Боядисване на отоплителни батерии: как да подготвим и как да рисуваме стара чугунена батерия със собствените си ръце, снимки и примери


Характеристики по избор

Радиаторната четка е една от разновидностите на инструментите за боядисване, специално проектирани за боядисване на завоите на чугунена батерия. Не всеки такъв инструмент може да извърши подобна процедура.

Радиаторната четка се характеризира с наличието на дълга дръжка, средна твърдост на купчината и остър връх. Тогава ще бъде възможно да се покрие цялата област на батерията със слой боя, стигайки до труднодостъпни места. По съвет на опитни майстори е по-добре да използвате няколко вида такива продукти.

Флейта радиатор четка

Радиаторни бои без мирис

Има отделна категория бои и лакове - дисперсионна акрилна боя без радиатори за радиатори. И въпреки че не може да се каже, че тя изобщо няма миризма, обаче, тя не е груба и почти незабележима. Моля, обърнете внимание, че е необходимо да закупите боя, специално проектирана за радиатори, предназначена за използване при високи температури - тези показатели са посочени от производителя на етикета.

Струва си да се отбележи, че боята на батерията без мирис бързо изсъхва, нанася се удобно и лежи равномерно, не избледнява и не се напуква. Можете да избирате между полугланцови и лъскави нюанси.

Преди боядисване на повърхността с бои на водна основа, тя трябва да бъде грундирана, така че ръждата да не прониква през пигмента.

Сред добре доказаните видове бои може да се нарече Master Lux Aqua 40 от търговската марка Dulux - когато нанасяте първия слой, добавете вода към него в съотношение 10: 1. Останалите слоеве боя не трябва да се изтъняват.

Освен това можете да закупите бои Element от Eskaro, Aqua-Heizkorperlack от Dufa, както и материали без мирис Triora, Thermo, Dufa Retail и други.

Използване на ръчната спирачка

Този инструмент се характеризира с кръгла форма. Метален ръб свързва четините с дръжката. Именно дължината на дръжката е важен фактор за успешната работа на инструмента. Дължината на купчината може да бъде повече или по-малко къса. В случай на използване на четка с твърде дълги четина, се практикува гумена обвивка. Този прост трик ще помогне за намаляване на площта на четините. Тогава боята ще се нанесе по-точно, няма да се размаже.

Използването на ръчна спирачка е добра отправна точка за боядисване, ако обектът има широки секции. Такъв инструмент има диаметър 25 - 50 mm. Експертите смятат, че най-добрият избор е четка с четина с дължина до 38 мм. Тогава рисуването ще се осъществи бързо и без пръски.

Акрилни бои

По отношение на повърхностната текстура изсушеният акрилен емайл е подобен на пластмасата както във визуални, така и в тактилни усещания. Предимствата на акрилната боя за отоплителни радиатори са, че тя прилепва добре към повърхността и е лесна за почистване. Някои разновидности на такъв емайл са практически без мирис, тъй като са направени на водна основа. Изборът обаче трябва да бъде направен от топлоустойчива акрилна боя за батерии.

За тези цели можете да закупите боя с марка VD-AK-1179. Вярно е, че се изисква предварително грундиране на боядисаната повърхност. Този емайл изсъхва 2 часа между слоевете и 24 часа напълно.

Друг вид акрилен емайл за отоплителни радиатори е "Thermacrill" от ALP ENAMEL. Тази боя има специфичен мирис, но съдържа антикорозионни добавки. Той може да издържи на температури до 120 ℃, използва се за повърхности, изработени от всякакъв метал, по-специално нисковъглеродна и неръждаема стомана, титаниеви и алуминиеви сплави, предпазва ги от окисляване. Има широка палитра от нюанси. Частичното изсъхване за пребоядисване настъпва след 20-30 минути при 20 ℃, а боята е напълно суха след 2 дни.

Има много опции за акрилни емайли, така че всеки може да избере боята по свой вкус.

Класическа четка за радиатор

Този инструмент съобщава предназначението си със самото име. Радиаторната четка е отличен продукт за боядисване на труднодостъпни места от чугунена батерия. С помощта на дълга дръжка устройството лесно попада в завои и процепи. Качеството на купчините варира от средно до твърдо.

Четините на четката са с дължина 20-100 мм. Радиаторната четка с дължина 50 мм е най-добрият вариант за успешна работа.

Ъглова четка

Експертен съвет

За да може оцветяването на батериите да бъде с най-високо качество, препоръчително е да се вслушате в препоръките, предлагани от професионалните художници. Съветите са доста прости, но ефективни:

 • Боядисването се извършва през топлия сезон, когато отоплителната система не се използва. На гореща повърхност боята ще тече и няма да залепне. Използването на този съвет ще ви помогне да осигурите равномерно нанасяне на боята и изчистен външен вид на боядисания радиатор.
 • Когато купувате четка, е важно да проучите коя компания е нейният производител. Стоките трябва да бъдат снабдени със сертификат за качество в съответствие с ГОСТ стандартите. Този съвет ще ви позволи да избегнете закупуването на нискокачествен инструмент, чийто пух може да остане върху боядисаната повърхност. Или некачествен инструмент ще ви изненада с напускането на металната джанта, слабото закрепване на дръжката. Внимателното внимание към избора на инструмента ще ви избави от изброените проблеми.
 • Въпреки пряката цел на радиаторната четка, която предполага боядисване на батерията, за по-голяма ефективност се препоръчва използването на няколко вида такива инструменти с различни размери. За труднодостъпни места изберете извита тясна четка и нарисувайте външната повърхност с по-широка четка.
 • Изборът на четки с естествени четина ще ви позволи да постигнете по-добър завършек, докато синтетичните четина имат по-дълъг експлоатационен живот. Такива продукти са по-трайни.

Почистване на радиатора от мръсотия

Боя за чугунени отоплителни радиатори

Чугунени отоплителни радиатори - отоплителни системи ветерани

Ще правите ремонт у дома - имате много планове, проекти, идеи, които толкова искате да съживите. Излезте из апартамента, като прецените обхвата на работата, като си направите бележки - какво да ремонтирате, какво да замените, какво да откажете по принцип. Списъкът с работни места нараства бързо, списъкът с прогнозираните финансови разходи нараства още по-бързо. И сега погледът ви попада на „дядо" на почтена възраст в хола - добър стар чугунен радиатор. И се чудите - оставете и възстановете или изхвърлете и заменете с нещо по-модерно?

Не бързайте да се отказвате от тези ветерани от отоплителните системи - ако се работи правилно, те са напълно способни да ви служат дълго и вярно... Знаете ли, че чугунените отоплителни радиатори са изобретени през 1857 г. от французина Франц Сан Гали и оттогава са били вярно използвани за отопление на всякакъв тип помещения. За това има основателни причини, а именно следните качества:

 1. Отлично разсейване на топлината;
 2. Високотемпературна инертност - тоест батериите ни се загряват дълго време, но много дълго се охлаждат, оставяйки помещението дълго време топло и отоплявано;
 3. Ниско хидравлично съпротивление - охлаждащата течност, циркулираща вътре в радиаторите, почти не среща съпротивление и няма нужда от принудителна циркулация;
 4. Устойчивост - просто вижте колко години могат да служат тези „динозаври“, практически без да губят качествата си;
 5. Устойчивост на корозия - чугунът е леко корозивен, което значително влияе на издръжливостта на продукта.

Както можете да видите, има много предимства и е рано да се отписват стари отоплителни батерии в купчината. А що се отнася до непривлекателния външен вид - в крайна сметка продуктът винаги може да бъде боядисан, това със сигурност ще реши проблема.

Подготовка на отоплителни радиатори за боядисване

Така че, преди боядисване, трябва правилно да подготвите повърхността на батерията. Това е необходимо, за да може боята да лежи равномерно, правилно, за да се осигури добро сцепление с повърхността, така че с течение на времето покритието да не се отчупи и да не падне. И така, нека разгледаме етапа на подготовка на етапи:

 1. Първо трябва добре да избършете повърхността на устройството, като напълно премахнете прах, отломки и различни видове замърсяване;
 2. По правило нашите "ветерани" са покрити със стара многопластова боя и надеждно до фосилизация - всичко това трябва да бъде премахнато преди боядисване. За тази цел използваме различни видове химически измивания на основата на разтворители и киселини. Внимателно четем инструкциите, нанасяме веществото на повърхността, изчакваме времето, посочено в инструкциите, и пристъпваме към премахване на „вкаменелостите“;
 3. Старата боя омеква под въздействието на химически измивания и ние можем да я премахнем с помощта на шпатула и специални твърди четки. Трябва обаче да се помни, че почистващите препарати не работят върху бои, издадени преди средата на миналия век, тъй като са направени от естествени съставки;
 4. И така, старото покритие е премахнато и можете да продължите към следващия етап - шлифоване на повърхността с шкурка. Съгласни сме - работата е тъжна, изискваща забележително търпение, но абсолютно необходима, ако искаме да боядисаме батерията си с високо качество;
 5. И в края на повърхността трябва да се грундира със специален грунд, така че боята да лежи добре и да прилепва плътно.

Изборът на боя за радиатори

Сега е моментът да си зададете легитимен и доста уместен въпрос:

„Как би било по-добре да изберем коя боя да боядисва нашата батерия?“

Има редица възможни опции за покритие на чугунени радиатори, а кой да изберете, зависи от вас, разбира се.

Боята показва приложението му

Нашето покритие трябва да има следните свойства:

 1. Топлоустойчивост - тоест не се срутва под въздействието на температури до 80 градуса по Целзий;
 2. Екологичност - покритието не трябва да има отрицателно въздействие върху човешкото тяло;
 3. Покритието трябва да предпазва повърхността на устройството от корозия;
 4. Способността да запази оригиналния си цвят за дълго време.

Помислете как можем да нарисуваме батерията си

 1. Алкидният емайл е доста издръжлив, здрав, способен да поддържа целостта на структурата за дълго време. След прилагането обаче специфична химическа миризма се запазва дълго време. Ето защо, ако решите да боядисате повърхността с този емайл, поставете респиратор;
 2. Водно-диспергиращ акрилен емайл - изсъхва бързо, няма остра миризма, издръжлив е и здрав. Недостатъкът е, че за боядисване на отоплителни радиатори трябва да бъдат избрани само специални топлоустойчиви емайли;
 3. Акрилен емайл с разтворител - не изисква грундиране на повърхността, нанася се добре, изсъхва бързо, няма силна химическа миризма. Съществуват обаче трудности с разтворителите и тази боя не се поддава на засенчване с желания цвят.

Възможно е да покриете батерията с обикновена маслена боя, но това е малко вероятно да направи устройството по-привлекателно - маслената боя просто не е предназначена за такива цели. И има мнение, че преносът на топлина може да страда от това.

Емайл за батерии

Не забравяйте да обърнете внимание на важна подробност - батериите трябва да бъдат боядисани студено! При боядисване на нагрята повърхност боята лежи неравномерно, мехурчета, бръчки. Следователно цялата работа от този вид трябва да се извършва в неотоплителен сезон.

Заключение

Така че, както видяхте, не бива да бързате да се отървете от старите чугунени радиатори. Когато са в изправност, когато са боядисани правилно, те могат да изглеждат привлекателно и ще осигурят топлина на вас и дома ви за дълго време.

Бояджийски работи

В допълнение към тънкостите при избора на четка за радиатор за боя, важно е да се вземат предвид особеностите на бояджийската работа.Тук също ще помогнат съветите на експертите:

 • При започване на работа инструментът се накисва с помощта на топла вода и сапунен разтвор. Това омекотява купчината, премахва праха и мръсотията, а боята става по-гладка и мека.
 • Боята трябва да бъде предварително подготвена в необходимото количество, което ще бъде достатъчно за извършване на бояджийските работи.
 • Ако комбинирате няколко бои с различни цветове и производство помежду си, резултатът може да разстрои художника. След това, освен разваления продукт, повърхността също ще бъде лошо боядисана.
 • За да бъде резултатът качествен и издръжлив, радиаторът е боядисан на няколко слоя. Препоръчително е да започнете работа от горната част на батерията.
 • За да се запази четката, тя трябва да се почисти от боя възможно най-скоро. За тази цел се използва специално решение. Инструментът се измива с керосин и след това остатъците от тази течност се измиват със сапунена вода. Изсушената четка трябва да бъде увита в хартия, за да се осигури дългосрочно съхранение на инструмента.

Кръгла четка

Подготовка за боядисване на отоплителната батерия

Преди да подготвите батерията за боядисване, не забравяйте, че е необходимо предварително почистване не само за старата, но и за нова батерия, където винаги има някои нередности и замърсени места. Повърхността на радиатора трябва да бъде правилно почистена и след това обезмаслена.

Не всеки може да определи кога боядисването на отоплителните батерии може да започне без никаква подготовка и кога е просто невъзможно да се направи без всички горепосочени процедури. За това могат да се вземат предвид следните три състояния на отоплителния радиатор:

 1. Старият слой боя няма пукнатини или чипове. Това означава, че предишното боядисване на отоплителните радиатори е направено възможно най-правилно, следователно в този случай можете да продължите директно с нанасянето на ново покритие.
 2. В случай, че повърхността на батерията има малки участъци с натрошена и отлепена боя, това означава, че тези зони изискват шлайфане, за да се получи гладка повърхност, и едва след това боя.
 3. При условие, че старото покритие е отпаднало почти напълно, отоплението на радиаторите може да бъде боядисано само при условие на сериозна подготвителна работа, която изисква използването на четка, оборудвана с желязна четина, или специален разтвор за измиване с добавяне на определено количество алкали.

Случва се на стария радиатор да се появят зони, изложени на ръжда. В този случай можете да използвате всякакви композиции, които унищожават тази плака, които винаги са на разположение във всеки магазин за хардуер.

Преди да боядисате старата батерия, трябва добре да измиете отоплителното устройство от прах, който се е утаил върху него и да го обработите с всяка течност, която може да обезмасли повърхността, например ацетон.

Флейта четка

Този инструмент има удобен захват. Косата от язовец се използва за направата на четина. Фланцовата четка на радиатора има плоска форма с дължина 25 - 100 мм. Този инструмент е идеален за премахване на увисването от други четки. Тъй като експертите препоръчват използването на няколко вида инструменти, тази опция ще работи добре с извита четка.

Качествен инструмент

Формата има значение

Повечето хора трябва да управляват ресурсите си умерено със стари инструменти. Това не е правилният метод. Такива спестявания не са рационални, тъй като отнемат много време и усилия. Вместо малка четка с кръгли власинки, по-добре е да използвате голяма, плоска четка, която може да рисува впечатляваща площ от повърхността с едно движение.

Малката кръгла четка е най-добра, когато рисувате малка работна повърхност.Такъв инструмент се използва за покриване на зони на специални места, например кръгли тръби.

Труднодостъпните места се боядисват с така наречените ъглови четки. Това спестява много време.

Оцветяване на батерията

Stayer

Изработена е от естествени четина със светъл цвят. Размерите на радиаторната четка на този модел са 50 мм. За производството на дръжката е използвано естествено дърво.

Благодарение на удължената форма на дръжката на инструмента можете да рисувате всички области на батерията възможно най-удобно. Тази четка се използва най-добре с бои на основата на разтворител.

Благодарение на специалната ергономична форма, характерна за дръжката, боята няма да тече по ръцете. Удобно, просто и надеждно е да работите с такъв инструмент. Тази форма също гарантира удобен захват, така че инструментът да не се изплъзне от ръцете ви.

За самата дръжка е избран материал от масивно дърво, така че влагата да не се абсорбира вътре. Такива характеристики осигуряват удължаване на оперативния период.

Четка за радиатор Stayer

При производството на корпуса на инструмента се използва висококачествена метална сплав, която го предпазва от въздействието на корозия. Косата няма да падне от такава четка, тъй като те са надеждно фиксирани.

Най-удобното използване на четката се осъществява чрез наличието на специален отвор на дръжката. Инструментът може да бъде окачен за дългосрочно съхранение. Този продукт е произведен в съответствие с GOST. Четката за радиатор Stayer е чудесен избор за боядисване на чугунени батерии.

Обучение

Всички тръби и радиатор трябва да се шлайфат с шкурка, да се отстрани старата боя, където не се прилепва добре. След това няма да е излишно да избършете всичко с влажна гъба и да изсушите. Всички места в близост до радиатора трябва да бъдат запечатани с хартиено тиксо. Не е критично да се предпазват стените, подготвени за тапети - тапетът се придържа добре към боята и, като правило, ако стената е шпакловка с бял шпакловка, бели петна от боя няма да се виждат дори през тънки тапети.

Таванът, на мястото, където тръбата излиза, също трябва да бъде "отскочен". Дори опънатите тавани няма да бъдат повредени от маскираща лента, ако я откъснете не по-късно от два дни след залепването. Ако се използва акрилен емайл и на пода има линолеум, не е необходимо да се покрива - ако попаднат капки боя, веднага ги изплакнете.

Ламинатът на пода все още трябва да бъде покрит с нещо; ще бъде трудно или невъзможно да се измие боята от шевовете.

Нека обобщим

За да постигнете продуктивен резултат, трябва да използвате висококачествени инструменти за боядисване. Ако задачата е да нарисувате чугунена батерия, тогава дори този, не най-вълнуващият урок, може да бъде изпълнен удобно.

Експертите съветват да изберете няколко вида четки. Ъгловата радиаторна четка е чудесна за влизане в тесни пространства. Този инструмент може да бъде направен от естествен или синтетичен материал. Първите осигуряват по-равномерно нанасяне на боя. Последните са по-трайни. Радиаторната четка Stayer е рационален избор на продукт, създаден в съответствие с всички изисквания на GOST. Най-добре е да използвате продукти от доверен производител.

Какви батерии могат и трябва да бъдат боядисани

От гледна точка на здравия разум и за да се гарантира безопасността, наложително е да се боядисват нагревателни устройства, които са склонни към корозия, тоест от стомана и чугун. Но отдавна е традиция склоновете на прозорците и нишите на прозорците да се боядисват в бяло, радиаторите също предпочитат бяло. Във всеки малък магазин цялата гама отоплителни уреди е боядисана в бяло и само в строителните хипермаркети можете от време на време да видите алуминиеви или цветни радиатори.

Как да рисуваме отоплителни радиатори със собствените си ръце по модерен и красив начин: свежи технологии и интересни идеи за боядисване

Излято желязо

Когато говорят за оцветяване на батерии със собствените си ръце, на първо място идват наум радиатори от чугун - надеждни, тежки, "вечни". Ако имате такива радиатори във вашата отоплителна система и ви подхождат за безопасността на отоплението на вашата къща или апартамент, тогава може да не си струва да ги смените. Ако живеете в жилищна сграда, тогава подмяната на отоплителната система като цяло може да доведе до разногласия с организацията за топлоснабдяване. В частна къща чугунът има своите недостатъци, но също така няма смисъл да го сменяте без причина. Но е необходимо периодично почистване и боядисване със собствените си ръце чугун.

Алуминий и биметал

Можете също така да боядисате алуминиеви нагревателни устройства и биметални такива сами, но това боядисване се извършва главно от естетически съображения. Направи си сам алуминиева боя изисква специални грундове. В биметала стоманената сърцевина обикновено не се вижда и алуминиевата обвивка е боядисана.

Мед

Медните батерии се окисляват, потъмняват и стават по-малко привлекателни. Следователно, медни радиатори и тръби също са боядисани със собствените си ръце. За медни отоплителни системи използвайте специален грунд за цветни метали.

Как да рисуваме отоплителни радиатори със собствените си ръце по модерен и красив начин: свежи технологии и интересни идеи за боядисване

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни