Алуминиеви радиатори за отопление: избор и монтаж


Хареса ли ви статията? Следете за нови идеи и полезни автоматични съвети в нашия канал. Абонирайте се за нас на Yandex.Dzen. Абонирай се.

Радиаторът е технически сложен възел, от който зависи ефективността и непрекъснатата работа на двигателя. Имайки предвид това, не се препоръчва да извършвате самостоятелно диагностични и ремонтни дейности.

Видове радиатори

Радиаторите могат да се различават по начин на сглобяване, материал на производство и незадължителни компоненти. Те могат да бъдат разделени на следните опции:

 • Сглобяеми радиатори. В тях свързването на компонентите се извършва механично. Такъв монтаж се отличава с достъпната си цена, фугите на такива модели се нуждаят от уплътнителни уплътнения, които са устойчиви на антифриз и екстремни температури;
 • Медни радиатори. Те са по-скъпи, но повредите по тях могат лесно да бъдат отстранени чрез запечатване;
 • Алуминиеви радиатори. Такива продукти са по-трайни и надеждни, но алуминият отделя топлина по-зле от медта.

Спецификации

Техническите характеристики на алуминиевите отоплителни радиатори позволяват комплексно отопление на помещението, при което половината топлина се предава чрез топлинно излъчване от панела на радиатора, а другата половина се пренася чрез конвективни въздушни потоци.

Една секция, от която са изградени отоплителни алуминиеви радиатори, има следните показатели:

 • дълбочина - 70-110 мм;
 • капацитет на охлаждащата течност вътре в радиатора - 0,4 - 0,6 l;
 • площ на нагревателния панел - 0,5 м2;
 • топлинна мощност - 120 W;
 • температура на охлаждащата течност - 90 ° С;
 • тегло - не повече от 2 кг.

Ползи и предимства

 1. Алуминиевите отоплителни радиатори по време на работа позволяват да се спестят до 35% гориво;
 2. Алуминиевите радиатори за отопление имат намален обем на охлаждащата течност в секциите. В резултат на това те бързо се загряват и бързо се охлаждат. Това създава необходимата стайна температура за кратко време. На практика топлината в студено помещение се усеща в рамките на десет до петнадесет минути след стартиране на отоплителната система;
 3. Тези нагреватели са перфектно контролирани от термо клапани, термочувствителни глави и термостати. С помощта на тези терморегулирани елементи потокът на охлаждащата течност през радиатора е ограничен, когато се достигне необходимата температура в помещението;

Термични клапани

 1. Такива радиатори имат ниска топлинна инерция, така че термостатите реагират на всякакви температурни промени в помещението достатъчно бързо - в рамките на 5-7 минути, като изключват тръбопровода или го отварят отново, за да влезе горещата охлаждаща течност. Благодарение на това се формират сериозни икономии на консумация на топлина;
 2. Алуминиевите радиатори имат модерен ергономичен дизайн и се вписват перфектно в интериора както на хола, така и на офиса.

Радиатор в интериора

Производство на радиатори

Алуминиевите радиатори са направени с помощта на отливка. Благодарение на това те могат да бъдат произведени под всякаква форма, дори доста сложни. Този метод на производство ви позволява да изберете размера на алуминиевите отоплителни радиатори за индивидуални условия. Постигнат е естетичен външен вид и високи технически характеристики.

Поради компактните си размери тези батерии изискват по-малко място. Тяхната компактност означава, че са леки, което ги прави лесни за инсталиране. Монтаж на алуминиеви отоплителни радиатори може да се извърши на всяка повърхност на стената.

На пазара тези устройства се представят в широка гама, което дава възможност да се избере оборудване, което в идеалния случай да се побере в стаята, като се вземат предвид всички характеристики на архитектурния дизайн (стилно решение, размери на отворите и нишите). Много опции се предлагат от производителите, които произвеждат продукти под марките: "Nova Florida", "Oasis", "Radena".

Радиаторите от този тип позволяват промяна на броя на отоплителните секции. Това ви позволява лесно да изберете необходимата конфигурация, като вземете предвид както размера, така и мощността на устройството. Радиаторите "Global" и "Fondital" заслужават особено внимание в това отношение.

Фондитални радиатори

Грижа за батерията

Отоплителните батерии се почистват лесно. Прахът не се утаява вътре в самия радиатор, защото конвекционните токове предотвратяват това. И ако инсталацията е извършена правилно, това намалява риска от корозия до минимум.

За да удължите живота на тези радиатори, трябва да се придържате към определени правила:

 1. Самите алуминиеви сплави са устойчиви на корозия... Въпреки това, когато се използват заедно с мед (при условие, че недистилирана вода се използва като топлоносител), тези процеси са доста интензивни. Това се дължи на това, което е известно като електрическа корозия. Този процес се случва, когато водата, която се използва като топлоносител, има висока електрическа проводимост. Това се случва например, когато алуминиев радиатор е свързан към меден щранг или ако топлообменникът в отоплителен котел е направен от медни тръби;
 2. Ако отоплителната система е отворена, тогава в този случай е по-добре да се използват пластмасови тръби за основните тръбопроводи.... В затворени отоплителни системи със специален топлоносител този проблем практически не се проявява;
 3. Може да се наложи ремонт на алуминиеви отоплителни радиатори, ако инсталацията не е извършена правилно. Например, ако силата при завинтване на нипела (клапана) е превишена. С увеличаване на хидродинамичното налягане в мрежата, това води до деформация на конеца, което води до течаща вода в местата на резбовите връзки;
 4. Алуминиевите радиатори са проектирани за работно налягане от 7-9 атмосфери... Те също са доста чувствителни към качеството на охлаждащата течност, използвана в него. Ето защо е по-добре да инсталирате такива отоплителни устройства в автономни отоплителни системи на частни къщи и вили.

Важно! Централизираните отоплителни системи имат работно налягане от 10 атмосфери и по-високо. Следователно използването на алуминиеви радиатори в централните отоплителни мрежи е ограничено.

 1. В този случай е необходимо да се вземат предвид физическите свойства на алуминиевите сплави. Самият алуминий е доста мек метал и ако се работи небрежно, алуминиевата секция може лесно да се повреди. С други думи, тези батерии се нуждаят от внимателно и внимателно боравене.

Радиатор и корозия

Когато охладителната система спре да функционира, е необходимо внимателно да я изследвате, за да определите дефекта. Отработеният хладилен агент може да причини корозия на повърхността на радиатора. Започва да се йонизира почти веднага след зареждането с гориво. В този случай течността започва да разрушава метални повърхности, с които може да влезе в контакт, движейки се през системата.

Старият йонизиран хладилен агент може да причини щети само след няколко седмици работа. Когато радиаторът започне да тече, това може да се дължи на механични повреди или корозия. Това може да се случи по много причини, включително некачествена охлаждаща течност, наличие на соли във водата или повреда на защитното покритие на устройството.Навременното отстраняване на дефекта ще помогне за удължаване на работата на автомобилната част.

Радиатори. Свойства и видове отоплителни уреди.

Нека започнем, като разберем какво е радиатор?

Радиатор

- това устройство е проектирано да отделя топлинна енергия. В отоплителната система е необходим радиатор, за да се отдели топлина в помещение, за да се нагрее. И в автомобилите, за да се изолира прекомерната температура на двигателя, тоест да се охлади двигателят.

В тази статия ще ви помогна да изберете радиатор, ще научите как да използвате радиатора правилно.

Начини за свързване на радиатори. Свойства и параметри.

В тази статия ще ви кажа:

Ето как изглеждат алуминиевите и биметалните радиатори.

Този радиатор се състои от определен брой секции, които са свързани помежду си с пресечна нипел и специално уплътнително уплътнение.

Височината може да бъде различна в зависимост от проектното решение и дизайна.

Централно разстояние (от центъра на горната до долната резба) Обикновено: 350 мм, 500 мм. Но има и други, но те са трудни за намиране и не са много търсени.

350 мм, мощност до 140 W / секция. При 500 мм, до 200W / секция.

Ами топлината, генерирана от радиатора?

Мога само да кажа, че при нискотемпературно отопление количеството генерирана топлина значително намалява. Например, ако в паспорта е посочена мощност от 190 W / секция, това означава, че тази мощност ще важи при температура на охлаждащата течност от 90 градуса и температура на въздуха от 20 градуса. Повече информация за генерирането на топлина е написана тук: Изчисляване на топлинните загуби през радиатор

Каква е разликата между биметалните радиатори и алуминиевите радиатори?

Биметалните радиатори всъщност са стоманени радиатори, покрити с алуминий за по-добро разсейване на топлината. Тоест в биметалните радиатори се използват два метала - стомана (желязо) и алуминий.

Биметалният радиатор издържа на високо налягане и е специално проектиран за централно отопление. Следователно в апартаменти с централно отопление се инсталират само биметални радиатори.

Защо не поставите алуминиев радиатор на централното отопление?

Факт е, че към водата за централно отопление се добавят специални добавки за намаляване на мащаба. Направете го по-алкален. И алкалът изяжда алуминия. Следователно, за да не говорим за метали, които са устойчиви на корозия, все още има нещо, което може да унищожи всеки метал. Дори медта и медните тръби не са имунизирани срещу корозия. Чух, че железен прах или стоманени стружки, когато са в контакт с мед, унищожават медта.

Алуминиевият радиатор е подходящ за автономни отоплителни системи. В частни къщи, където собствено отопление и собствена охлаждаща течност без никакви хитри добавки. Имайте предвид за антифриза, когато наливате повече антифриз, разберете как ще се отрази на вашите тръби, изработени от различни метали. За съжаление алуминиевият радиатор излъчва водород, но в каква пропорция е трудно да се каже. Поради този водород често се образува въздух, който трябва постоянно да се обезвъздушава.

Биметалният радиатор също не представлява нищо добро. Той корозира силно и всичко това, защото във водата винаги има определено количество кислород, който унищожава желязото (стоманата). Биметален радиатор, подобно на железните тръби, ще корозира.

Алуминият е по-малко податлив на корозия, но все пак има всякакви химикали, които ще ядат алуминий.

Много често дори водата от кладенец има някакви химически свойства. Например, той може да бъде силно киселинен, което също може само да увеличи корозията на тръбите. Усилените пластмасови тръби и тръбите от омрежен полиетилен не са обект на корозия, но се страхуват от високи температури над 85 градуса.(Ако температурата е по-висока, тогава животът на пластмасовите тръби пада рязко.). Полипропиленовите тръби позволяват преминаването на кислород. За тръбите ще говорим в други статии, само ще кажа, че експериментално е открито, че кислородът прониква през пластмасата. В подсилените пластмасови тръби има алуминиев слой, който предотвратява преминаването на кислород в отоплителната система.

За да издържат вашите железни тръби и стоманени радиатори по-дълго, трябва да направите водата или охлаждащата течност по-алкални. Има специални добавки.

И все пак, след претегляне на всички плюсове и минуси, по-добре е да поставите алуминиеви секционни радиатори за частна къща. За апартамент за централно отопление, биметален секционен радиатор.

Налягане на радиатора.

Що се отнася до работното налягане, за алуминиевите радиатори то е от 6 до 16 атмосфери.

За биметалните радиатори това е от 20 до 40 атмосфери.

Що се отнася до налягането в системите за централно отопление, то може да достигне 7 бара. В частни къщи с триетажна сграда налягането е около 1 - 2 бара

Корозията и образуването на водород могат да бъдат намалени чрез всяка химическа обработка на радиаторите по време на производствения етап. Какво може да се напише в паспорта. И тогава все още трябва да се докаже. Кой ще се възползва от него, дори и най-евтиният радиатор ще продължи поне 10 години. И с всякакви защитни слоеве за 20-50 години. Резултатите ще бъдат след 15 г. И когато изминат 15 години, те просто ще забравят за някакъв защитен слой. И след 5 години вече няма да показвате последиците от унищожаването на радиаторите на производителя.

Конвектори за отопление.

Конвектор

- това отоплително устройство е направено по тази технология. Просто обикновена тръба минава през много плочи, които пренасят топлината във въздуха.

За красота това устройство е покрито с декоративен панел.

Що се отнася до мощността, те са посочени в паспорта за всеки отделен модел.

Чугунен радиатор.

Това е евтин нагревател, но ужасно тежък.

Не можете да го закачите на слаба стена, трябва да окачите такива радиатори на подсилени скоби.

По отношение на мощността те са до 120 W / секция

Те също са изложени на корозия и могат да издържат на високо налягане до 40 атмосфери. Поради факта, че дебелината на стените им е голяма, такива чугунени радиатори служат много дълго време. Ще отнеме повече от дузина години, за да унищожи такъв радиатор с корозия.

Не помня някой стар чугунен радиатор да е започнал да тече поради корозия.

Стоманени панелни радиатори.

По-добре е да не инсталирате радиатори от стоманени панели в апартамент за централно отопление, първо, тяхната дебелина на стената достига 2,5 мм. Има и дебелина на стената от 1,25 мм. И тогава корозията бързо ще ги изяде. Те издържат на налягане по-малко от биметалните секционни.

Работно налягане до 10 Bar.

Всеки отделен панел има своя собствена топлинна мощност, посочена в паспорта.

Такива радиатори са евтини и обикновено са подходящи за частна къща като най-евтиния вариант. В сравнение с разсейването на топлината и изискванията за пространство, те заобикалят секционните радиатори. Тоест, такъв радиатор ще заема по-малко място и в същото време ще генерира повече топлина.

Защо стоманата е лоша за отоплителна система?

В отоплителна система, в която има стомана или желязо, цялата отоплителна система е много затрупана с утайки и последиците от корозията на стоманата. Трохите от ръждясала стомана започват да се натрупват в цедките и влошават циркулацията на отоплителната система. Следователно, ако имате стоманени тръби или стоманени радиатори, тогава филтрите трябва да се използват с добър запас. Или може да се наложи да почиствате филтрите си всеки месец. Ако филтрите не са почистени, тогава отоплителната система се изправя и не циркулира топлина през тръбите.

Защо алуминият е лош за отоплителна система?

Алуминият отделя водород.При алуминиевите радиатори е много често необходимо да се изпуска въздух от отоплителната система. Между другото, алуминиевите радиатори издържат много по-дълго от стоманените. Но при секционните радиатори първото нещо, което трябва да направите, е да изтекат фуги поради некачествени уплътнения или връзки. Или ако използвате течност против замръзване, която също увеличава изтичането на ставите. Между другото, медни тръби, където охлаждащата течност циркулира през алуминиеви радиатори, не траят дълго. Следователно има слух, че медта и алуминият са несъвместими. Също така чух, че медта и стоманата са несъвместими. А съвременните газови котли имат вътрешни медни тръби. Но това не е страшно, разликата може да не е голяма и може да намали живота на медните тръби с един и половина до два пъти. Според моите прогнози тръбата може да служи тихо 10 години. Това може да е просто страшна история. Тъй като, докато работихме за фирмата, колко вили сме изградили с медни тръби и алуминиеви радиатори. И все още продължаваме в същия дух. За мен Duc - по-голяма разрушимост се дължи на незамръзващата течност и вода, изместени към кисела среда. А алуминиевите радиатори се страхуват от воден чук и електрохимична корозия.

Разликата между стоманата и алуминия не е голяма

, въздухът може да се образува до 30% повече с алуминий. И разрушителната корозия може да се различава с 10-30%. И тогава всичко зависи от охлаждащата течност. Лошата течност за пренос на топлина може да съсипе вашата отоплителна система по-бързо от всяка комбинация от метали. На вода вашата отоплителна система ще продължи много по-дълго, отколкото на течност против замръзване - факт. Но може да е и обратното, ако водата е силно изместена към киселинност. Съветвам ви да се информирате за допълнителни добавки в отоплителната система. Учените от лабораторията за жилищни и комунални услуги знаят това по-добре, тъй като в централната отоплителна система циркулира специална обработена вода. Консултантите в магазините може да не са наясно с това.

Чух, че цинкът не е съвместим с течност против замръзване

... Ето защо е по-добре да не се излива течност против замръзване в поцинковани тръби.

По отношение на секционните радиатори.

Много често хората и инсталаторите се сблъскват със следния въпрос:

Колко секции могат да бъдат инсталирани на един радиатор?

Някои експерти посочват, че не са необходими повече от 10 секции за радиатор. Основната причина, поради която броят на секциите не е превишен, е дебитът на охлаждащата течност!

Обяснява!

Ако дебитът не е достатъчен за мощен радиатор, тогава от него ще излезе по-хладна охлаждаща течност! Съответно разликата ще бъде голяма. В резултат, колкото и секции да закачите, ако консумацията е малка, тогава ползата става неефективна. Тъй като основният топлообмен идва от охлаждащата течност и броят на секциите увеличава получаването на тази топлина от охлаждащата течност. При голям брой секции температурната глава на радиатора се увеличава. Тоест, температурата на подаване е висока, а температурата на връщане е ниска.

Отговорът е, че можете да поставите радиатор с 20 секции! Необходимо е само да има достатъчен дебит на отоплителната среда! Ако искате да разберете хидравликата и отоплителната технология на отоплителната система, препоръчвам ви да се запознаете с моя курс:

ИНЖЕНЕРНИ ИЗЧИСЛЕНИЯ

Имайте предвид термостатичния клапан, той намалява потока през радиатора.

Начини за свързване на радиатори. Свойства и параметри.

Това завършва статията! Пишете коментари.

като
Споделя това
Коментари (1)
(+) [Четене / Добавяне]

Всичко за селската къща Курс за водоснабдяване. Автоматично водоснабдяване със собствените си ръце. За глупаци. Неизправности на автоматичната водоснабдителна система на дъното. Кладенци за водоснабдяване Ремонт на кладенци? Разберете дали имате нужда! Къде да се пробие кладенец - отвън или отвътре? В кои случаи почистването на кладенци няма смисъл Защо помпите се забиват в кладенците и как да се предотврати Полагане на тръбопровода от кладенеца до къщата 100% Защита на помпата от сухо движение Обучителен курс за обучение. Направи си сам пода за подгряване на вода. За глупаци.Топъл воден под под ламинат Образователен видео курс: За ХИДРАВЛИЧНИ И ТОПЛИННИ ИЗЧИСЛЕНИЯ Водно отопление Видове отопления Отоплителни системи Отоплително оборудване, отоплителни батерии Система за подово отопление Лична статия за подово отопление Принцип на работа и схема на работа на подово отопление Проектиране и монтаж на материали за подово отопление за подово отопление Водна система за подово отопление инсталация Система за подово отопление Стъпка на монтаж и методи за подово отопление Видове водно подово отопление Всичко за топлоносителите Антифриз или вода? Видове топлоносители (антифриз за отопление) Антифриз за отопление Как правилно да се разрежда антифриз за отоплителна система? Откриване и последици от течове на охлаждаща течност Как да изберем правилния отоплителен котел Термопомпа Характеристики на термопомпа Термопомпа принцип на действие За отоплителните радиатори Начини за свързване на радиатори. Свойства и параметри. Как да изчислим броя на радиаторните секции? Изчисляване на топлинната мощност и броя на радиаторите Видове радиатори и техните характеристики Автономно водоснабдяване Автономно водоснабдяване Схема на кладенец Самостоятелно почистване на кладенеца Опитът на водопроводчика Свързване на пералня Полезни материали Редуктор на налягането на водата Хидроакумулатор. Принцип на действие, предназначение и настройка. Автоматичен клапан за освобождаване на въздух Балансиращ клапан Байпасен клапан Трипътен клапан Трипътен клапан със ESBE серво задвижване Термостат към радиатора Серво задвижването е колектор. Избор и правила за връзка. Видове филтри за вода. Как да изберем воден филтър за вода. Филтър за обратна осмоза Възвратен клапан Предпазен клапан Смесителен блок Принцип на действие. Цел и изчисления. Изчисляване на смесителната единица CombiMix Hydrostrelka. Принцип на действие, предназначение и изчисления. Натрупващ котел за индиректно отопление. Принцип на действие. Изчисляване на плоча топлообменник Препоръки за избор на PHE при проектирането на обекти за топлоснабдяване Замърсяване на топлообменници Индиректен бойлер Магнитен филтър - защита срещу котлен камък Инфрачервени нагреватели Радиатори. Свойства и видове отоплителни уреди. Видове тръби и техните свойства Незаменими водопроводни инструменти Интересни истории Ужасна приказка за черен монтажник Технологии за пречистване на водата Как да изберем филтър за пречистване на водата Мислейки за канализацията Пречиствателни станции за отпадъчни води на селска къща Съвети за водопроводни инсталации Как да оцените качеството на вашето отопление и водоснабдителна система? Професионални препоръки Как да изберем помпа за кладенец Как правилно да оборудваме кладенец Водоснабдяване на зеленчукова градина Как да изберем бойлер Пример за монтаж на оборудване за кладенец Препоръки за пълен комплект и монтаж на потопяеми помпи Какъв тип водоснабдяване акумулатор да изберем? Цикълът на водата в апартамента, дренажната тръба Изпускащ въздух от отоплителната система Хидравлика и отоплителна технология Въведение Какво е хидравлично изчисление? Физични свойства на течностите Хидростатично налягане Нека поговорим за съпротивленията при преминаване на течността в тръби Режими на движение на течността (ламинарно и турбулентно) Хидравлично изчисление за загуба на налягане или как да се изчислят загубите на налягане в тръба Локално хидравлично съпротивление Професионално изчисляване на диаметъра на тръбата с помощта на формули за водоснабдяване Как да изберем помпа според техническите параметри Професионално изчисляване на водни отоплителни системи. Изчисляване на топлинните загуби във водния кръг. Хидравлични загуби в гофрирана тръба Топлотехника. Авторска реч. Въведение Процеси на топлообмен T проводимост на материалите и топлинни загуби през стената Как губим топлина с обикновен въздух? Закони за топлинното излъчване. Сияйна топлина. Закони за топлинното излъчване. Страница 2.Загуба на топлина през прозореца Фактори на топлинни загуби у дома Започнете собствен бизнес в областта на водоснабдяването и отоплителните системи Въпрос за изчисляването на хидравликата Конструктор за отопление на вода Диаметър на тръбопроводите, дебит и дебит на охлаждащата течност. Изчисляваме диаметъра на тръбата за отопление Изчисляване на топлинните загуби през радиатора Мощност на отоплителния радиатор Изчисляване на мощността на радиаторите. Стандарти EN 442 и DIN 4704 Изчисляване на топлинните загуби през заграждащи конструкции Намерете топлинни загуби през тавана и разберете температурата в тавана Изберете циркулационна помпа за отопление Пренос на топлинна енергия през тръби Изчисляване на хидравличното съпротивление в отоплителната система Разпределение на потока и отопление през тръби. Абсолютни вериги. Изчисляване на сложна свързана отоплителна система Изчисляване на отопление. Популярен мит Изчисляване на отоплението на един клон по дължината и CCM Изчисляване на отоплението. Избор на помпа и диаметри Изчисляване на отоплението. Изчисляване на двутръбното задънено отопление. Еднотръбно последователно изчисление на отоплението. Двутръбна преминаваща Изчисляване на естествената циркулация. Гравитационно налягане Изчисляване на воден чук Колко топлина се генерира от тръбите? Сглобяваме котелно помещение от А до Я ... Изчисляване на отоплителна система Онлайн калкулатор Програма за изчисляване на топлинни загуби на помещение Хидравлично изчисляване на тръбопроводи История и възможности на програмата - въведение Как да се изчисли един клон в програмата Изчисляване на ъгъла на CCM на изхода Изчисляване на CCM на отоплителни и водоснабдителни системи Разклонение на тръбопровода - изчисление Как да се изчисли в програмата еднотръбна отоплителна система Как да се изчисли двутръбна отоплителна система в програмата Как да се изчисли дебитът на радиатор в отоплителна система в програмата Преизчисляване на мощността на радиаторите Как се изчислява двутръбна свързана отоплителна система в програмата. Цикъл на Тихелман Изчисляване на хидравличен сепаратор (хидравлична стрелка) в програмата Изчисляване на комбинирана схема на отоплителни и водоснабдителни системи Изчисляване на топлинните загуби през заграждащи конструкции Хидравлични загуби в гофрирана тръба Хидравлично изчисление в триизмерно пространство Интерфейс и управление в програма Три закона / фактора за избор на диаметри и помпи Изчисляване на водоснабдяването със самозасмукваща помпа Изчисляване на диаметрите от централното водоснабдяване Изчисляване на водоснабдяването на частна къща Изчисляване на хидравлична стрела и колектор Изчисляване на хидравлична стрелка с много връзки Изчисляване на два котла в отоплителна система Изчисляване на еднотръбна отоплителна система Изчисляване на двутръбна отоплителна система Изчисляване на контур на Тихелман Изчисляване на двутръбна радиална окабеляване Изчисляване на двутръбна вертикална отоплителна система Изчисляване на еднотръбна вертикална отоплителна система Изчисляване на топъл воден под и смесителни блокове Рециркулация на подаване на топла вода Балансиране на регулиране на радиатори Изчисляване на отопление с естествено циркулация Радиално окабеляване на отоплителната система контур на Тихелман - свързано с две тръби Хидравлично изчисление на два котла с хидравлична стрелка Отоплителна система (не е стандартно) - Друга схема на тръбите Хидравлично изчисление на многотръбни хидравлични стрелки Радиаторна смесена отоплителна система - преминава от задънени улици Терморегулация на отоплителни системи Разклоняване на тръбопроводи - изчисляване на разклоняване на хидравличен тръбопровод Изчисляване на помпата за водоснабдяване Изчисляване на контурите на топъл воден под Хидравлично изчисление на отоплението. Еднотръбна система Хидравлично изчисление на отоплението. Двутръбна задънена улица Бюджетна версия на еднотръбна отоплителна система на частна къща Изчисляване на дроселна клапа Какво представлява CCM? Изчисляване на гравитационната отоплителна система Конструктор на технически проблеми Удължаване на тръбата SNiP GOST изисквания Изисквания към котелното Въпрос към водопроводчика Полезни връзки водопроводчик - Водопроводчик - ОТГОВОРИ !!! Жилищни и комунални проблеми Инсталационни работи: Проекти, схеми, чертежи, снимки, описания.Ако ви е писнало да четете, можете да гледате полезна видеокасета за водоснабдителните и отоплителните системи

Отстраняване на дефекти на радиатора

Състоянието на радиатора трябва да се проверява редовно. Това е особено важно преди дълго пътуване. Когато в радиатора се появи теч поради корозия, е необходимо да се използват специални уплътнители или студено заваряване. Малките течове в охладителната система ще помогнат за фиксирането на уплътненията. За тези цели уплътнителят се излива в резервоара на охладителната система. В контакт с въздуха такива вещества се втвърдяват, образувайки полимерен филм, който надеждно затваря теча. Студеното заваряване е по-труден вид ремонт. Използва се при наличие на големи пукнатини.

На повредената повърхност се нанасят топлоустойчиви лепилни уплътнители, които наподобяват пластилин. Уплътнителят се втвърдява в рамките на няколко минути, но пълното втвърдяване може да се случи много по-късно. Понякога това отнема цял ден. Тези средства всъщност са спешни. В близко бъдеще ще е необходимо да се свържете с автосервиз за по-съществени ремонти, в противен случай радиаторът ще трябва да бъде заменен с нов. Дори ако "студено заваряване" може да продължи няколко години, пак не си струва риска.

Предотвратяване и предотвратяване на проблеми с радиатори в отоплителната система

Има лесен начин да предотвратите повечето неприятности, свързани с радиаторите. За гарантирано изключване на устройствата от системата трябва да се използват спирателни клапани. За да се осигури непрекъснато отопление за съседите в еднотръбни отоплителни системи, е необходимо да се използва байпасният принцип, байпас, който е тръба, свързваща входа и изхода директно пред радиатора. Също така се препоръчва да се оборудва байпас в случаите, когато възнамерявате да инсталирате отделни термостати за контрол на температурата в еднотръбна (стояща) отоплителна система.

За да се намали нагряването на радиаторите, се използва частично изключване на подаването на охлаждаща течност. В същото време, ограничавайки преминаването му през радиаторите в апартамента, вие, при липса на байпас, забавяте циркулацията на охлаждащата течност от съседите. За да избегнете този нежелан ефект, инсталирайте байпас пред регулатора - водата ще байпасира и няма да блокирате отоплението в апартаментите на други хора.

За да намалите вътрешната корозия, не източвайте радиаторите повече от 15 дни през лятото. Най-добре е да ги оставите пълни с вода, като затворите сферичните кранове на захранващата линия. Но не забравяйте едновременно леко да отворите отвора за въздух на радиатора (клапата на Маевски).

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни