Как да добавяте вода към затворена отоплителна система. Как да излеете антифриз в система за отопление на дома

Снимка 1

За да се направи отоплението на къщата по-евтино, някои работи се извършват независимо.

Пълненето на системата се извършва: след ремонт; след източване на системата за лятото; при подмяна на охлаждащата течност.

Всеки тип отоплителна система има свои собствени нюанси, така че пълненето може да се извърши по различни начини.

Однокласници

Периодичност на подмяната на охлаждащата течност

Снимка 2

Ако в жилищните сгради охлаждащата течност се източва ежегодно, тогава в частните не е необходимо. Трябва да се приеме, че водата, която вече е циркулирала сезонно в системата е подготвен:

 • не съдържа кислород;
 • в резултат на продължителен контакт с вътрешни повърхности има инерция, които станаха гарант за запазването на контурните материали
 • всички соли и химични съединения, които при нагряване се превръщат в утайка и котлен камък, вече отпаднаи водата циркулира без химическа активност.

Ако няма опасност от замръзване на системата, тя може да циркулира още един и дори два сезона. За да се определи необходимостта от подмяна, се проверява грубият филтър - ако е относително чист, тогава водата не трябва да се сменя.

Що се отнася до антифриза, качественият състав на технологията се променя на всеки 5-7 години... На практика обаче се използва много по-дълго.

Видове охлаждаща течност за запълване на отоплителния кръг

Няколко вида топлоносители се използват за отоплителни системи.

Вода

Снимка 3

Евтина универсална охлаждаща течност:

 • ако напълните дестилирана вода, тогава няма да има котлен камък и утайка;
 • не променя свойствата при контакт с вътрешни повърхности;
 • безопасно за хората;
 • може да се върти в системата почти безкрайно.

Недостатъци:

 • Разширява и унищожава тръбите при замръзванеследователно в студен климат ще трябва да купите антифриз.
 • Металните тръби започват да ръждясват.
 • Следователно при използване на чешмяна вода кристализира голямо количество сол трябва да си купите дестилирана вода... Ако водопроводът се излива, се препоръчва редовно да се почистват основните възли и, ако е възможно, тръбите от солни отлагания. Процесът отнема много време и изисква специални реактиви.

Антифриз

Представлява вода разтвори на етилен гликол или пропилен гликол с добавки.

Снимка 4

Снимка 1. Антифриз за отоплителни системи от производителя Termagent. Издържа на температури до минус 30.

 • Разрешено за използване само в отоплителни системи антифриз със състав, предназначен за това. Тази течност не може да се използва никъде другаде.
 • Замръзва при температура от -30 ° до 60 ° C.
 • Етиленгликол антифризът е токсичен.
 • Безопасен за хората топлоносител с пропилей гликол е скъпо и трябва да се подменя на всеки 5 години.
 • Новата формулировка на пазара съдържа калиев ацетат и формиат. Подходящ за райони с умерен климат - замръзва при температури под -5 ° С... Цената е по-достъпен вариант.

Правилният избор на отоплителна среда изисква внимателно внимание и съобразяване с определени фактори:

 • Понякога инструкциите за експлоатация на котела посочват допустимите видове течност, а други не могат да се използват. Някои чуждестранни производители обикновено изключват употребата на антифриз - гаранцията е невалидна.
 • Материалът, от който са направени основните възли и тръби - системата трябва да бъде направена от химически устойчиви тръби и възли... Антифризът е несъвместим с поцинковано желязо, тъй като променя свойствата си при контакт.

Снимка 5

 • Определени видове формулировки не загрявайте добре и отделяйте топлинаако се използват, системата е проектирана с оглед на това.
 • Топлоносител не трябва да съдържа токсични и отровни вещества.
 • Най-ефективна системна течност има нисък вискозитет.
 • Проектирани са някои видове охлаждаща течност само за промишлена употреба.
 • Разходи за топлоносител и допустимия период на експлоатацията му.

Как да излеете антифриз в отоплителна система със и без помпа

Как да излеете антифриз в отоплителната система

Изборът на топлоносител за отоплителни системи вече беше обсъден по-рано, в това строително списание. Основните му видове са вода и антифриз. Антифризът се използва много рядко в отоплителни системи, поради много високия си вискозитет. Антифризът се използва много поради собствените си добри експлоатационни свойства.

И ако говорим накратко за тях, тогава използването на антифриз в отоплителната система дори помага да се премахнат отлаганията, да се закрепят уплътняващите части и т.н. Като цяло за предимствата на антифриза за отопление можете да прочетете в публикацията - към кой топлоносител да изберете за отопление.

И ако вече сте се оформили с избора на определен тип антифриз, тогава е време да го излеете в отоплителната система, която може да бъде създадена в няколко варианта, със и без помпа.

Как да излеете антифриз в отоплителната система

Веднага е необходимо да се спомене и да се каже, че изливането на антифриз в отворена отоплителна система е непрактично, предвид бързото изпаряване на топлоносителя. Ако обаче все пак трябва да обсъдите въпроса за това как да излеете антифриза в отоплителна система от отворен тип, тогава той се решава много просто.

За да направите това, закупената течност против замръзване се излива в разширителния резервоар на отоплителната система, който се намира в най-високата точка, главно на тавана.

Въпросът се решава по съвсем различен начин, ако е необходимо да се излее антифриз в затворена отоплителна система, тъй като едва ли е възможно да се направи без ръчна помпа за изпомпване на течност. За това помпата за пълнене на отоплителната система е свързана чрез сферичен кран към топлообменника на топлоснабдяването или директно към връзката на крана за грим.

Когато изпомпвате антифриза в отоплителната система, е важно да отворите отвора за въздух на външния радиатор на топлоснабдяването, така че въздухът да може безпрепятствено да напусне отоплителната система.

Как да напълните отоплителната система с антифриз без помпа

Възможно е да се излее антифриз в отоплителна система от затворен тип без помпа, но с времето това е доста дълъг процес, за изпълнението на който ще е необходимо отново да се напълни топлоносителя, най-високата точка отоплителна система. Това може да се направи с помощта на инсталирания отвор за въздух или предпазен клапан, например, ако е поставен отгоре.

Преди да налеете антифриз в отоплителната система, уверете се в следното:

 1. Спирателните клапани трябва да бъдат отворени, а тези, които са монтирани на котела, напротив, са затворени;
 2. Преди да инжектирате антифриз, той трябва да се разреди съгласно инструкциите на производителя;
 3. На първо място, е необходимо да отворите устройството за освобождаване на въздух, за да освободите въздуха;
 4. Затворете крана на разширителния резервоар.

Веднага след като значителна част от антифриза се излее в отоплителната система, вентилационните отвори трябва да бъдат затворени и да продължите да изпомпвате антифриза допълнително. Възможно е да се наблюдава генерираното налягане в отоплителната система, като се използва устройство за определяне на стойността на налягането, подавано към котела.

Все още се препоръчва да се използва за запълване на затворени отоплителни системи с антифриз, поне ръчна помпа, проектирана специално за тези цели.

Подготвителна работа преди инжектиране на топлинна течност

Преди да запълните отоплителната система, трябва да се извърши подготвителна работа.

Кримпване

Изпитването под налягане е сериозна част от работата по пускане в експлоатация, която се извършва преди първото стартиране на системата, както и преди всеки отоплителен сезон. Това е името на хидродинамичното изпитване на системата. в условия, които надвишават последващото реално натоварване по сложност. Това е тест за якост на тръбопровода, всички връзки и възли, както и точки за влизане и излизане в сградата, системи за подово отопление, оборудване и котелни помещения.

Принципите на поведението са регламентирани от SNiP:

Снимка 6

 • Температурата в сградата трябва да бъде над 0 ° C.
 • Избор на изпитване под налягане не трябва да надвишава граничните стойностипосочени от производителя.
 • Стойността на кримпване налягане трябва да надвишава работното налягане. с 50%.
 • В частните домове натискът за пресоване е средно в диапазона 2-6 атм.
 • Системите в стари къщи са тествани с подценени стойности, чугунните радиатори също определят граница на максималната стойност - не повече от 6 атм.
 • При избор на оптималната стойност на изпитването под налягане важно е да се използва техническа документация за тръби и оборудване, следва от допустимия максимум за най-слабото звено в системата.
 • Тестване с вода, дори ако в системата се излее антифриз, изпитването под налягане с работен разтвор се извършва на второ място.

Контрол на параметрите

Компетентното изпитване под налягане се извършва само от специалист със съответни знания и опит. Проверка и контрол на параметрите изисква специално оборудване.

Препоръчителни параметри:

 • по-горе работници един и половина пъти, не по-малко от 0,6 МРа.
 • не се тестват нови мрежи под налягане 1,25 по-високо от работниците, не по-ниско от 0,2 МРа.
 • в частни къщи до три етажа отоплението работи под налягане не повече от 2 атм.
 • в многоетажни пететажни сгради 2-6 атм
 • в сгради с повече етажи 8 - 7-10 атм.

Снимка 7

Тези стойности се изменят на място въз основа на състоянието на системните компоненти..

В частните къщи арматурата, радиаторите и др. Често са в по-добро състояние, отколкото в жилищните сгради.

Според правилата в жилищни сгради може да се извършва такава работа на всеки 5-7 години.

Избор на енергоносител и отоплителна система

Ако не вземете предвид цената на енергийните носители, а подхождате от гледна точка на независимото отопление, тогава електричеството със сигурност ще заеме първото място. Той е по-удобен в експлоатация от всеки въглеводород и ако в частна къща има многотарифен измервателен уред, тогава цената става приемлива

Важно предимство на електричеството е, че не е необходимо да се инсталира отопление с топла вода, за да се използва.

Съвети. Отлично решение за южните региони е инверторен климатик или сплит система с режим на отопление. Той може да работи до -15 ° C през зимата и да произвежда 3 kW топлина за всеки kW консумирана електроенергия.

Изгарянето на други видове гориво предполага наличието на един източник на топлина - котел или печка. И от тях топлината се разсейва през стаите чрез вода (топлоносител) или нагрят въздух. Трудно е да извършите самостоятелно отопление с вода (преди това казаха - пара), тъй като трябва правилно да изчислите тръби, радиатори и да изберете спирателни и контролни клапани. Същото е и с разпределението на въздуха - необходими са въздуховоди и вентилатори, взети според изчислението. Всички тези системи са скъпи.

Изключение могат да се считат газови конвектори, които се поставят срещу външните стени на помещенията и затоплят въздуха на всяка стая директно. Няма особени трудности при инсталирането им със собствените си ръце; обикновено процесът на инсталиране е добре обхванат в документацията на продукта. Единственият проблем е свързването на конвекторите към газопровода, то може да се извършва само от специалисти на лицензирана компания с всички разрешителни.

В малка едноетажна къща има възможност за самостоятелно поставяне на стоманена печка на дърва, ще бъде достатъчно за отопление на 2-3 стаи. Вярно е, че ще трябва да монтирате комин с добра естествена тяга. Такива решения са добри за летни вили или селски къщи с периодично пребиваване на собствениците.

Оказва се, че най-достъпният вариант за самореализация е отоплението на дървена или каменна къща с електричество, което ще бъде разгледано по-долу.

Пълнене на отоплителната система

Методите за пълнене на отворени и затворени отоплителни системи се различават.

Как да се излее в затворен

Затворената система е оборудвана с запечатан разширителен резервоар, което е зададено произволно.

Внимание! Не се препоръчва използването на горния слой на системата за пълнене на охлаждащата течност. В този случай въздухът излиза през слоя на охлаждащата течност, насищайки го. При нагряване по цялата верига образуват се въздушни брави.

Най-добрият вариант е да подадете охлаждащата течност през долния клапан:

 • от водопровода;
 • от резервоар, кладенец с помпа.

Снимка 8

Снимка 2. Схема на затворена отоплителна система. В него са монтирани запечатан разширителен резервоар и помпа.

Самият процес се извършва в началото на отоплителния сезон или след ремонтни дейности.

Висококачественият антифриз може да бъде препълнен на всеки 5-6 години.

Ако течността се подава не от водопровода, ще е необходима помпа. Източникът е кладенец или резервоар. Процес на пълнене:

 • По-добре е системата да се напълни с двама души.тогава ще бъде по-лесно да контролирате налягането.
 • Отоплителната среда се изпомпва с изключен източник на топлина.
 • Всички спирателни кранове са отворени, остава затворен само изтичане.
 • Радиаторите също се припокриватс изключение на най-отдалечените във всеки клон.
 • Захранването с охлаждаща течност е свързано: веригата, котелът и резервоарът са запълнени.
 • От началото на процеса изходът за въздух се следи: той трябва да излезе през клапана на групата за безопасност и канализацията в горната част на линията.

Важно! Препоръчително е да зададете групата за защита за система с всякакъв вид котел и вид гориво.

 • Радиаторите се отварят, започвайки от първия от котела. Крановете се отварят, въздухът се отвежда през крана на Маевски, след пълнене радиаторът отново се затваря. Този процес се повтаря с всички разклонителни радиатори.

Снимка 9

 • Когато батериите са пълни задържаният въздух се освобождава от циркулационната помпа.
 • След това се активира източникът на топлина и в същото време помпата се включва.... Системата се изпомпва - без радиатори.
 • Когато тръбите са достатъчно горещи, крановете на всяка батерия се отварят. В този случай е необходимо още веднъж да проверите изхода за въздух от всеки.
 • Ако е направено правилно, налягането се стабилизира и е не повече от 2 бара.
 • Процесът се повтаря за всеки клон., в последния завой охлаждащата течност се излива в топлия под.

Ако отоплението е проектирано с колектор, тогава клонове се попълват отделно, въздухът излиза през клапаните на колектора.

Внимание! В случай на разклонена структура се извършва изпомпване и нагряване на системата само след попълване на всички части.

Процесът отнема много време и изисква грижи. Ако основните точки са пропуснати, въздухът може да остане в системата, което впоследствие ще създаде проблеми в работата на отоплението.

Как да качите на открито

Това е отворен контейнер с капак, който е и удобен вход за навлизане на вода в системата. Напълва се с обикновена кофа или е свързана помпа. Разликата в пълненето се крие в налягането във веригата: тя е равна на обичайната атмосферна. Охлаждащата течност е в контакт с околната среда - в най-високата точка на веригата е монтиран разширителен резервоар.

Снимка 10

Снимка 3. Схема на отворена отоплителна система в двуетажна сграда. Веригата се запълва с охлаждаща течност през специален резервоар.

Процес на пълнене:

 • Ако се използва помпа, тогава имате нужда от голям контейнер за хранене в определени обеми.
 • Водата се излива постепенно, с прекъсвания - така въздухът ще може да избяга. Ако помпата е включена, налягането във веригата не трябва да надвишава две атмосфери. Водата се спира, когато разширителният резервоар започне да се пълни.
 • Освен това въздухът се отделя от всички радиатори и компоненти на системата. За това клапаните или крановете на Маевски се отварят, докато се появи течността.
 • След това към системата се добавя вода. По-голямата част от въздуха се отстранява от само себе си през разширителния резервоар, след стартирането на източника на топлина този процес се засилва. В отворена система проблемът с въздушните брави не е толкова остър, колкото в затворената.

Следователно изпаряването се извършва от отворен резервоар от време на време ще трябва да доливате водата.

Контурът се запълва отдолуако има съответния съединител.

Как да излеете вода в отоплителната система през разширителния резервоар, тоест отгоре

По този начин, ако имате отворена система, тогава ние вземаме кофа или маркуч, изкачваме се с тях на тавана или там, където е разширителният резервоар, отстраняваме капака от него, поставяме голяма лейка в гърлото на резервоара , или поставете края на маркуча директно в резервоара. След това пълним вода. Нашият резервоар трябва да има устройство, обикновено обикновена прозрачна тръба, която показва нивото на водата в резервоара. Трябва да знаем кога да спрем! Освен това в самия връх на резервоара трябва да има изход за излишната вода. Грубо казано, това е разклонителна тръба, към която е свързан маркуч към канализацията.

На теория водата трябва да оттича тръбите надолу и да запълва системата. Но това е само на теория. Факт е, че водата, слизайки надолу, образува мехурчета. Водата компресира въздуха в дъното на системата. Въздухът трябва да излезе. Въздухът отново трябва да излезе нагоре. През същите тръби, през които се излива вода. И това е големият проблем. Докато водата се движи по тръбите, въздухът не може да се движи нагоре по същите тръби. Това означава, че по принцип не можем да попълваме постоянно. Можем да налеем вода и след това да изчакаме. Първо изчакайте балончетата да отидат. След това изчакайте да спрат да ходят. И едва след това можем да излеем нова порция вода в резервоара. По този начин ние запълваме, както ни се струва, цялостната система. В резервоара поне има вода и не отива никъде. Но повярвайте ми, рано е да включите парното! Трябва да отидем до всеки радиатор и да отделим въздух от всеки. Всеки радиатор е един вид въздушен капан. Той просто няма къде да излезе от радиатора! В този случай трябва да се уверим, че водата не напуска напълно резервоара. В края на краищата, ако остави там, тогава се образуват празни тръби, което означава, че когато водата се излива в тях, се образуват нови въздушни кухини, мехурчета, които ще трябва да излязат.

И така, слизаме до радиаторите. Имаме ли устройства за освобождаване на въздух на радиаторите? Ако има, тогава е добре, ако не, тогава всичко става много сложно и въпросът за наливането на отопление придобива статута на не голям, а много голям проблем. Трябва да завъртим нещо, за да източим водата и, вероятно, това няма да е достатъчно, за да освободи въздух от радиаторите. Но нека не говорим за тъжни неща! Ще приемем, че имаме на всеки радиатор така наречените кранове на Маевски или клапани за освобождаване на въздух. Развиваме ги на свой ред и пускаме въздуха, докато тече вода. Както вече беше посочено, не забравяйте да добавите вода към разширителния резервоар.

След издухването на въздуха от всички радиатори вече можете да опитате да стартирате котела. Ако в същото време котелът се загрява и тръбите не се нагряват, тогава можем само да изчакаме. Колко? Може би един ден. Може би седмица. И през тази седмица може да има моменти, когато ние, като, се събуждаме през нощта и чуваме как балон вътре в отоплението ни изведнъж започва да се движи нагоре с характерен буболещ звук.Ето ги - прелестите на отворената отоплителна система!

Наклон на тръбата

За да може въздухът да излезе сам от отоплителната система, всички тръби трябва да имат наклон. Наклон към разширителния резервоар. Мехурчетата трябва да се издигнат нагоре. Те също така постепенно ще се издигат по нежни тръби. Необходимо е само тръбите да имат наклон в правилната посока и да няма кухини и контури. Напълно възможно е тръбите да се поставят така, че в тях да се събира въздух, който никога няма да излезе от тях, което означава, че никога няма да има циркулация в системата. Нещо повече, най-често в цялата система или в целия клон.

Но наклонът на тръбите е важен не само за отворена отоплителна система! За съжаление, други статии за отоплението са написани по такъв начин, че започва да изглежда, че в затворена система наклонът на тръбите е маловажен и ненужен. Това не е истина! Винаги е необходим наклонът на тръбите в отоплителната система. Къде трябва да бъде пристрастието в затворена система? Също така няма отворен разширителен резервоар в най-високата точка!

Наклонът на тръбите в затворена отоплителна система трябва да бъде точно същият като при отворена. В идеалния случай тръбите трябва да се издигат стръмно от котела до най-високата точка и след това плавно да се спускат до последния, най-отдалечения радиатор. В най-високата точка трябва да се монтира вентилационен клапан. При източване на вода от отоплителната система водата не трябва да застоява на всяко място. Тя трябва да се излее напълно, и то чрез гравитация. И това се дължи и на наклоните на тръбите.

Как да добавяте вода към отоплителна конструкция

В затворена и отворена отоплителна конструкция охлаждащата течност се добавя по различни начини.

Затворено

Системата трябва да се поддържа под постоянно налягане, което зависи от общия обем на охлаждащата течност във веригата.

По време на работа количеството течност намалява, така че трябва редовно да презареждате веригата чрез специални грим клапаниразположен в точката на най-ниско налягане - пред помпата.

Снимка 11

Снимка 4. Допълнителен клапан за отоплителната система. С него можете да доливате охлаждащата течност със затворен отоплителен кръг.

Открито

В отворена система проблемът с изтичането на охлаждаща течност е по-актуален - изпаряването на гореща вода от резервоара изисква постоянно наблюдение и попълване на системата.

Течността просто се излива в резервоара.

Видове помпи за изпомпване на течност

Попълването на отворена система не е проблем по отношение на оборудването - достатъчна е обикновена кофа. За да се ускори процесът и повече удобство, той се използва ръчна помпа или устройство, захранвано от електричество.

Затворена система, от друга страна, само с помпа, охлаждащата течност се подава под налягане.

Всички помпи са подходящи за тези цели., специализирана - не за изпомпване на антифриз в отоплителната система.

Вибриращ

Вибрационните потопяеми помпи са изцяло в течността. Ето как работи популярното "Хлапе"който се използва в кладенци и сондажи. Това устройство е доста подходящо за налягане до 4 атм... Също така е полезно за системата, че тази помпа е оборудвана с филтри.

Дренаж

Това също е потопяемо устройство, но има разлика от предишния тип устройства: единицата прескача включванията, максималният размер е посочен в листа с данни.

Снимка 12

С помощта на такова устройство се вземат мерки за предотвратяване на попадането на чужди частици в системата.

Избор на контейнер за изпомпваната течност, се взема предвид още една характеристика на този тип устройства: поплавъчен механизъм, който изключва устройството, ако остане малко течност.

Самозасмукващ центробежен

Тези помпи работят, докато остават на повърхността - маркучът е потопен в течността. Поради голямата си мощност те се използват за пълнене на системата и за кримпване.

Ръчно бутало

Удобен икономичен агрегат с резервоар, оборудван с манометър, който ви позволява да контролирате налягането. Изисква значителни физически усилия.

Как да изпомпваме охлаждащата течност отдолу

Имайки предвид различни опции и цени, много собственици на частни крайградски сгради се спират на дъното на пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност. За целта взимаме пластмасова цев с обем 200 литра, напълваме я с вода с ниска температура и спускаме помпеното устройство, например бебешка помпа. Свързваме маркуча, оставящ устройството, към точката на влизане във връщащата линия и отваряме крана.

По време на работа се изисква правилна инсталация на уреда. Горната разклонителна тръба трябва да е постоянно в течността, което ще предотврати проветряването на веригата. Когато нивото на антифриз намалее, изключете помпата и долейте охлаждащата течност.

Важно! Запълваме отоплителната система от затворен тип с отворени кранове на Маевски. Контейнери за събиране на течност са поставени под всеки отвор за въздух. Когато водата започне да пропуска, крановете се затварят.

Когато изпомпвате течност, трябва да наблюдавате налягането върху манометъра. След достигане на необходимите параметри отваряме вентилационните отвори, което ще доведе до намаляване на налягането. Изпомпваме течността няколко пъти, докато въздухът излезе напълно от системата. Завършваме работата, като проверяваме херметичността на веригата.

За някои потребители зареждането на системата с охлаждаща течност може да изглежда твърде сложно. Ако имате нужда от помощ по този въпрос, свържете се с този номер

Технология за източване на охлаждащата течност

 • За източване се нуждаете от маркуч, който се свързва с дюзата на котела. Другият край се намира в канализацията или в отделен контейнер.
 • Котелът се изключва.
 • Маркучът е свързан с възвратния клапанразположен под котела (ако го няма, местоположението е посочено в техническия паспорт).

Снимка 13

 • Клапанът се отваря, и течността се източва, след което отново се затваря.
 • След това системата се пълни с въздух., за това крановете на Маевски се отварят в най-високата точка на контура. След това те отново се отцеждат.
 • Сега те отново започват въздуха, но този път отварят всички налични кранове на Маевски. Течността се източва отново.
 • Накрая маркучът е свързан отново от възвратния клапан към захранващия клапан.... В този случай маркучът се поставя възможно най-ниско спрямо крана.

Важно! Невъзможно е системата за подово отопление да се източи по този начин, да се източи този клон ще ви трябва специален компресор.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни