Регулиращи клапани за отоплителни радиатори - Направи си сам


Всяка отоплителна система по принцип може да работи без допълнителни кранове и клапани. Но при първата повреда собственикът рискува да остане без отопление. Спирателни кранове ще са необходими, на първо място, в случай на различни аварийни ситуации, а именно течове, запушване на тръби, възникване на въздушни задръствания и планирани ремонти на отоплителната система.

Наличието на спирателни кранове или, както се нарича още, тръби на радиатора, значително ще удължи живота на отоплителната система и значително ще улесни живота на собственика на къщата.

Задачи

Крановете и клапаните се наричат ​​спирателни и управляващи клапани. За да изберете правилния набор от клапани, трябва да вземете предвид какви задачи изпълняват определени устройства.

По време на работа на радиатора, в горната част на отоплителната система се събира въздушна ключалка поради конвекция. Той пречи на нормалния поток на охлаждащата течност: горната част на тръбите остава студена, долната се загрява до немислими температури. Специално за изпускане на ненужен въздух в системата трябва да има кранове на Маевски.

В случай на внезапно изтичане или когато радиаторът се запуши, силно се препоръчва да премахнете повредения сектор, без да източвате цялата система. За да се премахне проблемната секция на системата, на входните и изходните тръби е инсталирано спирателно оборудване. Клапанът работи в две работни позиции: отворена и затворена. Вентилът в отворено положение не пречи на потока вода в системата, а в затворено положение потокът е напълно блокиран. Обикновените сферични кранове са най-подходящи за тази задача.

Ако в стаите стане много горещо, трябва да проветрите помещението непредвидено, за да приведете температурата на въздуха в приемлив диапазон. Но в този случай топлината излиза на улицата. За да спестят гориво за котела и да не губят пари за вятъра, те използват контролни клапани - термостат или ръчен термостатичен вентил.

Ръчни контролни клапани

Те се отличават с лекота на използване, висока точност и разнообразие от модели. Това може да бъде прав управляващ клапан или ъглов клапан. Устройствата са с висока надеждност. Те са много лесни за поддръжка. Регулиращ клапан с подвижен фитинг отстрани на котела е много удобен и практичен. Такъв елемент с съединителна гайка е удобен с това, че когато го инсталирате, не можете да използвате уплътнителен материал (уплътнител, теглич). Освен това конструкцията е лесна за демонтиране.

Има налични в търговската мрежа клапани, които могат да се използват с термостат. В магазините можете да намерите устройства, които изпълняват не само своите регулаторни функции, но имат и дизайнерски решения.

Ограничения по време на използването на контролни клапани

Регулиращите клапани трябва да се използват в строго съответствие с тяхното предназначение.

Има някои ограничения при използването на устройствата:

 • Ако в системата се транспортира питейна вода, тогава не трябва да се използват месингови клапани, тъй като месингът отделя вредни вещества, които са опасни за тялото.
 • Ако управляващият клапан е предназначен за водопроводна система, не се препоръчва да се използва в тръби, където се транспортират други течности.

Следвайки правилата, посочени в техническите характеристики на устройствата, можете да осигурите висококачествена и дългосрочна работа на контролните клапани.Всеки клапан има специални уплътнения, които са предназначени за използване при определена температура.

Асансьорна единица

Стандартната схема на всеки отоплителен кръг е тръби с директен поток топла вода (подаване) и обратен поток охладена вода (връщане). Такава система ще работи само в рамките на разрешения температурен диапазон. Ако водата в системата се нагрява над 95 ° C, тогава такава вода не може да се подава към радиатора.

За да се охлади охлаждащата течност в отоплителната система до допустими стойности, се използва асансьорна единица. Това е контейнер, в който се смесва водата от подаващата и връщащата вода, дюза, дифузьор и тръбопровод, който включва измерватели на температурата и налягането. Най-ефективната работа на асансьорната единица се наблюдава, когато:

 • точно изчисление на всеки от неговите параметри;
 • трябва да има диференциално налягане до 25 бара между подаване и връщане.

За съжаление, асансьорният блок не може да гарантира, че водата в захранващия тръбопровод ще бъде с определена температура. Всичко зависи от това колко правилно е избрано напречното сечение на дюзата. Напоследък производителите предлагат асансьорни котли, в които разтворът на дюзата може да бъде сменен в една или друга посока. По този начин процесът на смесване на водата в асансьорния блок се регулира и температурата на водата в захранващия тръбопровод се оптимизира.

Спирателни клапани и спирателни клапани

Спирателните и спирателните кранове изпълняват няколко важни функции:

 • помага за отрязване на повредената или запушена част на отоплителната мрежа, без да се засяга по-нататъшната работа на системата;
 • спирателните клапани спомагат за регулирането на потока вода в отоплителната мрежа и облекчават въздушните брави.

Процесът на регулиране на движението на водата в отоплителната мрежа се извършва с помощта на различни спирателни кранове. По принцип такива елементи включват резета, клапани, кранове и капаци за радиатор.

Затворен клапан

Задвижващият вентил е тип спирателни клапани, които могат да се използват за спиране на движението на охлаждащата течност в системата. Конструкцията на затворния клапан предвижда елемент, разположен перпендикулярно на посоката на потока на охлаждащата течност. С помощта на регулиращия механизъм е възможно да се увеличи или намали хлабината в клапана, като по този начин се повлияе на скоростта на движение на водата в системата. Фланцови и съединителни сферични кранове

Този тип спирателен вентил получи името си поради формата на клапана. Най-често тази част е във формата на топка, в която има проходен отвор. Като заключващ механизъм кранове с прав отвор се врязват в отоплителната система. Чрез завъртане на лоста променяме положението на топката, като по този начин отваряме или затваряме пътя за потока на охлаждащата течност.

Сферичните кранове се делят на пълнопроходни и стандартни. Стандартните клапани позволяват до 80% от водния поток в системата да премине без блокиране. Пълнопроходният сферичен кран има почти сто процента пропускателна способност, така че тази опция трябва да бъде избрана за радиатори. Трябва да обърнете внимание и на друга конструктивна характеристика на сферичния кран.

Фланцово

Фланцовите устройства могат да работят само в две позиции - отворени или затворени. Такъв дизайн няма да може да осигури полупроходен воден поток в системата, следователно сферичните кранове не са подходящи за радиатори. Но те се справят отлично с налягането на водата в тръбопровода.

Следователно фланцовите сферични кранове се монтират само на тръбопроводи. Благодарение на техния опростен и ефективен дизайн, тези кранове са лесни за използване и издръжливи.

Куплиране

Свързващите сферични кранове са резбовани по краищата, което осигурява на това устройство надеждна фиксация.Такъв кран е в състояние да пропусне течността през себе си и да регулира потока си. По този начин съединителните клапани са оптимално подходящи за монтаж на радиатор.

Когато купувате това устройство, трябва внимателно да прочетете техническите му характеристики. Обикновено тази информация се съдържа в документацията на производителя.

Материал и вид на връзката

Спирателните клапани могат да бъдат направени от различни материали. Корпусите на съвременните клапани могат да бъдат направени от стомана, бронз или месинг, има и полимерни клапани. В класическата отоплителна система тръбите и батериите са изработени от метал, поради което месингови или бронзови клапани са поставени в такава отоплителна мрежа.

Трябва да се обърне внимание и на вида на тръбите в тръбопровода. Във всеки случай се определя най-подходящият тип свързване - с накрайници или кримпващи гайки, с вътрешна или външна резба.

Много внимание се отделя на херметичността на затварянето на потока на охлаждащата течност в системата. За това са монтирани специални уплътнения и металните топки в крана се смилат, постигайки абсолютна гладкост. Колкото по-гладка е повърхността на топката, толкова по-плътно тя ще се придържа към вътрешната повърхност, толкова по-малък е шансът за изтичане.

Спецификации на вентила на глобуса

Спирателно-регулиращ вентил е устройство, при което регулирането на потока се осъществява чрез възвратно-постъпателно движение по главната ос на стеблото на спирателния механизъм.

Този тип монтаж ви позволява да увеличите или намалите мощността на потока течност, както и да затворите плътно затвора. Спирателният и управляващ клапан използва шпиндел като подвижен механизъм. Той се завинтва в резбата на гайката, която е разположена върху тялото.

Заключващите и регулиращите клапани се характеризират със следните предимства:

 • създаване на фина настройка;
 • максимална простота, надеждност и поддръжка;
 • минимални размери;
 • всяко пространствено положение по време на инсталацията.

Наличието на резбата прави възможно получаването и фиксирането на всяко междинно положение на заключващия механизъм. Освен това е гарантирано, че той не може спонтанно да промени позицията си при високо налягане.

Един от недостатъците на такива клапани е, че те могат да се използват само за регулиране на потока в линията, транспортираща незамърсена течност.

От минусите на спирателните и регулиращите клапани може да се посочи надценено хидравлично съпротивление, невъзможността за използването му в тръбопроводи, транспортиращи замърсена течност и ограничаване на потока само в една посока.

Монтаж на клапани

Спирателните кранове са монтирани в следните блокове на отоплителната система:

 • на входа на топлофикацията в сградата;
 • на всички щрангове на отоплителната система;
 • в точката, където тръбата напуска асансьорната единица;
 • в горните точки на отоплителния кръг.

Регулирането на отоплителната система с помощта на допълнителни фитинги ще помогне бързо и ефективно да установи нейната стабилна работа, да изпълни терморегулаторна функция - да изключи подаването на топлина в авариен случай или да демонтира секция за ремонт или подмяна. По този начин използването на спирателни кранове значително повишава безопасността на цялата отоплителна система и улеснява нейния ремонт и редовната поддръжка.

Как да инсталирате кран на батерия

За да може да се затвори водата в системата, трябва да се монтира един сферичен кран на подаването и връщането. Ако не е предвидено инсталирането на друго термостатично оборудване, има смисъл да свържете клапаните директно към входа на радиатора.

Първо, към тръбата се завинтва клапан, след което в радиатора се монтира чистачка, след което клапанът се привежда към радиатора и системата се закрепва с съединителна гайка.

Кран на Маевски

Кранът на Маевски е механичен вентилационен отвор, предназначен да освобождава въздух в отоплителната система. Обикновено се поставя в горната част на радиатора, във всяко свободно пространство. Кранът е малка шайба с резба с иглена клапа вътре.

Кранът на Маевски е монтиран в противоположния край на входа на водата в радиатора. Чрез леко отваряне на игления клапан въздухът може лесно да се отстрани от радиатора. Този механизъм просто се завърта няколко пъти обратно на часовниковата стрелка, докато се появи съскането на въздуха. Веднага след като звукът спре, игленият клапан се завърта в обратна посока и се затваря плътно.

Изходът за въздух е разположен или в корпуса на клапана, или в неговото пластмасово уплътнение. Ако водата в системата е запушена и тръбите са покрити с ръжда отвътре, отворът може да се запуши и игленият механизъм е деактивиран. Следователно отворът за въздух трябва да се почиства редовно с наличната в продажба шевна игла.

Кой клапан да изберете за конкретна задача

Човек, който преди това не е имал опит в водопроводните работи, е малко вероятно да е особено запознат с видовете кранове и ще може да отговори без колебание къде е по-добре да използва сферичен кран, какво трябва да бъде балансиращ клапан и какво трябва да бъде термостат. Нека се спрем на това по-подробно.

Регулираме температурата в стаята

Регулиращият клапан на отоплителния радиатор може да бъде от няколко вида:

 • ръчно - в този случай човек ръчно, завъртайки копчето на регулатора, променя размера на прохода в тръбата и потокът се променя съответно. Доста неудобен начин за настройка, особено при голям брой инсталирани батерии;
 • автоматично - след инсталирането устройството се калибрира. Впоследствие дебитът на охлаждащата течност се променя автоматично в зависимост от околната температура. Такива устройства струват в рамките на няколкостотин рубли (в зависимост от производителя), но покупката си заслужава;
 • могат да се отбележат и електронни системи за управление; в допълнение към клапана, комплектът включва електронен блок, който изпраща сигнал към клапана. Можете да зададете предварително режимите на работа на устройството в зависимост от деня от седмицата / часа на деня. Например, ако собствениците са напуснали за няколко дни, системата ще поддържа температура, достатъчна, така че водата да не замръзва в тръбите, и дори можете да дадете команда за превключване към нормален режим от телефона.

Ако управляващият вентил за радиатори все още е ръчен, тогава трябва да се избират само модели на винтове. Факт е, че на пазара има както сферични кранове, така и модели със заключваща част под формата на конус или цилиндър, но те се използват само за бързо, почти моментално изолиране на батерията от системата, това е необходимо, за например в случай на разкъсване.

Те се справят перфектно с тази функция, но абсолютно не са подходящи за регулиране на потока, факт е, че имат само 2 работни положения - или клапанът е отворен или затворен, не може да бъде в междинно положение.

Често се случва след монтажа да не се налага да се използва клапанът. Централизираното отопление може да работи много зле и съответно няма нужда да ограничавате потока на охлаждащата течност.

В този случай се препоръчва всичко да е равно на периодично затваряне и отваряне на клапана, това трябва да се направи, за да не стане неизползваем, отложената скала просто няма да позволи да се затвори напълно след известно време. И периодичното отваряне / затваряне ви позволява да избегнете това.

Що се отнася до инсталацията, тя може да се извърши на ръка, просто трябва да поставите правилно термостата. Той е инсталиран само на захранващия тръбопровод, първо има байпас, след това сферичен кран за отрязване на радиатора и едва след това термостат.

Няма специални тънкости в инсталацията, с изключение на това, че трябва особено внимателно да запечатате резбовите връзки, но FUM лента или смазана теглеща ролка ще ви помогнат да се справите с това.

Забележка! Нежелателно е сензорът на термостата да е в затворено пространство (например в ниша под прозорец, затворена със завеси). Това ще доведе до неправилна работа на отоплителната система.

Такива устройства могат да се произвеждат както прави, така и под ъгъл. Радиаторен ъглов клапан 1 2 "е подходящ за батерии с дънни тръбопроводи и маскирани тръби в пода.

Балансиране на отоплителната система

Балансирането на отоплителната система може да бъде автоматично или ръчно. В автономните отоплителни системи, ако се използват балансиращи клапани, тогава, като правило, те са предназначени за ръчно балансиране.

Регулиращ клапан от този тип се различава от тези, разгледани по-горе, по това, че производителят използва специален оформен затвор, който дава възможност да се извлече връзката между положението на клапана и обема вода, протичаща през него. Въз основа на тези зависимости към дръжката се прилага скала за настройка.

Забележка! Съществен недостатък на този тип устройства е, че те не могат да се използват заедно с други устройства, които автоматично променят тока на охлаждащата течност.

Съвременни клапани от този тип са инсталирани в захранващите и връщащите тръбопроводи. Те правят възможно регулирането на потока въз основа на температурата на охлаждащата течност и налягането във веригата. Те могат да действат и като заключващо и дренажно устройство.

По принцип инструкцията изисква използването на отделни клапани, ако в отоплителната система се използват автоматични устройства (същите термостати). Но някои производители, например Honeywell, са успели да заобиколят това ограничение.

Разрешено е използването на конвенционални балансиращи клапани, необходимо е само някакво спомагателно оборудване - диафрагмен блок. И можете да го инсталирате дори без да прекъсвате работата на отоплителната система.

Спирателни клапани

Сферичен кран може да се счита за класически представител на този тип устройства; цилиндрични и конусни клапани също могат да бъдат намерени. Обтураторът на този тип клапан прилича на топка / цилиндър / конус с проходен отвор в него.

В отворено състояние нищо не пречи на преминаването на охлаждащата течност през него (отворът в обтуратора е равен на вътрешния диаметър на тръбопровода). Когато завъртите дръжката, топката се превръща на 90ᵒ и тръбата се затваря, това се случва почти моментално. Плътността се осигурява от уплътнение, което прилепва плътно към метала на топката.

Прав радиаторен клапан от този тип също може да бъде заострен, но това е най-лошият вариант сред изброените. Факт е, че коничната версия изисква повече усилия при завъртане на клапана и ако това не е критично поради малкия си размер, тогава ускореното износване в сравнение с версията с топка не позволява да се препоръча за покупка.

Забележка! Винтовият клапан няма да е подходящ за ролята на спирателен вентил поради факта, че ще отнеме твърде много време за затваряне на прохода и износването му се увеличава в сравнение със сферичния клапан.

Цената на сферичните кранове е ниска, затова се препоръчва да се осигурят 2 такива устройства за всеки радиатор при инсталиране на отоплителна система. Така че дори повредата на една батерия едва ли ще повлияе на работата на отоплителната система.

Термостат

Преди около 30 години се появиха съвременни устройства за контрол на температурата на водата в системата, които бяха наречени „термостат“. Външно това термостатично устройство изглежда като клапан, който е модифициран и върху него е инсталиран дисплей с температурни индикатори.

Термостатът трябва да бъде инсталиран между батерията и захранването.Уредът трябва да бъде разположен хоризонтално, за да се ограничи влиянието на външните източници на топлина. Дизайнът на термостатичното устройство позволява смесване на гореща вода от захранването с охладена вода при връщането. По този начин се постига оптималната температура и се спестяват отоплителни ресурси.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни