Ключ за алуминиеви и биметални радиатори 700 мм

Инструментът, от който се нуждаете, за да свършите работата

На първо място, за да работите, трябва да разберете точните размери на алуминиевите радиатори. За да ги измерите, ще ви трябва строителна лента или специално правило за сгъване. Също така, ако и двата типа устройства не са налични, можете да използвате стандартната ученическа линийка. Трябва да се отбележи, че повечето от владетелите са дълги само 30 сантиметра, така че ще трябва да правите бележки върху радиатора (по-добре е да използвате молив, който лесно може да се измие от повърхността).

Всяка нова марка ще бъде краят на предишното измерване и началото на нова. Получените размери се добавят към истинския размер. Демонтажът на алуминиеви радиатори изисква други инструменти, които е желателно да се използват за демонтаж, а именно:

 • Пълен комплект ключове (цокъл и пръстен).
 • Ключ на радиатора.
 • Клещи.
 • Отвертка.

Поетапно описание на демонтажните работи

Няколко думи за това кога може да се наложи да разглобите отоплителната батерия:

 • В случай на подмяна на стария радиатор с нов с по-добри характеристики и по-добър външен вид.
 • Ако трябва да добавите допълнителни раздели за батерията.
 • Ако е необходимо да замените единична секция или уплътнение, което е изтекло.

Инструкцията започва с подготовката на необходимите инструменти:

Стъпка 1: Подготовка на инструментите

Снимка на гаечен ключ за зърното

Газов ключ за проби

Съвет: нипелен ключ, като се има предвид, че той рядко е необходим във фермата и цената му не е най-ниската, препоръчително е да не се купува, а да се наема. Това ще спести семейния ви бюджет.

Стъпка 2: изключване на батерията

Преди да разглобите алуминиев или чугунен радиатор, е необходимо да го разкачите от отоплителната система. За да направите това, наложително е да изключите отоплението и да източите водата от щранга, в противен случай просто ще наводните стаята и ще получите изгаряния.

Съвет: препоръчително е подът под батерията да се покрие с филм, парцали или поне вестници, преди да се започне демонтирането, за да се избегне попадането на остатъчна течност върху него, която може да попадне във веригата дори след източване на щранга.

Освен това, в зависимост от сложността, могат да се разграничат три ситуации:

 1. Полипропиленови тръби. В този случай съединението на ръкава, като правило, се усуква с голи ръце, без да причинява затруднения.
 2. Стомана нова. С известни усилия най-вероятно ще можете да завъртите входа и изхода на батерията с газов ключ.

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

Разединяване на нови стоманени тръби

 1. Стари стоманени или чугунени тръби. Първо, ние се опитваме да премахнем боята от мястото на скачване с помощта на фенер и метална четка, опитваме се да развържем връзката, както е описано в предишната версия. Но в системи, които са работили дълго време, най-често това не работи и тогава ние просто отрязваме задвижването с „мелница“ или автогенно.

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

Изрязване на стари первази с помощта на "мелница"

След като изключите батерията от тръбите, извадете я от куките и я поставете на равна повърхност.

Стъпка # 3: разглобете радиатора

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

Схема за изключване на секцията на батерията

Парче тръба или лост

Батерията може да бъде чугунена, алуминиева или биметална.

Най-трудният вариант за синтактичен анализ е първият от изброените и ние ще започнем с него:

 1. Как да разглобите самостоятелно чугунен радиатор за отопление:

Внимателно проверяваме нишката на фючърсите или щепселите, които могат да бъдат или отляво или отдясно.Вмъкваме ключа за зърното вътре, увеличаваме въртящия момент, като използваме парче тръба или лост. Ние откъсваме конеца, като превъртаме инструмента на четвърт оборот, първо отгоре и след това отдолу. След това също последователно продължаваме да развиваме зърната, така че радиаторът да не се изкривява. Основният проблем на старите батерии е, че предпазителите могат да се забият в продължение на много години употреба и да не се предадат на ключа. В този случай кръстовището трябва да се загрее с кръгови движения с паялна лампа и след това отново да се опитате да развиете зърното

Повтаряме процедурата, докато нишката се поддаде. Ако обаче нищо не се получи, тогава трябва да го отрежете с автогенен пистолет.

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

Разглобена стара чугунена отоплителна батерия

 1. Нека разберем как да разглобяваме биметален или алуминиев радиатор? Процедурата е почти същата, както е описана по-горе, но има няколко разлики:
 • Използва се по-малък гаечен ключ.
 • Не се изискват толкова много усилия при отвиване на зърната.
 • Щепселите и futurocks са маркирани с посоката на конеца под формата на буквите S и D, където първата обозначава левия ход, а втората - дясната.
 • Металните уплътнения между секциите се избърсват, шлифоват и съхраняват, докато батерията бъде сглобена отново.

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

Демонтаж на алуминиевата батерия

След като изпълните описаните задачи, можете да замените течащата част, да добавите секция или дори да инсталирате нов радиатор на мястото на стария.

Направи си сам радиатор за отопление

След като завършите изчислението на секциите на биметалните отоплителни радиатори, можете да започнете да ги сглобявате. Ако е възможно, най-добре е да поверите тази работа на професионалисти. Най-често търговските компании предоставят тази услуга.

За самостоятелно сглобяване на секцията на отоплителния радиатор ще ви е необходим специален ключ. Ако това е еднократно събитие, най-добре е да го наемете. Всеки канал на батерията трябва да има резба, върху която се завинтва нипел - стоманена тръба. Ключовата лента Valley позволява да сглобите радиатори с до 7 секции.

Посоката на конеца в зърното е различна. Тези. за да свържете секцията на отоплителния радиатор, достатъчно е да го монтирате в монтажния жлеб и да го затегнете с ключ. След окончателното сглобяване се проверява херметичността на конструкцията и изпитването под налягане е задължително.

Видеоматериалът описва подробно спецификата на монтажа на радиаторните секции:

Здравейте всички! Този кратък пост ще се фокусира върху сглобяването или разглобяването на секционни отоплителни радиатори. Тук ще говорим за три вида радиатори:

 • Алуминий.
 • Биметални.
 • Излято желязо.

Всички те са секционни и следователно могат да бъдат сглобявани и разглобявани. Въпреки че някои производители специално сменят зърното, така че радиаторът им да не може да бъде разглобен с обикновен ключ. И така, казах неразбираема дума - зърно. Сега ще покажа какво е:

Това е обикновено желязо с леви конци от едната страна и десни конци от другата. Белият пръстен в средата е дистанционерът между секциите. В този случай той е направен от силикон, но може да бъде направен и от паронит. Диаметърът на нипела за алуминиеви и биметални радиатори е един инч, но за съветските чугунени радиатори нипелите са с диаметър 1¼ инча. Това означава, че тези нагреватели изискват различни ключове. Сега да поговорим за ключовете.

Ще ви е необходим инструмент за разглобяване и сглобяване на радиатора. Това "технологично чудо" изглежда така:

Това не е единствената опция за изпълнение на този вид инструменти. В магазините можете да намерите много дизайнерски решения. Например това са:

Независимо от това как изглежда ключът, неговата задача е да развие и затегне зърната. Лично аз винаги съм сглобявал радиатори, използвайки първата опция на ключа. Желателно е инструментът да е направен от закалена стомана.В противен случай един ключ ще ви е достатъчен само за няколко фуги и след това ще стане неизползваем и ще трябва да си купите нов.

За да изградите радиатора, ще ви трябва чифт зърна, чифт уплътнения, ключ и за предпочитане помощник. Самото усукване на радиаторите е изключително неудобна задача. Първо огледайте краищата на секциите. Слоят боя в края може да е дебел и ще трябва да се почисти с нож. В края не трябва да има увисване и неравности. Това се отнася главно за китайските отоплителни уреди, докато европейските обикновено имат тънък, равномерен слой боя, който не изисква довършване с нож.

След като завършите краищата, трябва да видите следната снимка:

Само няма нужда да използвате файл за почистване на крайната повърхност!

Можете да повредите равнините на краищата и те ще спрат да компресират уплътнението.

Сега ще ви покажа кратка фотоинструкция за сглобяване / разглобяване на радиатора. Така че нека да започнем:

Поставете радиатора с лице нагоре върху маса. След това поставете ключа в него, докато съединението, което искате да развиете. На тази фигура ключът трябва да бъде завъртян по посока на оребрението.

След като леко развихте едно съединение, пренаредете ключа (на долния или на горния) и повторете операцията. В края трябва да има следния резултат:

Развийте зърната до края и това е! Радиаторът е разглобен!

Радиаторът се сглобява в обратен ред. Разглеждаме следните снимки:

Тук краищата на секциите вече са почистени и са поставени уплътнения върху зърната. Продължа напред!

Зърната се усукват последователно. В този случай е необходимо да се компресира радиаторът, така че нипелът да влезе еднакво в двете секции. В противен случай съединението ще изтече. След това започваме последователно да затягаме ставите. Трябва да направите това малко по малко, пренареждайки ключа от едно съединение в друго. Ако завъртите рязко едната става, тогава втората няма да работи поради изкривяването на зърното. Просто няма да последва нишката. Всичко трябва да бъде както е показано по-долу:

След като секциите са затворени, трябва насилствено да разтегнете ставите. Без това те ще изтекат. Не е нужно да полагате прекалено много усилия, в противен случай можете да счупите ключа или той ще се плъзне в зърното и ще се нараните с дръжката му. За съжаление нямах възможност да заснема собствено видео за сглобяване и разглобяване на радиатора, така че трябва да използвам чужд, но щом имам възможност, ще го заменя със своя:

За промяна, нека видим как се разглобяват чугунните радиатори:

Как да разглобите алуминиев радиатор за отопление със собствените си ръце

Изваждането на алуминиевата батерия се извършва в следните случаи:

 1. Когато системата се промени напълно.
 2. Необходимо е да увеличите или премахнете допълнителната секция.
 3. Премахнете теча.

Преди да разглобите алуминиевия радиатор, трябва да подготвите комплект ключове и отвертка.

Допълнителни действия се извършват в следната последователност:

Охлаждащата течност се изхвърля от системата. Ако по време на отоплителния сезон се случи разглобяване, трябва да изчакате, докато батерията се охлади.

С помощта на гаечен ключ развийте съединителя, който свързва маркуча от батерията към отоплителната тръба.

Изключеният радиатор трябва да се освободи от остатъци от вода и да се постави на равна повърхност с лицевата страна нагоре.

Извадете филтъра от батерията и изплакнете обилно. Това трябва да се направи незабавно, тъй като натрупаната в него мръсотия може да се втвърди и тогава ще бъде изключително трудно да се отстрани.

По-нататъшната работа е анализът на батерията на секции. Те са свързани помежду си със специални нипелни гайки. За да ги премахнете, имате нужда от ключ за разглобяване на алуминиеви радиатори, като го завъртите обратно на часовниковата стрелка, те могат лесно да бъдат извадени от радиатора

Това трябва да се прави с изключително внимание, за да се избегне изкривяване.

След разглобяването клетките на батерията се измиват и сглобяват отново в същата последователност.

Ако е необходимо да се премахне течът, тогава специален разтвор от епоксидна смола с добавка на бронзов прах е подходящ за алуминиеви радиатори. Трябва да работите бързо с този състав, тъй като той изсъхва за броени минути, така че изтичането трябва да се почисти и подготви предварително.

Как да разглобите биметален радиатор за отопление

Преди да разглобите биметален радиатор, проверете от какъв метал е направена сърцевината му. Ако вътрешността на секциите е направена от мед, съществува риск от деформиране на краищата на хоризонталните тръби. В бъдеще това ще доведе до нарушаване на плътността на радиатора.

За да избегнете повреда на медната сърцевина, използвайте два нипелни ключа. Веднага щом откъснете свързващите гайки, задействайте ги синхронно (вижте снимката). Ако няма втори ключ, завъртете всяка страна отделно не повече от един завой.

Едновременна работа с два нипелни ключа при разглобяване на биметален радиатор.

Процедурата за разглобяване на биметален радиатор е същата като при алуминиев:

 1. Изключете отоплителната система и изчакайте батерията да се охлади напълно;
 2. Извадете го от стената;
 3. Поставете гаечния ключ на зърното, така че главата му да се побере в свързващата гайка;
 4. Развийте го, както е описано по-горе.

Демонтаж на стария радиатор

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

По принцип процесът на разглобяване на стар чугунен отоплителен радиатор се извършва по същия начин като нов. Но проблемът е, че с течение на времето всички съединения се покриват с накип и на практика се запояват помежду си. В резултат на това става просто невъзможно да се направи само с радиален ключ за водопровод.

Освен това в произведението се появява допълнителен елемент - зачервяване. Във всеки случай старият радиатор е запушен отвътре с всякакви замърсявания. Ето защо, ако вече сте се заели да го подобрите. тогава трябва да се погрижите за почистването на оборудването, това ще му позволи да работи много по-дълго и по-добре.

Препоръчително е да изплаквате навън, така ще предпазите банята от повреда. Процедурата се извършва с помощта на обикновена течаща вода, няма нищо сложно в това. Но по-нататъшният процес може да бъде доста озадачаващ. Ако установите, че гайките са здраво закрепени към радиатора и не искате да се разделите с него, тогава можете да използвате три различни метода, за да нарушите този съюз:

 • свързаното съединение може да бъде отделено чрез нагряване. За да направите това, ще ви трябва или фенерче, или сешоар. Първият вариант е много по-ефективен при работа, но вторият също може да даде желания резултат. Използвайте този аксесоар, за да загреете периметровата връзка, която искате, и след това незабавно се опитайте да извадите гайката, без да чакате да се охлади. Ако не помогне веднага, повторете същата процедура още няколко пъти, след всяко обаждане отново се опитвайте да се справите с проблема. Моля, обърнете внимание, че работата с горещ метал е много опасна. не забравяйте да се предпазите със защитно облекло - ръкавици и престилка - и специални очила;
 • ако предишната процедура не е помогнала, тогава ще трябва да се опитате да разрешите проблема с по-радикален метод - трион. Като инструмент за това ще ви трябва ножовка за метал или български трион. Мелницата върши отлична работа с рязането на метал, но тук отново трябва да се вземе предвид крехкостта на чугунната батерия - ако прерязвате едно и също място твърде дълго, материалът може просто да се напука и целият радиатор ще трябва да бъде изхвърлен. За да предотвратите това, трябва да правите разфасовките на етапи, като давате малко почивка на батерията след всяко пускане. Но като цяло. ако имате възможност да отделите значително време и усилия, по-добре е да използвате ножовка за рязане на метал. Разбира се, това е много по-мрачен и отнемащ време процес, отколкото в случая на мелница. Но от друга страна, няма риск от повреда на радиатора на тези места, където той изобщо не се изисква;
 • третият вариант е още по-брутален. Ако отоплението не е помогнало за решаването на проблема и рязането е невъзможно по някаква причина, тогава има само един изход - просто разбийте желания раздел. Това става с чук. Естествено, не бива да биете с пълна сила, защото в този случай ще останете без батерия. Трябва да действате внимателно и бавно, като започнете от средата на секцията и постепенно стигнете до точката на нейната връзка със съседната. Както при паялната лампа, не забравяйте да носите предпазни очила - дори ако бъдат смачкани внимателно, има риск някои от парченцата да отскочат рязко.

Уважаеми читатели, сега знаете как правилно да разглобите чугунена батерия, дори ако тя е три пъти по-голяма от вашата възраст и отчаяно иска да запази целостта си. Сглобяването се извършва по принцип по същия начин, но в обратен ред.

Дори ако радиаторът е напълно нов, всички съединения трябва да бъдат внимателно почистени с шкурка преди сглобяване. А в случай на стара батерия, това обикновено е задължителна процедура. Препоръчително е също да смените всички уплътнения. Ако преди това е имало гумени, тогава ги заменете с по-модерни, изработени от силикон или паронит. Тези материали са много по-малко податливи на деформация и имат много дълъг експлоатационен живот.

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

Както вече разбрахте, най-важното в процеса на разглобяване на чугунен радиатор за отопление е точността. Крехкостта на материала изисква изключително лежерен подход

Освен това не забравяйте за безопасността, която, както знаете, е на първо място. С правилния подход към процеса, вашият чугунен радиатор ще служи дълго и ефективно. Късмет!

Изчисляване на броя на секциите за отоплителни радиатори

Правилното изчисляване на секции на биметални отоплителни радиатори започва с анализ на помещението, където ще бъдат инсталирани. Неговата основа е изчисляването на топлинните загуби в къщата. Повечето от тях се случват през стени и прозорци.

Те трябва да станат основата за изчисляване на броя на отоплителните секции на радиатора за стая. Комфортната температура в стаята трябва да бъде 18-22 ° C. Въз основа на това се избира топлинният режим на отопление и в резултат параметрите на батериите.

Приблизително изчисление

Материалът на стените и характеристиките на изолацията не винаги са известни. В този случай се прави приблизително изчисление на броя на секциите на чугунени отоплителни радиатори. За да направите това, можете да използвате две техники:

 • 10 m² площ изисква 1 kW топлинна енергия;
 • За 1 m³ стаен обем отоплителната система трябва да генерира 34 вата.

Като пример можете да изчислите броя на отоплителните секции на радиатора за помещение от 20 m² със стандартна височина на тавана 2,55 м. В този случай общият обем е 51 m³. Да приемем, че топлинната мощност на една секция е 160 W. Изчисляваме техния брой:

 • По площ - 20m² * 0,1kW / 0,16kW = 12,5 или 13 секции;
 • По обем - 51 * 0,34 = 17.

Както можете да видите, когато се изчислява по последния метод, броят на секциите е значително по-голям. Това се дължи на регулаторните изисквания.

Точно изчисление

За точно изчисляване на максималния брой секции в отоплителния радиатор е необходимо да се работи с характеристиката на топлопроводимостта на материалите. Този индикатор определя колко топлина ще напусне стаята през стените.

Първо се изчислява общата площ на външните стени и отделно на прозоречните конструкции. Да предположим, че първите заемат 2,55 * 5 = 12,75 m². Общата площ на прозореца е 3 m². След това, за да изчислим секциите на биметалните отоплителни радиатори, ще разберем какви материали са били използвани при изграждането на къщата. Най-често това е строителна тухла, чиято топлопроводимост е 0,16 W / m * C.

Но за правилното изчисляване на броя на отоплителните секции на радиатора за стая, трябва да знаете дебелината на стените. Това е необходимо за изчисляване на съпротивлението на топлопреминаване - коефициентът, обратен на топлопроводимостта.Средно дебелината на носещите конструкции е 0,6 m.

Изчисляваме съпротивлението на топлопреминаване за 1 m²:

0,6 / 0,16 = 3,75 м2 * s / W

Въз основа на това топлинните загуби за стената ще бъдат:

(1 / 3,75) * 12,75 = 3,4 kV

Използвайки същия принцип, ние изчисляваме топлинните загуби през прозоречните конструкции, като вземаме средната стойност на съпротивлението на топлопреминаване 0,9 на 1 m2:

(1 / 1,9) * 3 = 1,57 kW

Крайните топлинни загуби в този случай ще бъдат 3,4 + 1,57 = 5 kW. Тази цифра трябва да се вземе за основа за правилното изчисляване на броя на секциите на чугунени отоплителни радиатори, в които специфичната топлинна мощност е средно 200 W:

5 / 0,20 = 25 секции

Това количество не е надценено, тъй като според първоначалните данни стената не е изолирана. Ако инсталирате най-малко 100 mm експандиран полистирол на външната стена, тогава прогнозният брой секции на отоплителните радиатори значително ще намалее. Коефициентът на топлопреминаване на пенополистирола е 0,015 W / m * s. Тогава топлинните загуби ще се състоят от сумата на съпротивлението на топлопреминаване на стените и изолацията:

(0,6 / 0,16) + (0,1 / 0,015) = 10,41 m2 * s / W

(1/10,41)*12,75=1,22

1,22 + 1,57 = 2,77 kW

2,77 / 0,2 = 14 секции

Както се вижда от изчисляването на максималния брой секции в отоплителния радиатор, дори относително малка изолация значително намалява топлинните загуби на помещението.

В допълнение към стените и конструкциите на прозорците трябва да се вземат предвид и топлинните загуби през тавана и пода. Това е особено важно за първите етажи на частни къщи без мазе.

Демонтаж на алуминиев и биметален радиатор

Преди да разглобите радиатора, подгответе необходимите инструменти.

Като основен инструмент се използва гаечен ключ за зърна (може да се наеме в специализиран магазин за малко пари). Представлява шина с дължина около 700 мм. От една страна към него е заварена глава за ключ с размер 24х40 мм, а от друга се прави проходен отвор. Можете да вмъкнете метална пръчка в нея. С негова помощ ще бъде по-лесно да превъртите гайката.

Това е основният инструмент, използван при сглобяване / разглобяване на отоплителни радиатори.

На повърхността на ключа има няколко прореза. Разстоянието между тях съответства на ширината на радиаторната секция. Като поставите ключа вътре в батерията и преброите броя на прорезите, можете лесно да намерите зърното за желаната секция.

Преди да разглобите отоплителната батерия, трябва да се ориентирате по посоката на въртене на ключа. Поставете радиатора с лицето нагоре върху равна хоризонтална повърхност. Ще има дясна нишка отдясно и лява нишка отляво. За да не се объркате, можете да го направите по-лесно: вземете гайката и я захранвайте последователно отдясно и отляво и след това заключаваме в каква посока да завъртим ключа

Това е важно, тъй като нишките се откъсват лесно и трябва да бъдат закупени две нови секции. Вносните производители правят следните обозначения за резбата на тапите и фасовете от предната страна на секцията: D-дясно, S-ляво

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

Резбата на гайката на зърното може да бъде дясна или лява, следователно, преди да демонтираме радиатора, ние определяме в коя посока да се обърнем

Да приемем, че трябва да развиете една секция отдясно. За да направите това, поставете ключа с "шпатула" в горния отвор до желаното място, фиксирайте го в жлеба на гайката на нипела и, като завъртите ключа със сила в посока, обратна на часовниковата стрелка, "издърпайте". Тук може да е необходим прът, вмъкнат в пръстена на ключа: необходими са прилични усилия.

Правим два пълни завъртания и преместваме ключа в долната част на радиатора. Повтаряме операцията, като завъртаме ключа в същата посока. Развиваме нипела с 2 оборота и тук. Извадете отново ключа и повторете процедурата за горната част. Така че, един по един, развийте раздела напълно. Това се прави, за да няма изкривявания.

Демонтаж на алуминиеви радиатори

Схема на алуминиеви отоплителни радиатори.

Алуминиевите или биметалните отоплителни радиатори се разглобяват по същия начин като чугуна, но има малки разлики:

 • това са по-малките размери на ключовете и зърната;
 • като правило това са нови продукти, следователно, когато ги разглобявате, не е необходимо да полагате толкова значителни усилия, както в случая на чугун;
 • от предната страна на щепселите и втулките има обозначения съответно S и D за лява и дясна резба.

Между уплътнителните секции са монтирани метални уплътнения. След разглобяването те трябва да бъдат изтрити, почистени и съхранени за по-късно сглобяване.

Под щепселите уплътненията обикновено са изработени от силикон; те не могат да се използват по време на сглобяването и трябва да бъдат заменени с нови.

Много модели алуминиеви профили са неразделими. Можете да ги разглобите, но няма да можете да ги сглобите.

Разглобяването изисква инструменти и материали.

Котелът работи ли с пълен капацитет, но температурата в къщата е ниска? Възможно е проблем с радиаторите, които не могат да се справят с товара. Възможно е да се постигне увеличаване на ефективността на отоплителната система, ако разбирате как да разглобите чугунена батерия, да я прехвърлите или увеличите към съществуващите допълнителни секции. Процесът на изграждане на топлообменник, при който нипел за чугунен радиатор е свързващо звено, е съвсем прост, но в същото време изисква отговаряне на редица изисквания.

Продуктов дизайн

Алуминиевият радиатор е конструкция от отделни секции, свързани помежду си с помощта на нипелни гайки. Всъщност този свързващ елемент е цилиндър, от всяка страна на който е направена външна резба. Вътре цилиндърът е празен. Секциите на радиатора се завинтват към всяка гайка от двете страни.

Съединителите са разположени в горната и долната част на батерията. По този начин всяка секция на радиатора е прикрепена към съседната в четири точки. Гайката на зърното е направена по такъв начин, че да е напълно невидима в сглобения продукт.

Във вътрешността на всеки конектор има издатини за инсталационната процедура. За тях се придържа специален инструмент, с помощта на който гайката се отвива и затяга. В този случай трябва да се вземе предвид посоката на конеца - на някои елементи е дясна, на други е лява.

За да не играете „играта на отгатване“, просто обърнете внимание на маркировката в съответните зони. Ако там е посочена буквата D, това означава, че нишката е дясна

Буквата S показва ляво

Много е важно да не бъркате, тъй като опитът за отвиване на гайката в обратна посока може да доведе до отстраняване на резбата и вследствие на това до повреда на елемента.

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

Общи изисквания за свързване

Преди да инсталирате устройството, то трябва да бъде правилно сглобено. Подробни инструкции обикновено се предоставят от доставчика на самото оборудване.

Сглобяване на радиатора

Процедурата за сглобяване на устройството е както следва:

 • завийте щепселите и щепселите в радиатора;
 • прикрепете спирателни кранове;
 • прикрепете контрола на температурата;
 • инспектирайте зърната за надеждност;
 • свържете въздушните клапани с главите нагоре.

Инсталиране на уреда

Монтаж на алуминиеви радиатори може да направите сами. За правилната инсталация трябва да се спазват стриктно всички изисквания и правила. Преди започване на работа трябва да се направят изчисления. Устройството трябва да бъде разположено на разстояние най-малко 10 см от перваза на прозореца, най-малко 12 см от пода и най-малко 3 см от стената. След това прикрепете скобите с дюбели. Дупките са покрити с циментова смес. Радиаторът е прикрепен към стената.

След като инсталирате алуминиевото устройство върху скобите, можете да започнете да се свързвате. Това изисква гаечен ключ за тръби. Преди да направите това, уверете се, че отоплителната система е изключена. Затегнете секциите с FUM лента. Освен това към тръбите е прикрепен радиатор с помощта на чистачки.

След цялата работа по връзката устройството е под налягане.Всеки елемент трябва да се пълни с охлаждаща течност постепенно, за да се избегне удар под налягане вътре в радиатора. Опаковъчният филм се отстранява след свързването. Той предпазва устройството от механични повреди.

Алуминиевите радиатори трябва да се проверяват два пъти годишно. Също така се препоръчва периодично да се източва водата в продължение на две седмици.

Възможно ли е самостоятелно да се промени конфигурацията на радиатора, да се увеличи или намали неговият топлопренос? Този проблем може да бъде решен, ако първо разберете дизайна. Следователно трябва да разберете спецификата на всеки тип секция на отоплителния радиатор: изчисляване на количеството, инструкции за монтаж и експлоатационни свойства.

Демонтаж на чугунени отоплителни радиатори

Демонтажът на чугунени радиатори понякога се превръща в много трудоемък процес, но необходим.

Схема на разглобяване на чугунени отоплителни радиатори: а - захващане на нипелите на резбите на секциите с 2-3 резби; б - завъртане на зърната и съединяване на секциите; в - връзка на третия участък; г - групиране на два радиатора; 1 - раздел; 2 - зърно; 3 - уплътнение; 4 - къс ключ на радиатора; 5 - лост; 6 - дълъг радиаторен ключ.

Поставете новия или стария радиатор на равно място. Поне от едната страна трябва да премахнете обичайните обувки или слепи тапи. На различни секции на радиаторите те могат да бъдат левичари или десничари. Обикновено чугунените фитинги имат дясна резба, а щепселите имат лява резба. Ако няма умения за разглобяване и има свободен раздел, по-добре е да разберете, преди да приложите сила, какъв е този конец и в коя посока трябва да се завърти ключът. Ако нишката е лява, завъртете ключа по посока на часовниковата стрелка, когато разглобявате чугунените батерии.

Както при развиването на всякакви гайки, първо трябва да „изтръгнете“ обувките от мястото им, т.е. завъртете ги с четвърт оборот от двете страни на батерията. След това краката се развиват, така че между участъците се образува празнина от няколко милиметра. Ако пуснете обувките повече, цялата конструкция ще започне да се огъва под собственото си тегло и поради приложените сили. Това може да задръсти нишките. За да не се случи това, асистентът трябва да стои върху разглобената батерия, който ще предотврати огъването с теглото си.

Обикновено демонтирането на стари отоплителни радиатори се усложнява от факта, че стъпалата и секциите са „заседнали“. За да разглобите такава батерия, ще трябва да използвате автоген или горелка. Съединението се затопля с кръгови движения. Веднага след като се загрее достатъчно, шортите се развиват. Ако не беше възможно да го развиете първия път, стъпките се повтарят.

Ако нямате достатъчно сила да разглобите батерията, трябва да увеличите дължината на ключа. Използва се обикновена тръба, която служи като стъпало.

Вградените нипели за обезвъздушаване на чугунени радиатори се развиват по същия начин.

Ако не беше възможно да се разглоби чугунната батерия с разглежданите методи, остава да се отреже с мелница или автогенен пистолет или да се счупи в легнало положение с чук. Трябва да разделите или изрежете една секция внимателно. След тази операция сцеплението между секциите може да отслабне, батерията да бъде разглобена, останалите секции ще бъдат запазени.

Използването на "течен ключ" или WD течност не дава ефект, тъй като в старите чугунени батерии фитингите са били запечатани с лен и боя и течностите няма да попаднат в нишките.

Как да разглобите чугунен радиатор за отопление

Много по-трудно е да разглобите чугунена батерия, отколкото алуминиев или биметален радиатор. По правило възрастта й е много по-стара, така че всички връзки са безнадеждно залепени, така че трябва да се потите.

За да работите, имате нужда от следния инструмент:

 1. Ключ за зърна;
 2. Газов ключ, за предпочитане с дълга дръжка;
 3. Български.

В старите къщи чугунните батерии често се заваряват към тръби. Следователно ще трябва да отрежете парчета тръби от всички страни, където те се довеждат до радиатора.

Ако тръбите имат съединители (вижте снимката) или гайки, развийте ги с гаечен ключ. Това се случва така, че те са здраво залепени и боята е попаднала в жлебовете. В този случай навлажнете фугите с разтворител, за да отстраните боята, след което ги обработете с преобразувател на ръжда.

Muvda за свързване на чугунен радиатор към отоплителни тръби.

Извадете чугунения радиатор от куките за стенно монтиране и легнете върху хоризонтална повърхност. Поставете ключа за зърното в него, така че да достигне желаната гайка и се опитайте да го развиете.

Гайката може да има лява и дясна резба, опитайте се да я оголите в двете посоки. Ако не можете да направите това, не прилагайте прекомерна сила - чугунът е доста чуплив метал и рискувате да скъсате конеца. По-добре използвайте разтворител и средство за отстраняване на ръжда.

След като гайката започне да се разхлабва, последователно я завъртете с два завъртания в горната и долната част на секцията, така че да не се отклонява.

Как да разглобите чугунени батерии със собствените си ръце

Най-често къщите и апартаментите в стар стил са оборудвани с чугунени батерии MS-140. Гайките и уплътненията на нипелите също се използват за сглобяване на техните секции. Особено трудно е да разглобите стара батерия. в хода на дългосрочната си експлоатация пропуските между участъците кипнаха от ръжда. Като правило в такива случаи ключовите ниши се изяждат от охлаждащата течност.

Също така е важно да се има предвид значителна маса чугун. Например, теглото на една батерия за 12 секции е 90 кг: трудно ще се справите само с такъв продукт.

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

За да приложите процедурата, ще ви трябват следните инструменти:

 • Ключ за радиатор за нипели.
 • Водопроводни тела за отвиване на ръкави и тапи.
 • Малък чук и длето.
 • Blowtorch (може да бъде заменен със строителен сешоар).
 • Стоманена четка.
 • Дървени блокове за монтиране на батерията на пода.

В ролята на радиаторен ключ се използва кръгла метална пръчка с диаметър 18-20 мм, сплескана в единия край. Размерите на сплесканата част са 28 × 40 mm, с дебелина 6 mm. Към противоположния ръб на пръта е заварен пръстен, през който лоста е резбован. Дължината на радиаторния ключ трябва да бъде колкото половината от най-голямата 12-секционна батерия, плюс 30 cm.

Процедура за разглобяване

Много е трудно да се отделят заклещените пресечни стави. В някои случаи се придържат толкова много, че дори значителни физически усилия се оказват безсилни. В такива ситуации ставите се затоплят преди разглобяване с фенер или сешоар.

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

Как да разглобите чугунен радиатор за отопление:

 • Чугунът се загрява с горелка, докато започне да излъчва пурпурен блясък. След това можете да започнете процедурата по разглобяване.
 • Първата стъпка е да развиете щепселите.
 • Радиаторният ключ е поставен в горната част на батерията: главата му трябва да падне върху областта на развиване на гайката на зърното. В края на секцията използвайте креда, за да маркирате кръга, където се намира пръчката на инструмента.
 • Изравнената част се вкарва в долния вътрешен жлеб. Освен това, премествайки инструмента в желаната посока, го доведете до маркирания кръг.

Преди да започнете операцията е важно да разберете в коя посока е необходимо да завъртите секциите. Ако има гайка с нипел, тя се завинтва на свой ред в десния и левия край на батерията: това дава възможност да се определи посоката на въртене на нипела

Ако нишката се движи, не я разхлабвайте напълно. За да се избегне неправилно подравняване, горните и долните зърна трябва да се развиват последователно с един пълен оборот.

От автора:

здравей скъпи приятели! Често въпросът как да разглобите алуминиев радиатор за отопление възниква пред собствениците на жилища. Това се случва в два случая. Първият е повреда на оборудването, неизправност или изтичане на един от сегментите.

Второто е, когато мощността на продукта не е достатъчна, за да затопли помещението с високо качество. Това обикновено се случва, ако необходимият показател първоначално е неправилно изчислен. Ето защо се препоръчва да поканите специалист за предварително изчисляване на необходимия параметър.

Професионалист изчислява и най-малките нюанси. В тази ситуация са важни всички фактори - например климатичната зона, в която живеете, площта на помещенията, които се нуждаят от отопление, състоянието на дограмата, наличието на изолационен слой по стените и много Повече ▼.

Ясно е, че човек, който няма съответните знания и опит, няма да може да изчисли правилно необходимата мощност. Ето защо всъщност често се оказва, че алуминиевата батерия просто не е в състояние да осигури необходимото количество топлина. За щастие този проблем може да бъде решен доста лесно чрез разглобяване на продукта и добавяне на необходимия брой секции. Ще научите как да направите това в днешната статия.

Основните причини за ремонт на алуминиев радиатор

Защо се случват подобни инциденти? Факт е, че алуминиевите отоплителни батерии не са напълно подходящи за монтаж и експлоатация в такива сгради, поради границата на допустимото работно налягане на продукта. За алуминиевите радиатори максималното (допустимо) работно налягане е в рамките на 15 атмосфери. Монтажът на алуминиев радиатор в апартамент с външен източник на топлоснабдяване принуждава продукта да работи на границата си, тъй като работното налягане на централната отоплителна система по правило е в диапазона от 12-15 атмосфери и по време на изпитване под налягане (стартиране на системата) достига много повече.

Както разбирате, авария на алуминиева батерия при такива условия на работа е неизбежна и може да се случи по всяко време и не е необходимо да се събуждате, в същото време да сте вкъщи и да сте първите, които знаят за това . Така че, въз основа на горното, внезапна авария на алуминиева конструкция може да доведе до големи - сериозни финансови разходи, които ще трябва да бъдат изразходвани не само за ремонт на вашите помещения - апартамент, но и за обезщетение за последиците от инцидента, съседи ...

Но има и други причини, които налагат спешни ремонти, смущения в целостта на конструкцията на батерията, тоест да привлечете квалифициран специалист или да разглобите и сглобите алуминиев радиатор за отопление със собствените си ръце. Ако решите да го направите, за да спестите пари или други обстоятелства, сами (самостоятелно), тогава ще трябва да проучите добре темата и да разберете: „Как правилно да разглобявате и сглобявате алуминиев радиатор за отопление с собствените си ръце? "

Както показва практиката, има три основни причини, които предполагат спешен, професионален ремонт (самостоятелно разглобяване и монтаж на алуминиев радиатор):

 1. Запушена отоплителна батерия. Радиаторът е едва топъл (не всички секции са с еднаква температура), въпреки че тръбата на източника на топлина е гореща. Такъв дефект включва разглобяване и измиване на продукта;
 2. Между секционното изтичане на батерията. Появява се влага между ставите на секциите или потоци течност - тя включва разглобяване на конструкцията и подмяна на уплътнителните елементи;
 3. Течаща секция на радиатора. Появата на пукнатина или друг дефект, директно в самия участък, който провокира разпределението или изтичането на конструкцията, предполага подмяна или възстановяване на секционния елемент или на цялата батерия.

Полезни съвети

Интересен факт. Много хора не искат да използват чугунени радиатори само поради външния си вид. Но напоследък широко разпространени са чугунените ретро отоплителни батерии. Това са моделите, от които толкова старателно са си тръгнали. Феновете на ретро стил често специално поръчват такива модели в магазините.На почитателите на по-модерен дизайн може да се предложи да украсят чугунени радиатори със специални екрани.

Няма загуба на топлина от екраните, но батериите изглеждат някак много просто, но стилно. Тези, които не искат да сменят батериите си, могат просто да ги върнат към първоначалния им красив външен вид. Батериите могат да бъдат пребоядисани с помощта на съвременни материали или можете сами да им придадете доста необичаен вид. Когато избирате материали, не забравяйте да изберете тези, които могат да издържат на високи температури над 80 градуса. Препоръчително е да се консултирате с продавачи относно материали за боядисване. Има някои бои, които могат да променят цвета си при взаимодействие с горещи повърхности. В този случай, след като внимателно сте боядисали батерията в снежнобял цвят, можете да видите напълно некристална бяла версия по време на отоплителния период.

Как да разглобите чугунена отоплителна батерия със собствените си ръце

Рано или късно може да се окаже, че дори чугунена батерия ще изисква пълна подмяна или просто ще трябва да я почистите. И в двата случая батерията ще трябва да бъде разглобена. Как да разглобите чугунена отоплителна батерия със собствените си ръце достатъчно бързо и възможно най-професионално? Факт е, че такива радиатори са най-добрият вариант за използване в жилищни сгради. Тези нагревателни елементи са в състояние да издържат на всички превратности на несъвършената отоплителна система. Понякога с течение на времето дори чугунът трябва да бъде сменен, защото той е изтекъл или просто не се вписва в новия ремонт на апартамента.

Въпреки че и днес чугунните батерии са все още актуални. Много потребители не искат да сменят толкова добри източници на топлина за нови, но такива източници на топлина са толкова краткотрайни в сравнение с чугуна. Затова повечето хора се опитват да подредят батериите си, като просто ги пребоядисват. Някои хора използват декоративни екрани за чугунени батерии. Той е много удобен и изглежда като нови радиатори и няма проблеми в дизайна. (Вижте също: Направи си сам монтаж на отоплителни радиатори)

Всяка смяна на батерии може да се извърши само през лятото, когато отоплителният сезон все още не е започнал или, напротив, току-що е приключил. Но понякога обстоятелствата се развиват по такъв начин, че през зимата е необходимо да смените и разглобите батерията. Например, ако батерията изтече, какво да направя? Изчакайте лятото или факта, че един ден радиаторът ще пробие и съседите отдолу ще бъдат наводнени?

Можете да опитате да използвате услугите на водопроводчици, но можете сами да се справите със ситуацията. За да разглобите чугунена батерия, се нуждаете от специални инструменти и известни знания, за които ще ви разкажем.

Сглобяване на батерията

По принцип, разполагайки с необходимите инструменти под ръка, дори начинаещ ще може да сглоби или разглоби алуминиев радиатор със собствените си ръце.

За да инсталирате алуминиев радиатор със собствените си ръце, трябва:

Поставете батерията на равна повърхност. Това е необходимо, за да се провери устройството, преди да се инсталира и да се проверят всички фуги за възможни пукнатини или стружки.

Преди да свържете елементите на нагревателя, резбите на фугите се почистват не само от отломки, но и от фабрична боя. Това се прави с помощта на фино зърнеста шкурка.

Това е важно, тъй като слоят боя може да се напука в бъдеще, което да доведе до теч. За представяне производителите боядисват не само секции на радиаторите, но и техните фуги.

Когато почиствате батерията от боя, трябва да се уверите, че шкурката не оставя драскотини по нея, което също може да доведе до течове в бъдеще.

Всички уплътнения трябва да се мият в сапунена вода. и ако трябва да се използва антифриз в отоплителната система, тогава те трябва да бъдат обезмаслени, тъй като този носител е в състояние да проникне във всякакви, дори и най-малките нередности.

Преди да свържете секциите, препоръчително е да изучите чертежа на ключа за сглобяване на алуминиев радиатор, за да знаете как да го използвате. Този метал е много мек, така че всяка прекалено голяма сила може да повреди нишките и тогава ще трябва да закупите нова секция.

На гайката на зърното от двете страни се поставя паронитно уплътнение. Ключът е поставен отгоре и може лесно да се завърти няколко пъти, същото се прави и с долния отвор. Едва след закрепването на фугите можете да ги затегнете по-плътно с помощта на лоста.

Дупката, която няма да се използва, се затваря с щепсел, а кранът на Маевски е прикрепен към другия и алуминиевият радиатор е готов.

След като всички секции на радиатора са сглобени, той може да бъде свързан към отоплителната система и проверен за възможни течове. Тъй като алуминиевите батерии са доста леки, можете лесно да ги свържете сами, дори без да имате подходящите умения за това.

Някои характеристики на почистващите радиатори

Основното условие за правилното и ефективно използване на продукта е неговата чистота. Тази процедура трябва да се извършва всяка година, когато приключи отоплителният сезон. За почистване на радиатора може да се наложи:

 1. Стоманено въже.
 2. Бронзов прах.
 3. Епоксидна смола.

Кабелът е необходим за извършване на работа по почистване на повредената зона, ако има такава. Епоксидната смола и бронзовият прах са необходими за приготвянето на разтвор, който се използва за шпакловка на повредени повърхности. Потребителят сам избира последователността на решението. Основното условие е смолата да не се втвърди, преди да се нанесе върху повредената зона на отоплителната система.

Почистването от остатъците от ръжда, мръсотия, която попада в системата с вода, се извършва след разглобяване, което е описано по-горе.

След като прочетете това ръководство, не трябва да остават въпроси, но ако те са се появили. Трябва да се консултирате с професионалист или да му поверите изпълнението на тази работа.

Използването на материали е разрешено само ако има индексирана връзка към страницата с материала.

За първи път алуминиевите радиатори се появяват на световните пазари за отоплително оборудване през 80-те години на 20-ти век. До тежките оребрени „чудовища“ от чугун те изглеждаха елегантни и стилни.

Естествено, търсенето на тях беше огромно, но само десетилетие по-късно първите алуминиеви батерии показаха своите недостатъци.

Към днешна дата производителите са подобрили значително работата на алуминиевите батерии, така че сега те имат много повече положителни качества от преди. Сглобяването на алуминиеви отоплителни радиатори също е опростено и сега те могат да бъдат инсталирани или разглобени без участието на специалисти.

Те са станали чести "гости" на частни къщи и апартаменти в къщи с централизирано отопление.

Това стана възможно благодарение на качествата, които спечелиха сърцата на потребителите по целия свят:

Тези качества направиха алуминиевите батерии в търсенето по целия свят, въпреки факта, че те имат малки недостатъци:

 1. Алуминият не е устойчив на корозия, но съвременните радиатори се обработват със специални агенти, които предотвратяват корозията. Но дори и след обработката е по-добре да поддържате такива нагреватели пълни с охлаждаща течност, което е трудно да се направи в централизирана отоплителна система, където водата се изхвърля след всеки край на сезона. Ето защо алуминиевите батерии са по-търсени в автономни системи, където няма такива разреждания.
 2. Батериите от този тип са склонни към въздушни мехурчета
  следователно в началото на отоплителния сезон от тях трябва да се изпуска излишният въздух.
 3. Резбовата връзка при алуминиевите модели е слаба и със силен воден чук може да се появи теч на фугите.Този дефект може да бъде отстранен само като знаете как да сглобите алуминиев радиатор за отопление с помощта на допълнителни уплътнения.

Този тип радиатори се предлагат в два вида: единични и секционни. Вторият е най-често срещан в частни домове и апартаменти.

По принцип, разполагайки с необходимите инструменти под ръка, дори начинаещ ще може да сглоби или разглоби алуминиев радиатор със собствените си ръце.

За да инсталирате алуминиев радиатор със собствените си ръце, трябва:

След като всички секции на радиатора са сглобени, той може да бъде свързан към отоплителната система и проверен за възможни течове. Тъй като алуминиевите батерии са доста леки, можете лесно да ги свържете сами, дори без да имате подходящите умения за това.

Изваждането на алуминиевата батерия се извършва в следните случаи:

 1. Когато системата се промени напълно.
 2. Необходимо е да увеличите или премахнете допълнителната секция.
 3. Премахнете теча.

Преди да разглобите алуминиевия радиатор, трябва да подготвите комплект ключове и отвертка.

Допълнителни действия се извършват в следната последователност:

След разглобяването клетките на батерията се измиват и сглобяват отново в същата последователност.

Ако е необходимо да се премахне течът, тогава специален разтвор от епоксидна смола с добавка на бронзов прах е подходящ за алуминиеви радиатори. Трябва да работите бързо с този състав, тъй като той изсъхва за броени минути, така че изтичането трябва да се почисти и подготви предварително.

Как да запоявате алуминиев радиатор на кола със собствените си ръце

Нека да преминем към процеса на запояване. Първо, проблемната зона се почиства внимателно с пила и шкурка. Преди да започнете да подменяте зъбния колан на Peugeot 307 със собствените си ръце, трябва да подготвите инструментите, които са ни необходими за тази операция на двигателя nfu. Ако върху него има ламели, те трябва да бъдат внимателно отстранени с клещи. Алуминиев радиатор със собствените си ръце, кола, която е като вече. Освен това мястото на ремонт се обезмаслява с ацетон.

Когато подготовката за спояване завърши, флюсът може да се приложи. След това започваме да затопляме кръстовището. Ако използвате газова горелка или горелка, внимавайте да не изгорите потока преди време. По-лесно е да го приложите с поялник. Достатъчно е да потопите работния му елемент в сместа и да го прехвърлите на обработваната повърхност.

Сега е време да приложите спойката. Как да поправите радиатор на toyota По-добре е той да е под формата на шина или тел. Припоят се нанася върху кръстовището и внимателно се загрява с поялник (горелка). Когато се разнесе равномерно, е необходимо да се остави да се охлади, след което е препоръчително да се нанесе втори (безопасен) слой. В края на работата, образуваните възли могат да бъдат отстранени с шкурка.

Демонтаж и сглобяване на алуминиев радиатор със собствените си ръце

Мястото, където радиаторът ще бъде възстановен, покрита с плътна тъкан

... Ако това е повърхност на масата, тогава основната работа няма да се извършва на тегло. Подготвеното място ще предпази мекия алуминий от получаване на ненужни деформации и драскотини.

Важно! Преди да премахнете съединителните съединители, под радиатора се разстила парцал, за да предпази пода от мръсна течност, която може да изтече по време на демонтирането. Трябва да имате парцал под ръка, за да абсорбира влагата, останала вътре в секциите

Изключване от отоплителната мрежа

Преди да започне разглобяването, радиаторът се изключва от отоплителната мрежа спирателни клапани

... Ако радиаторът няма спирателни клапани, тогава
поканете работник в жилищно-комуналните услуги
така че да изключи нагревателния щранг за ремонтни дейности.

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

По време на отоплителния сезон, след затваряне на радиатора, направете пауза. Тъй като водата все още е гореща, изчакайте известно време, докато течността се охлади

и след това изключете радиатора от отоплителните тръби.

Топлоносител

остава в батерията
изсипва се в подготвена кофа
и продължете към разделянето на секциите. Веднага след демонтирането вътрешната повърхност на батерията се изплаква с течаща вода.

Как да разглобявате и сглобявате батерията

Алуминиеви секции, свързани ядки за зърната

... Вътрешната част на такъв съединител има издатини, за които гаечен ключ захваща гайката и я отвива. Гайката е като съединител, само
нейната нишка е външна
... Една нипелна гайка има както дясна, така и лява резба. Те се правят по двойки за връзката отгоре и отдолу. Когато нипелът се развие, секциите се разминават, когато се затегнат, те се изтеглят заедно.

Предварителен всички щепсели и адаптери са усукани от краищата

... Конекторът трябва да е достъпен от всички страни за нипелния ключ.

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

Снимка 1. Закрепване на секциите на алуминиевия радиатор един към друг: гайките на нипелите се развиват при изключване.

За да разглобите батерията, острието на инструмента се поставя през отворения край на радиатора в прорезите на отвинтения връх

гайки и ниско налягане направете проба
превъртате обратно на часовниковата стрелка
за да преместите връзката. Ако ключът завърти гайката нормално, тогава тя се вкарва в каналите
отдолу
гайка на зърното и, както в първия случай, опитайте да го завъртите няколко завъртания.

Важно! Когато развивате съединителите, следвайте последователността, за да избегнете изкривяване. След изключване, откритата нишка се изследва внимателно за пукнатини и стружки, за целостта на конеца

Ако е необходимо, ставите се почистват с фин шмиргел

След изключване, открита резба внимателно изследвани за пукнатини и стружки

, На
целостта на нишката
... Ако е необходимо, ставите се почистват с фин шмиргел.

Започване на сглобяването на радиаторните секции, към горните и долните гайки на нипелите поставете уплътнителни пръстени от паронит

, поставени между секциите. Леко притискам секциите една към друга и ги завивам последователно.
Обръщане на гайките
, за да не се изкриви, се ограничава до
два завъртания на ключа
.

Ако нещо се обърка

Как се монтира, разглобява и промива чугунен радиатор

По време на работа ставите между секциите и стоманените гайки се залепват една за друга

... Това идва от качеството на охлаждащата течност, подавана към отоплителната система. Понякога дори значителни физически усилия са безполезни.

Въпреки факта, че с прилепването трябва да се справим, алуминият лесно се деформира

тъй като е мек метал.

Чрез отопление със строителен сешоар, ставите могат да бъдат преодолени залепнал на ръжда

... Ако и това не помогна, след като е корозирал твърде много, тогава кантовата машина започва да работи.

Съвети.

Ако гайката на зърното не се освободи под силен натиск, тогава
няма нужда да увеличавате приложената сила с прекомерен лост
... В най-лошия случай не само самата гайка ще се счупи, но и двете секции, които седят плътно върху тази гайка, ще се напукат.

Мелницата е подрязана течащ участък

освен това от обратната страна и отстъпване от ръба на съединението с поне половината от дължината на съединителя. Това предпазва работната секция от разрушаване и не отрязва свързващата гайка. По време на подстригването ръждата се отскача, което улеснява отвиването на непокътнатата част.

Какви фитинги може да са необходими за сглобяване на батерии

Схема за монтаж на чугунена батерия.

Ако отоплителната система е еднотръбна, тогава ще са необходими тройници със следните диаметри: за захранващата основна тръба, например 25 мм, за изхода към радиатора и байпасната тръба, по 20 мм. Ако основната захранваща тръба има диаметър 35 mm, тогава тръбите ще имат диаметър 32-25-25.

За всеки радиатор за отопление ще ви трябват две такива тройници. В продажба има както кранове от полипропиленов радиатор, така и метални, които са малко по-скъпи. Надеждността и дълготрайността на клапаните зависи от качеството на охлаждащата течност. Всеки радиатор се нуждае от две такива кранове.

Ако стените не са направени от достатъчно твърд материал, трябва да се използват специални скоби. След като всички необходими материали са закупени, можете да започнете да сглобявате и инсталирате радиатори.

Преди да започне сглобяването и инсталирането на биметални или чугунени батерии, е необходимо да се маркира мястото, където те ще висят. За да направите това, направете маркировки на стената с молив в точките на закрепване на скобите. Маркирането трябва да се извършва по ниво. Освен това трябва да се отбележи, че скобите трябва да бъдат закрепени така, че да са разположени в процепа между секциите на батерията.

При извършване на маркировки е необходимо да се вземе предвид височината на радиаторите от перваза на прозореца и пода. За да не се допускат грешки, отоплителните радиатори се поставят върху стените и се прави маркировка по такъв начин, че скобите след закрепването да са между секциите на батерията.

След маркиране на стените се пробиват отвори с подходящ диаметър. Диаметърът на отвора трябва да съответства на размера на дюбела, който се доставя с радиатора. След това дюбелът се вкарва и в него се завинтва самата скоба.

Схема на биметален радиатор.

Преди да инсталирате биметален радиатор за отопление, той трябва да бъде сглобен. За да направите това, ще ви трябват следните материали и инструменти:

 • радиаторни секции;
 • теглене;
 • Паста Unipak;
 • фум лента;
 • кранове за радиатор;
 • скоби;
 • дюбели;
 • електрическа бормашина;
 • гаечни ключове;
 • молив.

От радиаторния клапан трябва да развиете частта с резбовата връзка, намотката е навита на резбата. За тези цели е най-добре да използвате теглич в комбинация със специална паста Unipak, която може да издържи на високи температури. Пастата помага да се постигне висока плътност на резбовите връзки на биметалните радиатори. Вместо теглене с паста, можете да използвате фум лента или теглене с боя.

Преди да навиете теглича, трябва да нанесете паста или боя върху резбованата част на детайла, като го разпределите равномерно по цялата нишка. След това те вземат предварително приготвен пакет от теглене и го навиват по нишката. След това върху увитата част се поставя съединителна гайка на крана и се завинтва в запушалката на биметалните радиатори. Първо можете да го затегнете ръчно, а след това с гаечен ключ. По същия начин вентилът и тапите на Маевски се завинтват в останалите тапи.

На щепселите на биметалните радиатори могат да се монтират специални гумени уплътнения, които могат да бъдат закупени отделно. Друг, по-надежден вариант е да го навиете от теглич със специална паста. След това щепселите се завинтват в радиатора. Трябва да се отбележи, че две запушалки имат лява резба, а две имат дясна резба.

Гайките на радиаторните клапани имат О-пръстени, така че не е необходимо да се навиват. Този О-пръстен ще се побере в фаската на резбите на клапана, в този случай връзката ще бъде плътна.

Когато щепселите се завинтват в батериите, крановете на радиатора се завинтват. Сега можете да започнете запояване на разклонителните тръби от едната страна към радиаторния клапан, а другата към тройника. Тук трябва да обърнете внимание на дължината на разклонителните тръби, като вземете предвид разстоянието от пода и факта, че част от тръбата ще отиде във вътрешния диаметър на свързаната част.

По време на запояване е необходимо да се гарантира, че посоката на тройника съвпада с посоката на радиаторния клапан.

За да направите всичко правилно, можете да поставите крана и тръбата на равна повърхност и да направите маркировки с молив върху всички детайли. По време на запояване, уверете се, че всички следи от молив съвпадат.

https://youtu.be/9BAZDGQIlSA

Следващата стъпка е да завиете крановете на радиатора директно към радиатора. Това е необходимо, за да се определи разстоянието до байпасния участък на захранващата тръба в еднотръбна отоплителна система. След това биметалните радиатори се закрепват директно към скобите и се проверяват по ниво.Всички радиатори след монтажа са монтирани по същия начин. След това те са свързани с котела и един с друг с помощта на тръбопровод. Сглобяването и инсталирането на биметални радиатори може да се счита за завършено. Основното условие за такава работа е точността на маркировките. Радиаторът трябва да бъде инсталиран внимателно, връзките не трябва да са изкривени.

Схема на техническите характеристики на чугунен радиатор.

Преди да инсталирате чугунени радиатори, препоръчително е да ги развиете, затегнете нипелите и да ги сглобите. Тези батерии обикновено се сглобяват от двама души. За да направите това, ще ви трябват следните материали и инструменти:

 • ключове на радиатора;
 • боя;
 • четки;
 • скоби;
 • дюбели;
 • електрическа бормашина.

Сглобяването на чугунени радиатори се извършва на работна маса с помощта на два специални ключа, които се вкарват в отворите на нипелите (всеки нипел има както горен, така и долен отвор). За удобство в долното ухо на радиаторния ключ се вкарва лост. Долните и горните зърна се разгъват едновременно, за да се предотврати изкривяването на радиатора. Трябва да се помни, че нипелите от различните страни на батерията имат резбови връзки в различни посоки.

Схема за монтаж на чугунени радиатори.

След разглобяване на чугунени радиатори и развиване на всички секции, те започват да се групират. За да направите групирането на двете секции, първо хванете няколко нишки с резба от всяка страна със зърната. След това завийте и двете зърна едновременно. По същия начин можете да сглобите чугунена батерия с произволен брой секции.

След това сглобената батерия се подлага на изпитване под налягане. Ако се открият течове на вода, зърната се затягат. След сглобяването е препоръчително да боядисате радиатора. Преди да инсталирате чугунена батерия, трябва да инсталирате стойка за нея. В къща с дървени стени батериите се монтират на стойки, разположени директно на пода, а поддържащите устройства са монтирани на стената. Когато купувате радиатор, трябва да проверите съответствието на закрепването към вида на вашата стена, на която ще бъдат монтирани отоплителните устройства.

Когато инсталирате батерията, уверете се, че нейният център съвпада с центъра на прозореца. Горната част на радиатора трябва да е на разстояние 5 см от перваза на прозореца, долната част не трябва да достига до пода най-малко 6 см. Радиаторът трябва да бъде прикрепен към стената, като се спазват всички тези параметри, и да се маркира приставката точки по такъв начин, че за всеки m отоплителни устройства има по една скоба. Всички нагреватели, инсталирани в една и съща стая, трябва да са на едно и също ниво. Скобите обикновено се монтират на дълбочина най-малко 12 см и се зазиждат с циментов разтвор.

След като батерията е окачена на стойката, тя е свързана към отоплителната система. За да направите това, трябва да развиете щепселите, да свържете клапана и да монтирате радиатора с помощта на чистачки.
Най-популярни статии от седмицата в блога
Изисква повече грижи и по-добра подготовка от разглобяването. Сглобяването на отоплителни радиатори може да се извърши на всяко удобно място или на място, без да се изключват батериите от отоплителната система (без демонтаж), но е по-удобно да се отстрани.

Изборът на мястото на бъдещата работа не се различава от мястото на разглобяване на радиатора (стълбище, дървена дъска, под). Бих искал да добавя, че ако такъв избор не е възможен, можете да поставите два дървени греди паралелно, с разстояние 450 - 500 мм между тях. За да се подравните на равнина, трябва да поставите нещо под ръба на дървения материал. Ефективността на сглобяването () на отоплителните радиатори ще зависи от равномерността на обекта, на който се извършва работата.

Инструмент за монтаж на радиатор

Какъв инструмент е необходим за сглобяване или подмяна на радиаторните секции? Първо трябва да изберете добри фитинги, нипели, които съответстват на 1 ″ (един инч) или 1 1/4 ″ (5/4 ″ - една четвърт инч) с уплътнения.Снимка), за сглобяване с лост и, ако е необходимо, кранове за прокарване на стари нишки.

Как правилно да сглобите чугунен радиатор и каква технология? Сглобяването на чугунени отоплителни радиатори започва с подготовката на фугите на секциите. На самия радиатор и секциите, които ще бъдат свързани, опорните повърхности се почистват внимателно до блясък с нож или друг импровизиран инструмент, но не и с пила. Често старите батерии изискват 1 1/4 ″ или 1 ″ инчов кран, за да се почука. Ако го нямате, можете да опитате да използвате стоманена тръба с добра резба (дясна или лява) с желания диаметър, в краен случай използвайте нипел или футорка. Колкото по-добра е подготовката, толкова по-удобно, по-бързо и по-добре ще бъде направено монтаж на отоплителни радиатори

.

След подготовката можете да започнете да сглобявате секциите. За да определите коя нишка на зърното (крак или щепсел), е достатъчно да я завъртите по оста и да видите в каква посока вървят нишките на нишката (вижте фигурата), A - дясно, B - ляво. Първо, два нипела се завинтват с предварително поставени уплътнения в радиатора за една резба. За да проверите дали се държат в конеца, трябва да се опитате да се дръпнете към себе си, ако изскочат, трябва да стегнете още малко. Тази точка трябва да се вземе много внимателно, тъй като прекомерното завинтване на резбата няма да позволи правилно сглобяване на батерията.

След това преместваме допълнителната секция или секции възможно най-плътно към зърната и започваме да усукваме зърната с радиаторен ключ, като периодично променяме реда им, за да избегнем изкривявания (както при разглобяване). Усукването се извършва, докато спре и все още с малко усилия. Гледай видеото.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни