Ограничаващо натрупване на вода с долен клапан


манталитет и мивка

Като чуе думите „долен клапан“ за първи път, не всеки човек ще може веднага да осъзнае какво представлява. И това е изобретение на британците, които не са мислили да измислят миксер или които смятат това удобство за много непосилен лукс. Въпреки факта, че може да е удобно да миете или измивате косата си в локва на мивка.

За един славянин е трудно да осъзнае това, защото извършва всяко измиване на лицето си с обновена вода. Като правило модифицираната черупка при нас е почит към модата или просто човешко любопитство. И тъй като клапанът е включен в комплекта на много модели смесители, тогава защо да не го инсталирате, особено след като искрящият кръг изглежда по-красив от дренажния отвор.

Справедливо е да се признае, че в много случаи долният клапан е може би много ергономичен - измийте дреболии, напръскайте децата, изпарете ръцете преди козметична процедура или охладете дивата малка главичка в края на празника. Но в кухненската мивка и банята несъмнено водният амортисьор ще бъде по-полезно и икономично устройство.

Самият детайл не носи извънредно семантично натоварване и следователно не изисква важни трансформации при монтажа на веригата смесител-мивка-дренаж за мивка с долен клапан. Устройството се инсталира / премахва за 60 секунди, което го прави много лесно за почистване.

Забележка! С течение на времето износването на клапаните може да доведе до течове, поради което, за да не се наводнят съседите, трябва да имате мивка с преливник.

Удобна икономия с долен клапан

Това са малки заключващи устройства, които се монтират в дренажните отвори на мивките за задържане на вода. Първоначално те са били предназначени за водоснабдителни системи, при които топлата и студената вода се черпят от различни кранове. Това е начинът за оборудване на бани в някои европейски страни.
Имаме тази функция, изпълнявана от различни видове смесители, така че спирателните кранове за мивки са намерили различно приложение. Те се използват, ако имате нужда от пране, обръсване, ръчно пране на детски дрехи или спално бельо.

Устройствата премахват необходимостта да се излива течаща вода или да се изтегля в леген. Достатъчно е само да спуснете клапана - и само за минута мивката ще се напълни.

Спирателен клапан Натиснете отворен

За да работи устройството, трябва да натиснете капака. Пружината на механизма ще се откачи и ще премести щепсела, покриващ дренажния отвор на мивката

Има два основни типа клапани:

 1. С миксер. Устройствата са включени в комплекта. Монтажът им се осигурява от модела на водопроводната арматура. За да се контролира работата на такъв долен клапан, се използва малък лост, който се намира зад крана или отстрани от него.
 2. Натиснете Отворете. Тези модели се продават отделно от кранове. Те са по-малко популярни от първия тип. Често те се купуват от хора, които вече са свикнали да използват заключващ продукт, но старият е износен и трябва да бъде заменен.

Устройствата едва ли биха били широко използвани в постсъветското пространство, ако не бяха включени в пакета на някои модели миксери. Предимствата от използването им бързо станаха очевидни и сега спирателните кранове на мивката се търсят от клиентите.

Дънен клапан на мивката: направете си сам разновидности и монтаж

Още един плюс: за инсталиране не е необходимо да правите каквито и да било основни промени във водоснабдителните или канализационните системи.

Устройство с лостов клапан
Повечето от структурните части са разположени под мивката: свързващ прът, резбово съединение и сифон. Те не са поразителни и не развалят интериора.

Проектите могат да бъдат със или без преливане. Външно те се различават малко, но разликата във функциите е забележима.

Клапаните от първи тип са безопасни: ако налягането на водата внезапно се увеличи или собственикът се отдалечи за минута, излишната течност ще изтече в канализацията, а не на пода.

Долен клапан с преливник
По-добре е да закупите модел с преливник. Това ще спаси банята от наводнение, ако вентилът се износи и спре да изпълнява функциите си.

Ако приспособлението не прелее, най-малкото невнимание може да се превърне в неприятности.

Видове долни заключващи устройства

Клапите се предлагат в 2 вида:

 • механичен (пружинен) - Click-Clack, които се регулират с едно натискане с пръст върху капака на устройството;
 • автоматичен, управляван от лостове.

Лостовата система се състои от тесни железни пръти, чиято основна връзка е под мивката. Лостът, с който човекът специално ще „работи“, се намира в слота в задната или страничната част на корпуса на миксера.

Същността на долния клапан

Устройството за хидроизолация е подходящо за всяка мивка - ъгъл, мивка, пиедестал.

Цената на клапаните може да варира от 900 до 4000 рубли или повече и зависи от няколко параметъра:

 • материал (месинг, месинг, керамика);
 • вид покритие - хром, цветно;
 • тип касета, отговорна за смесване на топла / студена вода. Италианските касети Newform са способни да издържат на воден чук до 35 атм;
 • производител.

Работата на хидравличното уплътнение е ергономична и приятна поради няколко причини:

 • ергономичен и лесен контрол с един пръст;
 • отвън атрактивен външен вид, който няма нищо общо с някогашните класически тапи от каучук и пластмаса;
 • лесно почистване поради ергономичната форма;
 • надеждно закрепване в отвора за източване, с изключение на възможността да се загубите, преди щепселите да бъдат прикрепени към въдица или верига;
 • защита от неприятни миризми от дренажния отвор - никога не се знае какво може да се случи;
 • предпазвайте вашите бижута от пътуване в недрата на канализационните тръби;
 • спестяване на вода.

Някои досади могат да бъдат причинени от:

 • към пружинни модели, отваряне / затваряне на които е необходимо да спуснете ръката си в нечиста вода;
 • неудобство при почистване на лостовете под мивката;
 • и отвора в миксера, който се намира отзад - извън полезрението.

Какво е крачен клапан

Този продукт е изобретен в Англия. Поради високите цени на комуналните услуги, долният клапан е проектиран така, че изобщо да не изтича вода. Има обаче и друго обяснение за изобретението на въпросното устройство: много жители на Англия не използват миксери и инсталират два отделни крана. Ето защо, за да получите вода с необходимата температура, трябва да я смесите в мивката.

За да отворите или затворите клапана, има специален лост, разположен на смесителя или крана. Следователно можете да изтеглите необходимото ниво на вода в мивката и ако е необходимо да я източите, като натиснете бутон.

Долните клапани Ravak в Минск се продават заедно с кранове и в случай на повреда могат да бъдат закупени отделно. Мнозина ще кажат, че няма нужда от това и ако трябва да извършите такава операция, ще бъде достатъчно да използвате щепсел. Това обаче не е много удобно, както изглежда на пръв поглед, а естетическият външен вид ще пострада значително.

Сред предимствата на използването на долни клапани трябва да се отбележи следното:

 • Значително намалява консумацията на вода, което води до намаляване на разходите за комунални услуги.
 • Лесно използване. Просто натиснете един бутон, за да предотвратите изтичането на вода от мивката.
 • Естетичен външен вид. В близост до мивката не са необходими ненужни предмети (пластмасови или гумени тапи), а бутонът е практически невидим.
 • Почистването на клапана не изисква специални инструменти и се отстранява лесно.

Монтаж на спирателно устройство за вода

Пълен сифон, снабден с изходна тръба, която се свързва с канализацията в дъното на мивката, позволява кранът на умивалника да бъде снабден с долен клапан. Полусифон за мивка с клапан за отпадъчни води, който няма изход, позволява инсталирането на допълнителен клапан на системата Click-Clack.

Забележка! За да не надраскате хромираните повърхности, използвайте инструменти с гъби. Ако те не са налични, е възможно да се използват уплътнения от картон, мед или месинг.

Тъй като хидравличното уплътнение често се доставя със смесител, обмислянето на монтажните работи ще включва инсталирането и на двата агрегата.

 1. От смесителя се простират лост на клапана и гъвкави маркучи - всичко това се показва в отвора в долната част.
 1. Тялото на крана е закрепено с компресионна гайка над съответния отвор на пиедестала на мивката... От двете страни на монтажния отвор трябва да се поставят гумени уплътнения.

Забележка! Ако доставката се извършва с твърди тръби, вероятно ще е необходимо да ги огънете със собствените си ръце, което изисква определено умение. Ако тръбите трябва да бъдат съкратени, тогава по време на смилането и рязането стърготините могат да влязат вътре и да нарушат работата на крана - той няма да се обърне. Ще бъде полезно да измиете вътрешността и да демонтирате "аератора" със силна струя вода.

 1. Свържете маркучите към връзките за топла / студена вода с гумени гайки... Допуска се U-образен завой на тръбата, S-образен завой е неприемлив, поради факта, че движението на водния поток е затруднено и налягането се увеличава, което се отразява неблагоприятно на точките на свързване.
 2. Поставете капана за миризми във вдлъбнатината на дренажния отвор.
 3. Сгънете иглите за плетене (лостове) на устройството напречно и фиксирайте със специален пластмасов кръст.
 1. Единият край на спицата се свързва с лоста и с ухото на клапана... Придвижвайки се нагоре и надолу, лостът ще премести спицата, което ще позволи на клапана да се движи.
 1. Свържете сифона или гофрирането отдолу.
 2. Отведете маркуча към дренажната тръба.
 3. Тествайте сглобената система, както се изисква от инструкциите... Първо оставете водата да тече по прост начин и след това тествайте клапана: затворете го, напълнете мивката и източете.
 4. Ако се установи изтичане, затегнете винтовите връзки.... Не може да се изключи, че на тези места ще ви бъде полезна уплътнителна лента.
 5. Ако всички стави са сухи, имате възможност да се поздравите.

Плюсове и минуси на използването на клапан

Използването на нови хидравлични заключващи устройства има няколко предимства.

 1. Икономическа изгода. Поради повишаването на тарифите за комунални услуги, мнозина трябваше да мислят за намаляване на разходите. Цената на устройствата варира от 500-2000 рубли, в зависимост от модела и производителя. Това е малка такса за намаляване на сметките.
 2. Лесна работа. Клапанът се управлява с един пръст. Не са необходими усилия, за да го свалите надолу или нагоре. Дори децата могат да го направят.
 3. Ергономична форма. Устройството е удобно, лесно се почиства от мръсотия.
 4. Красив дизайн. Чист метален или керамичен капак изглежда много по-хубаво от дупка в мивка. Той също така печели в сравнение с обичайната пластмасова запушалка.
 5. Надеждно закрепване. Традиционните щепсели за вани и мивки са свързани с водопровод с линия, която може да се счупи по всяко време. Металните вериги донякъде подобряват ситуацията, но те също не са напълно надеждни, освен това издават шум, когато се използват.
 6. Защита от миризма. Неприятните миризми в банята не винаги се появяват по вина на потребителите и почистването не ги премахва.

Може да е трудно да се преборим с вонята, но е необходимо, тъй като съставът на отпадъчните газове включва вещества, опасни за здравето - сероводород, амоняк. Като запушите канализацията, можете просто да се отървете от проблема.

Долните тапи нямат сериозни недостатъци, но заслужава да се разгледат няколко нюанса.Ще отнеме време, за да свикнете с особеностите на използването на механизма: трябва да следите нивото на водата, когато пишете в мивката.

Клапан с ретро дъно
Дизайнът може да играе решаваща роля при закупуване на водопроводни инсталации. Модели на клик-клак системата могат да бъдат избрани по стил и цвят

Има и досадни моменти при използването на пружинни механизми - спускане на ръката в мръсна, твърде гореща или студена вода. А при лостовите е неудобно да почиствате частите, разположени под мивката и зад миксера.

Обобщаване

На пръв поглед ненужните устройства за бани, душове или мивки всъщност могат да бъдат незаменими. Осигурявайки комфорт, те незабавно се превръщат в дизайнерски елементи и създават спокойна атмосфера. А практическото използване на такива иновации, като например долния клапан, ще се разширява, когато свикнете с европейското „малко нещо“. Поради факта, че ако хората са икономични в Европа, то в Руската федерация те са креативни.

Всяка теория трябва да бъде подкрепена с акт, а видеоклипът в тази статия може да ви бъде практическо ръководство за инсталиране на долен клапан.

Изгледи

Долните клапани са разделени на следните основни типове:

 1. Механични. Системата Click-Clack използва пружина за отваряне или затваряне на клапан. Достатъчно е само едно натискане на корицата на продукта.
 2. Автоматично. Клапанът се регулира с помощта на малък лост. Автоматичната система се състои от малки метални пръти, чиято работна част е разположена директно под мивката. Човек действа върху лоста, разположен в корпуса на смесителя.

Басейнови отпадъци

Днес се предлага голямо разнообразие от клапани в зависимост от дизайна и цвета. Може да бъде модерен, античен или стилизиран в бронз, с гладко или хромирано покритие.

Свързана статия: Кой е най-добрият начин за боравене с дърво?

Инсталация

В днешно време са популярни модели на полуавтоматични дънни клапани от типа, които се управляват от бутон или лост на миксера.

По-добре е, ако целият този дизайн е закупен като комплект, тогава не е нужно да си правите мозъци за съвместимост.

Инсталирането в повечето случаи не създава проблеми. Извършва се след монтирането на крана върху умивалника, свързват се тръбите за подаване на топла и студена вода. Сглобяването е бързо и лесно:

При това работата може да се счита за завършена, но е наложително да се провери изпълнението. За да направите това, трябва да отворите водата и да проверите дали водоснабдяването някъде тече. След това опитайте да затворите долния клапан и напълнете мивката с вода, до преливане.

Ако дори след това няма петна, тогава всичко е инсталирано правилно, можете спокойно да го използвате.

Трябва да се помни, че различни видове механизми са предназначени за модели мивки, оборудвани с отвор за преливане и нямат такъв.

Това се дължи на факта, че преливната тръба е разположена на същото място, където обикновено минава контролната порта на спирателния механизъм.

Самият бутон за управление или лостът могат да бъдат разположени или на гърба на миксера, или отстрани.

Първият вариант е по-привлекателен от естетическа гледна точка, вторият е по-практичен и по-удобен. Можете да поставите механизма, дори ако умивалникът се използва дълго време. За да направите това, трябва да намерите съвместим модел и по време на монтажа внимателно избършете и обезмаслете седалката.

За поддръжка в повечето случаи не е необходимо да се разглобява цялата конструкция - механизмът се почиства отгоре.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни