Почистваме батериите и пространството след батерията от мръсотия и прах


По време на козметични ремонти можете да получите безплатен достъп до почти всяка област на повърхността. Почти във всяка стая обаче има място, където е много проблематично да се доближите. Това място е повърхността на стената зад радиатора. Как стените са завършени зад радиатора, ще разгледаме подробно в материала на тази статия. Включително ще разгледаме въпроса за довършване на стената зад батерията, без да я махаме.

Когато работите с зоната зад радиатора, първата стъпка, разбира се, е да се опитате да извадите батерията. Днес отоплителните радиатори са предимно от два вида: алуминий и чугун. Освен това и двата вида радиатори се различават по начина, по който са свързани.

Как да премахнете отоплителния радиатор за декорация на стени

Всички радиатори, както алуминий, чугун, така и други материали, имат един и същ принцип на свързване. Независимо от броя на секциите, батерията има кран, който регулира подаването на топла вода, възвратен спирателен кран и кран на Маевски - въздухоотвод, предназначен за освобождаване на въздушна брава от радиатора.


Схема за свързване на батерията. При малък брой секции щепселът и връщащата тръба се сменят.

На подаването и връщането на топла вода в радиаторите са монтирани съединители с съединителни гайки, към които отгоре е прикрепен клапан за регулиране на водата, а отдолу спирателен вентил. След двата крана се монтират съединители с външна или вътрешна резба. И след освободените съединители се инсталират или американски съединители със затягащи гайки, или съединители за кримпване. По един или друг начин, захранващите и връщащите отоплителни тръби са свързани към последните.


Гайка, която трябва да се развие, за да се извади батерията.

За да премахнете алуминиевия радиатор, първоначално е необходимо да затворите контролния клапан за подаване на вода и да затворите обратния клапан. След това трябва да отворите крана на Маевски. Външният му дизайн може да бъде различен. Модерните вентилационни отвори имат удобен захват. Вентилационните отвори в стар стил се отварят с отвертка, която напълно отвива болта.

На следващия етап под акумулатора се монтира леген или ниска кофа, която трябва да се отстрани и, използвайки или 2 ключа, или 2 регулируеми ключа, съединителните гайки, свързващи радиаторните муфи с крановете, се развиват. Като се има предвид, че вентилационният отвор е бил отворен преди това, тогава трябва да изчакате, докато цялата вода се източи от радиатора и да извадите самата батерия от скобите.

Как да разкачите чугунен радиатор от метални тръби

Като правило при старите чугунени батерии свързването на тръбите е както следва. На входа и изхода на водата в радиатора има чугунени съединители на адаптери - втулки. Външната резба на крака позволява да се завинтва в отвора на последната секция. Резбата, отрязана във вътрешния отвор на крака, е проектирана да свързва 1/2 инча метална тръба. След контрафорса върху резбата на металната тръба е разположена метална шайба под налягане.

В къщи на стара сграда върху чугунени радиатори, като правило, няма кранове за регулиране на водоснабдяването и спирателен вентил. Всички спирателни кранове обикновено са разположени на едно място на изхода и на входа на вода към газов котел, или в мазето, ако говорим за стара жилищна сграда, свързана към централна отоплителна система.


Схема на свързване на чугунен радиатор за отопление.

На фигурата цифрите показват:

1 - задържаща шайба (гайка);

2 - адаптерна втулка (крак);

3 - уплътнение под стъпалото;

4 - основа на чугунната секция.

След като се уверите, че подаването на вода към радиатора е спряно с помощта на 2 регулируеми ключа, първоначално мивката за налягане се освобождава върху тръбата, около 4-5 см. След това, замествайки контейнер за събиране на вода под батерията, развийте корпуса от радиаторната секция, която ще се движи по резбата на тръбата към освободената шайба. В този случай е препоръчително да се изчисли и запомни броят на оборотите, тъй като инсталирането на радиатора ще бъде обратно последователно.

Декорация на стена зад батерията, без да я демонтирате

По различни причини не винаги е възможно да се премахнат отоплителните батерии. Например, ако ремонтът се извършва през зимата и на входа и изхода на радиатора, и няма спирателни клапани. В този случай има две възможности. Ако батерията е инсталирана близо до стената, тоест междината е минимална, само 10-20 мм, тогава е по-добре да изчакате до края на отоплителния сезон и все пак да демонтирате батерията временно. Ако разстоянието между радиатора е 4-5 см, тогава повърхността на стената може да бъде завършена, без да се изважда батерията.

Измазване и пълнене зад батерията

Измазването на стените зад батерията, без да се отстранява, няма да работи напълно. Тоест, можете да извършите измазване с циментово-пясъчен разтвор, но без фугиране. Ще е необходимо окончателно да се изравнят стените зад радиатора с шпакловка. За нанасяне на мазилка или шпакловка се използва алуминиева лента с дължина 150 см или повече и ширина само 3-5 см. Дебелината на лентата трябва да бъде около 4-5 мм, така че лентата да не се огъва по време на работа .

При шпакловане или шпакловка хоросанът първоначално е направен с плътна консистенция, така че да не капе от алуминиевата лента. Разтвор се нанася върху ръба на цялата дължина на лентата или шпакловка и под ъгъл от 45 градуса лентата се прекарва между батерията и стената. Работата е подобна на принципа на мазилка с правило, но тук основното неудобство е свързано с батерията, разположена на стената.

Боядисване, грундиране на стените зад батерията

Предвид малката междина между батерията и стената, грундирането и боядисването са по-удобни за изпълнение с валяк с малък диаметър - мини валяк. Мини-ролките рядко се появяват на пазара, така че често се налага да се правят независимо от наличните инструменти, като се използва само държачът му от стандартен валяк. Можете също да използвате домашни четки или тахти, за да нанесете боя върху повърхността на стената. Те използват алуминиева тел с диаметър 0,8-10 мм като дръжка, която може да се огъне под желания ъгъл по време на боядисване. Освен това в продажба има четки за радиатори. Радиаторната четка е извита четка с дълга дръжка.

Топлоотразяващ щит от полиетиленова пяна

Веществата имат различна способност да провеждат топлина.

За да се предотврати консумацията на енергия, отразяващият топлината екран трябва да има ниска топлопроводимост - не по-висока от 0,05 W / (m * K).

Изолация на стената зад батерията

Топлоотразяващ щит от полиетиленова пяна

На закрито не се препоръчва използването на конструкции от запалими вещества с разхлабена структура.

Например минералната вата, отделяща формалдехид и микроскопичен прах, не е подходяща за екрана.

Въпреки че нейният коефициент на топлопроводимост е подходящ - 0,093 W / (m * K).

Топлоотражателните екрани, изработени от изолационни материали на основата на полиетиленова пяна, са се доказали най-добре:

Те са хипоалергенни и безопасни за човешкото здраве.

Топлопроводимостта на различните видове полиетиленова пяна варира от 0,029 до 0,032 W / (m * K).

Четири милиметра от тази преграда ще задържат същото количество топлина, колкото 10 сантиметра минерална вата.

За изолация между стената и отоплителното устройство е достатъчен слой от 3-5 милиметра.

Предпоставка: топлоизолационният екран зад радиатора трябва да бъде дублиран с алуминий.

Екрани за радиатори

Друго решение при декорирането на стена зад радиатор и декорирането на радиатори е използването на екрани за радиатори. Те са перфорирани панели от различни материали и се предлагат в различни шарки и цветове. Такива панели покриват стената заедно с батериите. По този начин част от стената зад самата батерия е скрита от погледа. Недостатъкът на това решение е известно намаляване на топлината от батерията.


Екран за радиатори.

Ако в стената зад батериите има вдлъбнатина за батерията - ниша, тогава довършителните технологии в този случай са малко по-различни. Можете да научите повече за тях в отделна статия: довършване на ниша под отоплителна батерия.

Когато неприятната отоплителна батерия разваля интериора, проблемът може да бъде решен по няколко начина: заменете го с дизайнерски или изкопачен модел или просто го затворете с екран / кутия. Последният метод има няколко предимства:

 • Екран или кутия не само крие обемиста структура, но често украсява стая.
 • Екранът / кутията може да се използва за конструиране на допълнителна конзола, декор рафт, пейка, стелаж, работен плот.
 • Уплътнената батерия е по-безопасна за деца - елиминиран е рискът от изгаряния и случайни удари. С този аргумент обаче може да се спори, защото в детската стая най-малко са необходими топлинни загуби.
 • Ако къщата е твърде гореща и суха, тогава затварянето на батерията ще помогне да се създаде комфортен микроклимат за членовете на домакинството, техните домашни любимци и растения.
 • Екранът предотвратява утаяването на прах от вътрешната страна на радиатора и по този начин улеснява почистването.
 • Топлопредаването на затворена батерия намалява средно с 10-15% или повече (в зависимост от степента на затваряне);
 • Екраните и кутиите често затрудняват поддръжката на радиаторите и понякога дори блокират достъпа до тях.
 • Често неправилно запечатаните батерии водят до замъгляване на прозорците и след това до появата на вредни плесени по склоновете и стените.
 • Екран или кутия поне малко, но "изяжда" пространството около радиатора. В края на краищата, всички елементи трябва да бъдат инсталирани на разстояние 5-10 см от батерията.
 • Екранирането на батерията изисква допълнителни разходи и неприятности.

По-нататък в статията ще ви разкажем как да затворите радиаторите, без да се компрометира топлината в къщата и да покажем, като използваме 70 снимки като пример, как да направим това красиво.

Как да се затоплим

Началото на зимата е най-доброто време да си спомните как да спестите пари от сметки за ток. "За какво?" - ти питаш. Факт е, че разходите за електричество за отопление на помещенията представляват повече от половината от общото му потребление във всекидневния живот. За да спестите пари за спестяване на топлинна енергия, домът ви трябва да бъде оборудван с измервателни уреди. За ефективно използване на отоплителната система е необходимо да се оборудват отразяващи екрани зад нагревателните устройства. Изолация на прозорци и врати, остъкляване на балкони и лоджии, използването на прозорци с двоен стъклопакет ще помогне да се спести енергия. Увеличаването на термичната защита на апартамент при липса на разходи за електроенергия за отопление ще позволи рационално използване на топлинна енергия от централно отопление и ще спести до 30 процента от енергията. Ще ви дадем 12 полезни съвета как да запазите топлина и да спестите пари. Изолирайте прозорците

В повечето от нашите домове консумацията на енергия за отопление е 3-5 пъти по-висока, отколкото в европейските страни с подобен климат.

Експертите изчисляват, че до 50 процента от топлинните загуби се случват през прозорците. Изолацията на прозорци може да увеличи температурата в стаята с 4-5 ° C и ще ви позволи да се откажете от електрическия нагревател, който може да консумира до 4000 kW / h на апартамент на сезон или от 5,5 до 7,8 хиляди рубли - в зависимост от тарифи за електричество.

Изолирайте дървените рамки с уплътнител или ги заменете с пластмасови прозорци с двоен стъклопакет.

Инсталирайте терморегулатор върху батериите

Когато отсъствате или сте далеч от дома за дълго време, спестете: просто настройте управлението на радиатора на по-ниска температура. Винаги можете да подгреете стаята, като настроите регулатора на по-висока стойност.

На отоплителния радиатор може да се монтира и термостат, който за разлика от конвенционалния клапан автоматично поддържа стайната температура.

По време на сън температурата на въздуха в апартамента, съгласно хигиенните стандарти, се препоръчва да бъде намалена с 2 ° C под тази, при която човек е буден. Намаляването на температурата през нощта ще спести около 0,7 процента консумация на топлина.

Не скривайте батериите зад мебелите и не ги покривайте със завеси. Препятствията предотвратяват равномерното разпространение на топлия въздух в стаята и намаляват преноса на топлина от радиаторите с 20 процента.

Окачете плътни завеси на прозорците (не блокиращи радиаторите). Дръпнете завесите през деня, а през нощта отново затворете прозорците. Затъмняващите завеси ще помогнат за предотвратяване на изтичане на топлина.

Инсталирайте енергийно ефективни стъклени прозорци

Препоръчително е да инсталирате прозорци с троен стъклопакет. Разликата в плащането в някои фирми за прозорец с троен стъклопакет в сравнение с прозорец с двоен стъклопакет е незначителна.

На пазара се появяват прозорци със спестяващо топлина стъкло. Това е полирано стъкло, покрито с оксидни метали по технология на вакуумно отлагане.

Продуктът е специално проектиран за използване в прозорци с двоен стъклопакет, които се отличават с увеличени нива на спестяване на топлина, както и с отлично пропускане на слънчева светлина и прозрачност.

Инсталирайте отразяващ топлината филм върху прозорците

Топлоотражаващият филм е оптически прозрачен материал със специално многослойно покритие, който е монтиран на вътрешната повърхност на външната рамка на прозореца.

Филмът пропуска 80 процента от видимата светлина, а вътре в апартамента отразява около 90 процента от топлинното излъчване, което ви позволява да поддържате стаята топла през зимата и хладна през лятото.

Изолирайте пода и стените

Ако правите ремонт, поставете тънък слой експандиран полистирол или пяна от пяна под тапета. Можете да използвате термо боя за изолация на стените, което също ще помогне да се запази топлината в стаята.

Известно е, че 10 процента от топлинните загуби в жилищните сгради са топлината, която излиза през мазето. Затова не позволявайте на топлината да излиза през пода.

Инсталирайте отразяващи топлината екрани

Стената зад радиатора може да се нагрее до 50 ° C. Нерационално е да се харчи толкова топлина за отопление на тухли или бетонни плочи, особено ако апартаментът е студен. Инсталирайте пяна или обикновен фолио, отразяващи топлозащитни екрани зад батериите. Това ще увеличи температурата в помещението средно с 2 градуса.

Затворете плътно входната врата

Ако входната врата не се затваря правилно, изолирането на собствената ви входна врата може да не е ефективно.

Това може да бъде подпомогнато или от инсталирането на инерционно устройство - т. Нар. „Затваряне на вратата“, или от комбинирана ключалка. Ако такива устройства все още не са инсталирани на входа, това е причина да се свържете с организация, която предоставя жилищни и комунални услуги. Имате право да настоявате за изолацията на входната врата и прозорците в стълбищните клетки.

Изолирайте лоджията и балкона

Особено внимателно е необходимо да се изолира вратата на балкона. В долната част на вратата можете да фиксирате декоративен килим с копчета и да поставите валяк от плътна тъкан на прага отстрани на стаята, притискайки плътно към вратата. Можете да го напълните с гума от пяна или парчета плат.

Изолирайте входната врата

Ефективен начин за поддържане на изтичането на топлина през входната врата е инсталирането на втора врата, създавайки топлоизолационен вестибюл. И във всеки случай - имате две врати или една - е необходимо да затворите пукнатините между стената и рамката на вратата. Това се прави с помощта на полиуретанова пяна.

Вентилирайте "в шок"

Постоянно отворен прозорец, изненадващо, охлажда, но не проветрява.

Но ако проветрявате на един дъх, отваряйки широко за кратко прозорците, тогава въздухът ще има време да се промени, но в същото време няма да „охлади“ стаята - стените в стаята ще останат топли.

Не прегрявайте апартамента

Някои хора обичат топло отопляемите апартаменти и след това се удивляват на високите сметки за отопление.

Винаги помнете: Всяка допълнителна степен на вътрешна температура ще струва около 6 процента допълнителни енергийни разходи.

Засадете дървета около къщата

Дърветата ще ви помогнат да защитите вашата селска къща от студения вятър и ще бъде по-лесно да спестите топлина в къщата.

Тя трябва да бъде засадена с жив "вятър" на разстояние от къщата, 2-5 пъти по-висока от височината на дърветата.

За успешното прилагане на държавната политика в областта на енергоспестяването в региона са одобрени необходимите нормативни правни актове и програми.

Със заповед на правителството на Тюменска област от 26 октомври 2009 г. е разработена обширна програма „Спестяване на енергия и повишаване на енергийната ефективност

в Тюменска област "за 2010–2020. Целта на цялостната програма е да намали енергийната интензивност на брутния регионален продукт през 2020 г. с 34 процента в сравнение с нивото от 2009 г. Програми в областта на енергоспестяването и енергийната ефективност са разработени и одобрени от всички местни държавни органи, държавни и общински институции в региона, както и организации, извършващи регулирани дейности. На 19 декември 2013 г. Тюменската регионална дума прие Закона на Тюменска област „За енергоспестяването и подобряването на енергийната ефективност в Тюменска област“.

Компетентно

Артър Галимов,

Ръководител на отдела за енергоспестяване на отдела за жилищно-комунални услуги на Тюменска област:

- Първата стъпка, която не изисква никакви разходи, е да разчупите собствените си ирационални навици. Необходимо е да спрете безцелно да наливате вода, да оставяте електрически уреди включени без нужда и да проветрявате помещенията с часове. В бъдеще, по време на подмяната на домакински уреди и избора на нови строителни материали за обновяване на помещенията, е препоръчително да се обърне внимание на нивото на тяхната енергийна ефективност. Научният и технологичен прогрес направи такива решения като LED осветителни лампи, индукционни готварски печки и прозорци с очила с ниски емисии, доста достъпни за обикновения потребител.

Как да затворите радиатори - 11 начина от кутия от гипсокартон до екран от плат

Декоративен екран / HDF кутия

Тази опция е една от най-популярните поради средната цена и красивия външен вид.

Каква е разликата между кутия и екран? Екранът е предназначен за батерия, разположена в ниша или под перваза на прозореца (на снимката по-горе), следователно покрива само предната част на нея. Кутията покрива изцяло радиатора на стената от всички страни.

Екранът, подобно на панела на кутията, е направен от перфориран HDF лист (ПДЧ с висока плътност, дебелина 3 мм), но профилите на кутията са направени от MDF. И двата материала са достатъчно здрави, издръжливи и нетоксични при нагряване.

 • Поради оригиналната перфорация, HDF екраните / кутиите изглеждат красиви и се вписват във всеки интериор, особено в класическия.
 • Топлоустойчивост (структурата не изсъхва като естествено дърво и не пожълтява като пластмаса).
 • Лесен за сглобяване и инсталиране без помощта на специалисти.
 • Готовите HDF екрани / кутии могат да бъдат бели или имитират дърво (венге, бук, дъб), а изработените по поръчка могат да бъдат боядисани във всякакъв цвят, ламинирани, фурнировани с естествено дърво. Вярно е, че сложността на дизайна винаги влияе върху цената на екрана.
 • MDF и HDF не понасят продължителен контакт с вода. Ако батерията изтече или тръбата се счупи, елементите на кутията / екрана могат да набъбнат. Следователно евентуалните спешни случаи трябва да бъдат решени незабавно.
 • Перфорираните панели, въпреки своята тънкост, са доста издръжливи поради високата плътност на влакнести плочи. Те обаче трябва да бъдат защитени от удари и остри предмети.
 • Разфасовките на перфорация на фабричните екрани не са оцветени и следователно видими.

Цена: от 1500 рубли за завършен модел и от 2300 рубли за индивидуална поръчка.

Съвети за подбор:

 • Размерът на вдлъбнатината на радиатора трябва да съвпада с размера на вътрешната страна на екрана.
 • Екраните и кутиите за батерията могат да бъдат или готови (сглобени като конструктор), или направени по индивидуални размери и дизайн (можете да изберете модел на перфорация).

Ето малка селекция от снимки на запечатани батерии.

Кутия от гипсокартон

Как да покриете батерията с гипсокартон? Използвайки този материал, можете да облечете радиатора с кутия или да създадете ниша за него във фалшива стена.

 • Екологичност;
 • Може да се използва във влажни помещения;
 • Наличен е материал;
 • С фалшива стена можете да затворите тръби, да разширите перваза на прозореца;
 • Можете да затворите батерията с кутия от гипсокартон със собствените си ръце без специални умения за няколко часа работа;
 • Можете сами да помислите за конфигурацията на кутията и фалшивите стени, ако желаете, я оборудвайте с рафтове и ниши, допълнително затворете тръбите, водещи към батерията. След това можете да видите снимка на затворена батерия в фалшива стена от гипсокартон с увеличен перваз и вградена ниша за книги.

Как да направите ниша за радиатор

Ако първоначално не е предвидена ниша за отоплителния радиатор, но се изисква да го удавите в стената, тогава си струва да подходите към това изчерпателно, след като подробно сте проучили този въпрос:

Когато беше решено да се направи задълбочаване чрез намаляване на стената, е необходимо да се съгласува този момент с жилищната инспекция. Намаляването на дебелината на носещата стена може да противоречи на изискванията на паспорта на апартамента. Дом с увреждания не може да бъде продаден, ипотекиран или наследен, без да се възстанови първоначалният му вид. Неизправността на носещите опори може да доведе до срутване на сградата.

Освен това, останалата част от стената може да е твърде тънка, за да издържи теглото на чугунения радиатор от няколко части.

Много по-лесно е да осигурите желаната вдлъбнатина, като удавите радиатора в кутия от гипсокартон. След това е възможно да се направи ниша с всякакъв размер и да се скрият изходящите тръби под листовете.

Мислейки за размерите на ниша, трябва да знаете размерите на радиатора, който ще бъде монтиран в него, и допустимия размер на конвективните въздушни междини. Ако батерията все още не е закупена, тогава е по-добре да изчислите необходимия брой секции, да купите подходящ нагревателен елемент и едва след това да започнете да правите кутия за него.

Минималните пропуски по периметъра на радиатора не трябва да са по-малки от 50 мм, но всичко зависи от размера на перваза на прозореца, дълбочината на нишата, дизайна на батерията и мястото на нейното инсталиране.

Не забравяйте за изолацията на вътрешната повърхност на нишата, особено ако трябваше да се направи чрез намаляване на дебелината на стените. Препоръчва се плочите от полистиролова пяна да се залепят по цялата площ на образуваната вдлъбнатина.

Следващото видео показва как да скриете батерията в ниша от гипсокартон:

Как да затворите батериите правилно - технически правила и съвети

Преди да затворите радиатора, е необходимо да вземете предвид няколко технически нюанса:

 • Имайте предвид, че преносът на топлина от затворен радиатор във всеки случай е намален, който и метод на камуфлаж да изберете. Основното е, че промяната не е значителна. В идеалния случай спадът на температурата в стаята трябва да бъде около 1-1,5 градуса.
 • Преди да затворите батерията, поставете я в ред: издухайте я, изплакнете я (това се прави в края на отоплителния сезон) и я боядисайте.
 • Имайте предвид, че колкото по-стегнато е тъкането на решетката, толкова по-добре маскира радиатора, но толкова по-зле топлопроводи.Ето защо, когато избирате екран за батерия, опитайте се да потърсите средно положение или разчитайте на спестяване на топлина.
 • За да се сведе до минимум топлинните загуби, екранът може да се постави на краката му, а в центъра да се изреже жлеб.

 • При затваряне на батерията е много важно да не блокирате конвективните въздушни потоци, в противен случай стаята ще издуха и прозорците ще започнат да се мъглят, което в крайна сметка ще доведе до появата на мухъл по стените. В идеалния случай козирката на прага трябва да излиза на не повече от 30 мм над батериите, горната и долната част на батерията трябва да са възможно най-отворени.
 • Между батерията и екрана трябва да има разстояние най-малко 35-50 мм. Трябва да има празнина от около 60-70 мм от радиатора до пода и до перваза на прозореца.
 • За да се разрешат аварийни ситуации, е необходимо да се осигури свободен достъп до радиатора. Например, решетката на кутията може да бъде подвижна, сгъваема (виж снимката), отваряща се на панти или плъзгаща се на профили.

Труден вариант

В същото време решението с премахването на нагревателя ще бъде най-простото по отношение на довършителните работи и най-трудното по отношение на подготовката. Подготовката ще се състои основно от пълно изваждане на батерията. Не всеки домашен майстор ще може да се справи с това, а през зимата, при липса на кран, който да затваря водата, това просто става невъзможно. Ако премахването на радиатора не представлява проблем за вас, то самият ремонт не е труден - технологията за извършване на цялата работа няма да се различава от останалата част от стаята.

Следователно има само два начина да подготвите всичко тук: премахнете отоплителното устройство сами или се обадете на майстор, който първо ще го премахне, а след това след известно време го инсталирайте обратно. Ще трябва да го извикате два пъти - за премахване и инсталиране, а това ще изисква допълнителни разходи. В тази връзка завършването на стената с батерия с нейното отстраняване е един от най-скъпите и трудни начини за ремонт на повърхността. Много по-лесно е да направите ремонт, без да премахвате нищо.

По-опростен подход

Сложността на работата в този случай зависи от вида материал, от който се нуждаете, за да украсите повърхността. Ако това е боя, тогава всичко ще бъде много просто - просто трябва да закупите специална четка с извита дръжка или да си направите подобие на тънък валяк, като фиксирате гума от пяна върху гума. С други материали е по-трудно и има няколко опции за довършителни работи:

Най-трудното е с плочката - тя не се огъва, трудно е да я избутате в тясното пространство зад радиатора, а подравняването на плочките една спрямо друга е още по-трудно. Освен това ще трябва да изрежете канали в някои плочки, в които ще влязат скобите, на които виси нагревателят. Ето защо декорацията на стената зад батерията с плочки обикновено се извършва с отстраняването на отоплителното устройство.

Не е толкова трудно да се справите с тапета и най-важният момент ще бъде плътното притискане на панела към повърхността. Изрязаното острие се намазва с лепило, избутва се зад радиатора и се изравнява там с помощта на дълга четка с извита дръжка или друго подходящо устройство. Мехурчетата не могат да бъдат премахнати напълно, но на това място те са практически невидими и този момент няма да бъде най-критичният. Основното нещо е да залепите парче тапет добре, за да не се отлепи по-късно.

Панелите също са лесни за закрепване. Те могат да бъдат фиксирани с лепило или решетка. В първия случай работата е проста и няма нужда да се разглежда отделно. Вторият случай не е толкова прост. Ще трябва да се въоръжите с отвертка с много дълго ужилване, за да можете да завиете панелите през секциите на нагревателя. В допълнение, декорацията на стените зад радиаторите с панели върху щайгата е възможна, без да ги премахвате само с вертикално разположение на панелите. В противен случай е почти невъзможно да монтирате щайгата. Най-трудният случай е с гипс и си струва да се говори отделно.

В допълнение към всички горепосочени методи за декориране на повърхността зад радиатора, има и друга универсална опция, която не е подходяща във всички случаи - довършване на стените зад радиатора с таванни плочки. Той просто е залепен към желаната повърхност, лесно го избутва в тясно пространство. Този метод обаче не винаги е подходящ, тъй като декорираната повърхност ще се различава от останалата част от пространството.

Как се мазилка зад батерия

След това трябва да подравните стената. От първоначалната ни картина става ясно, че стената ще трябва да бъде измазана. На това място можете да издишате веднъж с облекчение: не е необходимо да гипсирате върху фаровете! Дори и да излъжете малко и да направите леко изкривяване, то определено няма да се вижда под батериите. Затова вземаме мазилката и започваме да изравняваме стената с око. Имам отделен раздел за Как да мазирам стени.

Отнемаме около 3 часа, за да приготвим разтвора за мазилка и самата работа (за непрофесионалист):

И сега важен момент, който много хора забравят. Мазилката отнема много време да изсъхне. 2 до 7 дни. (ако, разбира се, искаме да направим всичко, използвайки правилната технология). Всичко зависи от дебелината на слоя мазилка, сезона, влажността на самата стая. Но все пак вземаме средно време от 4 дни. Признак за пълно изсъхване на мазилката, например гипс Rotband, ще бъде промяна в цвета на стената от кремав в снежнобял, както ще се види на следващата снимка:

Да, почти забравих. Ако правите ремонт по време на отоплителния сезон, горещо препоръчвам да инсталирате щепсели веднага след изваждането на батерията за ваша собствена безопасност. Важно е да прочетете за това тук.

Гипс

Много е трудно да се приложи решението върху равнината. За работа ще ви е необходима тънка метална лента, широка 3 - 5 сантиметра и 10 - 15 сантиметра по-дълга от радиатора. Мазилката или шпакловката се разреждат малко по-плътно от обикновено, така че да не изтичат от тясната метална лента. Разтворът се нанася върху ръба на лентата по цялата дължина, а самата лента с нанесената смес се прекарва в пространството зад батерията, под ъгъл от четиридесет и пет градуса. Процесът е много подобен на работата с правилото - трябва да извършите мазилка по същия принцип.

Когато разтворът се нанесе върху цялата зона зад нагревателното устройство, сместа трябва да се остави да изсъхне и след това, като се използва същата метална лента, се смила повърхността, като се прикрепя шкурка към нея.

«>

Как се шпаклова зад батерията

Веднага щом получите снежнобяла стена, трябва да я грундирате веднъж (отделяме 2 часа за разреждане на грунда, нанасяне и изсушаване) и незабавно да пристъпите към шпакловката. Тук можете също да го направите по-лесно, отколкото ние при запълване на големи стени. Изобщо не е необходимо да купувате суха смес и да я приготвяте. Напълно възможно е да се направи с готов шпакловъчен материал. Това значително ще спести време:


Четейки моя блог, вероятно правите ремонт. Добавете към отметките си
тази страница... Всички полезни магазини за домашен ремонт се намират тук.
Шпакловката се нанася на тънък слой. Мисля, че за 1,5 часа можете да го направите доста добре:

Времето за изсъхване на шпакловката е 1 ден. Мисля, че вторият път не си струва замазка.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни