Как да почистите отоплителна система в частна къща, как да измиете батериите, означава


Здравейте скъпи читатели и сте посетили блога Avtoguid.ru. В статията можете да разберете как да измиете радиатора на автомобила със собствените си ръце без външна помощ. Той принадлежи към операциите по грижа за машината и не изисква използването на специално оборудване. Всички действия могат да се извършват у дома. Не е нужно да имате конкретни знания, достатъчно желание и малко свободно време.

По-добре е да промивате радиатора на автомобила през уикенда, когато имате свободно време. В този случай бързането е лош помощник, защото качеството на извършената работа ще пострада. Често, ако е необходимо да се ремонтира радиатора в случай на повреда, измиването просто не е достатъчно. Това е една от най-важните стъпки в подготвителния процес. След внимателно четене на статията ще бъде възможно да се извършат всички операции по промиване бързо и без загуба на качество.

Изплакване на радиатора за кола „направи си сам“

Замърсяването на радиатора е опасно не само поради прегряване на двигателя. Многобройни чужди елементи на повърхността му могат да се превърнат в катализатор за корозивен процес. Той постепенно започва да разгражда материала на радиатора, като по този начин охлаждащата течност изтича.

Ето защо е много важно да правите измиването на радиатора на автомобила със собствените си ръце своевременно и ефективно. Експертите препоръчват почистване на вътрешната и външната страна на радиатора поне веднъж годишно. Това е оптималният период от време за неговото обслужване и поддържане на максимална производителност.

Има 2 начина за промиване на радиатора на автомобила:

Вътрешно зачервяване.

Вътрешността на радиатора е почистена от мръсотия. За отстраняване на котлен камък и чужди елементи вътре в радиатора се използват специални средства.

Редът на извършване на действията е следният:
 • двигателят на автомобила трябва да бъде изключен;
 • отворете капака на колата и изчакайте двигателя да се охлади;
 • източете охлаждащата течност от системата (дренажният отвор е разположен в долната част на радиатора);
 • изсипете дестилирана течност в системата (като правило са достатъчни 5-7 литра, в зависимост от модела на автомобила);
 • стартирайте двигателя на автомобила и го оставете да работи около 20 минути;
 • източете и напълнете отново с дестилирана течност;
 • повторете операцията поне 3 пъти.

Наложително е да добавите почистващ препарат за радиатора към дестилираната течност, излята в охладителната система. Ефективността на измиване се увеличава няколко пъти. Дозировката на химикала ще бъде посочена в инструкциите. Трябва да се спазва, за да се предотврати повреда на охладителната система.

Вътрешен изплакване на радиатора на автомобила със собствените си ръце ви позволява да почистите системата от шлака, котлен камък, ръжда и утайки от замръзване. Подобрява се пропускливостта на тръбите на охладителната система и се подобрява циркулацията на антифриза. Специалният състав на почистващия агент е безвреден за пластмасови, гумени и метални елементи.

След използване на почистващия агент, експертите препоръчват да се извърши контролно промиване на системата. Използва се обикновена чиста дестилирана вода. Често остатъците от почистващия агент провокират корозия в радиатора на автомобила. След почистване на вътрешните елементи на радиатора можете да преминете към следващата стъпка.

Външно промиване на радиатора на автомобила.

Пречистването на мръсотията извън радиатора може да увеличи ефективността на охлаждане на двигателя с 20-30 процента.Ако през пролетта, зимата и есента спешността на почистването на радиатора не е много висока, тогава през лятото всички проблеми започват да пълзят навън.

Необходимо е да се започне вторият етап на почистване на радиатора от замърсяване след края на първия етап на работата.

Тя може да бъде разделена на следните компоненти:

 • демонтиране на предната броня на автомобила (при някои модели автомобили е невъзможно да се премахне радиаторът, без да се демонтира бронята);
 • демонтиране на автомобилен радиатор;
 • основната задача е да се отстранят слепените отломки от повърхността му;
 • използва се миниминка (тип Körcher);
 • струя вода под налягане премахва праха, мръсотията и насекомите от повърхността на радиатора.

Удобен и бърз начин да подредите радиатора си. Ако нямате под ръка мивка, можете да използвате обикновен гумен маркуч.

Най-важното е да не прекалявате с налягането на водата, за да не деформирате перките на радиатора. След приключване на водните процедури е необходимо радиаторът на автомобила да се изсуши по естествен начин. Само след като се уверите, че няма остатъчна вода, той може да бъде монтиран на място.

Радиаторът е инсталиран на първоначалното си място. За по-голяма увереност експертите препоръчват смяна на маркучите на системата. Особено, ако радиаторът не е бил предварително почистен. След като го инсталирате на място, можете да напълните системата с антифриз. Наложително е да пуснете двигателя за 20-30 минути и да проверите работата на радиатора и системата. Това завършва измиването на радиатора на машината.

Признаци на замърсяване на радиатора

Незадоволителното качество на отоплителната среда (например прекомерната твърдост на водата) води до проблеми в работата на отоплителната система.

Има пет признака на замърсяване:

 1. Единият радиатор става по-горещ от другия. Ако едната батерия е по-хладна от останалите, инсталирани в стаята, това показва, че каналите, през които се транспортира охлаждащата течност, са замърсени.
 2. Температурата на батерията е по-ниска от щранга. Само този симптом показва неизправност на устройството.
 3. Отоплението на стаята се е влошило, въпреки че със съседите всичко е наред. Ако апартаментът е студен, това не винаги означава, че отоплителната мрежа не си върши добре работата. Като правило причината е запушването на комуникациите.
 4. Дъното на батериите е студено. Ако радиаторите се затоплят неравномерно, това означава, че е време да почистите каналите им.
 5. Различни температури на секциите в един радиатор. Случва се каналите да са замърсени само в определени участъци. Отделно няма да работи за почистването им, тъй като цялата система се нуждае от периодична профилактична поддръжка.

почистване на чугунени радиатори

Продукти за промиване на автомобилни радиатори

В продажба можете да намерите голям брой инструменти за самостоятелно измиване на радиатора на автомобила. Експертите препоръчват да се избират продукти от средния ценови диапазон.

Следните общи средства за вътрешно почистване на радиатора могат да бъдат разграничени:

1. БАРДАЛНА СИСТЕМА ЗА ОХЛАЖДАНЕ БЪРЗО ИЗМИВАНЕ, струват 6-7 $ щатски долара.

Капацитетът на продукта е 300 мл. Една бутилка е достатъчна за промиване на цялата система за охлаждане на двигателя. Перфектно разтваря и премахва ръжда, котлен камък, замърсявания и котлен камък. Действа много бързо. Почиства радиатора на автомобила, без да се налага да го демонтирате.

Може да се използва във всички видове двигатели. Напълно безвреден за каучук, пластмаса и метал. Поради ниската си цена е популярен. Ниска консумация и висока ефективност.

2. Кухлер-Рейнигер, струват 10-12 $ щатски долара.

Обемът на продукта е 300мл. Всички видове замърсявания в радиатора на автомобила се премахват ефективно. Популярен и модерен продукт, който е лесен за използване. Не изисква специални умения за използване. Химично разлага замърсителите на радиатора.

Освен всичко друго, осигурява защита срещу корозия и неутрализира опасните киселини.Една бутилка от продукта е достатъчна, за да измие охладителната система на двигателя с обем 10 литра.

3. Verylube, струват $ 3-5 USD.

Ефективно средство за почистване на автомобилен радиатор. За кратко време той изчиства напълно системата за охлаждане на двигателя. Не изисква специални знания за извършване на работа. Удобна и икономична опаковка. Образува антикорозионно фолио от вътрешната страна на радиатора.

Неизправности на радиатора

Най-честите неизправности на топлообменника са:

 • Запушване от ръжда, котлен камък и други отломки вътре в сърцевината.

варовик в радиатора

 • Мръсотия от външната страна на пчелната пита на топлообменника с пух и др.

замърсяване извън радиатора

 • Отломки, запушващи канала отвътре в тръбите на радиатора.

Следните фактори ще ви разкажат за появата на този вид неизправност:

 • Често включване и работа при увеличени обороти на вентилатора, дори при шофиране с висока скорост.
 • Постоянно дръпване на стрелката на температурния сензор или неговите показания при висока температура на охладителната система.

висока температура на двигателя

 • В студения период лошо отопление на интериора на автомобила.

Тези фактори не трябва да се пренебрегват, което може да доведе до прегряване на двигателя, което ще бъде сигнализирано не само от сензора, но и от откъснатата от парата капачка на разширителния резервоар, но почистете топлообменника отвътре или отвън в зависимост от вид замърсяване.

За какво служи радиаторът?

Радиаторът е част от системата за охлаждане на двигателя, в случай на прегряване на която можете да кипнете двигателя, след което той ще получи основен ремонт или пълна подмяна, а това вече са значителни материални разходи. Ето защо почиствайте радиатора, както е препоръчано инструктори по шофиранетрябва да се извършва систематично, за да се избегнат ненужни проблеми.

Почистването на радиатора отнема много малко време и може да се извърши самостоятелно. Препоръчително е да се направи такава мивка както отвън, така и отвътре на радиатора.

Кога трябва да се промие охладителният радиатор?

Ясни признаци, че охлаждащата система се нуждае от почистване:

 • охлаждащият вентилатор се включва по-често и не само на празен ход, но и в движение;
 • двигателят се загрява бързо;
 • антифризът се изхвърля от разширителния резервоар при нагряване;
 • дъното на радиатора и долната разклонителна тръба са студени, горните маркучи на охладителната система са горещи;
 • печката не се нагрява добре в колата;

С течение на времето в охлаждащата система се натрупва котлен камък. Когато източвате охлаждащата течност от радиатора, обърнете внимание на съдържанието на валежи, частици и обезцветяване в него.

Мътна течност с частици от непознато вещество показва, че в стената вероятно има скала в системата. Макар и не винаги, дори чиста течност показва добро състояние на радиатора отвътре.

В охлаждащата течност може да попадне и уплътнител, с помощта на който се запечатват малки пукнатини и дупки. Тук може да стигне и масло.

Видове почистване на охладителната система

Почистването на автомобилната охладителна система е разделено на вътрешна и външна работа.

Вътрешни работи... Вътрешното почистване се състои в премахване на следи от корозия, остатъци от моторно масло, охлаждаща течност (антифриз или антифриз), както и образувалата се скала.

Работа на открито... Те са включени във външното измиване на всички компоненти на охладителната система. Тоест, ние отмиваме от него прах, мръсотия, пясък и т.н. Също така е необходимо внимателно да се измият насекомите, прилепнали към него, от пчелната пита на радиатора.

Средства и биологични препарати за отстраняване на плака

Много хора се чудят дали е необходимо първо да измиете батерията отвън, или е по-добре първо да я почистите отвътре? Съветваме ви да започнете външно почистване: отстранете целия прах от радиатора и ако е в кухнята, тогава, вероятно, мазен филм.

Специална четка

Специална четка

След като извадите батерията, трябва да почистите стената, пода, крепежните елементи от мръсотия и прах - всичко, което е било скрито от вас от радиатора. И след това, със спокойствие, преминете към вътрешно прочистване.

Как и как да се мият радиатори? Разбира се, когато почистваме радиатора, няма да правим само с вода. Такива вещества и разтвори ще бъдат ефективни и полезни:

 • Алкални.
 • Средства за измиване на радиатори на превозни средства.
 • Лимонена киселина.
 • Сода каустик.
 • Оцетна киселина. Някои също използват есенция (70% разтвор).
 • Млечен серум.
 • Пречиствател за канализационни тръби като "Mole".

Сода каустик Млечна суроватка Почистващ препарат за автомобилни радиатори Essence Лимонена киселина Мол продукт

Понякога почистването се извършва механично, чрез потупване на външната повърхност и изплакване с струя вода под налягане, без да се използват допълнителни почистващи препарати. Този метод не винаги е ефективен и може да доведе до щети.

Как да почистите отоплителна система в частна къща, как да измиете батериите, означава

За улесняване на процеса е по-добре да се използва промивна химия:

 • Почистващи средства за автомобилни радиатори: Hi-Gear, Liqui Moly, Lavr, Pingo. Има и други производители, но те не са толкова силно препоръчителни. Преди употреба, избраните вещества трябва да се разреждат с вода в съответствие с инструкциите.
 • Специални формулировки с висока степен на биологична активност. В ежедневието те се използват доста рядко, тъй като не е лесно да се избере подходящият инструмент за елементите на система, изработена от различни материали. Почистващите препарати от професионалните серии „Medex“ и „Master Boiler Power“ се справят добре със задачата. Те са напълно безопасни за тръби и топлообменници, изработени от различни видове метали. Съединенията от серията Dosker Thermo най-често се използват за почистване на полимерни тръбопроводи. Реагентът "Металин Т" е безопасен за отстраняване на тежки варови отлагания в отоплителни системи от стомана.
 • Домакински химикали, съдържащи сода каустик. Решенията отлично премахват мръсотията, но може да не се справят с по-упорити отлагания от котлен камък, ръжда и запушвания.
 • Оцетна есенция, суроватка и лимонена киселина. Те се характеризират с ниска цена. Реагентите на тяхна основа са в състояние да премахнат малко количество соли и отлагания.
 • Концентрирана алкала за измиване на канализационни тръби "Крот". Трябва да се използва само за почистване на чугунени батерии, тъй като при алуминиеви и биметални радиатори това може да доведе до разрушаване на вътрешната повърхност.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни