Спестяване на енергия от слънцето: преглед на слънчеви панели


Място на монтаж

слънчеви панели за апартамент

За да могат слънчевите панели да работят с най-голяма ефективност, е необходимо да се вземат предвид особеностите на тяхното местоположение. Например, ако батерията е в сенчеста зона, тя няма да може да генерира достатъчно енергия за нормална работа. В резултат на неправилна инсталация, конструкцията може да се провали след известно време, без да има време да оправдае разходите за покупка.

Слънчевите панели за апартамента трябва да бъдат насочени към слънцето. Важно е да извършите инсталацията, така че потокът от слънчева светлина да пада върху слънчевите клетки на батерията през по-голямата част от деня. Ако къщата е в северното полукълбо, тогава лицето на устройството трябва да бъде ориентирано на юг. Когато сте в южното полукълбо, трябва да инсталирате батериите така, че да са обърнати на север. Наклонът също е доста важен аспект и зависи от географското местоположение. Както съветват експертите, ъгълът на наклон трябва да бъде равен на географската ширина, на която се намира.

Допълнителни препоръки за избор на място

комплект слънчеви панели за апартамент

Ако къщата не е на екватора, тогава корекцията на ъгъла трябва да се извърши в зависимост от сезона. Важно е да осигурите достъп до батериите. Изобретението е непретенциозно, но предната му повърхност в крайна сметка може да се покрие с мръсотия и прах; през зимата батерията може да бъде покрита със сняг. Ако това се случи, натрупването на енергия ще намалее. За да се реши проблемът, основата на конструкцията трябва редовно да се почиства. Важно е да запомните, че слой сняг на повърхността на батерията може да причини прекъсване на производството на енергия, поради което е необходимо да се следи състоянието на тази част от панелите.

Инсталационни стъпки

слънчеви панели за апартамент на балкона

Можете сами да инсталирате слънчеви панели за апартамент. Важно е да решите къде ще бъдат разположени; специални ферми или покривът на къща могат да се превърнат в място. Ако се спрете на последната опция, ще трябва да инсталирате профилите и да фиксирате панелите върху болтовете. За това се препоръчва да се използват крепежни елементи, чийто диаметър варира от 6 до 8 мм.

Ако на профили са монтирани слънчеви панели за апартамент, това ще им позволи да бъдат фиксирани в неподвижно състояние и ще спестят място на балкона. Когато монтажът се извършва в земеделски стопанства, първо трябва да ги закупите. Те обикновено са алуминиеви профили, ъгли или железни елементи, доставени в сгъваема форма.

Слънчеви панели за дома: отзиви на клиенти

По-долу предлагаме да прочетете отзивите на тези, които вече са инсталирали слънчеви панели в домовете си и са решили да споделят своя опит от използването им.

Инсталирах слънчеви панели в селска къща, но докато ги използвам за захранване на една кухня, планирам да ги инсталирам поетапно за всички части на къщата. Сега на покрива има плочи с мощност 160, 180 и 300 W, общият им работен ток е 15 А. Купувам ги постепенно тъй като цените падат. Намалявам и разходите поради факта, че в кухнята има енергоспестяващи San лампи, а имам и контролер за зареждане. Много съм доволен, защото поради ветровете жиците често се късат и светлината угасва. Константин

Често се казва, че инсталирането на такива батерии е много скъпо и те или няма да си платят, когато са оборудвани, или след цяла вечност. Отначало прочетохме всичко това и решихме да инсталираме трансформаторна станция, но изчислени на цена - оказа се много по-скъпа от слънчевата енергийна система. В резултат на това инсталирахме автономна слънчева система, Енергия ”слънчеви модули. Наистина е изгодно и удобно!

Евгения

Вашата къща в Мурманск. Слънчевата система за слънчева енергия е инсталирана като спомагателен източник на енергия. Избираха дълго, търсеха много информация. Той функционира доста успешно заедно с автономно газоснабдяване. Къщата е топла дори при силни студове, а ние все още защитени от прекъсвания на тока, и това е много изгодно.

Галина

Повечето хора в отзивите си за слънчеви панели отбелязват, че макар да не могат да се използват като независим източник на енергия и трябва да имате основния. Въпреки че напредъкът не стои неподвижен, напълно възможно е само след няколко години те напълно да заместят традиционните енергийни източници. Следователно, ако има възможност, тогава можете да инвестирате в такава покупка точно сега. Най-вероятно ще се изплати много по-бързо, отколкото очаквате.

Методи на работа

монтаж на слънчеви панели в апартамента

За да извършите работата, в допълнение към крепежните елементи ще ви трябват ключове, чийто размер зависи от параметрите на болтовете. За да инсталирате слънчеви панели в апартамент, трябва да съберете ферма и след това да изберете място, ръководени от съветите, дадени по-горе. Мястото за монтаж може да бъде покривът. Конструкцията е фиксирана върху нея на определеното място и след това панелите се монтират.

В последната стъпка е важно да се уверите, че батериите не се движат дори при силен порив на вятъра. След като приключите горните стъпки, можете да продължите към свързването на батериите към панелите. Първите ще бъдат свързани към контролери или инвертори.

Принципът на слънчевата батерия

Слънчевата батерия е преди всичко набор от фотоволтаични клетки, които, когато са свързани помежду си, образуват панел. Особеността на фотоволтаичните клетки е способността им да генерират електрическа енергия, когато са изложени на слънчева светлина, което я прави практически безплатна. Количеството произведена енергия зависи от материала на панела и от неговата площ. Така на изхода се получава постоянен електрически ток, който влиза в инвертора, където се преобразува в променлив ток и може да се използва в ежедневието. Тъй като производителността на батерията зависи от много фактори (сезон, време, време на деня), енергията трябва да се съхранява за бъдеща употреба, за което се използва батерията. Той натрупва електричество в себе си и след това постепенно се отказва от него дори когато няма слънце и батерията не изпълнява функциите си.

Слънчеви панели на балкона

Инсталиране на слънчеви панели на балкона

Една от основните характеристики на всяка слънчева клетка е материалът за слънчеви клетки. Сред най-популярните:

 • силициеви поликристали - най-популярният материал днес, съчетаващ достъпна цена и добро представяне. Поликристалните силициеви панели са лесни за инсталиране, така че всеки може да се справи с тях. Характерната им характеристика е синият цвят на повърхността, по който се разпознават лесно;
 • монокристалите силиций са по-продуктивни, но цената им е много по-висока. Друг недостатък е формата им на многоъгълник. Това не дава възможност да се поставят отделни монокристали близо един до друг, следователно работната повърхност на панела в резултат се оказва не твърда, а с много пролуки, което намалява полезната площ;
 • Аморфният силиций е най-ефикасният и най-евтиният от всички разновидности на силиция. Използва се в случаите, когато не се изисква голяма мощност на батерията или с цел спестяване;
 • кадмиевият телурид се нанася върху стъкло под формата на филм с дебелина по-малка от 0,5 mm. Самият филм може да бъде непрозрачен или частично да пропуска светлина, така че да може да се използва като оттенък за стъкло на прозорците;
 • CIGS е полупроводник, от който също се произвеждат фотоклетки под формата на филм, но ефективността му е по-висока от тази на кадмиевия талурид.

Изборът на материали е доста голям и за да изберете правилния, трябва да разберете техните експлоатационни характеристики. По-малко ефективните слънчеви клетки са по-евтини, но изискват повече площ на панела, така че спестяванията са относителни. Разликата в производителността е доста голяма. Например, квадратен метър от монокристален силициев панел може да достави до 125W, докато аморфният силициев панел може да достави 50W.

Монокристалните и поликристалните слънчеви клетки са най-търсени на съвременния пазар. Първите имат ефективност от около 13%, експлоатационният им живот е около 30 години, но тяхното представяне силно зависи от метеорологичните условия. Максималната ефективност може да бъде получена само в слънчев, ясен ден, но при облачно време тя е значително намалена. Поликристалните слънчеви клетки са по-малко ефективни - максималната им ефективност е 9%, техният експлоатационен живот също е малко по-кратък - до 20 години, но тяхната ефективност е практически независима от времето.

Слънчеви панели на балкона

Монтираме слънчеви панели на балкона със собствените си ръце

Инсталационни характеристики

слънчеви панели за апартамент в жилищна сграда

Ако решите да инсталирате слънчеви панели за апартамент в жилищна сграда, трябва да проучите нюансите на инсталацията. Който и вид инсталация да изберете, трябва да наблюдавате ъгъла на наклон. Важно е да се вземе предвид, че батериите, ако са инсталирани неправилно, могат да бъдат засенчени една от друга. Ако инсталирате елементите на една и съща равнина, тогава с помощта на ферми можете да оформите няколко нива. Важно е да се има предвид разстоянието, за да се избегне засенчване.

За да се използва по-ефективно наличното пространство, трябва да се комбинират техниките за поставяне на батерии. Например монтираните на покрива батерии могат да бъдат допълнени със наземни системи. Важно е да запомните, че след инсталирането на слънчеви панели няма да е възможно да се откажат услугите на местни електрически мрежи, тъй като къщите разполагат с енергоемки устройства като телевизори, ютии, електрически нагреватели, за работата на които таксата на модули няма да са достатъчни. Ето защо, преди да инсталирате слънчеви панели в апартамент, трябва да помислите дали събитието ще бъде рентабилно. След като са направени всички изчисления, е необходимо да закупите основните части на системата, а именно:

 • слънчеви панели;
 • акумулатори;
 • инвертори;
 • контролер.

Качество на продажбите и перспективи за развитието на слънчевите технологии

Съвременният пазар и неговите технологии за продажба не оставят на купувача еднозначна оценка. Особено високотехнологично оборудване и устройства. Това се отнася и за пазара за продажба на слънчеви системи за захранване. Тъй като самите производствени технологии са много енергоемки, ако искате да закупите слънчеви панели или да закупите слънчева електроцентрала за дома си, цената и в двата случая ще изисква подробен анализ не само за технически и технологични характеристики, но и за икономически обосновки.

Свързана статия:

Стабилизатори на напрежението за дома: ревюта. Кой е най-добрият конвертор за избор
Основните технически характеристики на устройствата. Преглед на съвременните модели. Свързване и ремонт на токоизправител.

Важен фактор при закупуването на FSE е качеството на търговските услуги. Ако под цената на стоката имаме предвид само нейната деноминация, тогава под цената можем също така да се съгласим, в рамките на статията, да разберем всички видове режийни разходи, надеждността на продавача и стоките, както и времето и моралните усилия.

Така че цената на слънчевите панели за дома или цената на комплекта за слънчева електроцентрала за дома от един и същ производител може да се различава значително от различните продавачи. Причината може да бъде следната:

 • продавачът не извършва предварителни инженерни изчисления. Това означава, че трябва да отидете на друго място. А това е време и транспорт;
 • продавачът не извършва дизайнерска работа. Ще трябва да похарчите пари, да използвате допълнително време и транспорт;

3D схема на монтаж на слънчеви панели

 • някои компоненти липсват от продавача. Отново ще трябва да търсите стоки в друг магазин, което може да е по-скъпо и отново ще изисква допълнително време и транспорт;
 • продавачът просто няма монтажни екипи за инсталиране на оборудване. Отново струва времето;
 • продавачът не участва в логистиката. Това означава, че е възможна ситуация, когато всичко ще бъде сглобено, но един важен елемент ще трябва да изчака неизвестен брой дни. И така нататък.

Полезен съвет! Изберете продавач с пълен пакет от услуги, вариращи от помощ при проекта, висококачествено оборудване при предоставянето на професионални монтажници до гаранционно обслужване.

Бъдещето принадлежи на алтернативните енергийни източници

Бързото навлизане в нашия живот на нови технологии за използване на алтернативни източници на електричество и топлина насочва избора ни към все по-често закупуване на слънчеви електроцентрали, слънчеви колектори (топлоцентрали), битови вятърни и водноелектрически централи, както и да използваме термопомпи и разнообразие от електрически генератори. Така през последните години се натрупа значителен опит в прилагането на системи за фотоелектрическо захранване в много области на управление. Това се отнася за използването на слънчеви панели и слънчеви колектори в домашни условия: в частни къщи и дачи.

Използването на слънчева енергия е оптималното решение за дома и вилите

В заключение можем да кажем, че в момента пазарът на слънчеви технологии предлага голямо разнообразие от оборудване. И най-важното, предвид разумната цена на комплектите слънчеви батерии за дома, отзиви за тяхното високо качество и дълъг период на надеждна работа, можем да заключим, че използването на това оборудване става все по-целесъобразно и ви позволява да участвате в големи мащабни екологични проекти и програми.

Съвет на специалист

как да инсталирате слънчеви панели в апартамент

Както показва практиката, основният проблем при инсталирането на батерии и акумулатори е изборът на точното място. Слънчевите панели трябва да бъдат изложени на слънчева светлина през по-голямата част от деня, има много малко такива места в апартамент, така че няма голям избор. За да направите това, можете да използвате най-близките до балкона стени и остъкляването на балкона. Това е вярно, ако монтажът на покрива не е възможен.

Най-често през последните години на стъклото на балкона се монтират батерии, но това се отразява негативно на естествената светлина в апартамента. Някои потребители намират положителни аспекти на такъв изход, които са свързани със забавяне на ултравиолетовото лъчение. Закрепването в този случай може да се извърши в балконна рамка или върху стъкло.

Комплект слънчеви панели за апартамент може да се инсталира по тази технология само ако балконът е от слънчевата страна, в противен случай инсталацията няма смисъл. Следващият важен момент ще бъде намирането на място за местоположението на натрупващите се елементи. Когато купувате среден комплект за апартамент, трябва да вземете батерии от 20 до 30 броя. За апартамент в панелна сграда тази площ е доста голяма. Ще бъде трудно да поберем толкова много батерии.

Можете да разрешите проблема, като поставите елементите в горната част на тавана на балкона. Това място обаче се използва рядко. За това обикновено се изгражда рафт, на който са разположени всички батерии, които в този случай няма да се виждат, освен това те няма да пречат. Важно е да запомните за теглото на елементите, теглото на всеки от тях може да варира от 15 до 20 кг, така че рафтът трябва да бъде надежден.

Използване на слънчева енергия за генериране на топлина

Наред с използването на слънчева енергия за производство на електрически ток, има не по-малко често срещани устройства за преобразуване на енергията на слънчевата светлина в топлинна енергия.Такива инсталации се наричат ​​слънчеви колектори и служат като нагревателни елементи за отоплителни системи и производство на топла вода. Независимо от инсталираните котли в отоплителни системи и контури за топла вода, комбинацията им с високоефективни слънчеви колектори може да спести до 36% от разходите за отопление и топла вода.

Битово захранване със слънчеви панели: 1 - LED лампи, 2 - електрически вентилатор, 3 - зарядно за телефон, 4 - малка електрическа печка, 5 - хладилник, 6 - външно осветление, A - слънчеви фотоволтаични панели, B - контролен панел, C - инвертор + контролер за зареждане + измервателни уреди, D - батерии, E - панел за обезвреждане (изключване), F - резервен генератор

По своя дизайн слънчевият колектор от категорията на горещо продаван продукт е правоъгълен панел с размери приблизително 1х2 м и дебелина до 100 мм. Основната разлика между колекторите с посочените стандартни размери е топлинният поток на мощността, т.е. количеството топлина, което може да бъде предадено на която и да е течност за пренос на топлина през контактната повърхност. По друг начин този параметър се нарича коефициент на топлинни загуби и който има измерение W / m2 × ° K, т.е. топлина, пренесена през зоната, за да се повиши температурата на приемащата течност. Съвременните дизайни на слънчеви колектори имат индикатори (един панел) по отношение на топлинната мощност от 1,2 до 5 W / m² × ° K.

Цени на слънчеви колектори за отопление на дома

Основният елемент на системата (отоплителната централа) е слънчевият панел. В зависимост от необходимия капацитет, той може да бъде закупен на пазара на цена от 18-20 хиляди рубли. на 1 m² полезна площ и среден коефициент на топлинни загуби от 2,5-2,7 W / m² × ° K.

Например панел с европейско качество с размери 1,9x1,8 m (площ 3,5 m²) и с коефициент 2,7 ще струва около 70 хиляди рубли.

Като се вземе предвид конкуренцията, аналогът на китайското производство може да бъде по-евтин с 30-55%, а вътрешният прототип с 10-25%.

Ако говорим за необходимия комплект, който включва: резервоар, батерия, помпа и автоматизация, тогава средната пазарна цена на такава станция ще бъде 160-170 хиляди рубли. Комплект вътрешно производство с подобни параметри ще струва 100-120 хиляди рубли.

Монтаж на слънчеви колектори на покрива на къщата

Полезен съвет! Комбинираното използване на слънчеви колектори със слънчеви панели, с правилния избор на параметри, може да намали консумацията на топлинна енергия за получаване на топла вода с до 61%.

Какво е важно да запомните

Необходимо е да се обърне специално внимание на изолацията на рафта. Това се дължи на факта, че при студено време капацитетът на батериите може да бъде намален, ако не са защитени от замръзване. За да не работят батериите напразно, трябва да бъдат изолирани с високо качество. Ако инсталирането на алтернативни източници се извърши неправилно, тогава ще срещнете само ненужни разходи. Затова трябва да преразгледате мнението си по отношение на някои електрически уреди.

Преди да инсталират батерии, експертите препоръчват да се изоставят мощни потребители, като се заменят с по-малко енергоемки. Например лаптоп или компютър перфектно ще замени плазмените панели. Те не са толкова енергоемки и ви позволяват да спестите киловати. Предпоставка ще бъде използването на енергоспестяващи крушки, но LED осветителните устройства са идеалният вариант.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни