Инсталиране на биметални радиатори: направете го сами

Избор на място за монтаж

 • За най-добър топлообмен и удобно почистване на помещението, трябва да повдигнете радиатора над пода със 100-120 мм;
 • Трябва да слезете на 100 мм от нивото на перваза на прозореца. Това е необходимо за свободния поток на топлинен поток от радиатора нагоре;
 • И накрая, разстоянието от стената до радиатора трябва да бъде поне 30-50 мм. По-близкият подход към стената ще наруши преобразуването на въздуха и самата стена ще се нагрее, а не стаята.

Позволете ми да ви напомня, че инсталирането на стоманен радиатор е възможно по три начина: тръбопроводи отдолу, отгоре, от двете страни. Има още няколко опции за свързване.

Стоманени тръбни отоплителни радиатори

В сравнение с панелните модели, тръбните се използват по-рядко. На първо място, това се дължи на високата цена на тръбната структура.

Модел KZTO PC 1. Макс. работно налягане - 15 atm, температура на охлаждащата течност - 130 ° C.

Тръбните радиатори са стоманени тръби, разположени в няколко реда (от 2 до 6 успоредни тръби), които са свързани с колектори. Има модели както с хоризонтални, така и с вертикални тръби. От гледна точка на пренос на топлина, това е доста ефективен дизайн: устройството се загрява бързо и бързо се охлажда.

Характеристики на стоманените тръбни батерии:

 • Работно налягане - до 15 атмосфери (изпитване под налягане до 25-30 атмосфери). По правило устройството преминава 2 фабрични теста: 1) устройството се проверява за течове с въздух; 2) якостта на агрегата се проверява с помощта на вода;
 • Максимална температура на охлаждащата течност - 120-130 ° C
 • Дълбочина - до 226 мм, височина - 190-3000 мм, дължина - неограничена.

Тръбните стоманени батерии се почистват лесно от прах, по отношение на хигиената те се сравняват благоприятно с чугунени или алуминиеви аналози, чието почистване е реален проблем.

Забележка! Както беше отбелязано по-горе, недостатъците на стоманените тръбни радиатори включват високата им цена. Цената на 8-секционен IRSAP TESI 3036508TAM с мощност 472 W е около 6600 рубли. Цената на 8-секционен KZTO RS 1-300-8 (произведен от завода за термично оборудване Kimry) с мощност 216 W е около 2000 рубли.

Много производители на стоманени тръбни отоплителни радиатори покриват вътрешните стени с полимерен слой, който предпазва устройството от корозия.

Стоманен радиатор в офис сграда.

Инсталиране на стойката на радиатора

Когато радиаторът е закупен, можете да започнете да го инсталирате, но за това трябва да изберете правилното място, където ще се завъртят крепежните елементи.

Ако стените са направени от гипсокартон, се използват специални дюбели за пеперуди, ако стените са от гипс или шлакови блокове, тогава трябва да се използват пластмасови дюбели. За тухлени и бетонни стени използвайте метални анкери. Забранено е насочването на скобите на радиатора със строителен пистолет.

Забележка. За стени от гипсокартон на етапа на тяхното инсталиране е по-добре (необходимо) да се поставят електрически водачи в конструкцията от гипсокартон в точките за монтаж на радиатора.

След избора на крепежни елементи, маркировката се извършва, след това се пробиват отворите за крепежни елементи на радиатора, избират се избраните крепежни елементи и се завинтват окачванията на радиатора.

Смята се, че радиаторите трябва да бъдат инсталирани с малък наклон, за да се избегне образуването на въздушни брави. Грешно е. Наклонът няма да премахне задръстванията, но ще доведе до нарушаване на циркулацията на охлаждащата течност и ще намали топлинните характеристики на системата.(SNiP 3.05.01-85 "Вътрешни санитарни системи")

Отворите за скрепителните елементи трябва да бъдат пробити със същия размер на свредлото като самия скрепителен елемент, а скрепителният елемент трябва да приляга плътно в стената. След като дюбелът е поставен, той трябва да бъде обвит (забит докрай).

Всички ленти (скоби) от комплекта трябва да бъдат поставени на местата си и трябва да бъдат фиксирани с болтове, които също са включени в комплекта. Можете да използвате регулируем ключ, за да затегнете тези болтове и да ги натиснете плътно в стената.

Монтаж на панелна батерия

Ако трябва да инсталирате стоманени радиатори вместо стария чугун, тогава трябва да вземете предвид някои от нюансите и последователността на действията при подмяната им:

 1. На първо място, трябва да осигурите "най-слабите" страни на системата - затворете всички кранове и връзки с уплътнител и теглич.
 2. Следващият етап е демонтирането на старите батерии, което се извършва, след като цялата среда е източена от системата.
 3. Маркира мястото, където ще се намира стоманената скоба на радиатора. Броят на клиповете зависи от дължината на батерията.

Преди да маркирате с молив къде ще се намира стойката за панелни отоплителни радиатори, трябва да измерите разстоянието от пода до дъното му (11 см) и от повърхността му до перваза на прозореца (10-15 см). Тези параметри са задължителни при инсталиране на радиатори, тъй като именно това съотношение максимизира разпространението на топлина в стаята.

Също толкова важно е да се запази разстоянието от панелния радиатор до стената. Ако е по-малко от 20 см, тогава част от топлината ще отиде в стената, което ще увеличи загубите на топлина и по този начин ще изисква повече енергия за поддържане на желаната температура.

Последователност на инсталиране на панелни батерии:

 1. Подгответе дупки и фиксирайте самонарезни винтове, на която ще бъде окачена всяка стойка за стоманени радиатори. Между самонарезния винт и стената трябва да има разстояние от 4-5 мм.
 2. След като всички скоби са окачени, необходимо е да ги фиксирате, като завиете самонарезните винтове докрай.
 3. Следващият етап е окачване на конструкцията върху горните скоби и чак тогава се монтира на пода за стоманени радиатори.
 4. Регулирайте разстоянието от стената и свържете радиатора към отоплителната система.
 5. Инсталирайте елементите, които се доставят с отоплителния панелкато термостат и отдушник.

Всички работи по монтажа на стоманен радиатор трябва да се извършват, без да се отстранява специалното покритие от него. Това ще предпази повърхността му от възможни повреди и замърсявания.

В случай, че стоманеният панел е монтиран към медни тръби, тогава между тях трябва да се монтират месингови или бронзови фитинги и като уплътнение трябва да се използва уплътнител.

Сглобяване, свързване, изпитване под налягане на радиатора

 • Преди да инсталирате радиатора, развийте щепселите, които са разположени отгоре и отдолу в краищата на батерията. Задължително е да ги развиете, тъй като са направени от пластмаса и те не могат да издържат на работната температура.
 • Вместо пластмасови тапи, на радиатора са монтирани кранове на Маевски и стоманени тапи, както и спирателни и контролни клапани. Монтажът на кранове и фитинги се извършва в зависимост от инсталационната схема.
 • Сега, когато радиаторът е сглобен, той е окачен на скобите и свързан с чистачки към отоплителните тръби. Преди да се свържете, трябва да проверите нивото на инсталиране на радиатора.
 • След свързването се извършва тест за налягане (проверка) на свързващите връзки и след това се стартира отоплението.

Забележка. В жилищните сгради налягането в отоплителните системи достига 10 атмосфери и при включване / изключване на отоплението водните удари не са необичайни. Ето защо се препоръчва да се инсталират биметални радиатори с налягане до 16 атмосфери в апартаментите, а стоманените и алуминиевите радиатори се използват най-добре в частни къщи и вили.

© Obotoplenii.ru

Методи за свързване на радиатора

Стоманените панелни отоплителни радиатори са придобили популярност поради естетиката и лекотата на почистване. Плоските панели са много по-удобни за почистване от оребрените батерии. Предлагат се модели с различен брой входове, но те се използват и за странично свързване на панелни радиатори. Днес се практикуват 3 вида (със собствен подвид) връзки.

Стоманен панелен радиатор със странична връзка

Панелните радиатори са свързани по различни начини:

 1. Нисък.
 2. Странични.
 3. Диагонал.

В селските къщи често се използва свързването на радиатори от дъното, в апартаменти с централизирано отопление биметалните модели са свързани по класическия начин - отстрани. В този случай водоснабдяването идва отгоре, преминава през всички тръби (участъци, блокове, отдели) с дренаж в общите комуникации отдолу.

По-новите модели са прикрепени към стената и тръбите по различни начини. Могат да се изграждат многосекционни радиатори, панелни - не, неговата топлинна мощност (мощност) се изчислява предварително.

Важен момент! Радиатор с декоративен екран поглъща 10-15% от топлината, намалявайки ефективността.При панелните радиатори, напротив, външна структурна част е предназначена за затопляне на въздуха. При модели с двойни панели (отпред и отзад) ефективността се увеличава. Те могат да бъдат инсталирани от всяка страна.

Как и къде да инсталирате панелен радиатор

В градските апартаменти под всеки прозорец има специална ниша за поставяне на отоплителен блок. Това е най-доброто място за монтирането му. Студеният въздух от прозореца се промъква върху топлия панел на нагревателя, загрявайки се, се издига нагоре. Така се получава циркулацията и нагряването на въздушните маси и блокирането на студените потоци. Батериите крият сенници и завеси на прозорци, така че това е препоръчително дори от естетически съображения.

Полезни съвети за инсталиране на панелни радиатори за частния сектор:

 • ако стаята има повече от 2 прозореца, поставете радиаторите един срещу друг, за да "паралелно" потоците топъл въздух за равномерно разпределение на топлината;
 • не си струва да инсталирате отоплителен кръг с редки батерии, това е неразумно спестяване дори в изолирана сграда - ще има студени и топли зони, по-добре е да поставяте малки блокове на редовни интервали;
 • схемата "гравитация" е рационална, но не е най-добрата, препоръчва се котел с помпа, който ефективно ще задвижва охлаждащата течност към най-отдалечения радиатор;
 • нежелателно е силно да се огъват тръбите на отоплителната система, тъй като именно в ъглите те най-често се забравят от утайки и ръжда;
 • в продълговата стая колекторите (входовете) не трябва да са на крайните стени, в краен случай ще трябва да дублирате с малки панелни радиатори на дългата стена, особено ако е външна и слабо изолирана;
 • тръбите под подове, тавани и довършителни материали е най-добре да се правят с минимален брой фуги, за да се сведат до минимум течовете.

  Стоманен тръбен радиатор със странична връзка

В градските апартаменти понякога е необходимо да поставите батерии на входната врата, особено ако това е първият етаж. Често отоплителните устройства се извеждат на изолиран балкон или лоджия. Това е най-лесният начин да се сведат до минимум топлинните загуби, но служителите на жилищните офиси често се противопоставят на предложението да заварят друга батерия към веригата.

Без да уведомявате управляващата компания, е забранено самостоятелно да променяте веригата, метода на свързване на радиаторите, да инсталирате спирателни клапани при липса на байпаси и да правите други "домашни" продукти.

Когато правите самоинсталация, не забравяйте, че при странично свързване на панелни радиатори входният поток на охлаждащата течност трябва да се подава отгоре и да се изхвърля в долния отвор.

Внимание! Разстоянието от батерията до пода, перваза на прозореца и тавана трябва да е достатъчно за равномерно преминаване на въздушни маси - 10-15 см, до стената - 5-8 см.

Направи си сам монтаж на панелен радиатор обикновено не създава проблеми. Не отнема много време, ако има опит в свързването на полимерни тръби с фитинги и други аксесоари. Важно е обаче да се изпълнят всички технологични изисквания, за да се избегнат проблеми с течовете в бъдеще. Също така трябва да се помни, че външният панел е достатъчно гъвкав. Лесно е да го повредите механично и е доста трудно да поправите дефекта.

Разстоянието от батерията до пода трябва да бъде от 10 до 15 cm

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни