Технически характеристики на биметалните отоплителни радиатори


Комфортът в една къща е не само модерен интериорен дизайн, удобни мебели, приятни за окото цветови комбинации и текстура на довършителни материали, но и комфортна стайна температура. Климатичните условия на Русия диктуват свои собствени условия: помещенията трябва да се отопляват почти 6 месеца в годината, така че изборът на отоплителни средства не е празен въпрос, а чисто практичен. Биметален радиатор е модерна версия на отоплителни батерии, заменила обичайните чугунени.

Високата производителност на устройството се дължи на комбинацията от два метала, откъдето идва и името („bi“ на латински означава „два“). За радиаторните секции се използват стомана-алуминий или мед-алуминий. Конструкцията може да бъде върху стоманена рамка или с подсилени със стомана канали.

Коя опция трябва да изберете? Има ли разлика в цената между радиатора от мед и стомана? Подходящи ли са за битови отоплителни мрежи с нестабилното им налягане? Ще се опитаме да отговорим на тези и други въпроси.

Стоманени радиатори за отопление

Конструкция: монтирана на стена, Връзка: странична, Височина: 500 mm, Дебелина: 100 mm 3800 RUB
Leroy Merlin е голям избор от радиатори за отопление. Каталогът Leroy Merlin съдържа всички видове радиатори, познати днес - алуминий, биметал, стомана, чугун. Всеки от тези видове има своите предимства и недостатъци.

Отоплителните радиатори в Leroy Merlin ще направят престоя ви в къща или апартамент уютен и наистина топъл. Наличните в търговската мрежа радиатори се характеризират с повишена термична инертност, стабилен топлообмен и доста атрактивен дизайн.

Характеристиките на радиаторите са пряко повлияни от материала, от който са направени, това предопределя основните свойства на отоплителните радиатори - топлинен капацитет и топлопроводимост.

недостатъци

От технологичните недостатъци, ако не вземете предвид относително високата цена, могат да се разграничат само две:

 • Ако сравним биметалните радиатори с алуминиевите по отношение на номиналната мощност, тогава вторият има по-висок коефициент на топлопреминаване. Следователно в тези случаи когато основният критерий за избор е общият топлинен поток, алуминият ще бъде най-добрият вариант.
 • В сравнение с чугунени биметални батерии не се затопляйте толкова дълго, охлаждайте малко по-бързо.

От биметалните продукти, които се продават, те имат най-оптималните характеристики както за индивидуални, така и за централизирани отоплителни системи. Те са включили най-доброто от други метални батерии.

Малкото проблеми, които могат да възникнат по време на работа, са по-често свързани с инсталационни грешки или производствени дефекти. За да избегнете неприятности не купувайте продукти от неизвестни производители, дори на най-атрактивните цени.

Чугунени отоплителни радиатори в Leroy Merlin

Видове чугунени отоплителни радиатори в Leroy Merlin

Характеристика на такива радиатори е способността им да останат нагрявани дълго време, дори и след изключване на отоплението. Чугунени отоплителни радиатори в Leroy Merlin имат приемлива цена и дълъг експлоатационен живот от поне 50 години.

Обикновено чугунените отоплителни радиатори в Leroy Merlin са разделени на секционни и тръбни. Ако говорим за секционни чугунени отоплителни радиатори в Leroy Merlin, тогава те, като правило, се състоят от седем секции. За да се увеличи топлопредаването, секционните чугунени радиатори са направени оребрени. Много рядко в Leroy Merlin се използват чугунени панелни радиатори.

Предимства пред други видове

Обективно изследване разкрива, че биметалното оборудване разполага много плюсове с минимален брой минуси.

 • Голяма мощ... В сравнение с чугуна или стоманата, топлопредаването на биметалните батерии е поне три пъти по-високо.
 • Леко тегло... Само алуминият е по-лек от биметала.
 • Няма вътрешни депозити... Гладките стоманени стени не задържат тиня и други отломки, с които чугунните радиатори не могат да се похвалят.
 • Сила... Моделите, изработени от чугун и чист алуминий, не са в състояние да издържат на водни удари с такава сила, за която е предназначена стоманената сърцевина на биметалните устройства.
 • Устойчивост... Инертността към химикалите и качеството на охлаждащата течност увеличава експлоатационния живот на биметала. Алуминият няма такива свойства.
 • Устойчивост на корозия... Нито чугунът, нито алуминият не могат да бъдат сравнени с този показател.
 • Малък обем охлаждаща течност... В радиаторите от други метали водата циркулира десет пъти повече, което означава, че те се нагряват много по-бавно.

Биметални отоплителни радиатори в Leroy Merlin

Видове биметални отоплителни радиатори

Биметалните радиатори включват леени алуминиеви обвивки и стоманени тръби за циркулация на топла вода. Охлаждащата течност по никакъв начин не влиза в контакт с алуминиевия корпус, което изключва появата на корозия в отоплителните устройства.

Биметалните отоплителни радиатори в Leroy Merlin са направени на базата на две метални сплави. Оттук и името биметал. Срокът на експлоатация на отоплителните уреди от този тип е най-малко 20 години. Използването на биметални отоплителни радиатори в Leroy Merlin спестява енергийни ресурси с повече от една трета. Благодарение на алуминиевата обвивка се постига максимално разсейване на топлината. Броят на секциите се избира по ваша преценка, колкото повече секции, толкова по-голям е топлопредаването.

Най-добрите производствени компании

Рифар

Най-често срещаните сред местните производители.

Той се намира в района на Оренбург и произвежда радиатори на стойност от 500 до 900 рубли на секция. RIFAR MONOLIT бе обявен за най-добрия модел на тази компания.

Сира

Главно си струва да се отбележи тази компания, защото именно нейните служители са създавали биметални продукти. Също така можете да обърнете внимание на продуктите на марките Global Style и Radena. Тяхната цена варира от 700 до 1500 рубли на секция.

Помислете за няколко модела с еднакво централно разстояние от 500 мм, а броят на секциите - 4:

МоделМощностРазмерътТеглотоРазходите
СТИЛ 500672 тегл575/80/320 мм7,6 кг3800 рубли
СТИЛ ПЛЮС 500740 тегл575/95/320 мм7,8 кг4100 рубли
BASE50004816 тегл575/100/320 мм5,16 кг2000 рубли
Sira RS-500796 тегл572/95/320 мм7,8 кг3700 рубли

Алуминиеви радиатори за отопление в Leroy Merlin

Видове алуминиеви радиатори

Във веригата магазини Leroy Merlin можете да закупите алуминиеви радиатори от два вида: екструзионни и отливки. В първия участъкът има няколко взаимосвързани елемента, като за радиаторите от лят алуминий, тук всяка секция е завършен структурен елемент.

Алуминиевите отоплителни радиатори от леярски тип в Leroy Merlin са способни да издържат на скокове на налягането до 20 атмосфери, екструдираните имат по-голям запас на якост, те могат да издържат на налягане до 40 атмосфери.

Цената на алуминиевите радиатори е напълно приемлива, те са лесни за инсталиране, тъй като са леки. Алуминиевите радиатори за отопление в Leroy Merlin се отличават с висок топлопренос и тези продукти имат и привлекателен външен вид. Алуминиевите радиатори от лят тип са по-надеждни, тъй като нямат челни съединения. С течение на времето такива устройства излизат от нормална работа, системата може да се разхерметизира. Броят на радиаторните секции се избира въз основа на площта на помещението, с увеличаване на броя на секциите, отоплителната площ се увеличава.

Как да избера добра биметална батерия?

За да закупите добро отоплително устройство, е важно да обърнете внимание на вида на оборудването и компанията. Основната разлика между тези единици е материалът. Той е този, който влияе върху производителността, както и върху износоустойчивостта. Най-доброто от всичко е, че съвременните биметални модели отговарят на тези изисквания.които имат максимален брой предимства и минимум недостатъци. Само тези батерии могат да издържат на високо налягане.
Основното предизвикателство, пред което е изправен потребителят, се отнася до способността визуално да различава алуминиевите и биметалните батерии. Това може да стане само с тегло. И така, разликата ще бъде около 50%.

Трябва да се помни, че биметалните батерии могат да бъдат разделени на 2 групи:

 • модели, направени на базата на стоманена рамка;
 • единици, в които стоманените тръби функционират като канали.

В първия случай се изключва директен контакт на вода с алуминий, което помага да се избегне корозия. Когато избирате втора единица, трябва да я запомните когато стоманеният лист е изместен, долният колектор може да бъде запушен... Ако искате да закупите първата опция, обърнете внимание на теглото на продукта и цената му.

Много е важно правилно да се определи броят на секциите. За това трябва да обърнете внимание изключително на мощността, посочена в паспорта на оборудването... Трябва да се помни, че изчислението се извършва отделно за всички стаи. Формулата е доста проста. И така, трябва да умножите площта на стаята по 100 и след това да разделите по мощността на радиатора. Полученото число трябва да се закръгли нагоре.

Стоманени тръбни отоплителни радиатори в Leroy Merlin

Видове стоманени тръбни отоплителни радиатори

Стоманените тръбни радиатори са неразделима конструкция, която представлява вертикална тръба, свързана помежду си в колектори. Постига се много добра циркулация на водата поради горния и долния колектор. Топлопреминаването е пропорционално на отоплителната площ - колкото повече тръби и колкото по-голямо е тяхното напречно сечение, толкова повече се увеличава площта на топлопреминаване и съответно отоплението на помещението.

Съществуват определени стандарти, по които се произвеждат стоманени тръбни радиатори. В Leroy Merlin са представени батерии със следните параметри:

Височина, мм.Работно налягане, атм.Брой тръби, бр.
300-300022,51-6

Разликата в местния и чуждестранния производител на стоманени отоплителни радиатори е, че руските радиатори имат дебелина на стената 2 мм и работят до 25 атм., Докато чуждестранните аналози имат дебелина на стената 1,5 мм и имат работно налягане до 22,5 атм.

Сега друг вид отоплителни устройства става популярен - конвектори за отопление на вода. Тяхната разлика от класическите отоплителни радиатори е, че те могат да бъдат избрани и произведени според индивидуалния размер на мястото, където ще бъдат инсталирани.

Отоплителните радиатори в Leroy Merlin са атрактивни на достъпна цена. При неговото формиране няма такъв компонент като услугите на посредници, всички продукти се продават на цената на производителя. По този начин радиаторите са достъпни за почти всички, независимо от нивото на доходите.

Към началото

Алгоритъм за изчисляване на броя на батериите по топлинна мощност

Важно е да се определи правилно броят на батериите, необходими за поддържане на оптималната температура през студения сезон.

Изчисление въз основа на индикатори за топлинната мощност на радиаторите. Инсталираните устройства трябва напълно да компенсират топлинните загуби, произтичащи от преминаването на веригата.

Снимка 4

Например можете да разгледате определена стая в изолирана къща в умерен климатичен пояс, за която има стандартна стойност на мощността при 41 вата на кубичен метър.

Всички части на жилището (подове, тавани, стени, прозорци, подземни подове и тавани) трябва да бъдат изолирани, така че отоплението да е насочено специално към жилището, а не към околната среда.

За да се определи общата необходима мощност на радиаторите, се прилага формулата:

Q = 41хVкъдето

V - обема на стаята.

Ако изчислявате броя на радиаторите, използвайки различни коефициенти, тогава трябва да изхождате от относителната стойност 100 вата, което е условно необходимо за отопление всеки метър от площта на стаята.

Формулата се прилага:

Q = (100xS), Където

Снимка 5

С - размер на стаята, кв. м.

Освен това резултатът се променя чрез умножаване по коефициенти (определя се от специфични условия), което ще помогне да се изясни изчислението и да се направи възможно най-близо до реалността.

Когато се изчислява, трябва да се помни, че грешките се вземат по-добре в посока на увеличаванетъй като липсата на топлина ще бъде по-трудно да се коригира.

Коефициенти

Прилагат се следните фактори.

Кардинални точки

Коефициентът зависи от коя страна са обърнати прозорците на стаята R... Ако отидат на:

 • юг - стойността е 1;
 • на запад1 (ако районът е по-близо на север и денят е кратък, тогава 1,05);
 • изток1,1;
 • север1,1 (в северните ширини още повече - 1,15).

И също така, ако е необходимо, коефициентът се увеличава в райони, характеризиращи се със силен вятър - с 20%.

Стени

Снимка 6

Влиянието на стените се посочва от коефициента "ДА СЕ"... Тя се издига в зависимост от броя на стените, обърнати към улицата.

Всяка външна стена ще я увеличи на 10%. Съответно четирите външни стени ще бъдат отразени в изчисленията със стойността 1,4.

Затопляне

Висококачествената изолация на стените може да намали броя на радиаторите, което се посочва от коефициента U.

Тази стойност е равна на единица, когато стените са изолирани според климата. Ако е извършена професионална изолация с предварителни изчисления, тогава стойността на U намалява до 0,85.

При "студените" стени коефициентът се увеличава до 1,27.

Климат

Този фактор е включен в изчисленията като T... Индикаторът има стойност, равна на 1ако на кантара няма термометър по-малко от 20 ° С... Този температурен режим се счита за нормален.

Снимка 7

Ако според средните показатели за замръзване в дадена област стойността не надвишава 15 ° C, тогава T е 0,9... Средна стойност в -10 ° C ще намали коефициента до 0,7.

На север ще има повече Т:

 • до -25 ° C - 1,1;
 • до -35 ° С - 1,3;
 • под -35 ° C - 1.5.

Таван

Височината на тавана също влияе върху броя на радиаторите. Обозначава се с буква З.: Индикаторът се формира, както следва:

 • до 2,7 м - 1;
 • до 3 м - 1,05;
 • до 3,5 м - 1,1;
 • до 4 м - 1,15.

Всеки половин метър добавят се височини 5% към коефициента. За още по-високи тавани стойността 1,2.

Таван и под

Снимка 8

Трябва да се вземе предвид коефициентът Wотразяващи наличието на топло или студено таванско помещение и пода.

Размерът на корекцията зависи от степента на изолация на тези помещения от студа:

 • неотопляем и неотопляем таванско помещение - 1;
 • изолирани таван без отопление - 0,9;
 • изолирани таван или стая по-горе0,8.

Неизолираният под ще увеличи стойността с 40%, ако има топлоизолация, тогава само с 20%.

Прозорец

Качеството на рамките внася изменение в изчислението, обозначено с буквата G.

 • прозорец с двоен стъклопакет - G = 1 (трикамерен пакет намалява G до 0, 85);
 • стара рамка - G = 1,27.

Брой прозорци

Снимка 9

Нивото на топлинните загуби се влияе от броя на прозорците в стаята, коефициентът се обозначава с писмото х.

За съотношението на площите на прозорците и стаите е установена норма: при разделяне на площта на прозорците и помещението получената стойност не трябва да надвишава 0,3. В този случай X = 1.

 • до 0,4 - 1,1;
 • до 0,5 - 1,2.

Ако прозорците са панорамни, тогава 10% за всеки десети при изчисляване на съотношението на площите.

Стойността X също увеличава вратата към неизолирания балкон - тя се добавя 30%.

Външни фактори

Количеството Y. отразява наличието или отсъствието на пречки за движението на топъл въздух:

 • ако батерията е инсталирана под перваза на прозорецатогава това е стандартната подредба, Y е 1;
 • ако радиатора отворена от всички страни, тогава коефициентът намалява - 0,9;
  Справка! Външният вид на радиаторите позволява използването им без маскиране, допълнителни екрани, това увеличава ефективността на отоплението.
 • огради, завеси, калъфи увеличи Y.

Връзка на батерията

Снимка 10

Количеството Z. отразява колко ефективно и технологично правилно е свързан радиаторът:

 • използване на трик "по диагонал" счита се за стандартен (Z = 1);
 • "Отстрани" - техника, използвана с малка дължина на захранването с тръби (Z = 1,03);
 • "Двустранно дъно" - често срещан метод, използван при използване на пластмасови тръби (Z = 1,13).

Правила за инсталиране и експлоатация

Процесът на монтаж на отоплителните радиатори се основава на техническите им характеристики и се извършва съгласно инструкциите на производителя.

Промиване на инструмента

Преди започване на основната работа отоплителните комуникации трябва да се изплакнат с не-алкален разтвор.

За да се изключи изтичането на охлаждащата течност, в никакъв случай контактните повърхности не трябва да се почистват с материали с абразивни частици.

Изпускателен клапан

Всяка батерия е снабдена с клапан за изпускане на въздух от батерията. Коректността на монтажа му се регулира от многостепенна резба, докато силата на затягане е ограничена до стойност от 20 кг. За да се избегне замърсяване на работната зона на клапаните, щранговете на захранващата система са оборудвани със специални филтри.

Правилно инсталираното изпускателно устройство се затваря след изтичане на въздух, докато радиаторът трябва да бъде напълно напълнен с охлаждаща течност.

Разстояние от самолети

На етапа на изготвяне на проекта е необходимо да се ръководите от препоръките относно разстоянието на биметалните радиатори от носещите равнини (най-малко 3 см от стената, най-малко 10 см от пода и перваза на прозореца).

Инсталационни стъпки

Целият процес на инсталиране може да бъде разделен на няколко етапа:

 1. маркиране на местата, на които ще бъдат фиксирани скобите;
 2. монтаж на скоби с дюбели или циментов разтвор;
 3. монтаж на радиатора чрез окачване на хоризонталните пресечни глави върху скобите;
 4. свързване на батерията към комуникацията с помощта на кран или термостатичен клапан;
 5. монтаж на вентилационен клапан в горната част на батерията.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни