Работа на автономни отоплителни системи и използването на охлаждаща течност против замръзване


Реклама

Появиха се двуконтурно котелно оборудване, соларни системи и термопомпи, като материали започнаха да се използват пластмасови тръби, кранове и връзки. Инсталирането на системата стана по-лесно, по-удобно и по-достъпно за „непрофесионалисти“, по-лесно е да конфигурирате и поправите. Обичайното решение беше използването на "топли подове", базирани на циркулационни тръбопроводи.

Всички тези нововъведения доведоха до разработването на друго техническо решение: използването на незамръзващи течности - топлоносители в индивидуални отоплителни системи на частни къщи.

Използването на охлаждащи течности поражда много въпроси, догадки и спорове. Някои стереотипи вече са формирали практика, която понякога изглежда комична. Следователно в тази статия специалистите на OBNINSKORGSINTEZ, отдел „Топлоносители“, ще отговорят на най-често срещаните въпроси.

Да се ​​използва или не да се използва течност против замръзване като топлоносител?

Няма такъв GOST или стандарт, който предвижда задължителното използване на охлаждаща течност или забранява използването му. Понякога има проекти на индустриални системи, които изискват използването на "водно-гликолови разтвори" и ако се обърнете към производителите на отоплително оборудване, те също нямат нито едно общо решение - някои забраняват изцяло, други позволяват използването на определени марки охлаждащи течности. Кое решение е правилно?

Отговорът на този въпрос може да бъде получен, като се вземе предвид комбинацията от много фактори: това е моделът на оборудването и вида на конструкцията, начина на използването му, материала и изолацията на стените, вида на системата, региона на местоположение. Но най-важният фактор е степента на сигурност на системата в непредвидени спешни случаи.

eddiki

Направих си отоплителна система за първи път в живота си върху металопластика, няма течове във фитингите. Аргументът в полза на антифриза беше изведен от специалист, който ми стартира котела - антифризът има своите недостатъци, но основното е да се запази системата в случай на непреодолима сила. Според него миналата зима във водата по различни причини загина много CO2. Имам пропилен гликол, -20, системата работи и спя спокойно, когато не съм в дачата.

Не е тайна, че основната задача на охлаждащата течност е да предпази системата от размразяване и повреда в случай на непредвидени ситуации. И има много такива ситуации, когато една къща може да остане без отопление за дълго време:

 • дълго напускане на цялото семейство, когато няма кой да отоплява къщата;
 • сезонно ползване на лятна вила или дом;
 • И накрая, никой не е защитен от аварии на тръбопроводи или продължителни прекъсвания на електрозахранването, които са станали често срещани през зимата след замръзване на дъждове, които прекъсват електропроводите.

При такива условия използването на антифризна течност е абсолютно оправдано решение.

Коя да избера, как се различават?

Serg3515

По тази тема е написано и пренаписано много, но така и не видях ясен отговор (и за предпочитане от потребител с опит). В тази връзка, ако мога, въпроси. И така, в края на краищата, какво да попълните? (какъв вид течност против замръзване). Електрически котел, двутръбна система, металопластикови тръби.

За непосветения човек може да бъде много трудно да разбере изобилието от оферти и диапазона на цените.

Ключовият фактор при избора на охлаждаща течност е нейната основа, т.е. основни химически суровини. Следните традиционно се използват като основа:

 • етилен гликол е токсичен двувалентен алкохол;
 • пропиленгликолът е нетоксично вещество, приемливо за употреба в хранителната промишленост.

Вторият критерий за избор са добавките, използвани в охлаждащата течност. Разграничаване между органични добавки (карбоксилат) и неорганични. Добавките влияят върху живота и качеството на охлаждащата течност. Охлаждащата течност с органични добавки има по-дълъг експлоатационен живот и по време на работа по-надеждно предпазва системата от корозия.

Третият показател е как производителите на отоплително оборудване се отнасят към този продукт, с други думи, допустимо ли е даден топлоносител да се използва в система, в която се използва този тип оборудване.

Класификация на охлаждащите течности по отношение на набор от качествени характеристики:

 1. Течност за пренос на топлина на основата на пропилей гликол с органични добавки и одобрения от производителя. Такава охлаждаща течност осигурява най-широк спектър от показатели: това е екологосъобразност с безопасност и експлоатационен живот, както и физични и химични показатели и гъвкавост на употреба, от детската градина до производството на храни.
 2. Течност за пренос на топлина на основата на етилен гликол с органични добавки и одобрения от производителя. Такава охлаждаща течност вече има ограничения в приложението си. Можете да определите предназначението му: индустриални съоръжения и системи, надеждно изолирани от човешкия живот.
 3. Течност за пренос на топлина на основата на пропилей гликол с конвенционални неорганични добавки. Въпреки че такъв продукт има по-кратък експлоатационен живот, той е достатъчно безвреден за квартала с хора и животни.
 4. Топлоносител на основата на етилен гликол с неорганични добавки. Отровни, кратък експлоатационен живот. Използването му често се обуславя от необходимостта да се спестят пари. Ако системата е добре изолирана от контакт с човешкия живот, такова решение е съвсем логично.

P.S. Топлоносител на основата на глицерин. Глицеринът е най-простият трихидратен алкохол, който е вискозна прозрачна течност, използвана също като хранителна добавка. Продуктът има висока плътност, кинематичен и динамичен вискозитет. Производителите на оборудване предоставят индикатори няколко пъти по-ниски от тези, присъстващи в охлаждащата течност на глицеринова основа. Продуктът няма оперативни и физически предимства, въпреки че е доста лесен за производство, поради което е евтин. Европейските производители на химически състави са много негативни по отношение на използването на глицерин като основа за течности против замръзване.

Видове течности против замръзване за отопление


Фабричен антифриз за отопление

След като сте решили, че незамръзващите охлаждащи течности за отоплителната система трябва да бъдат само с фабрично качество, можете да започнете да избирате определен състав. Той трябва да бъде адаптиран към конкретна схема за топлоснабдяване и неговите характеристики не могат да влошат параметрите на системата.

Преди да излеете течност против замръзване в отоплителната система, трябва да разберете дали това ще повлияе отрицателно на компонентите за подаване на топлина. За да направите това, трябва да прочетете инструкциите за употреба, които трябва да бъдат приложени. Също така е важно да се обърне внимание на основния компонент на незамръзващата течност за отоплителни котли. От това зависи не само състоянието на компонентите за топлоснабдяване, но и условията на работа:

 • Етиленов гликол... Той е силно токсичен. Следователно може да се използва само в затворени вериги. Трудности могат да възникнат при изливане на този тип замразяваща течност в отоплителната система. В парообразно състояние е опасно за човешкото здраве;
 • Пропиленгликол... Всъщност това е хранителна добавка, поради което може да се използва както в отворени, така и в затворени отоплителни системи.За разлика от етиленгликола, температурата на кристализация е на ниво от + 80 ° C, което прави възможно използването му за работа на високотемпературни котли на твърдо гориво. Единственият недостатък е високата цена;
 • Глицерол... Най-популярният вид незамръзваща течност за отопление на печки. Ефективността му е малко по-ниска от тази на пропилей гликол. Заедно с това обаче цената на глицериновите антифризи е с порядък по-малка. Недостатъците включват висока течливост. Това може да повлияе на херметичността на тръбопроводите. Изходът е да замените гумените уплътнения с паронитови.

В момента използването на течност против замръзване за система за отопление на дома на базата на глицерин е най-добрият вариант.

ИмеСтруктураЦена, руб. / Л
Топла къща -30 ° СПропиленгликол65
Диксис -65Глицерол75
Комфортна технология -65Етиленов гликол120

Производителите предлагат 2 вида незамръзващи охлаждащи течности за отоплителната система - готови за употреба и концентрат. За големи схеми за топлоснабдяване е по-изгодно да се купува концентрат. Това обаче усложнява процеса на пълнене на системата.

Когато купувате готова за употреба течност, трябва да обърнете внимание на по-ниското критично ниво на точката на замръзване. Може да бъде от -25 ° C до -65 ° C.

Разрежда се с вода или не?

Произходът на този проблем се дължи на факта, че производителите на оборудване поставят същите изисквания, притесняващи се за най-безопасната и ефективна работа. Купувачите се придържат към своята линия за спестяване на разходи. И производителите на течности за пренос на топлина маневрират между изискванията на производителите, купувачите и продажбите. Както винаги - истината е някъде между тях.

Производителите на незамръзващи течности като цяло предлагат на пазара охлаждащи течности "-65C" или "-30C". Първо, това се дължи на формираното търсене, и второ, гарантира се, че такава охлаждаща течност няма да бъде замразена по време на продажбата.

Производителите на оборудване имат своя собствена истина. По този начин плътността на антифризна течност с маркировка "-25C", обикновено препоръчвана от производителите на оборудване от съображения за оптимална течливост, е 1,03 g / cm3, а за течност "-30C" - 1,04 g / cm3.

Фактът, че съдържанието на основното вещество в състава на охлаждащата течност ще бъде с няколко процента по-високо, не е „скандално” отклонение, но като се има предвид фактът, че водата може да се добави към охлаждащата течност или при подаване на веригата, или водата не се източва напълно от системата след промиване, "резервът" на концентрация е просто необходим.

От друга страна, разреждането на охлаждащата течност "-30C" до "-25C" - и тази стойност е 3-4% - няма да донесе осезателни икономии за купувача, но в същото време ще увеличи риска от загуба на други необходими Имоти. Но в случая, когато купувачът планира да използва концентрираната охлаждаща течност "-65C" и да я разрежда вече - тук спестяванията вече могат да достигнат до 20%.

Какъв е експлоатационният живот, откъде знаете: кога да се замени?

Въпросът е доста често срещан.

Андрейч

Ценители, изяснете ситуацията: днес изпълнителите заявиха, че антифризът има 5-7-годишен живот. Тогава той губи свойствата си, започва да се утаява, както и не преминава през отоплителната система, както би трябвало да бъде. Вярно ли е или не?

За течности за пренос на топлина, съдържащи органични (карбоксилатни) добавки, експлоатационният живот е 10 сезона (10 години), за течности за пренос на топлина с "обикновени" силикатни добавки този период е около 5 години (отоплителни сезони). За да контролирате качеството, всяка година, след края на отоплителния сезон, можете да извършите проста процедура - изсипете малко количество охлаждаща течност в прозрачен стъклен съд. Получената проба се проверява визуално за наличие на механични и други примеси, цвят, прозрачност.Ако охлаждащата течност съдържа механични примеси (трохи, зърна от котлен камък), тя може да се източи, филтрира, измие и напълни отново. Ако има следи от химически промени (люспи, съсиреци), е необходимо да се свържете със специалист.

В кои системи може да се използва антифриз?

Има редица ограничения за използването на антифриз:

 • Незамръзващата течност, независимо от химичния състав, може да се използва само в затворен кръг. Това означава, че в системата има постоянно налягане, циркулацията е постоянно принудена, поради помпата.
 • Топлоносителите не се използват с електрически котли тип електролиза. Типът електролиза е, когато охлаждащата течност се използва като електрически проводник. Електрическата проводимост на топлоносителите е ниска и това ще доведе до високи енергийни разходи.
 • Не замръзващите течности не трябва да се използват в контакт с поцинковани повърхности (тръби).

Незамръзване за отоплителната система на частна къща

Пред нас е концентриран воден антифриз на основата на моноетилен гликол. Производителят не пропусна да добави уникални добавки, с които антифризът придобива термично стабилизиращо, антипенно, антиоксидантно свойство и способността да предпазва системата от корозия.

В допълнение, инертността на течността към уплътняващите материали се е увеличила значително. Съставът е напълно готов за употреба и не изисква разреждане с вода. Въпреки това производителят разрешава две употреби: без разреждане и в разредена форма.

Сред явните предимства на незамръзването пред конкурентите ще отбележа дълъг експлоатационен живот - течността може да работи до 10 години (!). Продуктът се характеризира с висока устойчивост на замръзване, работи за отстраняване на отлаганията по вътрешните повърхности на тръбите. Антифризът не причинява разграждане на паронит, каучук, тефлонови уплътнения.

Преглед на най-добрите течности против замръзване - антифриз

Работният температурен диапазон на незамръзващата течност е просто великолепен - от -65 до 95 градуса. Кристализацията ще започне при -66 градуса, кипенето - от 111 градуса. Обем - 20 л кутия. Този антифриз за отоплителната система на частна къща има цена от 1,8 tr.

Професионалисти:

 • огнеупорен;
 • ефективна добавка;
 • широк диапазон на работните температури;
 • дълъг експлоатационен живот - 10 години.

Няма недостатъци.

Това е безопасен антифриз на основата на пропилен гликол, който благоприятно го отличава от традиционните аналози на базата на етилен гликол по отношение на токсикологичните свойства. Съставът е предназначен за използване като работна течност в топлообменни системи в промишлеността и жилищните сгради. Той успешно елиминира "размразяването", когато е изложен на отрицателни температури.

Комплекс от добавки предпазва оборудването от развитието на микроорганизми, образуването на корозия. Течността е съвместима с металопластмасови, пластмасови тръби и уплътнения, работи в двуконтурни котли, в отворени системи и позволява пускане в експлоатация при ниски температури. Кристализацията започва при -31 градуса, замръзването при -40 градуса.

Поради факта, че антифризът се основава на хранителен пропилей гликол, той може безопасно да се използва дори в системи за преработка на храни, да не говорим за жилищни сгради. Лекарството осигурява отлична устойчивост на замръзване и предотвратява разрушаването на елементи на топлообменните системи по време на замръзване, корозия на чугун, стомана, месинг, алуминий и спойка. Освен това предотвратява натрупването на котлен камък и по принцип предотвратява образуването му. Обем - 20 кг кутия. Цена - от 1,9 тр.

Професионалисти:

 • елиминира разрушаването на системата;
 • огнеупорен;
 • изгодна цена;
 • 100% окончателен контрол на качеството;
 • пълен набор от добавки.

Минуси:

 • не е подходящ за суровите якутски зими.

Термоустойчивият антифриз се използва под формата на водни разтвори или в оригиналната си форма.Той може безопасно да бъде пуснат в автономни отоплителни системи на жилищни сгради, за да се предотврати размразяването на фона на ниски температури. Пакетът с добавки е оптимално балансиран и осигурява защита срещу микроорганизми, корозия, котлен камък.

Съставът е инертен към уплътняващите материали, съдържа топлинно стабилизиращи, антиоксидантни, антипенни компоненти. Не унищожава чугун, стомана, мед, алуминий, месинг и спойка, съвместим с металопластични и пластмасови тръби.

Основата на течността е моноетилен гликол, тя е хомогенна, червена на цвят, не съдържа механични примеси. В региони с умерен климат може да се разрежда с вода; в регионите от Далечния север се използва в чист вид. Температурата на кристализация е -66 градуса, точката на кипене е 111 градуса. Цената на кутия от 20 л - от 1,8 тр.

Професионалисти:

 • висока устойчивост на замръзване;
 • блокира разграждането на елементи на топлообменните системи по време на замръзване;
 • работи в диапазона от -65 - 90 градуса;
 • разреден с обикновена чешмяна вода;
 • направени на базата на качествени суровини;
 • експлоатационен живот е 5 години.

Минуси:

 • не работи с поцинковани системи и електродни котли.

Антифризът е екологичен и готов за употреба. Основата е пропилей гликол (зелен). Съставът може да се разрежда с обикновена чешмяна вода до -20 градуса. Ако имате двуконтурен или отоплителен котел, разреждането е задължително.

По-добре е да използвате незамръзваща течност върху пропилей гликол, където има повишени изисквания за безопасност на околната среда (термопомпи, двуконтурни котли), но е отличен приятел с всякакви отоплителни системи.

Течността се характеризира с добър температурен диапазон от -30 до 104 градуса. Съставът включва специален набор от добавки. Това осигурява защита срещу корозия, образуване на пяна, котлен камък. Антифризът не е агресивен към металопластика и пластмаса, паронит, каучук, лен. При такива характеристики е изключена възможността за течове. Цената на кутия за 20 литра е от 1,6 тр.

Професионалисти:

 • екологичност;
 • експлозия и пожарна безопасност;
 • работи във всякакви системи;
 • отличен набор от добавки;

Минуси:

 • не работи с поцинковани системи.

Това е поредният безопасен антифриз в нашия рейтинг. Съставът се основава на висококачествен пропилей гликол, инхибитори на корозията, деминерализирана вода, багрила. Успешно работи в отоплителни и климатични системи за жилищни сгради.

Това е хомогенна химическа течност без механични примеси от зелен цвят. Кристализацията започва при температура минус 31 градуса, точката на кипене е плюс 107 градуса.

Предлагаме ви да се запознаете с помпи за повишаване на налягането на водата във водоснабдителната система

Благодарение на най-новата формула, съставът предотвратява корозията на мед, чугун, месинг, стомана и спойка. Няма агресивност по отношение на уплътнения, пластмасови и металопластикови тръби.

В допълнение, антифризът се препоръчва за използване от Всеруския изследователски институт за корозия. Инхибиторите и антибактериалните добавки действат продължително време. Антифризът е напълно готов за употреба.

Професионалисти:

 • природосъобразен;
 • добър работен обхват;
 • отлична защита от корозия;
 • не засяга санитарната гума, уплътненията, пластмасовите и металните тръби.

Минуси:

 • не работи с поцинковани повърхности;
 • не е подходящ за регионите от Далечния север.

Как да определим необходимата температура, или -30С е много или малко?

Практиката на приложение показва, че температурата в помещение, което не е отоплявано дълго време и температурата на околната среда винаги са различни. В стаята винаги ще е по-топло - 10 градуса или повече. Дори ако "извън прозореца" е минус 40, а помещението е замръзнало до минус 30, охлаждащата течност няма да се превърне в лед и съответно няма да спука тръби и радиатори.За да може антифризът с маркировка -30C да замръзне и да повреди отоплителната система, температурата (в къщата) трябва да бъде под -50C, което в действителност е доста трудно да си представим.

Обрив 98

От три сезона използвам пропилей гликол като антифриз в естествена циркулационна система. Всичко работи перфектно. Батериите се загряват само след 10 минути. Използвам пропилей гликол не концентриран, а разреден до точката на замръзване минус 30 градуса. С. Залит веднъж преди три години.

От друга страна, не замръзващите течности с температура минус 10, 15 и дори 20 ° С не трябва да се използват по ред причини:

 • Дори в централните райони на Русия през зимата температурата пада под посочените стойности. При такива условия едва ли някой ще пожелае да закупи продукт, превърнал се в „снежна каша“, въпреки факта, че след размразяване той напълно ще върне своите свойства.
 • При най-малкото разреждане (което е много вероятно, особено при двуконтурни котли или след промиване на системата), охлаждащата течност без малък температурен резерв ще загуби необходимите си свойства.

Кога се използва антифриз в отоплението?

Основната задача на охлаждащата течност е да взима топлина от нагревателя на котела и да го пренася през тръби и радиатори, а затоплянето на пространството се връща в котелното тяло. Тоест за отопление течността против замръзване изпълнява и охлаждаща функция заедно с нагряваща. Такъв цикъл е възможен само ако отоплителната система е активна.
Ако отоплителното оборудване не работи, то охлаждащата течност не циркулира във веригата. В резултат на това процесът на понижаване на температурата на течността в отоплителната система започва със скорост, която зависи от метеорологичните условия и степента на топлоизолация на помещението. През зимата, когато котелът и помпите не работят, температурата на водата спада до нивото на кристализация и придобива състоянието на лед.

При замръзване обемът на водата се увеличава, така че ледът просто разбива радиаторите, възлите и секциите на батериите. За да се предотврати тази ситуация в система с неправилно функциониране, е необходимо да се използва течност с ниско замръзване за отоплителни котли.

Ето защо, ако живеете в къщата периодично, в страната или често имате прекъсвания в доставката на електричество, тогава е по-добре да използвате антифриз като охлаждаща течност. В противен случай ще трябва да източвате водата всеки път, когато напускате дома си за повече от един ден, и да го зареждате при връщане.

Когато имаше вода в системата, всичко беше наред, охлаждащата течност беше излята - всички връзки течаха.

Арнау

Време е да решите как да запълните отоплителната система в селска къща: дестилирана вода или антифриз.

Основната причина срещу антифриза е, че корозира връзките, възможни са течове и трябва често да сменяте компонентите.

В действителност, не замръзващите течности са по-течни от водата. И течливостта се увеличава с повишаване на температурата. Те не съдържат химически съединения, които, образувайки калциеви отлагания, могат да запушат микропукнатините. Дори микропролуките да са запушени с нещо, добавките за охлаждаща течност "почистват" запушените образувания и възстановяват потока. Поради това е необходимо да се обърне повече внимание на сглобяването на фуги в системата, където се планира да се използва антифриз. И, както беше споменато по-рано, преди да започнете, е задължително да се извърши пускова работа, която включва тестване на системата под налягане.

Как да попълните системата правилно?

За да работи отоплителната система правилно, не е достатъчно да закупите добър антифриз; трябва също така да изучите технологията за това как да запълните антифриз във веригата.

Нюансите на наливане на течност против замръзване са както следва:

 1. Ако преди това в системата е бил използван антифриз, тогава е задължително пълното промиване на оборудването, тъй като смесването на два вида антифриз може да доведе до непредсказуема химическа реакция.
 2. В затворена верига точката на леене трябва да бъде под цялото друго оборудване.Системата е пълна с циркулационна помпа. В този случай е важно налягането в тръбопровода да е не повече от 3 атм.
 3. За отворена верига използването на композиции с ниско замръзване е крайно нежелателно. В този случай вероятността от образуване на пяна е висока. Системата се пълни с антифриз през разширителен резервоар в самия връх на окабеляването.

Предлагаме ви да се запознаете с Как да премахнете отоплителна батерия

Ако възнамерявате да напълните отоплителна система с естествена циркулация, антифризът трябва да се излее в разширителния резервоар през маркуча за подаване.

Тук трябва да внимавате за две неща:

 1. Изтичане на въздух (необходимо е да се проверят всички налични клапани, в случай че се използват поплавъчни клапани, които автоматично освобождават въздуха, тогава просто трябва да наблюдавате пълненето);
 2. Така че контейнерът винаги да се пълни, тъй като в обратния случай ще се образува въздушна брава и течността ще трябва да се източи върху нова.

Ако в системата са инсталирани обикновени кранове, тогава пълненето трябва да се извършва от двама души - единият гарантира, че контейнерът се пълни постоянно, а другият следи крановете. Ако в системата са инсталирани автоматични кранове, един човек може да напълни системата с течност.

В случай, че се използва инсталация с принудителна циркулация, охлаждащата течност трябва да се подава под налягане с помощта на помпа с дънен водозабор. Към него трябва да се свърже траен маркуч и да се закрепи здраво към фугите, след което маркучът се спуска в контейнер с антифриз и помпата се стартира.

Но тук има и някои нюанси:

 1. Поради факта, че контейнерът се изпразва достатъчно бързо поради работата на помпата, е задължително да се следи как се пълни, за да се предотврати въздушна брава.
 2. Следете налягането в системата (не трябва да надвишава 2-3 атмосфери) и спирайте помпата навреме.
 3. Преди да изпомпвате антифриз, препоръчително е да напълните системата с вода един ден предварително, за да проверите нейната херметичност. Разкриването на течове след пълнене на системата с антифриз е изключително нежелателно, поради високата му токсичност и вероятността да навлезе в жилищни помещения. Освен това източването на самата течност за отстраняване на неизправности е доста проблематично.

В случай, че водата преди е била използвана в отоплителната система, трябва да се помни, че водата има повече разширяващи свойства в сравнение с антифризите. И преди да ги използвате, е необходимо да смените всички уплътнения на ставите, за да предотвратите течове.

Освен това трябва да се помни, че е невъзможно напълно да се източи цялата вода от системата и поради това има възможност за разреждане на антифриза. За да се предотврати загуба на плътност, е необходимо да се смеси разтвор на антифриз с концентрати в съотношение около 1: 1.

По време на работа ще има нужда от самозаливащ се антифриз. Поради това, което е необходимо да го закупите с марж от около 15-20% повече от изчисления обем на системата.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни