Отзиви за слънчеви вакуумни колектори от реални хора

Предимства и характеристики на реалната употреба

Никой няма да даде по-добра оценка от тези, които са изпробвали технологията за себе си. Доволни ли са потребителите на слънчеви панели от решението? Разбираме какво казват мрежовите потребители за това.

Инверторите на мрежата, използвани за работа с батерии, не изискват батерии, които са слабото звено в алтернативните захранвания. Електричеството се генерира в реално време и веднага влиза в мрежата. Теоретичните изчисления напълно съответстват на реалността, което е проверено на практика. Това ви позволява да планирате разходите за закупуване на батерии.

Важно е обаче да се вземат предвид облачността.

Кои слънчеви панели от украинското производство са по-добри

Слънчевият панел е в състояние да се изплати след няколко години, в зависимост от метеорологичните условия. Тази инсталация не изисква никакви разрешения. Когато купувате модели, трябва да обърнете внимание не само на чуждестранни компании, но и на панелите на украинското и руското производство. Най-популярните компании са Kvazar, Ray Trade, Rentechno, Star Energy, Green System.

Предимствата на вътрешна покупка:

 1. Цената съответства на качеството;
 2. Можете да спестите от електричество, като използвате панели за сгради за различни цели;
 3. Украински производители предлагат широка гама от продукти;
 4. Бърза и евтина доставка.

Сред украинските производители има много кандидати, които могат да се конкурират с чуждестранни компании по отношение на качеството. Най-вече потребителите са доволни от наличието на вътрешен продукт. Преди да купите, по-добре е да се консултирате със специалист и да проучите по-подробно характеристиките на слънчевите панели.

За какво мълчат продавачите на слънчеви панели

Ако се разхождате из форумите и рецензиите, можете да намерите такива предупреждения от щастливите собственици на слънчеви панели.

 1. Панелите изискват инвертор на мрежата за работа: когато купувате панели, трябва да съвпадате с напрежението на инвертора и панелите за съвместимост.

Например, за да работите с два панела, всеки от 100 вата, е необходим инвертор от 300-500 вата.

Китайските и обикновено доста висококачествени инвертори все още често показват мощност, която не отговаря на реалността в случая. Бъдете внимателни по време на покупката и проверете подробностите. Устройството работи в присъствието на мрежово напрежение, поради което не може да бъде резервен източник на енергия. Ако електричеството не се консумира веднага, то се връща обратно в мрежата. В същото време броячът се обръща напред и назад. Това е необичайно и се пренебрегва от много гишета. Съществува риск от връщане на енергия

Важно е да се вземе предвид вида на измервателния уред и да се включат разходите за подмяната му в изчисленията. Ако вашият район често е облачен, важно е да го вземете предвид и да го приравните със сянката. Важно е да се вземат предвид времето и усилията, необходими за почистване на панелите, особено през зимата, за да се премахне сняг.

Основният извод на закупилите панели у нас е, че засега е твърде скъпо удоволствие, което трябва да се разглежда като хоби.

Опитът от използването на слънчеви вакуумни колектори от други страни

Sub ** r, Беларус

От октомври до Нова година водата в резервоара за съхранение не се загрява повече от 16 градуса, колекторът е издухан от сняг, казват, че е инсталиран неправилно. На 7 януари навън беше -32, но сензорите и контролерът показаха, че до 12 часа на обяд водата се затопли до +30. Вероятно инсталирах няколко тръби, по-добре е да инсталирам 30-40 на резервоар от 200 литра.

Събрах всичко сам, може би има грешки в изчисленията, но мисля, че продавачите на оборудване хитруват с ефективност. Въпреки че това е по-скоро експеримент за мен, цената и периодът на изплащане не са съвсем обнадеждаващи.

17a0192a2181604fd1e7a7ad0cc7ca40.jpe


9eb8830d456fc3e23a515ef9402c382a.jpe

I *** rs

Решихме да започнем да продаваме слънчеви колектори и да тестваме вакуумния. Поставихме го на колега в частна къща. Избран въз основа на необходимостта - за топла вода, с отделен резервоар, който е инсталиран вътре в къщата. 135-литров резервоар, един колектор за 12 тръби с диаметър 58 mm и дължина 1800 mm.

"Собственикът" е доволен, тъй като резервоарът, колекторът, контролерът и контролното устройство му бяха предоставени безплатно. Останалите консумативи служителят е закупил сам.

От юли до средата на октомври колекторът нагряваше един резервоар на ден до 50 градуса, ако беше постоянно слънчево - 2 резервоара. Тоест съответно 135 и 270 литра. През зимата отоплението е много ефективно, съдейки по броя активирания на помпата за изпомпване. Сгрешихме с инсталацията - голяма дължина на тръбите (около 30 метра), което означава големи загуби. И инсталирането на сензора е неправилно - те бяха инсталирани в колектора, а не в резервоара. Като цяло, в идеалния случай, трябва да зададете две, за да свържете данните чрез контролера.

Дмитрий, Беларус (изпратено от коментари)

Недалеч от къщата инсталирахме два вакуумни колектора с 24 тръби. Не е достатъчно за отопление, но е достатъчно за топла вода. Водата е просто вряща вода. Инсталаторите помогнаха да го свържат към отоплителната система за нагряване на вода и след това до необходимите 70 градуса с газов котел.

Спестяванията са очевидни, консумацията на газ е спаднала с 30-40%. Зимата ще мине, ще изчислим изплащането. Единственият проблем беше, че беше настроен под ъгъл от 45 градуса. Вдигнат до позиция по-близо до вертикалата - производителността се е увеличила. Но температурата на нагряване зависи от облачността. Мъглата сутрин също влияят - в такива дни резервоарът се затопля по-бавно. И така, доста щастлив.

Предимства и недостатъци на тази технология

Всяка реална система има своите плюсове и минуси, а слънчевата централа също ги има. Предимствата включват следните фактори:

 1. Автономност. Качеството на живот ще престане да зависи от здравето на държавните електропреносни мрежи. Не е тайна, че периодичните прекъсвания на електрозахранването са доста нервни. И ако работите у дома, тогава просто се нуждаете от автономно захранване, в противен случай липсата на електричество може да доведе не само до морални, но и до материални разходи.
 2. Променливост. Възможността за поетапно увеличаване на мощността. Не е необходимо да превръщате цялата къща в слънчева енергия наведнъж. За начало ще са достатъчни един панел и акумулатор за кола, от които лесно можете да захранвате няколко LED светлини или улични светлини. Като експеримент и за да придобиете необходимия опит, можете да започнете с фонтан със слънчева енергия или електрифицираща кухня. Постепенно увеличавайки мощността на системата, можете да преминете към по-сериозни устройства, например да свържете вентилатори през лятото и малък нагревател през зимата. И след като сте внимателно проучили темата, можете да стартирате глобални проекти, да прехвърлите отоплението на слънчева енергия или да захранвате оранжерията.
 3. Безопасност на околната среда. В процеса на генериране на електрическа енергия в околната среда не се отделят вредни елементи, а при изхвърляне на дефектни компоненти не се образуват вредни съединения.
 4. Законност. Не са ви необходими никакви допълнителни разрешителни за закупуване и инсталиране на слънчеви панели на вашия покрив или зона в непосредствена близост до къщата.
 5. Трайност. Ако елементите в панелите са с високо качество и са свързани правилно, а самите батерии са инсталирани според всички правила, системата ще ви служи повече от десетилетие.

Сега за недостатъците:

Предвид настоящата ситуация с въглеродните енергийни носители, не е въпрос да се премине към алтернативни енергийни източници или не. Основното тук е да решите кой от възобновяемите ресурси е подходящ за вас.Ако информацията от тази статия ви е била полезна, споделете я с приятелите си и не забравяйте да се абонирате за нашия блог, предстоят още много интересни неща.

Нарастващата популярност на слънчевата енергия

Ако търсите в интернет, ще намерите немалко положителни и дори възторжени отзиви за слънчевите панели от тези, които вече са ги инсталирали. Популярността им нараства по ред причини. Например разходите за използване на един и същ газ или въглища непрекъснато нарастват, а слънчевите централи са отличен резерв от енергия за къщи в малките градове, където често се спира електричеството. Слънчевата енергия е най-доброто решение за райони, където наблизо няма електропроводи и няма техническа възможност за инсталирането им.

В промишлен мащаб производството на такива инсталации е установено в страни като:

 • Германия;
 • САЩ;
 • Китай;
 • Украйна;
 • Русия.

Относно технологиите

Би било погрешно да се каже, че това е нова технология. През 1960 г. астронавтите използваха сателити, задвижвани със слънчева енергия; по време на Втората световна война много такива батерии бяха инсталирани в домовете в САЩ, което им позволяваше да получават енергия от слънцето и да отопляват домовете си за негова сметка.

218c6739a51b682b2d09f4690c9384e7.jpe 9966f41e949198121d3c3175b114b3e0.jpe

Беше проблематично да се въведе технологията навсякъде - фотоволтаичните панели, които отговарят за преобразуването на слънчевата светлина в електрическа енергия, са доста скъпа технология. Разходите често са ключовият фактор за вземане на решение.

Очевидно за вземането на решение е необходимо да се вземе предвид комбинация от фактори. Помислете за ясните ползи от оборудването на дома ви със слънчеви панели:

 • Енергията на слънцето е безплатна и неизчерпаема.
 • Енергията на слънцето е екологична.
 • Няма емисии на парникови газове.

Използвайки слънчеви панели, ние на практика се присъединяваме към „зеленото движение“, поемаме по пътя на защитата на планетата и получаваме безплатна и безкрайна енергия.

Как работи слънчевата батерия? Панелът се състои от фотоволтаични клетки, свързани с обща рамка. Всеки използва полупроводников материал (най-често силиций) и електрическо поле. Полупроводникът абсорбира енергията на лъчите и се загрява, освобождава електрони, насочени от електрическото поле в определена посока, потокът от електрони образува електрически ток. Токът през установените контакти се изпраща към проводниците и се използва по предназначение. Силата на тока зависи от мощността, произведена от фотоклетката.

За да се увеличи ефективността на силиция, се използват примеси (към силиция се добавят атоми на други вещества), например фосфор.

В допълнение, силиций отразява добре светлината, поради което, за да се намалят загубите, фотоклетките са защитени с антирефлексно покритие. И за да предпазят батериите от механични повреди, те са покрити със стъкло.

Ефективността на такива батерии е доста ниска - те са в състояние да обработят само 12-18% от падащите върху тях лъчи. Най-успешните проекти постигат ефективност от 40%.

Компоненти на слънчева електроцентрала

Обикновено могат да се разграничат две групи системи от слънчеви клетки - с малки и големи панели. В първия случай говорим за батерии, способни да "издават" до 24 V... За да се осигури напълно къщата с електричество, ще са необходими панели от втория тип. Помислете за проектирането на такива системи.

Слънчеви клетки

Слънчеви клетки

Най-важната част от слънчевата електроцентрала са самите клетки. Изработени са от специален материал, който е способен да преобразува слънчевата енергия в електрическа.

Панелът се състои от няколко отделни елемента, които са свързани последователно и паралелно. При паралелно свързване изходното напрежение се увеличава; при последователно свързване изходният ток.

Всеки слънчев панел има няколко основни характеристики, които трябва да се вземат предвид при избора.

ХарактеристикаПодробно описание
Мощност (W) Избира се, като се вземе предвид нивото на оборудване с електрически уреди. И така, тричленно семейство консумира около 5 kWh всеки ден. Това означава, че общата мощност на фотоклетките не трябва да бъде по-малка 1500 вата... Има редица други нюанси, които трябва да бъдат взети под внимание.
Волтаж (AT) За частна къща, системи, които издават 24 V
Тип черупка Метал или пластмаса. Първият е по-тежък, но по-траен.
Механизъм за свързване Съединители или щифтове. Първият вариант е по-практичен и надежден, но струва повече.

Не забравяйте, че ще трябва редовно да почиствате елементите от мръсотия и прах. Много по-удобно е да направите това, ако панелите са в надеждна метална рамка.

Слънчевите панели могат да бъдат закупени в готов вид, но е много по-изгодно и по-удобно да ги сглобите сами. По този начин можете да спестите много. Самите елементи могат да бъдат поръчани онлайн. Свързвайки ги паралелно и последователно, можете да постигнете необходимата мощност и напрежение. За рамката можете да използвате алуминиеви ъгли и лист стъкло или прозрачна пластмаса.

Не забравяйте, че с течение на времето пластмасата може да замъгли, което ще намали количеството енергия, която се черпи от панелите. Стъклото е по-трайно в това отношение, но е по-малко издръжливо.

Контролер

Контролерът разпределя заряда между потребителя и батерията. Ако мощността, предоставена от слънчевите панели, е повече от консумираната, остатъкът се използва за зареждане на батериите. Ако мощността на товара е по-голяма от излъчваните елементи, батериите са свързани към работа.

Контролерът също така гарантира, че батериите са правилно заредени. Той трябва да бъде избран въз основа на мощността на слънчевите панели, капацитета на батерията и натоварването. Съвременните контролери могат да ви предадат цялата информация за вашата станция чрез интернет.

Батерии

Контролер

Батериите съхраняват излишната енергия от слънчеви панели, което ви позволява да използвате електричество през нощта. Освен това, ако количеството консумирана електроенергия надвишава максимално възможното производство в панелите, батерията е свързана.

Най-важният параметър Батерия - капацитет. Минималният необходим капацитет на батерията е количеството електроенергия, което консумирате на вечер. Ако през нощта консумирате 2 kWh, тогава батерията трябва да даде най-малко 2 kWh.

Капацитетът се изчислява, както следва:

Необходим капацитет = консумация (W / h) / напрежение на батерията (във волта).

Ако консумирате 2 kWh, а напрежението на батерията е 12 инча, тогава необходимият капацитет е 166 A / h (2000/12).

Но Ефективност батерията не 100 %, но 70 или дори 50 %... При облачно време производството на електроенергия е значително намалено, така че трябва да изчислите Батериявъз основа на консумацията за два дни. След това, в случай на облачно време, можете спокойно да изчакате слънчеви дни.

Инвертор

Инвертор

Инверторът преобразува 12 инча от батерията в 220 V за работа на устройства. Основният му параметър е мощността. Изчислява се от консумацията на електричество от всички устройства едновременно.

Тази стойност трябва да бъде избрана с марж, тъй като Ефективност това устройство далеч не е 100 %... Когато даден товар е свързан с обща мощност, по-голяма от инвертора, който може да даде, той просто ще изгори или ще влезе в защита.

Има едно предупреждение при избора на инвертор. Устройствата с електрически мотор (хладилник, бормашина, прахосмукачка и др.) Изискват чиста синусоида за работа. Ето защо, когато избирате инвертор, трябва да обърнете внимание не само на мощността, но и на вида на изходното напрежение.

Електрически инсталации

Проводниците свързват всички елементи заедно. Струва си да ги избирате въз основа на силата, която тече през тях. В този случай е необходим резерв, тъй като част от доставената енергия може да се загуби върху проводниците.

Ако проводниците работят на границата си, те могат да се нагорещят, причинявайки пожар.

Соларните панели обикновено се инсталират на покрива на къщата, но ако покривът не е добре позициониран, тогава те могат да бъдат монтирани на земята с помощта на специални стойки. В този случай ще бъде удобно да почистите оборудването от мръсотия и прах.

Посоката на инсталиране също играе голяма роля. Трябва да разберете в каква посока продължителността на осветяването на слънчевите панели ще бъде максимална за вашия регион.

Слънчеви панели за дома: как работят

В Русия и други страни със студена зима мнозина се съмняват в ефективността на такива инсталации, тъй като няма слънце в продължение на много дни в годината, поради което натрупаната слънчева енергия през топлия сезон бързо ще бъде изхабена по време на тежки студове.

Такива инсталации обаче имат достатъчно висока мощност, която варира от 200 W за един модул, те са способни да произвеждат енергия през целия ден и са в състояние да улавят светлина дори при валежи или дебели облаци. Единственото отрицателно е намаляване на мощността при лошо време с около половината. Но, от друга страна, слънчевите панели имат способността да съхраняват енергия, която ще се отделя в случай на недостатъчна слънчева светлина.

Новото поколение инсталации, базирани на аморфен силиций, се различава от предишното по това, че такива батерии не трябва да бъдат насочвани към слънцето, за нормалната им работа ще е достатъчна средна площ. Но те имат значителен недостатък - за поставянето им трябва да се отдели голяма площ. А производителността в Северна Русия ще бъде значително по-ниска, отколкото в Крим или Краснодарски край. Но в същото време в същия Санкт Петербург те все още могат да се използват с успех цяла година.

99bb6505f517bf2bc42ed72c803598c1.jpe 4e759665bff08246cc552a491745eeb9.jpe


6793705111331a3c99e99d626ef7d14a.jpe


4e5d67ed86018253260bc43e136410ef.jpe

Принципът на работа на инсталациите е следният:

 • Генераторите на електричество в слънчеви панели са модели, които улавят слънчевата енергия. Те работят на основата на фотоелектрични реакции и генерират ток съгласно принципа на излъчване на нагрявани тела;
 • панелите са направени на основата на силиций. Ефективността на един панел е приблизително 30 процента при 300 вата. И за да се постигне най-добър резултат, няколко десетки елемента се комбинират във вериги, благодарение на което инсталациите могат да работят при средна облачност;
 • За да може температурата в къща с площ от 30 квадратни метра да е комфортна през цялата година, общата площ на модулите трябва да бъде най-малко 100 квадратни метра, а батериите и разпределителното оборудване трябва да бъдат монтирани в самата къща. Съдейки по прегледите на собствениците на частни къщи, това е едно от най-трудните условия за инсталиране на слънчеви панели.

Мит 2: „Всяка сянка пречи на работата“

Следващият мит казва, че слънчевите панели не генерират електричество при облачно време или през зимата и могат да се използват само при ясно време.
Разбира се, слънчевите колектори показват пика на своята активност само когато слънцето е в зенита си при безоблачно време, но това не означава, че те няма да генерират енергия, когато слънцето е скрито зад облаците, батериите просто няма да работят в пълен.

Но пълно спиране става само през нощта, когато няма СВЕТЛИНА. Дори светлината от крушка може да накара слънчев панел да работи.

Как работи?

Слънчевите клетки са съставени от силициеви пластини. Когато фотоните на светлината ударят кристалната решетка на този материал, някои от електроните започват да се движат. А от училищния курс по физика знаем, че движението на електрони в проводник е електричество.

Общата енергия, излъчвана от слънцето във всички посоки, е приблизително 385 милиарда MWh. За всеки квадратен метър от повърхността на тази сравнително малка звезда се отчитат повече от 63 kW. Но след като е преодолял 150 милиона километра до земята, фотонният лъч е доста разпръснат и при екватора при ясно време, по обяд, мощността на светлината е около 1 kV на 1 квадратен метър.

Разновидности на слънчеви панели за частна къща: характеристики

За да бъде ефективна слънчевата клетка, е необходимо да се подбере оборудване, чийто дизайн е подходящ за определен регион и климат. Общо има 3 основни типа слънчеви панели. Те се различават по структурата на работната повърхност.

Видове слънчеви панели:

 • Тънък филм;
 • Монокристален;
 • Поликристален.

Тънкослойната версия има аморфен силиций в структурата си. Това са относително евтини батерии, но не често срещани на пазара. Такива панели се състоят от тънък опънат филм, който е достатъчно здрав. Така че конструкцията не се страхува от прах и при неблагоприятни условия ефективността на работа се намалява само с 20%. Но тяхната инсталация изисква голяма площ.

Преди да закупите слънчеви панели за частна къща, трябва внимателно да проучите характеристиките на тяхната работа.

Монокристалният силиций се използва за монокристални панели. Това са най-ефективните дизайни, но доста скъпи. Панелите се произвеждат чрез охлаждане на силициевата стопилка. В резултат на това се създава слитък от едната страна, равномерно, а от друга, той е разделен на пчелни пити.

Монокристалните слънчеви клетки често се срещат на плавателни съдове. Те са устойчиви на влага. Такива конструкции са монтирани на покривите на къщи на места, където има много слънце.

Сред предимствата на тези панели са ниското тегло, компактността и издръжливостта. Батериите са лесни за инсталиране и достатъчно гъвкави. Но работата на конструкцията изисква много слънчева енергия и при облачно време работата на устройствата е невъзможна.

Поликристалните батерии са направени от подходящ силиций. При тяхното производство се използва технологията на кристализация на центровете в слитъка. Плочите се обработват по същия начин, както в предишната версия, но показателите на електротехниката ще бъдат по-високи.

На външен вид батериите се различават по цветни части. Кристалите блестят с ярко син оттенък. Такива дизайни се използват във всяка публична институция и само за улично осветление.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни