Характеристики на отоплителните радиатори: видове, видове, предимства и възможности за монтаж (120 снимки)


Плюсове и минуси на стоманени радиатори

За производството на такива единици се използва нисковъглеродна стомана. Повърхността на продукта трябва да бъде покрита със защитен емайл. Стоманените батерии с добро качество имат високоефективни свойства. Те не ръждясват и понасят нормално различни агресивни влияния. Тръбните и панелните стоманени батерии се предлагат в търговската мрежа.

GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Спецификации GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Технически условия

Плюсове и минуси на стоманени радиатори

Панелните устройства се сглобяват от определен брой стоманени плочи, свързани помежду си. Готовите панели са прикрепени един към друг. Характеристиките на такъв монтаж направиха възможно постигането на възможно най-високите стойности на топлинния капацитет. Всяка плоча е сравнително по-тънка. В резултат на това готовата батерия тежи относително малко, което е допълнителен плюс. Предлагат се различни опции за свързване.

Средно стандартната стоманена батерия е проектирана да работи при налягане от 5-10 атмосфери. Експертите препоръчват използването на такива единици при подреждането на автономни отоплителни системи. В обикновените градски апартаменти тяхното използване обикновено е невъзможно поради факта, че налягането в централната отоплителна система надвишава допустимите стойности за батерии от този тип.

За сглобяването на тръбни възли се използват стоманени тръби с висококачествено полимерно покритие. Дебелината на тръбите директно зависи от това с какъв товар могат да се справят. Най-добре е батерията да е от неръждаема стомана.

GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Спецификации GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Технически условия

Стоманен радиатор

Също така, тръбните стоманени батерии превъзхождат своите аналози на панелите по отношение на експлоатационния живот, който може да достигне 30 години или повече. Те са свързани в съответствие с всички съществуващи методи. Индикаторите за работно налягане обикновено са на ниво от 7-16 атмосфери, допълнително се препоръчва да се изясни тази точка в паспорта на продукта.

Основни характеристики на алуминиевите батерии

Един от най-популярните в момента видове отоплителни батерии са агрегатите, изработени от алуминий. По своите свойства той е много пластичен и доста лек метал. Батериите на негова основа също са леки и се отличават с отлично разсейване на топлината. Състои се от няколко раздела. Всяка такава секция е сглобена от различни плочи. Такова решение ви позволява да направите преноса на топлина възможно най-ефективен и да поддържате топлината на най-високо ниво. Алуминиевите батерии се загряват много бързо. Те обаче на практика не знаят как да се стоплят. Когато отоплението е изключено, такъв радиатор ще се охлади много бързо.

Често алуминиевите радиатори имат оригинален дизайн.

Алуминият е изключително нестабилен материал за всякакви химически влияния. С оглед на това, отвътре такива отоплителни устройства са покрити с полимери, които осигуряват надеждна защита срещу различни химикали.

Алуминият също не може да се нарече траен метал. Ето защо, преди да закупите и свържете такъв нагревател, е наложително да изясните стойността на работното налягане в отоплителната система. Максималното налягане, което даден радиатор може да издържи, обикновено е посочено в неговия паспорт, тъй като за различни модели този индикатор може също да се различава леко.

Допълнителни недостатъци на алуминиевите батерии включват не най-надеждната резбова връзка на горния клапан, през която трябва да излиза въздух.

Алуминият е отличен метал, чиито характеристики и свойства правят възможно използването му за производството на голямо разнообразие от продукти, включително отоплителни радиатори. Ниската точка на топене на материала позволи значително да се разшири гамата от батерии. Сега всеки може да избере батерия, която най-добре ще се побере в интериора на конкретния му дом.

GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Спецификации GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Технически условия

Основни характеристики на алуминиевите батерии

Също така, сред предимствата на алуминиевите радиатори трябва да се отдаде относително ниската цена, особено в сравнение с цената на биметалните устройства.

Чугунени отоплителни радиатори

Тези „лули” са били използвани от нашите прадеди и прабаби. Те са напълно различни по качество и производителност от другите опции.

Това са чугунени отоплителни радиатори, които са много устойчиви на корозия, както и трайни. Те могат да издържат повече от 50 години и имат висока топлинна мощност.

Ако нямате време, те няма да ви подхождат, защото са източници на прах и мръсотия и много трудно се измиват.

Също така чугунните радиатори не са подходящи за жилищни сгради, тъй като нямат работещи устройства за регулиране.

 • Чугунени отоплителни радиатори: описание на най-добрите модели, монтаж и характеристики на радиаторите (120 снимки)
 • Промиване на отоплителните радиатори: продухване, почистване и поддържане на отоплителната система (115 снимки)

 • Газови конвектори - избор, характеристики на употреба и рецензии на собствениците (видео + 105 снимки)

Въпреки размера си, тази опция е много тежка и доста скъпа.

Техническите данни на чугунените радиатори обаче зарадваха собствениците си с качество и издръжливост. В края на краищата тези тръби са много устойчиви на корозия, което играе важна роля при избора.

Общи препоръки за избор на отоплителни радиатори

Отдавна отминаха дните, когато хората се опитваха да скрият грозно изглеждащите отоплителни радиатори с помощта на различни трикове и устройства на трети страни. Днес можете да намерите батерия, която идеално ще се впише във всеки интериор. Радиаторите се различават помежду си по материал на производство, размер, цветен дизайн и други показатели, така че лесно можете да изберете батерия, която да задоволи напълно всички ваши нужди и да се впише добре в съществуващия или планиран интериор.

Днес можете да изберете батерия, която идеално ще се впише във всеки интериор.

Въпреки че батериите, направени в светли цветове, традиционно се инсталират в жилищни помещения, наложително е да се вземе предвид фактът, че черно устройство излъчва средно 20-25% повече топлина само поради цвета си. Като цяло, когато избирате цвят на батерията, се ръководи от собствените си предпочитания и цялостния дизайн на стаята.

В жилищните помещения рационализираните батерии изглеждат най-органични. По-добре е да откажете радиатори с остри ъгли от съображения за безопасност, особено ако децата живеят в апартамента или къщата. Всички остри ръбове като цяло са реликва, която се препоръчва да се изхвърли.

За производството на отоплителни тела в момента се използват материали като: алуминий, чугун, стомана и сплави от различни метали (биметални радиатори).

В зависимост от материала на производство радиаторите ще имат различни показатели за топлинен капацитет и топлообмен, работно налягане, тяхната устойчивост на химични и хидравлични влияния и, разбира се, експлоатационният живот също ще се различават.

По отношение на разходите най-скъпи са стоманените батерии и биметалните радиатори. Чугунните агрегати са относително евтини.Единствените изключения са образци, използващи методи за отливане и дизайнерски модели на чуждестранно производство.

Специално внимание трябва да се обърне на екологичната безопасност на материала, използван за производството на отоплителни батерии. Основните компоненти на безопасността за човешкото здраве са висококачественото полимерно покритие и липсата на формалдехид във вътрешните елементи.

Панелни радиатори с предимства и недостатъци на долната връзка

За да изберете радиатори за къщата, трябва да решите каква мощност е необходима. За да направите това, трябва да знаете каква температура на водата се подава от централното отопление. Като цяло, с помощта на специалисти, трябва да изчислите необходимата мощност на радиаторите. За да определите коя връзка е по-добра, отстрани или отдолу, трябва да помислите защо страната е по-лоша и защо дъното е по-добра или обратно. (Вижте също: Как да изчислим отоплителните радиатори)

GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Спецификации GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Технически условия

Радиаторите с долна връзка са по-скъпи като цена, тъй като отдолу можете да свържете тръби, които са положени на пода. Ако имате нужда от странична връзка, тогава трябва да изберете опцията за радиатори със странична връзка. Възможно е да се свържат допълнителни тръби отстрани. Всичко зависи от естетическите характеристики на всеки човек. Вкусовете и предпочитанията могат да варират. Всеки собственик на къща и апартамент може да е за предпочитане и по-удобен за една или друга опция за свързване към централната отоплителна система.

Радиаторите с долни връзки са два вида:

 • Десняк

Левичар

Така например, панелни радиатори Purmo, можете да изберете един или друг тип връзка.

Предимството на такъв радиатор до голяма степен се дължи на качеството и модерния дизайн, което гарантира, че купувачът ще избере точно този производител на батерии.

Панелните радиатори Dia Norm са специално проектирани за вкусовете на днешната младеж. Всички заявки и капризи са взети под внимание тук. Основното е, че оборудването е проектирано за енергоспестяваща отоплителна система. И този въпрос е много актуален днес и именно този критерий се ръководи предимно от купувача при избора на радиатори.

Стоманата е най-добрият материал за направата на батерии на този етап от времето, тя е по-добра от чугуна и алуминия, тъй като чугунът е твърде груб, с прости думи и също е "стар", но алуминият е твърде уязвим и не може да устои тежки товари.

Как да изчислим топлинната мощност и да определим броя на батериите

След като собственикът на дома е избрал желаната опция за радиатор, е необходимо да се изчисли топлинната мощност, която зависи от следните показатели:

 • стенен материал: тухлени или бетонни панели;
 • площ на стаята;
 • вид прозорци: пластмасови или дървени;
 • броят на отворите за прозорци и външните стени на жилището.

GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Спецификации GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Технически условия

Изборът на един или друг вид отоплителни радиатори за апартамент, базиран на изчисляването на топлинната мощност, се извършва за условно помещение с височина на тавана до 3 м и размери на прозорци в рамките на 1,5-1,8 м.

Опростеното изчисление, при условие на задоволителна топлоизолация на външните стени, предполага използването на една секция от отоплителната батерия за 1,5-2 m² от помещението.

Видовете отоплителни устройства, които се продават, могат да доставят различни топлинни мощности:

 • един - 190 W;
 • отделна част от биметалната батерия - 200 W;
 • стоманено устройство от едно парче - 450-5700 W;
 • една секция на чугунен радиатор - 80-150 W.

Като правило производителят посочва мощността на твърда или секционна отоплителна батерия в паспорта за своите продукти. Описаните по-горе стойности, които определят количеството топлинна енергия, се изчисляват за топлоносител с температура 70 ° C.

Според експерти, независимо от избора на агрегата, при създаването на система е важно да се обърне специално внимание на такива точки като престижа на производителя на отоплителни устройства и индивидуалните характеристики на отоплителната система. Като правило най-добрите радиатори се правят от големи рейтингови фирми.

Двутръбни радиатори RadStal

МоделВъзможен брой секцииРазмери (редактиране)Топлообмен на секция (Δ T = 70 ° C), WОбем вода в участъка, lТегло на сечението, кгЦена на секция
Височина, ммЦентрално разстояние, ммДълбочина ммШирина, мм
RS 2055 (склад)от 4 до 3055448464от 330 до 2400680,580,98580 търкайте
RS 2057 (склад)от 5 до 3057050064от 400 до 2400700,61,0590 търкайте

Информация за чугунени батерии

Чугунените радиатори са най-популярният и най-познат вариант за всеки жител на постсъветското пространство. Именно тези батерии бяха инсталирани в почти всички стандартни апартаменти. Старите чугунени батерии трудно могат да бъдат наречени красиви и стилни. Новите мостри изглеждат много по-добре, въпреки че отстъпват по своите естетически качества на устройствата от алуминий и стомана.

GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Спецификации GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Технически условия

Чугунени радиатори

Чугунът е доста тежък материал. Изработените от него батерии също тежат много, което създава известни трудности и неудобства при инсталирането им. Сред несъмнените предимства на чугунените радиатори е необходимо да се подчертае тяхната надеждност и издръжливост. Висококачествените продукти без никакви проблеми служат в продължение на 35-40 години, без да изискват дори леки ремонти, което е много по-високо от това на батериите, направени на базата на други материали.

Чугунът се загрява относително бавно и се охлажда също толкова бавно. Характеризира се с ниска топлопроводимост, но има висока топлинна мощност. Отоплението се извършва чрез конвекция.

Такива батерии обикновено "си сътрудничат" дори с нискокачествена и мръсна охлаждаща течност. Материалът е устойчив на корозионни повреди. Директно радиаторите могат да имат едно-, дву- и триканална структура.

Сред допълнителните предимства на такива отоплителни тела може да се посочи относително достъпна цена. Само вносните дизайнерски модели са скъпи. Тук всеки трябва сам да реши какво е по-важно за него: да спести определена сума пари или да закупи красива единица, която ще се превърне в достойно допълнение към интериора.

По този начин батерии от всеки разглеждан тип могат да се използват за отопление на жилищни помещения. Но закупуването на биметални батерии в повечето случаи се оказва неоправдано. По отношение на свойствата си такива радиатори практически не се различават от техните алуминиеви колеги, но са много по-скъпи. Затова е по-добре да ги оставите на различни обществени и индустриални сгради.

GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Спецификации GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Технически условия

Отоплителни радиатори, които са по-добри

Собствениците на апартаменти не се препоръчват да дават своя избор в полза на алуминиеви уреди, тъй като скокове на налягането имат лош ефект върху този материал. Най-добрият и доказан вариант за отопление на градските апартаменти е чугунните уреди. В противен случай се съсредоточете върху личните предпочитания и наличния бюджет. Честит избор!

Предимства и недостатъци на биметалните радиатори

Характеристика на биметалните батерии е използването на два различни метала за тяхното производство: корпусът е сглобен от алуминий, а стоманата е използвана за създаване на сърцевината. Прътът има много висока якост.

Предимства и недостатъци на биметалните радиатори

Несъмнено предимство на такива агрегати е способността им да работят при налягане до 45-50 атмосфери! Стоманата перфектно толерира въздействието на водата с различни примеси. Алуминиевият корпус ще се загрее бързо и ще отдели максимално топлината в помещението.

Комбинацията от различни метали направи възможно получаването на продукт, който има предимствата на два материала едновременно. Такива батерии имат най-високата цена сред другите съществуващи опции. Обикновено те се използват при организиране на отоплителна система в различни обществени и промишлени сгради, търговски центрове и други подобни места. Те се инсталират в жилищни помещения сравнително рядко, главно поради високата им цена.Те издържат средно 20 години, което е съвсем приличен показател.

Дизайнерски характеристики на биметалните радиатори

ГОСТ 31311-2005. Нагревателни устройства. Общи спецификации GOST 31311-2005. Нагревателни устройства. Общи спецификации

Биметалните отоплителни батерии са изработени от стомана и алуминий.Вътрешните колектори и вертикалните тръби са изработени от неръждаема стомана, тъй като е устойчива на агресивните ефекти на горещата охлаждаща течност. Корпусът на устройството или корпусът с ребра е изработен от алуминий, който бързо се загрява и има висока топлопроводимост. Тръбите и тялото се съединяват чрез шприцоване или точково заваряване.

Има два вида биметални устройства:

 1. Секционен. Отделните секции са свързани помежду си с нипели с топлоустойчиви гумени уплътнения. Съединението на секциите е уязвимо от течове. Предимството на този тип е възможността за добавяне или премахване на секции с цел регулиране на топлинната мощност на отоплителното тяло. Също така, ако една секция се провали, тя може лесно да бъде заменена. Срокът на експлоатация достига 30 години. Максималното работно налягане е 25 бара, а топлинната мощност на секцията е максимум 200 W.
 2. Също така в продажба има монолитни биметални батерии. В производствения процес заварен колектор от едно парче първо се прави от стомана или мед. След това се полага в специална форма и се излива с алуминий под налягане. Недостатъкът на този модел се дължи на факта, че в случай на повреда или теч, устройството ще трябва да бъде напълно заменено. Тези агрегати ще издържат до 50 години при работно налягане до 100 бара. По отношение на топлинната мощност те не отстъпват на предишната версия.

Следните видове дизайн не трябва да се бъркат:

 • Биметалните конструкции имат корпус от алуминий. Този метал не взаимодейства с топлоносителя и действа като топлообменник. Тези модели могат да се използват в автономни и централизирани отоплителни мрежи. Сърцевината може да бъде направена от стомана или мед.
 • Полуметалните инструменти имат вътрешни канали, изработени от различни материали. И така, вертикалните канали са направени от стоманени тръби, а хоризонталните - от алуминий. Може да е и обратното. Тези нагреватели не са подходящи за монтаж в централизирана система, тъй като тук циркулира нискокачествен топлоносител с алкално съдържание. Алуминиевите тръби са подложени на корозия при контакт с такава вода.

Полуметалните опции са по-евтини и външно много сходни с истинските биметални радиатори, но те са много по-ниски по здравина, издръжливост и устойчивост на корозия.

Предимства и недостатъци

ГОСТ 31311-2005. Нагревателни устройства. Общи спецификации GOST 31311-2005. Нагревателни устройства. Общи спецификации

След като разгледахме устройството на биметални отоплителни радиатори, струва си да изброим предимствата:

 1. Основното предимство е високият топлообмен на биметалните радиатори. Според този параметър те са 3 пъти по-добри от стоманените батерии.
 2. Благодарение на гладката вътрешна повърхност батериите не съдържат варови отлагания и ръжда.
 3. Радиаторите с медна сърцевина или тръби от неръждаема стомана не корозират след източване на отоплителната среда.
 4. Тъй като алуминият не влиза в контакт с горещ топлоносител, експлоатационният живот на устройството е доста дълъг.
 5. Устойчивостта на високо налягане и воден чук позволява блоковете да се използват в централизирани отоплителни системи.
 6. Срокът на експлоатация на монолитните модели достига 50 години.
 7. Топлинната мощност на секционните модели може да се регулира чрез добавяне или намаляване на броя на секциите.
 8. Техническите характеристики на биметалните радиатори не се влошават по време на работа.
 9. Външната привлекателност на батериите им позволява хармонично да се впишат във вътрешността на жилищното пространство.
 10. Мощността на биметалните радиатори може да се контролира от термостат. Благодарение на това помещението поддържа оптимална температура и спестява енергийни ресурси за нагряване на охлаждащата течност.
 11. Ако трябва да изберете аксесоари за отоплителни радиатори, биметалните устройства са съвместими с елементи, изработени от различни материали.

Единственият недостатък на биметалните агрегати е свързан с високата им цена, което се дължи на особеностите на технологичния процес.Тази цена обаче ще се изплати по време на продължителната работа на батерията, както и доброто й разсейване на топлината.

Правила за подбор

Изглежда, че всички радиатори на пазара са до голяма степен идентични, но имат много разлики.

Преди да купите нагревател, трябва да обърнете внимание на някои от неговите характеристики.

GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Спецификации GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Технически условия
Спазвайки всички правила за монтаж, вие ще си осигурите висококачествено отопление за дълго време.

Брой панели

Това е важен показател, който влияе върху мощността на нагревателя. Най-често срещаните радиатори съдържат:

 • 1 плоча (дебелината им не надвишава 6 см);
 • 2 плочи (от 10 до 14 см);
 • 3 плочи (15-18 см).

При сравняване на всички видове панели с еднаква мощност, еднопанелните радиатори ще се окажат най-ефективни поради факта, че в такъв продукт и двете му повърхности са в контакт с въздушни потоци. Важен плюс на тези модели е тяхната компактност.

Моделите с два панела са по-мощни от тези с един панел, но не значително. Допълнителната печка има капацитет, равен на 70% от основния.

Трипанелните уреди са най-мощните, но и най-големите. Поради размера си, те не се използват в апартаменти или къщи.

В това видео ще научите как правилно да свържете батериите:

Маркиране на продукта

След внимателно проучване на маркировката можете да разберете основните характеристики на продукта. Обозначението се дешифрира, както следва:

 • първото число показва броя на панелите;
 • втората обозначава броя на равнините с ръбове;
 • типът на свързване към тръбите е обозначен като V - отдолу, C - страна.

Често етикетите съдържат информация за височината и ширината на панелите.

Метод на свързване, производителност и оборудване

Според метода на свързване панелите на радиатора са разделени на странични и долни. При полагане на отоплителни тръби по стените се препоръчва да изберете модели със странична връзка. Най-често срещаните панели са с метода на долния монтаж. Комплектът с такъв продукт трябва да включва термостатичен клапан и термична глава.

GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Спецификации GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Технически условия
Можете да инсталирате радиатори със собствените си ръце, следвайки инструкциите

Всеки панелен радиатор за отопление е в известен смисъл конвектор, което увеличава неговата ефективност. При продуктите с два или повече долни панела отдолу има отвори, през които студеният въздух навлиза и излиза през горната част, загрявайки до зададената температура.

Когато купувате радиатор, който ще бъде инсталиран самостоятелно, трябва да имате предвид необходимостта от допълнително оборудване. Може да са необходими сонди, тръби, кранове и др. При спазване на препоръките за избор на продукт, както и при изпълнение на всички условия за правилна инсталация, отоплителният радиатор ще продължи много години и няма да създава проблеми.

В това видео ще научите за нагревателите от алуминий и стомана:

Анализ на вътрешния пазар за отоплителни радиатори

Анализ на вътрешния пазар за отоплителни радиатори. 1/2019. Снимка 1

Александър, разкажете ни за най-новите технологични методи за повишаване на надеждността на радиаторите - защита срещу течове, скокове на налягане ...

Александър Квашнин: Ние се ръководим от принципа на оптималност на прости решения и афоризма „най-доброто е врагът на доброто“ - надеждна гаранция за херметичността на нагревателя и неговата устойчивост на воден чук е стриктното спазване на изискванията на ГОСТ 31311 стандарт за общи технически условия на производство по отношение на минимално допустимата дебелина на стената (тръбата) на нагревателя в контакт с вода.

Тук ние също изхождаме от подход, основан на риска - например чрез установяване на единен метод за определяне на дебелината на стената на радиатор от стоманен панел по време на преразглеждането на стандарта GOST R 53583 за методи за изпитване, най-уязвимите места по отношение на бяха идентифицирани корозия и налягане (по оста на заварените точки и на завои), при които е необходимо да се измери такава дебелина.

Как днес производителите постигат увеличаване на устойчивостта на радиаторите на корозия при наличие на агресивни елементи в охлаждащата течност?

А.К .: Основното масово техническо решение за минимизиране на подобни рискове вече е измислено - биметален отоплителен радиатор със стоманен канал за преминаване на охлаждащата течност, специално изобретен за експлоатация в руските условия на пречистване на водата, доказа способността си за успешно решаване на проблемите с безопасността , както в настоящия момент (наличието на статична якост на хидравлични удари), така и по отношение на издръжливостта.

Също така руските и чуждестранните производители се стремят да увеличат устойчивостта на корозия и издръжливостта чрез използването на нови материали - нисковъглеродни и дори сплави от неръждаема стомана, но ефективността на пробива на такива методи все още не е достатъчно проучена и доказана чрез дългосрочна експлоатация , следователно индикаторите за дебелина остават релевантни.

В допълнение към обективно подобряване на продуктите, производителите са принудени да работят и с оглед на нуждите на потребителите. Какви потребителски тенденции виждате днес? Интересува се от нивото на интерес на купувачите към марката радиатор, неговата енергийна ефективност, гаранционни срокове, опции за сервизна поддръжка, цена, дизайн и други параметри.

А.К .: На първо място, руският пазар на отоплителни устройства през последните години се характеризира с тенденции, които са ключови за индустрията и търговията като цяло. Първо, строителните пазари, включително големите, постепенно изчезват в миналото, а сегментът от магазини „направи си сам“, които са мрежови строителни хипермаркети, нараства. Това допринася за повишен фокус върху безопасността и качеството на строителните продукти, включително радиатори, тъй като търговците оценяват репутацията си.

На второ място, общата тенденция на растеж в интернет търговията се разви на пазара на отоплителни уреди. От една страна, дигитализацията дава възможност да се ускори, опрости и разшири изборът на стоки, представляващи интерес за потребителя, но в същото време рисковете от продажба на радиатор с характеристики, които не съответстват на посочените на уебсайта нараства.

Що се отнася до предпочитанията на потребителите, когато се продава в мрежа за продажба на дребно за потребител в масовия сегмент, основният критерий за избор все още е съотношението на цената и топлопреминаването. Тук, във връзка с въвеждането на задължително сертифициране и преминаването към работа при условия на отворени и надеждни данни за пренос на топлина, битовите отоплителни уреди стават все по-конкурентоспособни в идеологията „цена на рублата за ват пренос на топлина“.

На свой ред ролята на марката за потребителя се увеличава право пропорционално на увеличението на цената на нагревателя, който той възнамерява да закупи. Например в най-масовия икономически сегмент са широко разпространени „бялата техника“ - отоплителни радиатори, обозначени по вида на нагревателя и техническите характеристики, без да се споменава каквато и да е марка.

Ръстът в обема и дела на вноса на такива „безименни“ алуминиеви и биметални радиатори в Русия непрекъснато се записва от APRO - до края на 2020 г. делът на без име е 12 процента в сегмента на алуминиевите радиатори и дори повече за биметални радиатори - 44 процента за "класическите" и 33 процента за "черните биметални". Забележително е, че в сегмента на отоплителните радиатори от стоманен панел не се наблюдава подобна ситуация (само седем процента).

Анализ на вътрешния пазар за отоплителни радиатори. 1/2019. Снимка 3

Бих искал да насоча вниманието ви към такава показателна тенденция от гледна точка на развитието на заместването на вноса като началото на пласирането от страна на най-големите вериги търговци на дребно и дилъри, които преди това са разглеждали само чуждестранни производители като OEM партньори, поръчки за договор производство на отоплителни радиатори под собствени марки във водещи местни фабрики.Също така производителите доста широко използват индикация върху опаковката на голямо количество като инструмент за позициониране на пазара, за който потребителят е застрахован срещу щети, свързани с работата на нагревателя.

От своя страна, APRO, заедно с Националната асоциация на строителите (NOSTROY) и APIK, успешно реализираха проект за доброволна проверка през 2020 г., за да идентифицират безопасни, висококачествени и енергийно ефективни модели на отоплителни уреди и тяхното позициониране пред организации в строителния сектор. Също така насърчаваме инициатива за тестване на отоплителни радиатори през 2020 г. в рамките на системата Роскачество, резултатите от която ще бъдат широко отразени в медиите.

Сега предлагам да преминем от потребителски към маркетингови тенденции. По-специално, много е интересно какво свързвате с постоянната тенденция през последните няколко години за намаляване както на физическия, така и на разходния обем на вноса на алуминиеви и биметални отоплителни радиатори в Руската федерация и едновременния (2016-2017) ръст на внос на "черен биметал", както и значително увеличение на вноса на стоманени панелни радиатори? Какви други тенденции в областта на вноса и производството смятате за значими?

А.К .: Това е пряко свързано с резултатите от работата на нашата Асоциация - преди няколко години успяхме да постигнем засилен контрол върху вноса на алуминиеви и биметални отоплителни радиатори в Русия. Поради това беше възможно почти напълно да се потиснат фактите за значително подценяване на тяхната митническа стойност. Съответно спада и икономическата мотивация за получаване на супер печалби от техния внос. Всъщност същото желание за увеличаване на маргиналността се дължи и на нарастването на обема на вноса на "черен биметал" - тази практика ви позволява да спестите един и половина процента от разходите при плащане на мита. Въвеждането на задължително сертифициране отчасти решава проблема с „черния биметал“ - с честни данни за пренос на топлина, пазарната привлекателност на такива отоплителни устройства намалява много значително.

Що се отнася до растежа на сегмента от стоманени панелни радиатори на руския пазар, това е общоевропейска тенденция, която в Руската федерация се характеризира с далеч не толкова увеличение на вноса, колкото изпълнението на големи проекти за създаване на нови и значително разширяване на производствения капацитет на съществуващите местни фабрики, специализирани в стоманени "панели" ...

Наред с другите основни тенденции, това би посочило значително намаляване на обема на вноса на алуминиеви и биметални отоплителни радиатори от Италия, поради замяната на пазарната им ниша от водещи руски производители, които осигуряват сравнимо качество на по-ниска цена.

Бих искал също да кажа, че на 20 август 2020 г. влезе в сила решението на Управителния съвет на Евразийската икономическа комисия за разпределяне на отделни кодове в стоковата номенклатура на външноикономическата дейност на Евразийския икономически съюз (TN VED EAEU) за алуминиеви и биметални радиатори и техните части, което ще позволи ясни официални данни за вноса, а митниците ще дадат възможност за автоматично идентифициране на алуминиеви и биметални радиатори, за да се контролира фактът на преминаване на задължително сертифициране.

Анализ на вътрешния пазар за отоплителни радиатори. 1/2019. Снимка 4

Ами „тъмната сила“ на пазара за отоплителни радиатори - фалшиви? До каква степен производителите се сблъскват с него днес, какви методи за борба използват и колко радикално въвеждането на задължително сертифициране влияе на тази ситуация и ще я повлияе в краткосрочен и дългосрочен план?

А.К .: Ако говорим за фалшиви стоки, които се разбират като стоки, произведени и продадени в нарушение на законите за интелектуална собственост, тогава такъв проблем е практически без значение за пазара на отоплителните уреди.Също така е невъзможно да се говори за присъствието на пазара на отоплителни уреди като такива фалшифицирани продукти - има случаи на производство на "занаятчийско-гаражни" стоманени конвектори от неподходящи материали, но те са от местен характер.

За руския пазар на отоплителни устройства най-спешният проблем е, когато не се фалшифицира самият продукт, но данните за него на опаковката и в придружаващата документация: показателите за пренос на топлина, работно налягане и тегло са неоправдано надценени.

Има и случаи, когато за позициониране в по-висок ценови сегмент отоплителните радиатори с китайско производство се издават като продукти от Италия или Германия, като се използват цветовете на съответните национални знамена на опаковката. На нашия пазар това нездравословно явление беше обозначено с думата „Китай“.

В същото време всички горепосочени въпроси могат да бъдат ефективно решени чрез инструмента за задължително сертифициране на отоплителни радиатори и конвектори, при който всички параметри на отоплителните устройства, както и информация за страната на произход и производителя, трябва да бъдат надеждни .

Положително ли е въвеждането на задължително сертифициране на радиатори? На кого обещава сертифицирането загуби, промяна на плановете и по каква причина?

А.К .: Задължителното сертифициране на радиатори и конвектори е въведено в Русия от 27 юни 2020 г. Нека да видим какво имаме днес? Всички основни марки и модели отоплителни уреди от различен тип са сертифицирани. В същото време разходите за преминаване на тази процедура и провеждане на тестове не оказаха осезаем ефект върху цената на отоплителните уреди и крайната им цена на пазара. Но за да може въвеждането на задължително сертифициране да протече възможно най-гладко, APRO извърши мащабна подготвителна работа.

Първо, Асоциацията разработи национален стандарт GOST R 58065–2018 за правилата за сертифициране на отоплителни радиатори и конвектори, което направи тази процедура ясна и прозрачна. Възможността за използване на схемата за сертифициране на серийно производство, предвидена от този стандарт, се оказа оптимална както за местни, така и за чуждестранни производители.

На второ място, по спорни въпроси беше възможно да се получат официални разяснения от Министерството на промишлеността и търговията на Русия, Rosaccreditation и Rosstandart, които направиха възможно да се осигури „безпроблемното навлизане“ на индустрията в новия регулаторен режим, както и за да се избегнат прекомерни разходи на участниците на пазара за тестове за сертифициране.

На трето място, в рамките на дейностите на работната група, специално създадена по предложение на Комитета на Съвета на федерацията на Руската федерация по икономическа политика, беше осигурено формирането на необходимата база от органи за оценка на съответствието, като по този начин се избягва недостиг на сектора на сертифициране и лабораторни услуги.

Разбира се, малките вносители на тези продукти са пострадали от въвеждането на задължително сертифициране, за които е трудно да се преодолеят административните разходи при преминаване през тази процедура и за които размерът на разходите за тестване е значителен, предвид невъзможността да се възползват от ефектът от „икономии от мащаба“.

Но в дългосрочен план дори те могат да намерят своята ниша на пазара, ако успеят да намерят легален начин за преминаване на сертифициране, използвайки механизми за сътрудничество.

Мисля, че по-специално сертифицирането значително ще подобри пазара. Александър, кажете ми, какви постижения на Асоциацията на производителите на отоплителни радиатори по въпроса за увеличаване на цивилизацията на вътрешния пазар на отоплителни радиатори смятате за ключови и защо?

А.К .: Нека започнем с факта, че нашата Асоциация обединява руски производители както на радиатори, така и на конвектори. Следователно основните показатели за ефективността на асоциацията са ръстът на вътрешното производство и делът на заместването на вноса на вътрешния пазар за потреблението на отоплителни уреди.

През 2020 г., когато асоциацията току-що беше създадена, делът на руските продукти беше около 20 процента, а до края на 2018 г. очакваме да достигне 45 процента, а може би дори 50 процента, тоест да отчете увеличение на дела на заместване на вноса с повече от два пъти само за три години.

Ще посоча един рекорд - през изминалата 2020 г. в сегмента на алуминиевите и биметалните отоплителни радиатори в Русия за първи път бяха произведени 20 милиона секции, увеличение на обемите с пет пъти за десет години. В друг масов сегмент - производството на стоманени панелни радиатори - за десет години обемът на местното производство се е увеличил повече от четири пъти и също се е доближил до рекорда - един милион парчета годишно.

Въвеждането на задължително сертифициране се превърна в допълнителен тласък за развитието на инвестиционната дейност в бранша, а също така стимулира много водещи европейски производители да създават локализирани индустрии у нас.

Преди няколко години преносът на топлина и работното налягане бяха надценени с 20-30 процента. Сега максималното надценяване на преноса на топлина, което участниците на пазара могат да си позволят, е четири процента, т.е.в рамките на допустимите отклонения, установени от GOST 31311.

Основното е, че културата на нетърпимо отношение към заблуждаващите потребители постепенно навлиза при всички участници на руския пазар на отоплителни уреди и APRO успя да създаде равни и честни условия за всички и лоялна конкуренция в индустрията.

Как да изберем подходящия радиатор за отопление за вашия дом

Преди да изберете радиатор за отопление, трябва да обърнете внимание на топлопроводимостта на материала, от който е направен. Коефициентът на топлопроводимост показва интензивността на топлопредаването през материала.

Колкото по-висок е индикаторът, толкова по-малки могат да бъдат отоплителните устройства и по-малко място ще заемат под прозореца.

Друг момент, който не трябва да се забравя, когато се описват отоплителните радиатори, е плавното стартиране на системата с постепенно увеличаване на налягането. Неспазването на това изискване води до воден чук, от който радиаторът може да се повреди.

Принципът на отопление на помещение с радиатор е конвекция и излъчване. Топлият въздух се издига нагоре, където се смесва със студен въздух. Традиционно радиаторите се поставят под прозореца - основният източник на всмукване на студен въздух през зимата. Трябва да се има предвид, че батерията загрява и външната стена, така че част от топлината се губи. За да намалите топлинните загуби, можете да използвате топлоизолационен слой с алуминиево фолио отгоре. Фолиото отразява топлинното излъчване, а топлоизолацията не позволява на топлината да премине.

В момента на пазара има модели, оборудвани с регулатор на стайна температура. За да може въздухът да циркулира нормално, разстоянието между батерията и повърхността на стената или изолацията трябва да бъде 3-4 см. Перваза на прозореца, разположен над радиатора, създава пречка за движението на топлия въздух нагоре. Следователно е необходимо да оставите празнина от най-малко 8 см, а радиаторът трябва да е повдигнат най-малко 10 см от пода.Декоративните екрани намаляват топлинното излъчване на радиатора. Ако въпреки това е решено да ги инсталирате, трябва да повдигнете екрана на разстояние 10 см от пода и да направите дупки в перваза на прозореца за по-активна циркулация на въздуха.

В селските къщи налягането в отоплителните устройства е по-ниско, отколкото в градските апартаменти. В селска къща налягането трябва да бъде не повече от 3 атм, така че повечето от представените радиатори могат да бъдат инсталирани в тях.

Говорейки за това кой отоплителен радиатор да изберете, в допълнение към работното налягане трябва да се вземе предвид и фактора на образуване на газ в радиаторите.

Живот на биметалните батерии

Биметалните модели са по-малко издръжливи от чугунените аналози: техният експлоатационен живот е средно 25 до 30 години, а производителите обикновено предоставят гаранции за 10 години.Този експлоатационен живот се постига поради следните фактори:

 • добри показатели за якост, които се получават поради конструктивните характеристики, които предвиждат наличието на стоманена сърцевина;
 • способност да издържа на поне 20 атмосфери;
 • високо ниво на устойчивост на воден чук.

Биметалните радиатори се отличават с добро разсейване на топлината, естетическа привлекателност и ниско тегло. Наличието на продукти с различни аксиални разстояния предоставя широки възможности за монтаж. Те са устойчиви на корозия и не са чувствителни към състава на охлаждащата течност.

Биметалните отоплителни устройства са в състояние да поддържат своите функции дълго време както в автономни мрежи, така и в централизирани системи на високи сгради. По-разумно е обаче продуктите да се използват при полагане на комуникации в многоквартирни сгради, където те показват максимална ефективност през целия експлоатационен живот.

Предимства и недостатъци

Панелните радиатори станаха популярни поради многото си предимства.

GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Спецификации GOST 8690-94 Чугунени отоплителни радиатори. Технически условия
Панелните радиатори ще се впишат идеално във всеки интериор

Най-важните предимства:

 1. Многофункционалност. Съвременните батерии са конвектор и радиатор в едно устройство. При използването им не са необходими допълнителни устройства: те могат да отопляват напълно помещението.
 2. Рентабилност. Когато сравняваме оребрена батерия и панелен радиатор, става ясно, че много по-малко охлаждаща течност циркулира в първия продукт, но мощността му е доста висока.
 3. Възможност за регулиране на температурата. Панелите могат да бъдат оборудвани с допълнителни устройства, които позволяват механично или автоматично регулиране на температурата.
 4. Високо разсейване на топлината. Панелът на радиатора, поради своята площ, е по-в контакт с околната среда, отколкото с оребрени модели. Той използва принципа на конвекция, ефективността му достига 90%. Следователно такова устройство може да затопли дори най-голямата стая.
 5. Богат асортимент и достъпна цена правят панелите изключително популярни. Стоманените модели са много по-евтини от медните, биметалните или алуминиевите, но са няколко пъти по-скъпи от чугунените.

Преглед на панелните радиатори:

Всички предимства на панелните радиатори са значителни. Но устройствата, както всеки продукт, имат своите недостатъци:

 1. Радиаторът не може да остане дълго време без охлаждаща течност, тъй като това ще доведе до метална корозия.
 2. Не използвайте охлаждаща течност с грешна киселинност. Оптималният индикатор трябва да бъде в диапазона от 8 до 9,5 pH, в противен случай ръждата активно ще се развие вътре в панела.
 3. Не се препоръчва да ги инсталирате в централна отоплителна система, тъй като водният чук може да повлияе на надеждността на продукта.

Технически параметри на батерията

Всеки радиатор се характеризира с технически и структурни характеристики, които позволяват на някои модели да затоплят помещението по-бързо, докато други, например, консумират по-малко охлаждаща течност. Съотношението на тези характеристики на продукта, необходимо на купувача, често определя избора му:

 • Мощност

Колкото по-голямо е устройството и колкото по-голям е броят на секциите в него, толкова повече мощност. Тази характеристика определя качеството на разсейването на топлината на батерията. Но високата мощност означава голямо потребление на енергия, така че за ефективно отопление ще трябва да се плаща повече електричество.

 • Налягане

Стойността на нивото на работното налягане варира значително при моделите радиатори: от 6 до 100 атмосфери... Колкото по-висок е този показател, толкова по-добре продуктът издържа на воден чук. В допълнение, устройство, което може да издържи от 16 атмосфери, може да се инсталира в топлофикационна мрежа.

 • Температура

Зависи от това колко силно се нагрява охлаждащата течност в работната зона (според SNIPam, е невъзможно тази стойност да надвиши 95 ° С). Например при маслените охладители температурата на повърхността достига 150 ° С, докато повечето централизирани и автономни отоплителни системи имат температура на охлаждащата течност не надвишава 100 ° C.

Снимка 9

 • Разсейване на топлината

Това е една от най-важните характеристики на всеки радиатор, тъй като определя колко бързо и ефективно устройството ще затопли въздуха в стаята.

Най-високите нива на топлопредаване се намират в продукти с конвектори и широки корпуси за разсейване на топлината.

 • Отопление на стаята

Налице е пряка зависимост от първата и четвъртата характеристика. Колкото по-мощна е батерията и колкото по-високо е нивото на топлопреминаване, толкова по-бързо тя ще загрее цялото помещение до температурата, необходима от собственика на жилището.

Важно! Почти безполезно е да се нагрява лошо изолирана стая - тук дори най-мощните отоплителни системи няма да помогнат. Преди да инсталирате радиатор в къща, гараж, апартамент или друга стая, е важно да се уверите, че горещият въздух няма да излиза от пукнатини по стени или прозорци.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни