Как правилно да боядисвате тръби в апартамент. Как да изберем боя за отоплителни тръби - възможни опции, характеристики. Как се боядисват полипропиленови тръби


Изисквания към отоплителните системи

За да не се объркате с каква боя да боядисвате отоплителните тръби, трябва да знаете изискванията, на които трябва да отговаря. В края на краищата отоплителната система обикновено се влияе от доста високи температури и техните разлики. В допълнение към вътрешните условия има и външни фактори на влияние. Следователно основните характеристики трябва да бъдат както следва:

 • устойчивост на високи температури - не трябва да се напуква или деформира;
 • антикорозионен ефект: висококачествена защита срещу ръжда;
 • нетоксичност: вредните вещества не трябва да се отделят във въздуха при нагряване на боята;
 • устойчивост на висока влажност, агресивна среда и механични повреди;
 • висока якост на покритието: то не трябва да се отлепва от тръбата;
 • запазване на оригиналната текстура и цвят с течение на времето.

Необходимо е да изберете боя, проектирана специално за боядисване на метални изделия. Въпреки че ще струва повече, такова покритие, което отговаря на посочените условия, ще осигури дълъг експлоатационен живот.

https://youtu.be/Nj6bbt8PIaI

Видове използвани продукти

Има различни варианти на продукта с необходимите характеристики.

Напоследък маслената боя за отоплителни тръби почти никога не се използва поради своите недостатъци: остра миризма, дълго време на сушене, обезцветяване под въздействието на високи температури.

Най-често срещаните видове бои, използвани за отоплителни тръби и радиатори, са следните:

 • акрилни емайли - издръжливи, устойчиви, придаващи на повърхността лъскав блясък. Недостатъкът им обаче е неприятна миризма по време на процеса на боядисване, която обаче бързо изчезва;
 • алкидни емайли - устойчиви на високи температури, абразия, покритието е много трайно и еднородно. Те се отличават с богатство от различни нюанси. Но техният съществен недостатък е острата миризма, която може да продължи до три дни и да се усети при включено отопление;
 • вододисперсионните емулсии трябва да се избират, когато за отоплителните тръби е необходима боя без мирис. Те се нанасят лесно, създавайки равномерно покритие, бързо изсъхват и нямат неприятна миризма. Задължително е да се види, че маркировката показва, че е предназначена за боядисване на радиатори.

Можете да изберете един или друг състав в зависимост от характеристиките на приложението му, желания цвят, както и последващите грижи за отоплителната система.

Видове бои за отоплителни тръби

 • акрилни емайли. Основата на такава боя се състои от органични разтворители, което обяснява не съвсем приятната миризма по време на нейното изсъхване. Независимо от това, такава проба ще осигури идеално гладка и лъскава повърхност и ще продължи много дълго;
 • алкиден тип емайли. Тези съединения също излъчват неприятна миризма, която може периодично да се появява в бъдеще при активно работеща отоплителна система. Такава боя обаче ще бъде много устойчива на всякакви механични повреди и няма да промени структурата си, когато е изложена на високи температури. Не забравяйте, че на съвременния пазар има богат избор от нюанси на такъв емайл, следователно няма да е трудно да изберете опция, подходяща за определен интериор, ще бъде достатъчно само да проучите снимките на пробите, предоставени от производителя;
 • бои на водна основа. Боядисването на отоплителни тръби с този състав е най-често срещаният вариант сред потребителите.Този състав не отделя неприятна миризма, освен това такава боя за горещи отоплителни тръби изсъхва много бързо.

Също така е невъзможно да не се спомене такава опция като маслена боя, която обаче рядко се използва днес за боядисване на тръби.

Подготовка за боядисване

Качеството на боядисването на радиаторите зависи от това колко добре ги подготвяте за тази операция. Често подготвителният етап отнема повече време от самото боядисване, но знаейки как да премахнете боята от отоплителната тръба с помощта на специални инструменти, можете да го ускорите малко. Подготовката за нанасяне на оцветяващия състав е както следва:

 1. Отстраняване на прах и мръсотия с мокра кърпа.
 2. Премахване на стари слоеве: нанесете разтвора за изплакване върху тръбата и го покрийте с фолио. Извадете го с помощта на нож за шпакловка, метална четка или мелница върху свредлото. Препоръчително е да предпазвате носа и устата си с респиратор или марлена превръзка, а ръцете - с ръкавици.
 3. Шлифоване на повърхността с шкурка, почистване на местата, където има ръжда, до блясъка на метала.
 4. Обезмасляване с бял спирт или някакъв слабо алкален разтвор.
 5. Нанасяне на антикорозионен грунд върху почистената повърхност, за да помогне на боята да залепне по-добре и да предотврати ръжда. Най-подходящ е алкиден грунд.

Трайността и качеството на покритието също зависи от добрия грунд. Затова изберете този, който казва, че има антикорозионни свойства, в противен случай ръждата ще се появи отново с течение на времето.

Ако отоплителните тръби във вашия апартамент са метални, използвайте грунд на алкидна основа. На повърхност, която е подготвена, като се вземат предвид всички изисквания.

Сега много производители произвеждат бои, които вече имат грунд в състава си, както и преобразувател на ръжда. Ако желаете, можете да си купите такъв състав и да не губите време за нанасяне на основата.

Няколко съвета за оцветяване

Ако вече сте решили с коя боя да боядисвате необходимите нагревателни елементи, закупили сте правилната, помислете и за няколко препоръки, за да получите максимално качество на оцветяването. Важно изискване за боядисване на отоплителна система е нейната температура към този момент.

Отоплителните тръби и радиаторите трябва да бъдат боядисани, когато са студени, тоест през лятото. Ако има нужда спешно да направите това по време на отоплителния сезон, трябва да изключите захранването с топлина за известно време.

Повърхностите не трябва да се боядисват горещо, защото при високи температури е неудобно, слоят ще лежи неравномерно и когато изсъхне, нанесеният състав може да се напука и ще трябва да извършите същата работа отново.

Препоръки:

 • нанесете боя равномерно с помощта на четка и пистолет за пръскане;
 • уверете се, че няма неоцветени зони, дори там, където те не се виждат;
 • започнете работа от горната част на тръбопровода;
 • след нанасяне на първия слой, оставете го да изсъхне добре и едва когато е напълно изсъхнал, го боядисайте отново, за да получите еднородно, красиво покритие;
 • ако се образуват зацапвания, ще ги задуша, ще ги разбъркам с четка или ще ги премахна с кърпа.

Ако имате пластмасови тръби за отопление, не е нужно да ги боядисвате, така или иначе изглеждат добре. Ако обаче желаете, можете да нанесете специална боя за пластмасови тръби - обикновено акрилна, за която повърхността трябва да бъде грундирана.

След като внимателно проучихте технологията на подготовка и боядисване, ще можете правилно да приложите материала за боядисване на отоплителни тръби. Това не само ще им придаде естетичен вид, но и ще осигури дълъг експлоатационен живот.

https://youtu.be/dWOwG-wHgSQ

Източник: otopleniedomov.com

Как да боядисвате правилно тръбите

След като разбрахте как да рисувате медни отоплителни тръби и стоманени елементи, трябва да решите на какъв принцип ще се проведе процесът на боядисване. Винаги има възможност да привлечете квалифициран майстор за такава работа, която, разбира се, ще бъде значително по-скъпа от ръчно рисуваната картина.
Следователно, за да спестите значителна част от финансовите ресурси, си струва да изучите следния алгоритъм за рисуване:

 1. Първоначално трябва да се внимава за защита на подовата повърхност. Като алтернатива можете да използвате стари вестници, хартия или плат. Освен това трябва да поставите този материал директно под елементите, които ще се боядисват.
 2. Много важен инструмент за тази работа е правилната четка за боядисване. Задължително е размерът да е малък и структурата на четина да е мека.
 3. Нанасянето на оцветяващия състав трябва да се извършва вертикално отгоре надолу, докато в края на сушенето на първия слой е необходимо незабавно да се нанесе вторият. Това е единственият начин да се постигне гладка и добре завършена повърхност.

Някои собственици предпочитат по-модерните пистолети за пръскане и пулверизаторите пред традиционните четки. Когато използвате този вид оборудване, би било най-правилно напълно да демонтирате отоплителното устройство, така че достъпът до тръбата да е свободен и да не останат неоцветени зони.

Спазването на тези прости, но изключително важни изисквания ще ви позволи да боядисате отоплителната тръба с високо качество, да я защитите дълго време от всякакви вредни микроорганизми и да й придадете красив външен вид, а можете да изберете един или друг нюанс, като се свържете със специалисти по боя , които винаги имат много снимки с изображението на готови рисувани конструкции.

Видео урок за боядисване на отоплителни тръби:

В днешно време боята за отоплителни тръби може да придаде уникален вид на тръбопроводите и батериите, който ще продължи дълго време. Целта на боята е да предпази от корозия и да придаде на видимата част на системата желания цвят, както и приличен външен вид като цяло. За да се получи висококачествено боядисване на батерии и тръби, е необходимо правилно да се подготвят повърхностите им за процеса на боядисване.

Ще ви разкажем подробно за избора на боя за отоплителни тръби, както и за технологията на тяхното оцветяване в нашата статия.

Причини за боядисване на тръби

Преди да анализирате видовете бои и да направите избор на една от тях, помислете за основните причини за рисуването. Така:

 1. Защита на нови повърхности от външна корозия и други негативни влияния. Дори пластмасовият материал трябва да бъде обработен и защитен.
 2. Лошото състояние на старата магистрала изисква корекция на покритието. Когато оцветяващият слой започне да се отлепва, пада и също така се поддава на ръжда, той трябва да бъде заменен.
 3. Декоративният външен вид на отоплителните комуникации не съответства на дизайна на стаята. Ако този елемент не отговаря на общия вид на интериора, трябва да го пребоядисате.
 4. Предотвратяване на повреди на отоплителната система. Необходимо е своевременно да се извършват бояджийски работи, за да се избегне появата на ръжда, следи от гниене.

Каква трябва да е боята

След като разбрахме причините, ще анализираме въпроса какви експлоатационни характеристики трябва да има емайлът и съответно с каква боя да боядисваме отоплителните тръби. Списък на характеристиките:

 • устойчивост на абразия, неблагоприятно въздействие на външната среда. Трайното покритие не трябва да се отлепва, да потъмнява;
 • устойчивост на топлина, защитният слой боя трябва да издържа на температури до 100 градуса при нагряване на батерията;
 • безопасност, от момента на нанасяне, завършващ с целия период на работа, боята не трябва да отделя вредни вещества;
 • липса на специфична миризма. Боята без мирис за отоплителни тръби не влияе неблагоприятно на дихателната система, жизнените функции на тялото;
 • цвят, тъмните нюанси са най-добрите проводници на топлина.Метален сянка ще помогне да се избегне потъмняване на стаята. Комбинираните композиции и модели са от значение.

Следващата важна стъпка при избора как да се боядисва отоплителна тръба ще бъде изборът на един от видовете емайл:

 1. Алкидни емайли. Издръжлив, топлоустойчив, не се страхува от износване, голям избор от цветове. Те обаче имат специфична миризма през целия период на употреба. Друг недостатък е, че обработената повърхност губи блясъка си с течение на времето.
 2. Акрилни емайли. По-слабо изразена специфична миризма. Плюс това в добра устойчивост на износване, разнообразие от нюанси (матови и гланцови опции). Акрилният слой запазва яркостта дълго време, крие грапавост, неравности.
 3. Водно-дисперсионни състави. Най-безопасният вариант за боядисване на отоплителни тръби. Предимства: бързосъхнещ състав без мирис, издръжливост, устойчивост на топлина, красив външен вид.
 4. Бои на маслена основа. Боядисването на тръби с маслени съединения вече не е актуално.

Избор на багрило

Като покритие за полипропиленови тръби могат да се използват различни видове оцветяващи състави, сред които се открояват следните позиции:

 • стандартни бои, използвани за защита на метални повърхности;
 • класически багрила за декорация на стени;
 • акрилни съединения, както и смеси, проектирани специално за пластмаса;
 • багрила на базата на полиуретан.

Всички тези видове цветни смеси се предлагат в търговската мрежа и могат да бъдат закупени от железария.

Допълнителна информация. Когато избирате материал, подходящ за боядисване на полипропиленови тръби, ви съветваме да се свържете с управителя на търговската организация, който ще ви посъветва по този въпрос.

Когато определяте метода на покритие за полипропилен, изхождайте от характеристиките на избрания състав. Нека разгледаме всяка от горните опции по-подробно.

1. 2. 3. 4.

Както знаете, красивият дизайн на една стая зависи не само от местоположението на предметите, но и от техния дизайн. Така че, специално внимание трябва да се обърне на такъв момент като боядисването на отоплителни тръби. Такава процедура дава възможност тези привидно най-обикновени елементи на къщата да бъдат не само красиви, но и надеждно защитени от потенциална корозия. Но за да изглеждат тръбите красиво, боядисването на отоплителните тръби беше успешно и боята продължи дълго и запази цвета си непроменен, много е важно да се извършат правилно всички подготвителни мерки.

Каква боя за боядисване на отоплителни тръби ще бъде най-доброто от всички, както и всички характеристики на тази работа, ще бъдат обсъдени по-нататък.

Инструкции за боядисване на тръби

Всеки средностатистически човек може да разглоби всички тънкости как да нарисувате отоплителни тръби в апартамент. За да направите това, не е необходимо да сте професионален строител, достатъчно е ясно да следвате инструкциите стъпка по стъпка.

Подготвителен етап

Преди да продължите с основните манипулации, важно е първо да подготвите повърхността за последващо боядисване. Важно е да се вземе предвид първоначалното състояние на батерии, радиатори, устройства:

 1. Нова батерия, радиатор, друг нагревателен елемент, без никакви покрития, изисква почистване от прах, мръсотия, обезмасляване и грундиране. Висококачествена обработка, грундът насърчава доброто залепване на емайла към повърхността на комуникациите.
 2. Ако нагревателните елементи вече са боядисани, тогава покритието трябва да бъде премахнато или шлифовано.
 3. Повредена повърхност, наличието на пукнатини изисква специален подход. Ще трябва да го премахнете с помощта на шпатула и сешоар. За да направите това, нанесете специален гел-подобен разтворител с четка, след известно време отстранете слоя с шпатула или метална четка. Внимавайте да избягвате прекомерна сила, за да не повредите деликатните стави.
 4. Ръждясалите комуникации са най-трудният вариант. Ще трябва да премахнете целия повреден слой.За да направите това, можете да използвате химикали, шпатула, шкурка. След това обезмаслете с бял спирт, грундирайте.

Процес на боядисване

Магистралите са боядисани при стайна температура, отоплението в къщата трябва да бъде изключено. Професионалистите съветват да нанесете багрилото от всички страни (отпред, отзад, отстрани). Неоцветените места скоро ще започнат да ръждясват. Стъпка по стъпка:

 • Етап 1. Поставяме защитен филм (хартия, полиетилен) на пода под цялата магистрала.
 • Стъпка 2. Избираме инструмент за нанасяне на оцветяващия слой: четка, валяк, кутия, пулверизатор или пулверизатор. Най-популярната употреба е четка с не-твърди четина. По-добре е да закупите 2 четки: класическа права и извита с дълга дръжка за проблемни зони.
 • Стъпка 3. Нанесете емайла внимателно на два слоя. Първият тънък слой трябва да лежи равномерно по цялата повърхност, започваме да рисуваме отгоре надолу. След изсушаване фиксираме резултата чрез повторно нанасяне по цялата повърхност, като обръщаме специално внимание на изразените пропуски.
 • Стъпка 4. След като приключим цялата работа, оставяме отоплителните комуникации сами, докато изсъхнат напълно. Ако включите отоплителната система, пренебрегвайки тази точка, емайлът ще започне да мехурче, ще се появят нередности и той ще започне да се плъзга.

Източник: MyKrasim.ru

Избор на боя

Сега нека разберем как да боядисваме отоплителни тръби. Крайният резултат ще зависи пряко от избора на правилната боя. При избора на боя е необходимо да се изхожда от изискванията, които се отнасят до тях. И така, боята за отоплителни тръби и батерии трябва да има:

 • устойчивост на висока температура (не по-ниска от 100 градуса);
 • устойчивост на износване;
 • да не са токсични;
 • устойчивост на агресивна среда.

Видове бои за отоплителни тръби

Има налични в търговската мрежа бои, специално проектирани за боядисване на отоплителни тръби:

 • Акрилни емайли. Те се произвеждат на основата на органични разтворители, поради което боядисването на отоплителни тръби с тяхна помощ и процесът на сушене ще бъдат придружени от характерна миризма на разтворител. Това обаче оправдава крайния резултат - лъскав блясък и дълъг експлоатационен живот.
 • Алкидни емайли. Когато се използват, те също излъчват неприятна миризма, която по-късно може да се усети по време на работа на отоплителната система. Но от друга страна, повърхността, боядисана с такава боя, ще бъде устойчива на абразия и високи температури. Трябва да се отбележи, че производителите произвеждат доста широка гама от цветове на тази боя, която може да задоволи всяко търсене. Поради това е доста популярен сред потребителите.
 • Водни дисперсионни бои. Боядисването на отоплителни тръби с водни бои, които са специално проектирани за тази цел, са най-често срещаният избор. При работа с тях не се усеща специфична миризма, освен това те изсъхват много бързо.

Има и маслена боя, но сега тя се използва малко за такива цели.

Каква боя да нарисувате? Крайният избор винаги зависи от потребителя.

Най-добрите производители на бои за боядисване на отоплителни тръби

Производителите, както местни, така и чуждестранни, произвеждат голямо разнообразие от бои, които се различават по цвят и качество. Цената най-често зависи от марката на боята и производителя. Сред страните, които произвеждат бои, които могат да задоволят практически всеки вкус, трябва да се отбележи Холандия, Германия, Швеция и др.

И така, емайлираната радиаторна боя, произведена в Холандия, има бял цвят и след боядисване ви позволява да получите безупречна лъскава повърхност.

Емайл Heizkorperlack и боя Mipatherm 600 (Mipatherm 600), произведени в Германия, са известни със своето качество, не изискват предварителна подготовка на повърхността. В рамките на 3-4 часа след нанасянето на такива бои можете да включите отоплителната система, което е предимство, ако ремонтът се извършва през зимата.

Алкидна боя Elementfarg Alkyd (Elementfarg Alkyd), произведена в Швеция, се използва както като грунд, така и като боя, което е много важно, тъй като няма нужда от отделен грунд. Достатъчно е да боядисате повърхността на 2 слоя.

Преглед на модерни бои за радиатори

Препоръчително е да помислите с каква боя да боядисате отоплителните тръби, преди да отидете в магазина. В противен случай предприемчивите продавачи ще продават професионално остарели стоки, представяйки ги като най-ефективното средство за защита. Алкидните и акрилни емайли са най-подходящи за отоплителната система. По-добре е да изключите маслените състави от списъка на възможните: те изсъхват дълго време, трудно се прилагат, бързо променят цвета си от топлината.

Алкидни емайли и техните характеристики

Алкидни емайли трябва да се избират само ако отоплителните тръби са боядисани в къща в строеж или собствениците имат къде да отидат по време на ремонта. Основният недостатък на тези багрила е неприятна химическа миризма, която отнема много време. Вторият минус е продължителното изсъхване, което отнема поне един ден.

Алкидният емайл е лъскав, полу-лъскав и матов

Експлоатационните свойства на алкидните съединения не предизвикват оплаквания: те са устойчиви на високи температури, не пожълтяват, не се напукват и не намаляват топлообмена. Съставът на алкидни бои и лакове предпазва метала от корозия и агресивни химически детергенти, използвани по време на почистването.

Акрилни емайли и техните предимства

Акрилните емайли върху органични разтворители образуват трайно, еднородно покритие с лъскав блясък, устойчиво на абразия и не променя първоначалния си нюанс при излагане на топлина. Акрилните бои се нанасят лесно, лежат равномерно и не образуват петна. Основният им недостатък е острата миризма, която изчезва едва след окончателното изсъхване.

Водно-дисперсионните акрилни емайли за радиатори се възползват от безмирис и много бързо изсъхване. Тази група багрила е незаменима, ако жителите са принудени да живеят в апартамент по време на ремонт. Въпреки водната основа, емайлите образуват много трайно покритие, което е устойчиво на високи температури и общо почистване.

Водно-дисперсионните акрилни емайли изсъхват не повече от час

Важно е да се вземе предвид, че водоразтворимите емайли могат да се нанасят само върху неразтворим грунд. Ако този момент бъде пропуснат, металът ще корозира. Капките, които случайно попаднат на пода или стените по време на работа, могат лесно да бъдат отстранени с топла сапунена вода, но това трябва да се направи преди съставът да изсъхне, в противен случай ще бъде проблематично измиването на повърхностите.

Боядисване на отоплителни тръби

Подготовка за боядисване: почистване и грундиране на повърхността на тръбите и радиаторите

Подгответе тръби за боядисване съгласно следните инструкции:

 1. Преди боядисване на повърхността, тя трябва да бъде добре почистена - отстранете стария слой боя и грунд, почистете местата, където се е образувала ръжда до метален блясък. Отървете се от прах и мръсотия с мокра кърпа и четка. Старата боя се изхвърля със шпатула и специални разтвори за почистване.
 2. Разтворът за изплакване се нанася върху повърхността на радиатора и се увива в омекотяващ филм. След известно време боята може лесно да се отстрани с помощта на шпатула или бормашина, като върху нея се постави метална четка.
 3. След това повърхността се обработва с шкурка и се обезмаслява с бял спирт.
 4. След това повърхността се обработва с антикорозионен грунд. Неговата цел е не само да предпазва от корозия, но и да увеличи адхезията - адхезията на боята към метала. За това е подходящ грунд с алкидна основа.

Сега всъщност повърхността е готова за нанасяне на боя - тя ще пасне идеално на такава повърхност.

В днешно време индустрията предлага специални грундове два в едно и три в едно. Те обикновено съдържат грунд, цветни пигменти и конвертор на ръжда. Такива грундови бои се нанасят върху повърхността на тръба или батерия без подготовка за боядисване.

Инструкции за самобоядисване на отоплителни тръби

След това нека разгледаме как да боядисваме отоплителни тръби. Можете, разбира се, да поканите професионален художник за тези цели, но това е много по-евтино и няма да е трудно да рисувате със собствените си ръце.

И така, как да боядисвате правилно тръбите на отоплителната система:

 1. Като започнете, на първо място, е необходимо да предпазите пода от мръсотия. За това те обикновено използват ненужни вестници, хартия, плат, които се полагат директно под тръби и батерии.
 2. Също така, преди процеса на боядисване, ще трябва да изберете четки. Четките трябва да са с малки размери с меки четина, прави и извити.
 3. Боята започва да се нанася отгоре и се движи към дъното. Покрийте батерията и тръбите с боя от всички страни, след което нанесете втори слой боен разтвор. В този случай ще получите идеално равномерно боядисана повърхност. При двуслойното рисуване трябва да изчакате, докато първият слой изсъхне, и едва след това да приложите втория.

Боядисването може да се извърши и с помощта на пистолет за пръскане и от спрей кутия. Когато рисувате с пистолет за пулверизиране, препоръчително е да извадите батерията, за да боядисвате внимателно всички труднодостъпни места. При използване на консервна кутия с топлоустойчива боя, повърхността на тръбите и радиатора се боядисва с високо качество и много бързо. Допълнителни инструкции за напръскване на повърхности на боята могат да бъдат намерени на опаковката му. Обикновено балонът прави зигзагообразни движения отгоре надолу на разстояние около 30 см от повърхността.

Източник: vse-o-trubah.ru

Процес на боядисване

Отоплителните системи рядко се нуждаят от боядисване, около веднъж на 5-7 години. Това се прави най-добре, когато ремонтът е почти завършен и си струва да предпазите стените и пода от случайни пръски боя. Цветът на боята също е от голямо значение. Белият емайл, познат на всички, не е най-добрият вариант; препоръчва се тръбите да се боядисват в тъмен цвят, тъй като отделя топлина по-ефективно.

Можете да рисувате по няколко начина:

 • ако старият слой боя лежи плоско, не се напуква, не се отлепва, тогава е позволено просто подновяване, можете да рисувате директно върху стария слой;
 • ако старият слой започне да се напуква, набъбва, тогава боята трябва да се отстрани или да се премине върху нагревателните елементи с груб шкурка, така че тръбата и радиаторите да станат гладки, с равна повърхност;
 • ако боята напусне, тогава отоплителната система трябва да бъде ремонтирана, т.е., за да се премахнат напълно всички слоеве стара боя, преди боядисване се изисква грунд за повърхност.

Преди пълно боядисване е необходим специален грунд. Трябва да се прилага само върху почистената повърхност на радиаторите, поради което след отстраняване на слоя стара боя всички тръби се измиват, избърсват с влажна кърпа и се изсушават.

Грундът се нанася на тънък слой, след като повърхността е напълно изсъхнала. След това повърхността трябва да изсъхне, което отнема различно време (в зависимост от вида на грунда).

Сега можете да започнете да рисувате; в този случай се използват топлоустойчиви бои. Идеален е алкиден емайл, който може да издържи на високи температури. За разлика от обикновения емайл, тази боя се нанася много лесно, изсъхва достатъчно бързо. След като грундът изсъхне, нанесете два слоя емайл с помощта на валяк или пулверизатор, всеки слой трябва да изсъхне за около шест до седем часа. След боядисване на тръбите е необходимо да се изчака определен период, преди да могат да се използват.

Изглежда, че може да е по-лесно от боядисването на отоплителната система.Но както всяка друга повърхност, тръбите изискват спазване на определени правила. Предлагаме няколко препоръки от нашите специалисти, които ще ви помогнат да рисувате бързо и ефективно, без да се обаждате на професионален художник.

 1. Най-голямото предизвикателство е боядисването на чугунен радиатор. Обикновено емайлът се нанася директно върху стария слой боя, но това не се препоръчва, тъй като качеството на повърхността е много лошо. Най-добре е да премахнете напълно стария слой, след което, използвайки пръст, обработете повърхността на отоплителното оборудване. В някои случаи е най-добре да извадите батериите и след това да започнете работа. За боядисване на отоплителни тръби и радиатори, изработени от чугун, се използват гладки ролки от пяна с малък диаметър, което ви позволява равномерно нанасяне на емайла, боядисване дори на труднодостъпни места.
 2. Много важен момент е въпросът дали е възможно да се боядисват отоплителни системи по време на включване на централното отопление. Отговорът е еднозначен - само в студено състояние. Никой специалист няма да направи това, докато тръбите са горещи, така че е необходимо да изчакате до края на отоплителния сезон, за да може цялата система да бъде боядисана. Ако започнете да нанасяте боя върху все още горещите радиатори, тогава емайлът ще лежи неравномерно, ще се появят ивици и петна.
 3. Боядисването изисква изключително внимание, което е свързано със сложните форми на радиаторите и тръбите, неудобните условия на работа (често елементите на отоплителната система са разположени на труднодостъпни места: близо до пода, в различни ниши). Поради това експертите препоръчват първо да се почисти повърхността, да се нанесе грунд и да се извърши боядисване с помощта на пистолет за пръскане или спрей. Тогава слоят ще бъде равномерен, всички труднодостъпни места ще бъдат изцяло боядисани за възможно най-кратко време.
 4. Препоръчително е да боядисвате отоплителните системи отгоре надолу, като в този случай повърхността няма да се повреди от случайни зацапвания. Всички елементи трябва да бъдат боядисани от всички страни, а не само отпред.

Преди да започнете да боядисвате отоплителни тръби, трябва да изберете правилната боя, към която се налагат редица изисквания. Можете да използвате обикновен емайл, но днес производителите предлагат богат избор от голямо разнообразие от композиции. Боите трябва да са топлоустойчиви (т.е. да издържат на температури от 100 градуса), устойчиви на износване, нетоксични.

В днешно време боята за отоплителни тръби може да придаде уникален вид на тръбопроводите и батериите, който ще продължи дълго време. Целта на боята е да предпази от корозия и да придаде на видимата част на системата желания цвят, както и приличен външен вид като цяло. За да се получи висококачествено боядисване на батерии и тръби, е необходимо правилно да се подготвят повърхностите им за процеса на боядисване.

Ще ви разкажем подробно за избора на боя за отоплителни тръби, както и за технологията на тяхното оцветяване в нашата статия.

Изисквания към бои и лакове

Преди да пристъпите към избора на боя за отоплителни тръби, е необходимо да решите какви функции трябва да изпълнява покритието. Основната задача е, разбира се, да предпази метала от външна корозия. Напоследък, за да придадат на елементите на отоплителната система декоративен вид, дори пластмасови тръбопроводи и отоплителни устройства, вече покрити със защитен слой, се боядисват. В този случай можете да използвате боя без антикорозионни свойства.

Преди боядисване на тръби за централно отопление в апартамент е необходимо да се вземе предвид такъв важен фактор като миризмата. Не се отнася само до дискомфорта по време на работа. Силният устойчив аромат показва наличието на токсични вещества в състава на материала и може да бъде опасен за човешкото здраве при високи концентрации. Поради факта, че е трудно да се осигури идеална вентилация на помещението, струва си да се даде предпочитание на боите без мирис.

За да се предотврати избледняването и напукването на нанесеното покритие с течение на времето, е необходимо да се вземат предвид условията на работа. Тъй като температурата в отоплителната система е повишена и обикновено варира между 40 и 80 ° C, боята трябва да е устойчива на такова нагряване. За периодично почистване на тръбите от прах и други битови замърсители е важна устойчивостта на абразия и действието на агресивни среди.

Въз основа на гореизложеното, боята за отоплителни тръби трябва да има следните свойства:

 • способността да издържа на температурни крайности и нагряване до 90 ° С;
 • устойчивост на износване;
 • устойчивост на агресивна среда;
 • добра адхезия към подходящ субстрат;
 • способността да се прилага директно върху ръжда;
 • мирис и безопасност за човешкото здраве;
 • подходящи цветове.

Избор на боя

За най-добър ефект изберете бои с надпис "за радиатори" или подобни. В този случай се гарантира устойчивост на висока температура и запазване на цвета. От евтините опции PF-115 емайлът отговаря на повечето от изброените изисквания. Добри резултати се получават и от топлоустойчивия емайл KO-168 на силициева основа. По-добре е да откажете маслените бои, тъй като цветът им неизбежно избледнява с течение на времето, нанесеното покритие изсъхва дълго време и мирише забележимо през цялото това време.

Важно! За да се предпазят металните повърхности от влиянието на околната среда, в боята трябва да се включи инхибитор на корозията. Когато използвате декоративно покритие за тръби без тази добавка, първо трябва да нанесете слой от специален грунд за радиатори. Оловният червен оловен грунд номер 81 се счита за най-подходящ.

Има 3 вида бои, подходящи за отоплителни тръби:

 • алкидни емайли;
 • акрилни емайли;
 • водно-дисперсионни състави.

Алкидните емайли са доста разпространени поради тяхната най-достъпна цена. Тук свършват предимствата им. Алкидният емайл е най-миризливият от горния списък с бои, дори след изсъхване за известно време той придава характерна неприятна миризма по време на работа на отоплителната система, леко потъмнява с времето. Промяната на цвета е особено забележима в случай на оцветяване в бяло; за останалото тази функция може да бъде игнорирана. Периодът на пълно изсъхване е 24 часа, след 4 - 6 часа вече не залепва.

Акрилните емайли се основават на органични разтворители, така че при работа с тях присъства специфична миризма, но тя е забележимо по-малка от тази на предишния тип. Тези бои имат много широка гама от цветове, изсъхват за 1 час, но в повечето случаи изискват предварително грундиране на метални повърхности. Акрилните бои са гланцови и матови. Първите блестят прекрасно, а вторите добре скриват неравностите на боядисаната повърхност. В същото време се запазва оригиналната яркост на цветовете.

Боите на водна основа се считат за най-безопасните за здравето. В същото време те не отстъпват на останалите по отношение на трайността и красотата на покритието. Това са бързосъхнещи бои без мирис. Необходимо е само да се провери наличието на специален знак на банката, посочващ възможността за използване за отоплителни устройства.

Най-популярните бои от следните марки са сега:

 • Heitzkorperlak;
 • Боя радиатор;
 • Elementfarg Alkyd;
 • Millertemp;
 • Mipatherm 600;
 • Радиатор;
 • UNIPOL грундиращ емайл;
 • Емайл VD-AK-1179;
 • Емайл GF-0119.

Що се отнася до цвета, всичко зависи от характеристиките на интериора, осветлението и естетическия вкус на собствениците. В допълнение към стандартния спектър можете да използвате метални бои за злато, сребро, хром, бронз, да комбинирате различни цветове или да прилагате шарки. От гледна точка на технологията за отопление, за предпочитане са тъмните нюанси, тъй като те допринасят за по-добър топлопренос.

Инструкции за боядисване на тръби

За да бъде резултатът приятен и бояджийските работи не трябваше да се преработват, като се харчат допълнителни пари и време, е необходимо да се придържате към технологията и да следвате препоръките на специалистите. Качеството на предварителната обработка на повърхността често оказва по-голямо влияние върху трайността и естетиката на покритието, отколкото избора на боя.

Подготвителна работа

На първо място, трябва да се погрижите за защитата на пода, стените и околните предмети. За това са подходящи стари вестници, списания, клейонка или строително фолио. Без значение как се опитвате да направите всичко спретнато, боята все още може да капе или пръска на най-неподходящото място. Ето защо е по-добре да играете на сигурно, за да не мислите по-късно, отколкото да премахвате петна от боя.

На бележка! Личните предпазни средства са полезни за работа: ръкавици, шапка, работно облекло, което нямате нищо против да се изцапате. Ако ще се използва ароматна боя, ще ви трябва и респиратор.

Преди боядисване повърхността на тръбата трябва да се почисти от прах, мръсотия и стара боя. Ако предварително нанесените слоеве боя са достатъчно тънки, държат добре и не се напукват, тогава можете да ги оставите и да направите само чрез почистване с шкурка. Местата с ръжда трябва да бъдат особено внимателно третирани. Уайт спирит или който и да е слабо алкален разтвор се справя добре с обезмасляването на повърхността.

Можете да се отървете от старата боя по следните начини:

 • Със специален разтвор за изплакване.

Гелообразната течност се нанася върху повърхността и се увива във филм. След кратък период от време старото покритие омеква и може лесно да се отстрани с шпатула, скрепер или телена четка. Препаратът за отстраняване на бои има остър мирис и съдържа агресивни токсични вещества, така че е необходимо да работите с повишено внимание.

 • С горелка.

Боята се загрява и лесно се отделя под натиска на нож за шпакловка или подобен инструмент. Може да се използва само при работа на открито.

 • С помощта на сграден сешоар.

Поради нагряването старото покритие лесно пада и се почиства с всякакви остри предмети. Този метод е подобен на предишния, само по-прост и безопасен, може да се използва във всяка стая. Поради способността на метала бързо да отделя топлина, не винаги е възможно да се загрее добре, поради което в някои случаи използването на сешоар ще бъде неефективно.

 • Използване на бормашина или мелница с метална четка.

Старата боя се отлепва доста бързо, но на труднодостъпни места четката е безсилна, трябва да използвате тясна шпатула, нож или длето.

Как най-добре да премахнете боята от тръбите и радиаторите зависи от наличието на подходящия инструмент и субективните индивидуални предпочитания. Но във всеки случай, старото напукано покритие трябва да бъде премахнато, така че новото да лежи добре и да продължи дълго време. След това повърхността се обезмаслява, избърсва се с влажна кърпа и се изсушава.

След цялостно почистване на всички натрупани слоеве или при работа с нова непокрита метална повърхност, трябва да се нанесе антикорозионен грунд, ако в боята няма специални защитни компоненти. В някои случаи е важна способността на грунда да подобрява адхезията към основата. Ако използвате боя 3 в 1, съдържаща преобразувател на ръжда, грунд и цветни пигменти, можете веднага да започнете да я прилагате без предварителна подготовка.

Важно! Независимо от вида на бои и лакови материали, работата трябва да се извършва в добре проветриво помещение. Изпаренията на всяка боя съдържат вещества, които е най-добре да не се вдишват излишно. Поради това се препоръчва да се гарантира, че домашните любимци, деца и други членове на семейството не присъстват по време на оцветяването.

Нанасяне на боя

Има няколко метода за боядисване на тръби:

 • Четка;
 • Ролка;
 • Спрей;
 • Пистолет за пръскане или пистолет за пръскане.

Нанасянето на боя с четка е най-често срещаният и достъпен вариант. В този случай не се изискват специални умения. Достатъчно е само да вземете добра четка и като вземете малко количество боя върху върха, равномерно, бавно, да я размажете по повърхността. Необходимо е да се стремите слоят да стане възможно най-тънък. Това ще даде равномерно покритие и няма размазване. Ако боята е просветлена, по-добре е да я боядисате отново след това, отколкото да нанесете един дебел слой.

Съвет! В евтините четки четините често падат. Следователно не трябва да спестявате от разходите им. Въпреки това, дори качествени екземпляри понякога оставят косми. Ако е необходимо, ворсите могат да бъдат отстранени с игла.

Много е удобно да боядисвате тръби и батерии със специална четка за радиатор. Има дълга дръжка и извита форма за лесно покриване на всички труднодостъпни места.

С помощта на ролки от пяна с малък диаметър е удобно да се боядисва открито разположен тръбопровод, ако наоколо има свободно място. Те са подходящи и за предната повърхност на отоплителните устройства. Майсторите дори правят специални устройства от две ролки, които позволяват не само да осигурят равномерно приложение, но и да завършат работата много бързо.

Понякога за гладки тръби се използват прости кърпи за миене, което ви позволява да нанесете чист тънък слой от всички страни. Ръкавиците, разбира се, ще бъдат мръсни, но рисуването ще бъде завършено възможно най-скоро.

Работата с пулверизатор е най-удобна и бърза. Трябва да се разклати за минута и може да се напръска върху подготвената повърхност. Извършвайки плавни зигзагообразни движения, постепенно покрийте необходимата зона. Важно е да се поддържа разстоянието, препоръчано от производителя, и да не стоите дълго време на едно място.

Аерозолните кутии осигуряват красив декоративен завършек, но са скъпи и лошо покриват труднодостъпни места. В тази връзка те обикновено се нанасят върху добре грундиран субстрат или след подготвителен фонов слой боя.

Професионален пистолет за пръскане в ежедневието се използва рядко, но ако се предвижда много бояджийска работа, тогава си струва да вземете това устройство. Пръскачката ви позволява бързо да нанасяте равномерни слоеве с минимален разход на боя и има специални дюзи за удобство при работа с повърхности с най-сложни форми.

Полезни съвети

Направи си сам работа с най-добър резултат ще помогне на съветите на експертите как най-добре да се боядисват отоплителни тръби:

 • Когато премахвате стар слой боя, е важно да не прекалявате, като полагате усилия, за да не повредите тръбните връзки.
 • Необходимо е много внимателно да отворите контейнера с отстраняващия боята, като държите бутилката с гърлото далеч от себе си, за да не вдишвате отровните изпарения. Работата с това разяждащо вещество може да се извършва само ако стаята е добре проветрена.
 • Ако е възможно да се демонтират отоплителните устройства, това значително ще улесни процеса на боядисване. Радиаторите могат да бъдат изнесени навън и боядисани на чист въздух, като ги завъртите от удобната страна.
 • По-добре е да боядисвате тръби и радиатори с изключена отоплителна система. В противен случай боята ще лежи неравномерно върху горещи повърхности, може да има ивици, отоци, петна и ивици.
 • Ако е необходимо да се извърши работа по време на отоплителния сезон, тогава можете да излезете от ситуацията, като затворите клапаните на батериите и изчакате те да изстинат напълно. В същото време стаята ще стане значително по-студена и само радиаторите ще боядисват добре, тъй като тръбите все още ще останат горещи.
 • Трябва да рисувате отгоре надолу с чисти движения, бавно.
 • Трябва да се стремите да рисувате повърхността от всички страни, а не само отпред.В противен случай останалите части ще ръждясват, а неизмазаните участъци винаги се виждат, макар и не на пръв поглед.

Как да рисувам тръби: тайните на ефективен ремонт

Препоръчително е да се боядисват всички елементи на отоплителната система в неотоплителния сезон. Боядисването на гореща повърхност може да доведе до зацапване, ивици и други дефекти, отстраняването на които ще изисква извънреден ремонт.

Предварителна подготовка

Преди боядисване на отоплителните тръби с избрания емайл, повърхността трябва да бъде добре почистена от старото покритие. Тази мръсна, но проста работа се извършва на няколко етапа:

 1. Твърда четка се използва за почистване на тръбите от натрупаната по време на работа мръсотия, като същевременно се проверява колко здраво се придържа съществуващото покритие.
 2. Няма смисъл да премахвате напълно старата боя, ако тя се прилепва добре към повърхността и няма грозни зацапвания. В този случай е достатъчно да се премахне повърхностния лъскав слой, за да се подобри адхезията. Местата, където декорът е напукан, могат лесно да се почистят с телена четка. За да ускорите процеса, можете да използвате специални измивания.
 3. Подготвената тръба се почиства старателно от малки частици, а в кухнята повърхността задължително се измива с вода с добавяне на разтворител за разтваряне на мазнини.
 4. Преди боядисване на отоплителните тръби те се обработват с метален грунд с антикорозионни добавки. Важно е грундът да съответства на вида боя! За да не се заблудите, се препоръчва да изберете продукти от един производител и да проучите информацията на опаковката.

Можете да „извикате“ електрически уреди за помощ

Основният етап на оцветяване

Най-удобно е да боядисвате тръби с тясна четка. Първо се боядисват най-недостъпните зони, обърнати към стената, а след това се обработва предната страна. Съставът на боята и лака се нанася на тънък слой, като се постига равномерно и гладко покритие. Вторият слой се нанася, след като първият изсъхне напълно.

Не е необходимо да избирате снежнобяли нюанси. Бронзови, златни и сребърни тръби, както и боядисани в съответствие със стените, изглеждат ефектно. Използвайки шаблони, е лесно да украсите елементите на отоплителната система с цветя, листа или други шарки.

За собствениците на жилища, които не искат да си набият мозъка какво да боядисват отоплителните тръби и как да ги украсят, препоръчваме да се свържете с професионалисти. Въоръжени с теоретични знания, ще бъде по-лесно да контролират работата им.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни