Изчисляване на мощността на алуминиевите отоплителни радиатори. Как да изчислим броя на отоплителните батерии за частна къща


Тук ще разберете:

 • Топлинна мощност на отоплителни радиатори
 • Биметални радиатори
 • Изчисляване на площ
 • Просто изчисление
 • Много точно изчисление

Проектирането на отоплителна система включва такъв важен етап като изчисляване на отоплителните радиатори по площ с помощта на калкулатор или ръчно. Помага да се изчисли броят на секциите, необходими за отопление на определена стая. Вземат се разнообразни параметри, от площта на помещенията и завършващи с характеристиките на изолацията. Коректността на изчисленията ще зависи от:

 • еднородност на отоплителните помещения;
 • комфортна температура в спалните;
 • липса на студени места в собствеността на дома.

Нека да видим как се изчисляват отоплителните радиатори и какво се взема предвид при изчисленията.

Топлинна мощност на отоплителни радиатори

Изчисляването на отоплителните радиатори за частна къща започва с избора на самите устройства. Асортиментът за потребители включва чугунени, стоманени, алуминиеви и биметални модели, които се различават по своята топлинна мощност (пренос на топлина). Някои от тях се отопляват по-добре, а други са по-лоши - тук трябва да се съсредоточите върху броя на секциите и размера на батериите. Нека да видим каква топлинна мощност имат тези или тези структури.

Биметални радиатори

Секционните биметални радиатори са изработени от два компонента - стомана и алуминий. Вътрешното им ядро ​​е направено от стомана с високо налягане, високо налягане, воден чук и устойчив на агресивен топлоносител... Алуминиево "яке" се нанася върху стоманената сърцевина чрез шприцоване. Именно тя е отговорна за високия топлообмен. В резултат на това получаваме един вид сандвич, който е устойчив на всякакви негативни влияния и се характеризира с прилична топлинна мощност.
Топлопредаването на биметалните радиатори зависи от централното разстояние и от конкретно избрания модел. Например, устройствата на компанията Rifar могат да се похвалят с топлинна мощност до 204 W с разстояние от центъра до центъра от 500 мм. Подобни модели, но с централно разстояние 350 мм, имат топлинна мощност 136 W. За малки радиатори с междуцентрово разстояние 200 мм, топлопредаването е 104 W.

Топлопредаването на биметални радиатори от други производители може да се различава надолу (средно 180-190 W с разстояние между осите от 500 mm). Например, максималната топлинна мощност на батериите Global е 185 W на секция с разстояние от центъра до центъра от 500 mm.

Алуминиеви радиатори

Топлинната мощност на алуминиевите устройства практически не се различава от топлопредаването на биметални модели. Средно е около 180-190 W на секция с разстояние между осите от 500 mm. Максималният индикатор достига 210 W, но трябва да се вземе предвид високата цена на такива модели. Нека дадем по-точни данни, като използваме Rifar като пример:

 • централно разстояние 350 мм - пренос на топлина 139 W;
 • централно разстояние 500 мм - пренос на топлина 183 W;
 • централно разстояние 350 mm (с долна връзка) - пренос на топлина 153 W.

За продукти от други производители този параметър може да се различава в една или друга посока.

Алуминиевите уреди са предназначени за използване като част от индивидуални отоплителни системи... Те са направени в опростен, но атрактивен дизайн, отличават се с висок топлообмен и работят при налягане до 12-16 атм. Те не са подходящи за монтаж в централизирани отоплителни системи поради липсата на устойчивост на агресивна охлаждаща течност и воден чук.

Проектирате ли отоплителна система в собственото си домакинство? Съветваме ви да закупите алуминиеви батерии за това - те ще осигурят висококачествено отопление с минималния си размер.

Стоманени радиатори

Алуминиевите и биметалните радиатори имат секционен дизайн. Ето защо, когато ги използвате, е обичайно да се вземе предвид топлопредаването на една секция. В случай на неразделими стоманени радиатори, топлопредаването на цялото устройство се взема предвид при определени размери. Например, преносът на топлина на двуреден радиатор Kermi FTV-22 с 200 mm висока и 1100 mm широка долна връзка е 1010 W. Ако вземем панелен стоманен радиатор Buderus Logatrend VK-Profil 22-500-900, то топлопредаването му ще бъде 1644 W.
При изчисляване на отоплителните радиатори на частна къща е необходимо да се запише изчислената топлинна мощност за всяка стая. Въз основа на получените данни се закупува необходимото оборудване. Когато избирате стоманени радиатори, обърнете внимание на техния ред - със същите размери, триредовите модели имат по-висок топлопренос от своите едноредови колеги.

Стоманени радиатори, както панелни, така и тръбни, могат да се използват в частни къщи и апартаменти - те могат да издържат на налягане до 10-15 атм и са устойчиви на агресивни охлаждащи течности.

Чугунени радиатори

Топлопредаването на чугунени радиатори е 120-150 W, в зависимост от разстоянието между осите. За някои модели тази цифра достига 180 W и дори повече. Чугунените батерии могат да работят при налягане на охлаждащата течност до 10 бара, добре издържайки на разрушителната корозия. Те се използват както в частни къщи, така и в апартаменти (без да се броят нови сгради, където преобладават стоманени и биметални модели).
Когато избирате чугунени батерии за отопление на собствения си дом, е необходимо да вземете предвид топлопредаването на една секция - въз основа на това батериите се закупуват с един или друг брой секции. Например, за чугунени батерии MC-140-500 с разстояние от центъра до центъра 500 mm, топлопредаването е 175 W. Мощността на модели с централно разстояние 300 мм е 120 W.

Чугунът е подходящ за монтаж в частни къщи, радващ се с дълъг експлоатационен живот, висок топлинен капацитет и добър топлообмен. Но трябва да вземете предвид техните недостатъци:

 • голямо тегло - 10 секции с централно разстояние 500 мм тежат повече от 70 кг;
 • неудобство при монтажа - този недостатък плавно следва от предишния;
 • висока инерция - допринася за твърде дълго загряване и ненужни разходи за генериране на топлина.

Въпреки някои недостатъци, те все още се търсят.

Защо е необходимо точно изчисление

Топлопредаването на устройствата за подаване на топлина зависи от материала на производство и площта на отделните секции. Не само топлината в къщата зависи от правилните изчисления, но и балансът и ефективността на системата като цяло: недостатъчният брой инсталирани радиаторни секции няма да осигури достатъчно топлина в помещението, а прекомерният брой секции ще удари вашия джоб.

За изчисления е необходимо да се определи вида на батериите и системата за топлоснабдяване. Например изчисляването на алуминиеви радиатори за топлоснабдяване за частна къща се различава от другите елементи на системата. Радиаторите са чугунени, стоманени, алуминиеви, анодизирани алуминиеви и биметални:

 • Най-известни са чугунените батерии, така наречените "акордеони". Те са издръжливи, устойчиви на корозия, имат мощност от 160 W секции на височина 50 см и температура на водата 70 градуса. Значителен недостатък на тези устройства е грозен външен вид, но съвременните производители произвеждат гладки и доста естетични чугунени батерии, запазвайки всички предимства на материала и ги правят конкурентни.
 • Алуминиевите радиатори превъзхождат чугунените продукти по топлинна мощност, те са издръжливи, имат леко мъртво тегло, което дава предимство по време на монтажа. Единственият недостатък е податливостта на кислородна корозия.За да се премахне, е прието производството на анодизирани алуминиеви радиатори.
 • Стоманените уреди нямат достатъчна топлинна мощност, не могат да се разглобяват и секторите се увеличават, ако е необходимо, подлежат на корозия и следователно не са популярни.
 • Биметалните отоплителни радиатори са комбинация от стоманени и алуминиеви части. Топлоносителите и крепежните елементи в тях са стоманени тръби и резбови съединения, покрити с алуминиев корпус. Недостатъкът е доста високата цена.

Според вида на системата за топлоснабдяване се разграничават еднотръбна и двутръбна връзка на нагревателни елементи. В многоетажни жилищни сгради се използва главно еднотръбна система за топлоснабдяване. Недостатъкът тук е доста значителна разлика в температурата на входящата и изходящата вода в различни краища на системата, което показва неравномерното разпределение на топлинната енергия между акумулаторните устройства.

За равномерно разпределение на топлинната енергия в частните къщи може да се използва двутръбна система за топлоснабдяване, когато топлата вода се подава през една тръба, а охладената вода се отстранява през друга.

В допълнение, точното изчисляване на броя на отоплителните батерии в частна къща зависи от схемата на свързване на устройствата, височината на тавана, площта на отворите на прозорците, броя на външните стени, вида на помещението , заграждането на устройствата с декоративни панели и други фактори.

Помня!

Необходимо е правилно да се изчисли необходимият брой отоплителни радиатори в частна къща, за да се гарантира достатъчно количество топлина в стаята и да се осигурят финансови икономии.

Изчисляване на площ


Една проста таблица за изчисляване на мощността на радиатор за отопление на помещение с определена площ.

Как се изчислява отоплителната батерия на квадратен метър от отопляемата площ? Първо трябва да се запознаете с основните параметри, взети предвид при изчисленията, които включват:

 • топлинна мощност за отопление 1 кв. m - 100 W;
 • стандартна височина на тавана - 2,7 м;
 • една външна стена.

Въз основа на такива данни, топлинната мощност, необходима за отопление на помещение с площ от 10 кв. m е 1000 W. Получената мощност се разделя на топлопредаването на една секция - в резултат на това получаваме необходимия брой секции (или ние избираме подходящ стоманен панел или тръбен радиатор).

За най-южните и най-студените северни региони се използват допълнителни коефициенти, както увеличаващи се, така и намаляващи, - ще говорим за тях допълнително.

Просто изчисление


Таблица за изчисляване на необходимия брой секции в зависимост от площта на отопляемото помещение и капацитета на една секция.

Изчисляването на броя на радиаторните секции с помощта на калкулатор дава добри резултати. Нека да дадем най-простият пример за отопление на помещение с площ от 10 кв. m - ако стаята не е ъглова и в нея са инсталирани прозорци с двоен стъклопакет, необходимата топлинна мощност ще бъде 1000 W... Ако искаме да инсталираме алуминиеви батерии с топлопреминаване от 180 W, трябват ни 6 секции - просто разделяме получената мощност на топлопредаването на една секция.

Съответно, ако закупите радиатори с топлопредаване на една секция от 200 W, тогава броят на секциите ще бъде 5 бр. Стаята ще има ли високи тавани до 3,5 м? Тогава броят на секциите ще се увеличи до 6 парчета. Стаята има ли две външни стени (ъглова стая)? В този случай трябва да добавите още един раздел.

Също така трябва да вземете предвид резерва на топлинна мощност в случай на твърде студена зима - той е 10-20% от изчисления.

Можете да разберете информация за топлопредаването на батериите от техните паспортни данни. Например изчисляването на броя на секциите на алуминиевите отоплителни радиатори се основава на изчисляването на топлопредаването на една секция. Същото се отнася и за биметалните радиатори (и чугун, въпреки че те са неразделими).Когато се използват стоманени радиатори, се взема паспортната мощност на цялото устройство (дадохме примери по-горе).

Точно изчисление на отоплителните устройства

Загуба на топлина на сградата

Най-точната формула за необходимата топлинна мощност е следната:

Q = S * 100 * (K1 * K2 * ... * Kn-1 * Kn), където

K1, K2… Kn - коефициенти в зависимост от различни условия.

Какви условия влияят на вътрешния климат? За точно изчисление се вземат предвид до 10 показателя.

K1 е показател, който зависи от броя на външните стени, колкото повече повърхността е в контакт с външната среда, толкова по-голяма е загубата на топлинна енергия:

 • с една външна стена индикаторът е равен на един;
 • ако има две външни стени - 1,2;
 • ако има три външни стени - 1,3;
 • ако и четирите стени са външни (т.е. едностайна сграда) - 1.4.

K2 - взема предвид ориентацията на сградата: смята се, че стаите се затоплят добре, ако са разположени в южна и западна посока, тук K2 = 1,0, и обратно, не е достатъчно - когато прозорците са обърнати на север или изток - K2 = 1.1. С това може да се спори: в източната посока стаята все още се затопля сутрин, така че е по-целесъобразно да се приложи коефициент 1,05.

Изчисляваме колко трябва да се загрее батерията

K3 е показател за външна изолация на стените, в зависимост от материала и степента на топлоизолация:

 • за външни стени в две тухли, както и при използване на изолация за неизолирани стени, индикаторът е равен на един;
 • за неизолирани стени - К3 = 1,27;
 • при изолиране на жилище въз основа на топлотехнически изчисления по SNiP - K3 = 0,85.

K4 е коефициент, който отчита най-ниските температури през студения сезон за определен регион:

 • до 35 ° C K4 = 1,5;
 • от 25 ° C до 35 ° C K4 = 1,3;
 • до 20 ° C K4 = 1,1;
 • до 15 ° C K4 = 0,9;
 • до 10 ° C K4 = 0,7.

Изчисляване на отоплителните радиатори по площ

K5 - зависи от височината на помещението от пода до тавана. Стандартната височина е h = 2,7 m с индикатор, равен на единица. Ако височината на помещението се различава от стандартната, се въвежда корекционен коефициент:

 • 2,8-3,0 m - K5 = 1,05;
 • 3,1-3,5 m - K5 = 1,1;
 • 3,6-4,0 m - K5 = 1,15;
 • повече от 4 m - K5 = 1.2.

K6 е индикатор, който отчита естеството на помещението, разположено по-горе. Подовете на жилищните сгради винаги са изолирани, стаите по-горе могат да бъдат отоплявани или студени и това неминуемо ще се отрази на микроклимата на изчисленото пространство:

 • за студено таванско помещение, а също и ако стаята не се отоплява отгоре, индикаторът ще бъде равен на един;
 • с затоплен таван или покрив - K6 = 0,9;
 • ако отгоре е разположено отопляемо помещение - K6 = 0,8.

K7 е индикатор, който отчита вида на прозоречните блокове. Дизайнът на прозореца оказва значително влияние върху топлинните загуби. В този случай стойността на коефициента K7 се определя, както следва:

 • тъй като дървените прозорци с двоен стъклопакет не предпазват достатъчно стаята, най-високият показател е K7 = 1,27;
 • прозорците с двоен стъклопакет имат отлични свойства на защита срещу загуба на топлина, с еднокамерен прозорец с двоен стъклопакет от две стъкла K7 е равен на едно;
 • подобрен еднокамерен стъклен блок с аргонов пълнеж или двоен стъклен блок, състоящ се от три чаши K7 = 0,85.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система

K8 е коефициент в зависимост от площта на остъкляване на отворите на прозорците. Загубата на топлина зависи от броя и площта на инсталираните прозорци. Съотношението на площта на прозорците към площта на помещението трябва да се регулира по такъв начин, че коефициентът да има най-ниските стойности. В зависимост от съотношението на площта на прозорците към площта на стаята се определя желаният индикатор:

 • по-малко от 0,1 - К8 = 0,8;
 • от 0,11 до 0,2 - К8 = 0,9;
 • от 0,21 до 0,3 - К8 = 1,0;
 • от 0,31 до 0,4 - К8 = 1,1;
 • от 0,41 до 0,5 - К8 = 1,2.

Схеми на свързване на отоплителни устройства

K9 - взема предвид схемата за свързване на устройството. Разсейването на топлината зависи от метода за свързване на топла и студена вода. Този фактор трябва да се вземе предвид при инсталирането и определянето на необходимата площ на отоплителните устройства. Като се вземе предвид схемата за свързване:

 • с диагонално разположение на тръбите, горещата вода се подава отгоре, обратният поток е отдолу от другата страна на батерията, а индикаторът е равен на един;
 • при свързване на захранването и връщането от едната страна и отгоре и отдолу една секция K9 = 1,03;
 • опората на тръбите от двете страни предполага както подаване, така и връщане отдолу, докато коефициентът K9 = 1,13;
 • вариант на диагонална връзка, когато захранването е отдолу, връщане отгоре K9 = 1,25;
 • възможност за едностранно свързване с долно подаване, връщане отгоре и едностранно долно свързване K9 = 1,28.

Загуба на разсейване на топлината поради монтаж на екрана на радиатора

K10 е коефициент, който зависи от степента на покритие на устройствата с декоративни панели. Отвореността на устройствата за свободен обмен на топлина с пространството на помещението е не малка важност, тъй като създаването на изкуствени бариери намалява топлопреминаването на батериите.

Съществуващите или изкуствено създадени бариери могат значително да намалят ефективността на батерията поради влошаване на обмена на топлина с помещението. В зависимост от тези условия коефициентът е:

 • когато радиаторът е отворен на стената от всички страни 0,9;
 • ако устройството е покрито отгоре от устройството;
 • когато радиаторите са покрити отгоре на нишата на стената 1,07;
 • ако устройството е покрито с перваза на прозореца и декоративен елемент 1.12;
 • когато радиаторите са изцяло покрити с декоративен корпус 1.2.

Правила за монтаж на отоплителни радиатори.

Освен това има специални норми за местоположението на отоплителните устройства, които трябва да се спазват. Тоест батерията трябва да бъде поставена поне на:

 • 10 см от дъното на перваза на прозореца;
 • 12 см от пода;
 • 2 см от повърхността на външната стена.

Замествайки всички необходими показатели, можете да получите доста точна стойност на необходимата топлинна мощност на помещението. Чрез разделяне на получените резултати в паспортните данни за топлопредаването на една секция от избраното устройство и закръгляване до цяло число, получаваме броя на необходимите секции. Сега можете, без да се страхувате от последствията, да изберете и инсталирате необходимото оборудване с необходимата топлинна мощност.

Инсталиране на отоплителна батерия в къщата

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни