Покриваме радиатора с гипсокартон лесно и без проблеми. Как да направите кутия от гипсокартон за радиатор за отопление Батерията е защитена с гипсокартон

Газ

 1. Възможно ли е да се скрият газовите тръби в апартамент
  ?

Където няма резбовани връзки по тях - разбира се. Газови стоманени тръби, при условие че боята е запазена на повърхността им, не ръждясва или износва, техният експлоатационен живот е практически неограничен.

Изключение: не затваряйте стоманената газова тръба на входа на частна къща. През зимата, когато температурата навън е значително по-ниска от тази в къщата, охлаждането на втулката с разход на газ ще доведе до отпадане на конденз върху нея. На отворена тръба тя бързо ще се изпари, а на затворена тръба в крайна сметка ще доведе до ръжда.

 1. Възможно ли е да затворите газови тръби с гипсокартон върху поцинкована рамка
  ?

Материалът на кутията или нишата на разстояние от печката няма значение. Могат да се използват абсолютно всякакви довършителни материали - гипсокартон, гипсокартон, стенни панели, шперплат, OSB и др. Но близо до плочата за кутията е по-добре да се използват негорими материали, включително гипсокартон.

 1. Възможно ли е да се зашие газова тръба на връзката с газомер
  ?

Не. Всички резби, кранове пред газовите уреди и самият брояч трябва да бъдат достъпни за демонтиране и поддръжка. Ако има теч на която и да е връзка, натрупването на газ в кутията е просто опасно и освен това ще попречи на идентифицирането на този теч и извършването на ремонтни дейности. Не забравяйте за необходимостта да проверите брояча: след няколко години той ще трябва да бъде премахнат.

Какво трябва да знаете

Има много опции за скриване на радиатор. Можете, разбира се, да закупите дизайнерски радиатори по поръчка, за да отговарят на определен стил. Но основният недостатък на такъв нагревател се счита за много висока цена.

Неудобно е да зашивате батерии, например с гипсокартон, тъй като в случай на авария или рутинна проверка ще трябва да извършите сложен демонтаж.

Тази статия предлага няколко опции за устройства, които помагат за евтино и красиво проектиране на отоплителния радиатор във всяка стая.

При декорирането обаче не трябва да се забравя за пряката цел на отоплителната система, която на първо място трябва да затопли дома, а не само да привлича вниманието с оригинален и стилен дизайн. Ето защо, когато мислите как да скриете батерията в една стая, трябва да се вземат предвид няколко важни аспекта:

 1. Конвекционните въздушни течения не трябва да имат препятствия по пътя си. Това ще осигури равномерно отопление на помещението и ще предотврати замъгляването на прозорците.
 2. Резбовите връзки и радиаторите трябва да бъдат в зоната за достъп; за това, когато се прави декоративна конструкция, трябва да се осигури прозорец или подвижни елементи (например малка шарнирна врата).
 3. Термоглавата, вентилът и другите регулиращи части на системата трябва да бъдат достъпни за ремонтни дейности.

Отопление

Централен

 1. Възможно ли е да затворите щранга на отоплението под гипсокартона
  ?

Възможно е, но с редица ограничения. Стоманеният щранг трябва да бъде заменен с гофрирана неръждаема тръба с необслужваеми компресионни фитинги и само върху нея, и не само от пода до тавана, но и в двата тавана - често при долните и горните съседи.

Известно е, че стоманените тръби корозират. Първите проходни отвори се появяват там, където металът е по-тънък - върху резбите на връзките и върху заваръчните шевове.

Освен това солидната тръба с постоянна дебелина на стената ръждясва най-бързо в тавана - с доста предсказуеми последици.

Замяната на черни стоманени тръби с поцинкована стомана увеличава многократно експлоатационния живот на щранга и връзките: след половин век експлоатация отворените тръби в сталки не се различават от новите. Те обаче могат да бъдат сглобени само върху резбите: в областта на заваръчния шев цинкът напълно изгаря.

Справка: температурата на топене на стоманата е 1300 - 1400C. Точката на кипене на цинка е около 900 ° С. Заварявайки поцинкована стомана, получавате тръбопровод, който има само цената на поцинкована стомана: шевовете ще ръждясат точно като черна стоманена тръба.

Е, всяка резба е място на потенциално изтичане: ленът изгаря с течение на времето, а синтетичните намотки често изтичат при най-малката обратна резба (например, ако съсед завърти леко щранг при смяна на батерията или започне да реже резби върху него).

Снимката показва резбова облицовка от поцинкована тръба.

Всички полимерни и металополимерни тръби не са устойчиви на воден чук, което не е необичайно при стартиране на отоплението. Достатъчно за неопитен ключар бързо отворени клапани

при запълване на веригата - и налягането в предната част на водния поток в определен момент ще достигне 30 - 40 kgf / cm2, докато подсиленият полипропилен е проектиран за 25 атмосфери, а металопластмасата - за 10 - 16 изобщо.

Добра алтернатива на гофрираната неръждаема стомана би била медта върху запоени съединения, но проблемът е, че тя образува галванична двойка с алуминий, което води до електрохимичен един от металите, а алуминиевите радиатори не са необичайни в отоплителните системи.

Забележка: водата в системата за централно отопление е електролит поради разтворените минерални соли и метални оксиди в нея. За възникване на електрохимични процеси металите, образуващи галваничната двойка, трябва да бъдат само на малко разстояние един от друг в обща верига, пълна с електролит.

 1. Възможно ли е да зашиете батерията с гипсокартон или други материали
  ?

Има различни мнения по този въпрос, но аз в миналото, водопроводчик със солиден опит, смятам изграждането на кутия около радиатор за най-голямата глупост.

Има няколко причини:

 • Връзките на радиатора са разглобяеми и текат от време на време. Извършването на ремонти в кутия, която не позволява завъртане на гайката или щепсела на радиатора с ключ, не е лед;
 • На горните етажи радиаторите са снабдени с отвори за въздух. Кутията лишава собственика от свободен достъп до крана на Маевски;
 • От време на време батериите изискват промиване. Инсталиране на промивен вентил вътре в кутията и свързване на маркуч към него ... да кажем учтиво, не е лесно;
 • Всички секционни радиатори страдат от изтичане между секции. Те са най-типични за чугунени батерии, но алуминиевите също не са чужди на този проблем. Кутията няма да ви позволи да премахнете нагревателя или да го подредите на място;
 • И накрая, помислете сами: как да шиете батерия, без да намалявате нейния топлопренос? Топлината се предава чрез конвекция и топлинно излъчване; Солидната кутия от всякакъв дизайн ще ограничи трансфера на топлинна енергия и по двата начина.
 1. Как да затворите нагревателя, без да намалите неговия топлообмен и да запазите свободен достъп до него?

Но това е правилният въпрос.

Използвайте подвижен декоративен екран. Тя трябва да бъде демонтирана възможно най-просто, ако е възможно без инструменти и да бъде мрежа или решетка от всички страни, включително отгоре.

Автономна

 1. Възможно ли е да затворите или потопите отоплителни тръби в стената в автономна система със собствен отоплителен котел?

Да - при условие, че тръбните връзки не изискват поддръжка. Те включват:

 • Заварени муфи на полипропиленови и PE-RT тръби;
 • Спаяни медни тръбни съединения;
 • Връзки на прословутата гофрирана неръждаема стомана върху компресионни фитинги;
 • Пресови фитинги върху металопластика;
 • XLPE на фитинги с ръкави.

Изборът на тръби в този случай е въпрос на вкус за собственика: с неговата минимална рационалност параметрите на отоплителната система са напълно контролирани и стабилни. Налягането в автономната верига не надвишава 2,5 kgf / cm2.

Ако затворите стоманени тръби или някакъв материал с изправни съединения (например металопластика върху компресионни фитинги), тогава ще създадете проблеми за себе си със собствените си ръце. Кутията ще трябва да бъде разглобена при първото изтичане.

Етапи на покритие на тръби и батерии

Цялата работа се извършва съгласно скица и най-добре точна схема на бъдещата структура: рамка, кутия или екран.

 1. На първо място, трябва да подготвите необходимите инструменти и материали, както и крепежни елементи. За да работите с метални стълбове и профили, ще ви трябва бормашина, отвертка, винтове, винтове или болтове. Леките материали се сглобяват и закрепват с помощта на дюбели, самонарезни винтове, ножовка и бормашина. Във всеки случай отвертката е полезна.
 2. След това трябва да измерите повърхностите на стената за производството на рамката, която е желателно да направите малко повече от получените измервания. Това ще осигури нормална циркулация на въздуха.
 3. На течни пирони водачът е прикрепен към пода по стената. Успоредно с него на стената, малко над тръбите, които трябва да бъдат маскирани, е прикрепена същата лента.
 4. Парчетата от профила се вкарват в долния водач и се фиксират с винтове. Разстоянието между тях е около 35 см. На тях, за здравината на рамката, е прикрепен друг водач.
 5. Същите стъпки се извършват и за релсата на стената. Краищата на горните профили са закрепени към долните профили. Основата е направена.
 6. Освен това остава само да се обшие рамката с подготвения материал, като се спазват основните правила за достъп до регулаторите на топлина и налягане.

Водоснабдяване

 1. Възможно ли е да се зашият тръбите, отговорни за водоснабдяването в тоалетната
  ?

Ако имате централизирано водоснабдяване с топла вода, тогава за щранга на БГВ важат същите ограничения, както при централното отопление. В никакъв случай не трябва да се зашиват стоманените щрангове на топла и студена вода: след първото изтичане ще трябва да правите многократни ремонти.

Ще поясня: в студена вода, за да замените щранга, който ще бъде премахнат в ниша, можете безопасно да използвате всякакви тръби с необслужваеми връзки. Поради особеностите на конфигурацията на системата за студена вода, воден чук е невъзможен в нея: въздухът в щранговете и връзките по време на пълненето играе ролята на амортисьор, докато системата за топла вода при стартиране често се заобикаля за нулиране.

Ако в същото време пропускливостта на отдушника е по-ниска от тази на вентилния елемент, през който се запълва веригата, тогава воден чук възниква в момента, когато останалият въздух се измести от веригата.

 1. И тръбите в банята трябва да се поставят в кутия.
  ?

Отново, в случай че всички връзки на захранването със студена вода и водоснабдяването не изискват поддръжка. Стоманените тръби не могат да бъдат зашити с неотделима кутия.

 1. Как да зашиете тръби в тоалетна, така че по тях да не се събира конденз
  ?

Монтирайте вентилационни решетки над пода и тавана. Конвекцията през тях ще осигури нагряване на въздуха с щранг за гореща вода.

Монтаж на дървена рамка за кутия

Не забравяйте за такъв материал като дърво. За да сглобите такава рамка, можете да използвате лъч от 40 × 40 милиметра. Тази структура е сглобена, както следва:

 • Долната част е сглобена под формата на правоъгълник. Връзките могат да бъдат направени в съответствие с модела на жлеб.
 • Получената основа е твърдо фиксирана към дюбела или котвата към пода.
 • В ъглите, използвайки монтажните ъгли, са монтирани стелажите.
 • Горната част може да бъде сглобена по същия начин като долната. Горната част също е прикрепена към ъглите.

Получената дървена конструкция се обработва с антисептик или просто се боядисва и обшива с гипсокартон.

Канализация

 1. Възможно ли е да се затворят канализационни тръби в апартамент с неотделима кутия
  ?

По принцип да, но с няколко предупреждения:

 • Връзките на гнездата трябва да бъдат сглобени върху силикон. Гумените уплътнителни пръстени изсъхват и изтичат, когато дренажната система е на празен ход дълго време без вода, докато уплътнителят ще задържа вода;
 • Сифонните връзки към водопроводните инсталации трябва да бъдат достъпни. Чрез гнездата канализационната система се почиства при запушвания.

В допълнение, SNiP 2.04.01-85 споменава друга инструкция: срещу ревизията в канализационния щранг трябва да се монтира люк с размер най-малко 30x40 cm.

Въпреки това: много по-лесно е да почистите мастните тапи не с кабел, а просто като разглобите тръбите и изтръскате мазнината в кофата за боклук. Разбира се, това може да стане само с отворена канализационна инсталация.

 1. Как да затворите тръби с гипсокартон в частна къща, когато са дълги
  ?

Има само една разлика от апартамента: на всеки 8-10 метра от канализационното легло той трябва да бъде разкъсан от тройници или ревизии за почистване, срещу които са монтирани люковете в кутията.

Инсталиране на гипсокартон за покриване на батерии

Следващата стъпка в инсталацията е нарязването на гипсокартонните листове на парчета с подходящ размер. За да обковате батерията с гипсокартон, трябва да прикрепите отрязаните елементи към рамката с самонарезни винтове на стъпки от 15 см. Трябва да затегнете винтовете много внимателно - при висока скорост на отвертката може да възникне повреда на гипсокартона. Освен това шапките на стойките могат просто да попаднат в материала и по този начин да го направят неизползваем.

Ако обаче работите внимателно, тогава няма да има проблеми - много е лесно да си взаимодействате с гипсокартон. В оборудваната кутия външната част ще остане празна, вътре в която ще се вижда батерията. Оформеният прозорец се затваря с декоративен екран, който осигурява пълен топлопренос в помещението.

Завършване

След като кутията е сглобена, всички шевове са затворени, ъглите са подсилени с ъгли, мрежа и шпакловка. Нанася се шпакловка, след това ъгъл, прикрепва се мрежа, след това отново шпакловка. След изсъхване повърхността се втрива с шкурка. Последната стъпка ще бъде рисуването или тапетирането на екрана ви.

В някои апартаменти може да е по-целесъобразно да не се монтира екран, а напълно да се затвори отоплителната батерия заедно с тръби с фалшива стена от гипсокартон.

Гледайте видеото как се извършва инсталирането на такава фалшива стена

Не е необходимо да го правите сами. Инсталирането на екрана върху батерията също може да бъде направено по поръчка, но само ваше.

Може би закупеният екран няма да се впише добре във вашия интериор, а гипсокартонът ще представлява едно цяло.

В апартаментите, построени от ръцете на съветски работници, както в някои съвременни сгради, са инсталирани чугунени отоплителни радиатори. Тези елементи не винаги са подходящи за общия интериор на стаята - в тази ситуация трябва да помислите как да затворите батерията с гипсокартон и да не намалите нивото на топлопреминаване.

Според съществуващия жилищен кодекс и правилата за преустройство е невъзможно да се скрият отоплителните системи директно в стената. Но е възможно да ги затворите с допълнителна стена, направена от алтернативен материал.

Как да закачите батерия - на гипсокартон и подвижен екран

По-често се използва довършителни работи с гипсокартон - този материал ви позволява бързо и лесно да скриете недостатъка в стаята, за да направите външния вид по-привлекателен.

Екран на батерията

Тази опция е най-простата и най-популярната. Екраните могат да бъдат с различен външен вид. Често има конструкции, изработени от метал. Има два вида:

 • Обесен. Те просто се наслагват върху батерията без допълнително закрепване. Следователно при всеки контакт те могат да паднат.
 • Вграден. Те се вкарват в специално подготвени кутии от дърво или гипсокартон. Много удобен вариант. В допълнение към тези, изработени от метал, има пластмаса, дърво и HDF (влакнести плочи с висока плътност).

Коя от опциите да изберете зависи от конкретната ситуация.

Маркиране

Маркирането на бъдещата структура се извършва с помощта на:

 • измервателен инструмент
  - рулетка, владетел, ъгъл;
 • описателен инструмент
  - обикновен молив, маркер;
 • прецизен инструмент
  - сградно или лазерно ниво.

По време на този етап е препоръчително да се придържате към точните размери, ограничени до цели сантиметри. Милиметрите се използват само в случай на особено прецизен дизайн, например за установен интериорен проект.

Преди да зашиете батерията с гипсокартон и да се отървете от неприятния й вид, трябва да решите за кой метод на прекратяване да извършите маркировката:

 • кутията е по-прост и бърз метод на работа (само площта на батерията е запечатана и буквално на 12-20 см извън нея);
 • стената е по-трудоемък метод (стената с монтиран радиатор е напълно запечатана; ако отоплителното устройство е инсталирано близо до прозореца, трябва да се направят наклони).

По отношение на обема на работата, прекратяването на батериите по първия метод е по-просто: използва се по-малко материал и се извършват малък брой строителни процеси. Във втория случай се използват още по-малко строителни процеси, но се използват повече материали.

Кутия

Когато инсталирате кутия, конструкцията заема малко място, покривайки малко повече пространство от самия радиатор. Дълбочината на такава кутия зависи от ширината на нагревателя (повечето радиатори са по-тесни от батериите с метални плочи).

Забележка! Ръбовете на конструкцията трябва да излизат на поне 10 см отвъд ръба на радиатора. В противен случай няма да е възможно да се монтира подвижен екран от предната страна.

Инструкции за маркиране на кутията:

 • В зависимост от необходимото положение на конструкцията се изчертава хоризонтална лента. Ако кутията виси, измерете разстоянието от пода и нарисувайте линия за маркиране с помощта на ниво. Ако конструкцията лежи на пода, ще има 3 линии (две по краищата - дълбочина, една предна - ръба на конструкцията).
 • Необходимо е да зададете ъгъл към долния ръб и да начертаете вертикални белези - постигаме прав ъгъл. Използвайки нивото, ние довеждаме вертикалните линии до необходимия размер.
 • Същите маркировки са маркирани на вертикалните линии, между които е изчертан свързващ сегмент.

Резултатът трябва да бъде квадрат или правоъгълник (в случай на опора на пода - допълнителна маркировка на основата).

Стена

Анализирайки стаята и обмисляйки как да затворите радиаторите и тръбите с гипсокартон и да го направите правилно, решението за инсталиране на алтернативна стена идва естествено.

Същността на решението е, че цялата повърхност, към която е прикрепена, е покрита заедно с радиатора. Този метод е разточителен, тъй като можете да се справите с малки количества материал, като подредите кутия за точки. Но стената е единственият начин да скриете напълно нагревателя от стаята със собствените си ръце.

За стенното устройство рамката е изградена до цялата височина на стаята:

 • С помощта на нивото се изчертават няколко вертикални линии на основата за рамката. Стъпка - 60-100 см. Задължителни линии за профили в ъглите на стаята.
 • От всяка вертикална линия е необходимо да се начертае продължение към пода. За това се използва ъгъл. Дълбочината на подовите линии е равна на ширината между основната стена и алтернативната стена.
 • Подобно на подовите, на тавана се изчертават линии - с еднаква дълбочина и строго успоредни.
 • Последните маркиращи линии се изчертават над и под нагревателя, на разстояние 7-10 cm.

Отстрани на радиатора също се извършват маркировки - по периметъра на устройството са необходими профили, в които ще бъде монтиран подвижен екран. Но за да се отървете от ненужната работа, можете да нарисувате основните маркировки (които са за цялата височина на стаята) директно отстрани на радиатора.

Някои функции

В повечето случаи за довършване на батерията се използва гипсокартон.Този материал дава възможност да се скрие липсата на пространство, да се създаде красив външен вид. Преди инсталирането се извършва маркирането на замисления дизайн. За това се използват разнообразни инструменти, от обикновена рулетка до лазерно ниво.

Когато маркирате структурата, трябва да направите точни измервания в сантиметри. Необходими са милиметри, ако се направи много прецизен дизайн, например за съществуващ интериор. Преди да затворите батерията с гипсокартон, за да създадете красив външен вид, е необходимо да определите какво ще бъде уплътнението и този метод да извърши измервателна работа. Най-простият и бърз начин е да направите кутия. Този метод се използва, когато трябва да запечатате само самата батерия и 20 сантиметра извън нея.

Най-трудоемкият метод е стената. В този случай цялата стена, където се намира радиаторът, е напълно запечатана. За батерията близо до прозореца трябва да направите наклони.

За довършване според метода на кутията се изисква най-малко работа.

Ще се изисква малко количество материал, процесът на изграждане се състои от няколко операции. За втория случай строителният материал ще изисква много повече. Дизайнът на кутията изисква малко място. Той просто покрива радиатора и малката площ до него. Дълбочината на такава кутия се изчислява въз основа на наличната ширина на радиатора. По принцип радиаторите са много по-тесни от батериите, изработени от метални плочи.

Сподели на

Всякакви комуникации, които са били положени или са на видно място, винаги са били проблем. Може да бъде много трудно да ги впишете в общия интериор на стаята. Но особено често има проблем - как правилно да затворите отоплителната батерия в стаята. В крайна сметка трябва да се запази важно условие - нищо не трябва да бъде пречка за добрия топлообмен.

Има много начини, по които можете да затворите отоплителните радиатори и в същото време да осигурите комфортна температура.

Ако това не е възможно, тогава опциите за създаване на екран са перфектни. А именно - дизайнът на радиатора по различни начини, които ви позволяват да го скриете. Трябва да се подчертаят няколко опции:

 1. Монтаж на шарнирен екран.
 2. Създаване на дървен - подвижен елемент.
 3. Използването на гипсокартонени плоскости - за кутията.

Трябва да се отбележи, че последната точка е най-популярната в момента. В същото време той не може да се счита за най-идеалния. Факт е, че създаването на солидна кутия е доста противоречиво решение. Всъщност, в случай на повреда, изтичане, ще трябва да го разглобите напълно, което е много неудобно.

Следователно първата стъпка е да се направи одит на отоплителната система. Проверете съединенията и връзките, проверете радиатора за възможност за изтичане или запушване. Само след такава превантивна работа и подмяна на повредени зони започва директното инсталиране на конструкцията, която ще покрие батерията.

Дизайнът за скриване на радиатора трябва да отговаря на следните параметри:

 • Топлите въздушни течения не трябва да срещат препятствия по пътя си. Това осигурява равномерно отопление на цялото помещение.
 • Всички резбови връзки и клапани за въздух и вода - трябва да бъдат лесно достъпни.

Внимание! Много често се допуска опцията, която може да се намери в някои апартаменти. Тя се крие във факта, че отоплителните радиатори са напълно скрити от гипсовите плоскости. Това е невалидно.

Рамково устройство

Преди да затворите отоплителната батерия с гипсокартон, декорирайки интериора на стаята с това, трябва да подредите рамка. За неговата конструкция се използват метални профили с форма на канал с ширина 60-70 мм.

Като цяло в процеса на извършване на работата ще ви трябва:

 • профили - като основна рамка;
 • винтове (40-60 мм) - закрепване на конструкцията;
 • дюбели (40-60 мм) - закрепване в повърхността;
 • метални ножици - за разфасовки, ако е необходимо, огъване на метал;
 • клещи, отвертка, бормашина или перфоратор - спомагателен инструмент.

Първо се закрепват профилите, които са закрепени към стената.

На нашия уебсайт можете да гледате много видеоклипове на устройството на рамки за гипсокартон, но основните инструкции са както следва:

 • метален профил е прикрепен от двете страни или от центъра към линията за маркиране;
 • на стената е оставен малък контур с отвертка;
 • перфоратор прави вдлъбнатина за размера на стойката;
 • в направения отвор се вкарва дюбел;
 • към подготвеното място е прикрепен профил;
 • винтът е закрепен.

След залепване на метала към стената, очертанията се правят на стъпки от 15-25 см. Отворите се приготвят веднага за целия профил.

Всички необходими части на рамката са прикрепени по описания процес. В случай на фиксиране на ъгъл от два елемента, трябва да отрежете необходимите части с метални ножици.

Когато частите, които са прикрепени към стената, са инсталирани, преминете към дълбочината на рамката:

 • изрязваме части от профилите с необходимия размер;
 • изрежете двата ръба на елемента в завоя с 4-5 см;
 • огънете средата надолу и изрежете страните до ширината на рафта на профилния канал;
 • ние прикрепяме сегментите към краищата на основните дълги елементи под ъгъл от 90 градуса към стаята.

Последната част - свързване на горната и долната къси части, елементи.

Забележка! При инсталиране на стена, покриваща батерията, се използват дълги вертикални метални елементи, така че два къси отгоре и отдолу няма да са достатъчни - необходими са поне 4-5 парчета.

Готовата рамка трябва да представлява здрава структура, а не залитане. Ако рамката се клатушка, това означава, че закрепването не е извършено добре или няма достатъчно допълнителни къси елементи.

Как да прикрепите пръчка за завеса към стена от гипсокартон

Ремонтът е завършен, таванът и стените са украсени с гипсокартон. И възниква въпросът как да се фиксира корнизът на такава повърхност.

Разбира се, би било по-добре да помислите за осигуряване на корниз преди да инсталирате гипсокартон и да поставите дървена греда или профил под него, но който впоследствие беше фиксиран от корниза. Но това не беше направено и съответно трябва да вървим по другия път. Нека да анализираме метода за закрепване на корниза към гипсокартона.

Първо, нека решим какво ни трябва за работа:

 • За директно закрепване на конструкцията се използва дюбел пеперуда.
 • Тъй като закрепването се извършва на височина, е необходима стълба или стълба.
 • Също така ще ви трябва бормашина или перфоратор, тъй като работата изисква създаване на дупки.
 • В работата ще се използват метални елементи, например профил, така че се нуждаете от ножовка за метал или мелница.
 • За измерване се използва рулетка.
 • Ще ви трябват клещи за затягане и закрепване в употреба.
 • Ако искате да изравните корниза, използвайте ниво на сградата.
 • Използвайте маркер или молив, за да създадете марки
 • Защитните очила също са полезни.
 • И накрая, за окончателното фиксиране ще ви трябват отвертки или отвертка.

И така, разбрахме инструмента, време е да отидем директно на работа:

Когато започнете да изпълнявате работа, трябва да се предпазите с очила и защитна маска. Гипсът отделя прах по време на работа и не е полезен за здравето. Първото нещо е да се определи мястото, където ще виси корнизът. Обикновено закрепването се извършва на 10-15 сантиметра над прозореца. С помощта на ниво и линийка измерете разстоянието и направете маркировки отстрани на отвора на прозореца на местата, където ще бъдат разположени скобите. Правим дупки, монтираме дюбелите и след това прикрепваме скобите (те трябва да бъдат фиксирани в хоризонтално състояние). Закрепваме самия корниз директно към скобите, след което закачаме завеси и тюл върху него.

Съвет: когато фиксирате корниза към тавана, използвайте и този тип закрепване, само разстоянието трябва да е 15-20 сантиметра от стената. В този случай можете да използвате ламбрекен, за да скриете самия корниз.

Монтаж на конструкцията

Остават най-трудните етапи от решаването на въпроса как да затворите отоплителната батерия с гипсокартон и да не лишите стаята от топлина.Ако всичко е подготвено, инсталирането е проста процедура.

Закрепването на гипсокартон се извършва по следния метод:

 • към металната основа е прикрепен лист материал;
 • точката на рязане се маркира с описателен инструмент - по този начин материалът се маркира на необходимите парчета;
 • подготвената част се закрепва към съответната част на рамката и се закрепва с винт.

Стъпката на винтовете при закрепване на материала в кутията на батерията е 10-15 см, пример за местоположението на крепежните елементи може да се види на снимката по-горе.

По-добре е да подготвите и закрепите по една част от материала наведнъж, ако готвите всичко наведнъж, можете да сгрешите поради изпъкналите на места ъгли.

Забележка! Когато завинтвате винта, е важно да почувствате мярката - ако поставите крепежния елемент твърде дълбоко, можете да повредите предната страна на гипсокартона.

Подвижен екран трябва да покрива радиатора за вентилация и пренос на топлина към помещението. Първата част, вътрешната, е прикрепена към метала още преди работа с гипсокартон. След това се подрежда основният материал и последната стъпка е поставянето на подвижната, външна част на екрана.

Избор на скица на кутия

Преди да зашиете батерията с гипсокартон, трябва да изберете вида на конструкцията. Има три опции за облицовка.

 • Екран с панти, който е окачен на скоби, закачени на стената. Предимството е възможността да го премахнете по всяко време и да получите достъп до батерията. Недостатък - конструкцията на рамката на кутията трябва да е твърда и самоносеща, а предвид теглото и крехкостта на гипсокартонния лист, това е трудно за изпълнение на практика

Data-lazy-type = "image" data-src = "https://remontcap.ru/wp-content/uploads/2017/08/001..jpg 625w, https://remontcap.ru/wp-content/ uploads / 2017/08 / 001-300 × 225..jpg 174w, https://remontcap.ru/wp-content/uploads/2017/08/001-70Ч53.jpg 70w "sizes =" (max-width: 625px ) 100vw, 625px ">

 • Инсталиран екран. Методът се състои в завършване на радиаторната ниша с гипсокартон. Най-лесният вариант за изпълнение, ако батерията не излиза извън нишата и екранът е част от облицовката на стената. По време на основния ремонт подобна техника позволява в комплекс да реши проблема "как да затворите отоплителните батерии и тръби с гипсокартон"

Data-lazy-type = "image" data-src = "https://remontcap.ru/wp-content/uploads/2017/08/004..jpg 625w, https://remontcap.ru/wp-content/ uploads / 2017/08 / 004-300 × 225..jpg 174w, https://remontcap.ru/wp-content/uploads/2017/08/004-70Ч53.jpg 70w "sizes =" (max-width: 625px ) 100vw, 625px ">

 • Подова кутия. Конструкцията е шкаф, твърдо фиксиран към стената и пода, обвит с гипсокартон, чиято горна равнина може да служи като перваз на прозореца. Тази опция е най-популярна, когато е необходимо да затворите батерията, без да извършвате сложни ремонти. Но ако при втория метод, за да зашиете ниша за радиатор за отопление от гипсокартон, трябва само да направите (или да закупите) преден панел, тогава в този случай е необходимо да се разработи скица на дизайна и детайли с размери

Data-lazy-type = "image" data-src = "https://remontcap.ru/wp-content/uploads/2017/08/Ekran-korob..jpg 500w, https://remontcap.ru/wp- content / uploads / 2017/08 / Ekran-korob-300 × 225..jpg 174w, https://remontcap.ru/wp-content/uploads/2017/08/Ekran-korob-70Ч53.jpg 70w »sizes =" (Макс. Ширина: 500px) 100vw, 500px ">

Основните изисквания за размерите на кутията:

 • Височина - горният панел трябва да бъде поне 50 mm по-висок от повърхността на радиатора (стандарт за разположението на батерията спрямо перваза на прозореца)
 • Дължина - отпред радиаторът не трябва да заема повече от 75% от този линеен размер на кутията (стандарт за положението на батерията в нишата под прозореца)
 • Дълбочина - предният панел на кутията трябва да е на 10 см от батерията.

Как да обковаме батерията под прозореца с гипсокартон - с надвиснал перваз или с горен панел от гипсокартон и прорези за топъл въздух, зависи от характеристиките на прозореца и стъклото. Обикновено первазът на прозореца е инсталиран така, че да не припокрива батерията и да виси над нея не повече от 2/3 от нейната ширина. По-естетично е, ако кутията се вписва напълно по ширина под перваза на прозореца, като в този случай ще трябва да се смени. И е възможно такова решение да доведе до появата на замръзване и лед на прозореца - топлият въздух от радиатора няма да духа над стъклото и ще замръзне. Това няма да се случи, ако има прозорци с троен стъклопакет или в тях са монтирани енергийно ефективни очила. Трябва ли по някакъв начин да обковам стените зад батерията с гипсокартон, ако е покрит с кутия? Няма такава необходимост, ако останалата част от стената не е била изравнена и гипсокартонът не е бил зашит.

Довършителни работи

Занимавайки се с въпроса как да затворите батерията в стаята с гипсокартон и да не разваляте интериора, важно е да не използвате радикално нови цветове. Най-добрият вариант е да подредите кутия или алтернативна стена в общите цветове на стаята. Но първо трябва да подготвите повърхността за окончателно довършване.

Процесът на довършване протича по следния принцип:

 • Уплътняване на фуги между части от гипсокартон (вижте също статията за). За да направите това, малко парче мрежа от серпянка се нанася върху шева, след това съединението се покрива с шпакловка.
 • Запечатване на закопчалката. Извършва се по подобен метод - серпянка и шпакловка.
 • Шпакловка на цялата конструкция (вижте също статията). С помощта на шпатули цялата повърхност на продукта се шпаклова, независимо дали е кутия или стена. Когато сместа изсъхне, тя се изравнява чрез шлайфане с фина шкурка.

Последният етап е завършването на продукта - често това е боядисване или тапетиране. По-добре е да използвате материала, който е по-съобразен с цялостния интериор на стаята, ако цената му, разбира се, е в рамките на предвидения бюджет.

Много често при завършване на ремонта хората се сблъскват със ситуация, при която външният вид на помещението се разваля от батерия. Мнозина обаче се страхуват, че затварянето му ще доведе до загуба на топлина в къщата и затова оставят всичко както е. Независимо от това, съществуват технологии и материали, които ще помогнат не само да се избегнат топлинните загуби, но и да направят стаята цялостна и красива.

Днес има голямо разнообразие от възможности и материали за красиво

зашийте батерията. Според характеристиките на покривната структура експертите разграничават следните групи декоративни покрития:

 • шарнирни екрани с капак. Чугунени батерии могат да бъдат затворени;
 • шарнирни екрани без капак. С тяхна помощ също е възможно довършителни работи
  чугунени батерии;
 • плоски екрани. Те могат да се използват за обшиване на модерни радиатори. В такава ситуация радиаторът е разположен дълбоко в нишата;
 • кутия за закрепване. С негова помощ можете напълно да скриете не само самия нагревател, но и мястото на закрепването му.

Завършването на радиатори е възможно със следните материали:

 • метал;
 • пластмасов;
 • стъклена чаша;
 • дърво;
 • гипсокартон.

Тъй като все повече хора предпочитат да използват гипсокартон при ремонти, той се използва доста често за обвивка на батерията. Освен това можете да шиете батерията с гипсокартон със собствените си ръце. Гипсокартонът по отношение на довършителните отоплителни устройства е придобил такава популярност поради своите предимства:

 • екологичност на материала. Декорирането на интериора с такъв материал е напълно безопасно;
 • гипсокартонните плоскости имат отлични физични и механични свойства, така че могат да се използват както в стаята, така и в банята или кухнята;
 • ниска цена;
 • лекота на монтаж. Можете лесно да направите екран със собствените си ръце;
 • способността да въплъщавате всякакви фантазии в интериорната декорация.

При работа с гипсокартон са възможни следните опции за затваряне на радиатори:

 • кутия. Най-бързият и лесен начин. В този случай завършекът на батерията надвишава размерите си от всяка страна с 12-29 см;
 • изграждане на стена от гипсокартон пред нагревателя. По-скъп и отнемащ време метод.

Изборът на дизайн, предназначен за затваряне на батерията, трябва да бъде направен въз основа на вашите собствени възможности и желания.

Огледало

Има няколко начина за закрепване на огледало към стена от гипсокартон:

 • Залепете с двустранно тиксо. Този метод е подходящ за огледала с малка площ, тъй като лентата няма да издържи голямо натоварване и огледалото може да падне с времето. Но ако огледалото е малко, този метод не изисква много време и усилия. Достатъчно е да залепите задната повърхност на огледалото с лента и да го прикрепите към стената.
 • С лепило. Методът на лепилото, много надежден, не трябва да притежава специални умения.Доста лесно е да залепите огледалото, за това се използва специално лепило (на тръбата трябва да има маркировка за залепване на огледала). Лепилото се нанася върху задната страна на огледалото и се залепва към стената. Просто трябва да запомните, че този метод за дълго време и след това огледалото не може да бъде премахнато и преместено на друго място. Лепилото държи плътно огледалото.
 • Завинтване със самонарезни винтове. В този случай огледалото може лесно да се премести към други стени, тъй като е прикрепено към 4 винта, които лесно могат да бъдат премахнати по-късно. От предимствата можем да откроим поддържането на относително големи тежести. По-долу ще разгледаме по-отблизо това монтиране.

Свързана статия: Как да направите дупка в стената без бормашина

По-добре е да окачите големи огледала на самонарезни винтове, това е много по-надеждно. Препоръчително е да знаете къде ще виси огледалото, преди да инсталирате стената от гипсокартон и да осигурите водачи за него, така че самонарезните винтове да са прикрепени към тях. В този случай монтажът ще бъде най-надежден. Ако стената вече е готова, добре е, ще я закрепим директно в гипсокартона, но в този случай е по-добре огледалото да не надвишава 20-30 кг.

Измерете и маркирайте поне 4 точки за закрепване - 2 отдолу и 2 отгоре. Ако дизайнът на огледалото изисква различен брой монтажи, следвайте инструкциите на производителя на огледалото.

За монтиране на стена от гипсокартон се използват дюбели-пеперуди. Издържат натоварвания до 10 кг сами.

Дупките са готови, сега в тях се вкарват дюбели, така че гипсът да не се рони, можете да намажете пеперудите с PVA лепило. Сега огледалото може да бъде окачено на стената. Използване на самонарезни винтове, които ще бъдат равни по размер на дължината на пеперудата.

Огледалото е готово за завинтване върху втулките с декоративни гайки, ако има такива. И работата е готова.

Необходими инструменти и материали

За да направите сами кутия от гипсокартон, трябва да имате следните инструменти със себе си:

 • ниво на сградата;
 • бормашина с дюза за отвертка;
 • винтове и дюбели;
 • метален нож;
 • перфоратор;
 • клещи;
 • рулетка и молив;
 • владетел ъгъл.

Необходими инструменти и материали

Освен това, за да затворите радиатора, ще са ви необходими следните материали:

 • гипсокартонени листове. Можете да използвате както таван, така и стена;
 • метални профили с U-образна секция;
 • шпакловка.

Процедурата за окачване на котела на стената

Котелът е устройство с доста голяма маса. Ето защо, когато окачвате котела, трябва да спазвате предпазните правила. Има няколко възможности за провеждане на работа.

Метод 1:

 1. Нанесете строителна лента в близост до маркировките по периметъра. Това ще направи възможно намаляването на количеството строителен прах във въздуха.
 2. Пробийте профила и гипсокартона според маркировката. Въз основа на размера на дюбела изберете ширината на свредлото.
 3. Поставете дюбелите в получените отвори.
 4. Поставете скобата или окачените куки. Първият вариант (със скоби) е по-надежден.

Важно! Този метод е подходящ за окачване на лек котел на стената.

Метод 2

В този случай котелът е инсталиран на специално направен рафт. Алгоритъмът на работа е както следва:

 1. Изработка на рафт за устройството. Можете да използвате както завършен продукт, така и самостоятелно направен рафт от гипсокартон.
 2. Пробийте дупки на желаното разстояние с бормашина.
 3. Поставете дюбелите в отвора.
 4. Закачете рафта върху дюбелите с винтове и поставете уреда отгоре.

Важно! Тъй като съвременните модели, като правило, се отличават със солидни размери, опцията с рафт е по-безопасна и по-надеждна.

Подготвителен етап

След като сте избрали опцията за материал и дизайн, трябва да продължите към самата работа. На първо място, трябва да направите окончателната подготовка на батерията, която се състои в боядисването й. Тъй като след завършване на довършването, тази процедура няма да бъде възможно да се извърши.Когато боята изсъхне, можете да започнете да маркирате. Ще разгледаме тази процедура на примера на кутия от гипсокартон. За това ви трябва:

 • измерете всички параметри на устройството. Точност на измерване - до сантиметър. Изключение правят само проекти, които изискват милиметрова точност;
 • тъй като кутията е малка, нейната дълбочина и ширина се определят от размерите на радиатора. Не забравяйте, че трябва да направите минимално отстъп 10 см от краищата на устройството;
 • като се вземе предвид позицията на кутията, трябва да нарисувате хоризонтална линия;

Изчисление за кутията

Забележка! Всички маркировки трябва да се нанасят с помощта на ниво. В противен случай ще бъде много проблематично да се създаде равномерен и правилен дизайн.

 • ако кутията ще стои на пода в стая или кухня, тогава трябва да нарисувате три линии: две отстрани (дълбочина) и една, която ще ги свърже (предния ръб на конструкцията);
 • към долния ръб на устройството трябва да се прикрепи квадрат и да се изчертаят вертикални линии по стената под прав ъгъл. Те трябва да се възпитават с помощта на ниво;
 • над батерията тези линии трябва да бъдат свързани с хоризонтален сегмент.

Ако всичко е направено правилно, тогава в края на маркировката ще получите правоъгълник или квадрат (в зависимост от дължината на радиатора). Ако кутията ще стои на пода, например в кухня, тогава маркировките върху нея трябва да отразяват нейната основа. Когато решавате да затворите радиатора със стена от гипсокартон, за да скриете тръбата, маркировката се извършва, както следва:

 • маркировката се изтегля от пода до тавана. На стената са маркирани вертикални линии. Разстоянието между тях е половин метър или цял метър. Не забравяйте да използвате нивото;
 • вертикалната линия с помощта на ъгъл се удължава до пода. Разстоянието между тях зависи от планираното разстояние от батерията;
 • подобни маркировки са направени на стената. Линиите се чертаят строго срещуположни на подовите и успоредни на тях;
 • след това нарисувайте две линии над и под радиатора. В този случай трябва да отстъпите 10 см;
 • от дясната и лявата страна на нагревателя също се изчертават линии за профила.

Създаване на GKL кутия за вграден екран

Тази опция е най-често срещаната. Доста удобно е да направите кутия, докато декорирате стените с гипсокартон, след което можете веднага да създадете рамка за нея, която ще бъде включена в цялостната структура.

Първи етап: подготовка

Преди да скриете отоплителния радиатор, трябва да го подготвите. Много е удобно, когато се използват съвременни батерии, но с чугун - трябва да повозите.

 1. Отстранете стария слой боя с желязна четка.
 2. Повърхността е обезмаслена.
 3. Проверете фугите, гайките и шевовете. Ако е необходимо, затегнете или сменете.
 4. Повърхността е боядисана с метални бои с праг на висока температура.

Обикновено през отворите в конструкцията, която покрива батерията, тя все още е частично видима, така че завършването на самото устройство не може да бъде пренебрегнато.
Подгответе необходимия инструмент:

 • перфоратор с бормашина или перфоратор с бормашини;
 • отвертка, метални ножици или мозайката;
 • нож за строителство и ниво;
 • шкурка с бар;
 • ножовка;
 • четки;
 • капацитет и комплект мистрия;
 • владетел (рулетка) и молив.

Ще ви трябват следните материали:

 1. Гипсокартонени дъски.
 2. Перфориран ъгъл.
 3. Метален профил.
 4. Решетката е серпянка.
 5. Самонарезни винтове и дюбели.
 6. Грунд.
 7. Шпакловка.

На бележка! Зашиването на батерия с гипсокартон не е толкова лесно, колкото изглежда. Изисква се поне минимален опит с метални профили и гипсокартонени плоскости.

Втори етап: маркиране

Определя се как ще изглежда кутията - висяща във въздуха или стояща на пода:

 1. Когато кутията се присъедини към подовата настилка, веднага измервайте и маркирайте три основни линии - две странични и отпред.
 2. Ако виси, тогава отбийте разстоянието от пода. На стената е маркирана линия и се проверява по ниво.

След това маркират стените. Не забравяйте, че от ръба на издигнатата кутия до ръба на радиатора - трябва да има поне десет сантиметра.

В резултат се получава правоъгълник, който ще посочва ръбовете на закрепването на бъдещата конструкция.

Трети етап: създаване на каркасна рамка

Рамка от профил за кутия
За това се използва метален профил. Технология на инсталиране:

 • Водачите на профила се прилагат към линиите, маркирани на стената. Те се изрязват предварително на желаната височина. С бормашина се пробиват няколко отвора за закрепване. Те правят това, така че контурът да остане на стената.
 • Според тези точки се пробиват дупки, в които се вкарват дюбелите.
 • Профилът се поставя върху точките на закрепване и се фиксира с винтове.
 • По този начин са инсталирани всички части на металната рамка. Не забравяйте да ги държите заедно със свързващи елементи.

Съвет! Между металния профил и повърхността трябва да се положи специален амортизиращ материал.

Трябва да получите метална рамка, която ще бъде здраво закрепена към основата. Ще бъде по-добре веднага да затворите отоплителните тръби - за по-голямо удобство те обмислят подвижна опция.

Етап четвърти: обшивка

По-нататъшният процес ще бъде напълно опростен в сравнение с вече извършената работа.

Последователността е следната:

 1. За да се затвори точката на нагряване в стаята, маркировките се правят предварително върху лист от гипсокартон. С помощта на ножовка (електрически прободен трион) го нарежете на желаните елементи. Малки парчета могат лесно да се режат със строителен нож.
 2. Пространството за екрана също се изчислява веднага. Тя може да бъде с различни размери, най-често те използват 60 * 90 см и 60 * 120 см. По-добре е да се измери избраната опция според вътрешната рамка. Няколко милиметра се отстраняват от резултата.
 3. За по-голямо удобство, всяка изрязана секция е маркирана от шевообразната страна. Или го правят по различен начин - веднага ги инсталират.
 4. Детайлите се използват за покриване на необходимите места. За това се използват самонарезни винтове. Те се завинтват на стъпки от петнадесет сантиметра.
 5. Винтовете се завинтват наравно с повърхността.

Пети етап: завършване

Започва последният етап на довършване. Състои се в това, че създадената кутия се обработва с шпакловка. Трябва да затворите добре всички шевове. Процесът изглежда така:

 • Шевовете са бродирани малко; за това е подходящ строителен нож.
 • Подрязаните области се грундират.
 • На ъглите се прилагат перфорирани ъгли.
 • Външните шевове са покрити със смес и е нанесена мрежа от серпянка.
 • Завършващ слой шпакловка се нанася върху повърхността.

Резултатът е структура, която има "прозорец", в който се вмъква екранът. По този начин е възможно да се затвори всяка отоплителна батерия.

На бележка! Много често е възможно да се създаде доста голяма кутия, която да се използва за съхранение на ненужни неща.

Ако дървена конструкция е по-подходяща за стая, тогава тя може да бъде направена напълно подвижна (показана на снимката по-долу). Така че е възможно да затворите отоплителния радиатор и да не извършвате многобройни работи.

Направете следното:

 1. Маркировката е премахната. Вземете под внимание точките за подаване на тръби.
 2. Кутия е направена от дърво, която веднага е оборудвана с външна щайга.
 3. По външния периметър са монтирани ъглови куки, чиято шарнирна част е завинтена към стената.

Сега остава да поставите кутията на нейното място. Премахването му ще бъде също толкова лесно.

Етапи на монтажни работи

Завършването на батерията с гипсокартон (или друг завършващ материал) със собствените си ръце е възможно само след приключване на подготвителната работа. Когато маркировката е готова, можете да започнете да монтирате рамката на профила. За това ви трябва:

 • първо, трябва да фиксирате профилите, които трябва да бъдат разположени по стените;
 • в стената се правят марки с отвертка, а необходимите отвори се пробиват с помощта на перфоратор по цялата дължина на профила. В тях се вкарват дюбели;
 • притиснете профила към отворите и ги завийте с винтове.Монтажите трябва да се монтират на всеки 15-25 см;
 • освен това, по аналогия, трябва да фиксирате водачите, които са в непосредствена близост до стената;
 • след това трябва да инсталирате профилите в дълбочината на конструкцията. За целта те трябва да бъдат нарязани на подходящи сегменти и прикрепени към дълги водачи, които вървят вертикално;
 • свързваме профила отгоре и отдолу с дълги сегменти.

Завършена рамка

След създаването на рамката можете да пристъпите към закрепване на материала. Довършителните работи с гипсокартон включват следните действия:

 • ние прикрепяме листове към профили и правим бележки на местата на разфасовките;
 • нарежете листовете на желаните парчета;
 • ние ги закрепваме към рамката с винтове. Интервалът между тях трябва да бъде 10-15 см;
 • за да създадете равномерни и спретнати ъгли, използвайте алуминиев ъгъл и шпакловка.

В края на инсталационната работа кутията от гипсокартон е готова за окончателно довършване. Може да бъде боядисана, тапетирана или с плочки. Монтажът на рамка за стена от гипсокартон включва използването на по-дълги профили, които ще вървят вертикално. Във всички останали отношения монтажните работи се извършват по подобен начин. Можете да шиете всяко отоплително устройство с помощта на гипсокартон със собствените си ръце. За да направите това, трябва само правилно да маркирате и да извършите инсталацията. Благодарение на това батерията ви ще бъде скрита от погледа, докато ще продължи да отоплява стаята, както преди.

Инсталиране на бойлер - правилна подготовка за работа

Някои хора, след като са събрали необходимия списък с инструменти и материали, не знаят как да започнат да инсталират електрически уред. За да започнете да инсталирате котела на стената, първо трябва да изчистите мястото на бъдещата инсталация и да маркирате стената. За да може маркировката да отговаря на реалността и да помогне за правилното окачване на всеки бойлер, трябва да се извършат определени изчисления.

Забележка! Всеки котел има свои собствени размери, така че трябва да купувате само скоби, които съответстват на определен модел.

Преди да приложите маркировката, трябва да намерите метални профили или дървена рамка. Препоръчително е да ги използвате като опора, тъй като опцията за инсталиране на котвата в гипсокартон тук няма да помогне. Използването на котва няма да е подходящо без профил, тъй като разстоянието между стартовата стена и гипсокартона е по-малко от 5 см, а дебелината на листа е само 12,5 мм. Такава инсталация просто ще бъде изтръгната с "месото". С помощта на магнити местоположението на металната рамка може да бъде определено много лесно. Ако планирате да закачите бойлер на метална рамка, тогава няма ограничения за теглото. Ако гипсокартонът е бил прикрепен към дървени летви, тогава ограниченията върху теглото на модела означават много по-ниската якост и издръжливост на дървото.

Много е важно закрепващите елементи да удрят профила. Следователно изчисленията трябва да се извършват, като се вземе предвид това изискване. Маркирането се извършва по следния начин: • измерете дължината и ширината на уреда; • измерете разстоянието между крепежните елементи на скобената система; • поставяме изчисления на стената.

Подробният преглед на задната стена на бойлера ще помогне да се направят правилно всички горепосочени изчисления. Тук ще намерите два отвора, които трябва да бъдат прикрепени към скобата. След това можете да вземете обикновена линийка или рулетка и лесно да измерите разстоянието между дупките.

Забележка! Всеки котел, в зависимост от неговия размер и тегло, ще има различно разстояние между фиксиращите отвори.

Сега подготовката е завършена и можете спокойно да вземете свредлото и да продължите с инсталацията.

Монтаж на бойлер

Котелът е доста тежък електрически уред. Следователно методът на окачване на гипсокартонна стена за тежки неща е подходящ тук.Най-добрият и единствен правилен вариант би бил използването на специална скоба, закупена за определен модел.

Има няколко опции за окачване на бойлера на стената. Първият метод включва следните действия: • залепете строителна лента близо до маркировките по периметъра им. Това ще намали количеството отломки на пода и прах във въздуха; • внимателно пробийте гипсокартон и профил по маркировките. Избираме ширината на свредлото въз основа на използвания дюбел; • поставете дюбелите в получените отвори; • след това инсталираме куките или скобата. В тази ситуация ще бъде по-надеждно да използвате скоби.

Ако рамката е била дървена, тогава можете допълнително да забиете два здрави пирона или клинове в тях. Втори начин. Тук е необходимо да инсталирате една скоба от системата в стената на нивото на рамката. По-добре е да е от дървени летви. Втората скоба може да бъде прикрепена към рамката или в непосредствена близост до нея. Всички останали действия се извършват по аналогия с първия метод. Този метод е приложим за окачване на не твърде големи и тежки модели на гипсокартон.

По принцип и двата метода са подходящи само за лек уред. Ако трябва да закачите много голям и тежък котел, тогава ще трябва да монтирате специален рафт под него. Тя е тази, която ще понесе тежестта на бойлера, а не стената.

За целта правим следното: • оформяме рафт за устройството. Тук можете да използвате както готови шарнирни рафтове, така и да го направите сами от остатъците от гипсокартонени листове; • ако използваме закупен рафт, тогава го монтираме на височината, на която трябва да бъде разположен котелът; • пробиваме дупки със свредло на разстояние, необходимо за монтажа му; • поставете дюбели в отворите; • след това закачаме рафта върху дюбелите с помощта на винтове и монтираме електрическия уред отгоре.

Това е, сега остава само да свържете бойлера към водопроводи и електричество (или газ) и да започнете да се наслаждавате на предимствата на цивилизацията - топла вода по всяко време на деня и времето на годината.

Забележка! Рафтът също трябва да бъде фиксиран към метални профили. Така че получената конструкция може да издържи необходимото тегло и да я разпредели към твърдите елементи на металната рамка. Тъй като наскоро се наблюдава тенденция към закупуване на по-обемни бойлери, методът на рафта ще бъде правилното решение на проблема с инсталирането.

Какви са нюансите Процедурата за окачване на котел на стени от гипсокартон има определени нюанси. В нашия избор сме събрали всички точки, на които трябва да обърнете внимание: • на етапа на обшиване на рамката с гипсокартонени листове, ако възнамерявате да инсталирате бойлер в бъдеще, трябва да се използват листове с по-голяма дебелина . Тънките плочи могат да бъдат повредени или деформирани при окачване на устройството, дори и с малко тегло; • на мястото на бъдещата локализация на електрическия уред можете да направите заготовка под формата на дървена пръчка или допълнителен профил. Също така, няма да е излишно допълнително да укрепите рамката на това място с напречни джъмпери; • използвайте само дълги и здрави скоби и пирони; • изборът на конкретен модел се определя въз основа на обема на консумираната топла вода. Не е необходимо да се взема котел с голям обем и тегло за един или двама души. Тук е достатъчно малко вода. Това ще спести не само време и пари, но и ще направи инсталацията много по-лесна; • като крепежни елементи могат да се използват анкерни болтове или дюбели-пеперуди; • рафтът, използван като основа за бойлера, трябва да е здрав и без дефекти или пукнатини.В противен случай той може просто да се разпадне под тежестта на устройството; • тъй като котелът може да бъде газов или електрически, при монтажа му трябва да се вземат предвид мерките за безопасност. Инсталирайте го на достатъчна височина, така че децата да не могат да го достигнат; • възможно е да се използва специално покритие под котела на точно определено място на стената, за да се предотврати пожар. Допуска се използването на гипсокартон с високи огнеустойчиви свойства. Такива листове имат червен оттенък и ще помогнат за предотвратяване на запалването на материала, когато устройството е затворено; • можете допълнително да вградите или да закупите подова стойка във бойлера. Тя ще застрахова електрическия уред от падане от голяма височина. Освен това в него ще може да се съхраняват неща, необходими в ежедневието.

Свързана статия: Подготовка на стени за плочки в банята

Освен това, особено ако се използва газов модел, периодично проверявайте изправността на всички системи на апарата. Не се препоръчва да се използва извън всякакви мерки и при неподходящи условия. Свързването на системата на устройството с комуникационните средства, особено с газопровода, трябва да се извършва само от професионалист - комунален работник. Не забравяйте, че от правилната връзка зависи вашата безопасност и продължителността на работа на устройството.

От всичко казано по-горе можем да заключим, че ако следвате определени правила и препоръки, тогава красотата и комфортът винаги ще бъдат във вашия дом. Дори толкова труден, както изглеждаше на пръв поглед, въпрос, как да инсталирате бойлер на стена от гипсокартон, ще бъде лесен и без излишни проблеми.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни