докингът се извършва благодарение на специален фитинг, така нареченият фланец. Това е широка метална скоба с болтове. Ето защо, на първо място, трябва да закупите този елемент от отоплителната система. Фланецът задължително трябва да съответства на външния диаметър на тръбите, които ще бъдат свързани. Последователност на инсталиране:

 1. Уверете се, че тръбите са нарязани възможно най-плоско. Разликата между тях зависи от това, а оттам и натоварването на фитинга.
 2. Фланецът трябва да бъде "наполовина" чрез разхлабване на закрепващите болтове.
 3. Почистете кръстовището от метални стърготини и поставете гумено уплътнение върху него, средата му трябва да е приблизително над фугата.
 4. Поставете двете половини на фланеца и затегнете равномерно с болтове.

Съществен недостатък на този метод на свързване е ниската му надеждност. В тази връзка фланецът значително отстъпва на резбата. Следователно тръбите трябва да са неподвижни. Най-често те са здраво закрепени към стената. Освен това връзката не може да се нарече трайна, особено когато се използва при отопление.Поради постоянния температурен спад и разширяване на метала при нагряване, уплътнението бързо губи свойствата си, а оттам и плътността си. Следователно фланецът може да се използва само като временна мярка.

Докинг с муфи

Това е надежден и най-разпространен начин за свързване на тръби към съществуваща отоплителна система. Вярно е, че се изисква и източване на охлаждащата течност. Докингът се извършва с помощта на съединител Gebo. Дизайнът му се основава на компресионен пръстен, който при затягане здраво захваща фитинга към тръбата. От друга страна, съединителят най-често има резба за кран. Понякога се използва фитинг за свързване на две тръби. Инсталационната последователност се разглежда точно с такъв пример:

 1. Краищата на тръбите трябва да бъдат отрязани възможно най-гладко.
 2. Първо трябва да направите маркирането. За това ръкавът се нанася по такъв начин, че разрезът да е приблизително в средата. На мястото, където завършва фитинга, рискуваме с молив.
 3. Краищата на тръбите се вкарват в втулката, дълбочината се регулира според маркировката, предоставена по-рано. Наложително е да се поддържа подравняване и да се избягва несъответствие.
 4. С помощта на два газови ключа гайките за затягане са затегнати до краен предел.

Най-често по този начин се прави преход от съществуваща метална отоплителна система към нова, изработена от PVC. В този случай от едната страна на съединителя Gebo е монтиран клапан. Големият недостатък на този метод е високата цена на самия монтаж.

Кран за седло

Може би това е единствената опция, която ви позволява да се свържете към съществуващото отопление. Изисква се специален монтаж - седлово клонче, „седло” на езика на специалистите. Той е много подобен на обсъждания по-рано фланец, разликата се крие в наличието на резба, в която може да се завинтва всеки адаптер. Седлото има редица несъмнени предимства:

 • инсталацията не изисква много място и може да се извърши на най-неудобното място;
 • има относително ниска цена;
 • възможна е инсталация на всеки участък от тръбата;
 • не се изисква опит или квалификация за монтаж.

Освен това е необходимо минимално време за инсталиране на седлото. Поради това методът често се използва в извънредни ситуации. За разлика от фланеца, в този случай връзката е много надеждна. Факт е, че огъването е инсталирано на цялата тръба и не свързва двете си секции, така че няма нужда от твърда фиксация. Клонът на седлото е монтиран в следната последователност:

 1. Изберете място за инсталиране и го почистете добре.
 2. Опитайте коляното на тръбата и маркирайте центъра на резбовата връзка върху него.
 3. Маркирайте мястото на бъдещата дупка. Дори може да се пробие малко, но при липса на опит и точни данни за дебелината на стената е по-добре да не правите това.
 4. Поставете седлото на място, поставете уплътнението и затегнете равномерно болтовете.
 5. Точката, маркирана с перфоратор или бормашина, трябва да бъде в центъра на отвора с резба.
 6. С помощта на макара завиваме сферичния кран.
 7. Сега трябва да пробиете дупка в тръбата, точно през отворения кран.
 8. Обхватът на доставката включва специална втулка за защита на конеца. На него е необходимо да изберете бормашина с възможно най-голям диаметър.
 9. Използвайте бормашина, за да направите дупка. Веднага щом тече вода, трябва да извадите инструмента и да затворите крана.

За безопасност е необходимо да поставите защитен гумен щит върху свредлото и е по-добре да използвате безжичен електроинструмент. По този начин, като правило, "топлият" под е свързан към съществуващото отопление.

Как правилно да се нарязва на пластмасова тръба за водоснабдяване

Имате ли пластмасови комуникационни системи във вашата частна къща и имат ли нужда от модернизация или обновяване? Не е трудно да инсталирате пластмаса сами, благодарение на особеностите на този материал, нали? Но как се блъскате в пластмасова тръба, когато е под налягане? И възможно ли е да го направите сами?

Ще ви разкажем отговорите на вашите въпроси - статията обсъжда няколко начина за включване в тръба за организиране на клон от съществуваща линия. Започвайки с най-простия - затворете тръбопровода за известно време и поставете тройник на правилното място, като предварително изрежете участък.

Опциите за връзване са снабдени с подробно описание на процеса и са допълнени с визуални фотографски материали, които ще ви позволят да разберете тънкостите на технологията за инсталиране на евтини и трайни пластмасови тръби.

Следвайки препоръките, дадени във видеоклиповете, можете да свършите по-голямата част от работата сами, без да включвате квалифицирани специалисти.

Метод # 3 - кримпваща скоба (подложка)

В допълнение към електрозавареното седло има и по-прост аналог от него - горна скоба. Състои се от две отделни части с болтове.

Едната за облицовката отгоре на пластмасовата тръба, а втората отдолу за привличане на горната част. Между тях се вкарва допълнително уплътнително уплътнение, за да се избегнат течове.

Схема за обвързване. Броят на затягащите болтове и размерът на скобата зависи от диаметъра на тръбопровода, в който е направено свързването

Обикновено горните и долните наслагвания са с абсолютно същия размер като тръбата. Но има и универсални скоби, при които горната част е направена малка, а вместо дъното има метална лента за вратовръзката.

Външно те приличат на ремонтни колеги за свързване с маркуч или затваряне на фистули. Само в горната част имат разклонителна тръба за свързване на разклонение.

Скобите за почукване в пластмасова тръба са:

 • със спирателен вентил;
 • с вграден фрез и предпазен клапан;
 • с фланцов или резбован метален край;
 • с пластмасов край за запояване или залепване.

За да се направи обвързване, скобата се поставя върху тръбата и се фиксира върху нея с гайки или болтове, в зависимост от дизайна. След това се извършва пробиване през съществуващия разклонителен тръбопровод. И тогава самият клон е свързан от главния.

Не се препоръчва пробиване на тръбата без използване на скоба или седло. Можете да сгрешите с диаметъра на свредлото и точката на пробиване. Най-добрият начин да направите това е през нипела на фитинга, вече монтиран за клона.

Така размерът на свредлото определено ще бъде малко по-малък от вътрешния участък на врязания клон и ще бъде инсталиран точно там, където е необходимо.

Нюансите на работа на водоснабдителна система под налягане

Електрически заварени седла и скоби с вграден резец се използват за изтласкване в напорния тръбопровод. Намира се в специално запечатано тяло на дюзата.

За пробиване на пластмаса често е достатъчно да я завъртите с шестостенния ключ. Но има и модели за бормашина.

Наличието на запечатан клон с фреза вътре гарантира, че няма проливане на вода при пробиване на тръба под налягане

Някои от тези конструкции имат вграден клапан. След това, след завършване на пробиването, фрезата се повдига, кранът се затваря и свредлото се отстранява. Вместо това се монтира разклонителна тръба.

Съществуват обаче и предлагани в търговската мрежа продукти с разклонителна тръба, която е насочена странично от свредлото (успоредно или под ъгъл спрямо свързания водопровод).

Използването на облицовки с вътрешен резач ви позволява да врязвате във всеки водопровод... Няма значение дали са под натиск или не. Но такива приставки са много по-скъпи от конвенционалните скоби и седла.

Те значително опростяват процеса на подслушване, но те ще трябва да бъдат похарчени за тях. В същото време, по отношение на херметичността на полученото съединение, те не надвишават и не отстъпват на стандартните решения.

Заключения и полезно видео по темата

Има много нюанси при свързването на клон към пластмасов тръбопровод. Също така има различни видове пластмаси и фитинги по отношение на дизайна и методите за вмъкване.

За да избегнете груби грешки, препоръчваме ви да гледате видеоклиповете по-долу по тази тема.

Подслушване в HDPE тръба под налягане с помощта на седло с фреза:

Характеристики на монтажа на електрозаварено седло:

Нюансите на поставяне в полиетиленова водоснабдителна система:

Не е често необходимо да се блъснете в съществуващите пластмасови водопроводи.Но понякога трябва да смените тръбите, да инсталирате водомери или просто да свържете допълнителни водопроводи. Има няколко различни вида фитинги и технологии за подслушване за това.

Във всеки случай има най-добрият вариант, така че инсталацията да може да се извърши независимо. Задължително е да се делегират тези работи на професионални водопроводчици само в случай на присъединяване към обща водопроводна система, където се изискват предварителни одобрения.

Източник: https://sovet-ingenera.com/santeh/trubodel/kak-vrezatsya-v-plastikovuyu-trubu.html

Как да се блъснете в пластмасова водопроводна тръба: методи и необходими разрешения

Има няколко начина за вграждане на отделен магазин в съществуващите централизирани комуникации. Всичко зависи от това колко далеч е кладенецът на колектора, ако говорим за обвързване извън апартамент или къща. Такава работа изисква разрешение. Когато се наложи да свържете допълнителен контакт вътре в апартамента, не са необходими одобрения.

Какви са характеристиките на свързването на тръба към централизирана система

Работата по поставянето в пластмасова водопроводна тръба, в стоманен или чугунен тръбопровод е поверена на специалистите от водопровода или квалифициран изпълнител (със знанието на водоснабдителната организация).

Самозарязването, дори в обществена пластмасова водопроводна тръба, е забранено от закона. Допълнителна връзка към централизираното водоснабдяване, заобикаляйки измервателните уреди, е незаконна.

Забележка! Трябва да започнете да планирате индивидуално обвързване с централизирана система с официално разрешение. Независимата връзка се наказва с материално и административно наказание.

Кандидатствайте за съответното разрешително в отдела, към който принадлежи необходимият тръбопровод. В случай на водоснабдителна система, това е градска водоснабдителна компания или организация, която поддържа водоснабдителни системи в село или населено място. За да получите разрешение за подслушване в тръба, трябва да имате документи за парцела и къщата със себе си.

Разрешението за подслушване в централизирана тръба ще съдържа:

 • точни данни за мястото на обвързването;
 • посочване на диаметъра на тръбопровода и разклонението;
 • допълнителна информация в зависимост от целта на работата.

След получаване на разрешение, трябва да се свържете със SES. След това се изготвя и регистрира обвързващ проект и се изготвя оценка на работата.

Схема за свързване в централизирана водоснабдителна система

Ако в района, където се намира вашата къща или парцел, има колекционен кладенец, тогава връзката се извършва (ако е разрешено) в този кладенец. Ако се намира далеч, тогава достъпът до тръбата се осъществява през допълнителен кладенец.

За това:

 • на мястото, посочено от проекта, изкопават квадратна яма с размери 1,5 \ 1,5 метра;
 • от ямата, в посока на къщата, изкопават изкоп за бъдещо разпределение;
 • след приключване на всички работи по точката на свързване се издига допълнителен кладенец с капак за достъп до точката на свързване.

Свързването към централизирана тръба, която е под налягане, се извършва на два етапа:

 1. Монтиране на разклонителен фланец със спирателен вентил.
 2. Развиване на тялото на тръбата.

Можете да изрежете в пластмасова водопроводна тръба със или без заваряване. Свързването към стоманени комуникации обикновено се извършва с помощта на заварен фланец.

Забележка! Общото правило за потупване в клон е, че диаметърът на врязаната комуникация винаги е по-малък от диаметъра на централната тръба.

Методи за вкарване в пластмасова водоснабдителна система в апартамента

Допълнителен изход от централното водоснабдяване в апартамента е по-лесен за изпълнение, отколкото обвързването в общ тръбопровод.

Метод на резбова връзка

Този метод не съдържа повечето недостатъци, присъщи на заваряването, но е много трудоемък и най-важното е, че изисква пълно изключване на подаването.Без да навлизаме в подробности, процесът на свързване към горивопровода се извършва в следната последователност:

 1. Избраното място за вмъкване е ръчно или с помощта на мелница, почистена от стара боя. В този случай трябва да се вземе предвид размерът на фитинга, който ще се монтира, заедно с резбата.
 2. В съответствие с размерите на тройника се обозначава оголеното място.
 3. Част от тръбата се изрязва в избраната зона.
 4. В краищата на тръбите на основната се изрязва резба, чиято стъпка съответства на елемента, който трябва да се инсталира.
 5. Монтажът е фиксиран. В този случай, от една страна, той се завинтва директно върху резбата, а от друга, ще трябва да използвате адаптерна втулка и контргайка.

Сега, когато алгоритъмът за извършване на работата е ясен, можем да подчертаем основните проблеми при използването на този метод:

 • голямата сила, която се прилага към тръбата, когато резбата може да повреди старата ръждясала линия;
 • правилната работа с чиния изисква много опит и практически умения;
 • връзката се оказва тромава и няма достатъчно качество;
 • необходимо е да се изключи "щрангът" и да се източи водата от него.

Последната точка изисква специално обяснение. Факт е, че подобни манипулации със системата трябва да се извършват независимо само в частна сграда.

Всяка работа, свързана с смущения в отоплението на жилищна сграда, може да се извършва само с разрешение на комунални услуги.

Подслушване в пластмасова тръба без заваряване - няколко решения

Частна къща или дача се възстановява, подобрява и оборудва през целия период на експлоатация. Понякога тези манипулации се извършват принудително, поради износване на която и да е конструкция или система, а понякога има желание да ги модернизирате, за да увеличите комфорта в къщата.

Но независимо от причините, които са в основата на процеса, понякога такава операция като рязане в тръба без заваряване става релевантна.

Например, без тази процедура е невъзможно да се организира допълнително канализационно изтичане при инсталиране на пералня или обратно, създавайки допълнителна точка за вземане на проби за вода за свързване на домакински уред към водоснабдителната система.

Очертаване на кръга от задачи

Ако имате нужда например от вложка във водопроводна тръба, най-логичният на пръв поглед би бил много прост начин:

 • Тръбата се изрязва.
 • Тройник е заварен или вмъкнат.
 • Връзката с тройника е в ход.

Ако трябва да се справите с водопровод или отоплителен тръбопровод, който все още е в „съветски стил“, тоест метал, тогава такава манипулация „глава в глава“ е много ефективен начин за решаване на проблема.

Но на практика такива тръби се намират все по-малко, те са безмилостно и навсякъде заменени от системи, изработени от пластмаса и нейните производни.

Ето защо днес въпросът за това как да се реже в пластмасова тръба ще бъде по-подходящ.

Естествено, тази работа не е толкова проста, колкото изглежда на пръв поглед, въпреки че от друга страна непрофесионалистът може да се справи с нея, ако е въоръжен с нашите съвети и освен това проявява старание и воля. И първо, трябва да разберете обема на работата, с която ще трябва да се сблъскате.

Възможни проблеми със страничната лента:

 • Тръбата се нарязва и на правилното място се изрязва парче за тройника много точно по размер. Трябва да се има предвид, че тръбата може да бъде много близо до повърхността на стената и все още може да бъде зазидана наполовина в стената.
 • Вероятно се изисква докинг-баща-мама. Краят на всяка тръба е снабден с удължител - камбана, в който има гумено уплътнение. Именно в този гнездо ще трябва да се постави друга тръба.
 • Също така, най-вероятно ще трябва да замените една цяла тръба с две по-малки.И между тях ще трябва да инсталирате парче тръба с тръба, през която ще бъде направена връзката.

Подслушване във водопровода с помощта на тръба

Всъщност отговорът на въпроса как да се блъснете във водопровод може да бъде много прост. Един от начините да направите това изобщо не изисква изрязване на елемента на тръбопровода. Като начало парче тръба с разклонител, разбира се, със същия диаметър като водопровода, се купува във всеки специализиран магазин.

Поставяне без изрязване - няколко лесни стъпки

От придобития сегмент на тръбата трябва да се изреже разклонителна тръба, но по такъв начин, че в нейния край да се получи елемент от типа "полу-тръба". Той е този, който трябва да осигури надеждно припокриване на мястото на бъдещото обвързване. Просто казано, трябва да се образува втора тръбна стена. На предварително определено място се пробива отвор, чийто диаметър трябва да съответства на диаметъра на дюзата.

Всеки несъхнещ уплътнител, например "Body 940", се нанася равномерно върху цялата вътрешна повърхност на фланеца. Струва си да се търси в автокъщите, в отделите за автокозметика. Областта около отвора е смазана със същия състав, но не е нужно да достигате около 1 см до самата дупка.

Освен това, когато монтирам такъв извит фланец на тръба, ще трябва да използвам такъв закрепващ елемент като скоба за изтласкване в тръба. По-скоро ви трябват два от тях, за да издърпате ръбовете от двете страни. Скобите трябва да бъдат затегнати много внимателно, но така, че уплътнителят да започне да се изстисква изпод фланеца. Остатъчната грес се отстранява.

Внимание! Ако връзката е направена в полиетиленова тръба на водопровод (канализация), където се регистрира малко налягане, използването на скоби е незадължително условие. Възможно е просто да "закрепите" фланеца с помощта на широка електрическа лента.

Ремонт на ВиК

Стоманени тръби

Ремонтът на водопроводни тръби, ако са стоманени, е често срещано явление. Стоманата ръждясва с всички последващи последствия. Степента на износване на тръбата обикновено не е много различна по цялата дължина; изключението е, когато стоманена тръба без антикорозионно покритие е постоянно влажна на малка площ и при по-благоприятни условия по останалата част от дължината си.

Пример, познат на всеки водопроводчик, са щранговете в тавана до релефната канализационна тръба.

Тук изборът на методи за ремонт е малък - само газово или електрическо заваряване. Към него е заварено изцяло ново парче тръба или са заварени резби, към които са свързани разклонителната тръба и всички необходими фитинги - тройници, клапани и т.н.

Подсилена пластмаса и полипропилен

Тук ремонтът на водопроводната тръба на toatm може да се изисква само след размразяване на водоснабдителната система или подаването й с извънпроектно налягане: тези тръби не са изложени на влага или корозивна среда. Методът за ремонт не се различава коренно от метода на връзване: дефектната секция се изрязва и нова секция се монтира върху фитингите до краищата на цялата тръба.

полагане на водопроводи

Няколко допълнителни фитинги няма да развалят естетиката на банята

Съвет: Когато подменяте участък от водоснабдяване, използвайте тръби със същия диаметър като цялата тръба. Всеки преход в диаметър е място, където ще се натрупват фин пясък, котлен камък и шлака.

Инструкции как да направите вратовръзка в пластмасова тръба

В ежедневието пластмасовите тръби днес са дори по-разпространени от металните. Лекотата на материала, неговата нечувствителност към корозия, лесна инсталация - всичко това прави пластмасовите изделия най-добрият вариант.

Поставете в метална тръба

Ето защо въпросът как да направите вложка в пластмасова тръба е от значение за много домашни майстори.

Технологични характеристики

Механизмът на процеса е съвсем прост. За да изрежете тръбопровода, трябва да пробиете дупка в необходимата зона.Ако говорим за някакъв основен вариант - водоснабдителна система, канализационна система, където няма начин да се изключи водата, е необходимо незабавно да се реши проблемът и да се затвори водата точно в работната зона.

Технологични характеристики

Тоест, трябва да постигнете 2 цели наведнъж: да направите дупка и да затворите водата под налягане, като използвате някакъв заключващ механизъм. Освен това фитингите също трябва да предвиждат възможността за инсталиране на следващия клон.

Пробиване на тръба

Вмъкване в пластмасова канализационна тръба или, обратно, закрепване на клон към чугунен багажник, изисква спазване на 2 основни правила:

 • диаметърът на тръбата, в която са нарязани, е по-голям от тръбата, която се монтира;
 • диаметърът на свредлото трябва да бъде абсолютно същият като диаметъра на секцията за врязване.

Дизайнът на такова устройство зависи от вида на тръбопровода. Освен това трябва да се вземе предвид и мащабът на самата работа.

Главен тръбопровод

Основният тръбопровод предполага подаване на течност под налягане и е много осезаем, което означава използването на специално оборудване и специални заключващи механизми.

За да стигнете до магистралата, трябва да изкопаете изкоп, за който по правило лопатите не са достатъчни, но ще са необходими услугите на багер. Възможно е да се извърши всяка работа по свързване към гръбначните системи само след получаване на специално разрешение, потвърждаващо квалификацията на капитана.

Всичко това прави възможността за самонарезване на магистралата изключително скъпо и нерентабилно занимание.

Канализационна тръба

В битовите канализационни и водоснабдителни системи всъщност можете сами да направите врязване на пластмасова тръба, както в пластмасов, така и в стоманен тръбопровод.

Технология за монтаж в метален тръбопровод

Днес частните къщи и апартаменти се обслужват от чугунени и стоманени тръби. За да се инсталира нова секция в тях, се използват специални устройства - скоби. Дизайнът на последните може да бъде различен, а правилата за работа с метални сплави са различни.

Поставянето „направи си сам“ в стоманен тръбопровод изисква следните препоръки:

 • най-добре е да използвате скоба за седло за работата. Те използват различни видове в зависимост от системата - канализация, водопровод, отопление. В допълнение към самата седалка - частта, прилежаща към тръбата, устройството включва бормашина и спирателен вентил;
 • преди монтажа повърхността на тръбопровода се почиства от ръжда и мръсотия;
 • устройството е фиксирано с болтове, използват се уплътнения;
 • пробива се отвор и незабавно се монтира спирателен вентил;
 • завъртете клапана, като изключите подаването на вода. Инсталирайте специално оборудване за пробиване на отвор за тръбата. Водещата втулка ви позволява да пробивате в необходимата посока;
 • след това фитингът или адаптерът се фиксират и се свързва нов клон. Снимката показва момента на инсталиране.

Чугунът е по-чуплив от стоманата. Поставянето на пластмасова тръба в чугунена тръба се извършва по същата схема, но при спазване на допълнителни изисквания: за пробиване се използват биметални корони и специални устройства. Важно е да не оставяте бита да прегрее и да работи само при ниски скорости. На практика е нереалистично да инсталирате чугунен тръбопровод сами.

Правила за инсталиране на ново оборудване


Привързване към централната отоплителна система

Инсталирането на ново оборудване или подмяната в неизправност не трябва да влияе върху работата на цялата система. Правилното вкарване в съществуващите вътрешни мрежи на отоплителни тръбопроводи се извършва с минимален период на спиране на топлоснабдяването на къща или апартамент.

Тази процедура трябва да се извършва само при спазване на следните правила и препоръки:

 • Минимално изтичане на охлаждащата течност. Това важи особено за затворени системи под налягане.В този случай най-добрият вариант би бил да се вкара в отоплението без заваряване с помощта на специални съединители;
 • Намалете престоя на системата по време на изпълнение на работата. За това е необходимо предварително да се осигури наличието на всички инструменти и материали;
 • Запазване на отоплителните параметри на помещението, като се вземе предвид новото оборудване за модернизация. Ефективността не трябва да намалява, температурният режим не трябва да се променя, освен ако това не е предварително планирано;
 • Сигурност. Това е особено вярно, когато нагревателният елемент е вкаран в отоплителната система.

За целта се препоръчва първо предварително да се проучи съществуващата отоплителна схема и да се разработи план за нейната модернизация или ремонт. Например, вкарването на електрически котел в отоплителната система се извършва не само съгласно препоръките на производителя, но и като се вземе предвид оптималното местоположение на оборудването. Помислете за често срещаните видове работа, които можете да направите сами.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни