Антифриз за отоплителни системи - струва ли си да използвате антифриз през зимата?

Предимства на антифризна течност за отопление

 1. Основното предимство може да се счита за следното: когато сградата няма да се използва дълго време, а отоплителната система, разбира се, е деактивирана, тогава има голям риск, че през зимата замръзналата вода може просто да спука тръби. В случай на използване на антифриз, това не може да се случи. Следователно такава охлаждаща течност не трябва да се източва.
 2. Специални добавки предотвратяват появата на корозия, различни видове плаки и разтварянето на уплътнителя е изключено.

Недостатъци на антифриза

 1. На първо място, той е отровен, така че използването му в системи с двойна верига е крайно нежелателно. Освен това антифризът е лесно запалим. Въпреки че през последните години в страната започнаха да се появяват нетоксични антифризи на основата на пропилен.
 2. Тази антифризна течност за отоплителни системи има по-нисък топлинен капацитет (около 1/5 по-нисък от този на водата).
 3. Той е по-вискозен, така че ще бъде по-трудно да го "преместите" през тръбопровода.
 4. Най-важното: антифризът е напълно несъвместим с поцинковани тръби!

Бих искал също да дам няколко думи на феновете на използването на антифриз за автомобили като охлаждаща течност. Това не е необходимо, тъй като антифризът съдържа вещества, чиято употреба в жилищни помещения е неприемлива.

Кога не трябва да използвате антифриз?

Подзаглавието звучи точно по този начин, защото можете да се запознаете с положителните качества на течността против замръзване още при покупката. Но има и други качества, които производителите се опитват да не разширяват.

 1. За антифриз е необходима достатъчно мощна циркулационна помпа, тъй като нейният вискозитет е по-висок.
 2. Не може да се използва при наличие на двуконтурни котли (причините за това бяха посочени в предишната глава).
 3. За антифриз са необходими и по-мощни радиатори, тъй като той поглъща по-лошо топлината.
 4. Никога не използвайте антифриз в отворени системи. Тогава той може просто да се изпари.
 5. Цинкът може да доведе до загуба на антифриза от повечето си свойства.

Предимства на обикновената вода

Първо, водата е относително евтина, поради което е достъпна. На второ място, повечето котли и други елементи на отоплителната система предполагат точно използването на вода като топлоносител. И накрая, ако в системата възникне теч, тогава обикновената вода ще се разлее в стаята, което е абсолютно безвредно за човешкото тяло.

Минуси от използването на вода

Има няколко подобни недостатъка наведнъж.

 1. Ако тръбопроводът е направен от метал, рано или късно водната охлаждаща течност ще причини корозия.
 2. Внезапна слана, когато отоплителната система не е стартирана, може да доведе до скъсване на тръбопровода, понякога това се случва и на самия котел. Материалните щети, както се досещате, ще бъдат значителни.
 3. Ако вместо добър антифриз използвате вода, макар и пречистена, скоро на повърхността на тръбите ще се образува плака. Това от своя страна води до ненужно потребление на получената енергия (такава разлика може да достигне тридесет процента). И поради факта, че днес горивото струва много, разходите за отопление на къща ще бъдат значителни.
 4. Топлинният капацитет на водата е много по-висок.
 5. Прегряването на водата в системата няма да доведе до сериозни проблеми, което не може да се каже за антифриза: в този случай той просто се разлага, образувайки киселина.

Резултат

Изборът, разбира се, винаги ще остане при вас, тоест при потребителя.Коя антифризна течност за отоплителни системи е по-добра и коя е по-лоша, не може да се каже със сигурност. Най-вероятно такъв избор трябва да се направи въз основа на специфична характеристика на отоплителната система или дори по-добре - след предварителна консултация със специалист.

Какви са проблемите при използване на течност против замръзване в отоплителни системи?

Проблем # 1

Тъй като водата и антифризът имат различни физически характеристики, при проектирането на отоплителна система трябва да се вземе предвид дали ще се използва една или друга течност. Основни изчисления се правят, разбира се, за водата. Ако планирате да използвате антифриз, ще трябва да промените някои системни параметри:

 • мощност на котела;
 • увеличете напора на циркулационната помпа с 60%;
 • увеличете обема на разширителния резервоар с 50%;
 • увеличете топлинната мощност на радиаторите с 50%.

Схема на свързване за газови и електрически котли

Проблем # 2

Антифризите на основата на етилен гликол имат една особеност - те "не обичат" прегряване на системата. Например, ако във всяка точка на системата температурата надвишава критичната температура за дадена марка смес, етилен гликолът и добавките се разлагат, което води до образуването на твърди утайки и киселини. Когато валежите падат върху нагревателните компоненти на котела, се появяват въглеродни отлагания, в резултат на което топлообменът намалява, появата на нови валежи се стимулира и вероятността от прегряване се увеличава.

Въглеродни отлагания по стените на котела
Киселините, образувани по време на разлагането на етилен гликол, реагират с металите на системата, което води до развитието на корозивни процеси. Разлагането на добавките може да доведе до намаляване на защитните характеристики на състава по отношение на уплътненията, което може да причини изтичане на фугите. Ако системата е с цинково покритие, антифризът не трябва да се използва. При прегряване се появява засилено разпенване, което означава, че проветряването на системата е гарантирано. Следователно, за да се премахнат всички тези явления, процесът на нагряване трябва да бъде строго контролиран. Тъй като производителите на котли не знаят физическите свойства на използваните течности за пренос на топлина (различни от водата), те изключват тяхното използване.

Проблеми # 3

Антифризите имат повишена течливост. Следователно, увеличаването на броя на свързващите точки и елементи води до увеличаване на вероятността от изтичане. Освен това, като цяло, такъв проблем се появява, когато системата се охлади, когато отоплението е изключено. При охлаждане обемът на металните съединения намалява, появяват се микроканали, през които съставът изтича. Ето защо е важно всички връзки в системата да са достъпни. Като се има предвид токсичността на антифризите, те не могат да се използват за отопление на вода в системи за водоснабдяване с топла вода. В противен случай сместа може да попадне в местата за оттичане на гореща вода, представлявайки опасност за жителите.

Отоплението с печки не работи в селска къща

Как да излеете охлаждаща течност в системата

Ако имате отоплителна система с естествена циркулация, тогава охлаждащата течност трябва да бъде поставена в разширителен резервоар, който е по-добре поставен малко над най-високата точка на системата и свързан със здрав маркуч.

Основното нещо, което трябва да имате предвид тук, са два момента:

 1. Обезвъздушен въздух (проверете всички инсталирани кранове, ако използвате поплавъчни клапани, които освобождават въздуха автоматично, след това просто наблюдавайте пълненето);
 2. Уверете се, че контейнерът не е празен, защото тогава в системата ще се образува въздушна брава и течността ще трябва да се източи отново.

По този начин, ако се използват обикновени кранове, по-добре е пълненето да се извършва заедно - един човек се уверява, че контейнерът се пълни през цялото време, а вторият проверява крановете. Ако има автоматични кранове, можете сами да излеете течност в конструкцията.

Ако работите с инсталация с принудителна циркулация, охлаждащата течност трябва да се подава под налягане, като се използва помпа с дънен водозаборКъм него свържете траен маркуч и го фиксирайте добре в ставите. Потопете го в съд с антифриз и включете помпата.

Тук също има нюанси:

 1. Тъй като помпата изпразва контейнера доста бързо, наложително е да се следи пълненето му, за да се избегне образуването на въздушна брава;
 2. Следете налягането в системата (така че да не се повишава над 2-3 атмосфери), изключете помпата навреме;

Преди да изпомпвате антифриза, по-добре е да напълните инсталацията с вода един ден предварително, за да сте сигурни, че е стегната. Разкриването на теч след "незамръзване" в системата е нежелателно, тъй като е токсично и може да попадне в жилищното пространство. А източването на течността за отстраняване на неизправности е проблематично.

Ако водата преди е била използвана за отопление, тогава определено трябва да обърнете внимание на факта, че тя има по-големи свойства на разширяване от антифризите. И преди да ги използвате, е необходимо да смените всички уплътнения на ставите, за да избегнете течове.

Също така си струва да се има предвид, че няма да е възможно да се източи цялата вода от системата и след това ще настъпи допълнително разреждане на антифриза. За да избегнете загуба на плътност, трябва да смесите разтвора против замръзване с концентрата приблизително 1: 1.

Течности без замръзване не се използват, ако:

 • Имате инсталирани поцинковани тръби. Това ще доведе до химически реакции, в резултат на които се образуват много солеви валежи, които ще блокират работата на отоплителната система;
 • Те се произвеждат на база етилен гликол и вие работите с двуконтурен котел. В този случай не е изключено проникването на антифриз от отоплителния цикъл във веригата за водоснабдяване и това е опасно за човешкото здраве.
 • Имате отворена отоплителна система, тъй като незамръзващият агент може да се изпари и парите му са токсични.

Характеристики на използването на антифриз

Както можете да видите, незамръзването е значително различно от водата, което означава, че е важно да се вземат предвид някои от нюансите на експлоатацията на отоплителната система в къщата, след като разберете как да изпомпвате антифриза в нея и да го направите за първи път.

Обърнете внимание на следните точки:

 • необходимо е да закупите и свържете циркулационна помпа, която може да произвежда достатъчно налягане в тръбите;
 • котелът трябва да има поне 20% резерв на мощност.

Не бързайте да купувате антифриз, докато не сте сигурни, че той може да се излее във вашата отоплителна система за частна къща. Ето списък на важните моменти, на които трябва да обърнете внимание, преди да поръчате антифриз на батерията:

 • ако използвате електроден електрически котел, тогава е необходим специален "антифриз". Обърнете внимание на препоръките от производителя;
 • ако имате двуконтурен котел, тогава ще трябва да откажете антифризна течност. Съществува риск от навлизане на течност в веригата за БГВ;
 • не използвайте нискотемпературен хоросан в система с поцинковани тръби. Химичната реакция ще провокира загубата на антифриз на основните му свойства;
 • Запълването на антифризна система с атмосферен разширителен резервоар е лоша идея. Първо, вие и вашите близки постоянно ще вдишвате вредните пари против замръзване, и второ, обемът на антифриза непрекъснато ще намалява поради изпаренията.

Свързана статия: Как правилно да инсталирате сферичен кран върху тръба със собствените си ръце: инструкции стъпка по стъпка

Съвет: Възможно ли е да се излее антифриз в системата след вода? Експертите отговарят, че е възможно, но е важно да се обърне внимание на един аспект от работата на помпата. Може да се окаже, че уредът, който преди е работил при ниски или средни скорости, просто ще трябва да бъде включен на максималната си мощност и това ще бъде напълно достатъчно за правилната работа.Ако мощността на помпата не е достатъчна или видите, че нещо се е объркало (батериите не се нагряват добре), тогава устройството ще трябва да бъде заменено.

Влияние на състава върху нагряването

Антифризът за пълнене на резервоари, който се предлага на пазара, се произвежда от едно от двете вещества:

 • моноетилен гликол;
 • пропиленгликол.

Всяко от веществата се различава по характеристики и свойства и има свое предназначение.


Попълнете

Моноетилен гликол

Това съединение е двувалентен алкохол и е най-простият представител на полиолната група. В чист вид изглежда като прозрачна, мазна течност. Няма миризма. Отнася се за токсични вещества и, ако се погълне, може да доведе до сериозни щети или смърт.

Когато използвате моноетилен гликол за отопление, трябва да се вземат предвид следните характеристики:

 1. Когато стартирате системата, използвайки такъв състав, препоръчително е да стартирате електрически котли с минимално ниво на мощност. След това е необходимо постепенно да се увеличи параметърът на получената топлина, докато е възможно да се позволи превишаване на граничната стойност.
 2. Моноетилен гликол може да се използва само в затворени вериги с една линия. Веществото е слабо разтворимо във вода, следователно, ако попадне във водоснабдителната система, това може да доведе до отравяне.


Вещество на основата на моноетилен гликол

Пропиленгликол

Във функционалния състав разликите са минимални. Вместо двуатомен, ненаситен етилен, основата е по-често срещаният триатомен пропилен. Основната разлика, която води до използването на пропилей гликол при нагряване, е безвредността за живия организъм. Може да се излива във всякакъв тип система.

Изборът на подходящата течност е труден по много причини. Има много аспекти, които трябва да се вземат предвид, включително материал на тръбите, алуминий, неръждаема стомана или пластмаса. Незамръзващата охлаждаща течност изисква високи разходи, свързани с закупуването и инсталирането на оборудване, доколкото е необходимо да се инсталира помпа за принудително водоснабдяване.

Може да е трудно да изчислите параметрите сами, така че може да се наложи да привлечете екип от специалисти, както за проектиране, така и за инсталиране на системата. Когато използвате антифриз, ще трябва да решите как да охладите резервоара. Точката на кипене на органичните алкохоли, които се използват за тази цел, е значително по-висока от тази на водата, което също изисква внимание по време на проектирането.

Освен това на пазара има много опции за продукти, които се различават по експлоатационни параметри.

https://youtube.com/watch?v=ePyAZ3vEUr0

Пропиленгликол

Логото "Eco" често се използва върху опаковките на течности от този тип, което показва пълна безопасност при използване при нормални температури. Те могат да се използват в двуконтурни котли, тъй като попадането на малко количество пропилей гликол във водата обикновено не причинява негативни последици. Нивото на топлинен капацитет тук е по-високо от това на етилен гликол. Разтворът на пропиленгликол като че ли смазва стените на тръбопровода, намалявайки общото ниво на хидравлично съпротивление. Това води до намаляване на топлинните загуби и увеличава ефективността на отоплителната система.

Що се отнася до недопустимостта на контакт с поцинковани продукти, антифризът от пропиленгликол също има този недостатък. Цената на този тип топлоносител е с порядък по-висока от тази на етилен гликола. Антифризът се продава в готов вид за употреба: специални добавки увеличават дълголетието на течността до почти 10 години. Като цяло това вещество е отлично решение на въпроса кой е най-добрият антифриз за отопление на къща.


b356b770e14ddf5cfaba674c591e843e.jpe

На кой тип да се даде предпочитание?

Незамразяващите смеси се различават по цена и химичен състав

Ето защо, когато избирате, трябва да обърнете внимание на свойствата.На пазара има голям брой продукти, които имат подходящи параметри от много производители.

Изборът на конкретна смес за нуждите може да бъде значително усложнен от неочевидни предимства и недостатъци. От дълго време на пазара сред течности се появяват фаворити.


Топла къща

Една от най-разпространените и популярни марки е статията "Топла къща", произведена в Русия. Поради липсата на транспортни разходи и мита, цената на стоките е доста стабилна и достъпна.

Предимствата на тази смес са високи експлоатационни свойства. След като напълните резервоара, не можете да го замените през следващите няколко сезона. Не можете да сменяте течността в продължение на 5-10 години. Функцията е посочена на етикета, така че си струва да се съсредоточите и върху нея.

Цената на смесите варира в зависимост от много фактори: обем, съставки и производител. Следователно ще трябва да избирате измежду голям брой опции. Местните и чуждестранните производители разширяват асортимента от стоки. Освен това актуализираните опции се отличават с намалена вреда за здравето в случай на инцидент. Суровините за производство на смеси поради използването на нови методи за почистване стават с по-високо качество. За подобряване на характеристиките като основен компонент е избран пропилей гликол за хранителната промишленост.

Препоръки за избор и работа на топлоносители - кой е по-добре да изберете

Никой от производителите на топлоносители няма да опровергае факта, че в случай на стабилна работа на отоплителната система през зимата именно водата е най-добрият вариант, кой топлоносител да избере за отопление. По-добре е, ако това е специална дестилирана течност с модифициращи добавки, както беше споменато по-рано. Собствениците на жилища, които смятат, че купуването на вода за магазини са загуба на пари, обикновено се подготвят, омекотяват я и монтират системата с правилните филтри.

Ако е взето решение да се използват незамръзващи охлаждащи течности, важно е да имате информация за условията, които изключват възможността за тяхното използване:

 1. Ако къщата има отворена система.
 2. Когато се използва естествена циркулация във веригите: такъв концентрат на охлаждащата течност за отопление, системата просто "няма да дърпа".
 3. Наличието на тръби или други елементи в контакт с охлаждащата течност с поцинкована повърхност е неприемливо.
 4. Всички свързващи възли, оборудвани с уплътнения, направени от теглич или маслена боя, трябва да бъдат преопаковани, тъй като гликолните вещества много бързо ще ги унищожат. В резултат на това антифризът ще започне да тече, създавайки реална заплаха за хората в стаята. Старата тегличка може да се използва като нов уплътнителен материал, като се обработва със специална уплътняваща паста "Unipak"
 5. Забранено е използването на незамръзващи течности в тези системи, които не са оборудвани с устройства за точно поддържане на температурата на охлаждащата течност. Нивото на нагряване, опасно за гликоловите антифризи, започва вече от + 70-75 градуса: тези процеси са необратими и изпълнени с най-неприятните последици.
 6. Обикновено, след изливане на антифриз в системата, се изисква да се увеличи мощността на помпеното оборудване, да се инсталира по-голям разширителен резервоар и да се увеличи броят на секциите на батериите. Понякога е необходимо да смените тръбите с по-широки.
 7. Забелязана е неправилна работа на автоматичните вентилационни отвори след изливане на антифриз: препоръчва се те да бъдат заменени с кранове на Маевски.
 8. Преди да налеете антифриз, системата трябва да бъде добре почистена и изплакната. Това се прави с помощта на специални формулировки.
 9. За да промените нивото на концентрация на антифриза, използвайте само дестилирана вода.В този случай е по-добре да се съпротивлявате дори от използването на пречистена и омекотена вода.
 10. Правилната концентрация на антифриз за отоплителни системи е от първостепенно значение. По-добре е да не очаквате, че зимата няма да бъде много сурова чрез прекалено разреждане на антифриза. Препоръчително е да се придържате към праг от -30 градуса, дори в традиционно топли региони. В допълнение към защитата срещу необичайни студове, това ще създаде оптимални условия за инхибитори и повърхностноактивни вещества, ефективността на които значително намалява с прекомерно водно съдържание.
 11. След зареждане с нова охлаждаща течност е забранено незабавното включване на максималния режим на системата. Най-добре е да натрупвате мощност плавно, така че антифризът да има време да се адаптира към новите условия и елементите на веригата.
 12. Проучванията показват, че понастоящем най-надеждният охлаждащ агент против замръзване е състав на пропилей гликол. Етилен гликолът е твърде опасен, а глицеринът е толкова противоречив, че се използва рядко. Затова е по-добре да плащате прекалено много, но да спите добре през нощта.

Незамръзващи охлаждащи течности - антифриз

Силни и слаби страни на течностите против замръзване

След пречистване и обогатяване с полезни компоненти, водата се превръща в добър топлоносител. Основният му недостатък обаче е замръзването, което не може да бъде преодоляно по този начин. Поради това се препоръчва системите с нестабилна работа през зимата да се пълнят със специални течности с по-ниско ниво на замръзване. Те се наричат ​​антифризи: те са добре познати на автомобилистите, тъй като се използват в системи за охлаждане на двигателя и почистване на стъкло.

Предимства на антифриза:

Ниска точка на замръзване

В същото време, което е много важно, дори тяхната кристализация не провокира втвърдяване и разширяване на обема. Въпреки че нивото на течливост на гелообразното вещество не позволява нагряването да функционира нормално, това напълно елиминира риска от повреда на тръби, радиатори и топлообменници.

След нормализиране на температурата охлаждащата течност, която не замръзва, възстановява напълно своята течливост, което по никакъв начин не влияе на нейните характеристики.

Възможност за добавяне на вода. Нивото на замръзване при нормална концентрация е около -65 градуса. Такъв режим на свръхниска температура е рядък в природата, което прави възможно разреждането на антифриза с дестилирана вода. Както показва практиката, долната граница от -35 градуса ще отговаря на всички региони на страната.

Химична стабилност. Характерна е за повечето съвременни антифризи. Въпреки че обхватът на работните температурни разлики е много значителен, експлоатационният живот на висококачествената охлаждаща течност без подмяна може да достигне 5 години.

Имайки предвид антифризите в качествено потенциална употреба като охлаждаща течност, важно е да се знаят отрицателните аспекти:

 • Високо ниво на вискозитет. Той е с порядък по-висок от този на водата, следователно добра циркулация на незамръзващите течности по веригата е възможна само с мощни помпи. Ако къщата е оборудвана с отоплителна система с естествена циркулация, използването на антифриз като топлоносител е напълно изключено.
 • Нисък топлинен капацитет. Дори най-ефективният незамръзващ топлоносител за отопление в това отношение обикновено отстъпва на водата с поне 15%. Изглежда, че цифрата не е голяма, но в мащаба на отоплителната система на цяла сграда последиците от такава разлика са много значими и се изразяват в намаляване на ефективността, увеличаване на разходите за поддържане на желаното температура и необходимостта от по-голям брой мощни радиатори.
 • Високо ниво на проникване през уплътненията. Въпреки по-високия вискозитет на антифриза, дори онези уплътнения, които останаха сухи във водата, не го задържат. Следователно, ако се смени охлаждащата течност, е задължително да се препакетират всички фитинги и резбови връзки.В този случай трябва да се вземе предвид агресивността на течностите против замръзване, което предполага използването само на химически устойчиви уплътнения.
 • Токсичност. Повечето антифризи съдържат химични съединения, вредни за хората, които могат да причинят тежко отравяне, увреждане на кожата и лигавиците. Следователно системите, където се използват, трябва да бъдат възможно най-стегнати, за да се изключи и най-малката възможност за изтичане или изпаряване на течността. Във всеки случай антифризът не може да се използва в двуконтурни котли, където съществува реален риск охлаждащата течност да попадне в тръбите за топла вода.
 • Високо ниво на топлинно разширение. Този индикатор за антифриз е с порядък по-висок от този на обикновената вода. Поради това трябва да се използват по-големи мембранни разширителни резервоари. Използването на евтини разширители от отворен тип в този случай е напълно изключено, тъй като това заплашва не само с изпаряване на скъп топлоносител, но и с попадане на токсини във въздуха в помещенията. В момента широко се използват три вида охлаждащи течности против замръзване - на базата на етилен гликол, пропилен гликол и глицерин.

Сортове антифриз и техните свойства

Антифризът или течността против замръзване е смес от няколко вещества. Съставът включва дестилирана вода, пропилей гликол или моноетилен гликол и добавки инхибитори.

Обикновено два вида течности против замръзване се използват за отоплителни системи в дома и индустриални вентилационни системи:

 • с етилен гликол. Този антифриз съдържа следния процент от компонентите: 63%, 31%, 6% (етилен гликол, вода, добавки);
 • с пропилен гликол. Този антифриз има по-ниска концентрация на основната активна съставка: 46%, 50%, 4% (пропилей гликол, вода, добавки).

Ако никога преди не сте се справяли с незамръзване, моля, имайте предвид, че тази течност се различава от обикновената вода наведнъж по няколко начина:

 • по вискозитет;
 • чрез течливост;
 • чрез топлопроводимост.

Това означава, че антифризът изисква специални условия на работа. Как работи? Антифризът придава по-висока устойчивост (по отношение на хидравликата) на тръбните мрежи и канали в батериите. Това означава, че ще е необходимо да се изпомпва антифризът през тръбите с по-голяма интензивност - тоест системата с антифриз изисква по-голямо налягане на помпата за правилна работа. Но топлопредаването на антифриза е 2 пъти по-високо от това на водата - съответно ще са необходими 2 пъти по-малко топлинна енергия, за да се загрее антифризът.

Антифриз в отоплителната система: всичко, което трябва да знаете за антифриза

Важно: Моля, обърнете внимание, че етилен гликолът е токсичен и отделя вредни изпарения. Както обаче се вижда от състава на антифриза, той почти наполовина се състои от пречистена вода. Освен това, преди да излеете антифриза в системата, той все още трябва да се разрежда с вода. Това предполага, че вредните свойства на етиленгликола се изравняват.

Блиц съвети

 • "Незамръзване" е идеално за отопление на къщи. които се посещават рядко през зимата и системата е изключена през повечето време;
 • Изберете специално оборудване за използване на антифриз;
 • По-добре е да закупите радиатори с мощност 30-40% по-висока от тази на конвенционалните;
 • Поради повишения вискозитет на антифризните агенти е препоръчително да се използват помпи с подсилена хидравлика;
 • Ако е необходимо, пригответе разтвор от концентрата. след това използвайте само дестилирана вода за това;
 • Не смесвайте различни видове антифриз, по-добре е да използвате такъв. Но ако няма друг изход, първо ги смесете в контейнер и наблюдавайте дали утайката пада;
 • Използването на автомобилен антифриз в отоплителни конструкции е неприемливо. тъй като съдържа компоненти, чието използване е неприемливо в жилищни сгради;
 • По-добре е да не използвате концентрат с праг на замръзване -65 градуса по Целзий в чист вид. това ще доведе до прегряване на топлообменника и разлагане на добавките;
 • Но ако в системата се използва разтвор с температура на замръзване не повече от -25 градуса и температурата е спаднала под (което е малко вероятно), тогава не трябва да се притеснявате. Отоплителната инсталация изобщо няма да бъде повредена. Антифризът ще се сгъсти и когато температурата се повиши, той ще се върне в първоначалното си състояние, без загуба на свойства.
 • Автомобилният уплътнител може да се използва за предотвратяване на течове по уплътненията.

Как се използва антифриз

Новата работна течност се излива в тръбите след източване на старата, докато системата трябва да бъде плътна и ефективна. Препоръчително е неразмразяването да се разрежда с вода в съответствие с инструкциите. За да видите дали системата може да бъде стартирана, проверете следните точки:

 1. При преминаване от вода към течност против замръзване се препоръчва да се инсталира по-мощна помпа поради увеличения вискозитет на течността;
 2. Препоръчва се да се увеличи режимът на отопление на работната температура поради ниския топлинен капацитет на охлаждащата течност;
 3. Мощността на котела трябва да има резерв най-малко 20% от номиналната;
 4. Поцинкованите части и възли трябва да бъдат заменени с неръждаеми или месингови;
 5. Пускането и настройката на оборудването се извършва при минималните стойности на техническите и експлоатационните показатели на системата;
 6. Антифриз и други подобни течности могат да се използват само в отоплителни системи от затворен тип.

Характеристики на нагревателните течности против замръзване

Начинът, по който течността с ниско ниво на замръзване за отоплителни системи се държи във веригата, се влияе преди всичко от качеството на пакета добавки и, разбира се, от условията на работа. Независимо кой основен активен елемент се добавя към гликолната основа, всички формулировки имат антикорозионни и антипенни свойства.

Без тези добавки нагревателната течност е много корозивна. Всички незамръзващи течности се разпенват, но особено глицеринови течности против замръзване за отоплителни системи на къщи. Пяната е въздухосъдържащо вещество и въздухът води до нарушена циркулация, образуване на въздушни джобове, както и воден чук в отоплителната система.

Пакетът добавки има собствен ресурс за време. След определено време добавките се разпадат на молекулярно ниво.

Това ще образува утайка и ще освободи киселина. Оказва се, че нищо вече не изглажда агресивността на охлаждащата течност за отопление на къщата, освен това всичко се влошава от отделянето на киселина. Експлоатационен живот на течността против замръзване:

 • на основата на етилен гликол - пет години;
 • на базата на пропилей гликол - пет години;
 • на глицеринова основа - до десет години.

Това е експлоатационният живот на съединението при благоприятни работни условия. Основното изискване е, разбира се, температурата. Когато температурата на охлаждащата течност се повиши до 90 градуса, незамръзващата течност започва да се разпада и губи свойствата си. Това се случва само ако котелът стартира неправилно след дълъг период на бездействие или грешки по време на инсталацията.

Директният контакт на топлообменника с пламъка е нежелан, ако във веригата се излее антифриз

Например, когато топлообменник е вграден в конвенционална фурна. Някои хора го инсталират така, че да е в контакт с открит пламък. Ако планирате да използвате антифриз за отопление на печката, това не трябва да се прави. Необходимо е между топлообменника и пламъка да има слой тухла. Той и охлаждащата течност ще предпазват от твърде горещи езици на пламъка и ще разпределят топлината равномерно. В този случай незамръзващата течност за отопление на печката няма да прегрее.

Характеристики, повлияни от качеството на пакета с добавки:

 • топлопроводимост;
 • плътност;
 • вискозитет;
 • течливост;
 • термично разширение.

Колкото по-високо е качеството на добавките, толкова по-високи ще бъдат характеристиките. Тоест, възможно най-близо до характеристиките на водата. В случай на коефициент на топлинно разширение, той трябва да бъде възможно най-малък.

Като се има предвид факта, че обемното разширение на антифриза е по-голямо от това на водата, е необходимо да се осигури експанзомат с 40% повече обем.

Топлопроводимостта на антифриза е по-ниска от тази на водата. Най-ниската топлопроводимост на глицериновите антифризни течности. По отношение на водата това е само 85%; в други незамръзващи системи индикаторът може да достигне 90%. Както можете да видите, разликата не е толкова голяма.

Течностите без замръзване са наполовина по-плътни и вискозни от водата. Тези качества затрудняват циркулацията. За да се изпомпа охлаждащата течност по веригата, ще е необходима помпа с по-голяма мощност; също така би било хубаво да се събере отоплителен кръг от тръби с напречно сечение, по-голямо с една стъпка. Например, когато става въпрос за полипропиленови тръби. тогава вместо 25 в диаметър е по-добре да вземете 32.

Въпреки факта, че незамръзващата течност е по-плътна и по-вискозна, тя има по-нисък коефициент на повърхностно напрежение, тоест е по-течна. Знаете ли, че можете да изтеглите вода в чаша "с пързалка"? Плъзгачът, разбира се, ще бъде малък, но дори визуално се вижда, че течността се издига над ръба на съда. С антифриз това няма да работи. Поради тази висока течливост, тя изтича там, където водата не прониква поради повърхностно напрежение. С други думи, ако има микропукнатини и дори много малки дупки, тогава незамръзващата течност ще намери изход там.

Следователно често, след като във веригата е имало вода и е решено да се излее антифриз в нея, се появяват течове. Основни точки на изтичане:

 • тръбни съединения;
 • връзки между радиаторните секции;
 • места за свързване на допълнителни елементи;
 • в самия котел.

Водата има още едно полезно свойство, благодарение на което незначителен теч може да изчезне сам. Металните частици се утаяват по краищата на пукнатините и ги уплътняват. Разбира се, това е само мащаб, който в случай на промиване и по-нататъшно тестване на системата под налягане ще бъде премахнат и потокът ще се възобнови.

Когато се прилага антифриз

Безопасна течност против замръзване за отопление

Отоплителната среда циркулира в отоплителната система. Това може да бъде вода или незамръзваща отоплителна течност. Основната цел на охлаждащата течност е да абсорбира топлината от нагревателните елементи на котела и да я разпределя във всички топлообменници. Чрез тях охлаждащата течност отделя топлината си в помещението и отново се връща в котела. Оказва се, че охлаждащата течност работи и като охлаждаща течност за отоплителната система, която едновременно охлажда топлообменника на котела и загрява радиаторите. Този цикъл се осъществява само когато отоплението е активно.

Ако котелът не работи, както и помпите в запечатана верига, тогава циркулацията на охлаждащата течност за отопление спира. Заедно с него, съответно, охлаждащата течност престава да получава енергия от нагревателните елементи на котела. Процесът на намаляване на температурата започва в съответствие с метеорологичните условия. Скоростта на охлаждане зависи от степента на изолация на помещението, тоест от нивото на топлинните му загуби. През зимата, когато котелът е изключен, охлаждащата течност постепенно достига температурата на кристализация и се превръща в лед.

Ледът има по-голям обем от течността, така че буквално прекъсва тръбите. За да се предотврати това в схеми, където отоплението е включено нередовно, е необходимо да се напълни течност против замръзване за отоплителната система. В какви ситуации отоплителният кръг може да работи нередовно:

 • в къща за временно пребиваване;
 • в държавата;
 • в гаража;
 • ако има прекъсвания на тока за дълъг период.

Спонтанните прекъсвания на тока не са ужасни, ако имате непрекъсваема отоплителна система, която ще захранва всички летливи елементи с ток. Но това е ефективно само ако е инсталирано в къща, където някой постоянно живее. Но в страната този метод не е приложим.Обикновено в селските вили отоплението се включва само през уикендите, а през останалото време веригата е на празен ход. Съответно, само незамръзваща течност за отоплителната система може да се използва като топлоносител. Не планирате да пълните и източвате вода всеки път, когато искате да отоплявате къщата. Освен това в отоплителната система ще има поне 200 литра.

Всичко за това как да направите отопление на оранжерии със собствените си ръце от нулата.

Как да изчислим отоплението на оранжерия без помощта на специалист, прочетете тук.

Използване на антифриз за отоплителни системи

Антифризните или антифризните течности са известни на почти всички. Те се използват широко в охладителните системи на автомобила през зимата. В автомобилния двигател антифризът предава излишната топлина от двигателя, охлаждайки го. Нещо повече, дори при най-силните студове, той не замръзва. Именно тези свойства - способността да прехвърлят топлина дори при най-ниските температури и са довели до използването на антифриз за изграждане на отоплителни системи. Особено важно е да се използва такава охлаждаща течност в система, част от тръбопровода на която минава през отворена площ.

Добра характеристика на „незамръзването“ е, че провокира по-малко корозия на вътрешната повърхност на тръбопроводните системи, отколкото обикновената вода. Друго несъмнено предимство е липсата на суспендирани варовикови разтвори в течности против замръзване - така че не е нужно да се притеснявате за евентуално образуване на котлен камък.

Има няколко модификации на течности против замръзване, които могат да се използват в отоплителни системи.Изборът на определен тип се прави, като се вземат предвид климатичните условия и конфигурацията на отоплителната система на вашия дом.

Течност за промиване на отоплителната система

В допълнение към самия топлоносител, когато работите с отоплителната система, ще трябва да закупите и течност, предназначена за промиване с тръбопровод и отоплителни радиатори.

Разбира се, в краен случай можете да изплакнете вътрешната повърхност на тръбите с обикновена чешмяна вода, но е по-добре да направите това по същия начин с помощта на специални течности, в които се въвеждат специални химически добавки.

Алтернативен вариант за промиване може да бъде използването на вода с добавен разтвор на сода каустик. Такава смес се излива в отоплителната система и остава вътре в нея за около час. Содовият разтвор влиза в контакт с котлен камък по вътрешната повърхност на системата и го разтваря. Освен това разтворът на сода бикарбонат ще разтвори корозиралите участъци.

Как да изберем течност за отоплителна система

На първо място е необходимо да се определят работните параметри на системата. Тук за вас ще бъдат важни две екстремни стойности - максималната температура на охлаждащата течност по време на отопление в котела и минималната температура на околния въздух. След това трябва внимателно да проучите техническите характеристики на вашата отоплителна система.

Всъщност основното внимание трябва да се обърне на характеристиките на топлообменника в котела. Някои производители може да не разрешат използването на течности против замръзване. И накрая, след определяне на допустимостта на използване на течност против замръзване и възможните температурни параметри, преминете директно към избора на марката течност, като се фокусирате върху нейната най-ниска токсичност

Все пак отоплителната система ще бъде разположена в жилищен район и евентуалните течове на течност не трябва да водят до отравяне.

Използване на алкохол като топлоносител

Колкото и богохулно да звучи за ухото на мъжа, е позволено да се използва алкохол като топлоносител. Алкохолът не замръзва и може да се използва в широк температурен диапазон.Естествено в това си качество се използва индустриален алкохол, който е смъртоносна отрова за хората. Много производители на котли и топлообменници обаче са критични към използването на течности като бишофит или етилен гликол като топлоносител.

Недостатъкът на използването на чист алкохол като топлоносител е неговата висока летливост - около пет литра годишно ще се изпари през микроскопични пори в системата.

Плюсове и минуси на незамръзване в отоплителната система

Нека да разгледаме кога е препоръчително да се излива антифриз в отоплителната система на частна къща. Съдейки по отзивите, превключването към антифриз може да осигури непрекъсната работа на отоплението, но трябва да се вземат предвид някои нюанси. И така, антифризът наистина е необходим в региони със сурови климатични условия, където зимите са дълги и мразовити. Незамръзването, за разлика от водата, ще предотврати замръзването, деформацията и спукването на тръбите.
Антифризът е незаменим помощник за селски вили и летни вили, оборудвани с отоплителна система. Ако не планирате да живеете там целогодишно, няма да можете да наблюдавате състоянието на тръбите през зимата, а антифризът ще предотврати замръзването и влошаването им.

Плюсове на антифриза:

 • не можете да източвате антифриз от система на празен ход дълго време;
 • поради факта, че тръбите и радиаторите са пълни с охлаждаща течност, въздухът не влиза в тях;
 • поради наличието на добавки в антифриза, рискът от образуване на пяна, корозия и котлен камък намалява;
 • незамръзването все още замръзва, но при температури от -30 ° C до -65 ° C, в зависимост от концентрацията на антифриз;
 • вискозитетът на антифриза може да бъде намален чрез разреждането му с вода. Така можете да спестите обема на охлаждащата течност и да запазите циркулационните помпи.

Недостатъци на антифриза:

Видове антифриз

Пазарът на този специфичен продукт е много обширен. Напоследък, поради увеличеното търсене на продукти против замръзване, производителите значително разшириха асортимента си.

Течностите без замръзване се произвеждат на основата на различни химични съединения:

 • Глицерин;
 • Етиленов гликол;
 • Пропиленгликол;
 • Саламура от бишофит;
 • Физиологичен разтвор.

Най-често срещаните домакински "незамръзващи" продукти се произвеждат на базата на водни разтвори на етилен гликол, глицерин и пропилей гликол. Тъй като тези вещества са силно агресивни, към тях се добавят специални компоненти - добавки.

Целта на което е да се предотврати повреда, корозия, накип и разпенване.

 1. Етиленгликолът е най-популярният сред нашите потребители. Основното им предимство е ниската им цена. Но в същото време това е най-токсичната незамръзваща течност, чиято употреба в двуконтурни котли е забранена, поради голямата вероятност за навлизане във водоснабдителната система, което е опасно за човешкото здраве. Трябва да се има предвид, че когато точката на кипене се повиши над 110 градуса, етилен гликолът дава утайка, която може да повреди някои елементи на системата.
 2. Пропиленгликоли са подобни по свойства на първия тип, но в същото време са безвредни и безопасни. Повечето от производителите ги препоръчват.
 3. Глицеринът е абсолютно нетоксичен и екологичен, като осигурява максимална защита срещу корозия. Той не увеличава обема си, когато преминава в твърдо състояние, и е достатъчно просто да го загреете, за да стартирате системата.
 4. Антифризите на основата на естествен разтвор на бишофит имат уникални физични и химични свойства. Ниска точка на замръзване и висока точка на кипене, както и по-голям топлинен капацитет и топлообмен от водата, което не е типично за повечето от тези продукти.
 5. Солените охлаждащи течности се произвеждат на базата на разтвори на минерални соли (магнезий, калций, натрий и техните съединения). Значителен недостатък на тези течности е тяхната висока корозивност към оборудването.

Антифризите се продават или вече разредени и готови за употреба (експертите препоръчват използването на охлаждаща течност с температура на замръзване от -20 до -25 градуса), или под формата на концентрати, а след това разтворът трябва да се приготви независимо.

Пример за разреждане на етилен гликол течности. Те са два вида:

 1. С праг на замръзване не по-висок от -30 градуса (тогава, за да се достигне точка на замръзване -25, сместа трябва да се разрежда с дестилирана вода в съотношение 9: 1);
 2. С праг на замръзване не по-висок от -65 градуса (за да се получи праг на замръзване -25, антифризът се смесва с вода в пропорции 6: 4).

Влияние на състава на течностите върху нагряването

Незамръзващите течности за отоплителни системи, предлагани в момента на пазара, се произвеждат на базата на две вещества.

Моноетилен гликол

Този компонент има следните характеристики:

 • ако такова „незамръзване“ се използва в отоплителната система, тогава когато системата се стартира, нейната работа трябва да започне с минималната мощност. След това този параметър може постепенно да се увеличи до необходимите стойности, като временно надвишава нивото на необходимата мощност;
 • антифриз, основният компонент на който е моноетилен гликол, е доста токсичен продукт. Следователно той трябва да се използва в едносхемни системи.

Пропиленгликол

Ако го сравните по отношение на работния процес, тогава няма разлики. Има обаче един положителен момент. Тя се крие в безопасността на тази незамръзваща течност. Използването му в отоплителната система на частна къща не причинява вреда на човешкото здраве.

Коя не замразяваща течност да изберете, всеки решава сам. Трябва обаче да се отбележи, че е невъзможно да се отговори еднозначно кой охладител е най-подходящ за системата на частна къща - вода или антифриз. Ако цената на течността против замръзване е твърде висока за вас, тогава в този случай водата е правилният избор.

За да не се обърка с избора на охлаждаща течност, трябва да се обърне внимание на редица параметри. Няма да е излишно да се консултирате със специалист

Следвайки неговите препоръки, вашият избор на охлаждаща течност ще бъде успешен.

Препоръки за подбор

Водата, за разлика от всеки антифриз, е екологична течност. Това обаче може да причини мащаб и корозия. Ако обаче семейството живее в къщата постоянно, водата е по-приемлив вариант за отопление.

Но е по-добре да използвате специални течности, когато през студения сезон отоплението се включва от време на време. Факт е, че ако отоплението не е започнало в началото на студа, съществува риск от счупване на тръбата поради увеличаване на обема вода по време на прехода в твърдо състояние. При антифриза този проблем е изключен.

antifreeze_blue
Когато избирате антифриз, трябва да разчитате на самата отоплителна система

Самите елементи за отоплителната система трябва да бъдат избрани, като се вземе предвид какво точно ще се използва - вода или антифриз, тогава рисковете ще бъдат много по-малко. Но ако отоплителната система работи отдавна и е решено да смените водата на антифриз, тогава при избора на един или друг от нейните видове препоръчително е да се вземе предвид следното:

 • трябва да бъде избран определен вид антифриз за отопление на частна къща, като се фокусира върху самия дизайн на отоплителната система. Тук е важно от какъв метал са изработени частите му, каква мощност имат помпите и радиаторите и какъв тип котел се използва;
 • съставът трябва да бъде надежден и с високо качество;
 • навигирайте в свойствата на добавките, които се съдържат в антифриза, за да знаете как той може да повлияе на материала на оборудването;
 • необходимо е да се разрежда незамръзващата течност стриктно в съответствие с инструкциите;
 • когато използвате, не забравяйте за експлоатационния живот на антифриза (в повечето случаи може да се използва не повече от 5 години).

Ако течността е закупена за първи път, можете да се свържете със специалист в магазина, който ще посъветва най-подходящия вариант за всеки отделен случай.Правилният избор е гаранция, че отоплителната система ще работи напълно.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни