Инструкции за отстраняване на щепсела от канализацията със собствените си ръце


Правни основания

В търсене на решение на проблема с неплащащите, управляващите компании обмисляха различни варианти. Намирането на приемлив начин не е толкова лесно: наемодателят има не само отговорности, но и редица права, които трябва да му бъдат предоставени.

Блокирането на водоснабдяването за неплащане изглежда най-очевидният вариант. Но това нарушава санитарните изисквания за жилище. Водата се подава през общ щранг, невъзможно е да се изключи отвън, без да се лишат всички потребители от водоснабдяването. А човешкото право на неприкосновеност на дома позволява да не се допускат инспекторите в апартамента и да се извършват манипулации с тяхното имущество.

Тогава се появи практиката за спиране на отводняването. Трябва да се отбележи, че такова решение често се взема не от самата управляваща компания, а от съда и е напълно законно. Но има нюанс.

Управляващото дружество е длъжно да предупреди предварително за решението да спре предоставянето на канализационни услуги. Това трябва да стане срещу подписа на собственика на апартамента или с препоръчана поща с уведомление. Ако щепсел е инсталиран на канализационна тръба без знанието на собственика, това може да създаде проблеми за компанията. Разбира се, те няма да отпишат дълга на длъжника, но той може да поиска обезщетение за морални щети и неудобства чрез съда и искът най-вероятно ще бъде удовлетворен. Ако управляващото дружество няма хартия с подпис върху касовата бележка, лесно е да се докаже невежество на собственика.


Stub пример

https://youtu.be/qEqnNkBrv5A

Как се инсталира щепселът

За да инсталират щепсела на канализационната тръба, служителите на управляващото дружество не трябва да получават достъп до апартамента. Монтажът се извършва от техническия етаж.

Специалистът изучава схемите на инженерните комуникации, за да определи как да извърши работата. В някои апартаменти преминават няколко щранга, тогава припокриването на един ще бъде досадно неприятност, а не мотивация за изплащане на дълга.

Процедурата се извършва с помощта на специално оборудване. Това е устройство, оборудвано с камера и осветление, което позволява да се монтира амортисьорът на правилната тръба. Устройството се доставя в канализационна тръба с дълго въже. С негова помощ обковът се демонтира, което заглушава дренажа.

Алгоритъм на действията за инсталиране

Монтажът на канализационния щепсел към длъжниците се извършва при спазване на важни изисквания. Собственикът на апартамента трябва да бъде уведомен за предстоящото спиране на предоставянето на канализационни услуги, за да може да плати дълга в рамките на тридесет дни. Канализационните тръби на съседите не трябва да бъдат засегнати.

Процесът на инсталиране на заглушителя изглежда така:

 • Схемата за свързване на канализацията се изучава в този конкретен апартамент, за да се определят допълнителни щрангове.
 • Разработва се план за инсталиране на щепсела на определено място. Това обикновено е основният щранг между канализацията на системата и тоалетната.
 • Има удобно място за управление на оборудването. Това може да бъде съседен апартамент над длъжника или вентилаторна тръба, водеща към покрива.
 • В тръбата се спускат камера, светлинен водач и манипулатор. Операторът, виждайки изображението на монитора, докарва щепсела до страничния клон и го инсталира в тръбата.

След инсталирането на щепсела движението на канализацията от апартамента спира напълно или частично, докато за съседните апартаменти канализационната система продължава да работи.Ситуацията се оказва много неприятна за длъжника и компанията чака сметките да бъдат платени, което обикновено се случва след няколко дни.

Как да премахнете мъниче

Ако се е случило така, че тръбата е била блокирана, има няколко начина за отстраняване на щепсела от канализацията:

Плаща сметките.

Разбираемо е, че подобна мярка трябва да мотивира собственика на помещението да се справи с дълговете. В този случай самото управляващо дружество ще премахне всички препятствия по пътя на отпадъчните води. Това е най-очевидният и логичен начин, но не работи за всички.

Свържете се с професионалистите.

Не всички водопроводчици обичат да се справят с предизвикателствата за отстраняване на щепселите. Това отнема много време, тъй като простите облицовки се поставят все по-малко и трябва да отделите много време и усилия, за да го премахнете. Освен това пречка за съдебно решение е неприятен въпрос и не всеки е готов да се включи в това. Но има такива компании, готови да премахнат инсталирания щепсел от канализацията, и има много от тях.

Извадете щепсела сами.

Разбира се, това ще отнеме дори повече време, отколкото в случай на професионален водопроводчик. Важно е да разберете как са подредени съвременните щепсели, принципа на тяхното закрепване и процедурата за демонтиране, за да не повредите собствените си комуникации или, по-важното, основния щранг, защото това ще доведе до намесата на управляващата компания .

Видове щепсели

Има два вида канализационни щепсели за твърди длъжници, които създават различна степен на дискомфорт за жителите на апартамента, в който се е образувал дългът. Те изглеждат различно, но имат една функция.

 1. Пневматичен тип. Това е обемен гумен продукт, пълен с въздух.
 2. Твърдо. Пластмасова тапа, която напълно блокира движението на отпадъчните води.
 3. Решетка. Той позволява преминаването на течности, но предотвратява изхвърлянето на твърди отпадъци, които постепенно се натрупват.

Както показват изчисленията, средно над 250 литра течни отпадъци изтичат от апартамент в канализацията ежедневно. Все още ще е възможно да използвате водопровода за ден-два, след това ще се образува задръстване, водата ще започне да се издига и да се излива обратно в апартамента. В стаята се образува постоянна неприятна миризма. Това значително намалява комфорта на живот, няма да работи, за да се стигне до съседите, които постоянно използват канализацията си, и се очаква подобна ситуация да се превърне в причина за изплащане на дълга.

Методи за достъп до студ

канален щепсел
Най-лесният начин е, ако в дренажната тръба е монтиран така наречения ревизионен отвор (ревизия) за почистване на канализационните тръби от запушвания. Чрез него канализационният щепсел се отстранява най-лесно.
Но наличието на одит в канализационната система на апартамента е голяма рядкост. Друг, по-трудоемък начин да стигнете до тапата е демонтирането на тоалетната. Ако е прикрепен с болтове към пода, тогава не е толкова трудно. Когато е циментиран, е възможно едва ли да е възможно да го премахнете (без да го замените с нов). Понякога можете да се ограничите до премахване на гофрирането, което свързва тоалетната с щранга.

Понякога дренажният щепсел е монтиран върху дренажния отвор на щранг с по-малък диаметър. В този случай може да се наложи да разкачите тръбите, свързани към този разклонителен тръбопровод.

По-добре е да работите с щранг през нощта, когато използването му от жителите на входа е минимално. В този случай, разбира се, не забравяйте за поддържането на тишина по време на работа.

Правила за работа

Изваждането на щепсела не е лесна процедура и преди да продължите с него, трябва да се погрижите за спазването на някои правила.

 1. Опитът с ВиК е желателен. Представете си как се монтират пластмасови и чугунени тръби, как се монтира пластмасов щепсел на канализацията. В повечето случаи трябва да демонтирате тоалетната и е желателно да имате и това умение.
 2. Подгответе защитно оборудване: ръкавици, рокля или старо облекло, маска. Ще трябва да работите с отворена канализация. През това време може да се изсипват отпадъци отгоре, включително гореща вода.
 3. Подгответе инструменти. Всички манипулации трябва да се извършват бързо, така че това, от което се нуждаете, трябва да е под ръка.

Методи за отстраняване на щепсели

Оборудването, използвано за инсталиране на щепселите, се използва и за тяхното отстраняване. Трябва да се отбележи, че щепселите се въвеждат и отстраняват през горния отвор на канализационния щранг, който отива към покрива или към тавана на сградата. На контролиран кабел се спуска специално оборудване, включващо: манипулатор с щепсел, видеокамера с малък формат, подсветка и самата конструкция, на която е инсталирано всичко това. Горе, в ръцете на оператора има монитор с джойстик, чрез който се осъществява контрол.

Премахване на минния слой

За да премахнете сами щепсела от канализацията, трябва да измислите други методи. В същото време е невъзможно да се разбере предварително какъв тип и какъв дизайн е инсталиран щепселът. Можете да вземете предвид за коя тръба е предназначена, чугун или пластмаса, само ако канализационният щранг преминава през апартамента.

Трябва да се разбере, че при опит за неразрешено отстраняване на щепсела могат да настъпят неблагоприятни последици:

 • апартаментът ще бъде изпълнен с миризми на канализация;
 • заливане на пода с изпражнения от канализацията му, ако вече е пълен;
 • можете да повредите канализационните тръби, включително общия щранг;
 • натискане на щепсела в щранга и затварянето му, последвано от запушване;
 • разрушаване на тоалетната при демонтирането му;
 • щепселът може да се деформира, да се забие във вашия клон и вече няма да е възможно да го извадите от щранга със стандартно оборудване;
 • по време на работа жителите на горните етажи ще продължат да използват канализационната система и изпражненията ще влязат в банята ви през отворен отвор;
 • Наказателен кодекс, Сдружението на собствениците на жилища може да представи размера на щетите за щети върху общото имущество, канализационна стълба.

Това е непълен списък, трудно е да се предвиди всичко. Следователно, най-лесният и надежден начин е да плащате дългове.... Вторият начин е да използвате услугите на организация, която професионално, без да повреди тръбите, ще премахне щепсела. Цената на такава услуга е от 1,5 до 3 хиляди рубли. Ако въпреки това е решено да го премахнем сами, това може да стане по един от посочените по-долу начини. Имайте предвид, че във всички случаи е по-добре първо да демонтирате тоалетната.

Ръчно премахване

За да извадите щепсела ръчно, ще трябва да демонтирате тоалетната. В същото време е невъзможно да се избегне заливането на банята и коридора с изпражнения. Ето защо си струва да подготвите парцали и кофи. Ако през изхода на тръбата от тоалетната можете да стигнете до тапата, тогава това е най-простият и лесен вариант.

Щепселът се унищожава по всеки наличен метод: лост, нож, щипки, пробиване. След това се извлича изцяло или на части. Ако вътре в щранга има припокриващ се дистанционер, то чрез екструзия той може да бъде спуснат по-ниско или повдигнат по-високо, като отворите отвора на вашия клон.

Съвет: ако е монтирана пневматична гумена запушалка, тя първо се пробива, за да освободи въздух.

Приложение на канализационно въже

Ако щепселът има отвори или е направен под формата на решетка, в която можете да влезете с кабел с кука в края, тогава кабелът се завърта в тръбата през щепсела. Освен това, чрез изтегляне със сила, щепселът се отстранява. В този случай е много важно да прикрепите здраво куката или друг захват към кабела. Този метод не е приемлив за всички мъничета.

За да използвате този метод, трябва да демонтирате и тоалетната. Твърдият щепсел рядко се изважда през сифона си.

Бутало в помощ

Най-лесният начин е да се опитате да изцедите тапата с помощта на бутало. Но трябва да вземете предвид възможните и неизбежни последици.Ако щепселът е монтиран много сигурно, най-вероятно изпражненията ще бъдат изцедени през слабото звено на канализацията в апартамента. Следователно трябва постоянно да наблюдавате състоянието на канализационните тръби и връзки. В повечето случаи те са покрити с капаци, панели и управлението не е възможно.

Редът на работа

Неплащащите наематели, които не искат да останат без удобства и да доплащат на водопроводчици, се опитват сами да свалят щепсела. За да бъдат успешни опитите, трябва да действате поетапно и да имате ясна идея как сами да извадите щепсела от канализацията.

 1. Оценете ситуацията. Научете къде е инсталиран щепселът и как да стигнете до него по-удобно. Най-често той е инсталиран на тръба, идваща от тоалетната, така че ще трябва да бъде демонтиран. Това не е трудно със съвременните модели, но ако тоалетната е била инсталирана отдавна, могат да възникнат проблеми. Често водопроводът е бетониран, в резултат на което ще трябва да демонтирате пода. Това е изпълнено не само с допълнителна интензивност на труда, но и с непредвидени разходи.
 2. Ако водопроводът е нов, това значително улеснява задачата. Първо трябва да изключите водата и да я източите от резервоара, след което внимателно да я изключите. След това трябва да махнете тоалетната и да я преместите настрани. Когато работите с ключа, е важно да внимавате да не повредите водопровода.
 3. Осветете фенерче в тръбата, разберете докъде се намира щепселът. Ако е каучук, може лесно да се закачи и извади. Решетката ще бъде малко по-трудна. За да премахнете, са ви необходими клещи, ако щепселът е близо, или нещо дълго, пръчка с кука или харпун. Може да се наложи първо да избутате решетката малко напред, но трябва да направите всичко внимателно и не забравяйте внимателно да извадите щепсела от тръбата. Изглежда, че най-лесният вариант е да го ударите вътре, но с голяма степен на вероятност той ще застане през основния щранг, причинявайки запушване. Той, разбира се, ще бъде бързо елиминиран, но управляващата компания ще намери причината и ще инсталира нов щепсел.

Първи начин Втори начин

ИЗВЕЖДАНЕ НА ЧЕПА ЧРЕЗ ДЕКОНТИРАНЕ НА УСТРОЙСТВОТО И ЧАСТИЧНО РАЗКЛАДАНЕ НА СТЕНДА

При желание е напълно възможно да извадите сами щепсела, инсталиран на канализацията, като разглобите проблемната зона. Веднага трябва да се отбележи, че тази опция е подходяща само ако тоалетната е инсталирана наскоро и е закрепена с болтове към пода. Ако апартаментът има стара тоалетна чиния, пълна с цимент, тогава е по-добре дори да не се опитвате да я разглобявате, тъй като тоалетната чиния ще трябва да се демонтира, което ще доведе до нейната деформация и вече няма да бъде възможно обратно.

Щепселът трябва да се намира на входа на канализацията на апартамента, следователно, за да получите достъп до него, първо трябва да премахнете тоалетната. Съвременната тоалетна се премахва лесно. За да направите това, трябва да изключите водоснабдяването на апартамента. След това трябва да извадите дренажния резервоар, да развиете всички комуникации, свързани към него, включително гъвкаво окабеляване и гайки, закрепващи резервоара. След това резервоарът може да бъде изваден и оставен настрана.

Новите тоалетни са закрепени с болтове към пода и за да премахнете такава тоалетна, просто трябва да развиете болтовете и да разкачите камбаната. След това камбаната трябва да бъде разглобена до първата връзка, която всъщност в повечето случаи е изходът към общия щранг. Дори на този етап от разглобяването на тоалетната можете да видите запушалката, която блокира канализацията.

След това трябва да премахнете самия щепсел. В този момент някои правят голяма грешка, опитвайки се да натиснат щепсела в щранга. Ако натиснете щепсела в щранга, това ще доведе до запушването му и канализационната система няма да може да използва не само длъжника, но и всички останали жители, използващи щранга. По-добре е да извадите щепсела, като го издърпате в апартамента.

Ако дължината на тръбата позволява, можете да я хванете с клещи.Ако дължината на тръбата до щепсела е голяма, можете да направите самоделна кука или да използвате риболовна харпун. В щепселите има дупки, така че не е трудно да закачите такова "запушване". След това трябва внимателно да го извадите. Ако щепселът е деформиран или счупен, той може да бъде отстранен на части. Работата трябва да се извършва много внимателно, така че щепселът да не избута в щранга. След като извадите щепсела, трябва да преинсталирате тоалетната. За да извършите цялата работа по отстраняване на щепсела, ще ви трябват следните инструменти:

 • регулируем гаечен ключ;
 • комплект ключове;
 • дюбели;
 • чук;
 • Фенер;
 • твърда кука или харпун.

Обратно към съдържанието

Алтернативен вариант

Ако тоалетната е здраво закрепена в пода или е невъзможно да се извади щепселът от канализацията, но има инспекционен люк, има смисъл да се действа през него. В този случай трябва да бъдете внимателни, тъй като отгоре може да се излее отпадък или топла вода, не трябва да пренебрегвате защитата. Просто е:

 1. Първо се отваря инспекционният прозорец или люк.
 2. Трябва да снабдите харпун или дълга пръчка с кука, която ще трябва да вземе щепсела. Има възможност инструментът да се изплъзне от ръцете ви и да падне надолу, вече няма да можете да го достигнете. Затова си струва да завържете въже до края и да го оставите навън, за да го прихванете, ако нещо се случи.
 3. Внимателно издърпайте щепсела и го извадете. Трябва да действате много внимателно, за да не падне и да блокира щранга.

След приключване на работата, люкът трябва да бъде затворен и водопроводът да бъде монтиран на място.

Използване на химия

Домакинските химикали, които се използват ежедневно за почистване на водопроводни инсталации и тръби, са доста мощни продукти. Те могат да се използват за разтваряне на щепсела. Методът е ефективен, ако има метална скара. За употреба е по-добре да изберете продукти с оксалова киселина или солна киселина, които се съдържат например в препарати за почистване на тръби.

Химията трябва да се излее в тоалетната (или друг водопровод, който е най-близо до щепсела) и да се остави за дълго, около седмица. Силната киселина ще разтвори препятствието и дренажът може да се използва отново.

Химикали

Химикали за почистване на блокажи
Химикали за почистване на блокажи

Сега има много средства за почистване на канализацията, съдържащи оксалова или солна киселина. Те могат да изядат щепсела, но при условие, че е метален, а собственикът трябва да има време и търпение, защото резултатът ще бъде забележим поне след седмица.

Кой метод да изберете трябва да се реши въз основа на обстоятелствата и наличието на водопроводни принадлежности. Механичната намеса е обезпокоителен процес, но най-ефективен. Химичният метод за решаване на проблема е по-малко ефективен, но оправдан от неговата простота.

Инсталирането на щепсели е крайна мярка, към която са принудени да отидат водоснабдителни или комуникационни фирми. И ако разберат, че щепселът е премахнат, най-вероятно ще преинсталират.

Комфортното използване на предимствата на цивилизацията е невъзможно без заплащане за тях. Следователно, ако старателно плащате за комунални услуги, със сигурност никога няма да се наложи да се занимавате с премахването на щепселите, като вършите тежка, мръсна и понякога безперспективна работа.

Как да предотвратите инсталирането на мъниче

Според закона, преди да ограничи предоставянето на каквито и да е комунални услуги до длъжника, управляващото дружество трябва да изпрати писмено известие и да предостави месец за изплащане на дълговете. Ако по някаква причина е невъзможно да се направи това, има време да се вземат превантивни мерки.

Те включват анти-запушалка за канализацията. Това е услуга, която някои компании предоставят. Често това идва заедно с премахването на мъничето. Тоест, съветникът първо премахва препятствието и след това предотвратява повторното му инсталиране.

Можете също така да направите импровизиран мъниче. Най-често срещаният вариант е да се създаде пречка по пътя на оборудването.За да направите това, дълъг болт се пробива в канализационния щранг и се поставя дълъг болт, който се пълни с уплътнител, така че канализацията да не изтече в апартамента.

Важно е да запомните, че канализационният щранг е обикновен имот на къщата, чието увреждане е незаконно. Управляващото дружество има право да възстанови разходите по възстановяването му по-късно чрез съда.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни