Могат ли да се боядисват полипропиленови тръби: съвети


Предимства на полипропиленова тръба

Полипропиленът има редица предимства, включително:

 • топлоустойчивост (във връзка с която се използват за захранване както на студена, така и на топла вода);
 • износоустойчивост;
 • плътност и здравина;
 • не е податлив на корозия.

Пластмасовите елементи могат да бъдат направени в различни цветове. За да направите това, към пластмасата веднага се добавя багрило. Но какво, ако сте купили бели пластмасови материали и не можете да ги скриете?

В този случай има изход - да боядисате пластмасовите тръби с боя, която би се вписала в интериора на стаята. Например много хора решават да рисуват такива елементи, за да съответстват на цвета на стените, за да ги направят по-малко видими. Други, напротив, се фокусират върху боядисани тръби. Например можете да ги боядисате в зелено и след това да ги увиете с изкуствени гроздови листа. Боядисани по този начин, те ще изглеждат като ствола на гроздово дърво. Но тази опция е подходяща, разбира се, само за кухнята.

ДИЗАЙН ПРЕСТИЖ LLC

Бои за тръби за топла вода

Производителите посочват на опаковката за какво е предназначено това или онова багрило. Необходимо е да изберете емайл за тръби за топла вода. Според GOST те трябва да издържат на температури до 150 ° C, въпреки факта, че средната температура в тръбите е до 70 ° C. За метални тръби се използват антикорозионни емайли. В противен случай боята ще се напука и металът ще се окисли.

За да рисувате тръби на закрито, трябва да изберете боя без мирис. В противен случай при нагряване ще излъчи неприятна миризма, процесът на боядисване може да протече с усложнения за здравето на господаря и членовете на домакинството.

Методи за боядисване на полипропиленови тръби

ДИЗАЙН ПРЕСТИЖ LLC

Боядисване с обикновена боя за метал

Хората пишат много за този метод по форумите и отзивите са предимно добри.

Предимствата на използването на метода са:

 • наличност. Намирането на боя за метал е най-лесният начин. Той се използва много широко за битови цели. И ако имате късмет, можете да го намерите у дома в килера, защото при боядисване на батерии се използва точно същата боя;
 • ниска цена;
 • лекота на приложение. Не е необходима основа, няма нужда да се търка по тръбата - просто нанесете боя и я оставете да изсъхне.

Но има и недостатъци при боядисване с този метод:

 • Не по предназначение. Когато е създадена боя за метал, те дори не са чували за полипропиленови тръби. Тоест не е точно проучено как точно действа върху пластмасата. Въпреки че този метод за боядисване на пластмасови тръби все още е много популярен.
 • Миризма. Боята има доста гадна и остра миризма, така че е необходимо да рисувате с отворен прозорец. В противен случай ще получите поне леко отравяне с химикали (или интоксикация от химикали).
 • Плътност. Тази боя има доста плътна консистенция. Но в никакъв случай не трябва да се разрежда с вода! Тази консистенция може да причини малки капки върху тръбата, така че трябва да действате внимателно и внимателно да я разнесете по цялата повърхност на тръбата.

Боядисване с обикновена боя за стена

Но в този случай има малко повече недостатъци:

 • нестабилност... Такава боя не е предназначена за отопление и ако се използват тръби за отопление, това ще доведе до негативни последици;
 • унищожаване... Не използвайте боя на водна основа, тъй като тя ще унищожи горния слой на самата тръба (ще причини корозия). Ако въпреки това се използва боя върху вода, наложително е да се нанесе основата върху тръбата - алкиден емайл. Това ще предотврати негативни ефекти.

Но има и плюсове:

 • стелт. Тръбата е боядисана със същата боя като стените и практически се слива с нея.Това го прави възможно най-невидим;
 • гъвкавост;
 • разнообразие. Боята за стена се предлага във всички видове цветя и нюанси;
 • обичайна работа.

Боядисване с предварително грунд

Този метод е по-скоро не в самата боя, а в основата под нея. Често за грунда се използва специален спрей. Той ще защити тръбата. Този грунд често се използва в автокъщи и чейнджърс. Следователно можете да го намерите там. След като сте обработили необходимия обект, трябва да му дадете време да изсъхне. И тогава можете да нарисувате елемента с всякаква боя. Основното правило, което трябва да се спазва при избора му, е топлоустойчивостта. Той е посочен на етикета на всяка боя.

Боядисване с акрилна боя

Акрилната боя се счита за най-меката за покриване на полипропиленови тръби. Разтворителят в него не е опасен за пластмасата, за разлика от много други бои.

Положителните черти на този избор са:

 • безопасност - не уврежда материала;
 • широка цветова гама;
 • лекота на приложение;
 • липса на остра миризма.

Боядисване на метални тръби ↑

Общото правило за тръби от черни метали: отстранете ръждата от стомана, първо покрийте с грунд, след това боя.

За боядисване на метални тръби ще ви трябват:

 • Инструменти за почистване на повърхността на тръбата от ръжда и стара боя: мелница, мелница, работно колело, шкурка, шпатула.
 • Домакински химикали за предотвратяване на ръжда и премахване на остатъците от нея.
 • Четка "флейти" или валяк.
 • Грунд за метални тръби
 • Парцали
 • Покривен материал, за да се предотврати разливането на боята върху околните предмети.
 • Ръкавици.

Не боядисвайте ръждясали тръби, те трябва да бъдат подготвени. Следите от корозия се отстраняват напълно с твърда телена четка и шкурка. Препаратите за премахване на ръжда на базата на фосфорна киселина могат да помогнат само чрез модифициране на малки, труднодостъпни зони на корозия, останали след обработката.

подготовка на стари тръби
Старите тръби и батерии се почистват от ръжда и ако искат да добият изряден вид, премахват и старата боя.

За да рисувате метална тръба, трябва да изберете грундове и бои на основата на органични разтворители. Водоразтворимите не могат да се използват. От грундовете вътрешният GF-021 има отлично съотношение цена / качество.


Инструкции за грунда GF -21.

Можем да препоръчаме местни маслени бои, пентафталови бои, наши и внесени алкидни бои. Ако е наличен грунд, може да се използва и воден покривен слой. Днес производителите предлагат и универсални оцветяващи състави, които едновременно функционират като грунд и боя. По-удобно е да работите с тях, защото можете да боядисате стоманена тръба за вода или чугунена тръба с едно движение. Традиционната версия все пак дава най-добри резултати: грундът осигурява най-доброто сцепление на покритието с повърхността, а боята осигурява гладко и лесно за почистване покритие. Освен това разнообразието от нюанси на боите е много по-широко от това на грундовете.

как да боядисвам тръби
Можете да боядисате тръби и радиатори във всеки цвят, който съответства на интериорния дизайн

Що се отнася до отопляемите релси за кърпи, съвременните модели са изработени от неръждаема стомана или имат галванично покритие, трябва само да боядисате много стари, изработени от обикновен метал.

четка за рисуване
За тръби и радиатори е удобно да използвате такава L-образна четка с дълга дръжка, с нейна помощ можете да рисувате труднодостъпни места

Поцинкованите водопроводни тръби не се нуждаят от боядисване, с изключение на местата, където резбите се нарязват ръчно, където покритието е счупено. Невъзможно е да се заварява поцинкована стомана, но ако това вече е направено, шевът също трябва да бъде защитен.

Изчисляване на количеството боя

Боя за тръби

Опитайте се да изчислите необходимото количество боя, защото това ще ви помогне да спестите част от парите.

Знаейки диаметъра и дължината, няма да е трудно да се изчисли разходът на материал.

Интересно е, че всеки производител на боя за тръби посочва върху своите продукти приблизително потребление на квадратен метър повърхност при боядисване в 1 слой. Не забравяйте, че трябва да имаме два слоя.

Долната линия е проста: остава да се изчисли площта на тръбопровода и да се намали изчислението до елементарен математически проблем.

Нека се обърнем към геометрията: за да изчислите повърхността на цилиндъра, трябва да произведете обиколката (pi на диаметър) по височината на цилиндъра, т.е. дължината на тръбата. По този начин повърхността на продукта е произведение на дължина и диаметър и pi.

Например, нека изчислим количеството боя според следните параметри: разход 300 g / m2, дължина на тръбата - 10 m, външен диаметър - 20 mm. В този случай площта на тръбите ще бъде 0,02 * 10 * 3,14 = 0,628 m2. За да се изчисли разходът на материал за всеки слой, е достатъчно да се умножи получената площ по 300 грама, получаваме 0,188 кг. Имаме два слоя, очевидно ще отнеме двойно повече боя (0,376 кг).

Нашият пример е взет от главата, тъй като при такъв обем на оцветяване никой няма да губи време за изчисления и да изчислява милионни дози. Този принцип е подходящ и за големи тръбопроводи.

И така, разгледахме методите за изчисляване на боята за боядисване на повърхността на водопроводните тръби. Надяваме се тази информация да ви бъде полезна.

Кои пластмасови тръби могат да бъдат боядисани?

Има различни видове пластмаса и всеки материал има свои собствени свойства. Има такъв материал, че изобщо не може да бъде боядисан. Ако се правят пластмасови тръби направени от полипропилен или полиетилен (PE), е почти невъзможно да ги боядисате добре и каквото и да нарисуват, всяка боя ще започне да се отлепва от тях.

Пластмасата на базата на PVC или ABS може да бъде боядисана, но повърхността й първо трябва да бъде покрита със специален грунд.

Когато избирате боя, трябва да погледнете нейните характеристики:

Прочетете още: Видове пластмасови тръби за водоснабдяване

- наличието на органични съединения в състава му;

- време за сушене: не трябва да е повече от дванадесет часа;

- степента на отблъскване от повърхността и твърдостта.

Характеристики на приложението

Изборът на цвят за оцветяване зависи от предпочитанията. Някои покриват продукти, за да отговарят на стените, докато други правят монтираната тръба по-осезаема в интериора.

момиче с четка и консервни кутии
Избор на боя

Така че, можете да боядисате тръбите в зелено и след това да ги украсите с изкуствени гроздови листа. Резултатът е гроздова лоза, която ще изглежда добре в кухнята с подходящия дизайн на цялата стая.

Багрила за метал

Конвенционалната боя за метал има следните предимства:

 • Ниска цена
 • Наличност, продава се във всички магазини за хардуер.
 • Лесно използване, тъй като няма нужда да подготвяте основата. Съставът просто се нанася и изсъхва на повърхността.

Често боядисването с конвенционални багрила за метални основи се извършва с помощта на пистолет за пръскане. Устройството ви позволява равномерно разпределение на състава по повърхността.

Използването на боя за метал е придружено от неприятна и остра миризма. Такива вещества имат плътна консистенция. Следователно процесът трябва да се извърши възможно най-бързо и допълнително да се използва разтворител за разреждане на състава на багрилото.

Конвенционални багрила

Този метод на боядисване на полипропиленови тръби има много негативни аспекти. Основният недостатък е нестабилността на оцветяващите състави, когато се прилагат към отоплителни тръбопроводи.

Боята за стени не може да издържи на екстремна топлина. Следователно външният вид на създаденото покритие ще се влоши с течение на времето. Нанесеният горен слой ще започне да се отлепва. Следователно след известно време ще трябва да повторите процеса на боядисване.

Използването на обикновена боя за стена може да намали видимостта на тръбите във вътрешността. В крайна сметка системата ще има същия цвят като стенните конструкции.

Акрил и полиуретан

Акрилните и полиуретановите багрила принадлежат към групата на "меките" съединения, използвани в домашни условия за боядисване на полипропиленови тръбопроводи. Един от компонентите на такива вещества е разтворител. Това обаче не вреди на пластмасата по никакъв начин.

Акрилни бои на бял фон
Акрилни бои

Багрилата на основата на акрил и полиуретан ви позволяват да боядисвате инженерни комуникации, изработени от полипропилен, във всеки желан оттенък, тъй като се предлагат в широка гама от цветове. Лесното приложение на такива съединения и отсъствието на миризми са превърнали веществата в едно от най-популярните средства за боядисване на тръбни повърхности.

Акрилните и полиуретановите бои не понасят висока температура. Повишаването на температурата на боядисаната повърхност може да доведе до напукване на слоя боя.

Следователно акрилни и полиуретанови вещества трябва да се използват върху тръби с възможно най-дебелите стени. В този момент трябва да се обърне специално внимание, ако отоплителната система е създадена от тръбни продукти.

Акрилите се нанасят изключително върху предварително подготвени повърхности. Обикновено за обработка се използва грунд. Необходимата предварителна подготовка и ограниченият температурен диапазон на употреба намаляват търсенето на тези бои.

Специални багрила

Основният недостатък на специалните бои за полипропиленови тръбопроводи е високата цена. Такива състави обаче по никакъв начин не са по-трайни от другите често използвани материали за боядисване на пластмасови инженерни системи.

спрей боя на бял фон
Спрей боя

Разтворителите в специални бои не са опасни за полимера, от който са произведени тръбните продукти. Такива състави са устойчиви на високи температури. Това им позволява да се използват за боядисване на отоплителни мрежи.

Времето за изсъхване на специални смеси зависи от периода на годината. Ако работата се извършва през лятото в горещи дни, боядисаният тръбопровод ще изсъхне по-дълго, отколкото при умерено хладно време.

Грундираща боя

Този метод на боядисване на полипропиленови повърхности се различава от другите методи, тъй като включва предварително грундиране на тръби със същия състав. Подготовката на тръбопроводите се извършва с вещества, отделящи се под формата на аерозоли. Грундовете са предназначени да предпазват обработените повърхности.

Веществата също спомагат за увеличаване на адхезията на оцветяващите състави. Полипропиленовите грундове за тръби се предлагат на пазарите и в магазините за авточасти. В крайна сметка такива вещества се използват по време на боядисването на каросериите на превозните средства.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни