СЪВРЕМЕННИ УСТРОЙСТВА ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА ВОДА


Какво са

Нагревателните устройства са класифицирани съгласно следните критерии:

 • Тип охлаждаща течност. Тя може да бъде течна или газообразна.
 • Производствен материал.
 • Спецификации. Това се отнася до размера, мощността, характеристиките на инсталацията и наличието на контролирано отопление.

При избора на най-добрия вариант е необходимо да се надграждат характеристиките на домашната отоплителна система и условията на работа. В този случай трябва да се спазва целият списък с изисквания и стандарти по отношение на отоплителните устройства. Заедно със силата на продуктите, от голямо значение е и спецификата на тяхното инсталиране. При липса на газоснабдяване и възможност за организиране на отопление на водата, все още има опция с електрически нагреватели.

Как да изберем

Извършвайки монтажа на топъл под с вода под ламината, трябва да се погрижите за допълнително отопление на жилищните помещения с радиатори. При избора на батерии за селска къща се вземат предвид следните фактори:

 • мощност на котела;
 • вид използвано гориво;
 • нивото на автоматизация на инсталираното оборудване;
 • материал на радиатора;
 • габаритни размери на устройството;
 • цена.

Висококачествената батерия трябва да има висока издръжливост, устойчивост на корозия и воден удар и да издържа на високо налягане. Разрушаването на метала се случва, когато стените на устройството са в пряк контакт с атмосферния въздух. Инсталирането на разширителен резервоар в затворена отоплителна система ще помогне да се предотврати това. В допълнение към тези изисквания отоплителните устройства трябва да отговарят на санитарните и хигиенните стандарти и да имат привлекателен външен вид. За съдействие при избора и инсталирането на радиатори се обадете на + 7-926-966-78-68

Устройство за система за отопление на водата

Отоплението с топла вода е най-често срещаният начин за отопление на сгради. Това обяснява наличието на пазара на значително разнообразие от нагревателни устройства за водни кръгове. Причините се крият в доброто ниво на ефективност на тези продукти, както и в разумните разходи за закупуване, инсталиране и експлоатация на услугата. Дизайнът на тези отоплителни устройства е много сходен помежду си. Сърцевината на всеки от тях е кухина: през него циркулира топла вода, загряваща повърхността на батерията. Освен това в действие влиза процесът на конвекция, който предава топлината в цялото помещение.

видове нагреватели

Радиаторите за водни отоплителни системи могат да бъдат направени от следните материали:

 1. Излято желязо.
 2. Да стане.
 3. Алуминий.
 4. Комбинации от материали (така наречените "биметални батерии").

Всеки от тези видове отоплителни устройства има свои специфики. Във всеки конкретен случай е необходимо да се вземат предвид площта на отопляемото помещение, особеностите на инсталацията, качеството и вида на използвания топлоносител (например в някои случаи се използва антифриз). За регулиране на мощността на батериите е предвидена възможността за изграждане или отделяне на секциите. Желателно е дължината на един радиатор да не надвишава 1,5-2 метра.

Комбинирани котли за топла вода

Ясно е, че за предпочитане е топлинен генератор, работещ на един вид гориво, например газ. Но са възможни различни ситуации, изходът от които ще бъде закупуването на комбиниран котел, в който е инсталирана сменяема горелка, която може да работи както на газ, така и на дизелово гориво.

Този тип водонагревателни устройства обаче също има свои собствени нюанси, по-специално:

 • такъв топлогенератор ще струва малко повече от котел, предназначен за един вид гориво;
 • ефективността му е с около 10-20% по-ниска от тази на котел на газ или масло;
 • тъй като котелът е голям размер, за него ще трябва да се отдели отделно помещение;
 • някои от компонентите му (горивна помпа, вентилатор и др.) се захранват от електрическата мрежа. Продължителните зимни прекъсвания на електрозахранването могат да доведат до разрушаване на тръбопровода. За такива ситуации трябва да закупите мощен електрически генератор.

Какви са отоплителните устройства

Отоплителният котел трябва да има определена мощност и трябва да надвишава топлинните загуби на къщата с около 15-20%, които все още трябва да можете да изчислите. За презастраховане можете да си купите по-мощен агрегат (цената на оборудването също зависи от този параметър), но тогава е възможно част от неговата топлинна мощност да не бъде използвана, тоест всъщност парите ще бъдат пропилени . Ако закупите по-малко мощен котел, тогава можете да замразите цяла зима, дори ако работи с пълна сила. Поради това е най-добре да потърсите съвет от специалист.

В моделите на котли от предишни поколения, намаляването на мощността доведе до намаляване на ефективността. Съвременното оборудване е оборудвано с няколко нива на мощност, поради което е възможно да се намали топлинната мощност на блока и количеството гориво, а това няма да доведе до топлинни загуби. Най-новото изобретение са котлите за гореща вода с моделиращи глави, при които безстепенното намаляване на мощността не влияе по никакъв начин на ефективността на оборудването.

Отоплението може да се комбинира със система за водоснабдяване с топла вода, за което е достатъчно да се монтира двуконтурен бойлер за топла вода. Те са от различни видове - моментални, складови или в комбинация с бойлер.

За пренос на топлина от охлаждащата течност към въздуха се използват отоплителни устройства, без които ефективността на системата за отопление на водата би била изключително ниска. Благодарение на специалния дизайн на отоплителните устройства можете да извлечете максимално количество топлина от охлаждащата течност.

Чугунени батерии

Чугунният тип отоплителни устройства е един от най-често срещаните варианти за завършване на битови централизирани системи. Предпочитан е пред други сортове главно поради евтиността си. В бъдеще устройствата от този тип започнаха постепенно да се заменят с устройства с по-висок коефициент на топлопреминаване (за чугунните батерии това е само 40%). В момента чугунните радиатори са оборудвани основно със системи от стар стил. Що се отнася до модерния интериор, в тях можете да намерите дизайнерски чугунени модели.

нагревателно устройство

Силните страни на устройството за отоплителни устройства включват значителна повърхност, през която енергията се прехвърля от охлаждащата течност към околното пространство. Друго забележимо предимство е издръжливостта на чугунните батерии: те могат да служат без проблеми в продължение на 50 години или повече. Има и недостатъци и има много от тях. Първо, охлаждащата течност се използва в много големи обеми (до 1,5 литра за всяка секция). Чугунът се нагрява бавно, така че трябва да изчакате, докато след включване на котела топлината започне да тече в помещенията. Тези батерии не са лесни за ремонт и за да се сведе до минимум вероятността от повреди, те трябва да се почистват на всеки 2-3 години. Инсталационната работа се усложнява от голямото тегло на радиаторите.

Биметални батерии

Силната страна на биметалните конструкции са специалните конвекционни панели, които повишават качеството на циркулацията на въздуха. В допълнение, устройства от този тип могат да бъдат оборудвани със специални регулатори, с които можете да увеличите или намалите дебита на охлаждащата течност. Инсталационната работа по своята простота наподобява монтажа на алуминиеви радиатори. Всяка от секциите има мощност от 180 W, осигуряваща отопление за 1,5 м2 площ.

модерни отоплителни уреди

В някои случаи използването на отоплителни уреди от воден тип се среща със сериозни затруднения. Например, биметални радиатори не могат да бъдат инсталирани в системи, където антифризът се използва като охлаждаща течност. Тези незамръзващи течности, които предпазват тръбите от замръзване, могат да имат разрушителен ефект върху вътрешността на батериите. Също така трябва да вземете предвид високата цена на тази опция за отопление.

Биметални и стоманени радиатори

Много потребители казват, че е по-добре да се използват биметални или стоманени батерии вместо чугунени аналози в отоплителната система. Този избор може да се обясни с малкия обем на охлаждащата течност вътре в устройството. Ефективна работа на отоплението може да бъде постигната дори при инсталиране на газов котел в частна къща.

Основните предимства на разглежданите устройства са:

 • Наличието на конвекционни елементи, което подобрява циркулацията на нагрятия въздух;
 • Възможност за инсталиране на термостати за регулиране на температурата във всяка стая.
 • Лесна инсталация на устройство и достъпна цена. Въпреки това, инсталирането на биметални радиатори трябва да се извършва от майстор водопроводчик.

Съвет! Когато купувате метална батерия, консултирайте се с продавача дали може да се разглоби и да се инсталират допълнителни секции. Това ще помогне да се избере мощността на устройството за конкретна стая (ако се окаже, че няма достатъчно отопление).

Електрически видове нагреватели

В случаите, когато възникват проблеми с организацията на отоплението на водата, е обичайно да се използват електрически нагреватели. Те също са представени в няколко разновидности, различаващи се един от друг по мощност и начин на топлопредаване. Най-същественият недостатък на битовите отоплителни уреди от този вид е високата цена на консумираната електроенергия. В този случай често се изисква полагане на нови окабелявания, предназначени за увеличени товари. Ако общата мощност на всички електрически нагреватели надвишава 12 kW, техническите стандарти предвиждат организирането на мрежа от 380 V.

битови отоплителни уреди

Електрически отоплителни уреди


Пример за електрическо отопление в сглобяема къща

Ако инсталирането на пълноценно водоснабдяване с вода е непрактично или невъзможно, електрическите отоплителни устройства са монтирани за отопление. Те се различават от традиционните по автономност и компактност. Освен това има няколко вида електрически уреди, които имат различен принцип на генериране на топлина. Основният недостатък на електрическото отопление са високите енергийни разходи. За да се сведе до минимум това, са необходими съвременни измервателни уреди за отопление - многотарифни електромери. Вечер и през нощта има преференциални тарифи за потребление на електроенергия.

Електрическите кабели в къщата трябва да бъдат адаптирани към максималните натоварвания от електрически нагреватели за отопление.

Отоплителни конвектори


Електрически конвектор

Ако къщата или апартаментът не разполагат с автономно (централизирано) отопление, най-често се инсталират електрически отоплителни устройства. Външно те са подобни на стандартните радиатори, но имат значителни разлики в дизайна.

Почти всички електрически нагревателни устройства се използват като нагревателни елементи за нагревателни елементи. Вътре е разположен елемент с високо електрическо съпротивление. Когато ток преминава през него, електрическата енергия се превръща в топлина. За по-голяма ефективност нагревателните елементи са свързани към топлообменни плочи, изработени от стомана или алуминиева сплав.

Има няколко вида електрически уреди за отопление на дома:

 • Конвекция... Дизайнът е проектиран за относително бързо нагряване на въздуха в помещението поради движението на потоци през специални прорези, разположени в горната и долната част на конструкцията;
 • Масло... За да се увеличи площта на горещата повърхност, вътрешността на радиатора се пълни с течност с високо енергийно съдържание.Повишаването на температурата е много по-бавно от описаното по-горе. Въпреки това, дори след изключване на електрическия нагревател, повърхността му остава гореща за известно време.

Почти всички модели са оборудвани със съвременни системи за управление. Задължителен елемент е електронен термостат, който има температурен сензор за автоматично регулиране на отоплението на конвектора. Също така, безопасността на работа не беше пренебрегната. Когато уредът се преобърне, прекъсвачът се активира. Има специални модели отоплителни радиатори, предназначени за работа в мокри помещения - бани, кухни. Те имат влагоустойчив корпус.

Моделмощност, kWtцена, търкайте
COOPER & HUNTER CH-2000 EC23495
NEOCLIMA COMFORTE 2.022273
OLMO OL 1000 M11932
NOIROT Spot E-3 15001,55838

Въпреки това, за да се достави топлина на голяма къща, е непрактично да се инсталират електрически конвекторни отоплителни радиатори поради високата консумация на електричество. В този случай е най-добре да инсталирате по-икономични отоплителни PLEN или IR нагреватели.

Ако общата мощност на електрическите конвектори надвишава 9 kW, ще е необходимо трифазно захранване с напрежение 380 V.

Инфрачервено отопление на дома


Предимствата на IR отоплението

За да се увеличи ефективността на поддържане на комфортна температура в помещението, са инсталирани електрически отоплителни устройства, които излъчват топлинни вълни в инфрачервения диапазон. Принципът им на действие не е да загряват въздуха, а повърхността на обектите, попаднали в зоната на действие.

Несъмнено предимство на тази техника е намаляването на разходите за захранване. Това се дължи на факта, че консумацията на IR нагреватели е с 20-30% по-малка от тази на подобни модели с нагревателни елементи.

В момента в отоплителната система има 2 вида нагревателни устройства, работещи в инфрачервения диапазон:

 • Филмови нагреватели... На повърхността на полимерния филм се прилагат резисторни проводници, които излъчват инфрачервени вълни, когато през тях преминава електрически ток. Те могат да бъдат монтирани както като топъл под, така и на тавана на стая - PLEN;
 • Въглеродни нагреватели... Въглеродна спирала се поставя в специална запечатана стъклена колба. Когато устройството е включено, то генерира инфрачервени вълни, които нагряват обекти. За ефективност такива устройства са оборудвани с рефлектор, изработен от неръждаем метал или алуминий.

Забележително е, че последният тип уреди за отопление на помещения могат да бъдат инсталирани навсякъде в стаята. Те често се използват за поддържане на нормална температура извън дома в определена зона.

Моделмощност, kWtцена, търкайте
НЛО звезда 18001,84090
RUNWIN LONDON317150
IR филм Luchi, м22161008
IR филм MONOCRYSTAL 220L ENP-E, m²135673

Въпреки това, за тези IR отоплителни устройства за частна къща има редица ограничения за приложение. На първо място, не покривайте повърхността на филма. Това може да доведе до прегряване и повреда.

Колкото по-далеч е разположен инфрачервеният излъчвател, толкова по-широка е зоната му на покритие. Но това увеличава степента на разсейване на топлината.

Маслени радиатори

Принципът на конвекция се използва и при работата на маслени електрически нагреватели. Специално масло се излива в апарата за отопление с нагревателен елемент. За регулиране на отоплението често се използва термостат, който изключва захранването при достигане на желаната температура. Устройствата, захранвани с масло, се характеризират с висока инерция. Това се проявява в бавно загряване на устройството и в същото бавно охлаждане след спиране на тока.

избор на отоплителни устройства

Температурата на повърхността обикновено се загрява до 110-150 градуса, което осигурява спазването на правилата за безопасност. Такова устройство не трябва да се инсталира близо до запалими повърхности.Маслените радиатори са оборудвани с удобно регулиране на интензивността на отоплението, предназначени за 2-4 режима на работа. Имайки предвид мощността на една секция (150–250 kW), изобщо не е трудно да се избере оптималният модел за отопление на определена стая. Максималната мощност на такова устройство е ограничена до 4,5 kW.

Радиатори с маслено охлаждане

Външният вид и принципът на работа на такива устройства е напълно подобен на обикновените отоплителни батерии. Само те са пълни с минерално масло, а електрическите нагревателни елементи, инсталирани директно във вътрешната кухина на устройството, го загряват. Те успешно се използват в офиси и жилищни помещения. Има охладители за масло отворени и затворени. Ребрата на последните са защитени с метална обвивка. Основното предимство на тези устройства е, че те не изгарят кислорода в стаята и не се загряват до температури, които са опасни за малките деца. Особено последното свойство се отнася за затворени радиатори.

Отворени и затворени охладители на маслото
Отворени и затворени охладители на маслото

Инфрачервено отопление

Изборът на инфрачервени нагреватели носи следните дивиденти:

 • Икономии на енергия до 30% в сравнение с конвенционалните електрически уреди.
 • Кислородът във въздуха не гори.
 • Стаята се загрява за броени минути.

нови отоплителни уреди

Инфрачервените устройства се класифицират според метода на предаване на вълната. В новите отоплителни устройства предаването на радиация в околното пространство се осъществява благодарение на резисторни проводници, монтирани на специален филм. Мощността на топли подложки може да бъде до 800 W / m2. Филмовите нагреватели са удобни, защото могат да се използват за организиране на топли подове.

Що се отнася до въглеродните излъчватели, в тях се излъчват вълни по спирали от запечатана прозрачна крушка. Мощността на такива устройства е в диапазона от 0,7-4,0 kW. Мощността на въглеродните нагреватели е с порядък по-висока, което осигурява по-строги мерки за пожарна безопасност.

Отопление на газ

За да спестите пари, можете да използвате газови нагреватели. Най-простият им вид е газов конвектор, който се превключва към магистрален газопровод или LPG цилиндър. Горелката на устройството е напълно защитена от контакт с околната атмосфера: в този случай се използва специална тръба за подаване на кислород, който се извежда на улицата през отвор в стената. Тези устройства се характеризират с висока мощност (най-малко 8 kW) и ниска цена на работа. Сред слабостите на газовите нагреватели може да се посочи задължението за регистрация в регулаторните агенции, необходимостта от ефективна вентилация и необходимостта от редовно почистване на дюзите.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни