Каква е резбата на алуминиевите радиатори?


Тук ще научите как да разглобите алуминиев радиатор за отопление със собствените си ръце: плюсовете и минусите на алуминиевите нагреватели, както и последователността на действията при сглобяване и разглобяване на секции на батерията.

За първи път алуминиевите радиатори се появяват на световните пазари за отоплително оборудване през 80-те години на 20-ти век. До тежките оребрени „чудовища“ от чугун те изглеждаха елегантни и стилни.

Естествено, търсенето на тях беше огромно, но само десетилетие по-късно първите алуминиеви батерии показаха своите недостатъци.

Към днешна дата производителите са подобрили значително работата на алуминиевите батерии, така че сега те имат много повече положителни качества от преди. Сглобяването на алуминиеви отоплителни радиатори също е опростено и сега те могат да бъдат инсталирани или разглобени без участието на специалисти.

Плюсове и минуси на алуминиевите нагреватели

Алуминиевите радиатори са станали чести "гости" на частни къщи и апартаменти в къщи с централизирано отопление.

Това стана възможно благодарение на качествата, които спечелиха сърцата на потребителите по целия свят:

 1. Алуминият е един от най-добрите проводници на топлина, отдавайки го на околното пространство по два начина: радиация и термична конвекция. Тази функция е особено търсена в отоплителни системи с нестабилно носещо налягане.
 2. Сглобяването на секции от алуминиеви радиатори е възможно без участието на допълнителни сили. Тъй като ниското им тегло ви позволява да правите всичко сами. Те са лесни за транспортиране и инсталиране.
 3. Тези батерии могат да издържат на налягане от 16 до 25 атмосфери, което ги прави желани на места, заети от чугунени „акордеони“. Има 2 вида алуминиеви радиатори. Един от тях е подходящ за автономни отоплителни системи, където натоварването рядко надвишава 10 атмосфери. Втората е за батерии, свързани към централизирано отопление, където се появяват капки до 15 атмосфери.
 4. Алуминиевите радиатори са много по-ниски от стоманените или биметалните колеги. Това е един от най-важните фактори, който привлича потребителите.
 5. Те са лесно регулируеми, което ви позволява да създадете необходимия микроклимат в стаята и да спестите пари за отопление.
 6. Те имат атрактивен дизайнкойто се вписва лесно във всеки интериор.

Тези качества направиха алуминиевите батерии в търсенето по целия свят, въпреки факта, че те имат малки недостатъци:

 1. Алуминият не е устойчив на корозия, но съвременните радиатори се обработват със специални агенти, които предотвратяват корозията. Но дори и след обработката е по-добре да поддържате такива нагреватели напълнени с охлаждаща течност, което е трудно да се направи в централизирана отоплителна система, където водата се изхвърля след всеки край на сезона. Ето защо алуминиевите батерии са по-търсени в автономни системи, където няма такива разреждания.
 2. Батериите от този тип са склонни към въздушни мехурчетаследователно в началото на отоплителния сезон от тях трябва да се изпуска излишният въздух.
 3. Резбовата връзка при алуминиевите модели е слаба и със силен воден чук може да се появи теч на фугите. Този дефект може да бъде отстранен само като знаете как да сглобите алуминиев радиатор за отопление с помощта на допълнителни уплътнения.

Този тип радиатори се предлагат в два вида: единични и секционни. Вторият е най-често срещан в частни домове и апартаменти.

Продуктов дизайн

Алуминиевият радиатор е конструкция от отделни секции, свързани помежду си с помощта на нипелни гайки.Всъщност този свързващ елемент е цилиндър, от всяка страна на който е направена външна резба. Вътре цилиндърът е празен. Секциите на радиатора се завинтват към всяка гайка на нипелите от двете страни.

Съединителите са разположени в горната и долната част на батерията. По този начин всяка секция на радиатора е прикрепена към съседната в четири точки. Гайката на зърното е направена по такъв начин, че да е напълно невидима в сглобения продукт.

Във вътрешността на всеки конектор има издатини, които служат за инсталационната процедура. За тях се придържа специален инструмент, с помощта на който гайката се отвива и затяга. В този случай трябва да се вземе предвид посоката на конеца - на някои елементи е дясна, на други е лява.

За да не играете „играта на отгатване“, просто обърнете внимание на маркировката в съответните зони. Ако там е посочена буквата D, това означава, че нишката е дясна. S показва лявата. Много е важно да не се бъркате, тъй като опитът да се развие гайката в обратна посока може да доведе до отстраняване на резбата и вследствие на това до повреда на елемента.

Как правилно да разглобите алуминиев радиатор и да го сглобите обратно

Сглобяване на батерията

По принцип, разполагайки с необходимите инструменти под ръка, дори начинаещ ще може да сглоби или разглоби алуминиев радиатор със собствените си ръце.

За да инсталирате алуминиев радиатор със собствените си ръце, трябва:

 1. Поставете батерията на равна повърхност. Това е необходимо, за да се провери устройството преди инсталацията и да се проверят всички фуги за възможни пукнатини или стружки.
 2. Преди да свържете елементите на нагревателя, резбите на фугите се почистват не само от отломки, но и от фабрична боя. Това се прави с помощта на фино шкурка. Това е важно, тъй като слоят боя може да се напука в бъдеще, което да доведе до теч. За представяне производителите боядисват не само секции на радиаторите, но и техните фуги.
  Когато почиствате батерията от боя, трябва да се уверите, че шкурката не оставя драскотини по нея, което също може да доведе до течове в бъдеще.
 3. Всички уплътнения трябва да се мият в сапунена вода., и ако се предполага, че в отоплителната система се използва антифриз, тогава те трябва да бъдат обезмаслени, тъй като този носител е в състояние да проникне във всякакви, дори и най-малките нередности.
 4. Преди да свържете секциите, препоръчително е да изучите чертежа на ключа за сглобяване на алуминиев радиатор, за да знаете как да го използвате. Този метал е много мек, така че всяка прекалено голяма сила може да повреди нишките и тогава ще трябва да закупите нова секция.
 5. На гайката на зърното от двете страни се поставя паронитно уплътнение. Ключът е поставен отгоре и може лесно да се завърти няколко пъти, същото се прави и с долния отвор. Само след като фугите са захванати, можете да ги затегнете с лост по-плътно.
 6. Дупката, която няма да се използва, се затваря с тапа, а кранът на Маевски е прикрепен към другия и монтажът на алуминиевия радиатор е готов.

След като всички секции на радиатора са сглобени, той може да бъде свързан към отоплителната система и проверен за възможни течове. Тъй като алуминиевите батерии са доста леки, те могат лесно да бъдат свързани ръчно, дори без съответните умения.

Как да добавите радиаторна секция

Здравейте скъпи домашни продукти.

Публикация за тези, които имат нужда да добавят или изваждат секция близо до отоплителния радиатор.

По-добре е да вземете специален ключ за този вид работа, нещо подобно, но ние ще изходим от факта, че няма такъв ключ, и ще направим всичко с импровизирани средства.

Най-удобният инструмент е гайка и ако радиаторът е алуминиев, т.е. целият бял и красив, тогава ще е необходим поне гаечен ключ с отворен край, за да развиете входния елемент, ако той вече е инсталиран, а не увреждат емайла.

Разбира се, между ключа и обувката ще трябва допълнително да поставите дистанционер, обикновено парче плат.

Ще трябва да разглобите самия радиатор, ако вземете допълнителната секция от друг радиатор, но ако е закупен, тогава всичко ще бъде ограничено до монтаж. Но първо за разглобяването.

И така, кракът е обърнат отвътре навън и тогава започва много интересното. Радиаторът има четири отвора, в които се завинтват входните елементи, два от едната страна и два от другата, и така, от едната страна имат дясна резба, а от другата лява.

Така че, ако трябва да ги изключите, не се опитвайте да използвате всичките си сили, за да завъртите ключа в една посока.

Опитайте първо в едната посока, ако не, в другата. Ако радиаторът е алуминиев, тогава няма да са необходими специални усилия, дори и да се използва.

Вярно е, че може да има засада в случай, че някой вече е сложил ръка на този радиатор преди вас и го е сглобил на Tangit UNI-LOCK. Е, ако този "чудо" материал има къде да бъде, тогава забравете за разглобяването, така или иначе няма да обърнете нищо.

След като посоката на резбата се определи и входният елемент се обърне, ние вземаме гнездото и вмъкваме в отвора на радиатора, неговата дръжка, частта, която не е с резба, докато спре. Той ще задейства съединителя, свързващ секциите на радиатора.

И ние започваме да въртим гайката от нейната работна част, в същата посока, в която бяха обърнати входните фитинги. В този случай дръжката може да е леко деформирана по надлъжната ос. Нищо грешно. Когато го увиете по-късно, всичко ще си дойде на мястото.

Правим един завой от едната страна, след това един завой от другата и така докато радиаторната секция се обърне.

В резултат на това такъв съединител с уплътнение ще бъде развит:

Ако добавите радиаторна секция, тогава може да се наложи да купите две такива съединители и не забравяйте да направите междусекционни уплътнения, които е по-добре да смените преди сглобяването.

Имаше моменти, когато старите започваха да плачат. Ако има вода в системата, тогава те ще плачат и ще спрат (както в живота), но ако има антифриз, тогава това е "тръба".


.

Следващият етап е сглобяването. Първо в отворите на радиатора се вкарват съединители с нови уплътнения. Дори не е нужно да ги примамвате, тъй като те се изправят много плътно.

След това върху тях е монтирана радиаторна секция, също много стегната. Ако всичко е наред, тогава секцията изобщо не се измъчва, въпреки че не е изкривена.

Сега взимаме греблото и започваме да се усукваме, точно както при разглобяването, по 1 - 1,5 завъртания, докато секцията се изтегли нагоре. В крайна сметка ще трябва да положите усилия да изправите дръжката, деформирана по време на разглобяването, и в същото време да затегнете връзката.

Е, до купчината - с челюст, съгласно същия принцип, можете да завиете американец във входните елементи. Веднъж тичах половин ден в търсене на шестоъгълник под него, докато един майстор не показа как се прави. Работи както върху шестоъгълници, така и върху уши.

При чугунените радиатори принципът на разглобяване-монтаж е абсолютно същият. Единствената разлика е, че втора ръка чугун, с дръжка от галка, не може да се разглобява.

А имаше и случай, че въпреки всички усилия по време на сглобяването секциите плачеха, тоест уплътненията по никакъв начин не искаха да задържат натиска. Оттогава използвам ленена навивка на всички чугунени радиатори. Самият случай, когато е по-добре да надхвърлите.

Желая ви успех в работата.

Раздел Строителство >>> Подсекция Отопление >>>

Е, какво друго е интересно там

Схема за отопление Ленинград Заваръчни тръби от полипропилен Как да се навива лен Как да се направи водно топъл под Отопление на къща с топли подове Ако топъл под е пробит Как да се направи под в баня топъл Отопление в стени Как да се направи камина за сауна

Как да разглобите алуминиев радиатор за отопление със собствените си ръце?

Изваждането на алуминиевата батерия се извършва в следните случаи:

 1. Когато системата се промени напълно.
 2. Необходимо е да увеличите или премахнете допълнителната секция.
 3. Премахнете теча.

Преди да разглобите алуминиевия радиатор, трябва да подготвите комплект ключове и отвертка.

Допълнителни действия се извършват в следната последователност:

 1. Охлаждащата течност се изхвърля от системата. Ако разглобяването се извършва по време на отоплителния сезон, трябва да изчакате, докато батерията се охлади.
 2. С помощта на гаечен ключ развийте съединителя, който свързва маркуча от батерията към отоплителната тръба.
 3. Изключеният радиатор трябва да бъде освободен от остатъци от вода и поставете върху равна повърхност с дясната страна нагоре.
 4. Извадете филтъра от батерията и изплакнете обилно. Това трябва да се направи незабавно, тъй като натрупаната в него мръсотия може да се втвърди и тогава ще бъде изключително трудно да се отстрани.
 5. По-нататъшната работа е анализът на батерията на секции. Те са свързани помежду си със специални нипелни гайки. За да ги премахнете, ви е необходим ключ за разглобяване на алуминиеви радиатори, като го завъртите обратно на часовниковата стрелка, те могат лесно да бъдат извадени от радиатора. Това трябва да се прави с изключително внимание, за да се избегне изкривяване.

След разглобяването клетките на батерията се измиват и сглобяват отново в същата последователност.

Ако е необходимо да се премахне течът, тогава специален разтвор от епоксидна смола с добавка на бронзов прах е подходящ за алуминиеви радиатори. Трябва да работите бързо с този състав, тъй като той изсъхва за броени минути, така че изтичането трябва да се почисти и подготви предварително.

Поетапно описание на демонтажните работи

Няколко думи за това кога може да се наложи да разглобите отоплителната батерия:

 • В случай на подмяна на стария радиатор с нов с по-голяма производителност и по-добър външен вид.
 • Ако трябва да добавите допълнителни раздели за батерията.
 • Ако е необходимо да замените единична секция или уплътнение, което е изтекло.

Инструкцията започва с подготовката на необходимите инструменти:

Стъпка 1: Подготовка на инструментите

Снимка на гаечен ключ за зърното

ИмеНазначаване
Ключ за зърнаДемонтаж на радиаторните секции
Газов ключИзключване на батерията от тръбите на отоплителната система
Българска или газова фрезаРежещи чистачки в случай на задръстване
Парче стоманена тръба или лостУвеличете лоста на нипелния ключ
Духалка и метална четкаОтстраняване на боя от чистачката, загряване на фючърсите

Газов ключ за проби

Съвет: нипелен ключ, като се има предвид, че той рядко е необходим във фермата и цената му не е най-ниската, препоръчително е да не се купува, а да се наема. Това ще спести семейния ви бюджет.

Стъпка 2: изключване на батерията

Преди да разглобите алуминиев или чугунен радиатор, е необходимо да го разкачите от отоплителната система. За да направите това, наложително е да изключите отоплението и да източите водата от щранга, в противен случай просто ще наводните стаята и ще получите изгаряния.

Съвет: препоръчително е подът под батерията да се покрие с филм, парцали или поне вестници, преди да се започне демонтирането, за да се избегне попадането на остатъчна течност върху него, която може да попадне във веригата дори след източване на щранга.

Освен това, в зависимост от сложността, могат да се разграничат три ситуации:

 1. Полипропиленови тръби... В този случай съединението на ръкава, като правило, се усуква с голи ръце, без да причинява затруднения.
 2. Стомана нова... С известни усилия най-вероятно ще можете да завъртите входа и изхода на батерията с газов ключ.

Разединяване на нови стоманени тръби

 1. Стари стоманени или чугунени тръби... Първо, ние се опитваме да премахнем боята от мястото на скачване с помощта на фенер и метална четка, опитваме се да развържем връзката, както е описано в предишната версия. Но в системи, които са работили дълго време, най-често това не работи и тогава ние просто отрязваме задвижването с "мелница" или автогенно.

Изрязване на стари первази с помощта на "мелница"

След като изключите батерията от тръбите, извадете я от куките и я поставете на равна повърхност.

Стъпка # 3: разглобете радиатора

Схема за изключване на секцията на батерията

Обозначение в диаграматаИме
1Секция на радиатора
2Зърното
3Уплътнително уплътнение
4Ключ за зърна
5Парче тръба или лост

Батерията може да бъде чугунена, алуминиева или биметална.

Най-трудният вариант за синтактичен анализ е първият от изброените и ние ще започнем с него:

 1. Как да разглобите самостоятелно чугунен радиатор за отопление:
 • Внимателно проверяваме нишката на фючърсите или щепселите, които могат да бъдат или отляво или отдясно.
 • Вмъкваме ключа за зърното вътре, увеличаваме въртящия момент, като използваме парче тръба или лост.
 • Ние откъсваме конеца, като превъртаме инструмента на четвърт оборот, първо отгоре и след това отдолу.
 • След това също последователно продължаваме да развиваме зърната, така че радиаторът да не се изкривява.
 • Основният проблем на старите батерии е, че предпазителите могат да се забият в продължение на много години употреба и да не се предадат на ключа. В този случай кръстовището трябва да се загрее с кръгови движения с паялна лампа и след това отново да се опитате да развиете зърното. Повтаряме процедурата, докато нишката се поддаде. Ако обаче нищо не се получи, тогава трябва да го отрежете с автогенен пистолет.

Разглобена стара чугунена отоплителна батерия

 1. Нека разберем как да разглобяваме биметален или алуминиев радиатор? Процедурата е почти същата, както е описана по-горе, но има няколко разлики:
 • Използва се по-малък гаечен ключ.
 • Не се изискват толкова много усилия при отвиване на зърната.
 • Щепселите и futurocks са маркирани с посоката на конеца под формата на буквите S и D, където първият обозначава левия ход, а вторият - десния.
 • Металните уплътнения между секциите се избърсват, шлифоват и съхраняват, докато батерията бъде сглобена отново.

Демонтаж на алуминиевата батерия

След като изпълните описаните задачи, можете да замените течащата част, да добавите секция или дори да инсталирате нов радиатор на мястото на стария.

Разбиране на сегменти

За да разглобите правилно алуминиевия радиатор, ще ви трябва специален инструмент - нипелен ключ, който е направен за тази конкретна работа. Като правило не е в магазините, тъй като е продукт на ума и работата на водопроводчиците. Можете да го получите по два начина.

Първият е да опитате късмета си на местния пазар (ако има такъв), където се продават различни използвани инструменти и други полезни неща в домакинството. Вероятно ще намерите това, което търсите там, и то на разумна цена. Вторият вариант е да се свържете с която и да е водопроводна работилница и да поискате ключ за зърно под наем.

Свързана статия: Филмово подово отопление под линолеум - това, което лекарят е поръчал

Когато търсенето ви приключи успешно, можете да започнете директно разглобяване на оборудването. Има конкретен ред за тази процедура.

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да затворите водата в щранга, към който е свързан радиаторът, и да източите охлаждащата течност от системата. Ако сте собственик на частна къща, можете да го направите сами. Ако имате работа с централизирана отоплителна система, тогава такива проблеми могат да бъдат разрешени само чрез организацията, която управлява сградата. За да направите това, трябва да напишете изявление и след това да изчакате пристигането на специалист. Между другото, в случай на живот в жилищна сграда, можете да извършвате такава работа само през периода, когато отоплителният сезон вече е приключил. В противен случай просто няма да можете да получите разрешение, тъй като спирането на централизираната отоплителна система ще донесе студ не само на вашите, но и на апартаментите на съседите ви.
 2. След като сте разбрали изключването на водата в системата, поставете контейнери под фугите на радиатора и линията, за да съберете останалата охлаждаща течност, която ще изтече по време на отделянето на оборудването.
 3. Развийте фитингите, свързващи батерията към линията. Проверете едновременно състоянието им. Ако забележите някакви недостатъци - пукнатини или „загладени“ нишки - по-добре е да замените тези елементи с нови. Само имайте предвид, че не всички метали се комбинират с алуминиеви радиатори. Например фитингите от месинг или мед не могат да се използват категорично, тъй като това може да доведе до електрохимична реакция, която да доведе до началото на корозивни процеси.
 4. След като се откачите, извадете радиатора от скобите, които го държат.
 5. Сега е време да използвате инструмента, за който сте работили усилено, за да го получите. Ключът за зърното трябва да се постави в батерията точно до точката, която ще демонтирате. След това трябва да вкарате края на инструмента в предвидения за това отвор на свързващия елемент. След като успеете, завъртете гайката в желаната посока на половин оборот. По принцип за този етап е препоръчително да поканите асистент, който ще фиксира радиатора на едно място, докато се занимавате с връзките. И така, обърнахте гайката на половин оборот, отидете до тази от противоположната страна и там повторете същата операция. По този начин, като постепенно развивате всеки елемент на свой ред, можете напълно да отделите едната секция от другата. Бъдете внимателни и търпеливи - всяка гайка трябва да се завърти малко, около 5-7 мм. В противен случай участъкът може да бъде силно изкривен, което ще доведе до повреда на елементите на радиатора и ще има нужда от тяхната подмяна.
 6. След като развиете правилните гайки, извадете сегмента и след това проверете всички гарнитури, доставени с него. Качеството и състоянието на гумените уплътнения играят важна роля. Деформираните уплътнения могат да причинят теч. Ето защо, в случай на най-малкото съмнение относно тяхната годност, по-добре е да замените тези елементи с нови. Освен това е препоръчително да закупите паронитови уплътнения, тъй като този материал се е доказал най-добре от всички. Ако това не е възможно, опитайте се да намерите поне силиконови уплътнения. Не се препоръчва да се поставят гумени, тъй като те бързо се провалят.

Свързана статия: Избор между баня и душ: кой е по-добър и защо

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни