Как да смените термостата в хладилника: инструкции стъпка по стъпка


За съжаление се случва след 5-7 години експлоатация хладилникът да се повреди. Според статистиката в 20% от случаите се изисква инсталиране на термостат върху хладилника. Тази задача е напълно разрешима и няма да удари портфейла ви, ако се обърнете за помощ към професионалисти.
„Поръчайте техник за ремонт на хладилник ОТ СЕГА и вземете 7% отстъпка“ * - Задължителни полета за попълване

Възможно е да се определи, че именно термостатът (термостатът) е дефектен по следните признаци:

 • компресорът не се включва, няма охлаждане;
 • компресорът работи непрекъснато, температурата е по-ниска от зададената;
 • копчето на термостата е в правилното положение, но температурата не съответства на зададената (като правило е много по-висока).

Някои майстори твърдят, че подмяната на термостат е проста операция, те го правят сами, но това не винаги завършва успешно. Ремонтът на хладилник е бизнес, който изисква професионални знания и умения.

Как работи термостатът

Това е един от ключовите компоненти в хладилния агрегат. Той контролира температурата чрез включване и изключване на компресора според сигналите от температурния сензор. Съвременните модели хладилни агрегати често са оборудвани с няколко температурни сензора, разположени до изпарителя и в хладилните камери.

В електромеханичните битови хладилници термостатът се състои от лостово-контактна група и маншон - гофриран цилиндър, пълен с фреон. Силфонна (капилярна) тръба излиза от духалото и е прикрепена към повърхността на изпарителя. Това е чувствителен елемент, който реагира на промени в температурата чрез промяна на налягането. Промяната в налягането действа върху лоста, затваряне или отваряне на веригата, включване или изключване на двигателя на компресора.Трябва да се отбележи, че в случай на повреда, термостатът не се поправя, а изисква подмяна, тъй като обикновено неизправността е причинена от повредата на тръбата на духалото.

При моделите с електронно управление ситуацията е малко по-различна, но общият принцип на работа е сходен.

Класификация на термичните клапани за отоплителни радиатори

Частта в долната част на термостатичния клапан е клапан или клапан, който се избира в зависимост от използваната отоплителна система. Трябва да се каже, че производителите произвеждат различни устройства за регулиране на голямо разнообразие от системи. Например двутръбните системи са склонни да бъдат балансирани чрез намаляване на налягането в клапаните. Поради това устройствата в този случай имат малка площ на потока и се отличават с голямо хидравлично съпротивление.

Инсталирането на регулатори на отоплителни батерии в еднотръбни системи няма да даде добър ефект и ще бъде много по-студено в стаята. В тази ситуация можете да инсталирате устройства, чиято производителност е от голямо значение поне 3.

Съществуват и модели, които са предназначени за системи с реално движение на топлоносителя. Те се характеризират с много по-ниско хидравлично съпротивление, което прави допустимото приложение на изброените модификации за еднотръбни системи.

Ето защо е необходимо да се проучат много внимателно всички характеристики на регулиращите устройства.

В зависимост от метода на тръбопроводите се различават аксиални, ъглови или директни регулатори на температурата за отоплителни радиатори. Изборът на модел в този случай се определя от вида на свързване на отоплителни системи. Например, при страничен подход на тръбите е по-удобно да се монтира директен клапан, а с по-ниска връзка е по-добре да се използва ъглов елемент.

Материалът за производство на термо клапани също може да се използва по различни начини. Производителите много често отдават предпочитание на метали с висока устойчивост на корозия. За добра надеждност на повърхността на някои от тях допълнителен защитен слой.

Основните материали за производството на терморегулатор за отоплителни батерии могат да бъдат наречени следните:

 • Неръждаема стомана
  ... Това е доста добър вариант, но цената на такива клапани е много висока и те са рядкост в търговската верига.
 • Месинг
  , може да се използва материал с никелов слой.
 • Бронз
  , могат също да бъдат хромирани или никелирани.

Как да инсталирате термостат на хладилник

Първо трябва да определите къде се намира термостатът. След това се извършват следните действия:

 • Устройството е изключено от мрежата.
 • Външните елементи се разглобяват, за да получат достъп до термостата. Ако температурният сензор е в камерата, ще трябва да го разглобите и вие. Ето защо, всички манипулации със съвременни електронни хладилници, например, ремонт на хладилници Westfrost, може да се има доверие само от професионалисти.
 • Термостатът трябва да бъде свален. Проводниците са изключени от клемите. Ако хладилникът е електромеханичен, трябва да премахнете осветителното тяло и да извадите термодвойката. Ако температурният сензор е разположен вътре в камерата, трябва да го отрежете от контролния блок и да го издърпате в камерата на хладилника. Термостатът е демонтиран.
 • Инсталиране на термостат върху хладилника. Новият термостат трябва да бъде свързан към окабеляването. За електромеханичен хладилник термодвойката се връща на първоначалното си място, отворът се запечатва. При модели с електронно управление температурният датчик е инсталиран на първоначалното си място, проводникът се изтегля през стената и се свързва с контролния модул, връзката е покрита с топлинно свиване.
 • Датчикът за температура се проверява и хладилникът е сглобен. Провежда се в обратен ред на разглобяване.
 • След приключване на ремонта е необходимо да проверите циклите на включване и изключване. Ако е необходимо, регулирайте термостата.

Кримпване

Друг важен момент относно правилното инсталиране на отоплителния радиатор, като се гарантира, че няма течове: след сглобяването на всички връзки, тестът за налягане е задължителен.

През зимата е достатъчно да напълните щранга за това; през лятото ще трябва да използвате напорна помпа. В участъка на веригата се създава свръхналягане, отсъствието на спад на което се проверява от манометъра за половин час.

За изпитване под налягане се използва ръчна помпа с манометър.

Тайни на инсталирането на термостат върху хладилника

Ако решите, че можете да се справите сами с подмяната на термостата, тогава са подходящи няколко съвета:

 • Преди да започнете да демонтирате корпуса на термостата, внимателно запомнете реда на свързване на проводниците.
 • Бъдете внимателни, когато боравите с маншона. Избягвайте прекомерно огъване и го монтирайте в същото положение.
 • Когато инсталирате термостата, не запоявайте проводниците към клемите на термостата, това може да доведе до повреда на термостата или до повреда на изолацията с късо съединение на корпуса на устройството.
 • Важна роля при подмяната на термостат играе взаимозаменяемостта на моделите термостати. Това означава, че температурните им параметри са еднакви. Например термостатите T (или TAM) -110, 111 и 112 са взаимозаменяеми за еднокамерни хладилници, необходим е само специален комплект за монтаж. За двукамерни агрегати се използват Т-130, 132, 133. За фризерите - Т-144, 145.
 • Настройка на регулатора

  За да може устройството да работи правилно и да поддържа желаната температура, е необходимо да се извърши предварителна настройка. Когато отоплението в стаята работи, затворете вратите, инсталирайте термометър, където смятате, че е правилно да контролирате температурата. Сега нека започнем да настройваме:

  • Отворете изцяло потока на отоплителната среда. Това става чрез завъртане на термичната глава докрай наляво.
  • Температурата ще започне да се повишава. Когато се повиши с 5-6 ° C, преминете към следващия елемент.
  • Затворете потока на охлаждащата течност, като завъртите главата на термостата надясно докрай. Стаята постепенно ще се охлади.
  • Когато се достигне желаната температура, започнете постепенно да отваряте клапана. Щом чуете, че охлаждащата течност е шумна и тялото е станало топло на допир, спрете да се въртите. Това ще бъде положението на термичната глава, при което ще се поддържа комфортна за вас температура. Обикновено на капачката има маркировки - цифри - и можете да навигирате по тях.

  Регулирането на термостата е проста процедура, но ви позволява да го калибрирате според вашите изисквания. В по-голямата си част последователността е стандартна, но понякога може да бъде различна. Тогава цялата последователност от действия трябва да бъде описана в паспорта за продукта. Някои фирми дори са заснели видеоклипове, които демонстрират как да инсталират и регулират своите продукти.

  Как да свържете независимо термостата на хладилника?

  Като начало термостатът в хладилника служи за изключване / включване на хладилния компресор. Когато първоначално включен работещ хладилник, контактите на термостата се затварят и се изпраща команда за включване на компресора. Можете да настроите температурата в хладилника, като завъртите копчето - степента на охлаждане варира, като правило, от +8 градуса до 0 градуса по Целзий, по-ниска температура се постига чрез завъртане на копчето на термостата по посока на часовниковата стрелка, докато спре.

  За да разберете какви неизправности могат да бъдат в термостата (термостата) на хладилника, трябва да разберете неговата структура.

  Хладилен термостат

  Термостатният механизъм е лостова система, която управлява електрическите контакти. Външно термостатът е малка кутия с дръжка, от едната страна на която има тръба, пълна с фреон, а от другата страна има контакти за свързване към електрическа верига.

  Броят на контактите може да варира от 2 до 6, а дължината на тръбата, пълна с фреон, може да бъде от 0,8 до 2,5 метра. Зависи от допълнителните функции на термостата, температурния режим и броя на модулите на хладилния модул (светлина, размразяване, индикация) Не се препоръчва да разглобявате работещия термостат, за да проучите вътрешната структура.

  Принцип на действие

  Принципът на работа на термостата е съвсем прост. Краят на капилярната тръба на термостата се намира в зоната на охлаждане и е прикрепен към изпарителя на хладилника. Лостовият механизъм на термостата, който е в кутията, действа върху контактната група при охлаждане - термостатът се отваря. Когато температурата се повиши, термостатът се връща в първоначалното си положение - силовите контакти се затварят.

  Неизправности

  Външно, повредата на термостата (температурния сензор) се проявява по два начина. Това може да бъде банално изключване на компресора на хладилника от електрическата верига (компресорът не се включва, няма звуци, има светлина в хладилника) или може да има промяна в температурния режим в хладилника (замръзване или висока температура).

  В първия случай има голяма вероятност от повреда на поцинкованата капилярна тръба на термостата, която е подложена на корозия във водна среда, в резултат на което лостовият механизъм на термостата просто спира да работи. Във втория е необходимо да се разбере какво точно е причинило нарушаването на температурния режим - корозия, залепване на контактите на термостата или нарушаване на вътрешните фабрични настройки на сензора. Отговорът може да даде само специалист - ремонтник на хладилник.

  Как работи термичен клапан?

  Термичната глава е необходима за регулиране на температурата на радиатора.
  Първите версии на термостати, инсталирани на отоплителни радиатори, са създадени през 1943 г. от компанията DANFOSS. Няколко десетилетия по-късно такива устройства са претърпели много промени, в резултат на което те са станали по-точни. Дизайнът им се състои от няколко части: клапан и термична глава. Освен това те са свързани със специален заключващ механизъм. Целта на самата термична глава е да измерва и анализира температурата и да й влияе, като използва клапан механизъм за това, който отваря и затваря потока на водата в радиатора.

  Този метод на регулиране се нарича още количествен поради факта, че устройството променя температурата чрез промяна на количеството охлаждаща течност, което преминава през отоплителния радиатор. Съществува и друг метод, наречен качество. Неговият принцип е да променя температурата на водата директно в самата система. Това е отговорност на смесителния блок, който обикновено се монтира в котелното помещение.

  Вътре в такъв елемент има духало, изпълнено с чувствителна на топлина среда.

  Освен това последните могат да бъдат от няколко вида:

  • течност;
  • пълни с газ.

  Струва си да се отбележи, че течните версии са по-лесни за производство, но скоростта им е по-ниска от тази на газовите. Същността на тяхната работа е следната: когато температурата се повиши, вътрешното вещество, съгласно законите на физиката, се разширява, поради това маншонът се разширява. Освен това последният намалява размера на секцията на клапана чрез преместване на специален конус. В крайна сметка дебитът на охлаждащата течност намалява. Когато въздухът в помещението се охлади, процесът е обърнат.

  Подмяна на термостата с газела

  Необходимостта от подмяна на тази част възниква, когато започват проблеми с отоплението или охлаждането на двигателя. За да разберете точната причина, трябва да стартирате двигателя и с ръка да опитате долния маркуч на радиатора, през който тече течността. Първоначално трябва да е напълно студено. Ако тръбата не започне да се загрява при температури от 85 до 92 градуса, тогава термостатът трябва да бъде заменен.

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да извадите щепсела от разширителния резервоар на радиатора и след това да източите цялата течност. Когато течността се източи, щепселът трябва да се върне на мястото си.
  • След това е необходимо да се разхлаби затягането на две скоби, които са разположени на дюзите на капака от термостата.
  • Освен това маркучите се отстраняват от дюзите.
  • След това ще видите три болта, които трябва да се развият и да се свали капакът на термостата.
  • След това е необходимо да премахнете фиксиращата плоча. За да направите това, е необходимо да преодолеете съпротивлението на пружината, да спуснете капака надолу и след това да го завъртите във всяка посока. Това е необходимо, за да може капакът да се откачи от каналите и да може да се свали.
  • След това термостатът се отстранява от капака.

  Характеристики на термостата "Grants"

  Фабриката е монтирала термостати на автомобили от 14-та серия, по-близки по дизайн и принцип на действие на тези, използвани на автомобили от 9-та и 10-та серия. Това са термостати с помпа, които работят само когато температурата достигне + 90..95 градуса.

  термостат от Grants за VAZ-2114

  Основната характеристика на термостата Granta е, че той може да бъде инсталиран на VAZ-2114 без значителни промени в дизайна. Но двигателят ще работи много по-добре и ефективността на охлаждане ще бъде по-висока. Температурата на реакция на термостата е около 60 градуса, което позволява нормално движение при всякакви задръствания. Дори престояването в продължение на много часове в плътна струя при работещ двигател няма да доведе до кипене на антифриз.

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни