Какво е необходимо за измиване на отоплителни батерии и как да го направите правилно?

Прилежната домакиня знае, че ще отнеме много време и усилия за почистване на радиаторите. Не е изненадващо, че тази процедура не е ентусиазирана и от време на време се отлага до генералното почистване.

Наслоените върху радиатора слоеве мръсотия и прах не само значително намаляват преноса на топлина, но и развалят външния вид на помещението, придавайки на къщата дух на пренебрегване и неподреденост. Нашите препоръки доказват, че измиването на батериите не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Колкото по-често измивате радиаторите, толкова по-ефективно те ще участват в процеса на топлообмен и ще продължат много по-дълго.

Тайни за вътрешно почистване

Има няколко начина за почистване на прах и мръсотия от радиаторите у дома. В зависимост от коя страна (вътрешна или външна) ще се проведе процедурата, процедурата също се различава.

По-добре се обадете на специалист, който да измие батериите вътре

За да премахнете котлен камък или ръжда вътре, следвайте алгоритъма:

 1. Затворете клапаните за подаване на вода, развийте крепежните гайки, отстранете защитния панел, покриващ радиатора (ако има такъв). Изплакнете решетката в банята с топла вода, сапунен разтвор премахва по-сериозни замърсявания.
 2. Отстранете внимателно излишната вода.
 3. Почистете зоните между участъците, където се натрупва най-много прах, с тесните дюзи на прахосмукачката.
 4. Продължете с вътрешното почистване: почукайте всяка секция с чук или чук - това ще ускори отделянето на ръжда и соли. С наклонен радиатор изтръскайте всички големи отломки.
 5. След като развихте крайните капачки с ключ, изсипете вряща вода в резервоарите на секциите, оставете за 30-40 минути - цялата мръсотия "тече" заедно с течността.
 6. Изплакнете с душ или маркуч, докато водата за изливане стане бистра. Почистете мръсотията с четка или стара четка с дълга дръжка.
 7. Отстранете натрупания прах на труднодостъпни места ръчно, като носите ръкавици от тежък плат и ги навлажнявате със сапунена вода или почистващ препарат.
 8. Ако рейдът няма да отстъпи позициите си, се използват специални битови химикали ("Тирет", "Доместос", "Комета", "Силит", "Мистър Пропер"). Уверете се, че продуктът съвпада с материала, от който са произведени батериите. Нанесете сместа обилно, изчакайте продължителността на действие (посочена в инструкциите), изплакнете с топла вода, избършете с парцал. Този метод е подходящ както за вътрешно, така и за външно почистване.

Експертите съветват да извършвате манипулации на улицата или в банята, тъй като остава много мръсотия. Покрийте пода на банята и водопровода с дебела кърпа, за да не повредите покритието.

Как сами да почистите отоплителната батерия

Преди да демонтирате работата, трябва да източите цялата течност от линията. Ето защо не се препоръчва да правите това през зимата, тъй като има повече вода и съответно не по-малко проблеми.

Ако процедурата не е профилактична, тя трябва да се почисти със специален инструмент. Може да се направи от скрап материали или да се купи.

Важно: ако трябва да измиете съдържанието на чугунен радиатор, трябва да извадите всички щепсели.

Последователността на действията за опцията за апартамент:

 1. Първо промиване - пълнене с гореща вода. Не трябва да е вряща вода, защото съдържа голямо количество неразтворими соли, които отново ще залепнат по стените на продукта. Включете контактите и разклатете добре батерията. Отцедете всичко.
 2. Второто измиване е контролно с допълнително вещество. По-добре е да подготвите разтвора предварително. Когато се използва химикал, количеството се регулира от производителя, което е посочено подробно на опаковката. За всяко домашно лекарство, основано на народна рецепта, е посочена отделна индивидуална мярка.
 3. След като налеете течност в топлообменника, трябва отново да запушите всички отвори и да оставите продукта в това положение за няколко часа.
 4. Връщайки се към радиатора, разклатете го, така че слоевете варовик и други замърсявания, които са омекнали под въздействието на активното вещество, да паднат.
 5. Извадете запушалките и оставете съдържанието да изтече.
 6. Налейте няколко пъти чиста топла вода, за да измиете останалия реагент.

Съвет: трябва да се помни, че когато почиствате елемента в банята, след това ще трябва да извадите от контейнера всичко, което е изтекло от радиатора.

Ако пренебрегнете последната процедура и не отстраните остатъците от чужди вещества, това по-късно може да доведе до деформация или разрушаване на материала, от който е направен продуктът.

Удобни почистващи продукти

Подходящите средства ще ви помогнат да стигнете до най-отдалечените кътчета между секциите на батерията.

 • Пръскачка или селска пръскачка. Поставете парцал или малък контейнер под отоплителния радиатор, така че течността да не капе върху пода. Разтворете няколко капки препарат за съдове във вода и напръскайте върху мръсотията. Оставете да кисне. След това измийте омекотената плака с гъба или кърпа.
 • Четки за боядисване на прозорци с дълги дръжки и навити четина и четки. Друга възможност е да увиете тънка лента или владетел с дължина поне 15 см с кърпа, напоена с почистващ разтвор.
 • Четките за зъби са подходящи за почистване на упорити замърсявания.
 • Можете да премахнете натрупаните мазнини от чугунени кухненски батерии с вряща вода. Поставете малък палет, покрийте довършителните материали наоколо с филм или парцал. Изсипете батерията отгоре надолу с гореща вода от чайника. Прахът заедно с него попада в палета, който изсипваме в предварително донесена кофа. След обработка с вряща вода, просто избърсваме радиатора със суха кърпа.
 • Можете да напоявате батерията отгоре надолу и от маркуч, свързан към кран за топла вода. Но в този случай е по-добре да поставите контейнер под батерията и наблизо да имате кофа с добър капацитет. Когато работите с вряща вода, трябва да бъдете изключително внимателни, за да не опарите краката си или да не изгорите ръцете си. За удобство можете да работите в специални ръкавици или да използвате кухненски държачи.
 • Пяната гъба може да бъде разрязана наполовина, така че вътре да се образува отвор, и в полученото изрязване може да се вмъкне линийка или всяка широка летва.

Гъба за почистване на батерията с огъваща се владетел за удобство

В неотоплителен сезон или в случай на подмяна на щрангове около къщата, можете да извадите батерията, да я поставите в съд, пълен с вода и препарат. Оставете време за накисване и след това измийте цялата натрупана мръсотия през периода на работа с струя вода. Ако вана се използва като контейнер, тя трябва да бъде покрита с дебели махрови кърпи, за да не се повреди емайла.

Уреди

Някои домакински уреди ще ви помогнат да измиете отоплителните батерии и да ги почистите от замърсяване:

 1. Използвайте прахосмукачка. Ако той бъде допълнен с тясна дюза, ще ви бъде полезен при почистване на отоплителни устройства. Първо отстранете целия прах от вътрешната страна, след което внимателно обработете външната повърхност. След тази процедура можете да избършете радиатора с влажна кърпа.
 2. Сешоар също ще помогне. Използването му е съвсем просто: закачете влажна кърпа или достатъчно дебела кърпа, също предварително навлажнена, зад батерията. Сега включете сешоара и започнете да духате горещ въздух върху радиатора. Целият прах ще излети от повърхността и ще се утаи върху влажния материал.И все пак част от мръсотията може да остане между секциите или да се утаи по пода и стените.
 3. Парогенераторът ще ви помогне да измиете батериите "акордеон". Ако имате такова устройство, включете го и насочете струя гореща пара към нагревателя. Термичното излагане ще разтвори дори старите замърсявания и допълнително ще дезинфекцира батериите, което понякога е необходимо. За да защитите всички околни повърхности, покрийте ги с мушама или стара кърпа. И не забравяйте, че горещата пара може да повреди покритието, особено ако боята е била нанесена дълго време и с един слой.
 4. Други уреди като параход и ютия също произвеждат пара, но те не са толкова удобни за използване за почистване. А парогенераторът доставя струя горещ въздух под налягане, благодарение на което прониква в тесни и труднодостъпни зони.
 5. Използвайте електрическа кана. Първо поставете широк лист за печене или друг голям плосък съд под батерията, след това кипнете вода и я изсипете върху нагревателя отгоре по цялата дължина, както и отстрани. Водата и прахът ще се оттичат в листа за печене и ще се събират в него. Електрическата кана може да бъде заменена с обикновена. По този начин е удобно да се почиства. стар батерия.

Препоръчваме: Как да почистите лист за печене от въглеродни отлагания и мазнини

Защо да миете отоплителни радиатори

Батериите трябва да се почистват, ако се замърсят отвътре, за да се елиминират топлинните загуби. Полученият щепсел или плътна ръжда по вътрешните повърхности на радиатора намалява преноса на топлина, което влошава помещението. С течение на времето корозията, ако не бъде елиминирана, ще се разпространи в цялата система.

Как да се промиват отоплителните батерии, без да се премахват, как да се промиват чугунните батерии

Ако отложите прането, радиаторите могат да се запушат напълно и след това ще трябва да бъдат напълно заменени.

Специални средства

Можете да измиете батерията с помощта на домакински химикали, които днес има много на рафтовете на магазините. Това могат да бъдат кислородни избелители от типа "Vanisha", прахове и течни състави, по един или друг начин закупени за битови нужди. Преди да използвате специфичен агент върху радиатор, направен от специфичен материал (чугун, алуминий, биметал), по-добре е да се уверите, че използването на състава не е противопоказано в този случай. Корозивни вещества могат да развалят външния вид на радиатора.

За да предотвратите покриването на нагревателя с ръжда, можете да изберете специален състав, който предотвратява появата му. По-добре е да не използвате химикали, съдържащи фосфати или хлор, вредни за човешкото тяло при почистване.

Понякога най-лесният начин за почистване на радиатора е с обикновен сапун - домакински, вана или течност, който се разрежда във вода. Цялата батерия се обработва с това решение.

Какво да измиете първо?

Много хора се чудят дали е необходимо първо да измиете батерията отвън или е по-добре първо да я почистите отвътре? Съветваме ви да започнете външно почистване: отстранете целия прах от радиатора и ако е в кухнята, тогава, вероятно, мазен филм.

Специална четка

След като извадите батерията, трябва да почистите стената, пода, крепежните елементи от мръсотия и прах - всичко, което е било скрито от вас от радиатора. И след това със спокоен ум преминете към вътрешно прочистване.

Прах върху отоплителния радиатор - каква е опасността?

Като начало нека приемем като аксиома факта, че у дома винаги има прах. Колкото и внимателно да се извършва почистването, радиаторите привличат прах. Особено трудна ситуация е в кухнята, където освен прах има и капки мазнини, висока влажност и други фактори, допринасящи за бързото замърсяване на батерията.

Поради високата температура при нагряване на батерията или електрическия радиатор прахът изгаря. Това се забелязва почти веднага - появява се специфична миризма и освен това става дискомфортно. Страдащите от алергии, астматиците и възрастните хора са първите, които забелязват такива промени. Това означава, че е време да започнете да почиствате и почиствате всичко отвътре и отвън със собствените си ръце.

Характеристики на радиаторите

В нови или стари апартаменти от типа на Хрушчов се инсталират главно чугунени батерии, така наречените акордеони. Те са известни с дългия си живот и остават на топло известно време, след като горещата течност спре да се обновява. Чугунът понася по-лесно работата с спада на налягането в системата и нискокачественото съдържание. Но такива радиатори са и по-скъпи.

Продуктите от биметален материал са по-евтини, по-тънки и по-леки. Те се различават по повишен топлообмен, но и бързо се охлаждат. По-лесно се почистват отвън и изглеждат по-естетически.

Те се запушват по-рядко, защото са направени от по-гладък материал, върху който се залепват по-малко замърсявания. Но биметалните батерии често се спукват, неспособни да издържат на внезапен скок на налягането в системата. Това не е необичайно в началото на отоплителния сезон или по време на резки температурни промени. Поради това те се предпочитат да се използват в частни домове или търговски сгради.

Алуминиевите продукти са най-евтините, но са крехки и краткотрайни. Апартаментите със стара отоплителна система бързо губят своята функционалност.

По време на процеса на поддръжка всеки тип батерия трябва да се разглежда индивидуално.

В крайна сметка: как трябва да се миете, за да поддържате функционалността на системата?

Ремонтът на чугунени радиатори е възможен самостоятелно, но само за незначителни дефекти. Ако нямате необходимите инструменти или липсва опит, свържете се с професионален водопроводчик.

Как да измиете чугунните радиатори, без да ги премахвате

В допълнение към държавните компании има и много частни компании. с услугата спешно денонощно обаждане на капитана.

Всички течове и мерки за ремонт на дома са временни.

Следователно, след края на отоплителния сезон поканете специалисти, за подмяна на повредени секции или целия радиатор. Колкото по-скоро това бъде направено, толкова по-безопасен ще стане домът.

Отоплителните системи в апартаменти и частни къщи губят своята ефективност с годините, което води до намаляване на качеството на отоплението на дома. Сред всички най-чести причини за това явление експертите изтъкват проблема със замърсяването на радиатора. За това има доста просто обяснение: охлаждащата течност по време на циркулация по отоплителния кръг допринася за разрушаването на вътрешната повърхност на отоплителните устройства.

Освен това водата съдържа някои примеси, които могат да се утаят вътре в топлообменниците. Следователно има замърсяване, запушване и съответно намаляване на полезния обем на радиаторите, което води до намаляване на ефективността им. И единственото правилно решение (с изключение на подмяната на топлообменниците с нови) е да се промият отоплителните батерии.

Методи за почистване на радиатори отвътре и отвън

Най-малко въпроси възникват при почистване на конструкции отвън. Достатъчно е да избърсвате повърхността поне веднъж седмично с влажна кърпа или гъба и след това със суха чиста кърпа. Радиаторите в кухнята допълнително трябва да се почистят от мазнини - топла вода с няколко капки гел за миене на съдове ще се справи с тази задача.

Как да почистим отоплителна батерия със сложна конфигурация (например "акордеон") отвътре, ще разгледаме по-долу.

На първо място, премахнете защитния екран, който скрива радиатора (ако има такъв). Най-удобно е да изплакнете решетката във ваната и след това да я избършете на сухо с чиста кърпа. За да се измие прахът, е достатъчна топла вода; тежките замърсявания ще бъдат отстранени със сапунен разтвор.

1. Прахосмукачка. Прахът, натрупан между отделните части на корпуса, е най-лесен за отстраняване с прахосмукачка. Чудесно е, ако оборудването е оборудвано с тесни дюзи, които ще пълзят дори на труднодостъпни места.

Прахосмукачка с дюза е най-простото и безопасно решение

2. Сешоар. Този метод е не по-малко ефективен: закачете голям влажен парцал зад батерията (най-добре памук - стара калъфка за възглавници или пелена), като не забравяте да покриете стената с водоустойчив филм. Сега внимателно издухайте радиатора със сешоар: мръсотията, дебнеща в ъглите, ще се утаи върху парцалите.

Такива елементарни методи са добри, ако батерията не работи, и са подходящи за седмично почистване, а целият процес отнема от 10 минути до половин час.

3. Вряща вода. Врящата вода ще помогне за измиване на батериите вътре (особено ако върху тях се е натрупало голямо количество мръсотия и мазнини). Пригответе дълбок и широк лист за печене (голяма тенджера), кана с гореща вода и парцали. Поставете контейнер за събиране на вода под радиатора, защитете стената зад конструкцията и пода с пластмаса или стреч фолио. Внимателно излейте секциите с вряща вода: заедно с водата, цялата мръсотия ще се отцеди в импровизираната тава.

Не забравяйте да предпазите ръцете си от гореща вода с тежки домакински ръкавици!

4. Сапунени ръкавици. Опитните домакини предлагат просто, но ефективно решение: ръчно почистване с помощта на тъканни (домакински или обикновени, износени) ръкавици. Поставете ги на ръцете си, наситете със сапунена вода и използвайте пръстите си, за да изтъркате натрупаната мръсотия между секциите.

5. Парогенератор. Парогенераторът ще се справи отлично с мръсотията и мазнините по отоплителните радиатори. За да предотвратите развалянето на гореща пара от боядисаната или облицована стена и цокъл, покрийте всички повърхности с фолио.

6. Специални магазинни продукти. Съхранявайте продукти (спрейове, както и разтвори, които за удобство могат да се изсипват в спрей бутилка) помагат за цялостната дезинфекция и почистване на батерията. Уверете се, че съставът за отстраняване на мръсотия и мазнини е подходящ за материала, от който са направени вашите радиатори (алуминий, биметал, чугун).

Методът на най-търпеливия

Технология: щедро нанесете продукта отвън и отвътре, оставете за определеното време (според инструкциите). След това измийте остатъците от "химията" и замърсяванията по описания по-горе начин или просто избършете почистената повърхност със суха кърпа.

Повърхността на съвременните алуминиеви и биметални радиатори е гладка и равна, което не може да се каже за чугун. За да не нараните ръцете си с неравности и "пробиви", които са на чугунената повърхност, измийте батерията внимателно, без да бързате.

Специална четка спестява време

За да почистите старателно всички страни на батериите, купете специална извита четка от местния магазин за хардуер. Като алтернатива е подходящ всеки подобен импровизиран инструмент: стара четка за зъби, „четка“ за измиване на бутилки, четка за боядисване на радиатори, владетел, чийто край е увит в парцали.

Препоръчително: Кои предмети не могат да се перат в пералня?

Измиване навън

Има два начина за премахване на мръсотията от радиатора - сух и мокър. Първият се използва за редовно почистване за отстраняване на прах, вторият е подходящ за справяне с по-сериозни замърсявания, като мазнини.

Химическо чистене

Без използването на препарати можете да се отървете от прах, като използвате:

 1. Прахосмукачка. За да стигнете до задните повърхности, ще ви е необходима специална тясна дюза.
 2. Фена. На стената зад радиатора са окачени мокри парцали, битов сешоар е включен, прахът се издухва, насочвайки въздушния поток от вас. Влажната кърпа ще предотврати разпространението на мръсотия из стаята. След приключване на почистването го извадете и измийте.
 3. Пипидастра. Специалната четка лесно прониква през най-тесните цепнатини, а обемните меки четина измиват праха дори от неравни повърхности.

Как да се промиват отоплителните батерии, без да се премахват, как да се промиват чугунните батерии

Препоръчва се такова почистване да се извършва редовно. Това ще помогне да се предотврати образуването на упорити отлагания на мръсотия.

Препоръчваме също да прочетете: Премахване на драскотини от ламинат

Мокро почистване

Подходящ за обработка на външните повърхности на радиатора:

 • гъба;
 • четка (за тях е удобно да почистват батерията на акордеон);
 • парцал.

Като разтвор за почистване използвайте топла вода с добавка на гел за съдове. Такъв състав ефективно се справя с прах, мръсотия и мазнини, отложени върху кухненските батерии.

Старите мазни петна могат да бъдат омекотени предварително:

 • поставете широк капацитет под батерията;
 • поставете филм или мушама между стената и радиатора, чиито краища се спускат в легенчето;
 • кипнете вода в чайник;
 • внимателно поливайте оцветените зони;
 • разтрийте с четка.

Можете да използвате специални домакински химикали. Обикновено се предлага под формата на спрей, така че е лесен за нанасяне. Останалата течност и измитите замърсявания се изтриват с чиста кърпа. С парогенератор почистването ще бъде много по-лесно: горещата пара бързо ще премахне мръсотията, дори и без препарати. За да не повредите декорацията на стената зад батерията, покрийте тази област с филм и я разнесете на пода. Включете устройството, сложете тясна дюза и включете парата.

Как да се промиват отоплителните батерии, без да се премахват, как да се промиват чугунните батерии

Премахване на боя

Ако радиаторите са стари, измиването понякога не помага: освен стара мръсотия, покритието може да има пукнатини и стружки. За да придадете представителен външен вид на отоплителната система, можете да я боядисате отново. За да направите това, първо ще трябва да премахнете старата боя.

Как да почистите напуканата стара боя от батерия:

 1. Със специално измиване. Нанася се с четка или се напръсква, след което се оставя за времето, посочено в инструкциите, и след това омекотената боя се почиства.
 2. Пясъкоструене. Ще се изисква подходящо оборудване, но този метод ви позволява да почистите добре повърхностите преди повторно боядисване.
 3. Сграда сешоар. В допълнение към самия сешоар ще ви трябва четка с метални четина и парцал. Включете устройството, загрейте батерията, за да стане боята мека, изчеткайте я. Доста трудоемък метод.
 4. Конвенционална бормашина с приставка за четка. Всички повърхности се обработват с него, докато последният слой боя се отстрани. Носете респиратор и предпазни очила, докато работите, за да предотвратите навлизането на прах в дихателните пътища или очите.

Как да се промиват отоплителните батерии, без да се премахват, как да се промиват чугунните батерии

Когато боята се отстрани, батерията се грундира и покрива с радиаторен емайл. Не можете да използвате обикновена боя - при нагряване тя ще пожълтява и ще се напука.

Нюансите на почистване навън

Насоките за отстраняване на замърсители отвън се свеждат до прости стъпки:

 1. Същата прахосмукачка или парогенератор ще свърши работа. Във втория случай защитете стената зад панела на радиатора и пода от влага, като ги покриете с филм. Устройството допълнително дезинфекцира батерията.
 2. Бързо премахва праха чрез издухване със сешоар: поставете мокър парцал на стената, към която е фиксиран радиаторът, „издухайте“ мръсотията (тя ще се утаи върху плата).
 3. Използвайте стъргало, скрубер или четка, за да изтриете упоритите замърсявания.
 4. Избършете повърхността с кърпа, навлажнена със сапунена вода. Избършете на сухо.

По-лесно е да почистите радиаторите от прах и мръсотия отвън

В напреднали случаи използвайте химикали или препарати, които премахват мазнините, замърсяванията, налепите. Поставете парцали под батериите, за да не се образуват мръсни петна по пода след пръскане.

Общ преглед! Щори за почистване на щори

Не забравяйте за изплакване с вряща вода и ръчно почистване. За да засилите ефекта, използвайте оцет, сода, лимонена киселина, алкали, като се уверите, че домашното лекарство е съвместимо с материала на отоплителните батерии.

Лариса, 25 юли 2020 г.

Абонирайте се за канала Modern Housekeeping в Yandex.Zen

Запазване и споделяне на информация в социалните мрежи:

Препоръчва се за четене

 • Поставете от Dr. Бекман

Подготовка за мокро почистване

Преди мокро почистване с използване на наличните инструменти, батериите трябва да бъдат подготвени.

 1. Отстранете праха и паяжините с прахосмукачка, метла или суха кърпа, навита на дълга владетел или тънка лента.
 2. Покрийте пода под радиатора с мушама, найлонова торбичка или парче стар линолеум. Тогава почистването му няма да добави допълнително почистване към стаята.
 3. Покрийте стените около радиатора с кърпи, които абсорбират добре влагата, за да не повредят или оцветят довършителните материали.

Какви средства ще са необходими?

Не е лесно да премахнете напълно мръсотията на труднодостъпни места, особено ако са стари и здрави. И ако описаните по-горе методи не са работили, тогава допълнителни средства ще увеличат ефективността на почистване. Можете да използвате както домакински химикали, така и народни рецепти.

Използваме домакински химикали

Използвайте специализирани почистващи продукти за бързо почистване на батерията. За да премахнете мазнините, можете да използвате препарати за миене на съдове: "Pemolux", "Fairy", "Sort" и други. Те ще се справят с мръсотията и ще ви бъдат полезни, ако радиаторът е в кухнята и върху него попаднат остатъци от храна или капки грес.

Избраният продукт трябва да се разреди във вода и да се разпенва и да се нанася с четка или четка върху външната и вътрешната повърхност на радиатора, или да се напръска върху устройството под формата на течен разтвор с пулверизатор и да се остави за известно време, и след това се изплаква с вода или вряща вода, без да забравяте да поставите лист за печене отдолу.

Леко замърсяване може да се отстрани със сапун като пране, вана или течен сапун. Използва се по същия начин като препаратите за миене на съдове: спрей или пяна.

За да измиете силно замърсена чугунена батерия, използвайте почистващи препарати или препарати за водопровод или домакински уреди, като „Тирет“, „Доместос“, „Комета“, „Силит“, „Мистър Пропър“ и други. А най-упоритите и упорити петна могат да бъдат премахнати с препарати за премахване на петна. Подходящи средства "Антипятин", "Изчезване".

Не използвайте агресивни агенти, тъй като те могат да повредят покритието на нагревателя. И за да се предпазите от ръжда за превантивни цели, периодично прилагайте антикорозионни съединения.

Прилагаме традиционни методи

У дома можете да използвате народни рецепти за почистване на батерии:

 • Използвайте водороден прекис за ефективно почистване и допълнителна дезинфекция. Нанесете го върху парцал, който трябва да се увие около четка или пръчка, и обработете повърхности и всички труднодостъпни места, където патогенните микроорганизми могат да се натрупват и размножават. Водородният прекис помага и при мухъл, който се образува поради висока влажност.
 • Лимонената киселина ще се справи не само с мръсотия, но и с възможни неприятни миризми. Разтворете три чаени лъжички от този продукт в чаша топла вода и избършете радиатора с получения разтвор от всички страни и отвътре.
 • Използвайте оцет. Таблица 9%! Може да се използва неразреден за избърсване или пръскане върху батерията. Същността трябва да се разрежда с десет части вода. След такава обработка трябва да изтриете добре радиатора или да изплакнете с вода.
 • Содата също помага за справяне със замърсяването. Той се разтваря във вода и се използва за обработка на нагревателни устройства. Можете също да добавите оцет към него, за да подобрите ефективността на почистване. Ако обаче измиете радиатора, без да го махате, бъдете внимателни, тъй като продуктът може да развали околните повърхности.

Видео: измиваме проблемните зони на нашия апартамент - радиатор.

Самопочистване на радиатора

Как да изплакнете чугунените батерии от ръжда е не по-малко важен въпрос от „как да го направите“. Обикновено този процес може да бъде разделен на два метода: химическо въздействие върху замърсяването и механично.

Домакинските химикали най-често се използват като средства за премахване на котлен камък, отломки и ръжда.:

 • Почистващи средства за тръби като "Mole".
 • Химически разтвори, съдържащи сода каустик.
 • Лимонена или оцетна киселина.
 • Средства за измиване на автомобилни радиатори.

Народни начини

Можете да измиете отоплителните радиатори с високо качество, ако следвате съветите на опитни домакини, тъй като много от тях са много креативни по този въпрос.

Водородният пероксид ще ви помогне да почистите и допълнително дезинфекцирате батерията. Това важи особено за домовете, в които живеят страдащи от алергии. Продуктът трябва да се нанесе върху парцал. Увийте четка (или просто пръчка) с парцал и методично избършете нагревателя във всяка секция.

Случва се така, че в батерията се е натрупала не само мръсотия, но и неприятна миризма. Това е възможно, ако, например, зле измит предмет е бил изсушен върху нагревателен елемент. В този случай лимонената киселина ще помогне. Трябва да разтворите три чаени лъжички от продукта в чаша топла вода. С този състав избършете радиатора от всички страни и между секциите.

Можете също да използвате девет процента оцет за измиване. Избърсват батерията или я напръскват върху нея (без да я разреждат с вода). Ако домакинството има само оцетна есенция, тя трябва да се разтвори във вода (за една част от есенцията се вземат десет части вода). След третиране с киселинен състав, батерията трябва да бъде правилно изтрита или просто изплакната с чиста вода.

Можете също да използвате обикновена сода за хляб, разтворена във вода. Със сигурност този състав е допълнен с ябълков оцет и сапунен разтвор. Ефектът на измиване ще бъде по-забележим.

Също така, креда, разтворена във вода, се използва за обработка на батерията.

За да стигнат точно до най-неудобните места в батерията, домакините се съветват да използват сапунени домакински ръкавици. Поставете ги на ръцете си, накиснете ги в сапунена вода и избършете с пръсти мръсотията от стегнатите места. Ако нямате ръкавици, можете да използвате стар чорап. Ако батерията е гореща, ще ви помогнат ненужни ръкавици.

За почистване на най-неудобните и тесни места, някои от по-търпеливите хора използват неизползвана четка за зъби.

Препоръчително: Как да се отървете от мухъл на тавана на банята

За да не се налага да прибягвате до хитри начини за почистване на радиаторите си, най-добре ги измивайте всеки път, когато почиствате дома си. Това ще спести батерията от натрупване на много мръсотия. Тогава генералното почистване на нагревателните елементи ще трябва да се организира само няколко пъти в годината - преди и след края на отоплителния сезон.

За повече информация как да измиете батериите вътре, вижте следващото видео.

Признаци на замърсяване

Преди да измиете батерията вътре, трябва да се уверите, че това наистина е необходимо. Това може да се направи само през отоплителния сезон:

 1. Докоснете всички батерии в къщата, определете дали някои се различават по степента на нагряване. Ако някои радиатори отделят по-малко топлина, те са запушени или вътрешните им стени са покрити с ръжда.
 2. Докоснете щранга. Трябва да е с приблизително същата температура като батериите. Ако щрангът е горещ, а радиаторите едва са топли, системата е запушена някъде на входа.
 3. Определете дали в батериите има отделни слабо нагрявани секции. Това показва образуването на щепсел в определен участък от канала.

Една от причините за неравномерното нагряване на елементите на отоплителната система може да не е запушване, а проникването на въздух в него. В този случай почистването не е необходимо, достатъчно е внимателно да отворите крана, за да отстраните въздуха от отоплителната батерия.

Чайник с вряща вода

Този метод е за специално замърсени чугунени батерии под формата на акордеони. Как да почистите тази проблемна зона във вашия апартамент:

 1. Започваме с химическо чистене, след което измиваме всичко с продукт и твърда гъба.
 2. След това кипваме чайник с вода, заместваме тиган или лист за печене под батерията, защитаваме пода и стените с парцали.
 3. Изсипете гореща вода върху стара сапунена чугунена батерия (бавно и внимателно!), За да омекотите старите замърсявания.
 4. Ние избърсваме.
 5. Освен това изплакнете устройството с чиста вода.

Почистване на радиатори

Нека си представим как би изглеждала процедурата за почистване при различни условия.

Изплакване със специално устройство

За бързо и ефективно почистване на радиаторите "на място" има специални устройства за тяхното промиване. Разбира се, наличието на устройство като това за рядко почистване на домашната батерия е по същество лукс.

Промиване с професионално устройство

Устройството работи на електрическата мрежа - с мощна струя вкарва вода в радиатора, който с натиска си премахва котлен камък, ръжда, мазнини и различни химически отлагания. Но ако нямате това устройство, можете да го замените, като почистите радиатора във ваната.

Алгоритъм за изплакване на баня

Как да измиете батериите в апартамент, без да можете да ги извадите на улицата? Инструкцията ще се състои от следните блокове:

 1. Пълнене в гореща вода. Ще трябва да излеете гореща вода в радиатора с помощта на маркуч, душ, лейка, кана с тесен чучур или обикновена фуния. Отворете и двата щепсела, за да може мръсната вода да тече свободно от тях. След като в батерията има достатъчно течност, разклатете я и изпразнете цялото съдържание. Действието трябва да се повтаря, докато големи парчета мръсотия не излетят от радиатора, който ще се почисти. Трябва да се отбележи, че процедурата е трудна за изпълнение самостоятелно - теглото на батерията е значително дори за галантния спортист. Следователно 1-2 асистента по този въпрос са жизненоважни за вас.

Нещото е достатъчно тежко

 1. Попълване на почистващия агент. Във втората стъпка веществото, което вече сте избрали за промиване, се излива в радиатора, разреждайки го с вода. Сега е важно да поставите тапи на всички дупки в батерията, така че "полезната течност" да не изтече от нея. В зависимост от лекарството, то се оставя да "вкисне" за период от 2 часа или повече.
 2. Веднага след като продължителността на активния компонент е приключила, е необходимо радиаторът да се разклати отново. Можете да почукате по различни части от него с дървен, пластмасов, гумен чук. Това ще помогне за допълнително отстраняване на ръжда и други замърсители от вътрешните му части.

Такъв гумен чук ще ви дойде по-удобно

 1. Сега е важно старателно да измиете почистващия агент. Следователно е необходимо да го почистите, докато пяната престане да излиза, миризмата спре да се усеща или другите характерни черти на нейното присъствие по някакъв начин се проявяват по различен начин. Ако не изплакнете радиатора напълно, тогава активните компоненти на агента ще продължат да действат, унищожавайки метала отвътре, което ще доведе до изтичане и повреда на батерията.

Видеоклиповете в тази статия ще ви покажат как да следвате инструкциите.

Характеристики на почистване в частна къща

Изплакването на батериите в домовете им е дори по-важно от промиването в апартаментите. Това се дължи на редица отоплителни функции:

В частна къща промиването може да се извърши, без да се отстранява радиаторът

 • Охлаждащата течност е вода от кладенец, кладенец или дори от резервоар. Следователно в радиатора в него има повече груби замърсявания, отколкото във водата, циркулираща през магистралите на градските отоплителни системи. Следователно необходимостта от почистване възниква много по-често.
 • Не само радиаторът се измива (продухва), но и отоплителната мрежа. В края на краищата всички остатъци, заседнали в него, неизменно ще се окажат в почистена батерия.
 • В случай на спешна нужда можете да почистите и радиатора по време на отоплителния сезон. В противен случай няма смисъл да изключвате отоплителната система за почистване през студения период.

Характеристики на промиването по време на отоплителния период

Ако решите да почистите батерията през студения сезон, обърнете внимание на следното:

Можете също така да се изплаквате в дома си по време на отоплителния сезон.

 • Методът на почистване, както и препаратите, се използват по същия начин.
 • Възможно е да се промият радиаторите (в частна къща), без да се отстраняват и без източване на водата от отоплителния котел:
   Изключете парната тръба напълно, докато почиствате.
 • Извършете продухване.
 • Поставете отново всички клапани, след което оставете водата да тече през топлинния кръг.
 • Сервирайте го, докато от тръбопровода не изтече абсолютно чиста вода.

Предприетите мерки ще почистят не само радиатора, но и цялата отоплителна мрежа като цяло.

По този начин е възможно да почистите радиатора, без да го премахвате само в собствения си дом. Жителите на апартаменти, за да почистят батерията отвътре, ще трябва да я премахнат. Изключение за тези, които имат специално почистващо средство за батерии.

Методи за промиване

Много е важно да разберете състоянието на вашия нагревател. Тоест колко е задръстен с дънни утайки, какви са шансовете да пробие мръсотията и да я издърпа от вътрешната страна на радиатора. Колкото по-голяма е масата на отлаганията, толкова по-трудно ще се справите с тях, толкова по-активно ще трябва да се извършва процесът на промиване.

Изплакване с вода

Това е най-простият вариант и не изисква много усилия. Тоест степента на замърсяване в този случай не е най-голямата. Какво трябва да направя:

 • Затваряме спирателните кранове. Ако няма такива, ще трябва да източите напълно охлаждащата течност от отоплителната система.
 • Демонтираме радиатора: развиваме американките и го махаме.
 • Ако във вашата къща или апартамент е инсталирана чугунена баня, тогава в нея може да се извърши промиване. Ако това е водопроводна инсталация, направена от различен материал, тогава целият процес ще трябва да се извърши навън. Старите парцали се поставят в чугунена баня на няколко слоя и върху тях ще бъде положена батерията.
 • И четирите щепсела се отстраняват от радиатора.
 • Лейката се отстранява от маркуча за душ.
 • Радиаторът е поставен в края.
 • В него се вкарва маркуч и се отваря гореща вода. Това налягане обикновено е достатъчно за отстраняване на малки отлагания. Извършете промиване първо от едната тръба, а след това от другата.
 • За да сте сигурни в крайния резултат, обърнете отоплителния радиатор и го поставете на другия край. И повторете целия процес само от другата страна.

Домакински химикали
Почистващи химикали
Този метод на промиване може да се използва и ако замърсяването е много голямо. Вярно е, че те не могат да бъдат омекотени или отстранени с вода. Затова подгответе парче метална армировка малко по-дълга от дължината на самия радиатор. Поставете железния прът в тръбата на устройството и го натиснете навътре, докато се появи от другата страна. Понякога мръсотията е толкова плътна, че не можете да изтласкате пръта на ръка. Тук ще ви помогне само чук, но бъдете много внимателни. След това можете да действате с вода.

Изплакване с химикали

Понастоящем на пазара има доста голям избор от различни химикали, които се използват за разлагане на запушалки в канализационните системи. Можете също така да ги използвате за промиване на отоплителния радиатор. За да направите това, ще трябва да преинсталирате долните щепсели, важно е те да са запечатани.

Сега поставете радиатора на края, с отворените тръби нагоре, и изсипете течността за промиване вътре в батерията.

Имайте предвид, че течността трябва да напълни инструмента до ръба. В това състояние той трябва да стои няколко часа. Почуквайте периодично секциите на радиатора с чук (дървен или гумен чук). След това можете да източите вътрешното пълнене и да продължите да изплаквате с вода.

Вместо готови битови химикали можете да използвате каустик или калцинирана сода. Вярно е, не в суха форма, а тяхното решение.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни