Силова секция на чугунени радиатори MS, ChM, таблица и формула за изчисление

В повечето европейски страни те се отказват от използването на чугунени радиатори в полза на алуминиеви или биметални, които имат по-компактни размери, висока ефективност и атрактивен дизайн. Но те се характеризират с два съществени недостатъка:

 • Висока цена;
 • Повишено износване поради некачествено отоплително средство на централизираната система.

Следователно за страните от ОНД чугунните отоплителни устройства са все още актуални и търсени. Те се характеризират с:

 • Дълъг експлоатационен живот;
 • Устойчивост на корозия;
 • Съответствие със съществуващите отоплителни системи.

Дизайнерски характеристики на чугунени радиатори

Чугунните устройства са направени от сплав от чугун, която има висока якост и е хомогенна.

Секциите на батериите се произвеждат отделно чрез отливане, след което се свързват, получавайки устройствата с необходимата топлинна мощност. Плътността на фугите се постига чрез използване на уплътняващи елементи, изработени от различни материали.

Има три вида чугунени радиатори: едноканални, двуканални и триканални.

Устройството на чугунени радиатори

Принципът на действие е много прост, той е следният: нагрятата охлаждаща течност циркулира вътре в устройството, отделя топлина към стените му, която след това се прехвърля в околния въздух.

 • Отоплителното оборудване от този тип се характеризира със следните характеристики:
 • Вътрешните ребра са разположени вертикално, за да увеличат топлообменната повърхност;
 • Добра якост и способност да издържат на високо налягане;
 • Относително нисък коефициент на линейно разширение на материала и устойчивост на висока температура;
 • Топлинната мощност варира от 100 до 150 W;
 • Висока степен на инерция на продуктите, във връзка с която тяхното нагряване и охлаждане се случва доста бавно, терморегулацията практически няма смисъл.

Разсейване на мощност и топлина

Струва си да кажем няколко думи, като се вземат предвид техническите характеристики на чугунните отоплителни радиатори, относно преноса на топлина и мощността. Производителите, като правило, посочват стойности за един раздел в техническата документация, така че броят им трябва да бъде преброен преди инсталирането.

Ако разгледаме чугунени модели радиатори, топлопредаването им значително отстъпва на съвременните биметални и алуминиеви варианти около 2 пъти. Въпреки това, ниската инерция елиминира този недостатък, тъй като чугунът поддържа топлина по-дълго и излъчва полезна енергия.

изчисляване на мощността на чугунен радиатор

Средната мощност на една секция достига 160 вата

срещу 200 за алуминий. Моделите от чугун са най-ефективни в системи с естествена циркулация на охлаждащата течност.

Видео - сравнение на ефективността на чугунен и алуминиев радиатор

Предимства и недостатъци на чугунени батерии

Както всички отоплителни устройства, чугунните радиатори имат както предимства, така и недостатъци. Сред предимствата са следните:

 • Устойчивост на въздействието на химически активни компоненти в състава на течности за пренос на топлина. За разлика от материалите, използвани при производството на други видове радиатори, чугунът практически не ръждясва.
 • Дълъг експлоатационен живот. Някои чугунени батерии, които са служили 50-60 години, функционират и до днес.
 • Не е необходимо да се свързва циркулационна помпа, тъй като чугунните радиатори създават малко хидравлично съпротивление за охлаждащата течност.
 • Не изискват почистване за дълго време поради големия диаметър на каналите;
 • Топлинна инерция, която действа едновременно като предимство и недостатък. Радиаторите могат да поддържат топлина за дълго време, но контролът на температурата не е възможен.

Сравнителна таблица на характеристиките на чугунени радиатори

Недостатъци:

 • Големи размери, маса на устройствата, които значително усложняват тяхното инсталиране;
 • Трудност при регулиране на температурните условия;
 • Бавно загряване при включване на системата;
 • Междуребрените стави са доста сложни, което пречи на почистването и боядисването на продукта.

Характеристики на радиатора MC-140-500

Чугунните радиатори MS-140 с централно разстояние 500 мм са предназначени за отопление на сгради с всякакво предназначение, от частни жилищни сгради до промишлени и промишлени сгради. Те имат добро разсейване на топлината и устойчивост на агресивни охлаждащи течности. Чугунните "акордеони" упорито не искат да напускат пазара на отоплително оборудване, тъй като те се считат за най-непретенциозния тип радиатори.

Чугунените батерии са сред най-трайните. Това се дължи на физичните и химичните свойства на метала.

Основното предимство на чугунените батерии е дългият им експлоатационен живот. Чугунът реагира неохотно с вода и агресивни съединения, като се противопоставя добре на корозията. Горният слой, защитен от грунд и боя, също не се влияе от него. Дори при липса на външна защита, чугунът практически не се влошава и не изтънява. Стига се до там, че в някои случаи тези радиатори могат да надживеят самата сграда по отношение на експлоатационния живот.

Топлопредаването на чугунени радиатори MC-140 с разстояние между центъра е от 140 до 185 W на секция. Това е доста прилична цифра, която позволява на чугуна да се конкурира успешно с други видове радиатори. Днес чугунените батерии се произвеждат от много местни фабрики и няма да напускат гишетата на водопроводните магазини.

Разлики в техническите характеристики на чугунените отоплителни батерии от други популярни видове батерии.

Какви са предимствата на чугунените радиатори MC-140-500?

 • Устойчивост на агресивен топлоносител - централизираните отоплителни системи не щадят дори и най-издръжливите модерни радиатори. Чугунът от своя страна практически не реагира с разяждащи и агресивни съединения;
 • Голям вътрешен капацитет - благодарение на това радиаторите почти никога не са запушени или запушени. Също така вътрешният обем помага за намаляване на хидравличното съпротивление;
 • Дълъг експлоатационен живот - гаранцията на производителя достига 10-20 години. Що се отнася до действителния експлоатационен живот, той е до 50 години и дори повече, просто трябва да се грижите правилно за батериите и да ги оцветявате навреме;
 • Дългосрочно запазване на топлината - ако отоплението е изключено, чугунът ще задържа и отдаде топлина за дълго време, отоплявайки помещения и помещения;
 • Достъпна цена - цената за чугунени радиатори MS-140-500 започва от 350-400 рубли на секция (в зависимост от производителя).

Нека изброим няколко недостатъка:

Един от основните недостатъци на чугунните батерии е нестабилността на воден чук, тук те отстъпват на биметалните колеги.

 • Тежкото тегло е може би един от най-важните недостатъци. Една секция тежи над 7 кг, поради което теглото на батерия от 10 секции е над 70 кг;
 • Трудност при монтажа - ако радиаторите от алуминий или стомана могат да бъдат монтирани независимо, тогава два или три ще трябва да работят върху чугунена батерия. Освен това, за закрепване към стената, се нуждаете от добър издръжлив закопчал (а самите стени не трябва да се ронят под тежестта на батериите);
 • Липса на устойчивост на високо налягане - чугунните батерии са ориентирани към работа като част от автономни отоплителни системи (разрешено е инсталиране в нискоетажни сгради, свързани към централизирани системи).

Как да изберем чугунен радиатор - опции за избор

Основният критерий за избор е топлинната мощност на устройството.

Всеки модел се характеризира с определено количество отделена топлинна енергия. Количеството му се влияе до голяма степен от цвета на покритието.Черните продукти отделят 25% повече топлинна енергия от белите продукти.

Когато избирате чугунен радиатор, трябва да обърнете внимание и на начина на монтаж, свързване, допустимите температури и налягане на охлаждащата течност.

Размери и тегло на чугунени отоплителни радиатори

Параметрите на чугунните радиатори, използвайки примера на местния продукт MC-140, са както следва:

 • височина - 59 сантиметра;
 • ширина на участъка - 9,3 сантиметра;
 • дълбочина на участъка - 14 сантиметра;
 • капацитет на секцията - 1,4 литра;
 • тегло - 7 килограма;
 • сечение мощност 160 вата.

капацитет на една секция от чугунен радиатор
От страна на собствениците на недвижими имоти можете да чуете оплаквания, че е доста трудно да се прехвърлят и монтират радиатори, състоящи се от 10 секции, теглото на които достига 70 килограма, но е добре такава работа в апартамент или къща да се извършва веднъж , така че размерите на чугунните отоплителни радиатори трябва да бъдат изчислени правилно.

Тъй като количеството охлаждаща течност в такава батерия е само 14 литра, тогава, когато топлинната енергия идва от котела на автономна отоплителна система, ще трябва да платите за допълнителни киловати електроенергия или кубични метри газ.

Колко kW в една секция - изчисляване на топлопреминаването

В информационния лист за устройството производителят посочва основната характеристика на секцията на батерията - топлинна мощност (пренос на топлина).

Действителните и декларираните стойности често са много различни. Това е възможно в случая, когато действителната температура на охлаждащата течност се различава от посочената в паспорта на устройството.

За да изчислите действителната топлинна мощност, използвайте следната формула:

Q = K * S * dT

Където:

 1. S е площта на топлообменната повърхност;
 2. dT - температура на главата, изразена в градуси по Целзий;
 3. K е коефициентът на топлопреминаване на чугун.

За да изчислите температурната разлика, трябва да знаете три параметъра:

 • Температура на охлаждащата течност на входа (калай);
 • Температура на охлаждащата течност на изхода на радиатора (tout);
 • Средна стайна температура на въздуха (таир).

Получаваме формулата:

dT = 0,5 * (tinput + toutput) - таир

Разликата между действителния и декларирания резултат може да бъде причинена от следните фактори:

 • Подводните тръби са твърде дълги;
 • Ниска глава на охлаждащата течност;
 • Недостатъчна температура на охлаждащата течност.

За да се изчисли необходимият брой секции, е необходимо да се открие необходимото количество топлина за отопление на помещението. Има две опции за изчисление: по площта на помещението и по обема на отопляемото пространство.

За всяка от опциите е избрана нормализирана стойност на количеството топлина, необходимо за отопление на единица площ и съответно обем пространство.

След това се получава общото количество топлина, необходимо за отопление на цялата стая, като произведение на нормализираната стойност на площта или обема (в зависимост от избраната опция за изчисление).

Необходимият брой секции е равен на коефициента на разделяне на необходимото количество топлина на количеството топлина, генерирано от една секция на устройството.

Процедурата за изчисляване на броя на секциите

Има различни методи за извършване на технически изчисления за радиатори. Прецизните алгоритми позволяват да се правят изчисления, като се вземат предвид много фактори, включително размера и разположението на помещението в сградата. Можете също да използвате опростена формула, която ще ви позволи да откриете желаната стойност с достатъчна точност. Така че, можете да изчислите броя на секциите, като умножите площта на помещението по 100 и резултата разделите на мощността на секцията на чугунения радиатор във вата.

чугунена мощност на отоплителния радиатор
В същото време експертите препоръчват:

 • в случай че общото е дробно число, закръглете го нагоре. Топлинният резерв е по-добър от липсата му;
 • когато в стаята има не един, а няколко прозореца, инсталирайте две батерии, като разделите необходимия брой секции между тях. В резултат се увеличава не само експлоатационният живот на радиаторите, но и тяхната поддръжка.Батериите ще бъдат добра бариера за студения въздух, идващ от прозорците;
 • с височина на тавана в помещението над 3 метра и наличието на две външни стени, за да се компенсират топлинните загуби, препоръчително е да се добавят няколко секции и по този начин да се увеличи мощността на чугунения отоплителен радиатор.

Кой производител да изберете?

Чугунните радиатори сега се произвеждат от не толкова производители, колкото алуминиеви и биметални модели, но ще разгледаме три основни марки на руския пазар.

Конър

Чугунените батерии на тази компания имат следните предимства:

 • Дълъг експлоатационен живот;
 • Ниско хидравлично съпротивление;
 • Съответствие с централизираните отоплителни системи;
 • Декларираното високо ниво на топлопреминаване от секцията (до 150 W);
 • Лесно инсталиране;

Чугунени батерии Konner

Според някои потребители тези устройства всъщност произвеждат по-малко топлинна енергия, отколкото е посочено в паспорта. Друг недостатък е доста високата цена.

Екземет

Предимства на устройства от този производител:

 • Екологичност и надеждност;
 • Висока топлинна мощност, произведена от една секция;
 • Може да работи в едно- и двутръбни отоплителни системи;
 • Прахово покритие;
 • Уникален дизайн, стилизиран като 19 и началото на 20 век.

При производството на чугунени радиатори се използва методът на художественото леене, което увеличава цената на устройствата. Също така уникалният им дизайн не е подходящ за всеки интериор.

Моделни линии на чугунени радиатори Exemet

GuRaTec

Предимства на радиаторите от тази марка:

 • Високо качество на продуктите, чийто контрол се извършва в барокамера и хидравлични тестове;
 • Дълъг експлоатационен живот;
 • Безопасност на околната среда;
 • Достатъчно висока топлинна мощност на секциите (до 150 W);
 • Уникален дизайн.

Дизайнерски радиатори GuRaTec

Устройствата са украсени с различни декоративни елементи, които им придават привлекателен външен вид. Това обаче влияе и върху себестойността на продуктите.

4.9 / 5 ( 37 гласове)

Определете мощността на чугунен радиатор

Необходимата мощност на радиаторите се определя в зависимост от обема на отопляемото помещение и неговите индивидуални характеристики:

 • наличието на вътрешни и външни стени;
 • ъглова подредба;
 • брой прозорци и врати;
 • материалът, от който са съставени стените на сградата;
 • качеството на топлоизолацията на помещението и др.

Средната необходима мощност се определя в размер на 1 kW на 10 m² (ако таваните не са по-високи от три метра). Например помещение с площ от 18 m² изисква инсталирането на чугунен радиатор с мощност 1,8 kW.

Ако стаята е разположена в края на сграда или в ъгъла, тогава необходимата мощност се изчислява, като се използва коефициент 1,2 (увеличаваме броя на секциите с 1,2 пъти и закръгляме).

Ако височината на тавана е по-висока от три метра, необходимата мощност се изчислява като произведение на площта на помещението, височината на тавана и коефициент 40.

Ако стаята има два прозореца и две стени в края на сградата, тогава мощността се увеличава с 30%, ако прозорецът е в северна или североизточна ориентация - увеличете с 10%, ако радиаторът е покрит с панел - увеличение с 15%. Има много корекции, които трябва да се вземат предвид при изчисляване на броя на секциите.

Изчисляването на мощността също трябва да вземе предвид такава стойност като температурата на охлаждащата течност. Стандартните показатели са 70 ° С и 60 ° С.

След като изчислите необходимата мощност за поддържане на нормална стайна температура и знаете колко киловата са в една секция на чугунен радиатор, можете да определите броя на радиаторните секции, които трябва да бъдат инсталирани.

Как да добавите чугунени секции към чугунен акумулаторен блок

Колко тежи една секция

Нека направим сравнителен анализ на отоплителни устройства за този показател и ще вземем старите съветски "акордеони" като отправна точка. И така, теглото на една секция от традиционната чугунена батерия MS-140 е 7,12 кг, а капацитетът е 1,5 литра вода при стандартна височина от центъра до центъра от 500 мм. Тоест, общата маса на 1 секция на радиатора в работно състояние е 7,12 + 1,5 = 8,62 кг.

Пример за изчисляване на масата. Като правило в частните къщи се използват отоплителни устройства с брой секции от 4 до 12 бр. Вземете средното число - 7 секции, тогава масата на стария стил батерия ще бъде 8,62 х 7 = 60,34 кг, а без вода - 49,84 кг. Не е лесно да инсталирате такъв колос сам, определено е необходим асистент.

По-долу в таблицата ще представим различни опции за нови нагреватели, включително чугунени евро батерии, където ще посочим показатели, притесняващи собствениците на жилища - теглото на реброто, неговия капацитет, топлопреминаването и цената в конвенционални единици.

Марка и модел радиаторСтранатаТегло, кгОбем на охлаждащата течност, lТоплинна мощност, WЦена, куб д.
Viadrus KALOR 500/70Чешки40.870.320.05
Виадрус Бохемия 450/220Чешки9.92.411078.25
Демир Докум Носталгия 500/200Турция9.62.316352.20
Ретро стил Anerli 560/230Русия173.29189229.60
EXEMET Modern 600/100Турция4.30.710232
EXEMET Classica 500/176Турция9.31.9514576.85

Забележка. Цифрите след марката и модела означават следното: разстояние между осите на щепселите / дълбочина в mm.

Чугунени нагреватели в стил Арт Нуво

Както можете да видите, ние избрахме продукти с приблизително еднаква височина и различни дълбочини, които влияят върху масивността на всяко ребро. За да изчислим реалната маса на радиаторите, предлагаме да я изчислим въз основа на необходимата топлинна мощност за отопление на стандартно помещение с площ от 20 m². Поставяйки 100 W топлина на квадрата на площта, получаваме необходимата отоплителна мощност от 2 kW.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни