Отоплителни батерии - кои са най-добрите за частна къща и защо?

При разработването на автономна отоплителна система е необходимо да се вземат предвид много подробности, които играят важна роля. Колко икономичен, както и ефективен, моделът директно зависи от радиаторите. Кое е по-добре за частна къща, трябва да се реши въз основа на сравнителните характеристики на основните им параметри: цената на оборудването, неговата надеждност и, разбира се, качеството, както и от материала на производството.

Отоплителни батерии, които са по-добри за частна къща

Видове батерии и техните характеристики

В ежедневието освен обикновени батерии можете да намерите и акумулаторни видове, идентични на първите. Да, те ще продължат по-дълго, но такива артикули са и по-скъпи. В тази статия няма да се спираме на тях, а ще разгледаме обичайните видове батерии.

Класификация на батериите

Енергийните източници могат да бъдат сортирани според няколко критерия:

 • Химичен състав.
 • Стандартен размер

По химичен състав

По-долу ще ви бъдат представени батерии по вид електролит. Най-известни са първите два вида.

Физиологичен разтвор

Електролитът на такава батерия се основава на амониев или цинков хлорид. Отрицателно олово, което заема голяма площ от цилиндричния елемент, се създава от Zn. Такива елементи имат въглероден прът, който се обработва със специално съединение.

Понякога можете да откриете, че електродите на такива батерии са направени от манганов оксид. Тези елементи имат най-ниска цена сред всички останали. Използва се в китайски будилници, дистанционни за телевизор, компютърни мишки и други малки уреди. Идеален за устройства с ниска консумация на ток.

Основни функции:

 1. Не може да се таксува.
 2. Възможно е да не работят на студено.
 3. Те сядат бързо.
 4. Може да изтече, ако се използва дълго време.
 5. Са евтини!
 6. Съхранява се 2 години.

Те също са популярни като въглерод-цинк и цинк-въглерод.

Прочетете повече за солените батерии тук!

Алкални или алкални

Тези алкални батерии използват калиев хидроксид като електролит. Електродите са направени от същия материал като предишния тип. Тоест от манганов диоксид и прахообразен цинк. Често такива батерии могат да бъдат намерени в таблети, телефони, камери, играчки, дистанционни и други устройства.

За първи път тези галванични батерии са произведени от Durasel през 1964 г. Калиев хидроксид се използва като електролит.

Характеристика:

 • По-мощен от физиологичен разтвор.
 • Малко са податливи на саморазряд.
 • Запечатан.
 • Те струват малко повече от предишните.
 • Голяма маса.
 • Те могат да се съхраняват до 5-10 години.
 • Работете при минусови температури до -20 C0

Някои от алкалните батерии могат да се презареждат, но ще струват няколко пъти повече.

Можете да прочетете повече за този тип батерии тук!

Шприцоване

Това е нов тип батерия, която се появи наскоро. Те се считат за най-добрите в сравнение с описаните по-горе. Тези батерии трябва да се вземат за устройства с висока консумация на енергия, например камери, фенерчета, играчки.

Анодът на такива батерии е направен от манганов диоксид, а катодът е направен от литий. Електролитът е органичен.

Характеристика:

 1. Повишен капацитет.
 2. Не е високо саморазряд.
 3. Срокът на годност е 10-12 години.
 4. Те работят при температури от -40 градуса.
 5. Висока цена.

От хвърлените енергийни източници могат да се различат няколко подвида.

Йод-литий

Те използват йод като окислител. Литийът в тях е редуциращ агент. В резултат на тези функции те могат да съхраняват такса за дълго време. Те се разреждат бавно и са достатъчно мощни. Затова беше решено да се използват в пейсмейкъри.

Сменяеми катодни батерии с твърд катод

Тук катодът е направен от литий, а анодът е направен от сулфиди и метални оксиди. Солевите разтвори служат тук като електролит. Напрежението е 1,5 волта.

Те са в състояние да функционират перфектно в различни температурни диапазони. Те имат висок капацитет и са много скъпи в сравнение с всички останали.

С течни окислители

Използва се серен диоксид, който се потапя в гъста течност от тионилхлорид. Литиевият бромид е електролитът тук. Въглеродите са катоди. Те се размазват върху плоча от алуминий, неръждаема стомана или никел.

Ако устройството използва много енергия, батерията ще се изтощи бързо. Това е основният недостатък на това захранване. Може да функционира при температури от -60 градуса. Неговата отрицателна характеристика включва също цената, експлозивността. Понякога могат да се открият елементи от този тип с повишена токсичност. Използва се в космическата или военната индустрия.

Прочетете повече за литиевите батерии тук!

Сребърни батерии

Един от най-скъпите енергийни източници. Но от друга страна, техният капацитет е с около 50% по-висок от този на шприцоването и следователно те ще работят по-дълго. Те вършат отлична работа при неблагоприятни метеорологични условия.

Техният катод е направен от сребърен оксид, а анодът е направен от цинк. Като електролит се използва хидроксид на алкален метал. Те имат общ капацитет и напрежение до 1,55 волта. Можете да съхранявате такива батерии до 10 години, тъй като саморазреждането им е много ниско. Може да се използва при температури до -30 градуса. Много хора им дадоха името сребро-цинк.

Те много често се използват в часовници, фотографско оборудване и медицинско оборудване.

Цинков въздух

Те са силно чувствителни към метеорологичните условия. Най-добре се използва на закрито. При други условия въздухът може да промени влажността и батериите ще спрат да работят. Основната положителна черта е голямото количество енергия. Това се дължи на факта, че катодът в тази батерия не е консуматив. Калциевият хидроксид се използва като електролит.

Такива елементи на пазара могат да бъдат намерени в два варианта:

 1. Бутон, таблет, плосък или с форма на диск. Те имат малък капацитет. Използва се често.
 2. Призматичен. Те имат увеличен капацитет до 1000 mAh.

Те са екологични и много често се използват в медицината. Вярно е, че те не работят толкова дълго, колкото бихме искали. Те могат да работят максимум 1 месец след отваряне на пакета. Те могат да работят при температури от -25 до +35 C0. Напрежение 1,2-1,4 волта.

Ако вече сте отворили опаковката и сте активирали тези батерии, ще трябва да залепите всичко плътно, за да го запечатате. Така саморазрядът ще намалее. При такива условия те могат да продължат до няколко години.

живак

Това са едни от най-отровните батерии, съществуващи в момента. Поради тяхната токсичност те не са станали популярни. Тези захранвания могат да се презареждат няколко пъти. Те бързо губят капацитета си поради потока на течен метал в една зона.

Те са в състояние да работят дълго време при лоши климатични условия.

Прочетете повече за този тип батерии в тази статия!

Това са видовете батерии по отношение на състава.

Чугунени радиатори - изучаваме характеристиките на чугунните устройства

Най-простият тип радиатори е чугунът. Тези продукти все още са популярни на пазара въпреки по-модерните си аналози. Обяснението на такава популярност е съвсем просто - чугунните продукти имат много предимства, включително:

 • изпитана във времето здравина и издръжливост - може да служи две десетилетия или повече;
 • възможността за сглобяване на радиатор от различен брой секции;
 • устойчивост на ръжда;
 • ниско ниво на топлообмен;
 • материалът не се страхува от химическа атака.

Чугунени радиатори - изучаваме характеристиките на чугунните устройства

Чугунени радиатори

Устойчивостта се дължи на факта, че чугунните батерии са оборудвани с много дебели стени.Но точно това е основният недостатък на продуктите - твърде голямото тегло поради строгостта на използваните за производството материали. Ниската топлопроводимост се счита за плюс и минус едновременно. Основното предимство е, че батериите, въпреки че се затоплят бавно, също се охлаждат бавно - ако отоплението е изключено, радиаторите ще останат топли за известно време. Но такива радиатори няма да могат бързо да регулират температурата с помощта на регулатори.

Друг недостатък на чугунените батерии е тяхната непредставимост. Вярно е, че на съвременния пазар можете да намерите модели с изключителен дизайн, но тяхната цена ще бъде много по-висока от цената на обикновените радиатори.

Класификация на батериите по размер

Както знаете, много батерии имат различни форми. Ето защо маркировката на батериите е специално разработена според техния тип. Има европейски и американски класификации.

Видове батерии

По-долу има таблица, която показва енергийните източници по стандартен размер. Това ще ви помогне да определите вида на батерията.

Американска маркировкаМаркировка на хоратаКодирани обозначенияТипШирина в ммВисочина в ммКапацитет в mAh.
НОнеLR23R23Алкална сол1750Не се знае
ААПръст на ръкатаFR6LR6R6Литиево-алкална сол14.550.51100 – 3500
AAAМизинчиковаяLR03FR03R03Алкална литиева сол10.544.5540 – 1300
ААААМалко розовоLR8D425Алкална8.342.5625
ATLR12Алкална21.5608350
ССредно аритметично26.2503800 – 8000
дГолям, кръгълLR14 R14Алкална сол34.261.58000 – 19500
FLR20R20Алкална сол3391неизвестен
нLR1R1Алкална сол1230.21000
½ AAR14250Сол14.525
R1021.537.31800
PP 3Корона1604, 6F22, 6R611604A, 6LF22, 6LR61, MN1604, MX1604Солна алкална26.548.5150 – 1000
A 23Мини розовоANSI-1181A, 8LR23, 8LR932, GP23A, E23A, LRV08, MN21, V23GA10.528.940

Можете да видите американския знак на етикета на батерията. Те също така посочват от какво се състои и също така посочват датата. Стойността L на батерията показва, че тя е алкална. Размерите могат да се различават леко от показаните. Например, ако батерията е в плътен етикет, размерите й ще бъдат с 1-3 mm по-големи. Производителят поставя такава обвивка, за да предпази енергийния източник от атмосферни условия и въздействия в случай на падане.

Видове батерии

Стандартни обозначения на IEC

ОбозначаванеТип енергиен източник
PRЦинков въздух
RФизиологичен разтвор
CRЛитий
SRСребро
LRАлкална

По този начин видовете електрохимични клетки могат да бъдат различни.

Какво си струва да знаете за стоманените радиатори за монтаж в частна къща?

Стоманените батерии се произвеждат в два вида: те могат да бъдат тръбни и панелни. Панелните панели са две свързани плочи с дебелина до 2 мм. Техните предимства включват ниска инерция, излъчване на голямо количество топлина, модерен стилен външен вид, възможност за производство на продукти с различни форми, ниска цена и устойчивост на двойно виждане в отоплителната система. Стоманените видове радиатори обаче имат такива недостатъци като:

 • висок риск от ръжда;
 • ограничения за използване в отоплителни системи, охлаждащата течност в които съдържа различни алкални реагенти;
 • невъзможност за избор на броя на секциите - стоманени радиатори се произвеждат вече сглобени готови панели.

Какво си струва да знаете за стоманените радиатори за монтаж в частна къща?

Стоманена батерия

Една от разновидностите на стоманените радиатори са тръбните модели. Основното им предимство е интересният им дизайн и възможността да се избере подходящата форма. Можете да закупите продукт с вътрешно покритие от стомана със специални полимерни съединения, което ще намали риска от ръжда.

Типове таблети батерии

Тези видове захранвания могат да се нарекат плоски, сплескани, дискови, бутони и т.н. Те са различни по химичен състав. Всъщност има много от тях и на нашия сайт можете да намерите повече от 80% от всичките им видове. По-долу са техните най-основни представители.

 • Цинкови въздушни PR елементи с размери 5, 10, 13, 312, 630 и 675 за 1,2 V.
 • Литиеви CR батерии със стандартни размери от 927 до 3032 (където първата една или две цифри са диаметърът в милиметри, а последните две цифри са дебелината, в десети, фракции от милиметър) от 3 V.
 • Дисковидни SR батерии в размери от 41 до 932 със сребърен оксид за 1,55 V часовници.
 • LR таблетки размер 43, 54, 44, 1,5 волта. Използва се в калкулатори, часовници и други устройства.

Хапчета за батерии

Изчисляване на отоплителните радиатори по мощност

Видео: Изчисляване на отоплителни радиатори

В този случай искам да ви предложа най-простото изчисление на отоплителните радиатори или по-скоро начин за изчисляване на необходимата мощност, която е необходима за определена стая, но тук е необходимо да се вземе предвид височината на таваните, която не трябва да надвишава 2,5-2,6 m (този стандарт). За всеки квадратен метър площ е необходимо да се издадат 100 W топлинна мощност, но за по-голяма яснота ще направим условни изчисления.

Например имаме стая 6.5 × 5 m, следователно общата площ ще бъде S = 6.5 * 5 = 32.5 m2. Ако на квадратен квадрат са необходими 100 W или 0,1 kW топлина, тогава 32,5 * 0,1 = 3,25 kW топлинна мощност. Вземете алуминиев радиатор SanTexRai (STR) с мощност на сечение 160 W или 0,16 kW, след това 3,25 / 0,16 = 20,3125, тоест приблизително 21 секции. В този случай могат да се използват два нагревателя.

В случаите, когато таваните са по-високи от 2,6 м, тогава изчисляването на секциите на радиатора се извършва според обема на помещението. За помещение с нормална топлоизолация (топли стени, прозорци с прозорци с двоен стъклопакет) са необходими 41 W или 0,041 kW топлинна мощност на куб. Вземете същата площ, но с тавани с височина 3 m, след това V = 32,5 * 3 = 97,5 m3. Отоплението ще изисква 97,5 * 0,041 ~ 3,99 kW топлинна мощност. 3.99 / 0.16-24.93 или 25 секции на SanTexRai (STR) - много топлина ще се издигне до тавана и ще бъде безполезна за хората в стаята. Това са цифрите.

Внимание! За изчисляването на панелните радиатори всички изчисления остават същите, само единицата за подаване на топлина се взема не от секцията, а от цялото устройство.

Препоръка. Без значение колко висока или ниска е стаята, нагревателят трябва да е на няколко сантиметра под перваза на прозореца, ако там, разбира се, има прозорец. Топлинните потоци, издигащи се нагоре, създават въздушна бариера между студеното стъкло и топлата стая.

Кратко описание на популярните видове батерии

Най-популярни днес са батериите, направени под формата на цилиндър. И така, сега ще направим кратък преглед върху тях.

АА.

Много популярен. Има напрежение 1,5. Размери 14,5х50,5 мм. Алкалните са етикетирани като LR6, а цинково-въглеродните - R6 и FR6 литий. Хората им дадоха името пръст, защото те са приблизително подобни на пръстите.

AAA.

Те имат размер 10,5х44,5 мм. Напрежение 1,5 волта. Алкалните типове са обозначени като LR03, а другите типове като R03, FR03 и др. Хората ги кръстиха mezinchikov заради сходството по отношение на размера с малкия пръст.

С.

Маркирани като R14 и LR14. Напрежение 1,5 волта. Може да е алкален и физиологичен разтвор. Има хора, които ги наричат ​​"Средно". Размери 26,2х50 мм. Те са дълги почти колкото пръстчета.

Д.

Посочени като LR20, те са алкални. Физиологичният разтвор е означен като R20. Параметри 34,2х61,5 мм. Капацитет 8000 - 12000 mAh. Много от тях се наричат ​​кръгли бурета, бъчви или просто големи. Производството е стартирано през 1898г. И те считат за първите 1,5 волта батерии. След това бяха пуснати за фенерчета. Е, сега те се използват в радиостанции, касетофони, часовници и т.н.

PP3.

Те са физиологични разтвори и са етикетирани като 6F22 и алкални с обозначение 6LR61. Можете също да намерите елементи за леене под налягане от този формат. Те са посочени като 6KR61. Друго познато име е "Крона".

Размери 48,5х26,5х17,5 мм. Капацитетът за алкалните може да достигне до 1200 mAh, а за солените до 400. Напрежението е 9 V. Всъщност това е връзка в серия от няколко плоски, сплескани батерии от 1,5 волта. Обикновено има 6 или 3 шеги.

Биметални устройства - изучаваме характеристиките

Днес в продажба можете да намерите нов тип радиатори - биметални. Тези батерии са изработени от сплав от алуминий и стомана, което ги прави доста практични и надеждни. Дизайнът на устройството е представен под формата на стоманена сърцевина, която е покрита с алуминий. В резултат охлаждащата течност, преминаваща през стоманените елементи, не вреди на алуминия.Благодарение на този дизайн такива радиатори могат да се използват и в апартаменти с централизирана отоплителна система. Основните предимства включват:

 • способността да издържат на скокове на налягането в тръбите (до 35 атмосфери);
 • ниско тегло поради използването на алуминий;
 • високо ниво на топлообмен.

Биметални устройства - изучаваме характеристиките

Биметален радиатор

Ако говорим за минусите, то той е един - доста висока цена. Такива радиатори струват повече от алуминия, стоманата и чугуна, което забавя малко широкото им използване.

Необичайни видове батерии

А.

Те са под формата на цилиндър. Те са от алкален тип. Напрежение 1,5 волта. Според маркировката IEC те се наричат ​​R23. Размери 17 х 50 мм. По-рано те се използваха в нестандартни устройства и стари компютри. В момента те практически не се намират.

АААА.

Те са посочени като LR61. Те са много миниатюрни цилиндрични алкални батерии. Напрежение 1,5 V. Размери 8,3 x 42,5 mm. Такива дълги батерии се използват в камери, фенерчета, мощен стилус, лазерни указатели, глюкомери.

Въведете aaaa

Б.

Те са физиологичен разтвор и са означени като R12. Има и алкални с обозначение LR12. Изработен под формата на цилиндрична форма. Размер 21,5х60 мм. Напрежение 1,5 волта. Често се използва в осветителни инсталации.

F.

Те имат напрежение 1,5 V. Те са посочени като L25 и LR25. Производителите произвеждат солени клетки с енергиен капацитет 10,5 mAh и алкални клетки до 26 mAh. Размери 33х91 мм.

Н.

Маркирани като R1 и LR1. Капацитет 400-1000mAh. Напрежение 1,5 V. Размери 12x30,2 mm.

1 / 2AA.

Те са означени CR14250. Тип Li - MnO2 (литиев манганов диоксид). Напрежение 3.6 V. Li - SOCl2 (литиев тионил хлорид) са означени с ER14250. Параметри 14х25 мм.

R10.

Напрежение 1,5 волта. Производството започва в Съветския съюз. Те също имат основни маркировки като 332. Размер 21 на 37 мм. В момента производството им е намалено.

Вътре има подобни батерии с 2 R10 клетки. Такъв източник на захранване е маркиран 2R10 и размерите са 21,8x74,6 mm. Неговото напрежение е 3 V. Тя се нарича Дуплекс.

A23.

Има повишено напрежение от 12 v. Размерите му са 10,3х28,5 мм. Той е алкален по вид. Маркиран като 8LR932 от IEC стандарт. При отваряне обикновено се намират 8 батерии LR932, свързани една след друга. Най-често се използва в дистанционни управления и играчки.

A27.

IEC стандарт - 8LR732. Алкален тип. Размери 8х28,2 мм. Напрежение 12 V. Подобно на предишния, той има серийна връзка от осем батерии LR632 вътре. Задължително за радио дистанционни, запалки, цигари, захранвани от електричество.

3336.

Той е с IEC етикет 3LR12 и е от алкален тип. И 3R12 е физиологичен разтвор. Хората ги наричат ​​квадратни, защото имат правоъгълна форма. Подобни източници на енергия се произвеждат от 1901г. Тогава те се използваха само за фенерчета. След известно време те започнаха да се използват в радиостанции, сензори за влажност, играчки и други устройства. Напрежението им е 4,5 волта. Енергиен капацитет 1200 - 6100 mAh. Размери 67x62x22.

Всъщност това са три R12 батерии за пръсти, свързани последователно.

В момента се продават различни видове батерии. Следователно можете лесно да намерите подходящия за вас! Най-добре е да вземете батерии, изпитани във времето. Или можете да закупите източници на енергия от известна компания.

Други разлики

Разбира се, има и други разлики, които са по-важни при избора на интериорен дизайн, но те нямат нищо общо с други проблеми (качеството на отоплението и самите радиатори).

Подови и скрити конвектори за вода

Подовите конвектори са добри за модерни интериорни стилове

Технологично опциите на пода са по същество същите радиатори, за които говорихме по-горе, но не са фиксирани на стената. За тяхното производство се използват подобни материали, но в готовия монтаж има крака, на които конструкцията може да бъде поставена навсякъде, като електрически или маслена печка. Той е по-подходящ за луксозни частни къщи, както и за различни институции и офиси.

Скрити подови конвектори

Има и специално проектирани скрити подови конвектори, които функционално наподобяват топла вода или електрическа подова система. Само тук не самото покритие се загрява, а горещият въздух влиза през решетката, вградена в пода, под която е разположен конвекторът. Най-често там тръбите са от мед, с алуминиеви ребра, но в някои случаи жилата са от стомана, както при класическите биметални радиатори. Използването на такива системи е възможно или в елитни частни къщи, или в обществени помещения.

Спецификации:

 • работно налягане 10-16 бара или 9,86-15,79 атм;
 • топлинна мощност на едно устройство 130-1000 W;
 • работна температура на водата 1-90⁰C;
 • краткотрайно възможно отопление 110-130⁰C.

Положителни аспекти на външните модели:

 1. дизайнът е лек, издръжлив и лесен за изпълнение;
 2. няма корозия;
 3. спестяване на полезно пространство;
 4. лекота на монтаж.

Отрицателни страни на подовите модели:

 1. голяма дължина (размери);
 2. нисък топлообмен;
 3. ниска икономическа ефективност.

Первазни конвектори

Устройство за конвектор Carrera

Такива конвектори за первази, които виждате на снимката, и други подобни, също се наричат ​​топли или отоплителни первази, но те все още не са се утвърдили у нас (такива модели са най-широко разпространени в САЩ и Канада). Основното, което поразително е тук, са размерите на устройството: височината е само 20-25 см, а дълбочината е 10 см! Както всеки перваз, те са фиксирани към стената.

Спецификации:

 • граница на работното налягане от 16 бара или 15,79 атм (таванът се използва като тест за налягане);
 • топлинна мощност на едно устройство, в зависимост от размера, 500-1500 W;
 • работна температура 1-90⁰C;
 • краткосрочно възможно отопление 110-130⁰C.

Положителни качества на топлите первази:

 1. бързо нагряване - това спестява до 40% от енергийните ресурси;
 2. термостатите се доставят в комплекта;
 3. скорост на монтаж и лесен ремонт;
 4. топлината се разпределя равномерно в цялата стая.

Отрицателни качества на топлите первази:

 1. за монтаж са необходими специалисти;
 2. определено се нуждаете от топлоустойчива облицовка по стените (плътно прилепване на конвектора);
 3. висока цена.

Производители на батерии

Батериите се създават от различни компании, както чуждестранни, така и местни. Всяка компания се стреми да произвежда висококачествени батерии. В крайна сметка репутацията й зависи от това.

Местни производители на батерии в Русия

По-долу ще бъдат представени основните фирми, работещи в тази посока.

 1. Космос
 2. Енергия
 3. Liotech
 4. Фотон
 5. SSK
 6. Робитън
 7. Ерголукс
 8. Трофей

Какви са критериите за избор на батерии

Основният критерий за избор на радиатор е мощността. Можете да го изчислите по формулата: N = S * 100 * 1,45. Вземаме предвид, че има 100 W мощност на 1 квадратен метър, S е площта на помещението и 1,4 е коефициентът на възможно изтичане на топлина.

Например 20 * 100 * 1,45 = 2900 W. Тоест за стая от 20 кв. m, ние се нуждаем от нагревател с топлинна мощност от 2900 вата. Проверяваме техническите характеристики на радиатора и избираме броя на секциите или устройството с необходимия размер.

Не забравяйте да вземете предвид следните точки:

 1. Налягането, което нагревателят може да издържи, трябва да бъде поне 1,5 пъти по-високо от работното налягане в системата за отопление на помещенията. Този артикул е посочен в паспорта на стоките. В пететажните сгради работното налягане обикновено е 5-8 атм. В многоетажни сгради (6 или повече етажа) охлаждащата течност в системата обикновено се подава под налягане 12-15 атм. Нагревателните устройства често се повредят поради воден чук; почти е невъзможно да се избегне това явление в жилищните сгради. Ето защо е важно да изберете правилния тип отоплителна батерия в съответствие с натоварването, което ще изпита в апартамент или частна къща.
 2. Броят на секциите се изчислява, като се вземе предвид топлопредаването на устройството и характеристиките на помещението: неговата площ, местоположение, изолация на стените. Секционните батерии могат да бъдат "удължени". Това е важно, ако няма начин да се изчисли размерът веднага. При смяна на чугунен радиатор е достатъчно да се спрете на броя на секциите, който е бил преди.
 3. Съставът на охлаждащата течност в нашите къщи не е с високо качество, така че трябва да обърнете внимание на продукт, който е по-устойчив на износване, с дълъг експлоатационен живот, съвместим с материала на тръбите на системата.
 4. Лесно инсталиране, ако батерията е инсталирана самостоятелно (това се отнася главно за панелните радиатори).
 5. Вътрешен дизайн. На пазара има модели нагреватели с различна конфигурация, които лесно ще се впишат в интериора на апартамент или къща. Съвременните майстори придават дори на тежки чугунени батерии елегантен и интересен вид.
Видове радиатори Работно налягане Максимална температура на охлаждащата течност Разсейване на топлината Съвместимост на материалните тръбопроводи на системата Живот
Излято желязо 9 бара 150 ° C 100-150 W съвместим с други материали до 30 години
Стомана 10-12 бара 110-120 ° C 120-150 W несъвместим с медни тръби до 20 години
Биметални 20 бара 130 ° C 125-180 W несъвместим с медни тръби до 20 години
Мед 16 бара 150 ° С до 180 W несъвместим с алуминий 20 години и повече
Алуминий 6-20 бара 130 ° C 130-180 W съвместим с тръби от полипропилен, металопластика На 10-15 години

размери на радиаторите и видове цени

Преглед на цените за радиатори от различен тип

Техните размери, видове и цени зависят от площта на помещението, материала и конфигурацията на отоплителните батерии. Най-скъпи са медни и чугунени радиатори, изработени по поръчка. Цената на секция от такова устройство може да бъде или 2 хиляди рубли, или 20 хиляди. Секция от стандартен чугунен нагревател в магазин струва средно 500 рубли. Биметалните и алуминиевите батерии са по-достъпни като стандарт. Цената на секцията започва от 350 рубли.

Yandex.Market ще предостави информация за цените за типа радиатори, които ви интересуват, в магазините във вашия град. Това ще улесни намирането и избора на устройство.

Когато купувате, винаги е полезно да се запознаете с паспорта на продукта, да получите препоръки от консултант в магазина и да вземете предвид техническите изисквания на отоплителната система на вашата къща или апартамент. Проучете изчислението на калкулатора на газ за отопление на връзката.

Оловно-киселинни батерии

Оловно-киселинните батерии са акумулаторни батерии, изобретени през 80-те години. Тези големи, тежки батерии се използват широко в автомобилите, тъй като отговарят на настоящите изисквания на тежките двигатели. Съставът на оловно-киселинната батерия варира между заредени и разредени състояния.

Комбинация от Pb (отрицателен) и PbO 2 (положителен) като електроди с H 2 SO 4 като електролит в заредена форма и PbSO 4 и вода в разредена форма.

Прилагане на оловни батерии

Основното приложение на оловно-киселинната батерия е в системата за стартиране и запалване на автомобил. Друга негова форма, батерия с течен акумулатор, се използва като резервен източник на енергия за високопроизводителни сървъри, персонални компютри, телефонни централи и в автономни домове с инвертори. Преносимите аварийни светлини също използват оловни батерии.

Как да избера правилната батерия?

И така, основният въпрос е коя батерия е най-подходяща за моя случай? Отговорът е съвсем прост и е предопределен от естеството на всяка от горните технологии за батерии.

За малки електронни устройства с ниска мощност

Литиевите батерии се използват в джобни компютри, мобилни телефони и др. Те са бързо зареждащи се, леки и компактни и не изискват поддръжка.Обикновено по-скоро ще замените електронното си устройство, отколкото литиевата батерия ще се изтощи.

Автомобилните адаптери съществуват за повечето от тези електронни устройства и същите тези адаптери могат да се използват с 12V слънчеви панели (обикновено до 10W).

За цифрови фотоапарати и камери, радиостанции и фенерчета

Той използва NiMh батерии като заместител на стандартните алкални клетки „AA“ или „AAA“. Те захранват светкавиците на камерата достатъчно добре, широко се предлагат и има много зарядни устройства с добро качество във всеки специализиран магазин.

Основният недостатък на NiMh батериите е невъзможността им да поддържат заряд дълго време. През 2008 г. се появиха нови NiMh батерийни технологии, които преодоляват тези недостатъци (напр. PowerEx Imedion).

Що се отнася до зареждането на АА батерии, има много възможности. Но е по-добре да си купите добро зарядно устройство. Много зарядни устройства, които ви позволяват бързо да заредите батериите, ги карат да се прегреят. Не забравяйте, че оптималният ток на зареждане е 200-300mA. Наскоро представени зарядни устройства с висока мощност с ток до 1А ви предпазват от пълно зареждане на батериите и съкращават живота им.

За слънчеви електроцентрали

Що се отнася до запазването на енергията, генерирана от слънчеви панели, оловните батерии все още са кралят. Домашните фотоволтаични системи използват специални батерии с дълбоко разреждане (подобни на батериите за голф колички). Те са евтини, широко достъпни и способни да съхраняват енергия в продължение на месеци с много малко саморазряд. Когато инвестирате в слънчеви панели, е много важно да не губите скъпата си електроенергия. Оловно-киселинните батерии показват стабилност и предвидимост през годините.

Малките преносими устройства със слънчева енергия използват литиеви батерии с ниска мощност, за да ги поддържат леки и да не правят компромиси с дизайна.

Защо алкалните и метални хидридни батерии не се използват в слънчевите електрически системи?

Химичните процеси в литиеви и метални хидридни батерии стават нестабилни при големи батерии. Сложността на схемата за регулиране и управление се увеличава значително с увеличаване на капацитета на литиевите батерии. Би било изкушаващо да разполагате с батерия, която е много по-лека от оловната киселина, но за съжаление литиевите и метални хидридни батерии сега са най-подходящи само за консуматори на постоянен ток с ниска мощност. Изключение правят модерните литиево-железни фосфатни батерии. С правилния подбор на системата за контрол на зареждането те могат да бъдат заместител на оловните батерии в автономни и резервни системи за захранване.

NiMh батериите е трудно да се направят големи и максималният капацитет на една батерия на пазара е 4 Ah. NiMh батериите могат да генерират водород, ако не са заредени правилно. Това не е проблем за АА батериите, но ако батерията е доста голяма, това трябва да се вземе предвид по време на работа. Също така, ако NiMh батерията се повреди, това се случва почти веднага. тези. Един ден работи добре, но на следващия може да осигури не повече от 50% капацитет - което не е много добре, ако сте далеч от електрически контакт.

Литиевите батерии съдържат специални електронни схеми, за да се осигури безопасна работа и които не позволяват да се зареждат твърде бързо или презареждат, а също така ограничават разрядните токове. Повечето литиеви батерии няма да могат да доставят повече от два пъти номиналния си капацитет. Това означава, че най-големите батерии за лаптоп не могат да доставят повече от 100W мощност.Опитайте да свържете инвертора към 12V литиева батерия и той дори няма да може да разпознае, че батерията е свързана към него. Почти всички литиеви батерии не поддържат дори най-малките инвертори, когато към тях е свързан товар. Подобно на NiMh батериите, литиевите батерии се провалят неочаквано, когато наближат края на живота си. Мнозина са забелязали, че мобилните им телефони изведнъж започват да работят много по-малко, отколкото наскоро. Също така не добавя увереност в работата на батерията, ако пътувате далеч от електрически контакт, от който можете да презаредите батерията по всяко време.

Следователно само „бавни“ оловни батерии остават за използване в автономни системи за захранване. Те имат дълъг експлоатационен живот, лесни за експлоатация и предсказуеми в работата. Тези батерии действат като резервоари, които съхраняват вашата слънчева енергия, докато имате нужда от нея. Те също така действат като буфер за онези моменти, когато вашият слънчев панел не може напълно да поддържа товара. Те могат да бъдат свързани към оборудване и да се зареждат едновременно - за разлика от литиевите батерии. Дори 7 Ah батерия, като тази, използвана в комплекта за лаптоп, може да захранва лаптопи, зарядни устройства, може да се захранва със слънчева енергия и не тежи толкова много.

Прочетете разделите за слънчевите панели и контролерите за зареждане, за да получите по-ясно разбиране за това как работи слънчевата енергийна система, какви режими на зареждане и разреждане са необходими, за да се осигури надеждно захранване далеч от централизираните електрически мрежи.

Цинкови въглеродни батерии

Въглеродните цинкови батерии са известни още като сухи клетки (тъй като естеството на електролита, използван в тези клетки, е сухо), които са част от въглероден прът (катод), заобиколен от смес от въглероден прах и манганов диоксид (за увеличаване на проводимостта). Цялата тази комбинация е опакована в цинков съд, който действа като анод. Електролитът е смес от амониев хлорид и цинков хлорид. Типичните напрежения са малко под 1,5 V. Тези батерии са издръжливи и имат по-дълъг живот. Цинк-въглеродните батерии могат да се използват ефективно при умерени температури, но не работят при ниски температури.

Приложение на цинкови въглеродни батерии

Тези батерии с общо предназначение се предлагат на по-ниски цени, поради което много електронни устройства се продават безплатно с тези батерии. Основната употреба е в приложения с ниска мощност като фенерчета, дистанционно управление, играчки и часовници за маса.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни