Какъв вид течност против замръзване да се излива в отоплителната система


В какви случаи антифризът не може да се използва

Защо въпросът е поставен по този начин? Всичко е много просто - можете лесно да се запознаете със специфичните положителни качества на антифриза на всяка марка. Подобна информация се разпространява активно от производителите. От своя страна искаме да представим онези характеристики на тази техническа течност, за които те се опитват да мълчат:

 1. Антифризът не може да се използва в двуконтурни котли - възможно е да се смеси охлаждащата течност от отоплителния кръг във веригата за водоснабдяване. Както знаете, незамръзващата течност е отровна по своите физикохимични свойства.
 2. В отворени системи също не може да се използва - възможно е изпаряване на охлаждащата течност.
 3. Използването на антифриз в система с галванизиран тръбопровод е неприемливо - това е изпълнено с химически промени и загуба на първоначалните си свойства.
 4. Топлинният капацитет на незамръзващата течност е по-нисък от този на водата, което означава, че ще са необходими по-мощни радиаторни батерии.
 5. Вискозитетът на антифриза също е по-висок - необходими са по-мощни циркулационни помпи.

Направи си сам незамръзване: евтино, весело

Резервоарът за антифриз трябва да е достатъчно голям и правилно изчислен според проекта

Пропилен гликол антифриз

Пропиленгликолът в отоплителната система не е толкова токсичен, колкото предишния тип. Съставът на такъв антифриз може да съдържа хранителни добавки, които не са опасни дори за човешкото здраве.

Вярно е, че съставът на такава охлаждаща течност може да съдържа различни добавки, които могат да повлияят на материалите, от които са направени различни елементи на отоплителната система. Начинът, по който работят добавките, зависи от материала, от който са направени компонентите на отоплителната система. Необходими са някои добавки, за да не се появят различни окисления или разпенване в отоплителната система.

Направи си сам незамръзване: евтино, весело

Пропилен гликол антифриз

Характеристики при стартиране на отоплителната система

Различният състав на разтворите влияе върху работата на отоплителната система. Ето как присъствието на етилен гликол влияе върху началната фаза на стартиране на системата. Процесът на отопление трябва да започне с ниска мощност, след което постепенно да се доведе до необходимото ниво. Този метод ще намали токсичните ефекти на това вещество.

Продуктът на основата на пропиленгликол не се нуждае от такова регулиране на пускането на отоплителното оборудване.

Когато всички изисквания са изпълнени, тогава няма нужда да се страхувате от използването на "антифриз" като охлаждаща течност. Това ще реши много проблеми с умелото използване.

Цените на течността против замръзване са различни и съответно качеството също е различно. Политиката тук трябва да бъде следната: когато няма начин да се купи добър продукт, по-добре е да останете на вода. В този случай е задължително да се уверите, че охлаждащата течност се източва от системата преди настъпването на замръзване или да включите отоплителните устройства навреме.

Други компоненти

Рецептите за фабрични течности против замръзване задължително съдържат повърхностноактивни вещества. Те са предназначени да премахват мръсотията, мръсотията, замърсяванията, маслото и всичко останало, което може да попречи на погледа ви от стъклената повърхност.

Направи си сам незамръзване: евтино, весело

За да бъде течността ефективна при почистване на стъкло, са необходими много малко повърхностноактивни вещества. В процеса на производство също се използват аромати. Те служат за придаване на приятен аромат на продукта. Производителите често използват миризмата на ябълки, цитрусови плодове или всеки друг продукт с устойчив и „вкусен“ аромат. Боите оцветяват течността в различни цветове. Това улеснява купувача да идентифицира желания продукт. Отделно е необходимо да се каже за водата.За производството на продукти от най-висок клас, дестилираният е най-подходящ. В някои случаи е разрешено използването на артезианска вода с минимум соли. Но най-обикновеният (от крана) не е подходящ за приготвяне на антифриз.

Ако вземете антифриз, каква марка

Направи си сам незамръзване: евтино, весело

Течности за отопление

Днес пазарът предлага разнообразни предложения за този специфичен продукт.

Тук обаче има и лидери. Течността за отопление, наречена "Топла къща", е в голямо търсене сред потребителите. Този продукт се произвежда в Русия.

"Топла къща" се използва успешно в продължение на много години, така че можем да кажем с увереност, че течността е преминала теста на времето. И най-доброто от всичко е, че този антифриз се характеризира с отзиви на собствениците на жилища, които имат значителен опит в експлоатацията на отоплителни системи, използващи течност против замръзване.

Според тях тази марка не губи характеристиките си в продължение на десет отоплителни сезона.

Това напълно съответства на експлоатационния живот, деклариран от производителя. Както знаете, отзивите от доволни потребители са най-доброто доказателство за качество.

Също така на слуха са такива марки като "Energos Universal", "Energos Lux", "Thermagent", "Dixis" и др.

На основата на етилен гликол руските производители произвеждат антифризи в две версии: с температура на замръзване до -30 ° C, а също и с температура на замръзване до -65 ° C.

Гореспоменатите производители активно разширяват гамата от незамръзващи топлоносители, произведени на основата на хранителен пропилей гликол, екологично безопасни суровини. И това не е напразно, защото търсенето на антифриз за отопление нараства, което означава, че трябва да има доставка.

Случаи, в които е строго забранено използването на антифриз

Направи си сам незамръзване: евтино, весело

Когато не можете да използвате антифриз

Не е трудно да се запознаете с всички предимства на антифриза от всеки производител.

Тази информация се рекламира активно от търговски марки. От друга страна, трябва да говорим за характеристиките на тази течност, които производителите се опитват да не подчертават:

 1. Забранено е използването на антифриз в двуконтурни котли. В крайна сметка конструктивните характеристики на тази отоплителна система са такива, че охлаждащата течност може да изтече от отоплителния развъдник във веригата за водоснабдяване. А по своите химични свойства незамръзващата течност е отровна.
 2. Категорично е забранено използването на антифриз в отворени системи, в който случай той може да се изпари.
 3. Също така, не използвайте антифриз в отоплителни системи с поцинковани тръбопроводи. При взаимодействие с тях са възможни загуба на първоначалните свойства и химични промени. Не се препоръчва да се излива антифриз в чугунени котли. Най-малкото трябва да сте сигурни, че във вашето устройство присъстват паронитови уплътнения, които могат да предотвратят вредното въздействие на антифриза. Техническият паспорт на продукта ще ви помогне в това.
 4. Топлинният капацитет на антифриза е по-нисък от водата, в резултат на което са необходими радиаторни батерии с по-голяма мощност.
 5. Тъй като вискозитетът на незамръзващата течност е по-висок, ще са необходими по-мощни циркулационни помпи.

Във всеки случай окончателното решение винаги е ваше. Невъзможно е да се каже недвусмислено кое е по-добро, вода или незамръзваща течност.

Всичко зависи от индивидуалните параметри на отопление. Преди да вземете окончателно решение за избора на една или друга охлаждаща течност, трябва да потърсите съвет от специалисти.

Направи си сам замръзваща течност

В повечето страни "незамръзване" просто се купува в специализирани магазини за автомобили. В Русия има такава възможност да направите сами течност против замръзване.

За да направите това, погледнете таблиците по-горе и просто смесете водата и основата в необходимите пропорции.За да подобрите почистващите свойства, препоръчва се също да добавите малко обикновен съд или препарат за стъкло. Една капачка е достатъчна за 5 литра готова течност.

Евтина антифризна течност може да се направи не само на базата на алкохоли, но и на базата на други течности: оцет, амоняк и др., Въпреки че качеството и безопасността на такива разтвори не могат да бъдат напълно сигурни.

В магазините можете да намерите кон и да го разреждате сами с вода до необходимата температура на замръзване.

След като направите течността, трябва да я проверите, без да я изливате в резервоара за миене - просто я оставете навън за една нощ, ако температурата е отрицателна или във фризера на хладилника.

Класификация на антифриз

На пазара има много видове този продукт. Незамръзващата течност за отоплителни котли може да бъде направена на базата на воден разтвор на глицерин, етилен гликол, пропилей гликол и т.н. Тъй като всички вещества са силно корозивни, в състава на течностите присъстват специални добавки.

Всеки вид има определени специфични характеристики:

 • течност на основата на етилен гликол - често срещана сред купувачите, тъй като има най-достъпна цена. Но той е най-токсичен и не може да се използва за двуконтурни котли. Може да бъде опасно за здравето, ако бъде пуснато във водоснабдителната система. Ако точката на кипене се повиши над 110 градуса, веществото може да образува утайка, която може да прекъсне работата на редица елементи на системата;
 • от пропилен гликол - свойствата на състава са почти подобни на предишния, но е по-малко вреден и по-безопасен;
 • на основата на глицерин - екологично чист антифриз, нетоксичен, предпазва системата от корозия. Когато преминава в твърдо състояние, това не увеличава силата на звука, но за да стартира системата, просто трябва да я загреете;
 • от естествен разтвор на бишофит - има високо ниво на топлообмен и топлинен капацитет, точката на замръзване е ниска, а точката на кипене е висока;
 • соленоносители - направени на основата на разтвори на натрий, калций и други минерални соли. Те са силно корозивни за тръбите.

Спецификации за миене на стъкло и течности с ниско замръзване

Тези спецификации се прилагат за предно стъкло и течности с ниско ниво на замръзване (наричани по-долу "течност, продукти ") производство LLC "XXX".

Устройството за миене на предно стъкло и течности с ниско замръзване са предназначени за използване в автомобилна система за измиване на предното стъкло през пролетно-летния и есенно-зимния период за отстраняване на сняг, лед, маслено фолио, насекоми, сол и пътни отлагания и други замърсители и са воден разтвор на изопропил и етилен гликол алкохол, съдържащ повърхностноактивни вещества, парфюм и багрило.

Течността ефективно разтваря мръсотията, не оставя ивици, отлагания и преливащи се филми върху стъклото, неутрална е към боядисването на каросерията, към гумените и пластмасовите части на автомобила.

Течността се произвежда на основата на абсолютен изопропилов алкохол S1111 (3 ... 75%), омекотена вода, етилен гликол (4 ... 10%), повърхностноактивно вещество 2% (неонолно вещество), багрило (по-малко от 1%) , аромати

(по-малко от 1%).

Пример за запис на продукти в поръчка и / или в други документи:

"Течност за миене на предно стъкло" Зима "TU 2384-001-XXXXX-2015".

"Течност с ниско ниво на замръзване AZhN-1 TU 2384-001-XXXXX-2015".

Тези технически спецификации са собственост на LLC "XXX" и не може да бъде частично или изцяло копирано, дублирано или използвано без разрешението на собственика.

Списъкът на нормативните документи, посочени в тези технически условия, е даден в Приложение А.

1 ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ

1.1 Основни параметри и характеристики

1.1.1 Течността трябва да бъде произведена в съответствие с изискванията на тези технически спецификации, Единните санитарно-епидемиологични и хигиенни изисквания за стоки, подлежащи на санитарен и епидемиологичен надзор (контрол), глава 2, раздел 19.

Течността трябва да бъде произведена в съответствие с рецептата и в съответствие с технологичните регламенти, съгласувани и одобрени по предписания начин.

1.1.2 Суровините, използвани за производството на течността, трябва да отговарят на изискванията на съответните нормативни документи.

1.1.3 В зависимост от обемната част на изопропилов алкохол, течностите за миене на стъкло се разделят на степени "Лято" и „Зима“.

"Лято" - предназначени за употреба при температури над 0 ° C;

- "Зима" - предназначени за употреба при температури до минус 20 ° C; до минус 25 ° C; до минус 80 ° C.

1.1.4 По отношение на органолептичните и физикохимичните характеристики течностите за миене на стъкло трябва да отговарят на изискванията и стандартите, посочени в таблица 1.

маса 1

Име на индикатора Характеристики и норма за марки
"Зима""Лято"
минус 20 ° Сминус 25 ° Сминус 80 ° Сповече от 0 ° С
12345
Външен вид, цвят, мирисХомогенна прозрачна течност от зелени или сини или жълти цветове с мирис на мирис. Допуска се лека мътност и поява на утайка, което не влияе върху качеството на течността

Край на таблица 1

12345
Плътност при 20 ° С, g / cm30,945… 0,9550,92…0,940,85…0,890,96…1,000
Масова част на изопропилов алкохол,%, не по-малко32,051,080,03,0
Индекс на концентрация на водородни йони, pH7,5…9,08,0…9,59,0…11,07,5…9,0
Начална температура на кристализация, ºС, не по-високаминус 20 ° Сминус 25 ° Сминус 80 ° С

1.1.5 В зависимост от обемната част на етилен гликол алкохола течностите с ниско ниво на замръзване се разделят на степени:

- "АЖН-1" - предназначени за употреба при температури до минус 20 ° C;

- "АЖН-2" - предназначени за употреба при температури до минус 30 ° C;

- "АЖН-3" - предназначен за използване при температури до минус 40 ° C.

1.1.6 По отношение на органолептичните и физикохимичните характеристики течностите с ниско ниво на замръзване трябва да отговарят на изискванията и стандартите, посочени в таблица 2.

таблица 2

Име

индикатор

Норма на течността
АЖН-1АЖН-2АЖН-3
1234
1. Външен видПрозрачна хомогенна цветна течност без механични примеси
2. Плътност, g / cm1,111,1061,102

Край на таблица 2

1234
3. Температура в началото на кристализацията, ° С, не по-високаминус 20минус 30минус 40
4. Съдържание на етилен гликол,%968985

Бележки: Цветът на ниско охлаждащата течност е зададен в NTD за нейния специфичен тип.

1.2 Маркиране

1.2.1... Транспортната маркировка на товара трябва да отговаря на изискванията на GOST 14192 и GOST 19433 (клас 6, подклас 6.1, класификационен код 6161).

1.2.2... Изискванията за етикетиране на потребителските контейнери са установени в NTD за специфичен вид течност.

1.3 Опаковка

1.3.1 Като потребителски контейнер за течности се използва полимерен контейнер с обем 0,9, 4, 5, 10 литра съгласно NTD за специфичен вид течност.

1.3.2 Течностите, опаковани в потребителски контейнери, по време на транспортирането се опаковат в дървени кутии в съответствие с ГОСТ 18573.

1.3.3 Всяка кутия е опакована с течности от същия тип и в една и съща потребителска опаковка.

Броят и видовете кутии се избират в зависимост от размера, теглото и броя на потребителските опаковъчни единици, поставени във всяка кутия, и посочват в NTD специфичен вид течност.

1.3.4... По споразумение с потребителя течностите могат да се пакетират в други видове контейнери, които посочват в NTD специфичен вид течност.

1.4 Пълнота

1.4.1 Течността се доставя на потребителя като готов за употреба продукт.

1.4.2 Пакетът трябва да включва:

- партида продукти (обхватът на доставката се установява по споразумение с клиента);

- експлоатационни документи (паспорт, ръководство за експлоатация, опаковъчен лист), съответстващи на GOST 2.601.

8.1 Производителят гарантира съответствието на течностите с изискванията, установени в NTD за тази течност, като взема предвид изискванията на тези TU и при условията на тяхното транспортиране и съхранение.

8.2... Гарантираният срок на годност е най-малко 5 години.

Как да направите антифриз: основните точки

Какъвто и състав да приготвите, той трябва:

 • почистете предното стъкло от мръсотия и лед;
 • остават течни при ниски температури;
 • да бъдат безопасни както за хората, така и за машинните части.

Всичко, може би, нищо повече не се изисква от шайбата.

Като правило основата на течността против замръзване включва обикновена дестилирана вода, алкохол и някои добавки за ароматизиране, оцветяване и подобряване на почистващите свойства. В производството се използват метилов, етилов и изопропилов алкохол.

Метиловият алкохол е вреден за здравето, поради което в Русия е забранено замразяването на негова основа. И дори ако в гаража ви лежи кутия с това вещество, не бива да я изливате в колата.

Изопропиловият алкохол е изключително рядък сред хората; тази техническа течност има остър мирис. Може да се поиска от този, който ремонтира и почиства офис техниката у дома. Вярно е, че такъв майстор обикновено няма повече от половин литър на склад. И между другото струва много по-скъпо от същия етанол.

Етиловият алкохол е най-достъпният вариант. Много от тях имат бутилка медицински, технически или дори хранителен етанол у дома. Никой обаче не отмени и любимата ни водка, защото по същество това е воден разтвор на етилов алкохол.

За да направят антифриз в шайбата у дома, много от тях също използват сол, киселини, препарати. Но първо нещата първо.

Видове зимни шайби за предно стъкло. Кой антифриз е по-добър?

На съвременния автомобилен пазар има десетки модели уреди за миене на предни стъкла и трябва да можете да изберете висококачествена и ефективна течност, която да не се замразява при силен мраз, бързо да изчистите предното стъкло от мръсотия и да сте безопасни за водача и пътници. Как да го направим?

Важно е да се разбере, че всички незамръзващи смеси са течни смеси от алкохол и вода, а основните технически характеристики на шайбата зависят от количеството алкохол във водата (точка на замръзване и токсичност). Качеството на алкохола също е от съществено значение: всички продукти против замръзване са направени на базата на три алкохола:

 • Метил (метанол) е силно токсична течност без мирис, която е опасна за човешкото здраве и е забранена от закона, но често се предлага от фалшиви производители и занаятчии. Метанолът води до загуба на зрение и общо отравяне на тялото, корозира гумените компоненти на шайбата на предното стъкло и премахва мръсотията много зле (образува филм върху студено стъкло и просто размазва мръсотията).
 • Етил (етанол) е най-безопасният и ефективен вид „незамръзване“ с лек мирис на обикновена водка. Това е най-добрият избор, но цената е доста висока.
 • Изопропилът е безопасна и евтина миялка за предно стъкло с лека миризма на ацетон. Той е малко по-малко ефективен от незамръзването на етанол, но е достатъчен при средно ниски температури и по-безопасен от метаноловите смеси.

Вземете тази информация предвид при избора на шайби за предно стъкло за шофиране през зимата и погледнете етикета на опаковката против замръзване, за да изясните какъв алкохол има в течността (когато купувате, не забравяйте да помиришете състава).

В допълнение към тази характеристика, опаковката трябва да съдържа данни за кинематичния вискозитет (течливост при различни температури), точката на замръзване (кристализация), коефициента на повърхностно напрежение (способността да се намокри повърхността и да проникне в структурата на мръсотията), както и съдържанието на летливи повърхностноактивни вещества (повърхностноактивни вещества) ...

Предлагаме ви малък преглед на най-популярните перални за зимно стъкло на вътрешния пазар, като се вземат предвид горните характеристики и ефективност при различни температури.

Hi-Gear Premium Антифриз

Тази шайба за предно стъкло е висококачествено решение против замръзване на основата на изопропил, което се произвежда в Русия под лиценза на известна американска марка автомобилни химикали. Неговите предимства включват:

 • висока ефективност на почистване на очила от мръсотия и масло;
 • активност при температури до -25С;
 • икономия на високи разходи;
 • без петна и отблясъци върху стъклото след употреба;
 • няма въздействие върху човешкото здраве;
 • неразрушаващ ефект върху гумени и пластмасови елементи на системата за миене на предното стъкло.

Сред недостатъците: сравнително висока цена и присъствие на пазара на голям брой "самоделни" фалшификати (те имат твърде силна миризма в сравнение с оригинала).

снимка 2

Германска шайба за стъкло Liqui Moly (руско производство)

Този антифриз също е висококачествен лицензиран продукт: произвежда се в Русия под контрола на известния немски производител на автохимикали Liqui Moly на основата на изопропилов алкохол. Нейните предимства:

 • гарантирана ефективност при -25C (обаче работи и при -30C);
 • добре напръскан, не запушва дюзите за миене на предното стъкло (минимален кинематичен вискозитет);
 • съдържа минимум повърхностноактивни вещества (изключителна формула на сместа), качествено измива мръсотия от всякаква сложност;
 • не оставя петна, ивици, отблясъци върху стъклото.

От друга страна, най-високото качество със съвременен контрол на производството, използването на най-добрите технологии и химични компоненти определя значителната цена на антифриза.

снимка 3

Руски антифриз Effect Plus

Евтин вътрешен продукт на основата на изопропил за измиване на прозорци на автомобили при студове до -30C. Предимствата включват липсата на:

 • неприятни остри миризми;
 • вредни ефекти върху благосъстоянието на хората;
 • разлагащ ефект върху гумените елементи на стъклото и бояджийската система.

Към недостатъците на това средство против замръзване специалистите приписват невъзможността да се премахнат замърсяванията и петна от студено стъкло (наложително е да се загрее).

снимка 4

Шайба за предно стъкло "Chistaya Milya" (RF)

Това средство против замръзване се произвежда в Русия, има голямо търсене сред местния автомобилист и се различава по:

 • изключителна и доказана химическа формула на основата на изопропилов алкохол;
 • ефективността на отстраняване на мръсотията и маслото при -35C;
 • гарантирана безопасност за хората (не съдържа метанол);
 • няма въздействие върху каучук, метал и боя;
 • липсата на петна и отблясъци върху стъклото след изсъхване;
 • ефективност на разходите.

Експертите предупреждават собствениците на автомобили: на пазара има много фалшификати на тази шайба за предно стъкло. Можете да изберете оригинален продукт по леката миризма на ацетон (ако няма миризма, тя е фалшива).

снимка 5

Бюджетен антифриз E95

Този сертифициран антифриз има много достъпна цена и доста ефективно почиства стъклата на автомобила от замърсявания и трудни петна, безопасен е за хората и е активен при температури до -30C. Този продукт обаче всъщност не е тестван и има тенденция леко да се сгъсти вече при -15C.

снимка 6

Може ли да се използва антифриз

Направи си сам незамръзване: евтино, весело

верига за подаване на топлина с антифриз вместо вода

Антифризните или антифризните течности са известни на почти всички. Те се използват широко в охладителните системи на автомобила през зимата. В автомобилния двигател антифризът предава излишната топлина от двигателя, охлаждайки го. Нещо повече, дори при най-силните студове, той не замръзва. Именно тези свойства - способността да прехвърлят топлина дори при най-ниските температури и са довели до използването на антифриз за изграждане на отоплителни системи. Особено важно е да се използва такава охлаждаща течност в система, част от тръбопровода на която минава през отворена площ.

Добра характеристика на „незамръзването“ е, че провокира по-малко корозия на вътрешната повърхност на тръбопроводните системи, отколкото обикновената вода.Друго несъмнено предимство е липсата на суспендирани варовикови разтвори в течности против замръзване - така че не е нужно да се притеснявате за евентуално образуване на котлен камък.

Има няколко модификации на антифризните течности, които могат да се използват в отоплителни системи.Изборът на конкретен тип се прави, като се вземат предвид климатичните условия и конфигурацията на отоплителната система на вашия дом.

Какво представлява промивната течност за отоплителната система и трябва ли да се промива?

В допълнение към самия топлоносител, когато работите с отоплителната система, ще трябва да закупите и течност, предназначена за промиване с тръбопровод и отоплителни радиатори.

Разбира се, в краен случай можете да изплакнете вътрешната повърхност на тръбите с обикновена чешмяна вода, но е по-добре да направите това по същия начин с помощта на специални течности, в които се въвеждат специални химически добавки.

Направи си сам незамръзване: евтино, весело

промиване на отопление

Алтернативен вариант за промиване може да бъде използването на вода с добавен разтвор на сода каустик. Такава смес се излива в отоплителната система и остава вътре в нея за около час. Содовият разтвор влиза в контакт с котлен камък по вътрешната повърхност на системата и го разтваря. Освен това разтворът на сода бикарбонат ще разтвори корозиралите участъци.

Как да изберем течност за отоплителна система?

На първо място е необходимо да се определят работните параметри на системата. Тук за вас ще бъдат важни две екстремни стойности - максималната температура на охлаждащата течност при нагряване в котела и минималната температура на околния въздух. След това трябва внимателно да проучите техническите характеристики на вашата отоплителна система.

Всъщност основното внимание трябва да се обърне на характеристиките на топлообменника в котела. Някои производители може да не разрешат използването на течности против замръзване. И накрая, след определяне на допустимостта на използване на течност против замръзване и възможните температурни параметри, преминете директно към избора на марката течност, като се фокусирате върху нейната най-ниска токсичност

В крайна сметка отоплителната система ще бъде разположена в жилищен район и евентуалните течове на течност не трябва да водят до отравяне.

Използване на алкохол като топлоносител

Колкото и богохулно да звучи за ухото на мъжа, е позволено да се използва алкохол като топлоносител. Алкохолът не замръзва и може да се използва в широк температурен диапазон. Естествено в това си качество се използва индустриален алкохол, който е смъртоносна отрова за хората. Много производители на котли и топлообменници обаче са критични към използването на течности като бишофит или етилен гликол като топлоносител.

Направи си сам незамръзване: евтино, весело

бишофит

Недостатъкът на използването на чист алкохол като топлоносител е неговата висока летливост - около пет литра годишно ще се изпари през микроскопични пори в системата.

Състав на течности за автомобили

Има три вида готови стъклени шайби през зимата:

 • как да изберем антифриз за кола
  На основата на метилов алкохол

  ... Това са полулегални течности, които обикновено са забранени за употреба в Русия. Но те могат да бъдат закупени евтино и се справят добре в кал, заледяване.
 • Просто трябва да вземете предвид, че метанолът е вреден за здравето, дори ако шофьорът няма да пие такъв антифриз. Нежелателно е вдишването на пари от веществото, това може да доведе до гадене и световъртеж.
 • На основата на етилов алкохол... Това са висококачествени, но много скъпи течности за миене на предното стъкло. Етанолът не е вреден за здравето, тъй като се използва по предназначение, той премахва замърсяването добре, предпазва повърхността от образуването на леден слой. Но не винаги е възможно да се купи такъв антифриз, тъй като средствата не са много чести поради високата цена.
 • На основата на изопропилов алкохол... Това са най-често използваните стъклени течности.Те са евтини и си вършат добре работата. Но те имат и недостатъци: изопропилът мирише силно и увеличава вискозитета на продукта при силна слана. Последното го прави неизползваем. За да може антифризът на основата на изопропил да работи при ниски температури, той трябва да има висока концентрация на веществото. Това означава, че миризмата ще стане още по-остра.

Колкото по-висока температура е предназначена за продукта, толкова по-малко мирише. Следователно тези, които не живеят в далечния север, трябва да приемат течност, която запазва свойствата си при минус 20-25 градуса.

Как да направите антифриз със собствените си ръце

Няма стандарти за течност, предназначена за наливане в шайба. Следователно самостоятелното незамразяване за автомобил е доста достъпно за всеки, особено след като съставките могат да бъдат закупени.

Повече за InDrive.Net:

Система ERA-GLONASS в автомобил: характеристики на управлението и управлението

Състав и пропорции на компонентите

Има няколко рецепти за приготвяне на шайба за предно стъкло:

 • На основата на течност за почистване на прозорци. Но не всеки наличен в търговската мрежа ще работи, трябва да изберете продукт, съдържащ алкохол. Съставът на антифриза за автомобили и пропорциите на компонентите са както следва: 33% течност за почистване на прозорци, останалото е дестилирана вода.
 • Въз основа на медицински алкохол. Подходящо е вещество с якост 95 или 70 градуса. Но пропорциите зависят от този показател. Ако алкохолът е 95 градуса, са необходими 650 г, вземат се 750 г 70-градусов антисептик.Водата се измерва във всеки случай 3 литра. След като го смесите с алкохол, добавете още 1 с.л. прах за пране и разклатете всичко.

антифриз за кола

 • Въз основа на оцет. За да не търсят дълго време, от това, което правят антифриз за кола, те вземат този наличен продукт и го смесват с вода в съотношение 1: 1. Рецептата се използва най-добре при температура извън прозореца най-малко минус 10 градуса. Само в този случай миризмата ще стане по-слаба.
 • На основата на амоняк. За 2 литра вода вземете 1 литър от веществото. Те се смесват с помощта на лъжица или клонка, за да се предотврати образуването на пяна. Не разклащайте контейнера. За да накарате инструмента да работи при силен студ, добавете към него 100-150 г оцет. Тази течност е много ефективна, но има остра миризма, така че не всеки шофьор може да използва рецептата.

Предложените методи за приготвяне на антифриз са тествани неведнъж. И все пак не бива да готвите големи количества веднага. По-добре е да направите малко, за да проверите дали ще има петна по стъклото след употреба, дали водачът може да толерира миризмата на продукта. Във всички случаи си струва да приемате бутилирана вода, а не от чешмата, освен ако не се изисква дестилирана вода според рецептата.

Как да си направим течност без мирис

Чувствителните хора не трябва да използват силно миришещ продукт за почистване на стъклото. В противен случай за тях са осигурени дискомфорт и главоболие, а шофирането е опасно. Нуждаете се от антифриз за кола без мирис, това може да се приготви и у дома.

Повече за InDrive.Net:

Кога, как и кой детски предпазен колан да се използва

За основа се взема течност за миене на съдове. Висококачествените продукти съдържат минимум аромати, те не съдържат вещества, които влияят негативно на здравето. Важно качество на основата е нейната устойчивост на ниски температури, която може лесно да се провери.

Незамръзване за автомобили

Концентрирана течност "Фея" е подходяща за приготвяне на антифриз. Трябва да измерите 1,5 с.л. и се разбърква в 5 литра вода. Ако възнамерявате да използвате друг препарат за миене на съдове, пропорциите трябва да се определят експериментално.

Антифризите на базата на етанол и течности за почистване на прозорци също имат доста неутрална миризма. И ако продуктът е необходим за кратко време и няма начин да се забърквате дълго с подготовката, можете да смесите водка с вода. Миризмата от него бързо изчезва и при лека настинка продуктът работи добре.

Срок на годност

Много хора купуват шайба за бъдеща употреба. Но срокът на годност на антифриза за автомобил е ограничен.Това зависи от състава и условията на съхранение. Средно това е 2-3 години от датата на производство. Но трябва да се има предвид, че при топлина алкохолът например може да се изпари и ефективността на течността ще намалее. Това е по-вероятно, ако контейнерът е отворен и капакът е хлабав.

Преди новия сезон на използване на антифриза, останал от миналата година, е по-добре да го тествате. Едва след това контейнерът на шайбата трябва да се напълни. Влошен продукт може да бъде показан от промяна в консистенцията, цвета или миризмата.

За информация как сами да приготвите антифриз, вижте това видео:

Видове течности с ниско ниво на замръзване

Незамръзващата течност за отопление на къща е същият антифриз или антифриз. няма разлика. По-точно има разлика, но тя е по-скоро за състава на антифриза, отколкото за основните свойства. И основното им свойство е да не се превръщат в лед, когато температурата спадне, до -60 градуса. В този случай охладеният състав се сгъстява.

Пропилен гликолът е част от екологичния антифриз

Всяка незамръзваща течност за отопление, по-специално топла къща, се прави по същия принцип. Техният състав:

 • гликолова (алкохолна) основа;
 • основната активна съставка;
 • вещества, които предотвратяват корозията (инхибитори);
 • вещества, отговорни за характеристиките на състава (добавки).

Така че, вече е ясно, че незамръзващата течност за нагряване на вода е алкохолно вещество. Гликолът сам по себе си не е опасен, но някои добавки могат да бъдат много вредни за здравето. Следното може да действа като активен компонент в антифриза:

Етилен гликол течността, в която етилен гликол действа като активно вещество, е силно забранена да се използва в домове за постоянно пребиваване. Той е много токсичен и причинява изгаряния, когато попадне върху кожата. Поглъщането на състава в човек под формата на течност или газ води до сериозни последици, включително до смърт.

Нискокачественият антифриз и добре познатият машинен антифриз, който също понякога се излива в отопление, се произвеждат на етиленова основа. Ако има дори най-малката възможност за човешки контакт с етилен гликол, тогава е по-добре да откажете използването му:

 • изпаряване от разширителен резервоар от отворен тип;
 • теч;
 • смесване във веригата за БГВ в двуконтурни котли.

Не използвайте течности антифриз етилен гликол за отопление, където двуконтурният котел действа като нагревател.

Течността на пропиленгликол за отоплителни котли, незамръзваща, е напълно нетоксична. Това не означава, че може да се пие, но случайният контакт с минимални дози върху кожата или дори отвътре няма да доведе до здравословни усложнения. Този антифриз може да се използва безопасно.

Глицериновата антифризна течност се излива в отоплителната система от средата на ХХ век и все още се използва успешно. По принцип глицеринът е универсално лекарство. Това, което е характерно, за разлика от горните два вида незамръзване, глицеринът не изсушава каучука, а напротив, възстановява го, дава втори живот. Тоест действа върху него като силиконова смазка, така че няма нужда да се притеснявате за състоянието на уплътняващата дъвка.

Проблемът с отоплението на зимната оранжерия е решен, всичко е съвсем просто.

Сортове

антифриз за отоплителни системи

Независимо от вида на течността против замръзване, тя винаги ще съдържа едни и същи съединения:

 1. Основатанаправени от алкохол или етилен гликол.
 2. Ключова активна съставка.
 3. Връзкикоито не позволяват появата на корозионни процеси (инхибитори).
 4. Добавкикоито са отговорни за ключовите свойства на течността.

Сама по себе си алкохолната основа не е вредна за човешкото здраве и различни съединения, които съставляват незамръзващата течност, могат да навредят. Съставът на антифриза директно зависи от това къде ще се използва.Мнозина, които използват такива средства за отоплителни системи, се съгласяват, че е по-добре да не купуват формулировки, където етиленът действа като активно съединение.

Той е силно токсичен и дори може да причини изгаряния. Ако попадне вътре в човек, това може да доведе до смърт в особено тежки случаи.

Категорично е забранено използването на етилен гликол течности от тип антифриз, ако двуконтурният котел действа като източник на топлина. Течността на пропиленгликол е абсолютно безвредна.

Как да изберем подходящата течност за отопление

Трудно е да си представим комфортен живот в апартамент или частна къща без висококачествено отопление. Жителите на градски високи сгради с централизирано отопление имат късмет. В крайна сметка не е нужно да мислите и да се притеснявате за безопасността на тръбите през студения период. Поддръжката пада върху плещите на офисите за поддръжка на жилища. Но правилното функциониране на автономната отоплителна система в частния сектор трябва да се контролира независимо.
Като нагревателен елемент в отоплителната мрежа се използва топлоносител. Това е нагревателна течност, която циркулира около веригата. Тя може да бъде от различен тип. От това каква течност се използва зависи работата и поддръжката на системата. Следователно тази статия ще бъде посветена на охлаждащата течност, нейните видове и правила за приложение.

Характеристики на нагревателните течности против замръзване

Начинът, по който течността с ниско ниво на замръзване за отоплителни системи се държи във веригата, се влияе преди всичко от качеството на пакета добавки и, разбира се, от условията на работа. Независимо кой основен активен елемент се добавя към гликолната основа, всички формулировки имат антикорозионни и антипенни свойства.

Без тези добавки нагревателната течност е много корозивна. Всички незамръзващи течности се разпенват, но особено глицеринови течности против замръзване за отоплителни системи на къщи. Пяната е въздухосъдържащо вещество и въздухът води до нарушена циркулация, образуване на въздушни джобове, както и воден чук в отоплителната система.

Пакетът добавки има собствен ресурс за време. След определено време добавките се разпадат на молекулярно ниво.

Това ще образува утайка и ще освободи киселина. Оказва се, че нищо вече не изглажда агресивността на охлаждащата течност за отопление на къщата, освен това всичко се влошава от отделянето на киселина. Експлоатационен живот на течността против замръзване:

 • на основата на етилен гликол - пет години;
 • на базата на пропилей гликол - пет години;
 • на глицеринова основа - до десет години.

Това е експлоатационният живот на съединението при благоприятни работни условия. Основното изискване е, разбира се, температурата. Когато температурата на охлаждащата течност се повиши до 90 градуса, незамръзващата течност започва да се разпада и губи свойствата си. Това се случва само ако котелът стартира неправилно след дълъг период на бездействие или грешки по време на инсталацията.

Директният контакт на топлообменника с пламъка е нежелан, ако във веригата се излее антифриз

Например, когато топлообменник е вграден в конвенционална фурна. Някои хора го инсталират така, че да е в контакт с открит пламък. Ако планирате да използвате антифриз за отопление на печката, това не трябва да се прави. Необходимо е между топлообменника и пламъка да има слой тухла. Той и охлаждащата течност ще предпазват от твърде горещи езици на пламъка и ще разпределят топлината равномерно. В този случай незамръзващата течност за отопление на печката няма да прегрее.

Характеристики, повлияни от качеството на пакета с добавки:

 • топлопроводимост;
 • плътност;
 • вискозитет;
 • течливост;
 • термично разширение.

Колкото по-високо е качеството на добавките, толкова по-високи ще бъдат характеристиките. Тоест, възможно най-близо до характеристиките на водата. В случай на коефициент на топлинно разширение, той трябва да бъде възможно най-малък.

Като се има предвид факта, че обемното разширение на антифриза е по-голямо от това на водата, е необходимо да се осигури експанзомат с 40% повече обем.

Топлопроводимостта на антифриза е по-ниска от тази на водата. Най-ниската топлопроводимост на глицериновите антифризни течности. По отношение на водата това е само 85%; в други незамръзващи системи индикаторът може да достигне 90%. Както можете да видите, разликата не е толкова голяма.

Течностите без замръзване са наполовина по-плътни и вискозни от водата. Тези качества затрудняват циркулацията. За да се изпомпва охлаждащата течност по веригата, ще е необходима помпа с по-голяма мощност; също така би било хубаво да се събере отоплителен кръг от тръби с напречно сечение, по-голямо с една стъпка. Например, когато става въпрос за полипропиленови тръби. тогава вместо 25 в диаметър е по-добре да вземете 32.

Въпреки факта, че незамръзващата течност е по-плътна и по-вискозна, тя има по-нисък коефициент на повърхностно напрежение, тоест е по-течна. Знаете ли, че можете да изтеглите вода в чаша "с пързалка"? Плъзгачът, разбира се, ще бъде малък, но дори визуално се вижда, че течността се издига над ръба на съда. С антифриз това няма да работи. Поради тази висока течливост, тя изтича там, където водата не прониква поради повърхностно напрежение. С други думи, ако има микропукнатини и дори много малки дупки, тогава незамръзващата течност ще намери изход там.

Следователно често, след като във веригата е имало вода и е решено да се излее антифриз в нея, се появяват течове. Основни точки на изтичане:

 • тръбни съединения;
 • връзки между радиаторните секции;
 • места за свързване на допълнителни елементи;
 • в самия котел.

Водата има още едно полезно свойство, благодарение на което незначителен теч може да изчезне сам. Металните частици се утаяват по краищата на пукнатините и ги уплътняват. Разбира се, това е само скала, която в случай на промиване и по-нататъшно изпитване на налягането на системата ще бъде премахната и потокът ще се възобнови.

Как да си направим течност против замръзване

Познаването на рецептата, правенето на подобен продукт сами е съвсем просто. Необходимо е да се смесят необходимите компоненти в правилната пропорция, след което течността може да се използва по предназначение. От това какви вещества се използват, свойствата на домашно приготвения антифриз може да се различават от стандартния.

Свързана статия: Преглед на тихите летни автомобилни гуми

Трябва да се има предвид, че в някои случаи може да се наложи да знаете как да направите сами течност, устойчива на замръзване.

Как да изберем правилната течност

Днес на пазара има стотици продуктови опции за отоплителни устройства и консумативи.

Доста е трудно да се избере висококачествен и безопасен антифриз сред тях, защото всяка марка използва всякакви маркетингови трикове, за да привлече вниманието на купувача към своя продукт. За да не попадне на въдиците, поставени от рекламодателите, собственикът на жилището трябва да разбере на какви изисквания трябва да отговаря течността за отоплителни котли, излята във веригата.

Преди да купите отоплителна течност. собственикът трябва да разбере някои от техническите характеристики на котлите, както и да се запознае със списъка на антифризите, които са съвместими с радиатори и тръбопроводи, свързани към веригата. Освен това е необходимо да се изяснят работните параметри на отоплителната система и характеристиките на работа. След това трябва да проучите специфичните изисквания на специалистите за антифриз, които могат да направят отоплителната система продуктивна, стабилна и безопасна.

Обърнете внимание на следните параметри:

 • Диапазон на работната температура;
 • топлинен капацитет;
 • инертност на химичния състав;
 • наличието на антикорозионни свойства;
 • няма утайка в течността при нагряване;
 • стабилност на химичните свойства - плътност, вискозитет, топлинен капацитет;
 • няма токсични емисии по време на употреба.

Функционалните отоплителни котли на течно гориво, газ и твърдо гориво ще издържат много по-дълго, ако са пълни с антифриз с максимален работен температурен диапазон, стабилен химичен състав и приемливи характеристики, гарантиращи защита на отоплителните устройства от корозия, котлен камък и твърди утайки. Можете да закупите такава течност само от доверен производител. Но използването на грешен антифриз може да доведе до редица нежелани ефекти.
Отрицателни ефекти, които могат да се появят:

 1. образуването на пяна във веригата при нагряване на охлаждащата течност;
 2. валежи, които провокират обрастване на тръби и запушване на топлообменника на котела;
 3. образуване на корозия;
 4. появата на течове;
 5. нарушение на плътността на котела;
 6. отделянето на токсични вещества.

Популярни марки антифризи

Много компании произвеждат течности против замръзване за миене на предни стъкла. В същото време на пазара има много фалшиви продукти и е по-добре да се въздържате от използването им, за да избегнете здравословни проблеми. Продуктите против замръзване се различават по цена, температурен диапазон, химичен състав и други параметри. Сред най-популярните марки, под които се произвеждат течности против замръзване за автомобили, могат да се откроят:

 • LIQUI MOLY;
 • Hi-Gear;
 • AGA;
 • Спектрол;
 • Пинго.

Силно препоръчваме да не купувате антифриз с неизвестна продукция на магистралата или в неизвестен автомагазин, за да избегнете проблеми с лаковото покритие и здравето на хората, които шофират в колата. Основната опасност са отделените пари, които се засмукват във вътрешността на автомобила и се вдишват от хора.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни