Коптилка от хладилник със студено и горещо пушене: инструкции за монтаж

Пушените продукти, независимо дали са месо, риба или зеленчуци, са вкусни. Те украсяват празничната трапеза и са част от ежедневното меню на рибар или ловец.

В зависимост от температурата на дима, който осигурява процеса на готвене, пушилните са с горещо и студено пушене, с различни геометрични размери и дизайн, както и материалите, използвани при тяхното производство.

Smokehouse от хладилника
Smokehouse от хладилника

Какво е необходимо за създаване на пушилня

Много хора транспортират стария хладилник до страната, след което той се използва много рядко или е изключен. Но това не означава, че не може да бъде полезно. Такива продукти са идеални за създаване на малка домашна пушилня. В допълнение към хладилника трябва да имате и други части и материали:

 • тръба с дължина около 4 метра;
 • огнеупорни тухли;
 • метален капак на камината.

Камината може да бъде създадена от различни метални изделия с подходящ капацитет. Често се използват стари перални машини. Преди да започнете работа по създаването на домашна пушалка, струва си да премахнете всички допълнителни части на конструкцията от хладилника. В този случай е важно да премахнете цялата пластмаса, тъй като под въздействието на висока температура тя ще започне да се топи. Нуждаете се само от корпуса на това устройство.

Ако създадете пушалка от хладилника със собствените си ръце, важно е предварително да съставите чертеж на цялата конструкция заедно с камината. За да направите това, достатъчно е да разгледате чертежите на готови пушалки. При създаването на схема е важно да се изчисли дължината на комина между пушилнята и камината (ако се създава конструкция за студено пушене).

Пушилня от хладилника с генератор на дим

Генераторът на дим е мобилна и компактна единица за пушене. За такова устройство не е необходимо да се оборудва камина с комин, генераторът на дим се подава директно в камерата за пушене. Той насърчава образуването на по-плътен дим, ускорява процеса на пушене и подобрява вкуса на пушените меса.

Не можете да го купите, домашно също изпълнява добре своите функции.

Необходими материали:

 • метална тръба с участък от 13-15 см и дължина от 0,5 м и решетка, чийто диаметър съвпада с диаметъра на тръбата;
 • капаци за тръби - отдолу и отгоре;
 • тръба с напречно сечение 6-7 mm, дължина 7-8 cm;
 • части за опори, монтаж;
 • проводници за свързване;
 • тройник, ядки и чистачка;
 • аквариумен компресор.

Процес на изграждане:

 • изрежете отвор в капака, той трябва да съвпада с диаметъра на тройника, да ги фиксира с гайка;
 • чистачката е свързана с тройник, метална тръба е свързана към фитинг и те са свързани заедно;
 • прикрепете 3 опори, така че генераторът да стои стабилно на повърхността;
 • пробийте прозорци за изгаряне на дървени стърготини и за сцепление;
 • поставете скарата и сложете капаците;
 • чиповете се изсипват и апаратът е свързан към компресора.

Принцип на действие:

 • дървесните стърготини се запалват;
 • свържете разклонителната тръба на компресора;
 • свържете комина с пушилнята и включете вентилатора.

Необходим е компресор, който да доставя кислород до тлеещата зона на чиповете. За тази функция може да се монтира вентилатор или охладител. Постоянното изгаряне се поддържа от въздушния и димния поток.

Важно! За целите на пожарната безопасност генераторът на дим е монтиран на негорима основа - керамична плочка или метален лист.

Инструкции за пушилня

След като разглобите корпуса на стария хладилник и премахнете ненужните елементи, е необходимо да направите няколко дупки, които са необходими, за да излиза димът от хладилника по време на пушене.За да създадете сам конструкция с горещ пушек, която ще използва електричество, трябва да поставите електрическа печка отдолу. Върху него се полага лист от стомана с дебелина най-малко 5 мм.

За да създадете пушилня, която не зависи от електричеството, трябва да направите дупка в хладилника за тръба, която ще бъде изведена от горивната камера. Ако диаметърът на тръбата е по-малък от 10 см, от камината може да излезе недостатъчно количество дим. Тръбата трябва да бъде разположена диагонално надолу към горивната камера.

Тръбата трябва да бъде положена в земята. Това допълнително ще намали температурата на дима. Противоположният край на тръбата, която трябва да бъде положена, трябва да бъде разположен в камината, разположена в ямата под нивото на хладилника. Ямата трябва да бъде поставена от огнеупорни тухли.

Преди процеса на пушене храната се окачва и се поставя в хладилника, след което вратата се затваря плътно.

Важно! Ако продуктите, които са били в хладилника, се използват като хранителни решетки, те трябва да бъдат изгорени, за да се отстрани боята.

Много собственици на сайтове, които притежават собствена пушилня, знаят, че използването на непълно изсушено дърво може да доведе до конденз и неприятна коричка върху храната. За да избегнете това, можете да направите двукамерна камина, в който случай тя ще има два комина. В първата камера ще бъде възможно подреждането на дърва за огрев, независимо от тяхното качество, а във втората ще бъдат разположени въглища за пушене.

Важно! Не използвайте дървени стърготини от иглолистна дървесина за пушене, тъй като това ще доведе до появата на горчив вкус.

През лятото температурата в пушилнята се поддържа без използване на допълнителни материали. През зимата е необходимо да се използва огнеупорна тъкан или други материали, които не се страхуват от високи температури и са в състояние да задържат топлината.

Преди да направите пушалка от стар хладилник, трябва да помислите за снимка на такива конструкции. Това ще ви помогне да избегнете грешки. Например много хора забравят за създаването на отвори за дим в горната част на хладилника.

Характеристики на студеното пушене

Много хора вярват, че този метод за получаване на гурме продукти е оптимален, въпреки че отнема доста време. Пушилка със студено пушене от хладилника може да бъде направена просто и икономично.

В дъното на подготвеното тяло се изрязва отвор за комин, чийто диаметър е около 10 см. Може да е малко по-голям или по-малък, всичко зависи от параметрите на комина, с които разполагате. Дължината му трябва да бъде най-малко 2 метра. Ако мястото за монтаж има необходимия наклон, тогава тръбата се поставя на повърхността му и се покрива със земя за естествено охлаждане на дима. В противен случай ще трябва да изкопаете изкоп, като постепенно го задълбочавате, така че коминът да е разположен наклонено и да се създаде необходимата тяга.

Smokehouse от хладилника

Вторият край на комина е разположен в горната част на ямата, където трябва да организирате място за огнището. За тази цел могат да се използват огнеупорни тухли, метални листове или други подходящи материали, като стара метална пералня. Тук правят огън и чакат да се появят въглените. По това време можете да разпределите храната върху метални решетки или да ги закачите на куки, като се грижите за надеждността на закрепването. Когато огънят изгори, трябва да инсталирате палет с подготвени дървени стърготини и да покриете камината с лист метал или друг подходящ материал, който осигурява плътно прилепване към повърхността. Остава само да затворите вратата на бившия хладилник и да наблюдавате процеса на готвене.

Сега нека поговорим за това как да направим пушилка със студено пушене от хладилника, така че да може да се използва на закрито.Това е нестабилна опция и се нуждаем от малък котлон. Не се изискват специални промени, но проводникът трябва да бъде положен така, че да не пречи на плътното затваряне на вратата. Понякога възниква малък проблем - електрическият уред не се побира в долната част на хладилника, тогава кутията просто трябва да се обърне. Остава само да включите плочката и да поставите върху нея стоманен тиган, в който са разположени стърготини или дървени стърготини от дървесни дървета.

Наденичка в пушалка

Малки трикове

За да спестите част от дървените стърготини, можете да поставите всички продукти на долния рафт и да фиксирате калаен отражател отгоре. Ако задната плоча на хладилника бъде заменена с топлоустойчиво стъкло, ще бъде възможно да се наблюдава процесът на пушене, без да се отваря вратата.

Ако е създадена конструкция за пушене със собствените си ръце от хладилник и електрическа печка, често това устройство не се побира поради факта, че тялото се стеснява отдолу. Решението на този проблем е съвсем просто - просто трябва да обърнете хладилника.

По този начин можете да създадете пушилня от материали, които вече са на вашия сайт, без да купувате скъпо оборудване.

Firebox

Камината на пушилнята от хладилника трябва да бъде разположена във вдлъбнатина и на достатъчно разстояние от камерата за пушене, така че димът да има време да се охлади. Ако се създава конструкция за горещо пушене, можете да създадете камина директно над камерата. Но това трябва да се направи само ако дъното на хладилника е направено от тънък метален лист. При избора на тази опция стърготините се подреждат в самата камера за пушене. Трябва да се помни, че те трябва да са влажни, за да не се запалят от повишаването на дънната температура.

Ако се създаде студена пушена пушилка, дървените стърготини се поставят в камина на разстояние от хладилника. При създаването на структура, основата не се полага. При създаването на камина дъното се полага с тухлен или стоманен лист.

Тръбата, водеща до хладилника, може да бъде с лакти или права, но разположена диагонално. За да може димът да излиза от хладилника на малки порции, трябва да се направят няколко дупки в горната му част.

Различни опции за организиране на горещо пушене

Продуктите, направени по тази технология, са много вкусни. Не отнема много време, за да направите пушалка с горещо пушене от хладилника със собствените си ръце. Ние предлагаме няколко опции:

 1. Използване на горивна камера. Дизайнът на пушилни е подобен на този, използван за студена обработка на деликатеси. Но има и съществена разлика: огнището трябва да бъде разположено на минимално разстояние от камерата, в дъното на която се поставят дървени стърготини от овощни дървета, така че крайният продукт да излъчва приятен аромат.
 2. Smokehouse от хладилника с интересно устройство - генератор на дим. Може да бъде закупен, поръчан или направен от вас сами, като се опитвате да използвате подръчните материали. Ако последната опция е по-близо до вас, тогава имате нужда от:
  • намерете тежък тиган, стените на който са 5 мм и пробийте дупки в дъното му;
  • вземете капака и направете отвор в него, към който трябва да свържете брониран маркуч с дължина 0,5-1 m;

 3. свържете тази конструкция с корпуса на хладилника, където компресорът е бил инсталиран преди това.
 4. Генераторът на дим е готов за употреба, просто трябва да го поставите на електрическа или газова печка или да използвате открит огън. Корпусът на хладилника, подготвен за по-нататъшна промяна, е оборудван с електрически нагреватели, способни да поддържат температурата в диапазона 60 - 800C. Тяхната мощност не трябва да надвишава 12 kW. Остава само да изложите или закачите храната, да затворите вратата, да пуснете генератора на дим и да свържете палатките. След няколко часа можете да се насладите на вкусни и ароматни продукти с отлично качество.

 5. Метод за домашно горещо пушене.Кутията е подготвена по същия начин, както в гореописания вариант и е много сериозна по отношение на избора на нейното местоположение. Чертежът дава пълна представа за това как ще изглежда крайният продукт. За поддържане на желаната температура се използва електрическа печка от затворен тип, която осигурява необходимото ниво на безопасност. Тази пушилня може да се използва и на открито.

Пушилня от хладилника с генератор на дим

Препоръки

Ако ще създадете пушач от хладилник, по-добре е да изберете по-стар модел. Това се дължи на факта, че такива устройства имат много по-малко пластмаса, така че ще бъде по-лесно да го почистите от ненужни компоненти преди инсталацията.

За пушене трябва да използвате череши и елша. За създаването на аромата се използват ябълкови, сливови и черешови стърготини. За да спестите гориво, струва си да инсталирате пушилнята на място без течение.

Поставете съд под храната, в който ще се натрупват мазнини. Ако това не бъде направено, то ще се отцеди върху дървените стърготини.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни