Как да изберем и инсталираме кран за радиатор на отоплителна система?


Сферичен кран

Това е най-известният тип клапани. Вътре има гладка топка, която има проходен отвор и е в състояние да се върти на 90 ° C, като по този начин регулира потока на водата в тръбата, блокира или отваря. Конструкцията на механизма му осигурява минимално съпротивление да тече в отворено състояние. Проектиран е да работи в напълно отворено или напълно затворено положение за бързо спиране или източване на вода в някои случаи. Междинните разпоредби са възможни, но забранени.

Как да изберем и инсталираме кран за радиатор на отоплителна система

Материалите за тези механизми ще бъдат никелиран месинг и неръждаема стомана, а полимерни материали се използват и за металопластични системи. На пазара има скъпи и висококачествени кранове Danfoss, Giacomini, Bugatti. За ограничени финансови възможности се предлагат китайски и турски Valtec, Fado. Добро качество на ниска цена предлага китайският AGUA-WORID.

Най-често срещаният тип кран е клапан. Позволява ви да регулирате главата. Каналът за потока вътре в него е перпендикулярен на потока на течността в захранващите тръби. Монтажът трябва да се извършва с внимателно обмисляне на маркировката, така че водата да тече само в една посока.

Има клапани с конусни клапани за отоплителни системи. Те са най-ефективни при такива условия. Напълно отворен, той позволява преминаването на максимално количество течност, което прави преноса на топлина на батерията по-ефективен. Механизмът ви позволява да намалите потока на охлаждащата течност и да намалите преноса на топлина, ако помещението е твърде горещо и по този начин да контролирате температурата.

Как да изберем и инсталираме кран за радиатор на отоплителна система

Има такива видове от тях:

 • регулиране (прави и ъглови). Имат ръчно управление. Те се използват при автономно отопление. Те не могат точно да регулират топлопредаването поради липса на скала и температурен сензор;
 • оборудвани с термична глава. Техният дизайн позволява блокиране или ограничаване на повишаването на температурата чрез ръчно или автоматично управление. Инсталиран на дву- и еднотръбни системи. Настройката е проста - необходимата температура се настройва ръчно с помощта на ограничителен пръстен;
 • с термостат. Инсталиран пред батерията. Потокът на охлаждащата течност се контролира от клапан, монтиран пред термостата.

Няма пластмасови кранови кранове, те са изработени от месинг, стомана или комбинация от тези материали.

Кранове за вода

Назначаване на оборудване

Крановете, които са монтирани на отоплителни радиатори, са необходими не само за да блокират достъпа на вода до оборудването.

Те правят много други, не по-малко важни задачи:

 • регулирайте температурата на радиатора, като ограничите обема топла вода, изпомпвана през батерията;
 • отстранете въздушните тапи от отоплителната система, които значително намаляват ефективността на работата му;
 • се използват за пълнене и изхвърляне на охлаждащата течност не само в отоплителните батерии, но и в тръбопроводите, които ги свързват;
 • може да се използва за изключване на отоплителната мрежа в случай на авария, планов или авариен ремонт.

Въз основа на горните задачи трябва да се насочи към подчертаване на следните видове кранове:

 1. За да изключите главния тръбопровод, участък от отоплителната мрежа или отделно устройство. С тяхна помощ е възможно да изключите водата в случай на авария или ремонт.
 1. За регулиране на обема на течащата вода. В този случай освен режимите „разрешен“ и „деактивиран“ трябва да има и други.Възможността за задаване на температурата в къщата зависи от това колко точно кранът може да настрои количеството на доставената охлаждаща течност.
 2. За изхвърляне на газ или вода. В първия случай клапаните помагат да се отървете от задръстванията на въздуха, във втория - за отстраняване на течност от тръби и радиатори, след което е възможно да ги инспектирате и замените.

Места за инсталиране

Независимо от името, кранът за отоплителния радиатор може да се монтира не само на посоченото оборудване, но и на други места (в зависимост от функционалното предназначение):

 • на входа на централното отопление към сутерена на къщата - те се отварят и затварят в началото и в края на отоплителния сезон;
 • към байпаса (тръба, преминаваща между входа и изхода на батерията, която осигурява директния поток на охлаждащата течност) - тук са необходими управляващите клапани за намаляване или увеличаване на обема на течащата течност и превключване на принудителната мрежа към естествена циркулация ;
 • на щрангове - доста често такива кранове се монтират на входовете на апартаменти в многоетажни сгради и им се позволява да ремонтират локалната климатична мрежа, без да изключват цялата система;
 • на дюзите на батерията - основната им цел е да регулират температурата на въздуха, поради което тук са подходящи автоматични термостатични клапани;
 • на места, където може да се появи въздушен шлюз, тук са инсталирани кранове на Маевски, които помагат за обезвъздушаване на въздуха, който се натрупва, когато системата се напълни с охлаждаща течност или по време на нейната работа.

Забележка! Използването на клапани, контролирани от автоматизацията, позволява без човешка намеса да дозира количеството вода, постъпващо в батерията, и да премахва натрупаното въздушно пространство от системата. Има само един недостатък на такива решения - висока цена.

Приложими материали

Акцентът на спирателните и контролните клапани, инсталирани в отоплителните системи, е постоянният му контакт с охлаждащата течност, чийто химичен и физичен състав често не е окуражаващ.

Въз основа на това използваният в тях материал трябва да бъде устойчив на корозия и да издържа добре на механичното въздействие на абразивни частици, които се виждат в циркулиращата през тръбите течност.

Много по-често се използват кранове, направени от следните материали:

 • бронзови - са прикрепени към тръбопроводи със специални фитинги;
 • полипропилен - инсталиран върху полимерни тръби чрез запояване.

Съвет! В някои магазини за железария е възможно да се намерят силиминови кранове. Те са подобни на месинга, но струват много по-малко. Нивото им на качество, здравина и издръжливост е ниско, поради което такива фитинги не трябва да се използват за проектиране на инженерни мрежи.

Разновидности на кранове

Всички съществуващи кранове са разделени на две групи:

 1. Заключване. Те са прави и ъглови. Те са монтирани на отоплителни радиатори и се използват за блокиране на достъпа и регулиране на обема топла вода, постъпваща в батериите. Тяхното използване прави възможно защитата на отоплителния панел от хидравличен и пневматичен удар, който се появява по време на пълненето на системата с охлаждаща течност. Освен това те ви позволяват да изключите определена батерия и да извършите нейния ремонт, почистване или подмяна. Те лесно се закрепват към батериите посредством тръбна резба, образувайки напълно запечатана връзка. Те издържат добре на силно налягане на течността и имат привлекателен външен вид.

Недостатъкът е невъзможността за тясно регулиране на стайната температура. Доста често те се използват в автономни отоплителни системи, където превключването на режима се извършва с помощта на контролния панел на котела.

 1. Терморегулаторен. Кранът съдържа специален гъвкав съд, напълнен с течност или газ. Когато се нагрява или охлажда, той, съответно, се увеличава или намалява значително, регулирайки достъпа на вода до батерията и по този начин температурата.Има два вида термостатични клапани:
 • с ръчно управление - в този случай вие завъртате копчето и сами настройвате температурата, като се фокусирате върху цифрите, които са отпечатани върху корпуса на клапана;
 • автоматично - в този случай стайната температура се контролира от микрочип в зависимост от външните условия (използват се данни, предоставени от специални сензори).

Предимствата на най-новия тип кранове са очевидни:

 • способността за трансформиране на температурата на батериите в зависимост от метеорологичните условия;
 • спестяване на охлаждащата течност поради по-тясна настройка на работата на климатичното оборудване;
 • защита срещу замръзване на охлаждащата течност с рязък спад на външната температура.

Класификация на заключващия механизъм

Нагревателните кранове се класифицират по още един показател - конструкцията на спирателното устройство.

Те са:

 • топка (фланцова) - може да се свързва и изключва само, няма междинни опции;
 • конични - позволяват ви да затворите отвора за водния поток, да го отворите и да поставите клапана в междинни позиции;
 • автоматично - управлението на обема на течащата течност се регулира с помощта на специална електроника.

Фланцовите клапани са много по-често инсталирани на тръбопроводи. Това се дължи на факта, че техният дизайн е в състояние да издържа на високо налягане на течността. Те ще могат да служат надеждно дълго време.

Що се отнася до самите радиатори, тук се използват конични продукти, оборудвани с съединители. Наличието на резбата дава възможност за плътно закрепване на управляващите клапани към входните и изходните разклонителни тръби на батерията, а коничният заключващ механизъм ви позволява по-точно да регулирате количеството входяща вода.

Избор и монтаж на радиаторни кранове

Свързването на отоплителни устройства с помощта на правилно избрани спирателни и контролни клапани подобрява функционалността на отоплителната система и прави работата по-удобна. Кранът за радиатор за отопление трябва да бъде изработен от качествени материали и правилно монтиран.

Фитингите за отоплителни радиатори са разделени на спирателни (блокиращи потока на охлаждащата течност) и регулиращи (предназначени да контролират дебита). Клапаните са само спирателни клапани, регулиращите клапани са клапани и затвори. Но в ежедневието крановете означават всички видове спирателни и контролни клапани.

Монтаж на кранове

Схемата за монтаж зависи от вида на избраните спирателни и контролни клапани.

Процес на монтаж на кран

Следните опции за монтаж са най-често срещани

:

 1. В еднотръбна система на централната отоплителна мрежа са поставени 2 сферични крана между радиатора и байпаса - на входните и изходните тръби. Това дава възможност да го оставите напълнен, когато източвате охлаждащата течност от системата по време на периода на ремонт на мрежата, изключвате или демонтирате батерията за боядисване, почистване, подмяна.
 2. В автономна двутръбна система на захранващата тръба се поставя термостатичен клапан, а на връщащата тръба се поставя балансиращ клапан, който ще отговаря за поддържането на нормално работно налягане.
 3. В самостоятелна еднотръбна система на захранващата тръба може да се монтира сферичен кран, а на връщащата тръба - управляващ клапан. Ако клапанът има функция за прекъсване на потока на охлаждащата течност, не е необходим втори сферичен кран за отоплителната батерия.

Монтаж на сферични кранове

Сферичните кранове, които са монтирани на отоплителен радиатор, имат две работни позиции: "отворено" и "затворено". Забранено е частично блокиране на потока на охлаждащата течност с помощта на този тип фитинги. В резултат на неправилна употреба устройството може да се повреди и да започне да изтича.

Устройството може да бъде право или под ъгъл - изборът зависи от оформлението на системата.Ако монтирането на регулатори не е предвидено между спирателните кранове и радиатора, сферичният кран може да бъде монтиран директно върху нагревателя с помощта на чистачка - специална допълнителна част.

Преди монтажа се уверете, че параметрите на устройството (работно налягане, максимално допустима температура на средата) съответстват на характеристиките на отоплителната система. Посоката на потока е посочена върху корпуса на клапана - монтажът се извършва в съответствие с маркировката.

Споделете в социалните мрежи: Оценете статията:

Източник: isanshop.ru

Сферичен кран

Това е най-известният тип клапани. Вътре има гладка топка, която има проходен отвор и е в състояние да се върти на 90 ° C, като по този начин регулира потока на водата в тръбата, блокира или отваря. Конструкцията на механизма му осигурява минимално съпротивление да тече в отворено състояние. Проектиран е да работи в напълно отворено или напълно затворено положение за бързо спиране или източване на вода в някои случаи. Междинните разпоредби са възможни, но забранени.

Как да изберем и инсталираме кран за радиатор на отоплителна система

Материалите за тези механизми ще бъдат никелиран месинг и неръждаема стомана, а полимерни материали се използват и за металопластични системи. На пазара има скъпи и висококачествени кранове Danfoss, Giacomini, Bugatti. За ограничени финансови възможности се предлагат китайски и турски Valtec, Fado. Добро качество на ниска цена предлага китайският AGUA-WORID.

Най-често срещаният тип кран е клапан. Позволява ви да регулирате налягането. Каналът за потока вътре в него е перпендикулярен на потока на течността в захранващите тръби. Монтажът трябва да се извършва с внимателно обмисляне на маркировката, така че водата да тече само в една посока.

Има клапани с конусни клапани за отоплителни системи. Те са най-ефективни за тези състояния. Напълно отворен, той позволява да премине максимално количество течност, което прави преноса на топлина на батерията по-ефективен. Механизмът ви позволява да намалите потока на охлаждащата течност и да намалите преноса на топлина, ако помещението е твърде горещо и по този начин да контролирате температурата.

Как да изберем и инсталираме кран за радиатор на отоплителна система

Има такива видове от тях:

 • регулиране (прави и ъглови). Имат ръчно управление. Те се използват при автономно отопление. Те не могат точно да регулират топлопредаването поради липса на скала и температурен сензор;
 • оборудвани с термична глава. Техният дизайн позволява блокиране или ограничаване на повишаването на температурата чрез ръчно или автоматично управление. Инсталиран на дву- и еднотръбни системи. Настройката е проста - необходимата температура се задава ръчно с помощта на ограничителен пръстен;
 • с термостат. Инсталиран пред батерията. Потокът на охлаждащата течност се контролира от клапан, монтиран пред термостата.

Няма пластмасови кранови кранове, те са изработени от месинг, стомана или комбинация от тези материали.

Видове отоплителни системи и принципът на регулиране на радиаторите

Дръжка на клапана

За да регулирате правилно температурата на радиаторите, трябва да знаете общото разположение на отоплителната система и разположението на тръбите за охлаждащата течност.

В случай на индивидуално отопление, регулирането е по-лесно, когато:

 1. Системата се захранва от мощен котел.
 2. Всяка батерия е снабдена с трипътен кран.
 3. Беше инсталирано принудително изпомпване на охлаждащата течност.

На етапа на монтажните работи на индивидуалното отопление е необходимо да се вземе предвид минималният брой завои в системата. Това е необходимо, за да се намалят топлинните загуби и да не се намали налягането на охлаждащата течност, подавана към радиаторите.

За равномерно отопление и рационално използване на топлината, на всяка батерия е монтиран клапан.С него можете да намалите водоснабдяването или да го изключите от общата отоплителна система в неизползвано помещение.

 • Невъзможно е да се регулират радиаторите в централната отоплителна система на многоетажни сгради, оборудвани с подаване на охлаждащата течност през тръбопровода отгоре надолу. В тази ситуация горните етажи отварят прозорците поради топлината, а в помещенията на долните етажи е студено, тъй като батериите там едва са топли.
 • По-добра еднотръбна мрежа. Тук охлаждащата течност се подава към всяка батерия с последващото й връщане към централния щранг. Следователно няма забележима температурна разлика в апартаментите на горния и долния етаж на тези къщи. В този случай захранващата тръба на всеки радиатор е снабдена с управляващ клапан.
 • Двутръбна система, където са монтирани два щранга, осигурява подаване на охлаждаща течност към отоплителния радиатор и обратно. За да се увеличи или намали дебитът на охлаждащата течност, всяка батерия е снабдена с отделен клапан с ръчен или автоматичен термостат.

Видове отоплителни системи

Днес има доста голям брой видове отоплителни системи. Всеки от тях има свои собствени характеристики за свързване на радиатори. Несъмнено, ако решите да привлечете майстор, който да инсталира батериите, той знае всичко това. Но ако планирате сами да инсталирате радиатори, тогава трябва да правите разлика между видовете свързване на отоплителни радиатори - в края на краищата трябва да знаете коя система ще функционира във вашия дом.

Еднотръбна система

Този тип отопление е често срещано в многоетажни сгради. Лесното планиране и монтаж, както и минималното количество използвани материали, го правят много печеливш.

В този случай топлопреносът на системата се изчислява дори при създаване на проект за отопление и в бъдеще той напълно отговаря на посочения параметър.


Еднотръбна отоплителна система

Двутръбно отопление

Принципът на работа на тази отоплителна система е прост - нагрята охлаждаща течност се подава към батерията чрез една верига. И изтичането на охладената охлаждаща течност се извършва по различна верига. Всички отоплителни устройства в системата са свързани паралелно. Значително предимство на двутръбната отоплителна система е, че е възможно да се контролира и, ако е необходимо, да се регулира нивото на отопление. За да направите това, специални клапани се поставят на двутръбна връзка на отоплителни радиатори - на отделен радиатор

Важно е да запомните, че при свързване на радиатори е необходимо стриктно да се спазват всички правила, посочени в SNiP 3.05.01-85


Двутръбно отопление

Видове използвани материали

Когато решавате кой кран да поставите на отоплителния радиатор, трябва да обърнете внимание на материала на неговото производство. На първо място, основното изискване към материала е неговите антикорозионни свойства.

Най-често за производство се използва синтетичен месинг, а продуктите от висококачествен полипропилен също са популярни. Най-горният слой може допълнително да бъде защитен чрез пръскане на метал.

Видовете крепежни елементи се различават в зависимост от материала. И така, месингов кран е прикрепен с помощта на фитинг или резба към тръби от пластмаса или метал. За да инсталирате полипропиленов клапан, ще трябва да изберете метод на заваряване.

Полезна информация за тези, които искат да изберат универсално заключващо устройство

Акумулаторен клапан

Избор на кран за радиатор

важно е да се обърне внимание на материала, от който е направен. Заключващото устройство работи в най-агресивната среда. Той е постоянно във вода, изложен на високи температури и водни удари

Следователно е важно материалът да издържа на всички тези негативни фактори.

Той е постоянно във вода, изложен на високи температури и водни удари

Следователно е важно материалът да издържа на всички тези негативни фактори.

Най-често крановете за радиатори са направени от сплави. Повечето модели са изработени от месинг. Това е много издръжлив метал, който не се страхува от корозия. Но за още по-голяма здравина, месингът е покрит отгоре със защитно метално съединение. Това е най-добрият вариант за отоплителни приложения.

Понякога вместо месингови кранове, продавачите могат да подхлъзнат фалшив от тях - контролни клапани със силимин, които външно, като две капки вода, са подобни на оригиналните модели.

След една година експлоатация често се случват повреди, които могат да доведат до повреди в комуналните услуги. В крайна сметка, отвътре, силиминът ръждясва много бързо и корозията незабавно разяжда тялото, правейки стените му много тънки. Следователно всеки воден чук лесно разкъсва заключващото устройство. Дори това да не се случи, често има случаи, когато просто отваряйки или затваряйки крана, той просто остава в ръцете на човек, падайки от основата. Ако в този момент в батерията има гореща вода, със сигурност ще възникнат изгаряния. Така че пазете се от фалшифициране!

Така че кранът за отоплителната батерия задължително трябва да е от месинг - само тази сплав лесно понася високи температури и воден чук. По-добре е да изберете механизми за заключване на топката, които имат високи гаранционни срокове и демонстрират повишена плътност. Такъв кран може да бъде инсталиран както хоризонтално, така и вертикално.

Какви други кранове са подходящи за радиатори

Когато се монтират радиаторите, естествено възниква въпросът, кой управляващ клапан е по-добре да изберете. Експертите препоръчват да се даде предпочитание на конвенционалните механизми за заключване на топката. Но не забравяйте, че всеки радиатор трябва да бъде снабден с още един елемент - иглена клапа, известна още като клапан на Маевски. Какво е това устройство?

Обикновено подобен водопровод се използва, за да се отдели въздух от батерията. Отоплителната среда в централната мрежа винаги циркулира неравномерно. Въздухът влиза в системата заедно с гореща вода. Той образува мехурчета и ако налягането на охлаждащата течност падне, на места с особено ниска скорост се образува въздушна брава, което рязко намалява ефективността на отоплението. Клапанът на Маевски помага да се премахне. Той е монтиран в горната част на радиатора.

Как работи такъв управляващ клапан?

Кран устройство
Централният му механизъм е иглена клапа. Този монтаж може да бъде преместен с помощта на гаечен ключ или заключващ винт. Той има квадратна глава, която лесно се побира в съществуващите канали. Ако ключът не е под ръка, вместо него може да се използва отвертка.

На противоположната страна на входа на охлаждащата течност е монтиран клапан. Въздухът, натрупан в системата, се издига и събира в най-високата точка на радиатора, където е монтиран управляващият клапан. Ако системата има клапан на Маевски, въздушният шлюз може лесно да бъде отстранен чрез отваряне на игления клапан. Просто се завърта обратно на часовниковата стрелка няколко завъртания, за да се получи характерното съскане. Веднага щом спре, завъртете клапата назад и плътно затворете клапана.

Въздухът ще излезе навън през специална дупка. Той може да бъде разположен или в пластмасово уплътнение, или в самото месингово тяло. И двата сорта служат еднакво надеждно и ефективно. Ако обаче качеството на охлаждащата течност оставя много да се желае, описаният отвор се запушва много бързо. Ето защо специалистите препоръчват периодично да го пробивате с обикновена шевна игла. Това може да стане само при затворен клапан.

Когато помпеното оборудване е включено, няма да е възможно обезвъздушаването на въздушната ключалка. Водата може да тече през клапана под налягане, което затруднява избягването на наводнение.

Автоматизация в услуга на човека

Автоматичен кран
Производителите непрекъснато се стремят да подобрят своите продукти и да предлагат на потребителите заключващи механизми от ново поколение. Обичайният управляващ клапан на Маевски не беше изключение. Той беше финализиран и оборудван с най-простата автоматизирана система.

Новото ноу-хау прилича на конвенционален кран, който е инсталиран на радиатор. И принципът на заключващия механизъм остава същият. Но ако въздухът се натрупва в горната част на радиатора, специален поплавък на иглата се спуска, клапанът се отваря и въздухът се освобождава самостоятелно без човешка намеса. Много удобно, нали? Няма нужда да вдигате отвертка и не е необходимо постоянно да следите състоянието на радиаторите. Сложих крана и забравих за него.

Но входът за ключа и отвертката все още е осигурен в такъв водопровод. Случаите са различни и понякога се налага да действате по старомоден начин, като кървите въздуха ръчно.

Къде може да се монтира кран на Маевски?

Като правило описаното устройство лесно се инсталира на всички съвременни видове радиатори. Но потребителите искат да знаят дали такъв заключващ механизъм може да се използва, когато са налични само чугунени батерии.

В този случай не може да се използва автоматичната версия. В крайна сметка чугунените стени, макар и с течение на времето, не ръждясват, но вътре те постоянно се рушат и се покриват със слуз. Това прави охлаждащата течност много мръсна.

Инсталиране на устройството върху радиатор

Централната система не е оборудвана с филтри за пречистване и за поддържане на необходимата температура комуналните услуги добавят химически съединения към водата, което също влошава качеството на топлата вода. Автоматизацията в тази ситуация се проваля много бързо. Всеки месец ще трябва да махате крана на Маевски и да го почиствате, като отваряте въздушната дупка. Тази дейност е много досадна, така че целта не отговаря на очакванията.

Следователно има смисъл да се използват кранове на Маевски само при сглобяване на автономно отопление. На чугунен радиатор, свързан към централната система, е по-добре да поставите месингови сферични кранове, които той освобождава. Те са в състояние да издържат на тежки условия на работа. Лабораторните тестове показват, че месинговите клапани могат безопасно да издържат на водни удари до 15 атмосфери.

Функционално предназначение

Защо да оборудваме радиатор с кранове? Монтажът им при свързване на отоплителни устройства го прави възможно

:

 • напълно изключете радиаторите, ако по някаква причина стаята не се нуждае от временно отопление;
 • изключете захранването с охлаждаща течност за промиване или преразглеждане на отделни радиатори, без да източвате охлаждащата течност от цялата система;
 • регулирайте интензивността на топлопредаването от батериите в ръчен или автоматичен режим, поддържайки комфортен температурен режим в помещението;
 • премахнете въздушните джобове от радиаторите, увеличавайки ефективността на системата и намалявайки риска от метална корозия.

Приложение

С помощта на различни видове спирателни кранове е възможно не само да се изключи напълно отделен раздел от системата за ремонтни дейности, но и да се промени конфигурацията му. Пропускливостта на охлаждащата течност се контролира от ръчни или полуавтоматични клапани. Благодарение на тях можете да промените температурата в радиаторите. Спирателните и регулиращите клапани правят възможно изхвърлянето на въздух или охлаждаща течност в системата, спиране на подаването на вода към отоплителното устройство.

Такива механизми позволяват да се умножи ефективността на отоплителната система както в частна, така и в многоетажна сграда.

Видове регулиращи клапани

Съществуващите съвременни технологии за подаване на топлина правят възможно инсталирането на специален кран на всеки радиатор, който контролира качеството на топлината. Този управляващ клапан е топлообменник на спирателния клапан, който се подава към тръбата към радиатора.

Според принципа на тяхната работа тези кранове са:

Топка, която служи преди всичко като 100% защита срещу извънредни ситуации. Тези спирателни устройства са конструкция, която може да се върти на 90 градуса и може да пропуска вода или да пречи на преминаването на охлаждащата течност.

Сферичният кран не трябва да се оставя полуотворен, тъй като това може да повреди О-пръстена и да причини теч.

 • Стандартно, където няма температурна скала. Те са представени от традиционни бюджетни клапани. Те не дават абсолютна точност на контрола. Частично блокирайки достъпа на охлаждащата течност до радиатора, те променят температурата в апартамента с неопределена стойност.
 • С термоглава, която ви позволява да регулирате и наблюдавате параметрите на отоплителната система. Такива термостати са автоматични и механични.

Конвенционален директен термостат

Термостатът с директно действие е просто устройство за управление на температурата в отоплителния радиатор, който е инсталиран близо до него. По своя дизайн това е запечатан цилиндър, в който се вкарва сифон със специална течност или газ, който ясно реагира на промените в температурата на охлаждащата течност.

Когато се повиши, течността или газът се разширяват. Това води до увеличаване на налягането върху стеблото в термостатния клапан. Той от своя страна се движи, блокира потока на охлаждащата течност. Когато радиаторът се охлади, протича обратният процес.

Терморегулатор с електронен сензор

Принципът на работа на това устройство не се различава от предишната версия, единствената разлика е в настройките. Ако в конвенционален термостат те се извършват ръчно, тогава електронният сензор няма нужда от това.

Тук температурата се задава предварително и сензорът следи за нейната поддръжка в определените граници. Електронният термостатичен сензор регулира контролните параметри на температурата на въздуха в диапазона от 6 до 26 градуса.

Кран на Маевски

В допълнение към крановете за вода, въздушните кранове са монтирани на отоплителни батерии. Те се наричат ​​кранове на Маевски. Те помагат за отстраняването на въздуха, който неизбежно се образува в тръбите и радиаторите по време на работа на системата.Инструкциите за монтаж на отоплителни системи предвиждат инсталирането на такива устройства в горната част на всеки отоплителен панел.

Принцип на действие

Основният елемент на крана на Маевски е игленият въздушен клапан. Този механизъм може да бъде задвижван от специален ключ или обикновена отвертка.

Въздушният клапан трябва да бъде монтиран от страната на радиатора, противоположна на входния клапан. Докато охлаждащата течност се излива, въздушното пространство в батерията се издига и натрупва в далечния горен ъгъл на устройството. Там е монтиран кран, през който се изпуска отварящата се въздушна ключалка.

Процедурата за работа с клапана на Маевски е проста: необходимо е да развиете винта, докато се появи съскащ звук, който се издава от нововъзникващото въздушно пространство. Когато от предвидения отвор се появи вода, е възможно да се затвори вентилът.

Клапанът може да има полимерно тяло или да бъде изработен от бронз. И двете опции са напълно надеждни. Необходимо е само да се гарантира, че изходът на въздушния клапан не е запушен с твърди частици, които от време на време се виждат в охлаждащата течност. Възможно е да го почистите с обикновена игла.

Съвет! Ако вашият дом е оборудван с отоплителна система с принудителна циркулация, преди да премахнете въздушната ключалка с помощта на крана на Маевски, трябва да изключите помпеното оборудване. В противен случай топлата вода ще тече твърде бързо и въздушното пространство няма да има време да се натрупа в горната част на радиатора.

Автоматични въздушни клапани

Всеки производител на ВиК оборудване се опитва да произведе оборудване, което регулира определени параметри на работата на инженерните мрежи, без човешка намеса. Това важи и за въздушните клапани, които отстраняват щепселите от радиаторите и отоплителните тръби.

Неволевият кран на Маевски отвън всъщност не се различава от своя прародител. Освен това принципът на неговото функциониране не е претърпял никакви трансформации. Но специален механизъм автоматично отваря клапана, когато налягането на въздуха в батерията се повиши над зададената стойност.

И така, инсталираният неволен въздушен клапан ще ви избави от необходимостта периодично да проверявате отоплителната система за откриване на задръстванията на въздуха и ръчното им отстраняване.

Характеристики на инсталирането на автоматични кранове на Маевски

Това устройство може да се монтира практически на всички съществуващи радиатори. Но собствениците на широко разпространените чугунени батерии ще трябва да бъдат разочаровани. Кранът на Маевски няма да им помогне да се справят с въздуха в климатичната мрежа.

Това се влияе от следните събития:

 1. Вътрешните повърхности на чугунен радиатор по време на работа са бавно покрити с ръжда, частиците от които се отделят, влизат в охлаждащата течност и могат да запушат байпасния отвор на автоматичния въздушен клапан.
 2. Централната водоснабдителна система, от която са част чугунени батерии, не е оборудвана с филтри, които улавят твърдите частици в топлоносителя. Освен това, доста често във водата се добавят различни агресивни химикали, които освен това влияят неблагоприятно върху работата на въздушните клапани.
 3. Радиаторите, свързани към общинската отоплителна система, често се източват през лятото. Въз основа на това в края на пълненето на системата могат да се появят твърде големи запушалки, които няма да изтекат през 2-мм отвор. Ще трябва да използваме по-ефективни методи.

Забележка! Всички предимства на автоматичните кранове на Маевски се разкриват само при проектирането на автономни системи за управление, където е възможно да се контролира качеството на охлаждащата течност, нейната температура, налягане и други, не по-малко сериозни работни параметри.

Подемници и клапан, който отрязва отоплителните секции

В този случай препоръките на специалистите не се различават по оригиналността на решението, тъй като корковите клапани се считат за най-добрия избор. В щранговете е необходимо да се създадат условия за изпускане на охлаждащата течност и за тази цел се избират тапи, но те не винаги са удобни, тъй като ще бъде доста проблематично да се развие щепселът на захранващия щранг, през който се подава вода потокът циркулира с температура на водата около 90 градуса.

В резултат на това заключението е очевидно: трябва да се монтират клапани за отвеждане на водата.

В тази ситуация могат да се използват винтови устройства, тъй като те няма да имат значителни недостатъци:

 • ако жлезата е инсталирана правилно, тя няма да има контакт с водния поток под налягане;
 • воден чук става невъзможно, тъй като вентилът е затворен предимно;
 • за да смените уплътненията, не е нужно да нулирате системата на цялата къща - ще бъде достатъчно, за да спрете щранга.

Асансьорна единица

В жилищни сгради на входа и изхода от асансьора на отоплителната система. като правило се монтират клапани. В тялото им има два пръстена от устойчива на корозия стомана, които обграждат прохода за охлаждащата течност (огледала). Още няколко огледала са разположени на повърхността на клапана - неговата подвижна част.

Когато амортисьорът е в долно положение и се спуска, той блокира движението на водата, но ако се премести в горно положение, той излиза извън циркулиращия поток.За да затвори клапана, потребителят трябва да завърти ръчното колело, което задвижва пръта, който има винтова резба. Жлеза, опакована около стъблото, ще помогне да се осигури плътност. За отопление и топла вода продуктът трябва да е графит. Няма алтернатива на това устройство с диаметър на тръбата 50 милиметра. Необходимо е да се определи кои са най-добрите кранове за отоплителни радиатори.

Как да изберем и инсталираме кран за радиатор на отоплителна система

Ако този параметър е по-нисък, се препоръчва да се използват модерни запушалки, като например на снимката, тъй като клапаните имат сериозни недостатъци:

 • необходимо е периодично да се пълни жлезата, дори ако клапанът не се използва, тъй като опаковката, в контакт с вода, постепенно се срутва;
 • след кратък период от време бузите започват да обрастват с отлагания. Ако клапанът остане неизползван в продължение на няколко години, няма да е възможно напълно да го затворите;
 • в случай на извънредни ситуации всяка секунда може да бъде решаваща. Ако отнеме буквално момент за затваряне на клапата на запушалката, ще отнеме много време, за да завъртите дръжката на клапана, дори когато е напълно годен за експлоатация.

Трябва да се отбележи, че корковите клапани, които са топка с воден канал, заобиколен от пластмасова обвивка, са различни:

 • практичност;
 • трайност;
 • надеждно задържане на течности;
 • липса на нужда от поддръжка.

Водопроводните експерти не препоръчват закупуването и инсталирането на винтов клапан на радиатор или същите продукти от всякакъв друг тип.

Те имат значителни недостатъци на дизайнерското решение:

 • жлезата ще трябва да се пълни периодично, ако няма желание да се примирява с постоянно изтичане по стеблото. Когато е трудно да се замени клапанът или да се напълни уплътнението, тогава за да се елиминира изтичането, клапанът трябва да се отвори до повреда с малко усилия. Течът ще спре поради факта, че резбата на стеблото ще притисне уплътнението:
 • гумените уплътнения за нагревателни елементи имат ограничен срок на годност. Клапан за отоплителен радиатор с плоски месингови клапани не задържа вода след определено време поради появата на отлагания върху клапана и седалката. Същите спирателни елементи с клиновидни месингови клапани, след като ги затварят с усилие, често се вклиняват в седлото;
 • всички винтови клапани са монтирани само по протежение на водния поток. За ориентация е показан указател на кутията на много продукти. Инсталирането на клапана срещу притока на вода със сигурност ще завърши с откъсване на клапана и след това плътно блокиране на водата.

Как да изберем и инсталираме кран за радиатор на отоплителна система

Друга нежелана перспектива е свързана с работата на клапана - възможността за воден чук, ако вентилът не е напълно затворен и възникне турбуленция във водния поток, периодично затварящ седалката. Воден чук

- това са кратковременни скокове на налягането, в резултат на които се разрушават най-слабите части на отоплителния кръг.

Полезни съвети за избор

Няколко функции са описани по-долу, за да се определи кои продукти е най-добре да се използват.

Заключващ механизъм

Термостатите имат два вида заключващ механизъм: клапан и клапан с конус (стебло). Последното е за предпочитане, позволява плавно регулиране. Температурата се настройва ръчно с помощта на ограничителен пръстен механично. Има и електронни механизми, те са по-автономни.

Как да изберем и инсталираме кран за радиатор на отоплителна система

По-добре е да инсталирате сферични кранове, отколкото клапани, които имат редица недостатъци: жлезата ще се износва по-бързо, ще прерасне с отлагания и ще се затвори за дълго време. Недостатъци на крана на Маевски: ниска пропускливост, той изисква специален ключ или отвертка, което е неудобно за използване. Ако случайно завъртите стъблото му, е много трудно да го завъртите назад, преодолявайки налягането на водата. Вместо това се препоръчва да инсталирате конвенционален клапан или специални автоматични вентилационни отвори за радиатора.Оптималната и достъпна опция, ако се изисква контрол на температурата, е кран с термоглава.

Жилище и връзки

По-добре е да инсталирате на батерии не стандартни сферични кранове, а пълен отвор. В жилищни, къщи и апартаменти се използват такива механизми с ръкавна връзка.

По-добре е да изберете кранове за отоплителни радиатори със стоманено или бронзово тяло, но най-често те използват месингови, тъй като са по-евтини. Имитационният месинг е силумин. Не си струва да купувате продукт, направен от него, това е много мек метал. Полимерните материали са не по-малко надеждни, но имат големи размери. За да ги замените, трябва да отрежете парче тръба.

Продуктите с полимерни, а не гумени уплътнения са по-трайни. Крановете за регулиране на охлаждащата течност на отоплителните радиатори изключват възможността за тяхната смяна без източване на водата, това може да се направи с прави кранове или с монтиран американски (към батерията).

Продуктите на фирмата Itap (Италия), Danfoss се считат за най-високо качество. Приблизителният ценови диапазон е 700–2000 рубли. В средния ценови диапазон има продукти на марката Oventrop - 550–950 рубли. За ограничен бюджет е подходящ Луксор - 450-800 рубли. Китайски или турски печати.

Полезни съвети за избор

Няколко функции са описани по-долу, за да се определи кои продукти е най-добре да се използват.

Заключващ механизъм

Термостатите имат два вида заключващ механизъм: клапан и клапан с конус (стебло). Последното е за предпочитане, позволява плавно регулиране. Температурата се настройва ръчно с помощта на ограничителен пръстен механично. Има и електронни механизми, те са по-автономни.

Как да изберем и инсталираме кран за радиатор на отоплителна система

По-добре е да инсталирате сферични кранове, отколкото клапани, които имат редица недостатъци: жлезата ще се износва по-бързо, ще прерасне с отлагания и ще се затвори за дълго време. Недостатъци на крана на Маевски: ниска пропускливост, той изисква специален ключ или отвертка, което е неудобно за използване. Ако случайно завъртите стъблото му, е много трудно да го завъртите назад, преодолявайки налягането на водата. Вместо това се препоръчва да инсталирате конвенционален клапан или специални автоматични вентилационни отвори за радиатора. Оптималната и достъпна опция, ако се изисква контрол на температурата, е кран с термоглава.

Жилище и връзки

По-добре е да инсталирате на батерии не стандартни сферични кранове, а пълен отвор. В жилищни, къщи и апартаменти се използват такива механизми с ръкавна връзка.

По-добре е да изберете кранове за отоплителни радиатори със стоманено или бронзово тяло, но най-често те използват месингови, тъй като са по-евтини. Имитационният месинг е силумин. Не си струва да купувате продукт, направен от него, това е много мек метал. Полимерните материали са не по-малко надеждни, но имат големи размери. За да ги замените, трябва да отрежете парче тръба.

Продуктите с полимерни, а не гумени уплътнения са по-трайни. Крановете за регулиране на охлаждащата течност на отоплителните радиатори изключват възможността за тяхната смяна без източване на водата, това може да се направи с прави кранове или с монтиран американски (към батерията).

Продуктите на фирмата Itap (Италия), Danfoss се считат за най-високо качество. Приблизителният ценови диапазон е 700–2000 рубли. В средния ценови диапазон има продукти на марката Oventrop - 550–950 рубли. За ограничен бюджет е подходящ Луксор - 450-800 рубли. Китайски или турски печати.

Видове регулиращи клапани

Съществуващите съвременни технологии за подаване на топлина правят възможно инсталирането на специален кран на всеки радиатор, който контролира качеството на топлината. Този управляващ клапан е топлообменник на спирателния клапан, който се подава към тръбата към радиатора.

Според принципа на тяхната работа тези кранове са:

Топка, която служи преди всичко като 100% защита срещу извънредни ситуации.Тези спирателни устройства са конструкция, която може да се върти на 90 градуса и може да пропуска вода или да пречи на преминаването на охлаждащата течност.

Сферичният кран не трябва да се оставя полуотворен, тъй като това може да повреди О-пръстена и да причини теч.

 • Стандартно, където няма температурна скала. Те са представени от традиционни бюджетни клапани. Те не дават абсолютна точност на контрола. Частично блокирайки достъпа на охлаждащата течност до радиатора, те променят температурата в апартамента с неопределена стойност.
 • С термоглава, която ви позволява да регулирате и наблюдавате параметрите на отоплителната система. Такива термостати са автоматични и механични.

Конвенционален директен термостат

Термостатът с директно действие е просто устройство за управление на температурата в отоплителния радиатор, който е инсталиран близо до него. По своя дизайн това е запечатан цилиндър, в който се вкарва сифон със специална течност или газ, който ясно реагира на промените в температурата на охлаждащата течност.

Когато се повиши, течността или газът се разширяват. Това води до увеличаване на налягането върху стеблото в термостатния клапан. Той от своя страна се движи, блокира потока на охлаждащата течност. Когато радиаторът се охлади, протича обратният процес.

Терморегулатор с електронен сензор

Принципът на работа на това устройство не се различава от предишната версия, единствената разлика е в настройките. Ако в конвенционален термостат те се извършват ръчно, тогава електронният сензор няма нужда от това.

Тук температурата се задава предварително и сензорът следи за нейната поддръжка в определените граници. Електронният термостатичен сензор регулира контролните параметри на температурата на въздуха в диапазона от 6 до 26 градуса.

Видове акумулаторни клапани

За монтаж на батерия са предназначени

:

 • спирателни кранове за радиатори (полуобръщащи сферични кранове);
 • клапани за източване на въздух (ръчен клапан на Маевски, автоматични вентилационни отвори);
 • балансиращи клапани за радиатори;
 • контролни клапани, оборудвани с термични глави (термостатични клапани);
 • кранове за източване на охлаждащата течност.

За да решите кои кранове да поставите на отоплителните радиатори, трябва да разберете принципите на работа и целта на всяко устройство.

Кран на Маевски

Това е ръчен въздушен клапан за радиатор, който ви позволява да премахнете въздушните джобове от радиаторите. Вместо механичен кран на Маевски е позволено да се монтира автоматичен отвор за въздух, но тези продукти не изглеждат толкова естетически.

Кранът на Маевски се състои от полимерно тяло, в което е прокарана шайба с резба в отвор с конусовидна форма. Отвън в шайбата се завинтва конус с подходящи размери, също снабден с резба. За да завиете и развиете конуса, има вдлъбнатина за отвертка или специален ключ, който е включен в продуктовата опаковка.

Кран на Маевски
Схематично изображение на крана на Маевски

Също така върху тялото има пластмасова шайба с отвор, през който се отделя въздух. Това изисква поставяне на отвертка или ключ във вдлъбнатината и завъртане на конуса с един оборот. Когато водата започне да тече от отвора, спирателният конус се завинтва обратно докрай.

Важно! Препоръчително е да инсталирате клапан с гнездо за отвертка, тъй като ключът може да се загуби. В никакъв случай спирателният конус не трябва да бъде напълно развит - налягането в системата няма да позволи възстановяването му.

Сферични кранове: видове и параметри

Когато инсталирате всеки радиатор, препоръчително е да поставите два сферични крана или сферичен кран за захранване и регулиращ клапан за връщане. Сферичните кранове са спирателни кранове, които ви позволяват да изключите потока на охлаждащата течност и да демонтирате радиаторите, без да източвате охлаждащата течност от цялата система.

Устройство със сферичен кран

Ключовият елемент на устройството е стоманена топка с отвор за преминаване на охлаждащата течност. Топката е фиксирана към стъблото и когато дръжката се завърти на 90 градуса, тя се обръща и напълно блокира потока на средата.

Сферичните кранове варират

:

 • от материала на тялото (месинг, силумин, полипропилен);
 • по дизайн (прави и ъглови);
 • по отношение на пропускателната способност (за пълно отвор дупката в топката практически съвпада с диаметъра на тръбата, за стандартните е 70-80% от този показател).

Като се има предвид кои кранове е по-добре да се поставят на радиаторите, трябва да се даде предпочитание на пълнопроходните, тъй като те не намаляват производителността на системата и не намаляват преноса на топлина на отоплителните устройства.

Клапани с термоглави

Термостатичният клапан за отоплителния радиатор дава възможност да се контролира температурата в помещението. В зависимост от модела, регулирането на термичната глава към определена температура се извършва ръчно или работата на клапана се регулира гъвкаво от автоматично устройство. Под въздействието на термичната глава стволът на клапана се измества, променяйки площта на потока си.

Клапан с термична глава

Ако инсталираният термичен клапан няма функцията да блокира потока на охлаждащата течност, допълнително се изисква да се монтира спирателен клапан, за да се обслужва напълно батерията.

Промивни клапани

Промивният клапан на радиатора е предназначен за източване на охлаждащата течност по време на промиване на системата. Завареният промивен вентил включва метален корпус, гумено уплътнение и дълго стъбло. За отваряне на такъв кран се използват газов ключ или клещи.

Промивен кран

Това устройство има значителен недостатък - гуменото уплътнение лесно се разрушава по време на работа на крана, което води до аварийна ситуация. Вместо заварена шайба се препоръчва да инсталирате на радиатора щепсел на радиатора или адаптер с вентил на щепсела.

Балансиращ клапан

Балансиращият клапан за отопление дава възможност за регулиране на температурния режим на отоплителните кръгове. Ако радиаторът не е оборудван с термостатичен клапан, се използва механичен регулиращ клапан, при който диаметърът на областта на потока се настройва ръчно, въз основа на показанията на налягането в тръбопровода в секциите преди и след клапана.

Балансиращ клапан

В системи, при които температурата на батериите се коригира от термостатични клапани, автоматичен регулиращ вентил е отговорен за балансиране на налягането. Клапанът за балансиране е монтиран на връщащата тръба.

Характеристики на монтаж и поддръжка на регулатори

Схема за монтаж на терморегулатора

След като изберете оптималния модел на термостата или клапана за регулиране на температурата на отопление, трябва да извършите правилната им инсталация. Местоположението на армировката директно зависи от нейната функция и дизайн.

Най-често регулиращите компоненти са монтирани в тръбопроводите на определен отоплителен радиатор. Те се инсталират на захранващата тръба или на байпаса. В същото време за удобно регулиране на температурата на отоплителните батерии се препоръчва да се придържате към следните правила:

 • Устройството не трябва да бъде покрито с декоративни панели или други интериорни предмети;
 • Срокът на експлоатация на термостатите до голяма степен зависи от качеството на охлаждащата течност. Следователно пред него трябва да се монтира мрежест филтър, който ще предпази седалката на клапана от варовик;
 • Когато инсталирате вентила за контрол на температурата на отопление, следвайте монтажната схема. На корпуса на устройството стрелките показват посоката на движение на охлаждащата течност;
 • Много термостати и сервосистеми са свързани към електрическата мрежа. Следователно е необходимо да им се осигури захранване.

Преди да инсталирате и допълнително регулирате отоплителните батерии в апартамент, трябва да прочетете инструкциите на производителя.Той предписва условията за инсталиране на работата на определен контролен елемент.

Един от важните показатели на регулиращите клапани за отопление на апартаментите е максималната и минималната производителност. Те трябва да съответстват на текущите параметри на системата.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни