Каква е разликата между стоманените радиатори и чугуна

Чугунени батерии: плюсове и минуси

За много потребители раздялата със стари чугунени радиатори е тревожна. Въпреки че са уморени и често вдигат шум, от десетилетия те затоплят апартаменти, без да изискват специални грижи. Днес параметрите на чугунните отоплителни радиатори са такива, че те качествено се различават от съветските си "колеги", все още не претендиращи вниманието на собствениците.

 • Ако старите "акордеони" тежаха повече от 7 кг на секция, то съвременните чугунени батерии - 4 кг, което значително облекчава натоварването на стената и скобите.
 • Обемът на съветските колеги е 1,5 литра, докато новите модели - 0,8 литра, което е почти два пъти по-малко.
 • Тяхната цена все още е най-ниската на пазара. Въпреки че алуминият също се счита за евтин метал, сравнението на чугунните и алуминиевите радиатори ще покаже, че първите са по-рентабилни.
 • Съвременните чугунени батерии се състоят от секции, които станаха много по-лесни за монтиране, добавяне или премахване.
 • Тяхната топлинна мощност все още е в състояние ефективно да отоплява апартаменти, следователно, когато е необходимо да се сменят старите съветски конструкции, много потребители се чудят кои радиатори са по-добри: чугун или биметал, алуминий или стомана? Или да ги замените с нова чугунена версия?

Едва ли ще възникнат такива въпроси и съмнения, ако хората знаят характеристиките на централизираната отоплителна система за апартаменти и техническите параметри на съвременните радиатори.

Предимства и недостатъци на чугунени радиатори

Чугунните радиатори се изработват чрез леене. Чугунната сплав има хомогенен състав. Такива отоплителни устройства се използват широко както за централни отоплителни системи, така и за автономни отоплителни системи. Размерите на чугунени радиатори могат да варират.

Сред предимствата на чугунените радиатори са:

 1. възможността да се използва за охлаждаща течност от всякакво качество. Подходящ дори за течности за пренос на топлина с високо съдържание на алкали. Чугунът е траен материал и не е лесно да се разтвори или надраска;
 2. устойчивост на корозионни процеси. Такива радиатори могат да издържат на температурата на охлаждащата течност до +150 градуса;
 3. отлични свойства за съхранение на топлина. Час след изключване на отоплението чугунният радиатор ще излъчва 30% от топлината. Следователно чугунените радиатори са идеални за системи с неравномерно нагряване на охлаждащата течност;
 4. не изискват честа поддръжка. И това се дължи главно на факта, че напречното сечение на чугунните радиатори е доста голямо;
 5. дълъг експлоатационен живот - около 50 години. Ако охлаждащата течност е с високо качество, тогава радиаторът може да продължи един век;
 6. надеждност и дълготрайност. Дебелината на стената на такива батерии е голяма;
 7. висока топлинна радиация. За сравнение: биметалните нагреватели предават 50% от топлината, а чугунените радиатори - 70% от топлината;
 8. за чугунени радиатори цената е съвсем приемлива.

Сред недостатъците са:

 • голямо тегло. Само една секция може да тежи около 7 кг;
 • монтажът трябва да се извърши върху предварително подготвена, надеждна стена;
 • радиаторите трябва да бъдат боядисани. Ако след известно време е необходимо батерията да се боядисва отново, старият слой боя трябва да се шлайфа. В противен случай преносът на топлина ще намалее;
 • увеличен разход на гориво. Един сегмент от чугунена батерия съдържа 2-3 пъти повече течност от други видове батерии.

Сравнение на чугун и стомана

Понякога въпросът „кое е по-добре“, когато става въпрос за различни видове радиатори, не е съвсем правилен.Често нагревателите просто се използват в различни видове отоплителни системи, така че няма смисъл да се сравняват техническите им характеристики.

Въпросът е кои батерии са по-добри, чугунени или стоманени, от същата категория. Сравняването на тези устройства ще го докаже:

Параметри / 1 разделСтоманени радиаториЧугунени батерии
Термична мощностот 317 Wот 120 до 160 W
Теглотоот 7,8 кг0t 3,5 кг до 7 кг
Сила на звукаот 3,3 л0.8 л
Дизайнпанелраздел
Работно налягане8.7 Бар9 бара
Срок на годност10 години35 години
Нагряване на охлаждащата течност+110до +150
Устойчивост на воден чукнеДа
Устойчив на корозиянеДа

Както се вижда от таблицата, въпросът не е дали стоманените или чугунените батерии са по-добри, а че първите се представят добре в автономни системи, където няма водни удари и охлаждащата течност е чиста, а втората, под централна условия на отопление.

Стоманените панели имат няколко недостатъка, които липсват при чугунените аналози:

 • В случай на теч, целият панел ще трябва да бъде ремонтиран или напълно заменен, докато за чугунени радиатори можете да смените дефектната секция на друга.
 • Панелите са свързани помежду си със заварка и колкото и да е качествена, тя може да изтече под постоянен воден чук.
 • Тесните канали за охлаждащата течност, от една страна, осигуряват малко количество от него в устройството, което има положителен ефект върху неговата топлинна мощност, а от друга, те бързо се запушват поради нискокачествената охлаждаща течност в централната отоплителна система.
 • Цената на устройствата от неръждаема стомана е по-висока от чугунените устройства. Не е препоръчително да ги инсталирате в апартамент с централизирано отопление, но в частна къща те не само ефективно ще го затоплят, но и ще украсят интериора.

Ако трябва да се подменят стари чугунени радиатори, то нагревателите или със същите параметри или с по-добри трябва да се превърнат в алтернатива на тях.

Отоплителни радиатори Крим

Ние продаваме биметални, стоманени, алуминиеви, чугунени радиатори в Симферопол, произведени в съответствие със строги изисквания за качество и надеждност.

Отоплителни радиатори:

 • Осигурете високо ниво на ефективност и топлообмен с малък обем охлаждаща течност.

Свържете се с нас на телефони за контакт, +7 (3652) 54 94 95, +7 (978) 71 333 47, и нашите мениджъри ще ви помогнат да изберете модели с необходимите технически характеристики.

 • РАЗЛИЧНИ в строг, устойчив дизайн. На вниманието на клиентите - абсолютните бестселъри на пазара от серията Korado 500, Korado 600, чугунени батерии Kiran, Viadrus с оригиналния профил.

Побързайте да купите в Симферопол! Цената на отоплителните радиатори е от 500 рубли на секция, от 2000 рубли - на панел, в зависимост от стандартния размер.

 • СЪЗДАЙТЕ всички условия за удобна ежедневна употреба. Радиаторите за отопление са лесни за инсталиране, регулирането им се извършва с помощта на регулатори на температурата (предвидена е опция за алуминиеви батерии). В същото време минималният живот на продуктите, изработени от висококачествени материали, е най-малко 15 години.

Можете да закупите батерии в Симферопол със странични и долни връзки. Обхватът на доставката включва всички необходими крепежни елементи, щепсели, дистанционни елементи, вентилационни капаци.

Предлагаме и енергоспестяващи конвектори в Симферопол, които са модерно решение, ако по някаква причина не можете да използвате радиатори.

Цени за батерии за отопление в Симферопол

Широката гама от "Krymteploservis" ви позволява да закупите отоплителни радиатори в Крим с необходимия набор от характеристики.

Около сто модела на Korado, Viadrus, Radiatori, Mirado, AllTermo и други са в каталога на Krymteploservice!

В същото време се определят цените за радиатори в Симферопол:

 • материал на производството;
 • стандартни размери на отоплителните уреди и тяхната номинална мощност;
 • поредица от индустриални продукти („икономика“, „класика“, „лукс“);
 • свързаност, работно налягане;
 • характеристики на повърхностното покритие и дизайн и др.

Тръбните, панелни, секционни радиатори са идеално пригодени да работят в условията на руската зима. Цената на радиаторите в Крим варира в широки граници, така че със сигурност ще намерите правилния модел за оборудване на жилищни, административни, индустриални помещения. Всички продукти имат сертификати за съответствие и гаранция от производителите.

Изберете и купете отоплителни батерии и радиатори в Симферопол на сайта "Кримтеплосервис"

Разлика между чугунени и биметални батерии

Радиаторите, състоящи се от два вида метали наведнъж, дойдоха на вътрешния пазар от Италия и бързо спечелиха сърцата на потребителите, въпреки високата им цена. Това може да се обясни с една дума: "надеждност". Ако изберете коя е по-добра, чугунени или биметални батерии, тогава трябва да се обърнете към сравнение на техническите им показатели:

 • Структура:
 • Чугунените конструкции сега изглеждат стилни, но те също се сглобяват от секции, оборудвани с доста широк канал за охлаждащата течност. Теглото им е станало много по-малко (3,5 кг спрямо 8 кг по-рано), външният вид е представителен и надеждността е същата. На пазара има класически секционни модели и артистични, в ретро стил. Последните са много скъпи и са предимно вносни.
 • Биметалните конструкции се състоят от стоманена или медна сърцевина с алуминиеви перки и кожух. Охлаждащата течност влиза в контакт изключително с неръждаема стомана, която предпазва устройството от корозия, а корпусът осигурява висок топлообмен. Такъв нагревател тежи малко, той е лесен за инсталиране, а допълнителните термостати ви позволяват да наблюдавате отоплението на охлаждащата течност.
 • Ниво на топлопреминаване:
 • Ако решите дали чугунните или биметалните радиатори се нагряват по-добре, тогава техните показатели ще бъдат приблизително равни... Така че топлопредаването от чугунената секция варира от 100 W до 160 W. Много потребители смятат, че им отнема твърде много време за загряване и са прави. В същото време всички забравят, че тези батерии също се охлаждат много дълго време.
 • Топлопредаването на една секция на биметален радиатор е 150-200 W, което при моментално нагряване извежда този тип нагреватели на водеща позиция.
 • Работно налягане:
 • Въпреки че дългогодишният опит в експлоатацията на чугунени батерии предполага, че те са здрави и надеждни, това не е напълно вярно, когато става въпрос за високи сгради. Дори в пететажни сгради водните удари в отоплителната система могат да възникнат доста силни, да не говорим за сгради на 16 и повече етажа. Работното налягане на чугунените батерии е 9-12 атмосфери, което може да не е достатъчно при рязко покачване на налягането, например до 15 атмосфери. В този случай чугунените секции просто ще се спукат.
 • Биметалните радиатори са по-надеждни, тъй като работното им налягане е 25-40 атмосфери, а при някои модели дори 100 атмосфери. В този момент структурите от два вида метал също са водещи.
 • Устойчивост на охлаждаща течност:
 • Чугунът е абсолютно "безразличен" към качеството на водата и нейната киселинност. Пълното му изхвърляне за летния период не го засяга, но камъчетата, които се извиват през системата, постепенно отслабват чугуна, отделят го и го деактивират. Този процес е дълъг и ако стените на радиатора са с достатъчна дебелина, то той е напълно безкраен.
 • Биметалният радиатор е по-слаб в това отношение. Той не се страхува от нивото на киселинност на водата, докато тя е в системата, но веднага щом се източи, корозията започва да се появява след 2-3 седмици контакт с въздуха. По този показател биметалът губи от чугун.
 • По отношение на температурата и двата вида радиатори понасят добре промените му. За чугуна максималното нагряване на водата е +110, а за биметала - +130 градуса.
 • Днес можете да намерите чугунени батерии, чиято възраст е преминала 100-годишната граница, но средно те имат експлоатационен живот от 50 години. Производителите определят ограничението за биметалните радиатори 25-30 години, което е по-малко от това на чугуна.

Биметалните нагреватели са най-добрият вариант за подмяна на стари батерии. Като цяло те превъзхождат чугунените устройства, което гарантира ефективната им работа в неприветлива централна отоплителна среда. Освен това те са много по-лесни за инсталиране, леки и не изискват допълнителна поддръжка.

Ако въпросът е дали да се сменят чугунните радиатори на биметални или не, тогава наемателите на пететажни сгради не трябва да правят това, особено след като последните устройства са два пъти по-скъпи... Жителите на високи сгради ще трябва да изоставят чугунните батерии, тъй като те няма да издържат на натоварването на системата и ще изтекат. В тази версия определено няма нищо по-добро от биметалните конструкции.

Технически характеристики на чугунени радиатори ms 140

В момента в нашата страна чугунните отоплителни радиатори ms 140 могат да се нарекат най-често срещаният модел на отоплителни устройства. Тези устройства са произведени в съответствие с ГОСТ 8690–94. В зависимост от разстоянието между осите, има пет стандартни размера батерии 140 ms: 300, 400, 500, 600 и 800 mm.

Преди това всички стандартни размери се използваха доста широко и те можеха да се видят не само в жилищни апартаменти, но и в административни и промишлени сгради. В момента най-често се използват чугунени радиатори ms 140 500 и 300. Други модификации са изключително редки и по правило се правят по поръчка.

С оглед на популярността на батериите ms 140 500, трябва да се имат предвид техническите параметри на този модел. За отоплителни радиатори, чугун с марка ms 140, характеристиките са дадени за една секция, тъй като това е чисто секционен модел. След като сте избрали необходимия брой секции, можете да създадете оптимален температурен режим в стаята.

Основните характеристики на отоплителните радиатори ms 140 500 са както следва:

 • натиск. Работно налягане е до 9 атмосфери, а изпитване под налягане - до 15 атмосфери;
 • топлопредаването е ниско и равно на 175 W;
 • всяка секция има два канала;
 • размери на сечението: височина - 50 см, ширина - 9,8 см;
 • капацитетът на една секция е 1,35 литра вода;
 • радиаторът е в състояние да издържа на температурата на охлаждащата течност до +130 градуса.

Сравнение на алуминиеви и чугунени радиатори

Алуминиевите нагреватели бяха първите, които замениха чугуна, но по отношение на техните параметри те са по-подходящи за самостоятелни системи, отколкото централизирани. Безсмислено е да се спори кои радиатори са по-добри, чугунени или алуминиеви, тъй като имат напълно различни технически параметри.

 • Топлопредаването на алуминия е значително по-високо от това на чугуна. Нагревателите от него се загряват моментално, незабавно отделяйки топлина в помещението и спестявайки енергийни ресурси. Чугунът отнема време, за да се "загрее".
 • Решаването дали чугунните или алуминиевите радиатори са по-добри в градската отоплителна мрежа е загуба на време. Като правило първите не понасят силни водни чукове, въпреки че има модели с достатъчно ниво на работно налягане. Но дори това не ги прави уязвими в условията на централно отопление.
 • Устойчивостта на корозия при повишено ниво на Ph на водата не позволява използването им в системи, където не може да се контролира... Ето защо алуминиевите батерии се инсталират в частни къщи с автономен тип отопление. В краен случай в такава система може да се инсталира филтър, което не може да се направи в многоетажна сграда. За чугунните батерии качеството на охлаждащата течност няма значение, тъй като този метал е устойчив на повишена киселинност на водата.

Що се отнася до инсталацията, въпросът кое е по-добро, чугунена или алуминиева батерия, не изисква отговор. Достатъчно е да се опитате да повдигнете всеки от радиаторите и да се уверите, че алуминиевите конструкции могат да бъдат монтирани сами, докато за чугунните са необходими повече от една двойка здрави ръце.

Обобщавайки, можем да кажем, че в пететажните сгради има най-добрите чугунени батерии, докато за високите сгради единствената алтернатива са биметалните аналози.Що се отнася до автономните отоплителни системи, както стоманените, така и алуминиевите радиатори са подходящи за тях, така че потребителят трябва сам да определи кои от тях са по-подходящи за него по отношение на цена и качество.

Топлинна инерция и ефективност - чугунени или стоманени радиатори?

Много важен критерий за тези, които искат да се възползват максимално от възможностите за отопление, е топлинната инерция на радиаторите. Това свойство на метала има две страни: при експлоатация на система с контрол на стайната температура е необходимо радиаторите бързо да се нагреят и също така бързо да намалят температурата. Ако очаквате да "прогоните" системата, например в страната, веднъж, така че да задържа топлина за известно време, тогава имате нужда от висока инерция.

Чугунът се характеризира с висока термична инерция; той се загрява и охлажда по-дълго от стоманата. Това може значително да повлияе на ефективността на отоплението, което се използва непрекъснато за дълго време. За рационално потребление на топлинна енергия, тоест за пестене на газ или електричество, е по-разумно да се монтират тръбни стоманени радиатори от типа Harmony от KZTO.

10-секционен чугунен радиатор за отопление

10-секционен чугунен радиатор в Симферопол

Във фирма "BVB-Alliance" можете да продавате на едро 10-секционен чугунен радиатор в Симферопол. Можете да направите заявка за закупуване на продукти, да изясните текущите разходи и условията на покупка по телефона в Симферопол +7 (3652) 669780

или изпратете заявка по пощата
.

TU 4012

Нулирайте настройките на филтъра

Тип метал Дълбочина Дължина, cm Височина, cm GOST, OST, TUM Марк Описание Описание Цена Купуване

10-секционен чугунен радиатор TU 4012 STI-Nova-500

10-секционен чугунен радиатор TU 4012 STI-Nova-300

10-секционен чугунен радиатор TU 4012 Konner-Modern

10-секционен чугунен радиатор TU 4012 Konner-Modern-300

10-секционен чугунен радиатор TU 4012 Konner-Модерен стил

10-секционен чугунен радиатор TU 4012 Konner-Hit

10-секционен чугунен радиатор TU 4012 Konner-Hit-300

10-секционен чугунен радиатор TU 4012 Konner-Legend

* Уважаеми клиенти! Крайната цена за продукти се формира въз основа на условията на доставка: обем, условия на плащане и място на изпращане. Тази информация за продукта, неговата цена и наличност е само с информационна цел и при никакви обстоятелства не е публична оферта, определена от разпоредбите на част 2 на чл. 437 от Гражданския кодекс на Руската федерация. Симферопол

10-секционен чугунен радиатор - елемент от отоплителната система от централизиран или автономен тип, състоящ се от десет чугунени секции, свързани помежду си чрез връзката с помощта на уплътнения и нипели.

Спецификации

Отнася се за секционни модели чугунени радиатори. Всяка секция е отлята от един клас чугун и има зададена ширина, дълбочина и височина. По желание е възможно да се покрие повърхността на секцията с грунд, емайл, бои и лакове.

Повърхността на участъка има грапавини и неравности.

Чугунените радиатори се отличават с висока устойчивост на корозия, биологична инертност, здравина, износоустойчивост и издръжливост. Проектиран да работи с различни работни среди (включително техническа вода).

Издържат на налягане до 10 -15 атм, при температура на топлоносителя до 150С.

Имайте много тегло. Ако една секция се провали, тя може лесно да бъде заменена с нова, без да е необходимо да се демонтира цялата конструкция.

Те се различават по мястото на монтаж, ширината на батерията, начина на свързване към отоплителната система.

Те поддържат и задържат топлината добре, имат високо ниво на топлообмен. Загрейте бавно, но и бавно охладете.

Приложение

10-секционните чугунени радиатори се използват за отопление на големи помещения, промишлени сгради, работилници, държавни и социални институции.

Всички въпроси относно доставката на метални изделия в други региони на Русия, наличието на стоки в складовете и асортимента могат да бъдат зададени, като се обадите на безплатен 8 (800) -555-91-54 Симферопол.

Компанията BVB-Alliance ще доставя 10-секционен чугунен радиатор навсякъде в Руската федерация и в страните от ОНД от склад в Симферопол. Ако имате въпроси относно времето за доставка на стоки, отстъпки и актуални цени за металопрокат, можете да се обадите на мениджъра на 8 (800) 500-45-36.

Популярни продукти във вашия град Симферопол

10-секционен чугунен радиатор в други градове

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни