Отоплителният радиатор е горещ отгоре, студен отдолу: причини за проблема и методи за отстраняване

Запушена батерия

Поради лошото качество на отоплителната среда, подавана към отоплителните системи, запушванията се превръщат в много честа причина за лошо отопление. Въпросът става особено актуален в началото на отоплителния сезон. В частните къщи системата е автономна и нейното запушване може да възникне само чрез разширителен резервоар от отворен тип.


Запушена батерия

За да почистите батерията, изключете я от тръбите и я изплакнете. Първият път, когато се излива гореща вода, тогава могат да се използват специални разтвори.

https://youtu.be/2U605ajrb6w

Отстраняване на неизправности със собствените си ръце (инструкции стъпка по стъпка)

Разглеждат се причините за неизправността на отоплителната система, които са посочени от голяма разлика в температурата на горната и долната част на радиатора. Остава да се вземе решение за план за действие, когато те се случат. Веднага трябва да се отбележи, че е невъзможно да отстраните някои проблеми сами. Ако ви е студено в стаята и установите силна разлика в температурата между горната и долната част на батерията, трябва да извършите редица мерки в ред.

 1. Проверете и напълно отворете входните и изходните клапани на тръбите на акумулатора. Ако се установи неизправност, неизправните компоненти на спирателните клапани, които се ремонтират, трябва да бъдат заменени или заменени изцяло, ако ремонтът не е възможен.
 2. Отделете въздушната ключалка от батерията, ако има клапан или кран, като поставите подходящ съд за течността и внимавате. При наличие на въздух водата от чешмата ще избухне на резки движения с характерно съскане.
 3. Ако въздушното облекчение не е помогнало, можете да преминете към проверка и, ако е необходимо, почистване на радиатора от вътрешно замърсяване. След като затворите крановете на тръбите и поставите подходящ контейнер под радиатора, развийте дренажната запушалка, наличието на замърсяване ще бъде индикирано от течащо тъмнокафяво вещество (почти черно).
 4. Ако няма замърсявания, въздух и при условие, че преди началото на отоплителния сезон са извършени каквито и да е водопроводни работи по отоплителната система, трябва да проверите правилното свързване на радиатора. Ако откриете неправилна инсталация сами или като се обадите на майсторите от фирмата за обслужване на къщи, трябва да приведете инсталацията на батерията в съответствие с одобрената схема.
 5. При ниско налягане и ниска скорост на циркулация на работната течност, когато са извършени всички други проверки и мерки, трябва да се обадите на управляващата компания или организацията, която доставя топлината, за да разберете крайния срок за отстраняване на проблема.
 6. Ако стаята е студена, препоръчително е да изчакате, докато се затопли, възможно е по време на отсъствието на собственика централното отопление да е било изключено по някаква причина. Когато помещението се затопли, разликата в отоплението между горната и долната част може да се нормализира.

Най-важното е да запомните мерките за безопасност, тъй като горещата вода под налягане може не само да навреди на околната среда, но и да навреди на здравето.

Видеоклипът показва процеса на изтичане на въздух от радиатора.

Претоварване на въздуха

Въздухът в системата е основната причина долната част на батерията да е студена, а горната гореща. Най-често този проблем се наблюдава сред жителите на жилищни сгради на горните етажи. Въздухът в системата клони нагоре, следователно, живеейки в горната част на сградата, трябва да се монтират кранове или тръби Mayevsky.

Можете да прочетете за изпускане на въздух от чугунена батерия тук.


Кран на Маевски

Последователността на действията ще бъде следната:

 1. Изключете тръбата, която подава топла вода към радиатора. В този случай „връщането“ трябва да остане отворено.
 2. Отворете вентилационния отвор и изчакайте, докато въздухът излезе напълно от системата.
 3. Затворете канализацията и рестартирайте подаването на вода към радиатора.

В частна къща можете да използвате алтернативна схема:

 1. Изключете захранването с отопление.
 2. Отворете канализацията в горната част на отоплителната система.
 3. Отстранете задържания въздух чрез обратно налягане.

Ако тези препоръки не доведоха до очаквания резултат, по-добре е да се обадите на специалист, който да диагностицира цялата система като цяло.


Отдушник в нови батерии

Как може да е опасно


Радиаторите могат да станат студени поради факта, че съседите "тихо" инсталираха водно подово отопление от централно високотемпературно отопление
Еднородността на отоплителните радиаторни батерии директно зависи от баланса на скоростта на топлоносителя и неговия температурен режим.

Неправилната работа на отоплителната система може да причини:

 • доста силен и неприятен шум и вибрации;
 • нарушение на киселинно-алкалния баланс на топлоносителя;
 • засилване на корозивния ефект върху нагревателните елементи;
 • забележимо намаляване на експлоатационния живот, както и повреда на батериите.

Счупване на спирателни кранове

Спирателните клапани са предназначени за пълно или частично прекъсване на подаването на охлаждаща течност към батериите. Основните му компоненти са:

 • Сферични кранове;
 • клапани;
 • термични глави, оборудвани с механична или автоматична система за регулиране.


  Дизайн на сферичен кран

Долната част на батерията е студена, а горната е гореща поради неизправност в крана. Това може да се дължи на отчупващ се капак или друго нарушение на правилната работа на елемента, което нарушава свободното циркулиране на течността. Обърнете внимание и на правилната посока на монтиране на клапана. Производителят посочва посоката на движение на водата по тялото и монтажа трябва да се извърши според нея. В случай на неправилна инсталация, водата няма да се движи през тръбата дори в отворено положение на спирателния клапан.


Посока на движение на водата в клапана

Някои кранове изискват правилно позициониране в пространството. Например строго хоризонтално или вертикално подреждане.

Защо батерията има горещ и студен дън

Почти всички батерии имат горещ и студен дън. Това са експлоатационните характеристики на радиаторите. Те са свързани с голям процент пренос на топлина в отоплителната система. Течността вътре се охлажда, преди да се придвижи по-нататък през тръбите. Но разликата в температурата не трябва да е значителна. Според стандартите - не повече от 5 градуса. За самоизмерване можете да използвате специален термометър (живачен или електронен), така че скалата му да се изчислява до +80 градуса и повече. Просто прикрепете частта на термометъра, съдържаща живак, към радиатора, фиксирайте го и изчакайте резултата.

С помощта на термометри за отоплителни радиатори можете да разберете дали има проблем с батерията. Ако температурната разлика между горната и долната част на радиатора е не повече от 5 градуса, това е оперативна функция.

Ако обаче батерията е много студена отдолу, твърде гореща отгоре, тогава въпросът не е в техническите характеристики на оборудването. Най-вероятно причината е следната:

 • по време на монтажа на отоплителната система инсталаторът обърка тръбопроводите, които отговарят за подаването и връщането на вътрешната течност (вода, масло, антифриз);
 • течността циркулира твърде бавно вътре в конструкцията, тя се охлажда по пътя към охлаждащата течност и в момента, в който напусне батерията, става ледена;
 • налягането в отоплителната система е спаднало.

Ако структурата е свързана неправилно, в резултат на това:

 • циркулацията на течността в системата е нарушена;
 • ефективността се доближава до нула;
 • течността не влиза във всички секции без изключение, което е необходимо за нормалната работа на батерията;
 • вода, масло или антифриз изобщо не излиза или оставя радиатора неравномерно;
 • вътре в отоплителната система се създава високо налягане, което може да доведе до скъсване на тръби и връзки.

Ниско налягане

Дъното на батерията може да е по-студено от горното поради недостатъчно налягане в системата. Ако основната система е проектирана за чугунени тръби, тогава силата на подаване на вода в нея е доста ниска. Инсталирането на биметални батерии води до факта, че охлаждащата течност просто не изтласква стеснените проходи вътре в радиатора.

В частна къща с мембранен разширителен резервоар налягането в системата може да се повиши ръчно. Жителите на жилищни сгради ще трябва да се свържат с доставчик на услуги, за да разрешат проблема. Също така, ремонтни дейности могат да се извършват на централната магистрала, след което всичко ще се нормализира.


Манометър, показващ налягането в системата

Долната част на батерията често е студена, а горната е гореща поради незаконни действия на съседи на жилищен блок:

 1. Монтаж на подово отопление от воден тип.
 2. Байпасът е монтиран на обща тръба за отопление.
 3. Обемът на радиаторите е увеличен без съгласие с техниците.

Неправилни тръбни връзки

Неправилните тръбни връзки намаляват ефективността на радиатора. Използвайки услугите на опитни майстори, този проблем не възниква. Ако обаче решите сами да свържете тръбите, тогава може да направите голяма грешка. Когато се монтира радиатор, връщащата тръба често е прикрепена към горната разклонителна тръба, а за захранване към долната. В резултат на тази грешка възникват следните проблеми:

 1. Ефективността на системата намалява и циркулацията на водата е напълно разрушена.
 2. Процесът на отстраняване на водата от батерията е нарушен.
 3. Поради намаляване на ефективността на батерията, както и пренос на топлина, водата не може да запълни равномерно всички секции.

Водата навлиза в радиатора през долната тръба. След това тече в кръг и се отстранява от радиатора. Работата на радиатора е значително намалена, тъй като секциите не се затоплят добре. Когато е свързан с горната тръба, течността не се изхвърля отвътре. Това се дължи на характеристиките на радиатора, който не може да създаде високо налягане за отстраняване на водата през горната част.

Тъй като студената вода има по-ниска плътност от студената вода, когато попадне в радиатора, тя се стреми към върха. Охлаждащата течност преминава по-кратък път, докато течността в секциите не се движи.

Ако сте свързали радиатора правилно, тогава водата трябва да идва отгоре и да тече през горния колектор. Течността ще тече в колоните и ще премине към дъното, тъй като налягането в радиатора е ниско. Когато работи правилно, радиаторът ще се нагрее равномерно.

Ако въпреки това тръбите са свързани неправилно, има няколко опции за това как да се коригира ситуацията:

 • Изключете тръбите;
 • Установете правилната схема на работа, при която захранващата тръба е свързана с горния разклонител, а връщащата тръба с долната;
 • След като завършите предишните стъпки, можете да свържете всички елементи към радиатора и след това да проверите работата му.

Ако сте сигурни, че сте свързали правилно тръбите, а радиаторът все още остава студен отдолу, тогава трябва да потърсите други причини за проблема.

Ниска скорост на движение на охлаждащата течност

Ако топлата вода се движи през тръбите достатъчно бързо, тогава тя ще отделя топлина по-равномерно по цялата дължина на системата. В противен случай радиаторите в края на линията ще бъдат много по-студени, отколкото в началото.

Относно високите сгради: Проблемът може да бъде решен чрез диагонално свързване на батерията. Това ще осигури равномерен поток от течност през радиатора.


Диагонална връзка на батерията

В частна къща неизправност на такъв план може да възникне поради повреда или липса на циркулационна помпа. Трябва да проверите правилната му работа. Ако системата е изградена на гравитационния принцип на движение на течността, тогава се препоръчва да се инсталира допълнителна помпа. Това ще гарантира, че радиаторите се затоплят равномерно в цялата къща.


Циркулационна помпа в отоплителната система

Друга причина, поради която долната част на батерията е студена, а горната - гореща, може да бъде стесняване на тръбопровода. Това също води до ниска скорост на движение на охлаждащата течност. Тръбопроводът е стеснен, ако:

 1. Пластмасовите тръби бяха заварени слабо и част от прохода е блокирана от разтопения конструктивен елемент.


  Лошо запояване на пластмасови тръби

 2. Твърде много отлагания са се образували върху стари железни тръби.


  Долната част на батерията е студена, а горната е гореща поради отлагания

 3. Регулиращият клапан има стеснен вътрешен участък.

Тази статия разглежда основните проблеми, които водят до недостатъчно нагряване на дъното на батерията. Повечето от проблемите се решават сами и изискват малко усилия. Въпреки това, някои системни недостатъци, като натрупване на тръби, може да изискват подмяна на целия тръбопровод.

(1 оценки, средно: 5,00 от 5)

Споделя това:

Как да почистя запушените батерии?

За да се избегне ситуация, когато радиаторите са студени отдолу и горещи отгоре, те трябва периодично да се почистват:

 1. За да почистите радиатора, той ще трябва да бъде премахнат и изплакнат. Най-доброто място за това би била улицата или банята.
 2. Ако планирате да почиствате в банята, предпазете канализацията от запушвания, а банята от драскотини.
 3. Изключете водата, извадете радиатора, източете цялата течност.
 4. За да премахнете ръждата, почукайте батерията през дебела кърпа, след което изтръскайте отломките.
 5. Няма да е излишно да изплакнете батерията с маркуч под налягане, за да я почистите правилно от натрупаната ръжда.
 6. За профилактика трябва да почистите всички радиатори в апартамента, а не само тези, при които долната част на батерията е студена, а горната - гореща.
 7. Бъдете внимателни, когато почиствате батерията. Ако се съмнявате, че ще можете да се справите с тази работа, тогава е по-добре да се консултирате със специалист.

Сега знаете какво да правите, ако горната част на батерията е гореща, а долната е студена. На нашия уебсайт можете да разберете къде да се оплачете от студени батерии в апартамент в Москва.

Ниска температура на охлаждащата течност

Причината за студените батерии може да е намесата на съседите в отоплителната система на къщата. Най-честото нарушение в тази област е увеличаване на броя на батериите или на техните секции, промяна в диаметъра на разпределителните тръбопроводи и нови схеми за свързване. Всичко това води до преохлаждане на водата, напускаща апартамента, и дисбаланс в работата на отоплителната система. Охлаждащата течност вече не може да загрее следващия апартамент до необходимата температура.

Ако температурата на батериите е 30–40 градуса и движението на водата се чува в радиатора, тогава котелното помещение може да не е в състояние да се справи с товара. Необходимо е да се обадите на топлогенериращата компания и да изясните ситуацията.

Защо батериите в апартамента не се загряват добре?

Причина 1: въздушни брави

Често батериите в апартамента са студени или недостатъчно топли поради задръствания на въздуха. По правило такъв проблем е от значение за жителите на горните етажи, тъй като въздухът се стреми нагоре през тръбите. За да се премахне задръстванията на въздуха, се използва кран на Маевски. Тя ви позволява да освободите събрания въздух и да осигурите пълна циркулация на охлаждащата течност в тръбите.

Причина 2: неоптимално свързване на отоплителни батерии

Първият признак на неправилно свързване е неравномерното нагряване на батерията. Радиаторът няма да се нагрее достатъчно силно, ако водоснабдяването е отдолу. Най-добре е в този случай да промените схемата на свързване от страна или отдолу към диагонал.

Причина 3: голям брой радиаторни секции

Неравномерното и слабо нагряване на радиатора може да е резултат от твърде много секции. Най-добре е да избягвате инсталирането на батерията в повече от 12 секции.

Причина 4: ниска температура на охлаждащата течност

Понякога батериите остават студени през зимата поради ниската температура на самата охлаждаща течност (вода). В този случай трябва да се свържете с домоуправителя.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни