Възможно ли е да се излее антифриз в отоплителната система


Защо не се препоръчва да се излива антифриз в отоплителната система


Разновидности на автомобилния антифриз

Преди да излеете антифриз в отоплителната система, трябва да разберете точния му състав. В по-голямата част от случаите той включва етилен гликол. Това вещество е изключително токсично за хората. В течно състояние човек трябва да се пази от контакт с очите и откритата кожа. Но антифризът, който се превръща в пара поради излагане на високи температури, при прегряване или малко изтичане на охлаждащата течност, е много по-опасен.

Но възможно ли е в този случай да се излее антифриз в отоплителната система? При спазване на всички правила и изисквания за безопасност е разрешено използването на автомобилен антифриз. В този случай обаче е необходимо да се вземат предвид характеристиките на работата на системата:

 • Антифризът има по-висок вискозитет от водата. Следователно е необходимо циркулационната помпа да се замени с по-мощна - с 15-20%;
 • Висока степен на течливост. Малка микропукнатина или хлабава връзка в тръбопровода е достатъчна, за да започне да прониква антифризът за отопление на къщата в стаята. Не забравяйте да смените всички гумени уплътнения с паронит;
 • Може ли да се излее антифриз в отопление от отворен тип с течащ резервоар? Не, това е строго забранено;
 • Скоростта на нагряване на охлаждащата течност с добавяне на антифриз ще бъде по-ниска от тази на обикновената дестилирана вода. Това трябва да се вземе предвид при избора на температурния режим на системата;
 • Не можете да излеете антифриз за отоплителни системи в концентрирана форма. Това може да повреди помпата и да повреди котела. Можете да разберете съотношението на автомобилния антифриз към водата на етикета.

С какви други проблеми можете да се сблъскате след изливане на течност против замръзване? На първо място, неговото качество. Ако производствената технология не се спазва след продължително термично излагане на разтвора против замръзване, в него се появяват вещества на трети страни под формата на бели люспи. Те влияят отрицателно върху състоянието на отоплителната система, могат да причинят намаляване на пропускателната способност на тръбопровода и преноса на енергия от топлообменника.

Антифризът може да разяжда полипропиленовите тръби. Не може да се използва в такива тръбопроводи.

Антифриз за отоплителната система

Днешната ни тема е доста противоречива и се обсъжда широко във форумите. Ще става дума за използването на антифриз за отопление на къща. Говорейки за антифриз, те най-вероятно означават охлаждаща течност за автомобилни радиатори. Но антифризът, на първо място, е течност, която не замръзва.

Същото може да се каже и за антифриза.

Има ли разлика между тях и каква е тя? Защо всички казват, че е невъзможно да се излее антифриз във веригата, но на практика хората все пак го наливат? Или може би това е друг рекламен трик? Ние ще ви помогнем да разберете дали е възможно да налеете антифриз в отоплителната система "от а до я" и да разплетете тази плетеница.

Възможно ли е да се излее антифриз в отоплителната система

Антифриз за отопление на дома

Приготвяне на разтвора и пълненето му


Промиване и пълнене на тръби с антифриз

За да добавите антифриз към отоплителната система на къща, трябва правилно да изберете нейния състав. Всички производители произвеждат готови за пълнене течности. Температурата, при която настъпва кристализация, е посочена в името. Например - A40-M (-40 ° C). Важно е да знаете, че готовият антифриз не може да се разрежда с вода. За да направите това, трябва да използвате специални концентрати, 95% състоящи се от етилен гликол.

Приготвяне на разтвор на антифриз за отопление

За правилното пълнене на антифриза в отоплителната система е най-добре да използвате концентрат.Това има допълнителното предимство да ви позволи да изберете сами съотношението на антифриза към дестилираната вода. В допълнение, по-често можете да намерите фалшификат на вече приготвен разтвор, отколкото концентрат.

Първо, необходимо е да се определи минималната температура, при която ефектът от кристализацията на охлаждащата течност няма да се наблюдава. За да направите това, трябва да знаете съотношението на антифриз за отопление на къща към вода. Те са представени в таблицата.

Съотношение концентрат / водаТемпература на замръзване, ° С
1:1-40
2:3-30
1:2-20

Но първо трябва да проверите дали този антифриз може да се излее в отоплителната система. За целта направете разтвор в малък прозрачен съд (стъкло) и го оставете за няколко дни на стайна температура. След този период в течността не трябва да се наблюдават утайки или пяна. Ако това е налице, качеството на концентрата е много ниско.

Когато антифризът изтече от отоплителната система, първо трябва да проветрите помещението, да премахнете инцидента и да измиете добре местата, където е попаднал.

Изливане на антифриз в отоплителната система


Най-добре е да отрежете горната част на контейнера за наливане.

След като решиха, че тази конкретна марка антифриз може да се излее в отоплението, те започват да подготвят системата. Първо, цялата охлаждаща течност се източва. Ако преди това в тръбопровода е бил наливан антифриз, той никога не трябва да се смесва с нов разтвор.

След това се извършват следните действия:

 • Старателно промиване на тръби и радиатори. Преди да добавите антифриз към отоплителната система на къщата, трябва да премахнете всички вътрешни замърсявания. Най-добре е да направите няколко цирка, докато водата се изчисти напълно;
 • Проверка на всички връзки и тръбни съединения. Наложително е да смените гумените уплътнения;
 • Изпитване под налягане - необходимо е да се провери системата за възможно повишаване на нормалното налягане. По този начин можете да идентифицирате елементи със скрити дефекти;
 • Изливане на антифриз за отоплителната система с помощта на специална помпа.

По време на тази процедура трябва да спазвате всички правила за безопасност. Помещението трябва да е добре проветриво - всички прозорци и врати са отворени. Не забравяйте да използвате защитен костюм, респиратор и гумени ръкавици. Ако, докато изливате антифриз в отоплителната система, той попадне на открито място на кожата, трябва незабавно да го изплакнете с вода. В случай на химическо изгаряне се консултирайте с лекар.

Колкото по-ниска е концентрацията на антифриз, толкова по-малка е вероятността от химическо изгаряне.

Защо антифризът е толкова опасен?

Всъщност това е същият антифриз, само от местно производство, който е малко по-евтин от чуждестранните аналози, но това не е всичко. Антифризът е много токсичен поради съдържанието на етилен гликол в него, той не е предназначен да работи вътре в отоплителната система, но въпреки това все още се използва и това, би могло да се каже, е популярна употреба, но на производителя е забранено да използвайки такъв антифриз и за това има основателни причини:

 1. Антифризът е много токсичен за хората; трябва да се избягва контакт с кожата и вдишване на пари. Коварството му е, че има по-малко повърхностно напрежение в сравнение с водата, антифризът има много по-голяма течливост и разкрива най-малките пукнатини в отоплителната система, за съществуването на които никога не бихте разбрали, ако не сте прилагали веднъж антифриз. Чрез тези микропукнатини отровното вещество ще изтече и вие ще го вдишате и ще се отровите. Появяващият се теч, дори и най-малкият, няма да изчезне сам по себе си, както понякога се случва с теч на вода, веществото ще тече, докато не поправите тръбите и фугите.
 2. Антифризът е строго забранено да се използва, ако отоплителната система има двуконтурен котел.
 3. Антифризът може да съсипе вашата отоплителна система. Той има много ниска температура, когато се използва, аддитивната тъкан се разрушава и агресивна течност започва да корозира отоплителния кръг.Това е основната причина, поради която използването на антифриз за отопление на къща е забранено.
 4. Антифризът, въпреки своята течливост, има вискозна и тежка консистенция, циркулационната помпа на системата трябва да бъде много по-мощна от обикновено с 15-20%. За да изпомпате тази течност, ще трябва да смените циркулационната помпа.
 5. Застоял, антифризът образува бели люспи, които се утаяват в отоплителната система и я развалят.

Ако всички изброени по-горе свойства на антифриза не са ви убедили да изберете друго средство за отопление на стаята, то ето няколко съвета как да го използвате.

Видове нагревателни течности против замръзване

След като сте решили, че незамръзващите охлаждащи течности за отоплителната система трябва да бъдат само с фабрично качество, можете да започнете да избирате определен състав. Той трябва да бъде адаптиран към определена схема за топлоснабдяване и неговите характеристики не могат да влошат параметрите на системата.

Преди да излеете незамръзваща течност в отоплителната система, трябва да разберете дали това ще повлияе отрицателно на компонентите на топлоснабдяването. За да направите това, трябва да прочетете инструкциите за употреба, които трябва да бъдат приложени. Също така е важно да се обърне внимание на основния компонент на незамръзващата течност за отоплителни котли. От това зависи не само състоянието на компонентите за топлоснабдяване, но и условията на работа:

 • Етиленов гликол... Той е силно токсичен. Следователно може да се използва само в затворени вериги. Трудности могат да възникнат при изливането на този тип замразяваща течност в отоплителната система. В парообразно състояние е опасно за човешкото здраве;
 • Пропиленгликол... Всъщност това е хранителна добавка, поради което може да се използва както в отворени, така и в затворени отоплителни системи. За разлика от етиленгликола, температурата на кристализация е на ниво от + 80 ° C, което прави възможно използването му за работа на високотемпературни котли на твърдо гориво. Единственият недостатък е високата цена;
 • Глицерол... Най-популярният вид незамръзваща течност за отопление на печки. Ефективността му е малко по-ниска от тази на пропилей гликол. Заедно с това обаче цената на глицериновите антифризи е с порядък по-малка. Недостатъците включват висока течливост. Това може да повлияе на херметичността на тръбопроводите. Изходът е да замените гумените уплътнения с паронитови.

В момента използването на течност против замръзване за система за отопление на дома на базата на глицерин е най-добрият вариант.

ИмеСтруктураЦена, руб. / Л
Топла къща -30 ° СПропиленгликол65
Диксис -65Глицерол75
Комфортна технология -65Етиленов гликол120

Отопление с антифриз или вода

След като прочетете този раздел, най-вероятно ще се откажете от антифриза във вашата отоплителна система. Основният плюс на антифриза е безопасността на системата при ниски температури, тя е напълно зачеркната от нейните минуси.

Ниска топлинна мощност на антифриза. Увеличаване размера на радиаторите с 20-23% Топлинният капацитет на антифриза е значително по-нисък от топлинния капацитет на водата. Разреждайки вода с 35% антифриз, ние губим около 200 W от 1 kW топлинна енергия. Това означава, че е необходимо 20% увеличение на размера на тръбите, радиаторите и котела. По отношение на селска къща от 300 м 2 губим около 60 хиляди рубли при увеличаване на размера на системата.

Антифриз за отоплителната система

 • Срокът на експлоатация на антифризите е от 5 до 10 г. През годините антифризът се окислява и безопасно разрушава месинговите съединения. След 5 - 10 години етиленгликолът и пропиленгликолът трябва да се източат, изхвърлят и заменят с нови. Не само ще трябва да купувате нов антифриз, но и да плащате, за да изхвърлите стария. За съжаление у нас няма услуга за обезвреждане на етилен гликол в малки обеми, поради което ще бъде трудно да се намери кой да предаде тази химия. Няма да обмислям идеята за изливане на антифриз на съсед в сайта.
 • Използването на секционни радиатори в системи с антифриз е недопустимо.Гумените уплътнения за пресичане бързо се окисляват и радиаторите текат. Използваме само стоманени панели. Използването на поцинковани тръби също е неприемливо. Антифризът успешно измива цинка и тръбата остава гола.
 • Защо антифризът е безполезен за селска къща? Антифризът ще се справи успешно със задачата - отоплителната система няма да замръзне през зимата при ваше отсъствие, но какво да правите с водопровода? Тръбите за водоснабдяване при отрицателни температури ще замръзнат по-бързо и с по-лоши последици, защото са положени не само в пода, но и в стените. Ще трябва да премахнете плочките, да победите замазката и да смените тръбите в бани, душове, кухни, да замените целия тръбопровод на котелното за водоснабдяване. Разбира се, няма да работи за изпомпване на антифриз във водоснабдителната система, както и за полагане на всички тръби с нагревателни кабели.

Заключение: Антифризите са подходящи или за отопление на малки летни вили за временно пребиваване, или големи складове, работилници и предприятия. Антифризите са безполезни в отоплителната система на пълноценна селска къща.

Антифриз за отоплителната система на селска къща е необходим, ако: не планирате да живеете в къщата през зимата; в къщата има 1-2 бани с водопроводна система за тройник (без колектор), които могат да се източват преди настъпването на студеното време.

Невъзможно е да се напусне пълноценна селска къща през зимата без дежурно отопление. През зимата е необходимо да се поддържа постоянно нагряване в режим на готовност + 10-12 ° С. Отоплението на пълноценна селска къща за постоянно пребиваване с антифриз е същата загубена възможност като отоплението на къща с топъл под, което е приложимо само в южните райони на нашата страна.

По този начин вашите инженерни системи ще бъдат наистина защитени без антифриз.

Ако статията ви е харесала и търсите надеждни специалисти по дизайн - обадете се и ми пишете по пощата.

Какво е

Как да си направим антифриз у дома
Антифризът или антифризът е течност против замръзване, която се излива в разширителния резервоар на автомобил. Използва се и в отоплителни системи. В превод нашият език означава „антифриз“. Ето защо се нарича още антифриз. Тоест, тази течност не замръзва при отрицателни температури, тя също така охлажда двигателя по време на работа и предпазва елементите му от корозия.

Производството на антифриз няма отрицателно въздействие върху природата. Съставът на фабричните антифризи често включва етилен гликол, пропилен гликол, глицеринови смеси

, както и едноатомни алкохоли и други вещества, които са на основата на вода. Понякога се добавят повече овкусители. Имайте предвид, че приготвянето на антифриз у дома е доста лесно. Как точно? Прочетете!

Подмяна на вода с антифриз

Ако водата вече е използвана в системата и искате да преминете към антифриз, трябва да се вземат предвид две обстоятелства.

Второ

, никога не е възможно напълно да се отстрани водата от отоплителната система. Остава част от водата. Ако налеете просто приготвен разреден антифриз, концентрацията му ще бъде недостатъчна за надеждна защита срещу замръзване. По този начин трябва да се приложи концентрат. Обикновено смесвам концентрата с разреден антифриз в съотношение 1: 1. След като напълните системата, трябва да стартирате циркулационната помпа (за система с принудителна циркулация) или да включите котела (за система с естествена циркулация), така че охлаждащата течност да се смеси добре. След това трябва да излеете малко охлаждаща течност и да измерите нейната плътност. Има инструмент за измерване на плътността, който се продава в повечето автокъщи. Това устройство се използва за подготовка на автомобил за зимата (проверка на свойствата на антифриза в системата за охлаждане на двигателя), но е идеално и за нашите цели.Ако устройството показва температура на замръзване по-ниска от необходимата, например -50 градуса, всичко е наред, но ако температурата е по-висока от необходимата ни, тогава ще трябва да източим част от охлаждащата течност и да я сменим с концентрат. Отцедената охлаждаща течност трябва да се изхвърля внимателно, тя е отровна, не трябва да се излива в септични ями и канавки.

Също така искам да обърна внимание на факта, че различните антифризи може да са несъвместими помежду си. Съществува мнение, че е невъзможно да се смесва червен състав със състав от различен цвят.

Това е вярно, но всъщност има и други нежелани комбинации. Добавките от различни марки могат да реагират помежду си или просто да намалят ефективността една на друга. За съжаление производителите не казват с какви други антифризи може да се смесва техният продукт. Моят съвет е да изберете една марка и да я използвате. Ако въпреки това има нужда от смесване, след това смесете течности от един и същи цвят и преди да излеете, излейте малко охлаждаща течност от отоплителната система, смесете я в буркан с нов състав и вижте дали утайката пада, течността става мътна и ако загуби хомогенност.

За съжаление периодично се срещат грешки в статиите, те се коригират, статиите се допълват, разработват, подготвят се нови. Абонирайте се за новините, за да сте в течение.

Удобно е системата да се напълни през крана за оттичане на вода - тя стои в най-ниската точка на системата. С този метод проветряването е практически изключено, тъй като охлаждащата течност влиза отдолу, като постепенно изстисква целия въздух в разширителя. Прочетете отговора.

Примери за лепила. Poxipol, течни нокти, универсално суперлепило. Армир. Типични грешки при залепване. Правилна технология. Допълнителни техники - армир.

Методи за фиксиране на резбова връзка. Методи за фиксиране (спиране) на резбова връзка. Вибрация и спонтанна защита

Кайсия, кайсиево дърво. Отглеждане, засаждане, размножаване, поливане. Как се засажда и отглежда кайсия. Размножаваме, засаждаме, поливаме кайсията де.

Трипс. Безцветни / жълтеникави петна, груби ивици, листа. Как да идентифицираме заразяване с трипс. Светли петна, грапавост са признаци на заболяването.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни