Отоплителни радиатори за антифриз: спецификата на използването на антифризна охлаждаща течност с различни видове отоплителни батерии, параметри за избор


Днес пазарът на антифриз за автомобилни радиатори е запълнен с продукти на основата на етилен гликол. Това вещество има редица положителни качества по време на употреба. Правилният избор на средства за охладителната система зависи от нейната трайност, както и от работата на двигателя.

Антифризът на основата на етилен гликол има ниска точка на замръзване, която зависи от концентрацията на веществото. В този случай течността в охладителната система започва да кристализира в диапазона от 0 до -70 ° C. При избора на качествен антифриз е необходимо да се вземат предвид условията на работа на машината. През лятото той трябва да охлажда двигателя възможно най-ефективно. През зимата течността не трябва да замръзва дори при силни студове.

Видове антифриз

Днес има два основни типа антифриз - карбосиликатни и силикатни вещества. Вторият тип се използва в коли от стар стил. Най-известният представител на този клас средства е антифризът. Силикатните антифризи имат редица недостатъци, така че не се използват за чужди автомобили.

Антифриз на основата на етилен гликол

Без силикат антифриз на основата на етилен гликол е за предпочитане за нови чуждестранни автомобили. Добавките, които са част от продукта, по време на експлоатацията на автомобила се утаяват изключително в зони, където се появява корозия. Това стана възможно благодарение на включването на органични компоненти в състава на продукта. В този случай двигателят е напълно охладен.

Силикатни разновидности на основата на етилен гликол покриват цялата вътрешна повърхност на тръбите с неорганични компоненти. Те ефективно предотвратяват образуването на корозия, но в същото време намаляват охлаждащата способност на системата.

Пропилен гликол за отоплителни системи

Както съветват професионалистите, преди инсталацията трябва да се планира система за отопление против замръзване. Трябва да се вземат предвид такива нюанси като мощността на котела, материалът на тръбите и спирателните устройства, наличието на разширителен резервоар, през който охлаждащата течност се подава към системата.

В случай, че агентът бъде въведен в система, която преди това е работила върху вода, ще трябва да се извърши много работа за преизчисляване на мощността и размера на радиаторите, старателно изплакване или подмяна на тръбите.

https://www.youtube.com/watch?v=lKKW_NrnUug

Ако трябва да добавите охлаждаща течност към отоплителната система, тогава можете да използвате само същата марка, както при изливането за първи път. Различните видове антифризи влизат в химическа реакция, причинявайки образуването на утайки, а допълнителните добавки, присъстващи в тях, ще бъдат неутрализирани.

Обобщавайки, можем да кажем, че охлаждащата течност против замръзване има редица предимства, които привличат много потребители. Благодарение на антифриза алуминиевите радиатори издържат много по-дълго. Важно е да се спазват правилата за безопасност и да не се използва продуктът без защитни ръкавици, а в случай на носител на основата на етилен гликол, също и маска.

Препоръчваме:

 • Удължител на потока за биметален радиатор, щепсели, кранове, нипели и други аксесоари
 • Биметални отоплителни батерии: преглед на вертикални, стоящи на пода, монолитни модели
 • Монтаж на топъл електрически под (инструкции за монтаж)
 • Колко вода има в една секция на алуминиев радиатор: как да се изчисли обемът

Пропилен гликолът не е токсичен

Пропилен гликол антифриз за отоплителни системи е алкохолен състав с добавка на пропилен.Започнахме с него, тъй като той е този, който има предимство пред останалите състави. Защо е толкова добър? Основното е, че не е токсичен. Сега нека се върнем към какъв вид антифриз може да се използва в двуконтурни котли.

Както вече разбрахте, антифризът с пропилен гликол е най-подходящ за отоплителни системи с двуконтурен нагревател. Дори част от охлаждащата течност да попадне във веригата за БГВ, това няма да навреди на човек. Контактът с кожата и дори вътре в тялото, макар и нежелан, не е фатален. Ако в малки дози, тогава дори отравяне няма да настъпи.

Характеристиките на системите против замръзване са сходни, но между тях има качествена разлика. Тоест, пропиленгликолът има по-добри характеристики от другите устройства против замръзване. Единственото нещо, което може да се отдаде на недостатъците, е цената му, която е два пъти повече от етиленгликола.

Нека обобщим:

 • нетоксичен;
 • висока производителност на пакета с добавки;
 • скъпо.

Последици от замръзване на охлаждащата течност

Срокът на експлоатация е пет години, след което е необходимо да се извърши пълна подмяна на антифриза в отоплението. В противен случай пакетът с добавки спира да работи и корозивният ефект на антифриза за кратко време ще превърне отоплителния кръг в авариен.

Молекулярна структура на етилен гликол

Много отровен състав. Освен това е отровен както в течна форма, така и в газообразна форма. Ако такъв антифриз се излива в отворена отоплителна система, тогава дизайнът на разширителния резервоар трябва да бъде променен. Трябва да има капак, който се затваря херметически. В капака трябва да се направят дупки, за да излизат газовете. Поставете клон в отвора (също херметически затворен) и го изнесете извън стаята, на улицата.

Контактът с кожата или очите е крайно нежелан. Следователно дори обикновената фистула може да се превърне в сериозна опасност за другите. В никакъв случай не може да се използва в двуконтурни нагреватели, опасността е много сериозна, не трябва да изкушавате съдбата. Това е евтина формулировка. Пакетът с добавки на етилен гликол не е толкова добър, колкото пропилен гликол, така че е по-евтин.

Предлагаме ви да се запознаете с Как да спойкате алуминиев радиатор - ние удължаваме живота на уреда сами

Какво завършваме с:

 • много висока токсичност;
 • ниско качество на пакета с добавки;
 • евтини.

Срокът на експлоатация е приблизително същият като този на предишния състав. Изминават и пет години, след което се изисква пълна подмяна.

Глицеринът е един от универсалните елементи. Какво не правят:

 • смажете уплътняващата гума;
 • технологична линия за зимен риболов;
 • използва се в козметологията;
 • възстановяване на кожата;
 • дори подовете са измити.

Като цяло, чудодейно средство, което дори се приема вътрешно. Има смазващи свойства и не замръзва. Глицериновият антифриз за отоплителни системи се използва от средата на 20 век. Не можете да вземете глицерин от аптека, да го разреждате с вода и да го използвате като топлоносител. Всичко е по-сложно, защото е необходимо да се предотврати такова нежелано явление като силно образуване на пяна, което води до проветряване на веригата и т.н.

Цената е в средата на двата състава, описани по-горе, а експлоатационният живот е два пъти по-голям и е 10 години. Много полезно качество на глицерол гликола е способността му да възстановява каучука, за разлика от пропилен гликола и етилен гликола, които го изсушават. Недостатъците включват най-голямото тегло на състава сред всички разглеждани и най-ниския коефициент на топлопроводимост.

Състав на антифриза

Антифризите на основата на етилен гликол имат специфичен състав. Основните им характеристики зависят от това. В чиста форма етилен гликолът прилича на маслено вещество. Точката му на замръзване е -13 ° C, а точката му на кипене е + 197 ° C. Това вещество е доста плътно. Етилен гликолът е силна хранителна отрова. Това вещество е токсично, особено след изчерпване на ресурса му.Отпадъчните антифризи на основата на етилен гликол, чийто състав е бил замърсен по време на работа с тежки метали, трябва да се изхвърлят правилно.

Антифриз на основата на етилен гликол за алуминиеви радиатори

При смесване с вода, точката на замръзване може да спадне значително (до -70 ° C при съотношение вода към етилен гликол 1: 2). Като добавки могат да се използват органични и неорганични компоненти. Първият вариант е за предпочитане. Днес корозионните инхибитори се предлагат в 4 вида: карбоксилатни, традиционни, органични и хибридни. Поради разликата в компонентите, които съставляват антифриза, различни марки от тези продукти не трябва да се смесват. В противен случай те ще влязат в конфликт помежду си, намалявайки ефективността на веществото.

Антифриз на основата на етилов алкохол

Можете да направите своя собствена смес за радиатори. За да направите това, трябва: дестилирана вода и 40% етилов алкохол.

За да използвате антифриз в отоплителната система, не винаги е възможно да попълните готови закупени смеси. В този случай можете да използвате охлаждаща течност, която е лесна за приготвяне със собствените си ръце. Как е възможно това, ще попитате? Всичко е много просто, такава охлаждаща течност е антифризна смес от дестилирана вода и четиридесет процента етилов алкохол. Подобен антифриз, приготвен на ръка за отоплителна система, има следните характеристики:

 • вискозитетът на течността е малко по-висок от този на водата, но много по-нисък от този на закупените антифризи;
 • течливостта е по-малка от антифриза, което прави възможно донякъде да се намалят изискванията за херметичност на верижните връзки. Гумените уплътнения не се повреждат, когато използвате точно такава течност;
 • Смесите на алкохолна основа имат още едно предимство, което ги прави отличен избор за метални радиатори. Факт е, че алкохолът предотвратява развитието на корозия и това е важно за системи, чието унищожаване може да доведе до различни проблеми;
 • в този случай се препоръчва да се използва твърда вода за отоплителната система, която заедно с алкохол предотвратява образуването на котлен камък по вътрешните повърхности. Утайката се образува в твърда форма, с превантивно изплакване много лесно се отстранява от системата;
 • когато алкохолното съдържание в сместа е от 30 процента, тя не се изпарява отделно;
 • точката на кипене на алкохолния топлоносител е приблизително равна на стойността за обикновената вода. Тоест, когато температурата се повиши до 85 градуса по Целзий, тя не кипи с образуването на големи маси пара;
 • алкохолът в охлаждащата течност намалява топлинното разширение, т.е. отоплителните тръби и други елементи не се повреждат по време на замръзване.

Свързана статия: Жълт тапет: снимка в интериора, злато за стени, книга, цветове, светлина, какъв цвят мебели съвпада с жълт тапет, видео

Ако трябва да избирате между вода и алкохолна смес, тогава много експерти препоръчват да се даде предпочитание на втория вариант (ако дизайнът на котела го позволява). Пропорциите на такъв състав се изчисляват въз основа на какви температурни стойности се планират:

Какъв вид охлаждаща течност е подходящ за алуминиеви радиатори?

Ако по някаква причина котелът е изключен, наложително е да се източи топлата вода от радиатора, в противен случай тръбите могат да се спукат.

 • когато температурата падне до минус 10,6 градуса, алкохолното съдържание трябва да бъде 20,3 процента;
 • при намаление до стойност от минус 23,6 градуса, алкохолното съдържание е 33,8 процента;
 • при замръзване до минус 28,7 градуса - съдържанието на алкохол трябва да бъде 39 процента;
 • с намаление до минус 33,9 процента, алкохолното съдържание е 46,3 процента.

Когато се приготвя охлаждаща течност за алуминиеви радиатори, обемът трябва да бъде изчислен въз основа на факта, че един литър 96% етилов алкохол съдържа 960 ml безводен алкохол.За да получите 33% алкохолен разтвор, трябва да разделите 96 на 33, което ще даде обем, равен на 2,9 литра. Когато водата се добави към един литър алкохол в количество от 2,9 литра, ние получаваме 33% алкохолен разтвор, който е отлична охлаждаща течност, излята в алуминиев радиатор за отоплителна система. Полученият разтвор няма да замръзне дори при температури до минус 22,5 градуса.

Кога не трябва да се използва антифриз? Но не винаги е възможно да се използва такава удобна и ефективна охлаждаща течност като антифриз за отоплителна система. Ако все още избирате кой да използвате, вземете предвид следните фактори:

Какъв вид охлаждаща течност е подходящ за алуминиеви радиатори?

Изчисляване на необходимата мощност на радиатора.

 • категорично е невъзможно да се вземе антифриз, ако се използват йонни (електролизни) котли. В тях отоплението се извършва чрез преминаване на ток през целия обем на резервоара на котела и това е неприемливо за антифриза. Когато проектирате домашна отоплителна система, уверете се, че тя може да се използва с определен тип топлоносител;
 • антифриз не трябва да се използва в отворена система. Но в този случай подобна забрана се прилага само за онези смеси, които са произведени на основата на отровен етиленгликол, останалите могат да се използват в отворени вериги, ако има указания от производителя за това;
 • температурата не трябва да се намалява повече от до минус 20 градуса. Това може сериозно да намали характеристиките на добавките, включени в състава, т.е. в системата ще се появят огнища на корозия, ще се появи скала;
 • когато правите запечатани фуги, не се препоръчва да използвате ленено руло, което е покрито с обикновена маслена боя отгоре. Когато се използва антифриз в отоплителни алуминиеви радиатори, е разрешено да се използва ленена намотка само с уплътнители, тъй като маслената боя лесно се корозира от антифриза и това води до пълна загуба на херметичност;
 • антифриз не трябва да се използва, когато за отоплителния кръг се използват поцинковани фитинги и тръби;
 • когато котелът загрява охлаждащата течност до температура над 70 градуса по Целзий, вече не е възможно да се използва антифриз. Тази стойност е границата за повечето от тези смеси, които имат най-голямо топлинно разширение при по-голямо нагряване.

Свързана статия: Препоръки: как да инсталирате ключалка в интериорна врата

Цвят на антифриз

Първоначално антифризът на основата на етилен гликол, чийто цвят може да се види в производството, изглежда като прозрачно вещество. Има само специфична миризма. Независимо от марката, антифризът е безцветен. Добавят се багрила, за да се идентифицира качеството му. Сред шофьорите и автомеханиците има класификация на качеството на продукта, възприет от тях, в зависимост от цвета му. Има 3 групи антифриз.

Цвят на антифриз на основата на етилен гликол

 • Класът G11 включва сини и зелени продукти. Това са най-евтините консумативи. Те включват етилен гликол и силикатни добавки. Срокът на експлоатация на такива антифризи е около 30 хиляди км.
 • Класът G12 включва червения и розов тип вещества. Те са с по-високо качество. Те съдържат етилен гликол и органични добавки. Животът на такива превозни средства може да достигне 150-200 хиляди км. Цената им обаче е много по-висока.
 • Има и трети клас - G13. Съставът му, в допълнение към компонентите, изброени в предишния раздел, включва пропилей гликол. Цветът на такива продукти най-често се характеризира с оранжеви и жълти нюанси.

Характеристики на антифриза

Таблица с характеристики на антифриза

Антифризът е друга чужда дума, която намери приложение в нашия богат език. Защо нашите хора са толкова алчни за западни имена е неизвестно, но фактът е очевиден. Тази дума се състои от две части „анти“ и „замръзване“, което буквално означава предотвратяване на замръзване, по наше мнение, незамръзване. Кое е по-добре: антифриз или вода в отоплителната система? Нека да разберем.

Температурата на желирането (имайте предвид желирането, а не пълната кристализация и превръщането в лед) достига -65 градуса и не са необходими повече. В този случай е важен делът на разреждането с вода. Така че същите тези антифризи са много агресивни сами по себе си и се разпенват при нагряване. Следователно те съдържат цял ​​куп добавки, които неутрализират тези отрицателни качества по всякакъв възможен начин. Всички незамръзващи продукти имат алкохолна (гликолова) основа, върху която са нанесени следните химични елементи:

 • пропилен;
 • етилен;
 • глицерол.

Преди да изберем антифриз за отоплителни системи, ще разгледаме всеки вид антифриз поотделно, но първо ще ви разкажем за техните общи характеристики, които се различават от водата:

 • ниска температура на желиране;
 • по-ниска топлопроводимост;
 • по-ниско повърхностно напрежение;
 • висок вискозитет;
 • по-голямо термично разширение;
 • несъвместимост с цинк;
 • при прегряване настъпва разлагане с утаяване и отделяне на киселини.

По-ниската топлопроводимост на незамръзващите плочи се характеризира с намаляване на ефективността на радиаторите, което изисква увеличаване на техния брой. Съответно общият обем на охлаждащата течност в системата също ще се увеличи. Това, заедно с по-висок вискозитет, води до увеличаване на натоварването на помпите, чиято мощност трябва да се увеличи.

В същото време повърхностното напрежение на антифризите е по-малко от това на водата, те са по-течни. Тази характеристика, от една страна, е недостатък, тъй като охлаждащата течност изтича дори от много малки прорези. От друга страна, по-голямата течливост леко изглажда увеличеното съпротивление поради вискозитета на съставите.

Каним ви да се запознаете с регулиращи и балансиращи клапани

Ако на етапа на проектиране вече знаете, че антифризът ще се излее във веригата, тогава е по-добре да увеличите напречното сечение на тръбите с един размер. Това важи особено за вериги от отворен тип, където охлаждащата течност циркулира само под въздействието на гравитацията.

Антифризът кипи при температура от 110 градуса, но дори достигайки отметка от 90 градуса, при незамръзването се появява разлагане на твърда утайка и киселини, които провокират корозия. Между другото, добавките инхибитори, които предотвратяват разрушаването на метала по време на този процес, се унищожават. Антифризът при всякаква температура е несъвместим с цинка, поради което използването на тези съединения в тандем с поцинковани тръби е строго забранено. Реагирайки с цинковия слой, антифризът го унищожава и се утаява под формата на люспи.

Система за маркиране

Всеки антифриз на основата на етилен гликол за алуминиеви радиатори, както и заредени охладителни системи, съдържа багрила. Те не влияят по никакъв начин на техническите характеристики на веществото. Изборът на този или онзи цвят зависи от прищявката на производителя. Няма общоприет стандарт за етикетиране, както и за добавяне на оцветители.

Антифриз на основата на етилен гликол без силикат

Представените по-горе маркировки, които най-често се вземат предвид от шофьорите и автомеханиците, преди това са били използвани при производството на антифризи на охлаждащата течност на VW от немско производство. Тези средства са много популярни. Дори самият Volkswagen обаче вече е променил своите спецификации. Днес този известен производител произвежда 3 основни класа органични антифризи. Техните маркировки имат префикс G12 ++, G12 +++ и G13. Ето защо, преди да закупите средство за охладителна система, е по-правилно да обърнете внимание на препоръките на производителя на превозното средство, както и на състава на самия консуматив. Няма единно етикетиране за всички антифризи.

Състави на етанол

Значителните разходи за този антифриз за алуминиеви радиатори често се превръщат в сериозна пречка за използването му в частни автономни системи. Съставът може да се получи от дестилирана вода и 40% етанол (етилов алкохол). Качеството на такова решение надминава фабричния аналог по някои параметри.Въпросът е главно в ниския вискозитет (въпреки че той остава доста висок в сравнение с водата). Също така има намаляване на течливостта на течността, което прави възможно по-малко взискателни към свързващите секции.

антифриз за алуминиеви радиатори

Използването на домашен етанолов антифриз за отоплителни радиатори има благоприятен ефект върху безопасността на гумените уплътнения, които присъстват във всяка верига. Препоръчва се алкохолът да се разрежда с твърда вода: в комбинация с етанол това ще се превърне в сериозна пречка за образуването на котлен камък по вътрешните стени. В този случай няма да е възможно да се направи без твърда утайка, но лесно можете да се отървете от нея, като промиете системата. В случаите, когато процентът на етилов алкохол във водата не надвишава 30%, той няма да се изпари.

Поради факта, че охлаждащата течност за алуминиеви радиатори е в много отношения подобна на водата по своите характеристики, нейната точка на кипене е приблизително същата като тази на водата. Това означава, че когато температурата достигне + 85-90ᶷ, пара няма да се генерира. Благодарение на етанола, термичното разширение на водата се намалява с порядък, което позволява на системата по-удобно да издържи намаляване на стайната температура.

Основните свойства на антифриза

В хода на своята работа антифризите проявяват цял ​​набор от качества. Те се регулират от стандартите и одобренията на производителите на автомобили. Трябва да се отбележи, че етиленгликолът е токсично вещество. С развитието на неговия ресурс този показател се увеличава. Има правила за изхвърляне на отпадъци от антифриз на основата на етилен гликол. На тях се приписват различни отрицателни свойства. Следователно, когато подменяте антифриза, трябва да се свържете със специална организация, която ще го изхвърли правилно.

Също така е важно да се вземат предвид свойствата на разпенване на антифризите. За средствата за местно производство тази цифра е 30 cm³, а за вносните - 150 cm³. Омокряемостта на антифриза е 2 пъти по-висока от тази на водата. Следователно те са в състояние да проникнат дори в много тънки пукнатини. Това обяснява способността им да изтичат дори при наличие на микропукнатини.

Преглед на популярни марки

У нас се използват различни марки антифриз на основата на етилен гликол. Най-популярни са Felix, Аляска, Sintek, Long Life, Nord. Те се характеризират с оптимално съотношение цена-качество.

Какво представлява етилен гликол антифриз

Представените антифризи са предназначени за суровите условия на нашия климат. Също така, разработената линия от инструменти позволява на водача да избере необходимия инструмент за двигателя на колата си. Представените агенти ефективно се противопоставят на образуването на корозия, а също така осигуряват добри охлаждащи свойства на радиатора.

Популярните днес у нас продукти ефективно предпазват двигателните системи от образуване на отлагания, особено във водната помпа, двигателното отделение и входящите канали.

Отзиви за антифриз Sintec G12

Имайки предвид възможностите кой антифриз на основата на етилен гликол да изберете за вашата кола, на първо място, трябва да обърнете внимание на такъв инструмент като Sintec G12. Този консуматив съдържа комплекс от органични добавки. Този продукт е предназначен за алуминиеви двигатели, както и за други видове двигатели.

Класове антифриз етилен гликол

Температурата на кристализация на антифриза е -41 ° C. AvtoVAZ използва представения продукт като първото изливане в охладителната система. Той има широк диапазон от работни температури. Относително ниската цена също прави продукта популярен.

Обща информация за течностите против замръзване

Антифриз в стандартен контейнер

Антифризът за автономни отоплителни системи се произвежда на основата на воден разтвор на етилен гликол или на основата на воден разтвор на пропилен гликол.

В допълнение към изброените съставки, към разтворите се добавя определено количество добавки. Това се прави, за да се изключи възможността за разпенване на охлаждащата течност в системата и за да се предотвратят корозивни процеси вътре в отоплителните устройства.

Освен това, поради въвеждането на специални добавки, антифризите нямат разрушителен ефект върху гумените и полимерните уплътнения, които се използват в значителни количества при изграждането на отоплителни системи.

Използването на незамръзващи охлаждащи течности в котелни помещения в големи съоръжения

Понастоящем на вътрешния пазар е представен богат избор от охлаждащи течности, които се отличават с марката на производителя, възможността за работа в определени системи и, разбира се, цената. Продукти на такива марки като Energos Lux, Energos Universal, Thermagent и Dixis са придобили широка популярност.

Веднага отбелязваме, че цената на композициите от руско и чуждестранно производство се различава значително. Въпросът е защо средствата, предназначени за изпълнение на същите задачи, могат да бъдат по-скъпи или по-евтини?

По-голямата част от руските продукти се произвеждат на базата на етилен гликол.

Като правило това са инструменти, внедрени в две версии:

 • модификации, предназначени за температури до - 30 ° С;
 • модификации, предназначени за температури до - 65 ° С.

Използването на етилен гликол позволява на производителя да намали цената на крайния продукт. Но когато избирате евтина охлаждаща течност, направена с етилен гликол, трябва да разберете, че тя е токсична.

Например смъртоносната доза етиленгликол е 100 ml. Тоест, ако системата е под налягане, в случай на прекъсване на връзките е възможно изтичане, свързано с опасност за човешкото здраве. За своевременно откриване на течове, етилен гликол антифризът обикновено се боядисва в червено.

Спецификата на използването на антифриз с различни видове отоплителни радиатори

На снимката инжектирането на течна среда в системата

Може ли етилен гликол антифриз да се използва за алуминиеви радиатори и за аналози, направени от други метали?

Важно: Параметрите за съвместимост на охлаждащата течност и нагревателните устройства са посочени от производителя върху контейнера. Преди да закупите, направете си труда да се запознаете с инструкциите и параметрите за съвместимост на продукта и използваните отоплителни устройства.

Различните видове нагреватели реагират по различен начин на използването на антифриз.

Нека разгледаме каква е реакцията на различни метали към охлаждащата течност.

 • Алуминий може да образува електролитна двойка, ако в системата, пълна с антифриз, се използват медни тръби или месингови клапани;
 • Излято желязо не реагира по никакъв начин на охлаждащата течност против замръзване, при условие че гумените уплътнения между секциите се сменят с полимерни уплътнения;
 • Стомана, в системи с ниско налягане, не реагира на антифриз, но трябва да инсталирате големи батерии;
 • Когато се използва антифриз в биметал увеличава се вероятността от образуване на електролитни двойки между стоманени, алуминиеви и месингови фитинги.

Какъв извод може да се направи от горното?

Оборудване, необходимо за изпомпване в тръбопроводи и радиатори

За да може отоплителната система да работи дълго време, без да е необходим редовен ремонт, препоръчително е металната тръба от котела към радиаторите да се замени с полипропиленови тръби и полимерни спирателни кранове.

Като свързващи фитинги трябва да изберете продукти, изработени от метали, които са устойчиви на въздействието на химични съединения. Най-добрият избор за тези цели ще бъдат фитинги, изработени от стомана.

Какви параметри трябва да се имат предвид при избора на антифриз

Подаване на охлаждаща течност към автономна система с ниско налягане

Когато избирате охлаждащи течности без замръзване, трябва да обърнете внимание на следните характеристики:

 • сумата на средствата в кутията;
 • концентрация на антифриз по време на употреба;
 • състоянието на връзките в системата;
 • пренос на топлина от отоплителни устройства;
 • мощността на циркулационната помпа.

Таблица с характеристиките на топлоносителите

Нека разгледаме тези точки по-подробно.

Защо при избора е важно да се обърне внимание на обема на продукта, а не на масата?

Плътността на водата е по-голяма от плътността на повечето антифризи, предназначени за отоплителни системи. В резултат на това, ако обемът на автономната система е 100 литра, тогава ще трябва да се налеят 110 литра антифриз.

Защо концентрацията на продукта е важна при използването му?

По правило в системата не се излива чиста охлаждаща течност, която не замръзва. Преди употреба продуктът се разрежда с вода в съотношение 3 към 1. Следователно, преди употреба, трябва да разберете какви са инструкциите за приготвяне на продукта и каква концентрация се препоръчва от производителя.

Защо е толкова важно да се знае състоянието на връзките в автономна система? Ако отоплението в къщата се използва дълго време, ще е необходимо да се преразгледа състоянието на фугите, а именно уплътненията на уплътненията и фитингите.

Факт е, че повечето от уплътненията, базирани на полимерни материали, се разрушават от продължителен контакт с течна среда (процес на разграждане). В същото време антифризът се характеризира с по-голяма течливост в сравнение с чиста вода, в резултат на което, ако отоплението работи с вода правилно, когато се използват специализирани топлоносители, има голяма вероятност от течове.

Когато планирате използването на антифриз, имайте предвид, че тази течна среда има по-нисък топлинен капацитет в сравнение с водата, поради което ще са необходими радиатори с големи размери. Също така, за да се осигурят оптимални параметри на циркулация на незамръзващите антифризи, ще е необходимо да се инсталират по-мощни циркулационни помпи.

Причини да не купувате охлаждащи течности против замръзване

Последици от неправилния избор на антифриз

Изглежда, че отоплителните радиатори са пригодени за антифриз, използването на такава течност осигурява простотата и лекотата на работа на отоплителната система.

Защо много сънародници все още предпочитат да използват обикновена вода?

 • Първо, цената на водата е евтина, докато цената на специалните инструменти е висока, когато става въпрос за отопление на селска къща с площ над 100 m²;
 • На второ място, ако по една или друга причина е настъпил теч в системата, лесно е да добавите вода със собствените си ръце и да рестартирате котела;
 • Трето, не забравяйте, че повечето антифризи на вътрешния пазар, когато изтекат, представляват значителна опасност поради токсичност;
 • Четвърто, много производители на отоплителни котли отказват да извършват гаранционен ремонт, ако в системата циркулира антифриз;
 • Пето, използването на охлаждаща течност против замръзване е неоправдано в къщите, използвани за постоянно пребиваване.

Отзиви за антифриз "Felix"

Представеният антифриз намира широко приложение както в леки, така и в камиони. Нещо повече, това важи дори за автомобили с принуден, натоварен двигател с турбокомпресор. Този антифриз на основата на етилен гликол се използва в среди със значителни колебания на температурата на околната среда. Системата за защита от корозия действа селективно. Той засяга само тези области, където се откриват следи от ръжда.

Цената на представения продукт също е относително ниска. Многофункционалността и широката гама от приложения правят популярния антифриз Felix. Температурата на кристализацията му обаче е малко по-висока от нивото, разрешено от техническите регламенти.

Отзиви за антифриз Totachi Long Life

Производителят на Totachi Long Life е японска компания.Представеният от нея продукт е предназначен за охладителни системи на почти всички бензинови или дизелови двигатели. Продуктът съдържа органични компоненти. Работните температури, при които е разрешено да се използват представените консумативи, са в съответствие с техническите разпоредби на производителите на превозните средства. Предимството на японския антифриз е дълъг експлоатационен живот. Неговата подмяна се извършва на всеки 5 години. Представеният антифриз на основата на етилен гликол удължава живота на всички елементи на охладителната система.

Отпадъчен състав на антифриз на основата на етилен гликол

Някои потребители отбелязват, че етикетите на кутията са само на английски и японски. Това причинява известен дискомфорт.

Като разгледате състава, основните характеристики, които антифризът на основата на етилен гликол има, можете да изберете най-добрия вариант за вашия двигател. Като се вземат предвид отзивите от потребители и експерти за най-популярните марки консумативи, няма да е трудно да се закупи качествен продукт.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни