Подробно устройство на сферичния кран. Как да изберем и разглобяваме


Характеристики на

Така че наскоро в газопроводите се използват специални сферични кранове. Тези устройства са предназначени за пълно изключване или отваряне на газовия поток. Особеността на тези устройства се съдържа в заключващия механизъм, който е направен под формата на топка с проходен отвор. Освен това отворът в диаметър се сближава с диаметъра на тръбопровода (вижте също статията "Къде и как се използва клапан за високо налягане").

За да спре потока, топката се завърта така, че отворът да е перпендикулярен на тръбопровода, т.е. трябва да се завърти на 90 градуса. Заключващият механизъм се управлява от лост. Плътността се осигурява от пръстени, изработени от меки и трайни материали.

Разлики от водопроводните фитинги

Трябва да се посочи, че външната разлика между газовия кран и крана за вода е, че лостът е жълт, а не червен.

Има много повече структурни разлики:

 • Те имат по-трайно тяло, което е направено от специални класове стомана или месинг с високо съдържание на мед.
 • Те имат по-дълга свързваща резба.
 • Заключващият механизъм е направен от много издръжлив хром или никелиран материал.
 • Стъблото е направено от изключително здрав полимерен материал.
 • Тези кранове са способни да издържат на по-голямо налягане от крановете за вода.
 • О-пръстените са по-трайни и осигуряват по-добро запечатване.

Забележка! Независимо от факта, че цената на газовите кранове е по-висока, те не могат да бъдат заменени с водопроводни инсталации, тъй като спестяванията могат да бъдат много скъпи. Но не е позволено да се използват газови клапани вместо водни клапани.

Като цяло всичко, което различава газовия кран от спирателния клапан за вода, е повишеното ниво на херметичност. Останалите точки не са толкова сериозни при вътрешните газопроводи. Като се изхожда от това, по принцип за газопровод може да се използва всеки клапан, съответстващ на класа на плътност "А".

Характеристики на приложението

В повечето случаи в кухнята са монтирани спирателни кранове за газопроводи, т.е. където се използва газово оборудване. Освен това за всеки източник на потребление е инсталиран отделен клапан.

Например в сгради и апартаменти, където са монтирани газови печки и бойлери или котли, инсталирам отделни газови кранове за печки и други устройства. В допълнение, обикновено на входа е инсталиран един неспециализиран клапан, който ви позволява напълно да изключите подаването на газ.

Трябва да се посочи, че спирателните клапани се използват не само за затваряне на потока, но и за неговото управление, например трипътен газов клапан позволява потока да бъде пренасочен от един тръбопровод към друг. Всъщност такива устройства не се използват в ежедневието.

Съвет! При осъществяване на газоснабдяването на къща с бутилиран газ е възможно да не се монтират неспециализирани спирателни клапани, тъй като на цилиндъра е постоянно монтиран клапан, който позволява на газа да бъде затворен.

Характеристики на устройството на основните видове кухненски кранове

Деликатеси като термостатични и безконтактни кранове са чудесни за бани. В кухнята за място на слънце се борят по-практични модели - традиционни двуклапанни и едноръкохваткови. Общите елементи за тях са: корпус, чучур (чучур), аератор, уплътнения. В противен случай те се различават значително.

Устройството на двуклапанни кранове

Познатите на око кранове с два клапана са доста прости.Под маховика, който завъртате по време на работа на конструкцията, има кран-мост - неговият заключващ елемент. По-долу е устройството на такъв кухненски кран в снимки.

Букси в двуклапанен смесител (изглед в разрез)

В продукти, при които са необходими няколко завъртания на маховика за подаване или изключване на вода, са монтирани червячни мостови кутии. Тяхната работа се основава на ротационно-транслационни движения. Колкото повече развивате клапата, толкова повече уплътнението на кутията на моста ще се отдалечава от така нареченото „седло“. Последицата от това е притокът на вода във вътрешната кухина на смесителя и след това в неговия чучур (чучур).

Червячен зъбен клапан за смесител

В модели, при които е достатъчно да се направи само половин оборот за подаване на вода, са монтирани мостови кутии с керамични плочи. Когато отворите крана, дупките в тях съвпадат и водата навлиза в чучура.

Кранови оси с керамични плочи

Цената на крановите кутии е ниска, те винаги са на разположение във водопроводните магазини, а подмяната им е изключително лесна.

Устройството и видовете едноръкохватни смесители

По-модерни и практични са моделите на клапани с една регулираща дръжка за налягане и температура (лост). Смесването на вода в тях се извършва в куха топка с три отвора или в специален патрон.

Смесителният елемент в топчестите модели има три отвора, два от които са входящи - предназначени за подаване на топла и студена вода към този миниатюрен контейнер, и един изход - за подаване на вода с определена температура към мивката.

Смесително устройство с топка

Самата топка е разположена на две "седла", направени от гума. Неговото изместване спрямо тях, извършено от движението на лоста, и ви позволява да регулирате налягането, температурата на излятата вода. В горната част топката е фиксирана с уплътняваща яка и контргайка.

Схематично устройство на сферичен модел на кухненски кран

Принципът на действие на миксер с патрон, който замества топката, е подобен. Освен това тяхната вътрешна структура е коренно различна. При наличието на същите три функционални отвора, но вътре в касетата не е кухина, а специални дискове, изработени от металокерамика. Поради тяхното изместване един спрямо друг и степента на припокриване на захранващите отвори при завъртане на лоста, подаването на вода се регулира.

Сменяеми керамични патрони

Видове сферични газови кранове

В допълнение към факта, че наблюдаваните спирателни кранове се различават по диаметър, разликите се крият в метода на монтаж. Следните видове устройства се използват много по-често в газопроводите:

Резба (съединител)Те имат малък диаметър. В повечето случаи тези продукти се използват в битови газопроводи. Връзката с тръбопровода, тъй като не е трудно да се отгатне от името, се осъществява с помощта на резбова връзка.
ФланцовоТе се използват във външни газопроводи с огромен диаметър. Свързването се извършва по фланцов метод с помощта на болтове. Подобно на резбата, тези устройства са сгъваеми, т.е. те могат да бъдат демонтирани и след това преинсталирани.
ЗаварениПодобно на фланцовите, те се използват за външни газопроводи. Диаметърът им може да варира от 10 до 70 милиметра. Връзката с тръбопровода се извършва чрез заваряване. Съответно, тази опция за монтаж е неделима.Предимствата на такива продукти включват пълна плътност и висока надеждност. Освен това заварените спирателни кранове не изискват поддръжка, т.е. затягане на фланцови връзки.

Съвет! В допълнение към сферичните кранове има и запушалки. Но те имат по-малка надеждност и издръжливост, поради което много рядко се използват напоследък.

Други повреди на миксерите и предотвратяване на неизправности

Качеството на водата в много градове е лошо, така че с течение на времето аераторът в крана може да се замърси. От вътрешната страна върху него се "натрупват" твърди отлагания. Когато са твърде много, налягането и качеството на водата се влошават значително. Решението на проблема е подмяната на аератора. В идеалния случай той може лесно да се развие с регулируем ключ, но за заклещена част ще ви е необходим WD40 или почукване с чук.

Важно е! Извършете внимателно цялата работа, в противен случай смесителят ще трябва да бъде сменен изцяло.

Кранът тече и по време на огледа открихте ли пукнатина в него? Тогава е време да се насочите към нов продукт. За кратко време силиконовият уплътнител може да бъде помощник.

Можете да удължите живота на миксера, ако инсталирате воден филтър и използвате устройството внимателно, без да завъртате клапаните твърде плътно или да движите лоста внезапно и докрай.

Производители

Газопроводите са една от най-важните системи за снабдяване с жилища. Изхождайки от това, на избора на всички негови елементи, както и спирателни клапани, трябва да се обърне специално внимание.

Трябва да купувате продукти само от добре познати, добре доказани производители.

По-специално е възможно да се даде предимство на кранове от такива италиански компании като:

 • Бугати;
 • FIV;
 • Валтек;

Освен това продуктите на следните компании са с добро качество:

 • Дунги - Германия;
 • Профактор - Германия;
 • Broen Ballomax - Полша;
 • Ефар - Полша;
 • LD - Русия.

Съвет! Не трябва да приемате най-евтиния газов клапан, тъй като на пазара има много нискокачествени клапани от Китай, които не винаги отговарят на всички изисквания за газови клапани.

Видео: ремонт на смесител с един лост с керамичен патрон

Сега знаете какво да правите, ако кранът капе в кухнята. В повечето случаи разгледаните схеми за ремонт са подходящи и за елиминиране на повреди на кранове в баните. Това е добра икономия за семейния бюджет. Но ако не сте уверени в своите способности или просто нямате време, компетентен водопроводчик ще свърши цялата работа за броени минути.

Случи се така, че нашите мъже, а понякога и жени, са свикнали сами да се справят с дребни ремонти на дома. Ние сами залепваме тапета, поправяме подовете, монтираме водопровода и дори полагаме плочките. И такава дреболия като самостоятелен ремонт на миксер е по силите на почти всеки. Ако преди 10 години във всички къщи и апартаменти на нашата обширна родина е имало смесители със същия дизайн, то днешното им разнообразие може да обърка дори опитен домашен майстор. Нека да разберем какви смесители са представени на рафтовете на нашите магазини днес и какво да правим, ако изведнъж изтече там, където не трябва.

Характеристики на подмяна на газовия клапан

Разбира се, всеки спирателен клапан може да се повреди, например газовите кранове не са застраховани срещу повреди. Ако се установи, че това устройство е дефектно, то трябва незабавно да бъде заменено.

Веднага отидете да декларирате, че нямате право да правите тази работа със собствените си ръце! Но някои действия все още трябва да се извършват независимо.

И така, инструкциите за подмяна на този спирателен клапан са както следва:

 • На първо място е необходимо да се разкаже за проблема на експерти от газови работи или лична организация, която притежава лиценз за извършване на подобни работи.
 • След това трябва да закупите нов кран от специализиран магазин. Първо, трябва да измерите диаметъра на тръбопровода, за да не направите грешка при избора на продукт.
 • За пристигането на експерти отидете да подготвите технически паспорт и договор за доставка на газ. За отбелязване на извършената работа е необходим технически паспорт.
 • След това трябва да запалите газа на печката и да изключите централния клапан. Оставете горелката, докато тя напълно изгасне, така че целият газ да излезе от тръбопровода.
 • След пристигането на експертите е необходимо да отворите няколко прозореца, за да създадете чернови в стаята. Това е необходимо в случай на изтичане на газ.
 • В края на работата отидете заедно с експерти, за да диагностицирате инсталираните клапани за течове.
 • В края на работата е необходимо да дадете на работниците на работата технически паспорт и да ги помолите да направят бележка в тази посока.

Съвет! Възможно е да установите течове на газ със сапунена пяна. Трябва да се приложи към ставите на устройството с тръбопровода и към самия клапан. Ако на някое място се образува сапунена топка, това означава, че спирателните клапани пропускат газ.

В края на работата оставете прозорците отворени за още 15-30 минути, което ще позволи пълно проветряване на помещението.

В кухнята тече кран - как да го поправите сами

За ремонт на кухненски кран ще ви трябват:

 • нож с остър край;
 • шестостен и регулируем ключ;
 • отвертки;
 • нова касета, кутия с клапани, гумено уплътнение и др. - зависи коя част ще сменяте;
 • WD40 е технически аерозол, който ще ви бъде полезен, ако частите са „залепени“ една за друга. Можете обаче да се справите с традиционното потупване на чук върху отвертка, но има голям риск от повреда на миксера.

Независимо кой кран сте инсталирали, преди да започнете ремонта, трябва да изключите подаването на вода в системата и да източите останалата вода в мивка или отделен контейнер. За да направите това, просто отворете крана. След това можете да започнете да го ремонтирате, като вземете предвид дизайнерските характеристики.

За да поправите смесител с един лост, ви е необходим шестоъгълен ключ

Ремонт на кухненски кран с едно лостче

Основните принципи на ремонта са последователност на действията и точност.

 1. С помощта на тънка отвертка или нож издърпайте и извадете декоративната тапа на корпуса на клапана.
 2. В получения отвор ще видите винт, който свързва лоста и регулиращия прът. Развийте го с шестостенния ключ.
 3. Извадете лоста от тялото и развийте декоративния капак. Това може да се направи дори с ръце, ако частите не са залепени една за друга.

Премахване на декоративното покритие

 1. Под него ще бъде разположена застопоряваща (затягаща) гайка. Развийте го внимателно с регулируем ключ или чрез потупване на отвертка с чук.
 2. Ако разглобявате смесител с топка, ще видите уплътняваща яка под гайката. Проверете го за замърсявания, деформации и разкъсвания. Извадете топката. Огледайте повърхността му - тя трябва да е равна и чиста. Необходимо е да се премахнат уплътненията и поддържащите пружини - лошото им състояние може да изтече клапана.
 3. Ако разглобите крана с патрон, извадете го и го подложете на щателна проверка.
 4. Сменете дефектната част.
 5. Сглобете отново крана в обратен ред.

Важно е! Не затягайте гайките твърде плътно, тъй като това може да деформира ластиците и да попречи на нормалната работа на миксера.

Инсталиране на нова касета

За да удължите живота на продукта и да осигурите безпроблемното протичане на неговите триещи се части, можете да използвате специална силиконова грес.

Отстраняване на маховика на миксера

Ремонт на двуклапанен смесител

Какво да направите, ако кранът с два клапа капе във вашата кухня? Почти всичко е същото.

 • Закачете и извадете декоративната тапа на маховика на клапана.
 • Използвайте отвертка, за да развиете винта, закрепващ маховика.
 • Свалете маховика. Пред вас ще има кутия за кран.
 • Развийте го обратно на часовниковата стрелка и го разгледайте.

Отстраняване на кутията на крана

 • Ако това е червячна букса и уплътнението й е повредено, сменете я отделно - купете я в магазин (струва стотинка) или я изрежете сами от гума с подходяща дебелина. Буксата с керамични дискове е напълно променена.
 • Сглобете крана в обратен ред.

Обща схема на работа по ремонт на миксера

Всичко е възможно най-просто и малко прилича на дизайнер.Но течовете на крана не са единственият проблем, който може да срещнете, докато го използвате в кухнята.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни