Биметални радиатори с долна връзка


Какво представляват биметалните радиатори?

Това са батерии за нагряване на вода, които имат композитна структура:

 • вътрешни стоманени (по-рядко - медни) тръби;
 • външен секционен корпус от алуминиеви сплави.

Циркулацията на топлообменната течност се осъществява през вътрешните колектори, които пренасят температурата към тялото, а тази към въздуха. Предимството на такива блокове пред алуминиевите радиатори е очевидно: те са по-устойчиви на агресивна среда. Стоманата и медта са по-малко податливи на ръжда и високите температури са по-малко вредни за тях.

Инструкции стъпка по стъпка за свързване на биметални отоплителни радиатори

На първо място, трябва да изчислите диаметъра на захранващите тръби и да поръчате монтажен комплект с подходящ размер. Не забравяйте да проверите наличието на елементите, необходими за свързване на избраните от вас радиатори. За това ще ви трябва:

 • клапан за обезвъздушаване;
 • 2 адаптера;
 • адаптер за клапан на Маевски;
 • бънг;
 • скоби;
 • уплътнения за щепсела и адаптера.

Преди да свържете биметални радиатори, е необходимо да подготвите правилно контейнера. За да направите това, изключете водата и източете остатъците от отоплителната система. Демонтирайте старата батерия, докато е необходимо да развиете резбовите връзки на изхода и захранващите тръби.

Отоплителни радиатори с долна връзка

Чертеж на екран за биметален радиатор.

Маркирайте местата на закрепванията. За да направите това, е необходимо да прикрепите отоплителния радиатор към тръбните връзки. Проверете нивелирането с нивото на сградата. След това маркирайте отворите за монтаж с молив. За да направите това, прикрепете стойките към мястото на тяхното инсталиране.

На предварително маркираните места е необходимо да се направят дупки със съответния диаметър. За това се използва перфоратор. Закопчалките се фиксират с дюбели. Обмислете факта, че за 8 и по-малко секции на биметален радиатор са достатъчни 3 крепежни елементи. При по-голям брой секции трябва да използвате 4 крепежни елементи.

Инсталирайте батерията върху подготвените стойки. Трябва да се монтира така, че хоризонталният колектор да е върху куките. Освен това трябва да сте наясно, че основната характеристика на свързването на биметални батерии е, че нагревателният уред, както вече беше споменато, трябва да се съхранява в опаковката, докато не бъде напълно инсталиран и не бъде извършен тест за ефективност.

Инсталирайте клапата на Mayevsky, който трябва да бъде включен в комплекта за доставка, върху всяка батерия. Винаги използвайте динамометричен ключ, когато затягате клапана. Това ще гарантира, че няма да надвишите допустимото напрежение. Монтирайте термостатични и спирателни клапани.

И накрая, биметалните радиатори са свързани към отоплителни системи за пренос на топлина. Забранено е почистването на повърхностите, които трябва да бъдат свързани с шкурка или файл, защото това може да доведе до течове.

Колко струват биметалните батерии?

Радиаторите съчетават всички свои отлични потребителски качества с достъпна цена. На MirCli можете да закупите модел за 4 секции с височина 500 мм за 4-5 хиляди рубли. Това ще бъде първокласен агрегат, проектиран от доверена марка и подкрепен от официална гаранция.

С увеличаването на размера на батерията, от която зависи ефективността на топлопредаването, цената на продуктите също се увеличава. 7-секционен радиатор, който може да обслужва до 11 квадратни метра, ще струва 7-8 хиляди рубли. И за да отоплявате стая до двадесет квадрата, ще трябва да похарчите 10-12 хиляди.

Видове отоплителни системи

Количеството топлина, което отоплителният радиатор ще излъчва, зависи не на последно място от вида на отоплителната система и избрания тип връзка. За да изберете най-добрия вариант, първо трябва да разберете какъв вид отоплителни системи са и как се различават.

Единична тръба

Еднотръбната отоплителна система е най-икономичният вариант по отношение на разходите за монтаж. Следователно именно този тип окабеляване е предпочитан в многоетажните сгради, въпреки че подобна система далеч не е необичайна в частните. При тази схема радиаторите се свързват последователно към линията и охлаждащата течност първо преминава през една отоплителна част, след това навлиза във входа на втората и т.н. Изходът на последния радиатор е свързан към входа на отоплителния котел или към щранга във високите сгради.

Пример за еднотръбна система

Недостатъкът на този метод на окабеляване е невъзможността за регулиране на топлопредаването на радиаторите. С инсталирането на регулатор на някой от радиаторите, вие ще регулирате останалата част от системата. Вторият съществен недостатък е различната температура на охлаждащата течност за различните радиатори. Тези, които са по-близо до котела, се загряват много добре, а тези по-далеч - се охлаждат. Това е следствие от последователното свързване на отоплителни радиатори.

Двутръбно окабеляване

Двутръбната отоплителна система се различава по това, че има два тръбопровода - захранващ и връщащ. Всеки радиатор е свързан и с двете, тоест се оказва, че всички радиатори са свързани паралелно към системата. Това е добре, защото към входа на всеки от тях се подава охлаждаща течност със същата температура. Вторият положителен момент е, че може да се монтира термостат на всеки от радиаторите и с негова помощ можете да промените количеството топлина, което той отделя.

Двутръбна система

Недостатъкът на такава система е, че броят на тръбите в окабеляването на системата е почти два пъти по-голям. Но системата може лесно да бъде балансирана.

Прочетете повече за отоплителните системи за частна къща тук.

Как могат да бъдат свързани хибридни отоплителни радиатори?

Има три начина за свързване на батерии:

 • По-долу.
 • Настрани.
 • Диагонално.

Радиатор с долна връзка изисква връзка от тръбите от двете страни отдолу. Този метод позволява максимално използване на капацитета за топлообмен на всички секции на батерията по дължината, но височината може да не е напълно запълнена. В този случай обменът на температурата ще бъде значително намален, до 15%. Тръбните радиатори с долна връзка ви позволяват да скриете входа и изхода на охлаждащата течност от любопитни очи: например, извадете го зад панел или го пуснете под пода.

Когато е свързан отстрани, той е свързан с тръбите от едната страна. Този тип е добър с малък брой секции, тогава носителят на температурата ще може да запълни цялото вътрешно пространство.

При диагонално свързване към изпускателните и изпускателните тръби водата или антифризът върви отгоре надолу, влизайки от едната страна и излизайки от другата. Това е най-ефективният начин, тъй като ще позволи на охлаждащата течност да се разпространи по целия обем на батерията.

Изчисляване на радиатори Rifar и схеми на свързване

Rifar е руски производител на високотехнологични отоплителни радиатори. Продуктите на тази компания се отличават не само с подходящо качество, но също така имат високи технически и експлоатационни характеристики. Независимо от това какви характеристики и качество имат отоплителните устройства, е невъзможно да се направи без предварителни изчисления за устройството на ефективна отоплителна система в единична стая или цяла къща.

Инсталирането на отоплителни батерии, чиито инструкции ще бъдат описани в тази статия, винаги започва с избора на оборудване, подходящо за параметрите.Целта на изчисленията е именно да се изведе оптималната формула, според която ще се извършват всички по-нататъшни действия за инсталиране на отоплителната система.

На пръв поглед изчисляването на радиаторите Rifar може да изглежда сложен процес, но не е така. Трябва само да използвате данните за стаята и изхода на нагревателя като входни стойности. От своя страна изчислението може да се извърши по два начина. Първият метод предполага използването на неговата площ като стойности на параметрите на помещението, вторият - обема. Нека разгледаме и двата варианта.

Батерии Rifar: изчисляване на площта

Като пример, нека вземем един от най-често срещаните модели батерии - Rifar Monolit 500. Ще направим изчисления за помещения с площ, нека бъде, 23 кв. М.

Тези радиатори са изцяло метална конструкция с различен брой секции (в зависимост от модела) - от 4 до 14 единици. Одобрен за използване както в автономни, така и в централни отоплителни системи.

За да изчислите броя на секциите Rifar Monolith 500, първо трябва да се обърнете към паспорта на радиатора. Той трябва да посочва техническите характеристики на една секция на устройството, ние се интересуваме само от параметъра на номиналния топлинен поток (т.е. мощност). В случая е - 196 вата. Има едно неизречено правило, според което 1 кв. метър стая изисква приблизително 90-100 вата мощност за отопление. За да се изчисли общият брой на необходимите секции за отопление, площта на помещението се умножава по 100 и след това получената стойност се разделя на мощността на една секция, т.е.: X = S * 100 / W_sections

В нашия случай това е: 23 * 100/196 ≈ 11,73

В резултат имаме стойност от 11,73, т.е. за отопление на помещение с площ 23 кв. метра, ще трябва да използвате 12-секционен (по-добре към по-голяма страна) радиатор. Тази стойност трябва да бъде леко увеличена, ако изчислението се прави за крайни или ъглови стаи. За целта резултатът се умножава по коефициент от 1,1 до 1,3. Можете да вземете средната стойност, т.е. 1.2. В резултат получаваме: 11,73 * 1,2 = 14,07 - това е броят на секциите, необходими за отопление на крайната или ъгловата стая.

Инсталация

Когато свързвате отоплителни радиатори с долен тип връзка, трябва да спазвате правилата за монтаж.

Погрижете се за лесен достъп до кръстовището на долната линия със самата батерия. Разстоянието от радиатора до пода трябва да бъде най-малко 7 см. По-горе трябва да осигурите и необходимото пространство: разстоянието от охлаждащата течност до ръба на перваза на прозореца трябва да бъде най-малко 10 см. Мерките са насочени към правилния въздух конвекция, така че батерията да отоплява стаята, а не саксии за цветя. Освен това в този случай достигането до радиатора няма да бъде трудно (например при демонтиране). Разстоянието от стената до задната част на батерията трябва да бъде най-малко 2 cm.

Правила за монтаж на отоплителни радиатори.

Важно! Когато инсталирате, не забравяйте да обърнете внимание къде се намират тръбите за подаване и изпускане. В някои случаи те са разположени от различни страни на охлаждащата течност - в този случай е необходимо да се следва маркировката, за да не се объркат захранващите и изпускателните тръби. Ако точките за свързване са оборудвани от едната страна, трябва да бъдете много внимателни. Топлопредаването в долната връзка далеч не е идеално, следователно, ако връзката е неправилна, ефективността на отоплението ще намалее значително.

Маркиране на мястото за инсталиране на батерията

Мястото за инсталиране на радиатора трябва да бъде избрано предварително, за да имате представа за точките на закрепване. Батерията трябва да се монтира в опаковката на производителя, за да се избегне повреда на охлаждащата течност. Това правило важи за всички видове радиатори. След като определите мястото за монтаж, трябва да изработите схемата на свързване на нагревателните елементи.Топлоносителят с долен тип връзка е окомплектован с термостатична вложка за монтиране на термостат. Устройството ще ви позволи да регулирате нивото на отопление, което е значително предимство. Това обаче значително (около 10%) ще повлияе на цената на батерията.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни