Монтаж на кран: правила за инсталиране и ръководство стъпка по стъпка


Техническо описание

Запознаването с този продукт трябва да започне с неговите дизайнерски характеристики:

Структура

По този начин, чрез завъртане на дръжката, можем да зададем една от двете позиции:

 1. Топката е обърната от стената към прохода, като я блокира.
 1. Топката се обръща с дупка към прохода, отваряйки я.

Достойнство

Описаното устройство осигурява този тип спирателни кранове със следните предимства:

 • Простота и висока скорост на използване със собствените си ръце
  ... Просто трябва да направите леко завъртане на дръжката на 90 градуса, за да спрете потока вода или да го възобновите.
 • Малък размер и атрактивен външен вид
  ... Изглежда доста естетически приятно на фона на останалата водопроводна система.

 • Устойчивост
  ... За разлика от коничните и цилиндричните заключващи системи, топката не е склонна към толкова бързо износване.

Съвет: препоръчително е да инсталирате груб филтър пред крана, който ще предотврати появата на драскотини по заключващия механизъм от зърна пясък, уловени в тръбата. Това допълнително ще удължи живота на продукта.

 • Достъпна цена
  ... Простият дизайн не изисква скъп производствен процес.
 • Висока степен на херметичност
  ... О-пръстените в комбинация със самата топка уплътняват прохода абсолютно сигурно.

Изгледи

Разглежданите продукти могат да се различават по размера на вътрешния проход:

Ремонти

Как да разглобяваме сферичен воден клапан в случай на неизправност, която може да се изрази чрез появата на теч или скърцане в областта на спирателния елемент?

Инструкцията е съвсем проста:

 1. Развиваме гайката, фиксираща дръжката и махаме дръжката.
 2. Отстраняваме задържащия пръстен от стъблото, след което също го изваждаме.
 3. Разплитаме калъфа с ключовете.
 4. Проверяваме топката, пръстените на седалките и уплътняващите елементи.
 5. Ако се открият дефекти на която и да е част, ние ще я заменим.
 6. Връщаме конструкцията обратно, след като сме смазали подвижните компоненти.

Избор

Когато купувате кран с топка, е напълно възможно да закупите нискокачествен фалшификат.

На първо място, трябва да разберете, че качественият продукт трябва да бъде направен от месинг, така че когато го избирате, обърнете внимание на следните признаци:

 • Теглото. Ако пробата е лека, тогава тя най-вероятно е направена от евтин и силумин, който няма дълъг експлоатационен живот и висока якост.
 • Топливо огледало. Ако е облачно или скучно, това показва или неговата некачествена обработка, или че е направена от стомана, която е склонна към корозивни процеси. Във всеки случай трябва да откажете покупката.
 • Разходи. Кранът, който е твърде евтин, е подозрително евтин, тогава това вероятно е фалшификат, тъй като продавачът никога няма да работи на загуба.
 • Дефекти. Не бъдете мързеливи и проверявайте корпуса на клапана за пукнатини, провисвания и неравности, те могат да разкажат много за производственото ниво.
 • Гаранционна карта. Гаранцията се предоставя само от добре познати и доказани производители. Ако имате такъв, можете да сте сигурни, че купувате качествен продукт.

Плюсове от използването на газов сферичен кран

Сферичният кран, предназначен за подземна инсталация, е устройство, което е необходимо за спиране на газовия поток в напорни тръбопроводи, положени в траншеи.

Тези устройства се използват както в промишлена, така и в битова среда. Газовите клапани осигуряват бързо и пълно изключване на потока на работната среда.Широкото им използване се дължи на тяхната надеждност, издръжливост, здравина и относително ниска цена.


Ако газовият клапан се счупи, в случай на авария тръбопроводът не може да бъде затворен, за да изолира повредения клон. Няма да работи и да предотврати разпространението на газ

Сферичните кранове са изработени от тежки материали, устойчиви на корозия, инертни към агресивни среди. В производството се използват сплави, които толерират всякакви механични повреди без проблеми и деформации.

Продуктите имат висока износоустойчивост независимо от условията на работа. Сферичните газови кранове са способни да поддържат своите технологични свойства в продължение на хиляда (или повече) цикъла без никакви неизправности.

В този случай температурата на движещите се и околната среда могат да бъдат практически всякакви. Експериментално беше установено, че газовите сферични кранове са способни да издържат на температури от -60 до +80 градуса. Повечето газови кранове могат да издържат много по-дълго, отколкото заяви производителят.


Сферичните кранове са прости по дизайн, така че не изискват постоянен ремонт и поддръжка, за разлика от сложните системи

Затварянето на газовия сферичен кран е направено в сферична форма и има отвор, през който газът преминава през тръбите. Диаметърът на отвора се избира в съответствие с размерите на тръбопровода. Регулирането на пропускателната способност на линията се осигурява поради възможността за завъртане на заключващия механизъм около оста си.

В работно положение ключалката е разположена перпендикулярно на тръбопровода и може лесно да се затвори ръчно, като леко завъртите дръжката. Когато се завърти на 90 градуса, страната на отвора се променя на твърда повърхност.

При по-малък завой тръбата ще бъде частично затворена. Но производителите не препоръчват оставянето на конструкцията в полуотворено състояние, тъй като това допринася за повишено абразивно износване на устройството.

В междинни позиции О-пръстените могат да бъдат напълно повредени или частично деформирани поради твърде висока скорост на потока на изпомпваната среда. Това в бъдеще може да доведе до сериозни повреди на крана, неговия ремонт или подмяна.

Корпусът на продукта е силно херметичен. Използването на метали и специални сплави в структурата спомага за намаляване на теглото на конструкцията. Такива спирателни кранове за газопроводи могат лесно да се монтират на труднодостъпни места.


В случай на повреда газовият сферичен кран може лесно да бъде ремонтиран с импровизирани средства, без да се повреди останалата част от системата.

Използването на качествени газови сферични кранове е икономически изгодно. Тези устройства имат огромен запас на безопасност и могат да функционират пълноценно, без да се налага смяна в продължение на много години.

Това важи особено за сферичните кранове на добре познати и доказани производители. В същото време можете да се уверите в качеството на всеки кран, като проверите сертификатите за съответствие, които потвърждават качеството на продуктите.

Принципът на действие на сферичния кран

Сферичните кранове са проектирани да изключат напълно работния поток в тръбопровода. Те не се използват за настройването му.

Действието на такъв кран се основава на метална топка с проходен отвор.

Когато отворът е обърнат към тръбата, клапанът е отворен. Ако топката е обърната перпендикулярно на тръбата, тя е затворена.

Формата на дупката в топката може да бъде под формата на кръг, правоъгълник, трапец или овал. А размерът му зависи от вида на тръбите и предназначението на крана.

Заключващият елемент на сферичния кран може да бъде поставен в зависимост от размера и предназначението на клапаните по два начина:

 • инсталирането на топката върху специални опори се използва при големи кранове;
 • за малки устройства се използва плаваща топка.

По-рядко спирателният елемент (топката) се монтира с помощта на допълнителни уплътнения. Работата на сферичния кран е съвсем проста и се извършва чрез завъртане на 90 градуса.

Видове сферични кранове

В зависимост от метода на монтаж, сферичните кранове са от следните видове.

Сферичен кран за прикачване

използва се предимно в газови, отоплителни и водопроводни системи в жилищни и обществени сгради. Такива устройства са с малки размери, надеждни и лесни за използване.
Свързващи кранове от сферичен тип се използват за монтаж в тръби с диаметър до 45 милиметра.
За големи тръбопроводи, използвани фланцови сферични кранове.

Фланцовите сферични кранове са монтирани на тръби с диаметър над 45 милиметра. Когато се монтират в такъв кран, се монтират уплътнителни уплътнения, с помощта на които се постига високо ниво на якост, надеждност и херметичност на кръстовището на тръбата с крана.

Сферичните кранове от фланец са устойчиви на големи натоварвания, високо налягане на работната среда и са много издръжливи. Такива устройства се използват широко в газопроводи и за системи за изпомпване на петролни продукти. Те могат да бъдат сгъваеми и с монолитно тяло.

Сферичен кран

използва се в тръбопроводи в хранителната и химическата промишленост и други индустриални сектори.
Дроселовият клапан има голямо предимство - широка възможност за многократно демонтиране.
Заварен сферичен кран

се различава от други подобни елементи по това, че е инсталиран на места, където не е предвидено последващо демонтиране. Такъв сферичен кран се сглобява по метод на заваряване от висококвалифицирани специалисти. Обикновено заварен сферичен кран се използва в строителните работи.

Комбинираният сферичен кран се различава от другите устройства по това, че може да бъде свързан към тръби по различни методи.

Според броя на свързаните разклонителни тръби се произвеждат сферични кранове от следните видове:

 • преминаващи устройства, т.е. един вход и един контакт са свързани;
 • инсталират се ъглови устройства, ако е необходимо да се направи огъване или завъртане на тръбопровода върху крана;
 • устройства с повече от три клонови връзки. Инсталирането на такива елементи се извършва с цел пренасочване или изместване на потоците от работната среда на тръбопровода.

Има и сферичен кран за подземен монтаж. Той има висок вал на клапана, което го прави подходящ за използване в подземни тръбопроводи. Оста с дръжката на сферичния кран е разположена над повърхността на земята, тоест такова устройство може да се включва и изключва дистанционно.

Предимства на сферичните кранове

Предимствата на такива устройства са висока надеждност, използваемост и компактни размери. Такива устройства рядко се чупят. Лесното използване се крие във факта, че не е нужно да завъртате клапана дълго време, за да го включите, но само като го завъртите на 90 градуса, можете лесно и бързо да отворите или затворите движението на работния поток, движещ се през тръбопровод. Това е особено удобно в случай на различни извънредни ситуации.

Сферичният кран има висока якост и устойчивост на корозия в сравнение с други спирателни устройства. Той се използва широко в тръбопроводите за доставка на химически агресивни вещества.

Благодарение на отличното си представяне, ремонтът и подмяната на сферичния кран са прости и удобни.

Предимства от използването на сферични кранове

Сферичните кранове са много практични и компактни устройства и са незаменими по отношение на естетическия компонент.Те са лесни за използване - просто завъртане на дръжката на крана на 90 градуса ще ви позволи да изключите подаването на работната среда почти моментално. Това е важно в случай на леки аварии - течове във водопроводи и течове в газопроводи.
Тези клапани са устойчиви на корозия и устойчиви на износване. Перфектно адаптиран към въздействието на агресивната среда. Освен това ремонтът на сферични кранове е съвсем прост и в сравнение с други видове клапани закупуването им е доста евтино.

Монтаж на сферичен кран

Преди да инсталирате сферичния кран, трябва да изберете правилното място, така че да няма проблеми с монтажа, а движението на шарнирното рамо да не пречи на други устройства. Диаметърът на тръбата трябва да съответства на размера на клапана.

Сферичният кран се предлага с два вида фланци: с външна и вътрешна резба или комбиниран тип.

Инсталирането на сферични кранове в отоплителни батерии или други домакински устройства се извършва с помощта на различни видове фланци.

В този случай трябва да се спазва посоката на монтиране на клапана, върху тялото на която има специална стрелка, посочваща посоката на водния поток.

Необходимо е да свържете крана, когато използвате специална лента или теглич, за да предотвратите изтичане на вода по време на работа. Лентата трябва да се навива по посока на крана, в противен случай надеждната връзка може да не работи.

Изграждането на водоснабдителна или отоплителна система както в частна къща, така и в апартамент е невъзможно без използването на клапани. Един от най-често използваните елементи на водопроводните системи е месингов сферичен кран. Може да се използва в различни участъци от тръбопроводи.

Конструктивни характеристики на сферичните кранове

Въпреки че инсталирането на сферични кранове се използва отдавна, широкото им използване обаче започва едва с появата на съвременни материали (флуоропласт, изкуствен каучук и други синтетични вещества), способни да осигурят надеждно уплътняване и практически да избегнат износването на работните елементи, което заедно с висококачествените смазки значително намалява триенето, а също така улеснява експлоатацията дори на големи сферични кранове.

Устройството на съвременните сферични кранове е доста просто и се състои от следните елементи.

А именно:

 1. затвор - част в движение под формата на метална топка с проходен цилиндричен отвор в центъра, за да се осигури преминаването на транспортираната среда;
 2. корпуси;
 3. уплътнителен прът;
 4. копчета за управление;
 5. гайка за тяло;
 6. Тефлонови уплътнителни седалки;
 7. гумено уплътнение на стеблото;
 8. регулираща гайка;
 9. уплътнителна шайба.

Отворът във клапана е равен на вътрешния диаметър на свързаната тръба, поради което тези клапани се наричат ​​пълни отвори. Когато клапанът е напълно отворен, практически няма хидравлични загуби в циркулацията на потока при преминаване през клапана и клапана като цяло, което намалява износването на тръбите и заключващия механизъм няколко пъти в сравнение с предишните видове заключващи устройства. Като завъртите дръжката на клапана на 90 градуса, работният поток ще бъде напълно изключен.

Общи принципи за изграждане на водоснабдителна система

Разбира се, изграждането на водопроводни системи е въпрос, който е най-добре да се предприеме от професионалистите. Нищо чудно, че във всеки строителен университет има факултет, който се нарича „Водоснабдяване и канализация“. Но в същото време, с минимално необходимите познания, можете лесно да създадете вътрешна канализационна система и да я снабдите сами с всички необходими устройства. Освен това знанията в областта на проектирането и изграждането на водоснабдителна система ще ви помогнат да не допускате грешки при контролиране на работата, извършена от организации на трети страни или занаятчии.

Така че, за да изградите водоснабдителна система със собствените си ръце, трябва да извършите работа на следните етапи.

Изготвяме диаграма и план на бъдещата водоснабдителна система

Началният етап на всякакви строителни работи е съставяне на план.

Най-добрият вариант би бил да се изготви план за инженерни комуникации или в специализирана компютърна програма, или на обикновен лист милиметрова хартия. Като правило комуникациите за водоснабдяване преминават по стените на помещението, а в някои случаи те се полагат в жлебове - ниши, издълбани в стената.

На този етап ще можете да изчислите необходимия брой водопроводни тръби и свързаните с тях фитинги.

Важна роля при планирането на водоснабдителната система играе изчисляването на необходимия брой клапани. По правило съвременните водопроводи се изграждат от металопластикови тръби. Те са леки и лесни за инсталиране. На такива тръби се препоръчва да се монтират класически спирателни сферични кранове от месинг или техните сплави. Такъв материал за производство е абсолютно неутрален и не влиза в химични реакции с течаща вода. В резултат на това водата не получава допълнителни примеси и месингът на сферичните кранове не се окислява, когато течността премине.

Устройство със сферичен кран

Спирателни и разпределителни водопроводни клапани на основата на топки са изобретени преди около век и през това време те са станали много широко разпространени. Понастоящем такива устройства могат да се използват както в промишлени предприятия, така и в частни домакинства.

Основното поле на приложение на сферичните кранове е пълното изключване на водоснабдителната система. Следователно те се монтират на отмествания от главните водопроводни канали или на места, където е възможно временно демонтиране на хидравлични устройства.

Най-очевидните места за сферични кранове са:

 • мястото на свързване на гъвкавата тоалетна чиния в банята;
 • мястото на свързване на изхода към съдомиялната машина или към пералнята;
 • мястото на свързване на отоплителния котел;
 • също така спирателни кранове със сферични кранове могат да бъдат монтирани на отоплителната система в точките на свързване на "байпаса" - байпасна пътека, която е монтирана до водната помпа;
 • освен това сферичните кранове се монтират и в конвенционалните кранове за вода, които са разположени на мивки и бани.

Клапанът за разпределение на водата със сферичен механизъм за отвеждане на водата има корпус и въртящ се разпределителен елемент в своята конструкция. Дизайнът на чучура на крана (тялото му) обикновено се различава значително в зависимост от предпочитанията на производителя, но сферичният елемент е един и същ за всички модификации.

В такива кранове разпределителният елемент има кухина вътре, в противоположните краища на кухата топка има дупки: две от едната страна и едната от другата. Топлата и студената вода текат през два отвора, потоците се смесват в кухината на топката и водата с желаната температура се подава към чучура.

Куха топка се използва и в спирателните кранове, само от двете страни има един отвор. Напречното сечение на отворите в топката обикновено е равно на вътрешното напречно сечение на тръбопровода, поради което такива клапани се наричат ​​пълен отвор. В нормалното, отворено положение на крана, отворът в топката оставя напълно отворен водния канал и когато топката се завърти на 90 градуса, водният поток е напълно блокиран.

Защо са широко разпространени сферичните кранове?

Сферичните кранове и сферичните кранове станаха много популярни поради комбинацията от няколко фактора:

 • дългосрочна безпроблемна работа;
 • отлична плътност - външната част на корпуса на клапана е едно цяло;
 • привлекателен външен вид;
 • лекота на монтаж - достатъчно е да фиксирате само входящите и изходните тръби на резбата.

Внимание! Въпреки всички видими предимства на сферичните кранове, те не се препоръчват да се инсталират на тръбопроводни системи, в потока на които има голямо количество отломки или примеси. Устройството с топка приляга доста плътно към PTFE подложките вътре в тялото и увреждането на тяхното съчленяване може да доведе до неадекватна работа на устройството.

От какво са направени сферичните кранове?

Всички сферични кранове, произведени от съвременната индустрия, могат да бъдат разделени на три големи групи според материалите за тяхното производство:

 • стомана - най-често се използва въглеродна стомана с легиращи добавки, устойчива на корозия;
 • сплави на медна основа, по-специално месинг. Използването на такива сплави върху медни тръбопроводи предотвратява появата на електрохимична корозия;
 • пластмасови материали - широкото развитие на полимерите доведе до факта, че по своите качества те започнаха да се доближават плътно до металите.

Спирателни кранове от пластмаса

За производството на клапани от полимерни материали се използва полиетилен или полипропилен. Такъв материал е абсолютно имунизиран срещу корозия, както химическа, така и електрохимична. Такива кранове обикновено се инсталират на системи, предназначени за придвижване на корозивни течности.

Съществен недостатък на пластмасата като материал за производството на клапани е невъзможността да се използва в системи за водоснабдяване и отопление с топла вода - горещата вода има разрушителен ефект върху пластмасата.

Спирателни кранове от стомана

Сферичните кранове се използват в индустриални тръбопроводи. Те се използват широко при транспортиране на течности, загряти до високи температури и дори пара. Също така, използването на стоманени сферични кранове е разрешено в тръбопроводи, където течността се движи под налягане.

Месингови сферични кранове

Най-често срещаните сферични кранове за битови нужди са изработени от месинг, сплав на медна основа. Има два основни метода за изработване на месингови сферични кранове: те се формоват във форми или се коват с помощта на механични преси. Кованите тела на кранове се считат за по-трайни и надеждни. Причината за това: с тази технология не се образуват въздушни кухини в масата на сплавта.

Съставът на месинговата сплав включва вещества с различен електрохимичен потенциал. Следователно, за да се предотврати химическа корозия, продуктите се галванизират чрез нанасяне на тънък защитен слой върху тях.

Внимание! Не се допуска използването на сферични кранове с работещ механизъм на базата на месинг в тръбопроводи, където температурата на работната среда не трябва да надвишава 150 градуса. Твърде горещата течност образува малки кухини в месинга, което води до значително увеличаване на неговата чупливост.

Монтиране на миксера към мивката

Нека да стигнем до практическата част.

Сега нека поговорим за това как да инсталирате кран в кухнята.

За удобство сме съставили инструкции стъпка по стъпка:

 1. Изключваме подаването на вода, изваждаме миксера от кутията, четем инструкциите на производителя и прикрепваме маншета към тялото... На обратната страна завийте гъвкавите маркучи в съответните отвори;

Сглобяваме устройството и свързваме гъвкави маркучи.

 1. Поставяме гумен О-пръстен върху маркучите и го вкарваме в жлеба на основата на смесителя, където той ще се придържа към мивката;

Поставете O-пръстена.

 1. Ние опъваме маркучите в отвора в тялото на мивката и поставяме крана в монтажно положение, затваряйки отвора в мивката с основата му... Вземаме резбован щифт (може да са 2 от тях) и го завиваме в отвора на основата на миксера;

Завиваме фиксиращия щифт.

 1. Поставете уплътнението, след това вземете монтажната скоба, поставете го на щифта и затегнете с гайка... Трябва да се затегне, така че кранът да е здраво закрепен за мивката и да не залита, но и не трябва да затягате прекалено;

Затягаме скобата с гайка.

 1. Ако мивката не е инсталирана, ние я инсталираме... След това навиваме лентата FUM върху съединителите на водопроводите и навиваме краищата на гъвкавите маркучи. Затегнете с регулируем ключ.

Свързваме водопроводи.

 1. Свързваме канализационния канал, включваме водопровода и проверяваме работата на крана.

Проверяваме работата на устройството.

Важно! Не смесвайте маркучите за топла и студена вода, когато инсталирате. Те трябва да бъдат свързани в съответствие с маркировките на палците на устройството.

Монтаж на сферични кранове

Технологията за сглобяване на сферични кранове ще се различава в зависимост от материала на производство на тръбопроводите. Така че, полипропиленовите тръби са свързани помежду си с помощта на специално нагревателно устройство. Медните тръбопроводи са свързани чрез запояване, докато стоманените тръбопроводи се монтират или чрез заваряване, или чрез резбови съединители.

Не забравяйте да запечатате връзките, когато инсталирате крана. За да направите това, можете да използвате както традиционна ленена тегличка, така и по-модерни елементи - фум лента или уплътнител.

След инсталиране на крана, във водоснабдителната или отоплителната система се проверява херметичността на връзката. Пуснете вода в системата и поставете парче тоалетна хартия или хартиена салфетка под монтирания кран. Ако има най-малко теч в съединението, веднага ще видите капки влага върху хартията.

Както можете да видите, изборът и инсталирането на сферичен кран във водопровода може да се извърши независимо. Когато избирате сферичен кран, обърнете специално внимание на неговите характеристики и външен вид, а по време на монтажа осигурете пълна плътност на връзката, тогава клапанът ще ви служи дълги години.

Можете да се запознаете с месинговите сферични кранове, характеристиките на техния избор и монтаж по-подробно в учебното видео.

Видео - Месингов сферичен кран

Добавяне към отметки

В зависимост от предназначението и диаметъра на тръбопроводите, както и от работната среда, клапаните се изработват от чугун, месинг, бронз, стомана, титан, полиетилен. Сферичните кранове от месинг са компактни, удобни и естетични, поради което са получили заслужено признание от потребителите и са представени в широка гама на пазара. Те се инсталират главно на вътрешни водоснабдителни и отоплителни мрежи. Но не всички продукти, които излизат на пазарите, могат да се считат за висококачествени.

Продуктите на италианските фирми са признати за най-висококачествените спирателни кранове за вътрешно окабеляване. Качеството на полските, турските и китайските фирми е много по-ниско. Вентилите, произведени в Италия, обикновено са горещо пресовани, което гарантира еднородността на структурата на продукта, следователно повишава неговата надеждност. Китайските и турските продукти обикновено се произвеждат чрез отливане. Точността на изпълнение, както и качеството на уплътненията, които осигуряват плътността на клапаните, в продуктите на италианските фирми е много по-висока.

Видове материали за сферични кранове: (чугун, месинг, бронз, стомана, титан, полиетилен).

От месинг и бронз обикновено се използват спирателни и регулиращи клапани с номинален отвор DN под 50 mm за тръбопроводи, включително газопроводи с ниско налягане при температури под 150 ° C.

Но по-скъпите и надеждни са направени от неръждаема стомана. За тръбопроводи, работещи при условия на ударно натоварване, стандартите препоръчват използването на чугунени спирателни кранове.

Напоследък полиетиленовите кранове са широко разпространени. Полиетиленовият газов кран няма метални части. Той е много по-лек от подобни метални изделия, лесен и надежден в боравене, освен това неговата здравина и устойчивост на механични натоварвания могат да бъдат добре характеризирани.Газов сферичен кран е икономически изгоден вариант за повечето видове тръбопроводи. Използването на спирателни кранове от полиетилен на газопроводи опростява поддръжката на мрежата. Монтажът на полиетиленови клапани се извършва чрез челно заваряване или е оборудван с съединители с вградени нагреватели. Това позволява бързо и надеждно заваряване.

В съответствие с GOST 4666-75 всички клапани трябва да имат отличителен цвят. Корпусът и капаците са боядисани в цвят, съответстващ на определен метал. Изделия от чугун са боядисани в черно, въглеродна стомана - сива, устойчива на корозия стомана - синя; легирана стомана - синьо.

Закрепващите части към тръбопровода са заварени съединения, фланци, съединители и щифтове. За тръби с номинален отвор до 4-45 мм е препоръчително да се използва съединително закрепване на сферичен кран. Фланцовите сферични кранове се използват за монтаж в тръби с диаметър над 45-50 mm. Фланцовите връзки на сферичния кран с тръбата могат да издържат на значителни натоварвания. Те имат висока плътност поради използването на съвременни уплътнителни уплътнения.

Съгласно изискванията на GOST R 52760-2007, маркировката на спирателните и контролните клапани трябва да бъде направена върху корпуса или върху табелката с данни, надеждно прикрепена към продукта.

Маркировката на продукта трябва да съдържа следната информация:

номинален диаметър DN (номинален размер), номинално налягане PN, материал на корпуса, търговска марка на производителя; стрелка, посочваща посоката на потока на течността или въздуха; максимална температура или диапазон на допустимите температури, работно или проектно налягане, година на производство.

Как да изберем сферичен кран

Сферичен кран за подземен монтаж
Ако кранът трябва да бъде поправен или заменен, първо трябва да определите най-подходящия тип кран за вашия конкретен случай.

И така, основните видове сферични кранове са както следва:

 • пълен отвор - с производителност 90-100%;
 • частичен отвор - с производителност 40-50%;
 • стандартен - с капацитет на потока 70-80%.

По отношение на материалите, използвани при производството на сферични кранове, тук най-често се използват трайна пластмаса, месинг и сплави със своето съдържание.

Месинговите сферични кранове са изключително издръжливи, не ръждясват и перфектно издържат на значителни температурни промени.

Пластмасовите сферични кранове са малко по-трайни и не понасят високи температури. Поради тази причина те се използват най-добре като спирателни устройства за газопроводи и тръбопроводи за студена вода.

За тръбопроводи за отопление и топла вода най-добрият вариант би бил инсталирането на сферичен кран, изработен от месинг.

При избора на сферичен кран, наред с други неща, е необходимо да се определи какво ще бъде неговото предназначение и как се предполага, че трябва да бъде закрепен.

Има следните основни видове монтаж на сферични кранове:

 • съединителни сферични кранове;
 • фланцови сферични кранове;
 • заварени сферични кранове;
 • комбинирани сферични кранове.

Помислете за характеристиките и обхвата на всеки тип кранове.

Кратко обяснение на значенията на отделните термини

В съответствие с GOST 28338-89 номиналният диаметър DN е параметър, използван за тръбопроводни системи за характеризиране на свързаните елементи. Той е посочен без обозначителни единици и е приблизително равен на вътрешния диаметър на тръбите, които трябва да се свържат, измерен в милиметри. Изключение правят пластмасовите тръби, при които външният диаметър се приема за номинален диаметър. Съгласно инструкциите на GOST 26349-84, номиналното налягане PN е постоянното вътрешно свръхналягане на средата, което тръбите и фитингите могат да издържат през целия си експлоатационен живот (50 години) при температура на водата 20 ° C.

Основните предимства на съвременните сферични кранове са: висока плътност, малки размери, висока износоустойчивост на топката, простота на конструкцията, бързина на промяна на режима на работа (блокиране на потоци от газ и вода), ниски експлоатационни разходи, ниска честота на аварии, лекота на управление - завъртане на дръжката на 90 °.

Дизайнът на корпуса осигурява на този клапан елемент лесна употреба, дори когато е инсталиран на практически недостъпно място. Широка гама от сферични кранове на съвременния пазар ви позволява да изберете тези, които са най-подходящи за решаване на задачите.

Сферичният кран е инсталиран на водопроводи, газопроводи и отоплителни тръбопроводи. Устройството служи за пълно или частично изключване на вода или газ в системата. Простотата на дизайна и надеждността водят до широко използване както на битови, така и на индустриални тръби. Как да изберете правилния клапан и да го инсталирате, прочетете нататък.

Спиращият елемент на сферичния кран (4) се задвижва от дръжката (11), която може да бъде направена под формата на маховик или лост. Дръжката е прикрепена към корпуса на клапана с гайка (9) и заключващ пръстен (10).

В затворено положение сферичният клапан приляга плътно в корпуса на устройството. Допълнително уплътнение се осигурява от уплътнение (5), разположено около периметъра на топката. За фиксиране на клапана в едно положение се използва стебло, което се завинтва към корпуса на клапана (3) и гайка на шпиндела (8).

Всички елементи, свързани помежду си, са надеждно уплътнени с тефлонови уплътнения (6,7).

Приложение на комбинирани сферични кранове

Редица производители се занимават с производството на специализиран тип сферични кранове - комбинирани. Комбинираните сферични кранове комбинират няколко метода за монтаж на тръби едновременно.

По броя на дюзите комбинираните кранове се класифицират, както следва:

 • контролно-пропускателни пунктове;
 • ъгъл;
 • три- и многопосочни сферични кранове.

Последният тип комбинирани кранове е приложим, когато е необходимо да се пренасочи или смеси работната среда.

Критерии за избор на сферичен кран

Сферичните кранове се избират в зависимост от следните параметри:

 • дизайн на устройството;
 • честотна лента;
 • материал на производството;
 • метод на закрепване;
 • фирма на производителя.

Видове клапани в зависимост от дизайна

В зависимост от конструкцията сферичният кран може да бъде:

 • направо през. Основната отличителна черта е ниското хидравлично съпротивление. В повечето случаи той е инсталиран, за да регулира потока на течността в отоплителните системи;
 • контролно-пропускателен пункт. Правият вентил за вода или газ е монтиран на равен участък от тръбопровода и служи за пълно спиране на входящия поток;
 • ъглова. Ъгловият клапан е монтиран на завоя на тръбопровода. Целта на устройството е да блокира входящия поток;
 • смесване или трипосочно. Инсталиран на системи, когато е необходимо да се смесват два потока входяща течност.

Изборът на конструкцията на сферичния кран е необходим в зависимост от изпълняваната функция и характеристиките на тръбопровода.

Избор на честотна лента

В зависимост от капацитета, сферичните кранове се разделят на:

 • пълен отвор, способен да пропусне 90% - 100% от входящата течност (газ);
 • стандартни, които пропускат 70% - 80% от течността;
 • частичен отвор (40% - 50%). Устройствата се инсталират, когато е необходимо да се намали входящия поток.

Избор на материал

Сферични кранове могат да бъдат произведени:

 • изработени от месинг. Траен материал, който може да издържи на високо налягане и температура и практически не е обект на корозия. Освен това месинговите клапани са леки и естетически приятни;
 • изработени от бронз. Материалът също е издръжлив, но по-скъп от месинг;
 • изработени от пластмаса.Устройствата са монтирани изключително върху пластмасови тръби. Не е подходящ за други видове системи;
 • изработени от неръждаема стомана. Отличните характеристики на устройството определят използването му в промишлени тръбопроводи.

За стандартните домашни системи най-подходящи са месинговите клапани, които могат да се монтират на тръбопроводи, направени от всякакъв материал.

Избор на метод за монтаж

Според метода на закрепване сферичните кранове се разделят на следните видове:

 • резбован (съединител). Съединителният клапан се използва най-често в частни тръбопроводи с малък диаметър (до 65 mm), както за газ, така и за вода или. Резбовият клапан е лесен за инсталиране. За да инсталирате устройството, при условие че тръбите са предварително резбовани, не се изискват специални инструменти и специализирани умения;
 • фланцови. Клапанът, монтиран със специални елементи (фланци), се използва главно за монтаж на индустриални тръбопроводи с диаметър 50 mm или повече. Фланцовият клапан е по-стегнат и издръжлив;
 • заварени, монтирани върху метални тръбопроводи чрез заваряване. Закрепването на заварения клапан е най-надеждното, но за монтиране на устройството са необходими определени умения. В повечето случаи заварените клапани се инсталират на индустриални газопроводи, където се изисква висока плътност.

Избор на производителя

Надеждността и издръжливостта на сферичен кран зависи преди всичко от производителя. Експертите препоръчват закупуването на спирателни кранове, произведени от следните компании:

 • Valtec е италианско-руска компания, специализирана в производството на инженерни водопроводи за отопление и. Ниската цена и отличното качество привличат вниманието на потребителите;
 • Данфос (Дания). GBC заварените клапани са изключително издръжливи и могат да се използват в различни системи, включително стайна климатизация;
 • Becool (Русия). Клапаните от серията BC - BV са устойчиви на агресивни среди, имат високо ниво на херметичност и могат да бъдат монтирани на различни тръбопроводи.

Използване на фланцови сферични кранове

Фланцовият сферичен кран обикновено се използва за инсталации в тръбопроводи с диаметър над 50 mm. Използването на уплътнения по време на монтажа позволява да се осигури здравина и високи херметични свойства на тръбната връзка със сферичния кран. Фланцовите сферични кранове са предназначени за значителни натоварвания, тъй като се характеризират с висока степен на якост.

Фланцовите сферични кранове се класифицират, както следва:

 • сгъваем - корпусът от който се състои от 2 части и може лесно да се разглоби, за да замени износени или повредени части (заключващ елемент, уплътнения и др.);
 • неделими - с отлита тяло; в случай на повреда се изисква пълна подмяна на сферичния кран.

Съвет! Съединителните сферични кранове се използват широко в хранителната, химическата и други индустрии. Предимството на такива сферични кранове се дължи на възможността за многократно демонтиране, което е много удобно в експлоатация.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни